2021-08-23 610 浏览
裝修唔錯感覺似高級西餐座位之間都好闊落有空間感..🦀𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗿𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗿𝗮𝗯 𝗺𝗲𝗮𝘁 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗲 睡蟹意大利飯$𝟮𝟬𝟴Risotto有一絲絲蟹肉伴碟既橙色汁原來係蟹膏醬勁好食份量夠大share食既話3個人都夠食.🥩𝗨.𝗦. 𝗕𝘂𝘁𝗰𝗵𝗲𝗿’𝘀 𝘀𝘁𝗲𝗮𝗸 屠夫牛扒 $𝟯𝟮𝟴450oz butchers steak 好似食極都食唔完咁好多件牛味夠濃而且軟硬適中又冇筋五成熟最好味呢個份量同埋味道來講定價算平.🐚𝗧𝘂𝗮 𝗧𝘂𝗮 𝗶𝗻 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗻 𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 紐西蘭托托蜆 $𝟭𝟯𝟴差唔多有10隻手掌咁大既蜆肉質鮮嫩煮得好入味每枱必點.🐟𝗦𝗮𝗶𝗸𝘆𝗼 𝗺𝗶𝘀𝗼 𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗰𝗼𝗱 𝗳𝗶𝗹𝗹𝗲𝘁 西京燒黑鱈魚$𝟮𝟬𝟴黑鱈魚比平時既鱈魚更加滑但味道食落去冇乜驚喜
裝修唔錯感覺似高級西餐

黑鱈魚比平時既鱈魚更加滑
但味道食落去冇乜驚喜
Butchers  steak
2021-08-22 235 浏览
最近放假出咗佐敦官涌街買寵物用品行到肚餓順便喺附近食埋個早晚餐半戶外用餐區擺咗張楠木餐枱以及近三米高嘅真植物牆整體感覺清新自然室內裝潢相對簡約型格採用銅管人手打造成日本鐵路路綫圖切合餐廳西日料理主題鹽燒魚鮫油甘魚鮫油脂豐腴簡單鹽燒已經足夠甘香而且肉質肥厚滑嫩魚肉細緻鮮甜食嗰陣時落啲檸檬汁可以減輕油膩感屠夫牛扒美國屠夫牛扒等同封門柳選自胸腹部位肌肉緊貼牛橫膈膜產量稀少就連屠夫都唔捨得賣比人寧願留番自己食牛肉略帶炭香焦脆同時肉質鮮紅軟嫩而且肉汁豐腴香濃配埋燒汁勁正玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵蝦肉對半開邊肉質彈牙鮮甜加埋玫瑰蝦又名櫻花蝦配搭鮮茄蓉醬香濃惹味同時酸甜醒胃而且意大利麵軟硬適中真心唔錯煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁芝士蛋糕質感綿密而且香濃軟滑配搭酥皮外層金黃酥脆口感衝突層次豐富加埋海鹽焦糖汁整體幾有驚喜

鹽燒魚鮫

屠夫牛扒

玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵

煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁

2021-08-16
$408 (其他)
  • 鹽燒魚鮫
  • 屠夫牛扒
  • 煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁
2021-08-19 226 浏览
上次經過見佢裝潢設計時尚,而且有開陽嘅門口,可以帶主子去一齊食好嘢😋餐廳主打日西fusion 菜,變出多款特色菜式!日式麵豉燒茄子 $78招牌菜式果然名不虛傳! 麵豉醬調配味道啱啱好,鹹中帶甜唔過火,茄子外面香脆,入面軟滑美味。香蔥鳀魚烤北海道魷魚 $88炒過嘅香蔥鯷魚,十分香口,令北海道魷魚更顯鮮味。魷魚亦煮得好腍身。香烤鵝肝配菠蘿 $88鵝肝表面煎至金黃色,香脆可口,入口即溶。 配以酸甜嘅菠蘿一齊食,可解鵝肝嘅膩刺身拼盤(細)$198有池魚、鯛魚,及超大粒帶子,新鮮爽甜烤紐西蘭原排嫩羊鞍(半份) $198半份羊鞍都有4件,5成熟,肉色粉嫩,柔軟又肉汁豐富。仲有原粒烤蒜頭🧄,香甜軟糯。煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 $68切嚐煎芝士蛋糕,外面有層薄薄的酥皮,脆卜卜,芝士蛋糕幼滑香純。椰皇焦糖燉蛋 $68燉蛋好滑溜,嘟一聲入口,香甜而且有滿滿椰皇香味

餐廳主打日西fusion 菜,變出多款特色菜式!

