2011-04-21 27 浏览
又一個剪髮過後的晏就,今次叫咗個Rose Latte,同芝士三文魚bagel...Latte比鄰近美麗華地庫分店差,由頭飲到落尾原全都飲唔到Rose味,有點質疑水吧係咪沖咗杯齋'Latte'~跟分店水準有九丈遠!至於bagel就超正,芝士同三文魚'豐滿'地迫爆整個bagel,加番好多分數,讚!平日的中午也不太多人,感覺舒服~`
好味..三文魚芝士bagel~`
又一個剪髮過後的晏就,
跟分店水準有九丈遠!

平日的中午也不太多人,感覺舒服~`
2011-04-21
好味..三文魚芝士bagel~`
2011-04-12 14 浏览
無可否認我是一個懶人,最渴望是下午什麼都不用做,悠閒地飲杯咖啡,懶洋洋的渡過,想起也覺得寫意。是日約了朋友喝下午茶,對方指明要來Caffe Habitu,我當然樂意奉陪。其實,我剛試完菜不久,仍不餓,所以只點了少許東西大家分食,那咖啡肯定是少不了的。Crossiant sandwich,蕃茄片和生菜均清甜,沙律醬醒胃,又有粟米粒增添口感,牛角酥雖算不上很鬆化,至少亦不會硬,整個組合總算對辦。甜的有藍莓芝士蛋糕,芝士是較結實的板本,蠻有芝士香,而且好飽肚。藍莓和芝士根本就是絕配,所以對呢個Blueberry Cheesecake亦沒有投訴。再配一杯香濃的Cuppacino,又是一個寫意的下午。

再配一杯香濃的Cuppacino,又是一個寫意的下午。
2011-04-07 38 浏览
突然間想起好耐冇飲個這個東西,一心入座還想跟餐同食,可惜侍應姐姐話酒類酒品不能跟餐做優惠,咁就死心齌試個咖啡!杯子細細,一啖飲落去好有Bailey香味,一啲都唔偷工減料!讚如果...如果可以個杯再大多DD,就實太原美,$52.的回憶..我鍾意呀~~
突然間想起好耐冇飲個這個東西,
咁就死心齌試個咖啡!

如果...如果可以個杯再大多DD,就實太原美,
$52.的回憶..我鍾意呀~~
2011-04-07
$52.
2011-03-17 18 浏览
拆禮物日來看早場, 一早走到來 The One, 先吃個早餐才會合友人們入場。 來到的時候剛好是十時半開門時間, 所以全店是空無一人的 (除了店員啦)。風格也是走歐洲休閒路線, 最殺食的, 當然是 270 度無敵尖沙咀 + 九龍公園景色!這家分店是沒有 Breakfast Set 供應的, 只好 a la carte 散叫了Tomato, Mozzarella and Pesto Ciabata ($38) 和 Regular Caffe Latte (好像是 $28)。 鮮奶咖啡奶泡都幾幼滑, 奶味濃郁, 啡底算是香濃, 是一天中的好開始。意式拖鞋包內有蕃茄和馬蘇里拉芝士, 就像吃 pizza 一樣, 紅色和白色再加綠色的意式羅勒醬, 不就是意大利國旗的顏色嗎? 是以意國風味滿溢。 和煦的陽光洒滿一地, 好一個慵懶的早上。噢...夠鐘了嗎? 是時候去看電影了!

