餐厅: HABITŪ table (奧海城二期)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: HABITŪ table (奧海城二期)
资讯:

2022-07-16 191 浏览
咁大間連鎖店但竟然trian班咁垃圾的員工如果本身唔俾request既,就唔該係人地walk in時或打電話講明!唔係有位就求其要個本身已經講左想坐花花位既客人!仲要一句,唔食唔好食啊!無得request架啵咁!貼錢買難受!以後唔洗旨意我再去!😡😡仲有其他呢間野啲食物一般,又乾又無汁係唯獨個薯條算正常啲!甜品明明可以後上,唔問客人就將咸野甜野一齊上!個真你張枱又唔係俾得大個人!個甜品做要溶到一patpat…睇落已經唔開胃!
咁大間連鎖店但竟然trian班咁垃圾的員工

貼錢買難受!以後唔洗旨意我再去!😡😡

仲有其他呢間野啲食物一般,又乾又無汁
係唯獨個薯條算正常啲!

甜品做要溶到一patpat…睇落已經唔開胃!
2022-07-16
下午茶
2022-07-15 129 浏览
諗住行行下去食個tea,見到呢間就入左去食,叫左個野莓班㦸,白咖啡,都幾好食,個人唔係好鐘意食好甜既野,佢算唔甜,個pancake香口,咖啡中等,環境係唔錯既。

2022-07-14 147 浏览
本來對Habitu的認知是一間普通的連鎖或Cafe/ Coffee Shop,留意到近來換了期間限定的花花佈置,就去看看Menu推介,Main Menu也有很多選擇,還有和Francfranc合作的下午茶茶架Set,都相當吸引。由於沒有電話預約,只有Walk in招待,有想坐的位置建議早一點到店等候,店員很樂意幫忙安排想坐的位置。飲品方面叫了2杯特飲,既能打卡,味道還不錯。薯條控必點薯條雙拼,有薯條和蕃薯條,而且松露醬很香啊!

飲品方面叫了2杯特飲,既能打卡,味道還不錯。

薯條控必點薯條雙拼,有薯條和蕃薯條,而且松露醬很香啊!
午餐
奧海城和The One分店有期間限定的夢幻花花瀑布佈置,由於餐廳不設訂座,我和朋友平日在餐廳開門時間11點就到了。花花佈置不負眾望,真的很夢幻很漂亮。花花瀑布在奧海城分店的落地玻璃corner,大概只有兩張桌子的位置可以打卡,我們是第一組來到的客人,很順利就坐到窗邊位置。餐廳是scan QR code下單的,我們點了set Menu,分別是地中海風情全日早餐$98打了一會卡都是暖的,勁多芝士!比想似中creamy, 薯仔焗得很淋很好味,而且有很多菇、洋蔥和大蔥,不會太膩芝士火腿法式薄餅$138餅底做得很薄很脆,很多火箭菜,火腿和芝士的份量都很多,整體味道很不錯。另外加了$30要一個玫瑰蛋糕打卡很好,味道正常的,士多啤梨好大粒又很甜。有個$80 set可選3款小食/蛋糕,能吃的朋友可考慮下。分別加了$16 upgrade 要熱紅菜頭泡沫豆奶和熱抹茶泡沫牛奶平日去餐廳沒有限制用餐時間,我們輕鬆地坐了兩小時,推薦給喜歡打卡的朋友~

地中海風情全日早餐$98
地中海風情全日早餐

芝士火腿法式薄餅$138
芝士火腿法式薄餅

另外加了$30要一個玫瑰蛋糕

打卡很好,味道正常的,士多啤梨好大粒又很甜。
有個$80 set可選3款小食/蛋糕,能吃的朋友可考慮下。
2022-06-30
地中海風情全日早餐
芝士火腿法式薄餅
是日天清氣朗,走進奧海城的HABITU ,全幅落地玻璃旁,頭上落着浪漫粉色的花雨,不知不覺間,迷失在夢幻粉色的花園🤭🌹餐廳推出瑰麗仲夏限定美食。全部美食加入玫瑰作為食材,非常吸引。🧇我點左ROSEMANTIC GELATO MOCHI WAFFLE,蛋香十足,香脆可口嘅窩夫,夾住煙靭嚼口,甜到入心嘅麻薯,配上士多啤梨玫瑰香味嘅雪糕,灑上水果及薄脆片,令人越食越開心。🍴朋友點了 Yellow French Chicken,雞皮烤焗得非常香口,雞肉細嫩,肉汁豐富,雞味較淡,配上清甜的小生菜,蘆筍,青豆,充滿法式口味。☕️💗餐後飲杯Beetroot Soy Latte,紅菜頭豆奶香甜,泡沫打得幼細順滑Get Lost In The Floating Rosy Garden@habituhongkong 期間限定奧海城&The One分店奥海城二期地下G68-69號舖Open hour :1100-2130不設訂座