日式麵豉燒茄子 $78

香蔥鳀魚烤北海道魷魚 $88

香烤鵝肝配菠蘿 $88

刺身拼盤(細)$198
有池魚、鯛魚,及超大粒帶子,新鮮爽甜

烤紐西蘭原排嫩羊鞍(半份) $198

煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 $68

椰皇焦糖燉蛋 $68
燉蛋好滑溜,嘟一聲入口,香甜而且有滿滿椰皇香味

• 香蔥鯷魚烤北海道魷魚
  • 煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁
  • 烤紐西蘭原排嫩羊鞍
  • 椰皇焦糖燉蛋
  • 日式麵豉燒茄子
  • 香烤鵝肝配菠蘿
2021-08-16 193 浏览
放假約了朋友一起飲杯野午後 相約了在這一間感覺不錯的 — HARA一起來試一試環境有格調 喝杯酒暢談氣氛不錯日式和西式混合 挺特別的料理紐西蘭托托蜆各如半隻手掌般大的肉蜆選擇了以蒜蓉和辣椒調味托托蜆皆肥大肉厚 入口鮮滑 非常美味還有多款醬汁選擇 總有一款啱你口味睡蟹意大利飯有豐富足料蟹肉蟹膏味道香濃配上煙韌彈牙嘅意大利飯味道和口感一流 值得推介屠夫牛扒點了七成熟 牛肉鮮美點上秘製醬汁 味道更惹味牛肉肉質鮮嫩多汁 不錯不錯
放假約了朋友一起飲杯野