和煦的陽光洒滿一地, 好一個慵懶的早上。

噢...夠鐘了嗎? 是時候去看電影了!
$66 (早餐)
2011-03-13 13 浏览
發覺HABITU近來越開越多,早已聽聞意粉水準不俗; 有日係THE ONE行街,晚飯時候決定一試.餐牌上熱食其實唔算多,主要為意粉,意大利飯&pizza; 食品全以單點價錢計算,但可以加不同價錢錢配湯,餐飲或甜品.點了濃香煙肉忌廉意粉和意大利麵,餐飲,再加個blueberry cheesecake.是日爆場,竟然要等位,order又有條龍; 坐低後開始後悔,因為個個都等食,耐不耐就有人走去counter催單... 等了35分鐘個意粉先上檯,再等多25分鐘(途中催了3次)個意大利麵先出現... 成間舖好似得3個staff,兩個serve間面,1個廚師; 而且好似儲單,因為每一次都四五碟一齊出.意粉夠煙韌,忌廉汁較"杰",味道唔錯. 意大利麵夠多肉醬,可惜中心根本唔熱,可能趕單關係,食一半就放棄了.甜品cheesecake芝士味濃郁,不過個人覺得唔夠軟身,變相食落感覺好"杰"好飽肚.餐飲熱檸茶係茶包茶,無特別.要我等一粒鐘先有食物之餘仲要係唔熱,真係好難令我俾個笑臉囉.
餐飲熱檸茶係茶包茶,無特別.
2011-03-13 119 浏览
二月二十日 (星期日)一年一度的渣打馬拉松圓滿結束老公仔最後兩個月的苦練得到成果,在半馬拉松跑得理想成績我也要努力,明年和老公仔一起跑隊道曲終人散,努力過後要好好吃一頓早餐因買了戲票,還有時間,決定到此吃一個英式的All Day Breakfast!索價差不多一百元的早餐,自然份量質量十足混入了香港人的口味,相比起我們在英國吃到的,這裡的更多元化,較地度除了傳統的炒蛋,煙肉,多士外,還有德國肉腸和煙三文魚等令到整體感覺更滿足覺得這裡的德國肉腸特別好吃,肉質爽口,味道又香甜!不知是否剛剛跑完步,份外覺得這份早餐很滿足呢!我們倆都吃得半飽,All Day Breakfast,果然是為全日而準備的
二月二十日 (星期日)

一年一度的渣打馬拉松圓滿結束
老公仔最後兩個月的苦練得到成果,在半馬拉松跑得理想成績
我也要努力,明年和老公仔一起跑隊道

曲終人散,努力過後要好好吃一頓早餐

索價差不多一百元的早餐,自然份量質量十足
除了傳統的炒蛋,煙肉,多士外,還有德國肉腸和煙三文魚等
令到整體感覺更滿足
覺得這裡的德國肉腸特別好吃,肉質爽口,味道又香甜!
不知是否剛剛跑完步,份外覺得這份早餐很滿足呢!

All Day Breakfast
2011-02-20
$44 (早餐)
All Day Breakfast
2011-02-04 17 浏览
嚟caffe嘅人多數都係飲吓咖啡,同朋友hea吓傾吓偈,有時就食啲三文治當午餐,或者揀件心水蛋糕tea一tea,一般哩講caffe晌閒日都好少爆場,尤其夜晚添!不過,今晚例外,7:00pm開始,人流不絕,仲要排長龍等買嘢,8:00pm未夠,內外位置都差唔多座無虛席,唔好以為間嘢有咩大平賣或者做緊超著數優惠,原因係大家都係揸住團購張單嚟,今日係最後限期,所以唔可以蝕底點都要嚟!以$69就可以有$140嘅價值,感覺幾抵,雖然睇翻佢哋嘅飲品同食物嘅價錢,$140其實唔算買到好多嘢食,但計計數都可以俾你點到唔少嘢!佢有個全日套餐(All Day Set Menu),包括意粉(6款,每款單叫$68)、薄餅(6款,每款單叫$82)、意式燴飯(3款,每款單叫$78)、三文治(7款,每款單叫$38),可單叫,亦可加錢轉套餐,仲可以再加錢額外加配小食、杯裝甜品或精緻蛋糕。同太太商量過後,最後點選出我哋嘅晚餐:濃香煙肉忌廉意粉$68,佢寫住全城最佳(Best in Town),膽粗粗一試,配8安士小杯咖啡及12安士餐湯,全套就$98,即係加$30多個咖啡同餐湯(如果凈加小杯咖啡就$86,凈加餐湯就$88)

