2008-05-04 26 浏览
考Mock, 早左完卷, 早左出黎食飯, 咁又決定行遠少少食返D好野.又諗到Habitu了, 今次行去和記果間....地方, 明顯比較大同感覺上High Class 一點, 看看 today special, 除了 Pasta 同 Pizza 外, 仲有 Breakfast, 久別英國, 這些英國傳統 All Day Breakfast 值得我去試試. 有豆, 有腸, 有蛋, 有麵包, 有菇, 本來仲有隻煎大番茄, 不過我講明不要大番茄, 落單姐姐亦好樂意幫我改改, 每樣野多少少.正宗All day Breakfast, 味道啱Feel, 但惟不足是, 沒有 "培根"...地方好舒服, Relax 勝地..

地方好舒服, Relax 勝地..
2008-04-12 8 浏览
(11/4/08)好耐無黎喇,隔左咁耐,酒牌應該有喇。放工與上等朋友飲野聚舊,選左沙化位,慢慢嘆這杯榛子rum酒Frangelico Layered Latte。可能因為有酒,不能調得太熱,酒味+expresso+朱古力碎,味道奇妙,飲得出是花了心思的咖啡。總之這裡的咖啡,絕不可與泛濫的"S" 及"P"相提並論。
(11/4/08)好耐無黎喇,隔左咁耐,酒牌應該有喇。
總之這裡的咖啡,絕不可與泛濫的"S" 及"P"相提並論。
2008-04-05 4 浏览
近排日日OT,又係外賣時候…呢次大家揀左CAFFE HABITU。兩款pizza加兩款pasta,再加兩件cakes,成雙成對,三個女孩子分享,夠晒啦!原來呢度既pizza個底係極薄,係我食過咁多次pizza中最薄的,同事話意大利最傳統既pizza係咁個喎,個底做得好脆,好似食餅咁,不過亦因為薄,食多幾件都唔會太飽,感覺好light。其中一款有芝士有三文魚,好好味,芝士味好濃,而三文魚又香又唔腥,我幾喜歡;另一款係蕃茄醬既,有巴拿馬火腿,比較傳統,所以一般,而且我不愛鹹鹹的巴拿馬火腿。Pasta方面,芝士什菌闊麵係勁好味呀!好多好多芝士汁,什菌好大件,食完仲想食,喜愛芝士人士不容錯過!而且材料比較素,所以明知芝士較肥,都覺得OK啦!另一款係茄汁既扁意粉,唔記得叫乜,但係有螺肉,係連埋殼果隻,反而我唔太喜歡,茄醬味道好濃。不過咁,雖然呢度既pasta七十幾八十蚊一客,但係份量真係少,淨係咁食一客應該唔會夠…再食左個American cheesecake,嘩,的確好硬身,絕對夠芝士,個餅底都好好味,亦頗厚,反而$28有個都算大既cake,我又覺得抵食,面頭有一小塊印上caffe habit
再食左個American cheesecake,嘩,的確好硬身,絕對夠芝士,個餅底都好好味,亦頗厚,反而$28有個都算大既cake,我又覺得抵食,面頭有一小塊印上caffe habitu名稱既朱古力片,都好味架!
2008-03-09 6 浏览
今次gathering約左個幾月先約倒, 約倒就梗要傾餐飽! 而karen就介紹左habitu。一入去就覺得似一間好高級o既coffee shop。大sofa又舒服, 又有音樂, 好唔錯! 一望之下, cake或野飲都好reasonable, 同pacific coffee差唔多。齋食環境都十個抵! 我地要左3個set ($56@)Ice Mint Chocolate: 散叫都係$30, 同starbucks同價。但朱古力味好濃, 就算d冰溶晒都一樣好飲; 我本身唔鍾意mint, 但佢只係淡淡的, 唔會搶左朱味, 反而中和下無咁膩, good oh開心果mousse: 呢個d cake造得好靚, 個開心果mousse無咩開心果味, 但就夠滑; 餅底係曲奇, 都好脆。我唔覺得好味可能係因為我太飽Tiramisu: 一小杯, 好似cream chesse佔大半, 蛋糕成份偏少, 無咩咖啡味棒子朱古力cake: 又係好靚, 好有層次。底層好濃朱味, 偏實; 中間應有棒子mousse, 但唔出; 但overall ok環境加飲品都出色, 推介!