點了七成熟 牛肉鮮美
點上秘製醬汁 味道更惹味
牛肉肉質鮮嫩多汁 不錯不錯
2021-08-13 163 浏览
佐敦真係好多好高質嘅食店加上可能哩度唔算旺區所以通常嚟哩一帶食嘢都唔洗點等位又可以安靜用餐HARA 係第二次嚟食鐘意佢環境同氣氛都好好嘢食好味👍🏻👍🏻 價錢合理坐得舒服 可以好好地食個飯❤️.🔸生蠔($58/隻)法國海洋女神生蠔,入口非常之清甜,帶海水鮮味,口感爽滑,蠔味濃。好食!!.🔸日式麵豉燒茄子($78)哩款又係好好味!用左日本圓茄🍆,肥大肉厚。燒完軟身得嚟有少少咬口,唔會太淋,口感好好(好似鋸扒咁)。麵豉好香好惹味又唔會太咸,不過重口味嘅我就鍾意落多啲麵豉😝。.🔸牛油燒北海道扇貝($98)店員晌加咗清酒嘅扇貝上點火,食前可以視覺享受下,增加食慾。扇貝好鮮甜,食落有清酒同牛油香氣,提鮮又唔會搶咗扇貝原有嘅鮮味。.🔸燒原條喜之次($168)今次encore 仍然可以滿足到我。燒得剛剛好,外皮好香,但內裡肉質嫩滑,鮮甜唔腥。魚胶位特別香,佐酒一流。.🔸牛油果蟹肉三文治($168)讚👍🏻!烘過嘅厚身麵包外脆內軟,而且甜甜地好香牛油(感覺似厚身排包),中間夾咗creamy牛油果蓉🥑、滿滿蟹肉同蝦肉,蟹味幾濃,完全唔腥,好好食!
佐敦真係好多好高質嘅食店
加上可能哩度唔算旺區
所以通常嚟哩一帶食嘢都唔洗點等位
又可以安靜用餐
HARA 係第二次嚟食
鐘意佢環境同氣氛都好好
嘢食好味👍🏻👍🏻 價錢合理
坐得舒服 可以好好地食個飯❤️
🔸生蠔($58/隻)
🔸日式麵豉燒茄子($78)
🔸牛油燒北海道扇貝($98)
🔸燒原條喜之次($168)
🔸牛油果蟹肉三文治($168)
2021-08-07 194 浏览
今天跟男朋友外出約會拍拖,男友便特意精心揀選了這間西式餐廳,說要帶小妹我一嚐究竟。其特色之處是運用日本食材以製作西餐,包括食用餐具亦是選用日式風格,但呈現西餐擺盤,整體可見是相當特別。HARA 是所寵物友善餐廳,因而門口特意設有木枱的戶外位置,而內裏的裝潢則以灰、白色為主,再配襯上黃調吊燈及以地鐵路線圖製成的燈飾,環境予人感覺是既簡約亦浪漫。筍漬物前菜是以筍做成的漬物,並加入了青蔥粒點綴,咀嚼時爽口彈牙,筍味濃郁。Osaka Moon 飲品用上Sake、Cassis、Fresh Lime Squeeze、黑加侖、青檸梳打調配而成,而杯底和杯邊則分別加入了糖漿、鹽作點綴,奉上時職員更會使用煙燻槍為杯頂製造出透明波和注入氣體以裝飾,令整體賣相甚為吸睛,絕對是款相機先吃的飲品。飲用時味道清新香甜,酒味清淡,並散發著微微煙熏氣味。Fuji Moutain橙紅的 Fuji Moutain 使用Sake Peach、Fresh Lime Squeeze、桃調製而成,飲用味道甜中帶酸,而且富有水果香氣。牛油燒北海道扇貝職員端上後會先點燃起大盤子中的酒精,令其產生藍光火焰,如此精美的菜餚自然亦是打卡點
筍漬物
Osaka Moon
Fuji Moutain
牛油燒北海道扇貝
職員端上後會先點燃起大盤子中的酒精,令其產生藍光火焰,如此精美的菜餚自然亦是打卡點之一。扇貝肉質圓潤大顆,並且連帶裙邊,加入細膩濃郁的牛油調味後,口感煙韌爽彈,嫩滑鮮美,原味出眾。
波士頓龍蝦包
龍蝦包食用時味道豐富,並擁有兩重口感,其外層鬆軟綿密,而用上蟹鉗、龍蝦肉、醬汁製成的內餡則是爽口彈牙,鮮嫩清甜。
魚白湯烏冬
烏冬特色是使用日本木碗盛載奉上,而湯底方面則是用上魚骨熬製而成,飲用時帶有淡淡魚香。主角烏冬配搭了豆腐、紫菜、蔥粒製作,咀嚼口感滑溜彈牙,甚有嚼勁。額外還附隨有沙追魚天婦羅,味道鹹香鬆軟,且有著微微魚味鮮甜。
西京燒黑鱈魚
西京燒就是以西京漬醃製魚肉後,再直接燒灼的料理。製作後的黑鱈魚肉質肥美滑溜,鮮甜軟嫩,並富有魚油甘香。
炸香蕉蘸肉桂糖伴雪糕
師傅把肉桂糖釀入香蕉後再進行炸製,入口是既有香脆濃郁,亦甜軟清香。而旁邊的雲呢拿雪糕幼滑即化,香甜出眾。