同太太商量過後,最後點選出我哋嘅晚餐:
濃香煙肉忌廉意粉$68,佢寫住全城最佳(Best in Town),膽粗粗一試,配8安士小杯咖啡及12安士餐湯,全套就$98,即係加$30多個咖啡同餐湯(如果凈加小杯咖啡就$86,凈加餐湯就$88)。餐湯無得揀,是晚係甘筍薑忌廉湯;而咖啡就晌3款經典咖啡系列中揀1,叫話經典咖啡系列,即係最普通常見嗰啲,我要咗Mocha朱古力咖啡。先講個意粉,個意粉做得幾好
,第一個好係煮得咬口煙韌;第二個好係醬汁唔會好水,瀉晒晌碟底,稀杰度適中,全掛晒晌意粉度;第三個好係煙肉唔係太肥,肉比肥膏約4:1,有啲質差嘅真係膏多過肉,嗰啲邊算係煙肉呀,煙肥膏啦,用哩炸豬油就啱啲!至於個甘筍薑忌廉湯好一般
,第一個一般係甘筍味好薄,個色就幾似模似樣,但就甘筍味唔濃,反而薑味突出啲;第二個一般係質感唔滑,較粗嚡。輪到杯Mocha朱古力咖啡
,香滑,朱古力味夠濃夠出,可惜係小杯裝囉,唔夠喉!
煙三文魚雞蛋牛角三文治 $38,聽朋友講佢啲包做得幾好,加上餐牌上另一個全城最佳,就係佢喇,所以就揀咗佢!(配小杯咖啡就$58,凈加餐湯就$60,若加咖啡及餐湯全套就$76。不過有啲唔明佢點定價,上面個意粉配咖啡及餐湯就加多$30,但個三文治配咖啡及餐湯卻係要加多$38,薄餅同意式燴飯要加嘅錢都係唔同?)牛角包做到圓形,方便做成三文治,而且幾大個,餡料蛋沙律好多,多到瀉出嚟,煙三文魚就約三兩片左右,味道幾好,中間又夾雜咗少少蕃茄粒,另外墊咗啲生菜,令人覺得更輕怡;因為用上牛角包,食落多份牛油香及鬆脆感,不過如果個包身有啲暖口感可能仲正。
曲奇妙趣芝士蛋糕 $35,佢有一系列精緻蛋糕,原本個價就$35件,依家食嘢可以另加$20配選一件,都好多選擇,最終揀咗曲奇妙趣芝士,可以晌點餐時預留,等臨尾先出去拎就唔怕被人要咗!曲奇妙趣芝士,其實係Oreo代替麥維他做餅底,而忌廉芝士再加上Oreo餅碎做餡,芝士味道十足,又嗒到微微朱古力味
,唔係話好驚喜嘅甜品,但絕對係用料十足。
今餐實價就$156,所以補番$16就搞掂。之前晌團購網係咁樣介紹caffe HABITU:「追求生活品味的意式咖啡店,抱著意大利人對生活及飲食的那份熱情,提供高水準的餐飲選擇及周全貼心的服務,讓顧客充分感受到獨特的意式情懷。」,前部份都幾認同,一室黑白格仔地板、實木傢俬、柔和嘅燈光色調,洋溢著簡約獨特嘅歐陸風味,而食物質素都感受得出用料不賴、精心炮製。
不過周全貼心嘅服務一環,真係晌今晚有啲失色,可能一下子好多團購客焗趕今晚先嚟幫襯,最慘係個個都座底揸住$140以上嚟食,絕少只係嚟齋飲咖啡,佢哋人手根本應付唔到,我算好啲,7:00pm去到人未係咁多,都係得兩個客排我前面點緊嘢,但係,由開始拎咗杯咖啡,等咗十幾分鐘先有個湯
,又要等廿分鐘先再嚟個意粉
,跟住問完又問,結果係再等廿分鐘先到個包
,晌個包未到之前,我哋都唔等住拎咗件蛋糕食住先。所以,依餐飯雖然都只係食個意粉、三文治,飲吓例湯,嘆杯咖啡,就7:00pm食到8:30pm。除咗佢本身人手唔夠之外,另一個出菜問題係儲單囉,同一款菜一出出幾碟,可能少人點三文治,所以就拖到有幾張單先做,如果唔係嘅話,點會一個煙三文魚雞蛋牛角三文治,只係10min左右整得掂嘅包要等成大半個鐘丫
,除非你話我知個牛角包係落單後即做即焗啦!
2011-01-31
2011-02-03 18 浏览
有一張$140 coupon咁抵走左去試下啦~ 入到去環境同d椅都好舒服!叫左4樣野食只係補左$8:lemon trat,blueberry cheese cake,雜菜湯,mocha!LEMON TRAT 超好食,係超好食,一定會再去食!上面的旦白外面脆脆咁,甜味加上lemon的酸,恰度好處,撻皮好香牛油味,成件事好有層次又好match個雜菜湯都好飲,好濃好多材料。cheese cake好乾硬好難食,好似雪左好內。mocha都好難飲無chocolate味同d咖啡味唔match~
lemon trat 好正,cheese cake難食
有一張$140 coupon咁抵走左去試下啦~
入到去環境同d椅都好舒服!
LEMON TRAT 超好食,係超好食,一定會再去食!
個雜菜湯都好飲,好濃好多材料。
cheese cake好乾硬好難食,好似雪左好內。
2011-01-29
  • LEMON TRAT
2011-01-04 15 浏览
今次2011年1月1日下午5點多到訪此餐廳...由天光食到天黑,整體都唔錯.唯獨風口位,飲品好快凍.我倆叫左野菌意大利飯,para ham pizza, 三文魚沙律, 朱古力三重奏cake及意大利cheese杯.加mocha & latte.食物超正,意大利飯適中好味... para ham pizza足料又香又好食... 三文魚沙律亦好多三文魚,各式各樣的美食都好滿意!!!朱古力三重奏做得出色 只是飲品mocha & latte未夠elements分店的香濃...有待改良!另:環境舒適,坐位風景唔錯~ 服務生的態度專業,有禮.令我倆十分滿意
食物超正,意大利飯適中好味...
para ham pizza足料又香又好食...
三文魚沙律亦好多三文魚,各式各樣的美食都好滿意!!!