@habituhongkong
期間限定
奧海城&The One分店

奥海城二期地下G68-69號舖
Open hour :1100-2130
不設訂座
2022-07-08 95 浏览
🌸🌼🌸🌼哇(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 花仙子跌落人間🧚🏻‍♀️呢間餐廳 正進行新活動同 FrancFranc 合作 有這個花的主題🥰🌼這個主題會直接到9月頭左右大家喜歡還可以去我問了職員 佢說全部分店都是這個主題但係花的佈置 每間分店都有少少不同大家看著辦~ 我就覺得奧海城這個是最靚🌸.📌有關訂座只可以Walk in 沒有訂枱服務近窗邊的兩張枱子 才有這個花裝飾而我依家坐緊呢張枱就係最靚嘅一張🙈男經理Desmand好好人 見到我準備了道具 咁有心機可讓我在第二張枱坐住先再等試張枱的客人走😆轉過去坐而且好nice~📌有關拍攝實際燈光可以參考後面的圖 燈光偏黃由於近窗 所以好容易背光如果朋友出去窗的外面 影入餐廳都很好看(圖2)朋友想出來的💓幫我拍完 我才發現 原來效果真的不錯🥰.📍HABITŪ table @habituhongkong大角咀海庭道18號奧海城二期地下G68-69號舖🧚🏻‍♀️🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🧚🏻‍♀️
呢間餐廳 正進行新活動

而我依家坐緊呢張枱就係最靚嘅一張🙈
男經理Desmand好好人 見到我準備了道具 咁有心機
可讓我在第二張枱坐住先
再等試張枱的客人走😆轉過去坐
而且好nice~

📌有關拍攝
實際燈光可以參考後面的圖 燈光偏黃
由於近窗 所以好容易背光
如果朋友出去窗的外面 影入餐廳都很好看(圖2)
朋友想出來的💓
幫我拍完 我才發現 原來效果真的不錯🥰

📍HABITŪ table @habituhongkong
大角咀海庭道18號奧海城二期地下G68-69號舖
🧚🏻‍♀️🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼🧚🏻‍♀️

2022-06-28 367 浏览
今日行奧海城經過呢間Cafe,俾佢簡約嘅門面設計吸引到!☺️餐廳裝修以粉色為主色調,周圍掛滿乾花🌼🌸非常夢幻!😍-香烤厚切豬鞍扒🐖 💰$198 ✨塊豬鞍非常厚,口感卻係意思不到既軟熟!☺️肉質鮮嫩 juicy👍🏻頂層係烤過既nuts,好香口😋個底就鋪滿青蘋果片🍏吸左豬鞍既肉汁,好match☺️- 墨西哥牛扒捲餅🌯 💰$128牛肉份量多,烤得好香!隔離有sour cream 同牛油果蓉,可以夾埋一齊食!可惜個餅唔夠香口,酥脆🤥-岩鹽雪糕心太軟🍨 💰$88 ✨賣相好得意,係心太軟上放上連雪糕筒既雪糕🍦 打卡一流📸啱啱焗起熱辣辣,朱古力味濃郁!😋配埋岩鹽雪糕,冰火交融,雙重口感!☺️- 冰搖威士忌泡沫咖啡 💰$78頂層係cream ,下面係mix 左whisky 既咖啡,呢個組合好創新😆酒味唔太濃,都容易入口既!☺️都係for 打卡用喇🤣-哈蜜瓜蜜桃茶🍑 💰$54果味濃郁,唔會太甜,好fresh!☺️環境幾舒服,食物既攞盤都好靚好有心思☺️啱晒有少女心既朋友仔👍🏻

餐廳裝修以粉色為主色調,周圍掛滿乾花🌼🌸非常夢幻!😍

-香烤厚切豬鞍扒🐖 💰$198 ✨
頂層係烤過既nuts,好香口😋
個底就鋪滿青蘋果片🍏吸左豬鞍既肉汁,好match☺️

- 墨西哥牛扒捲餅🌯 💰$128
牛肉份量多,烤得好香!
隔離有sour cream 同牛油果蓉,可以夾埋一齊食!
可惜個餅唔夠香口,酥脆🤥

-岩鹽雪糕心太軟🍨 💰$88 ✨
賣相好得意,係心太軟上放上連雪糕筒既雪糕🍦 打卡一流📸
啱啱焗起熱辣辣,朱古力味濃郁!😋
配埋岩鹽雪糕,冰火交融,雙重口感!☺️