總結而言,餐廳裝潢高貴簡約,環境則浪漫且富有氣氛。菜餚味道高質可口,賣相亦製作精美矜貴,是所相當適合愛打卡人士或情侶拍拖約會的西餐廳。
2021-08-06 198 浏览
今日同班同事一齊食lunch Farewell 飯 所以食好小小行左去一間個樣望落好高級嘅餐廳點左lunch menu +28蚊有得轉套餐 有小食有麵豉湯有飲品佢全部野食都好有份量食到好飽 茄子豬扒飯果個超好食茄子好香豬扒又淋 超正而魷魚意粉既賣相都幾好但就冇乜特別既驚喜不過都好食
今日同班同事一齊食lunch
而魷魚意粉既賣相都幾好
但就冇乜特別既驚喜
不過都好食
2021-08-05
好耐之前就想試呢間好耐今日終於有機會了!無影到餐牌唔記得左每一道菜幾多錢不過四個人總數食左$1400個人覺得都好值得呢個價錢可能因為今次無叫野飲所以食完比想像中平不過見隔離台野飲都好有特色但係食下食下就唔記得左嗌野飲呢回事了首先齊人後我地叫左一個刺身拼盤佢有得簡大小圖中係Large店員話刺身份量係根據重量去計算所以有d款式係三片,有d係四片我地四個人係有少少難分,不過toro好厚切,我諗佢係因為口感問題未能讓步唔會將三片既份量切成四片好鮮好好味!我地四個都好中意講野緊係要嗌碟雞泡魚吹水用!吹到咁上下個主食終於上場嗌左5成熟!我地係四個女仔嗌一客岩岩好望落四個人分好似好細碟食落是好份量岩岩好!!!而且肉質很好,好淋好有味道!我地一食完牛,又掛住傾計店員好快手就黎收晒我地既餐具但係其實我地係諗住再嗌的之後嗌左sake source 托托蜆佢個source唔係一味得sake味唔肯定加左牛油定cream好滑帶少少油既,好好味牛油果蟹肉甜蝦三文治我地食果陣唔記得原來有甜蝦食完再加單睇menu先發現有甜蝦!完全食唔到因為本身得三件,我係咬左一口就傳左比下一個食佢蟹肉味道唔會好出,中間加左唔記得係咩
好耐之前就想試呢間好耐
今日終於有機會了!
無影到餐牌唔記得左每一道菜幾多錢

首先齊人後我地叫左一個刺身拼盤

佢有得簡大小
圖中係Large
店員話刺身份量係根據重量去計算
所以有d款式係三片,有d係四片
我地四個人係有少少難分,
不過toro好厚切,我諗佢係因為口感問題未能讓步
唔會將三片既份量切成四片
好鮮好好味!

我地四個都好中意講野
緊係要嗌碟雞泡魚吹水用!
吹到咁上下個主食終於上場
嗌左5成熟!我地係四個女仔嗌一客岩岩好
望落四個人分好似好細碟
食落是好份量岩岩好!!!
而且肉質很好,好淋好有味道!

我地一食完牛,又掛住傾計
店員好快手就黎收晒我地既餐具
但係其實我地係諗住再嗌的

之後嗌左sake source 托托蜆
佢個source唔係一味得sake味
唔肯定加左牛油定cream
好滑帶少少油既,好好味

牛油果蟹肉甜蝦三文治
我地食果陣唔記得原來有甜蝦
食完再加單睇menu先發現有甜蝦!完全食唔到
因為本身得三件,我係咬左一口就傳左比下一個食
佢蟹肉味道唔會好出,中間加左唔記得係咩,
都唔錯!

燒芝士蛋糕!
我自己好中意cheese cake
所以一坐底就諗住要嗌呢道甜品埋尾
不過呢個個賣相同我想像中有少少出入
可能轉一隻細d既碟會好d,當然我唔係專家
不過味道係Good的!

炸香蕉配雪糕!
岩晒4個人去食!!

一食完就sd左刺身比朋友約下次去食!
個人覺得呢間餐廳既性價比不錯
食物質素對得住個價錢
值得一試的
環境非常唔錯
而且無限制用餐時間,唔使趕頭趕尾咁食
不過我地係星期四去,唔肯定五六日會唔會唔一樣
2021-07-31 140 浏览
位於官涌街的Hara 裝潢走日系工業風型格路線、日式餐具別緻美觀。先送上涼拌帶子裙邊作前菜、爽口又開胃的前菜。點了小份的刺身拼盤、擺盤精緻、帶子肉厚鮮甜、油甘魚肥美油香豐腴。紐西蘭托托蜆大隻飽滿、伴上香茅椰汁做的醬汁、頗有泰式風味。日式麵鼓燒茄子驟眼看以為是燒銀鱈魚、賣相好靚、茄子切成粒粒醬燒後灑上蔥花、入口軟綿、麵鼓醬味道調較得正、好有驚喜!西京燒黑鱈魚 魚肉軟熟嫩滑、燒得剛好、如想像中美味。清清地點了魚白湯烏冬 賣相同樣討好、奶白色的魚湯好香、烏冬像稻庭烏冬的質感、滑溜溜的。椰皇焦糖燉蛋以原個椰皇盛載、賣相好吸引、金黃焦脆的燉蛋好香滑~