朱古力三重奏做得出色
另:環境舒適,坐位風景唔錯~ 服務生的態度專業,有禮.
令我倆十分滿意

2011-01-01
  • 意大利飯
  • para ham pizza & 朱古力三重奏
2010-12-24 82 浏览
年尾~ 終於到講自己生日喇!!仲記得上年想去圓方食<Caffé Vergnano 1882>或<Caffe HABITU>,但最後都係冇食到,所以今年呢兩間係The One都有新店,就決定揀其一去食啦。其實呢兩間Cafe都係西餐,我又唔愛西餐嘅,只不過係想飲咖啡酒,咁o岩呢兩間都有供應喎,所以先想幫襯咋。<Caffé Vergnano 1882>就想飲:Cappuccino Baileys 百利甜酒泡沫咖啡<Caffe HABITU>就想飲:IRISH Coffee 愛爾蘭咖啡但經Tsui一提,我最主要都係想飲乜啫,同埋佢話飲過Baileys甜酒,真係好甜喎,又冇啡味好似焦糖咁甜,會覺得我唔鍾意囉。...嘩~~~咁樣呀,都係唔好喇,費事後悔啦,都係穩陣D飲返我最鍾意嘅咖啡酒:IRISH Coffee好喇!!所以都係返上去Caffe HABITU咯...哈哈..真係麻鬼煩!返上6樓的<Caffe HABITU>,第一次幫襯,原來係要自己去Counter點餐喎,都好,起碼唔使畀加一...哈哈哈哈同Tsui講咗想食乜後,佢話佢去買畀我喎!我叫咗一個包餐(煙三文魚忌廉芝士貝果三文治),加$22
年尾~ 終於到講自己生日喇!!
同Tsui講咗想食乜後,佢話佢去買畀我喎!
我叫咗一個包餐(煙三文魚忌廉芝士貝果三文治),加$22多一個12oz 是日餐湯(洋蔥湯),加$10可多一個迷你凱撒沙律,另要一杯IRISH COFFEE,GOOD!
Tsui就要咗個意粉餐(香烤雜菜牛油汁闊麵)加$10多一個迷你凱撒沙律,再加$20有一件自製精緻蛋糕,另要一杯MYERS’S CAFFE LUNA,不過佢話好多泡喎,唔係幾好飲。
至於件蛋糕呢,Tsui叫我揀件我會食架囉...唔。..我真係唔好,但佢話當生日蛋糕喎,食一啖都得掛!?咁OK啦!
最後我揀咗<黑糖合桃芝士蛋糕>和<蛋白檸檬撻>畀Tsui揀喇,其實我都明知tsui會揀芝士cake架喇,但其實我想試蛋白檸檬撻多D嘅,不過Tsui話唔似生日蛋糕喎,咁又係,不過件撻真係靚仔D嘛,同埋我愛檸檬呀!!芝士我真係麻麻。
我個貝果三文治正呀,因為有好多煙三文魚,我又鍾意食硬包,自己又落好多黑胡椒,正!大大個,都飽飽!

