2022-11-03 440 浏览
🌟復古拱門打卡 Cafe🌟港鐵鰂魚涌站B出口 3分鐘路程❣️俾個復古藍色拱門吸引咗咁啱去到嗰陣仲未係食飯時間 未到12點 我係嗰度嘅第2台客🌼Oasis 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司-沙律加左芫茜好好味-牛油果切得好薄好平均-用咗酸種吐司放係牛油果底部 蛋吐司唔夠脆 夾埋牛油果食好煙韌 難咬開🤪🙃-溫泉蛋配巴馬火腿巴馬火腿嘅鹹度 冇因為溫泉蛋嘅蛋汁而中和到-套餐包沙律 飲品🌼Cream Cheese Croffle-呢個牛角包窩夫好出色-1堆芝士碎喺表面 再加埋一層 cream cheese-仲有牛角包窩夫表面一層焦糖-又有鹹又有甜 多重味道🌼Dirty-有得揀fruity or nutty-叫左各一杯-fruity 帶果香味 唔會酸-nutty 好香nut味!❣️好彩早味一步食食完嗰陣已經係打工仔放飯嘅時間 一台又一台嘅人入嚟食飯
🌟復古拱門打卡 Cafe

🌼Dirty
-有得揀fruity or nutty
-叫左各一杯
-fruity 帶果香味 唔會酸
-nutty 好香nut味!

2022-10-25
2022-10-27 294 浏览
呢間餐廳想去好耐,佢個裝修好岩打卡,所以去到都忍唔住影左好多相呀,由佢門口開始已經係好吸引啦😎叫左佢哋的set lunchOasis $118女仔食呢個餐岩岩好,如果大食的話就可能未必夠飽啦😜 佢地呢個餐入面的材料非常之豐富!令我印象最深刻的就係佢果個牛油果多士,啲牛油果唔會過熟,仲切的非常之靚,影相佢最突出同吸睛呀😋 佢仲會有啲風乾左的火腿片,炒啡菇,雜菜沙律,同三文魚沙律🥗Grotto (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪

叫左佢哋的set lunch
Oasis $118

Grotto (鰂魚涌)
鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪
2022-10-25 3019 浏览
Grotto .With a unique blue wall and a beautifully arched entry way, was impressed by both their food quality and service! Staffs were welcoming and super helpful. There were also more seats than I expected!.🥑Oasis HKD 108💭A classic avocado 🥑 toast combo along with a refreshing salad and house made salsa. Their portobello mushroom was so juicy and flavourful! .🦀Offshore HKD 138~ Uni & crab meat linguine, garlic chilli oil 💭The sauce was delicious! Love prominent uni flavour, that kick of chilli
Grotto
🥑Oasis HKD 108

🦀Offshore HKD 138
💭The sauce was delicious! Love prominent uni flavour, that kick of chilli 🌶 and the generous strands of actual crab meat! Well worth the price 🥰

And they even did a cool latte art for our cappuccino and hojicha latte even though we went for oat milk which made their job way more challenging, made my heart so happy🥹 Their coffee tasted really smooth too 🥰

I must definitely mention their scones!!