先送上涼拌帶子裙邊作前菜、爽口又開胃的前菜。

紐西蘭托托蜆大隻飽滿、伴上香茅椰汁做的醬汁、頗有泰式風味。

西京燒黑鱈魚 魚肉軟熟嫩滑、燒得剛好、如想像中美味。

2021-07-31 3412 浏览
🍆|日式麵豉燒茄子| $78難怪呢道前菜咁受歡迎,原來真係好得,日本茄子好juicy,上面麵豉汁好香,mix埋一絲絲幼滑茄子口感味道一流呀~🤩🦪|鮮活紐西蘭托托蜆| $138例牌菜托托蜆,我地揀左香辣蒜汁,另外可以揀白酒汁或蕃茄汁,香辣蒜汁提起蜆肉鮮味,每隻蜆肉都好大隻,漲卜卜~😍🥩|屠夫牛扒(護心肉)|$328要將牛扒煮得好食係好難嘅,當中火候時間都要調較得好好,廚師煮我牛扒恰到好處,唔會太生又唔會過老,保留到肉汁,肉質嫩滑~🥰🧈|煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁|$68第一次食煎芝士蛋糕,口感有趣🧐用類似整Rotti黎做外皮,煎得香脆,內裡又保留左芝士蛋糕嘅質感同香味,旁邊配有少少爆珠同生果食令賣相更靚~🍸|Osaka moon Cocktails|$65 因為有青檸汁,味道好清新,酒嘅濃汁都剛剛好,唔會太濃蓋過果汁~🍹|April s Apple| $58有蘋果汁、七喜,酸酸甜甜又清新,最特別係佢有TINO蘋果糖個種香氣~Overall 食物服務水準都唔錯,環境乾淨有格調,夜晚黎兩杯落肚都唔錯
🍆|日式麵豉燒茄子| $78
難怪呢道前菜咁受歡迎,
原來真係好得,日本茄子好juicy,
上面麵豉汁好香,mix埋一絲絲幼滑茄子
口感味道一流呀~🤩

🦪|鮮活紐西蘭托托蜆| $138
例牌菜托托蜆,我地揀左香辣蒜汁,
另外可以揀白酒汁或蕃茄汁,
香辣蒜汁提起蜆肉鮮味,
每隻蜆肉都好大隻,漲卜卜~😍

🥩|屠夫牛扒(護心肉)|$328
要將牛扒煮得好食係好難嘅,
當中火候時間都要調較得好好,
廚師煮我牛扒恰到好處,
唔會太生又唔會過老,
保留到肉汁,肉質嫩滑~🥰

🧈|煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁|$68
第一次食煎芝士蛋糕,口感有趣🧐
用類似整Rotti黎做外皮,煎得香脆,
內裡又保留左芝士蛋糕嘅質感同香味,
旁邊配有少少爆珠同生果食令賣相更靚~

🍸|Osaka moon Cocktails|$65
因為有青檸汁,味道好清新,
酒嘅濃汁都剛剛好,唔會太濃蓋過果汁~

🍹|April s Apple| $58
有蘋果汁、七喜,酸酸甜甜又清新,
最特別係佢有TINO蘋果糖個種香氣~

Overall 食物服務水準都唔錯,
環境乾淨有格調,夜晚黎兩杯落肚都唔錯
  • 紐西蘭托托蜆
  • 屠夫牛扒
2021-07-31 142 浏览
相信香港人也是最喜愛吃日式料理,這間餐廳環境就是像西餐廳,但多數的食物也是日式的,一於來嘗試一下,享受一下美好的人生.這個北海道魷魚火候控制得十分之好,魷魚充滿了淡淡的海水味十分之好味道.蒜蓉加上豬肋骨也是一個最美好的配搭,十分之香脆惹未.原條燒喜知次,也是必叫之選,也是本人的最愛,魚肉充滿了肉汁,送酒一流.魚白湯利用各種魚烹調了不少時間,才能夠令到奶白色,加上烏冬也是一個驚喜好味之選.玫瑰蝦加上自家製的意粉簡直是最美好的配搭.