環境加飲品都出色, 推介!

2008-02-20 18 浏览
又是一年一度找專業人士計算的時候,可能市道真的是幾旺,只可以約在早餐時段傾談,選這裡,因為好坐,同方便「講數」。坐在臨玻璃窗的二人沙發位,是說不出的舒適。只簡單的要了個煙肉芝士牛角包,及一杯Caffe Misto。芝士及煙肉,都不及那個牛微暖的牛角包美味,又鬆又軟,牛油味香濃,加進那塊又硬又鹹的炸煙肉,絕對是剎風景,結果自行走餡,吃得津津有味;Caffe Misto又香又濃,用來配襯那油份足的牛角包,絕對的恰如其分。埋單46蚊,不便宜,但牛角包實在美味,之後又再追加了一個,這次當然是不加任何餡料的!

前兩天,天氣實在太凍,要去PP3做點事,行過呢間CAFE就忍唔住入黎最暖喇!肚並唔餓,所以只點HOT ROSE LATTE,好香玫瑰味,咖啡亦相當滑,比起COVA同LE SALON既都仲要好,比起PCC果D當然冇得比啦!地方乾淨企理,寧靜既環境非常舒服,坐唔夠一陣已經暖哂,睇下書聽下歌,絕對一大享受!下次再來,試下其他野!
下次再來,試下其他野!
2008-01-02 6 浏览
星期六的午餐, 就在這裡解決, 才去上課~客人不多, 店子靜靜的, 陽光打進來, 愜意!叫了一客cafe bianca和素菜penne,前者似是latte加上幾片薄薄的白朱古力和creme,更是xmas edition, 幼滑和甜膩集一身, 很幸福的感覺。而素penne 有avocado, 烘過的eggplant, tomato和青瓜等, 包包烤焗後十分乾脆, 即使我吃得很慢, 菜的濕氣也沒有把它弄「林」了,avocado成精髓所在, 香香軟的, 不下醬汁也不覺得太寡, 美味啊;坐在沙發, 慢慢嘆, 看看書, 甚cozy, 甚好mood。
星期六的午餐, 就在這裡解決, 才去上課~
客人不多, 店子靜靜的, 陽光打進來, 愜意!
叫了一客cafe bianca和素菜penne,
前者似是latte加上幾片薄薄的白朱古力和creme,
更是xmas edition,
幼滑和甜膩集一身, 很幸福的感覺。
即使我吃得很慢, 菜的濕氣也沒有把它弄「林」了,
avocado成精髓所在, 香香軟的,
不下醬汁也不覺得太寡, 美味啊;
坐在沙發, 慢慢嘆, 看看書,
甚cozy, 甚好mood。
2007-12-14 17 浏览
had lunch with a friend here to borrow some japan travel info from her. its a bit crowded during lunch hour but its more than acceptable in terms of central/wan chai/admiralty-lunch hr standard.we had a magarita pizza, chicken caesar salad and i had a mint chocolate, quite full. we are lucky enough to get the black sofa seat by the window.the all-day-breakfast set is only available on weekends. i ll come try again some time later.worth mentioning was the gd service of the cashier gal: i first or

worth mentioning was the gd service of the cashier gal: i first order mint chocolate and then change my mind to mint tea and then change back to mint chocolate. still she dint show any displease. This is uncommon in HK, even in high-class restaurant...thats why its worth mentioning.
2K
去sit 的一個2 粒鐘event 成7:45pm 先完, 落到0黎天氣又陰風陣陣, 極需要飲杯熱0野但又趕住返屋企, 結果走0左入0黎叫了個regular size Mint Chocolate ($33) 0拿0拿聲飲完走人.杯0野賣相好靚! Regular size 都咁大杯, 嚇一跳, 唔怪得要成$33 啦... 飲落唔會太甜, 朱古力味香濃, 而且薄荷味幾出, 非常好飲! 飲完成個人覺得好滿足=P環境好好, 又靜又舒服又posh, 極0岩飲0野傾偈; service 都ok 啦.雖然整體比Pacific Coffee 同Starbucks 都貴, 但杯朱古力真係好掂, 環境亦好好多, 起碼唔會好似Starbucks 咁嘈得似街市! 真可惜今日因為趕時間, 逗留得10 分鐘... 走時見佢counter d 蛋糕幾靚, 仲有好吸引的gelato, 有機會要返0黎試0下!