🍫Chocolate lava scone HKD 38
🥧Apple crumble scone

Their scones were amazing! Probably the best I have ever had (yes, I liked them better than the ones by rosewood and MO!). They were buttery soft, with tender moist-crumbs, even the parts without any filling did not require any sort of spread. And of course the runny chocolate centre was just incredible🥰🥰🥰 Would definitely get their scones again!!
Chocolate  lava  scone
Apple  crumble  scone
Chocolate  lava  scone
Apple  crumble  scone
  • Cappuccino
好多人介紹呢間cafe,又多好評,平日lunch time嚟都好多人排,12:45到都要等到1:40先入到,等成個鐘先人到😂食完覺得唔值得同唔會再嚟!🍝Offshore $148 (2/10)Uni & Crab Meat Linguine, Garlic Chilli Oil,真心嘅份量超級少,真係女仔食都唔飽, 扁意粉掛汁,個汁海膽味道都濃郁,如果唔鍾意海膽味嘅話千祈唔好嗌,因為一啲忌廉汁啊拉去味都冇㗎!就真係唔係好食到蟹肉同埋海膽😂 $148係食個意粉同醬汁,冇乜料,就咁講個味道就真係唔值呢個價啦。🍴Oasis $118 +$15 for Croffle (0/10)Avocado, Parma Ham, Soft Boiled Egg, Portobello,Kombu Shoyu, Sesame Oil & House-made Salsa. 等咗差唔多成25分鐘先上菜,唔明白點解要等咁耐😂牛油果都熟同淋,窩夫真係完全唔值得加錢,焗到好脆但有啲太乾,一啲牛油香味同埋煙韌感都冇😅諗住切開個雞蛋會流心,點知係已經有八成熟,巴馬火腿都好軟身夠香,唔會太鹹,沙律就正正常常酸酸地,大啡

🍝Offshore $148 (2/10)

Avocado, Parma Ham, Soft Boiled Egg, Portobello,Kombu Shoyu, Sesame Oil & House-made Salsa. 等咗差唔多成25分鐘先上菜,唔明白點解要等咁耐😂牛油果都熟同淋,窩夫真係完全唔值得加錢,焗到好脆但有啲太乾,一啲牛油香味同埋煙韌感都冇😅諗住切開個雞蛋會流心,點知係已經有八成熟,巴馬火腿都好軟身夠香,唔會太鹹,沙律就正正常常酸酸地,大啡菇都係比較有汁水,細細兜個粟米撈洋蔥我真係唔識欣賞🥲講真成$150成個咁嘅全日早餐真係好唔抵,冇一樣嘢係高質,全部都好普通😂不了不了。

🍴Cappuccino +$20 (2/10)
得個拉花好睇,冇乜咖啡香,酸酸哋,冇奶香唔滑,好麻麻,唔好加錢飲🥲

推薦指數: 0/10
唔明點解咁多好評,鰂魚涌咁多嘢食,唔使食呢間,返工放lunch一定唔夠時間食,千祈唔好排隊,否則完lunch得10分鐘食🙂
2022-09-11 1043 浏览
見到整片藍色你就知道去啱地方💙依間除左係cafe,佢門口都係好多人打卡嘅地方📸可惜我去嗰日落雨冇影到🥲但食物都補翻哂😍😍係有驚喜嘅一餐🥰 Oasis (Set Lunch $118)好有心思嘅All day breakfast!!!每款都好好食👍Parma ham包裹住流心水煮蛋,salsa好開胃,最鐘意牛角包窩夫,加15蚊但好值得!焗得超脆身入面又軟熟🤤🤤仲鋪有滿滿嘅牛油果🥑Offshore (Set Lunch $148)依款其實係海膽蟹肉蒜辣意粉,頂層鋪左超多蟹肉,海膽味好濃,加上蒜香做成微辣醬汁好惹味,意粉煮到al dente👍口感啱啱好🌟 推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 Grotto (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪
Oasis

Oasis (Set Lunch $118)
Oasis

Offshore (Set Lunch $148)
Offshore

🌟 推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Grotto (鰂魚涌)
鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪
Offshore
2022-09-03 599 浏览
鰂魚涌依間藍色外牆嘅型格咖啡店,偏離食肆集中嘅街道,有隱世感覺~咖啡豆可以揀nutty或者fruity,依杯latte嘅拉花真係好靚,飛馬細緻突出,好適合打卡,有啲唔捨得飲...食物就較一般,Croffle比較硬唔夠鬆軟,不過味道ok,感覺上飲品好過食物