蒜蓉加上豬肋骨也是一個最美好的配搭,十分之香脆惹未.

玫瑰蝦加上自家製的意粉簡直是最美好的配搭.
2021-07-30 2717 浏览
位於佐敦的HARA,是一間開幕不久的型格西日料理餐廳。曾經聽不少朋友大讚店家的食物質素,今天終於有機會品嚐啦! 店家的行政總廚在酒店扒房出身,曾在半島集團和迪士尼酒店擔任過西廚,料理手法毋庸置疑。 聽說餐廳老闆娘很喜歡日本輕井澤的清新風格,所以在店內設有3米高的真植物牆,更設有半戶外用餐區和放置日本訂做的木餐枱,給人一種清新簡約的感覺。 菜式多元化,有刺身、小食、沙律、肉類、意大利飯、意大利粉等等,包含日式和西式料理,每一款菜式都很有質素哦~ 鰹魚湯燉煮野菜 $68 日式燉煮野菜,整齊的擺盤,都顯示出師傅的用心。野菜有娃娃菜、秋葵、冬菇、蒟蒻、芋絲、蘿蔔等,鮮甜清爽。 日式麵豉燒茄子 $78賣相吸引的麵豉燒茄子,又大又圓,茄子充滿汁水,調味十足,值得一試。 波士頓龍蝦包 $198 向來愛吃龍蝦包,店家的龍蝦包也造得很不錯呢! 麵包香脆可口,金黄鬆脆,龍蝦彈牙,味道很好~ 睡蟹意大利飯 $238 啖啖蟹肉的意大利飯,每一口都令人陶醉不已。蟹肉量豐富,飯粒被湯汁包裹,很好吃呢~ 煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 $68 招牌甜品之一的煎芝士蛋糕,創意萬分,外脆內軟。 炸香蕉蘸肉桂糖伴雪糕 $68 裏
位於佐敦的HARA
,是一間開幕不久的型格西日料理餐廳。

曾經聽不少朋友大讚店家的食物質素,今天終於有機會品嚐啦!

鰹魚湯燉煮野菜 $68

日式麵豉燒茄子 $78

波士頓龍蝦包 $198

睡蟹意大利飯 $238

煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 $68

招牌甜品之一的煎芝士蛋糕,創意萬分,外脆內軟。

炸香蕉蘸肉桂糖伴雪糕 $68

裏上一層炸漿的香蕉,厚薄均勻,不過香蕉甜度不高,甜一點更好吃。
2021-07-24
2021-07-29 133 浏览
這間餐廳是朋友介紹我來的,說是西日fusion菜,我覺得挺特別,而且環境和食物都相當不錯!特別要一讚它們的服務真的很好👍🏻是很愉快的一餐!鮮活紐西蘭托托蜆看見很多食評都有點蜆,果然沒有介紹錯🤩🤩超正!蜆超大隻,又超鮮味!今次選了泰式的醬汁,濃淡剛剛好~好喜歡香烤鵝肝配燒菠蘿第一次嘗試這個組合,沒想到會如此的夾!賣相又很美!價錢是$88 覺得性價比相當高!波士頓龍蝦包超超超多龍蝦肉,包是甜甜的!好滿足!下次來會再點~睡蟹意大利飯超級濃郁的味道,入面蟹肉份量又有很多!加上飛魚子,口感又有多一個層次椰皇焦糖燉蛋非常出色的甜品,燉蛋能吃到椰香水的味道,很清甜!