迷你凱撒沙律都係咁啦,菜都新鮮嘅,麵包粒都好脆。
至於好耐冇飲的<愛爾蘭咖啡>都好味道!!!
有酒味之餘又夠啡味,好飲!!!
不過最正都係個餐湯,是日餐湯係洋蔥湯
,超多洋蔥,唔油,好夠味!惦!食完覺得呢間真係可以翻兜o番。
詳細可到:http://hk.myblog.yahoo.com/hoie-1217

IRISH Coffee 愛爾蘭咖啡
黑糖合桃芝士蛋糕
  • 愛爾蘭咖啡
  • 洋蔥湯
2010-12-16 35 浏览
是日又是未吃午餐的下午,人在尖沙咀,只有不足一小時的時間吃點東西,反正在THE ONE附近就上來了。Habitu算是我最常光顧的連鎖式咖啡店了,喜歡它的環境通常也是舒適自然,食物咖啡亦不錯呢~來到的時候,竟然一個客人也沒有,我是第一個客人呢! 不過我坐下一會後又突然變得很多人,唔通我幾旺場?XD The one這裡環境依舊舒適,下午茶坐在這裡靜靜看書絕對是一大樂事,唯一的是這裡的檯與檯都算幾近距離的~ 餐檯外餐有幾張咖啡檯(?),不過咖啡檯中間有一大盞很高的燈,這是我不太喜歡的地方,因為感覺很突兀,而且有朋友便會擋著對方的樣子了,只適合一個人坐呢!不想吃甜的東西,最後選擇了crossiant sandwiches,有不同的選擇而我就要了smoked salmon & egg salad,再加一杯caffe latte,這就是我的午餐+下午茶啦。這裡有很多時裝雜誌,一點也不愁悶的~自己拿了咖啡後,店員會再送上食物過來~ 食物送來的時候算是熱的,牛角包鬆脆度一般,不過吃下去幾軟身,而且幾有牛油香~ 這個配煙三文魚蛋沙律不錯,有足夠的蛋黃醬令整個牛角包更香更好吃啦。Latte喝下去的時候表面

都幾好食的~

Latte喝下去的時候表面的奶泡感覺幾冰凍,不過繼續喝下去就變回溫暖啦~ 這裡水準一向沒有試過什麼大問題,奶味幾香而且又夠滑,咖啡味幾濃又一點也不會覺得太苦,喝完真的精神心情也好一點~~~

這些商場的模式基本上沒休憩的地方是一定要逛街者消費啦,不過也算有幾個不錯的落腳點,這裡會是我喜歡的其中一個。=)
都幾好食的~