2022-08-22 687 浏览
小店門口搶眼,像間藍色小屋,見Open Rice食評不錯,所以特意來到訪。雖然枱與枱之間距離不是太遠,地底很高,沒有壓迫感。初次到訪,正午12:00不用排隊,如想坐窗口位置需等待,一般窗口位置格外受歡迎。今次點了 Oasis 和 焙茶Latte (走甜)。食物質素不錯,飲品拉花是獨角獸 🦄️,外相100分,而且味道令人滿意,焙茶入口幼滑香濃。

雖然枱與枱之間距離不是太遠,地底很高,沒有壓迫感。

Oasis
今日終於一試book mark已久的cafe,店舖門面的顏色較網上圖片深沉,並非耀眼的打卡藍。食物質素:63度蛋巴馬火腿牛油果吐司,麵包有油益味,沙律菜醬汁過酸,完全蓋過沙律菜的鮮味,吃下去只是一口接一口的酸汁味。慢煮南美口水雞胸,薄切雞胸片過實,沙律菜醬汁亦過酸,黑醋汁中帶點中東風味的酸澀味,味道不倫不類。焙茶麻薯鬆餅,外脆內軟,正常出品。配果醬cream原來需要索價$12 ,那果醬也酸到不能入口亦吃不出水果的鮮味,非常失望。順帶一提,在非繁忙時間內,短短的1分鐘落單過程,女侍應也表現出語氣不屑,態度不耐煩的反應。說真的,是次絕對是貼錢買難受的體驗。

食物質素:

2022-08-08 2937 浏览
🌟63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 🍞 $118 (9/10)加了$15 換成牛角包窩夫 這個很有驚喜 窩夫外脆內軟的 就算放涼了一陣子還是保持著鬆脆的口感 牛油果的份量很多 切成薄薄的一片 這次的溫泉蛋做得蠻不錯 有流心效果 巴馬火腿不會太鹹 還有一塊炸蘑菇 如果牛油香更重會更好礦工牛肉丼 🐄 $128 (7/10)選用了牛腹肉 不過小失望 因為牛肉沒有很嫩 不過蠻喜歡店家調的蘋果醬汁 吃起來蠻清新 也是第一次看到這樣的配搭 菜單說那隻溫泉蛋是用63度烹調的 理論上應該是有流心效果 但結果蠻失望的 沙拉的份量很多 配上黑醋 蠻開胃的 不過整體份量偏小 以為是傳統的日式丼飯黑瑪瑙 🍊 $34 (8/10)很大的一隻司康 大概是手掌的份量 蠻喜歡它的口感 很鬆脆 不會太濕 黑色的外表是用了竹炭粉 中間夾雜著乾橙子果粒 尾調帶點白蘭地橙酒味 不過存在感偏低自家製水果茶 (熱) 🫖 (8/10)以為它是台式水果茶 結果是偏向中國風的 有幾顆紅棗 帶點自然的香甜 還有微微的薑味 冬天喝特別暖胃OVERALL: 推薦 😆(7.5/10)午市套餐的選擇很有限 食物質素中等 不過價錢算是合理 比較推薦他們
🌟63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 🍞 $118 (9/10)

礦工牛肉丼 🐄 $128 (7/10)

黑瑪瑙 🍊 $34 (8/10)

自家製水果茶 (熱) 🫖 (8/10)

OVERALL: 推薦 😆(7.5/10)

午市套餐的選擇很有限 食物質素中等 不過價錢算是合理 比較推薦他們家的croffle 另外套餐還包了前菜沙拉跟一杯飲料 相信很多人都是因為給它藍色的外牆給吸引到的 當天也蠻多人在圓拱型的門口打卡呢 餐廳位置不少 不過坐得比較擠 跟旁邊的客人快要碰在一起了 繁忙時間有60分鐘限時 不過上菜速度蠻快的 不過注意沒有訂位服務喔