2007-10-05 7 浏览
唔得!!!!芝士粉全店得一樽d野食冇味,環境係OK O既,冇咩人但係d野食呢CEASAR SALAD - 得幾塊菜葉,麵包粒唔脆,唔抵!肉醬千層闊麵,樣子很乾,淡而冇味煙三文魚PIZZA-出奇地冇味!!!!唔知之後會唔會好d啦,但都未必想再去......
唔得!!!!
芝士粉全店得一樽
d野食冇味,環境係OK O既,冇咩人
但係d野食呢
肉醬千層闊麵,樣子很乾,淡而冇味
煙三文魚PIZZA-出奇地冇味!!!!
唔知之後會唔會好d啦,但都未必想再去......
2007-09-28 11 浏览
(25/9/07)首先多謝"Italian Guy"的建議。可惜我這天光顧,酒精咖啡仍未推出,說道,酒牌未完成....只好買其他o野,早餐的Egg & Salmon Croissant$20,(見poster寫,配咖啡+$15)本想配店員介紹的什麼咖啡,但佢話早餐只配regula的咖啡,Latte或Cappuccino。咁唔緊要啦,我都係想試些多些Habitu的咖啡款,咁要細既Cappuccino。睇番單,咪又係續樣計!($20+$27)講番個Croissant,質地當然唔可與Le Salon De The & La Boutique比美,這個有少許油酥感&有點麵包口感,作早餐都幾o岩!失望的....蛋,竟然是蛋皮!?不是炒蛋,仲要係唔熱既.....,唔知咩mixture,食完飽足成日....。我諗再戰Habitu,都係隔多一排先咯,務必要試酒精咖啡!
我諗再戰Habitu,都係隔多一排先咯,務必要試酒精咖啡!
(非会员)
2007-09-16 39 浏览
I have tried the Affogato at Caffe Habitu also. I think that one with alcohol is "Affogato with liqueur". So, if you ordered only Affogato, it is vanilla gelato served with a shot of espresso on the side... Maybe that's why you didn't taste alcohol in the coffee. You can try it next time it was very good ^.^
2007-09-08 19 浏览
(6/9/07)見報紙說的,有酒精咖啡,是九月中旬才出...失望地買其他野喇,還掂未試過這裡的咖啡。Rose Latte$29好香呀!!玫瑰花與咖啡份量o岩o岩平均,味道非常match!雖是latte,卻不覺很奶。Cream Cheese Muffin$15店員替我叮熱,met開一粒粒的芝士,好足料呀!muffin不太甜,又唔鬆散。

2007-08-27 18 浏览
(27/8/07)繼續追住近期favorite店既產品。諗住樣樣類型野食都試下,今次試麵包類。櫃台服務員/(廚房?)很友善問有咩想order,心裡有數,叫左三文魚乾蕃茄烘包。餡都算多,感覺沙律醬味道好清新,三文魚還有點香料....好似玫瑰花味!可能剛見到佢有杯rose latte,形成錯覺。件包好食既,只是無驚喜。早知叫bagel啦,細件d,餡料都好似特別d。
(27/8/07)繼續追住近期favorite店既產品。
早知叫bagel啦,細件d,餡料都好似特別d。
2007-08-27 21 浏览
(23/8/07)睇到雜誌Affogato幅相很吸引,即刻要黎試,金鐘店比灣仔店更大&更外國feel。呢度原來有意式雪糕食架!而我杯Affogato就是一球有呍呢o拿籽的呍呢o拿雪糕,插幾片杏仁脆餅的甜品。仲有一杯仔黑咖啡(雜誌說有烈酒),唔覺o羅!倒下去一冷一熱,甜與苦夾埋一齊,真是不讚不快~