- 冰搖威士忌泡沫咖啡 💰$78
酒味唔太濃,都容易入口既!☺️
都係for 打卡用喇🤣

-哈蜜瓜蜜桃茶🍑 💰$54
果味濃郁,唔會太甜,好fresh!☺️

2022-06-25 110 浏览
今天去吃午餐,兩人坐一張小型方枱,前后左右被其他枱圍住,相隔不到1.5米,根本可以清楚聽到隔離枱的説話內容。埋單時跟侍應說枱與枱太密,她只是敷衍一下話會跟進。以後不會再去。
2022-05-31 221 浏览
素全日早餐,正正常常,有炒蛋,牛油果,粟米,南瓜,不過個杏鮑菇好難食,超級韌,出面食過咁多杏鮑菇,人哋嘅係好好食,唔使出盡牙力咁樣去咬。唯一好味嘅,係個玫瑰果醬乳酪,不過呢啲現成嘢,應該都好難整得難食…最客人係個蘑菇Benedict ,期待嘅,就係一切開隻蛋,流心嘅效果,但呢一隻蛋一切開,隻蛋已經熟咗八九成,立即由期待變失望…啲蘑菇仲要係凍嘅,唔知放咗幾耐….翻一翻熱比客人好難嗎?全場得兩個員工,個氣氛唔知點解好詭異,冇乜活力咁,食完都急急腳走了,冇下次。

2022-05-07 258 浏览
去过最差的餐厅,没有之一。餐厅服务员明显多过厨师,服务员并不需要这么多,但厨师又明显太少,显示出管理不善。点餐上菜慢到比树獭还要夸张的。把钱投入到装潢,却少了食物质素和服务,实在是不应该。食物质量也非常一般,容量小。作为一家西餐厅,比旁边的任意一家西餐厅的西餐质量都差,服务也差。隔壁桌有人等了半天连一杯咖啡都没来。没见过这样做生意的,怪不得周末午市都只坐了一半的人。2022年去过的最差的餐厅,没有之一。
2022-05-07 214 浏览
點餐後等了一個鐘都沒上菜。催了無數次都沒用。服務員一大堆進進出出廚房也見不到上菜。不只我們一桌人等到不耐煩。而且只是午市,餐廳只坐了一半人的效率。不想餓死就別來這家。再也不會光顧。
2022-05-07
呢間咖啡店除咗意粉出色之外,咖啡款式一樣好多,而且近日因為聖誕推出左一個白松露忌廉復刻版,身為咖啡愛好者梗係要來試一試。其中白松露栗子鮮奶咖啡,淡淡的白色忌廉,食落香滑微甜,陣陣嘅松露味喺口中爆發,咖啡底唔酸,並且有好濃列嘅焙烘味。至於白松露栗子朱古力,白色忌廉已經散發出松露香,飲落去亦有輕輕嘅栗子味,飲到落中間,見到杯邊有唔少嘅栗子蓉,稍為攪拌一下,將松露、朱古力、栗子三者混合為一,朱古力味即時甜度減少左,入口順滑醇厚。由於喺奧海城行街行到攰,所以先入嚟坐吓飲杯咖啡,下次有機會再點評一下佢既主食~

2021-12-22 235 浏览
如題啦~正餐都未到先給我甜品,問佢話我落單時無講,現在係咪無訓練過,正常人都唔使問呀下,荃灣店都無試過,唉~咁的收費我無想過有咁的情況出現囉!唔想浪費唔甜品,就無奈接受了,等下吧~
如題啦~
唔想浪費唔甜品,就無奈接受了,等下吧~
OK
2021-11-29 256 浏览
想食outback,但太遲黎到無位,唯有行過隔離少少食呢間。叫左個All Day Breakfast都幾大份,腸仔好大條仲打孖上,食完都夠飽既。冇期望,所以都OK。

叫左個All Day Breakfast

都幾大份,腸仔好大條仲打孖上,食完都夠飽既。

冇期望,所以都OK。
這一家名聲在外,一直想來試試。可能因為期待太高,實際上味道平平,沒有亮點。點了三個經典菜式:1️⃣all day breakfast ,除了香腸不錯,送的果醬和豆子味道都差強人意。三文魚看起來不是很新鮮,沒有吃。蘑菇汁水比較多,是這道菜裡面最好吃的。2️⃣菠菜雞肉墨西哥薄餅。很健康,味道比較淡,搭配自製的牛油果醬和番茄醬好很多,可作為減脂餐。3️⃣芒果牛油果醬墨西哥脆片✨✨✨✨最好吃的一道,脆片口感非常好,配合cream cheese和牛油果醬,又香又脆。很推薦4️⃣玫瑰咖啡和伯爵茶冷萃不推薦。咖啡豆本身的香氣很淡,只有糖漿和香料的味道。
這一家名聲在外,一直想來試試。
可能因為期待太高,實際上味道平平,沒有亮點。
點了三個經典菜式:

All day breakfast

菠菜雞肉墨西哥薄餅

3️⃣芒果牛油果醬墨西哥脆片✨✨✨✨
墨西哥脆片

4️⃣玫瑰咖啡和伯爵茶冷萃
不推薦。咖啡豆本身的香氣很淡,只有糖漿和香料的味道。

2021-10-01
墨西哥脆片