🌟為推薦
63度巴馬火腿牛油果吐司
黑瑪瑙
自家製水果茶
  • 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司
去過2 次食第一次自己去想試試叫左「士多啤梨🍓忌廉窩夫」邪惡但打卡幾靚🍹😂而且唔太貴再試《巴馬火腿牛油果吐司》有ham 同牛油果🥑正啊😄 影相都好出色正是我喜歡💕類型可惜我無著得靚靚小小去影相📸️第二次都係行完山去食小小野同飲杯嘢試多個窩夫🧇但忘記影相📸️地鋪唔難搵都係測魚涌地鐵站出口行天橋過去
去過2 次食
第一次自己去想試試

叫左「士多啤梨🍓忌廉窩夫」
邪惡但打卡幾靚🍹😂

都係測魚涌地鐵站出口行天橋過去

• 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司
  • Flat white
2022-07-18 325 浏览
【 🥐柚子蜂蜜牛角包窩夫 】($30)~~~📍評分:9/10~~~⏩ 其實我就好少黎鰂魚涌呢邊🤔,個日去踩玩roller🛼,就揾下附近有咩好野食🤪!呢間異國風藍色系打卡cafe都幾隱蔽👀,但絕對係值得大家黎‼️~~~呢個牛角包窩夫係聯同fifty fifty既期間限定系列👅,店員都好推薦!賣相都好靚,打卡一流📸!唔止睇得仲好好食好足料,d蜂蜜多到係咁滴😹,蜂蜜香好鮮甜🍯!亦有好多柚子醬,柚子香酸酸甜甜好清香🍈,仲食到柚子果肉,同蜂蜜香好match🥰!牛角包窩夫烘得好有焦香🥐,口感紥實煙韌😚,好有烘麵包既香味🤤!~~~✅ 整體黎講,呢間餐廳環境好、食物好、服務都好😎,又有靚靚打卡位,又有好野食落肚,好啱黎relax下😝!而且店員都好nice,呢間絕對啱灑鍾意打卡既一眾少女黎啊💙!~~~性價比:4.5/5回頭度:4.5/5賣相:4.5/5環境衛生:4.5/5服務態度:4.5/5
【 🥐柚子蜂蜜牛角包窩夫 】($30)
📍評分:9/10
2022-07-18
下午茶
柚子蜂蜜牛角包窩夫
2022-07-06 312 浏览
平日一個人食晏 附近好多選擇諗起好耐無食西餐 就嚟呢度啦之前新開嘅時候食過一次野食係好味兼夠你打卡環境好chill裝修風格好有型今日再次幫襯 諗住珍惜一下仲喺鰂魚涌嘅時間呢間野無時間真係唔好等見住好多枱人走都安排唔到入坐佢哋係唔夠人手 我入咗坐10分鐘隔離枱野都未有人得閒執好啦 實在太肚餓 叫咗個海膽蟹肉辣蒜油意粉跟餐有沙律同野飲 我揀咗home made ice tea海膽意粉有驚喜 見到有三瓣喺面蟹肉份量算多 同埋都甜嘅而個辣汁對食開五小辣嚟講都接受到想講一講杯home made ice tea我飲落覺得係苦嘅 一問之下原來係用芒果加茉莉花茶沖對於唔愛好茉莉花茶的我就覺得唔太好飲總括呢餐體驗比上次差我見舖頭全部都係年輕人 希望佢哋可以繼續有進步
平日一個人食晏 附近好多選擇