鮮活紐西蘭托托蜆

香烤鵝肝配燒菠蘿

波士頓龍蝦包
超超超多龍蝦肉,包是甜甜的!好滿足!下次來會再點~

椰皇焦糖燉蛋
非常出色的甜品,燉蛋能吃到椰香水的味道,很清甜!
2021-07-28 119 浏览
相約閨蜜食飯,想揀一間有格調又適合女生的餐廳,記得官涌街有間西日餐廳,就訂了那邊吃飯!環境帶點小清新,沒有壓迫感,好適合聊天飯聚!這裡的cocktail都好特別,不過朋友揸車,今次我們不飲酒了!女仔胃口細都不要緊,可以點沙律,刺身這些輕食!今晚我們都有點餓,所以就盡情點!這個是每枱都有的小食,酸酸辣辣的豆腐,還有蒜子,幾惹味!北海道珍寶帶子刺身好鮮甜的帶子,厚身!火炙魚生薄片沙律新鮮爽脆的沙律下面有燒過的魚生片,因為燒過,帶出魚油香,令沙律味道不會太單調!香烤鴨肝配燒菠蘿每次去街食飯見到煎鴨肝鵝肝都會忍不住點!大大件煎鴨肝,煎到表面香口!抗拒不了入口溶化的誘惑,菠蘿好甜,化解一下油膩的感覺,很美味!主菜分別點了波士頓龍蝦包和睡蟹意大利飯!鬆軟又帶點脆的麵包,裡面滿滿拆肉龍蝦,龍蝦肉彈牙,炒過,加少少蔥碎更香!很滿足!睡蟹意大利飯,這個名幾有詩意XD個汁好濃,充滿鮮味,上面佈滿蟹膏,鮮味再度提升,意大利飯偏有咬口,要細細咀嚼,飯裡頭還有很多蟹肉絲,有三文魚子點綴,令人回味無窮!
環境帶點小清新,沒有壓迫感,好適合聊天飯聚!

女仔胃口細都不要緊,可以點沙律,刺身這些輕食!
今晚我們都有點餓,所以就盡情點!
這個是每枱都有的小食,酸酸辣辣的豆腐,還有蒜子,幾惹味!

北海道珍寶帶子刺身
好鮮甜的帶子,厚身!

火炙魚生薄片沙律

香烤鴨肝配燒菠蘿
每次去街食飯見到煎鴨肝鵝肝都會忍不住點!
大大件煎鴨肝,煎到表面香口!

主菜分別點了波士頓龍蝦包和睡蟹意大利飯!
鬆軟又帶點脆的麵包,裡面滿滿拆肉龍蝦,
龍蝦肉彈牙,炒過,加少少蔥碎更香!很滿足!
睡蟹意大利飯,這個名幾有詩意XD
2021-07-10
2021-07-28 133 浏览
HARA我食過幾次,因為係一間pet-friendly既餐廳,次次都同埋狗狗黎食,門口打卡位無論for人定for狗都係一流。今次同媽咪食的,所以同長輩就免了打卡位(設計對白:呀女呀,我唔知有冇影到呀😂),所以還是專心享受野食吧~去相:鮮活紐西蘭托托蜆 - 配香茅椰汁($138)托托蜆size巨型,鮮味爆發,隨蜆附送bb蟹在殼內(陰公),新鮮就是咁簡單。煮法方面都有3種選擇,呢款是清香帶點creamy既感覺,欣賞佢既調味同烹調中和左海水既咸味,要知道鮮味同腎虧咸只是一線之差呢。。香烤鴨肝配燒菠蘿 ($88)賣相都贏了,鴨肝微帶焦糖色,烤得脆身,配上新鮮沙律菜同燒菠蘿,中和點油膩感。睡蟹意大利飯 ($208)HARA的signature菜式,似乎是必叫的。發現今次不是以蟹蓋作擺盤 ,而是碟上,有點失望。但味道依然好,每啖混和蟹羔同三文魚子,很鮮味很creamy。意大粉飯熟度剛好,口感實足。伊比利亞黑毛豬T骨扒 ($228)睇相就是好食吧,生熟程度岩岩好,粉嫩既肉再加微脆既外皮,一啖放落口,肉質爽口,油香爆發,超級滿足。點埋佢個汁都好正,撈上大量蔥同蘿蔔蓉,生色不少。煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁

鮮活紐西蘭托托蜆 - 配香茅椰汁($138)

香烤鴨肝配燒菠蘿 ($88)

睡蟹意大利飯 ($208)

伊比利亞黑毛豬T骨扒 ($228)

煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 ($68)
外層像是酥片,内層是煎得微暖帶點融化感既芝士蛋糕,配上水果同海鹽焦糖醬,不會太甜,喜歡。

總括HARA既A LA Carte水準不錯,服務水平好,環境氣氛適合三五知己把酒談心,推介。