我見舖頭全部都係年輕人

希望佢哋可以繼續有進步
2022-07-06
2022-07-05 228 浏览
喺附近踩完roller即刻去二訪鰂魚涌人氣café~ 門口係一個洞窟勁異國風情max🕌 深藍色外牆可以俾大家偽旅行打卡🧵 一心諗住encore上次嘅意粉點知轉左餐牌😞 畢竟都超過一年冇去食 就點左個all day breakfast 🍳 🥢entrée: 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司🥑🥖 ($108)成隻大碟鋪到滿晒 超級豐富🫶🏼 最好食係細杯入邊嘅蕃茄粒mix芫荽salsa🌿 之前從來冇食過呢個配搭 不過真係好fresh同醒胃💯巴馬火腿亦都係要讚嘅 完全唔乾而且鹹度啱啱好🙌🏻 同埋將隻蛋擺喺火腿中間 好似朵花咁🪷 兩樣夾埋牛油果 再同sourdough一齊擺落口 簡直係perfect match❤️‍🔥 不過要挑剔嘅係:牛油果下面嗰塊sourdough非常硬🥲 真係咬得好辛苦 用刀切都十分有困難~ 另外就係隻蛋原來唔係流心嘅 完全俾佢外形呃咗🥺 如果係流心嘅話 我一定會加多啲分㗎!! 另外仲有一大堆沙律菜 同埋切咗件嘅大啡菇🍄 both都係唔錯的 尤其是係啲菇煎得幾🥰 overall係一個幾高質 而且食得飽嘅all day breakfast🤪 (除咗塊硬過磚嘅sourdough🥹) 另

另外嗌咗杯hojicha latte($46) 就味道正常啦~
63度蛋巴馬火腿牛油果吐司🥑🥖
2022-05-09
63度蛋巴馬火腿牛油果吐司🥑🥖
2022-07-04 250 浏览
呢間餐廳出名藍色拱門打卡對我黎講食物質素都好緊要果然😍😍😍兩者兼備✨巴馬火腿牛油果吐司 $118賣相好好 食落都唔差 牛油果切得好細緻 薄薄嘅火腿載住隻半熟蛋👍配埋沙律菜同麵包 一流✨Miner Don $128賣相唔吸引 但勁好食😋啲牛煮得岩岩好 唔會話太厚薄薄地切左好多塊 唔係好食得晒配埋蒜汁同黑雲耳👍平時唔食薑嘅我 呢個出奇地好食唔會太辣太酸 味道一流 值得一試✨火山石Scone $34外面係焙茶味 有啲脆口 裏面有煙煙韌韌嘅麻糬味道不錯 但唔值咁貴仲有個熱紅棗薑茶都好飲平日兩點幾黎到唔洗排隊推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
呢間餐廳出名藍色拱門打卡

仲有個熱紅棗薑茶都好飲
平日兩點幾黎到唔洗排隊

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-06-20 309 浏览
我好中意食呢度既Croffle ❤️❤️每次都會叫,但食唔同嘅味😋😋今次叫《蘋果肉桂牛油果窩夫》A̺͆p̺͆p̺͆l̺͆e̺͆ ̺͆P̺͆i̺͆e̺͆ ̺͆C̺͆r̺͆o̺͆f̺͆f̺͆l̺͆e̺͆賣相冇士多啤梨咁靚,鍾意食肉桂既都ok 既😊《Oreo焦糖脆餅窩夫》 Ô̬r̬̂ê̬ô̬ ̬̂B̬̂î̬ŝ̬ĉ̬ô̬f̬̂f̬̂ ̬̂Ĉ̬r̬̂ô̬f̬̂f̬̂l̬̂ê̬呢個鍾意食甜野嘅,應該都會喜歡,香脆嘅餅乾,配上cream cheese 😋😋飲品☕️Long Black Coffee咖啡味好香, 飲落舒服Mocha出邊落緊大雨,心情好悶,突然間想飲完嘢,所以叫咗杯甜甜嘅香濃朱古力Mocha☕️
我好中意食呢度既Croffle ❤️❤️

每次都會叫,但食唔同嘅味😋😋

今次叫《蘋果肉桂牛油果窩夫》

賣相冇士多啤梨咁靚,鍾意食肉桂既都ok 既😊

《Oreo焦糖脆餅窩夫》

飲品☕️

Long Black Coffee
咖啡味好香, 飲落舒服

Long  Black
Long  Black