2024-10-15 878 浏览
去北角上堂,行去鰂魚涌Grotto,2成滿,有位,有實體menu同QR code menu,叫咗lunch set Under the Crust $148,海膽汁辣貝殼🐚粉雲石墨魚🦑餅,加$20 latte,另一個餐What a Mezzi $118,牛粉,配免費🆓冰果茶。沙律🥗嚟先,我走醬,都新鮮。海膽汁意粉🍝嚟,冇乜海膽味,但辣,貝殼🐚粉一般,雲石墨魚🦑餅彈牙皓味,貝殼🐚粉中間收埋咗兩隻蜆,皓似尋寶咁。牛粉既牛都腍。Latte有拉花,入口醇。加咗個Yuzuhoney croffle $32,皓似食雪條咁,外脆,當甜品🍮食唔錯👍🏻臨走都坐滿
Under the  Crust
Under  the  Crust
冰果茶
沙律
  • 柚子蜂蜜牛角包窩夫
因為見到Grotto出咗下午茶盒子tea set🌿再加上有我喜歡嘅開心果Latte🍵所以專程同朋友去試吓。我mark咗近窗口位置,想靜靜地同朋友食嘢傾偈,餐廳令我坐得舒服自在。由於朋友遲咗嚟,我先order一杯熱開心果Latte,真係好有開心果濃郁嘅味道😋朋友嚟到之後,我再order多一杯凍嘅開心果Latte。雖然係凍,但都無因為有冰而影響味道,一樣非常香濃。對上一次嚟過已經係兩三年前,餐廳依然keep住水準,非常難得。
走進仙境下午茶盒
走進仙境下午茶盒
又嚟到鰂魚涌呢間藍色小店,之前黎食佢地嘅scone得返一隻味,今次幾隻味都有😍緊係要試哂佢佢嘅scone唔係英式鬆餅,平時食英式鬆餅嘅款式就多,但呢間佢地係KFC個隻鬆餅Scone全部都翻熱左😍食落外脆內軟,咬開嘅scone好鬆化,每款都可以食到好重牛油味🌋火山石 $36想試好耐嘅火山石姐係焙茶+麻糬😍麻糬真係好煙韌有咬口,但焙茶味都係偏淡🥥斑蘭椰子 $30雖然班蘭同椰子味唔濃,但係可以隱約食到佢地嘅存在,面頭仲有啲椰絲烤脆左🧈琥珀 $28其他口味都係偏淡,但原味嘅牛油味係最濃同最重,所以原味味道最出色🤣

Scone全部都翻熱左😍

🌋火山石 $36
想試好耐嘅火山石
姐係焙茶+麻糬😍麻糬真係好煙韌有咬口,但焙茶味都係偏淡

🥥斑蘭椰子 $30

🧈琥珀 $28

2024-10-07 1754 浏览
星期日放假去邊度好,去開港島搵到鰂魚涌有一間Cafe都幾好feel,有戶外三五知幾可以响室外chill 下,約埋朋友仔去hea下至得🌷去到隔離左右是商業區,但餐廳都好熱鬧,可能tea time時段差唔多full晒,得返一兩張枱😛坐低之後職員即刻比餐牌和水我哋,還有介紹他們的主打飲品,我哋見到餐牌上有最近好流行的開心果系列,開心果控既我哋二話不說order左飲品同甜品😍😍開心果拿鐵 (Hot Pistachio Latte) ☕第一次試開心果飲品,好新奇,好重開心果味,好香滑,非常滿足😋Super Fruit 🫖(洛神花、接骨木苺、黑加倫子、蔓越莓及藍莓)雖然係茶包,都好岀味,好健康的飲品🩷Bikini sandwich ⛱️煙三文魚沙律好多,餡料好豐富,麵包烘焙時間剛好外脆內軟😋下次可以encore🥪Pebbles on the bleach🐷這道炮菜豚肉飯讓人每一口都能感受到韓國料理的魅力, 擺盤十分精緻,豚肉片整齊地排列在米飯上, 旁邊則是色彩繽紛的炮菜, 米飯的白色與豚肉的金黃, 讓人一看就食慾大開🐖開心果牛角包窩夫🧇作為獨家口味,真係好好食,面頭舖滿了開心果cream好滑溜,開心

開心果拿鐵 (Hot Pistachio Latte) ☕

雖然係茶包,都好岀味,好健康的飲品🩷

Bikini sandwich ⛱️

Pebbles on the bleach🐷

開心果牛角包窩夫🧇
作為獨家口味,真係好好食,面頭舖滿了開心果cream好滑溜,開心果味留係口腔好耐,牛角包亦好脆,配埋開心果拿鐵簡直一流💚

柚子蜂蜜牛角包窩夫🧇
好重柚子蜂蜜味🐝,兩者結合一齊好match,配Super Fruit味道更突出💛

整體職員非常有禮貌,下次可以再嚟試下其他菜式😻😻
  • Bikini sandwich
2024-10-06 1542 浏览
今日和朋友去咗一間人氣餐廳,這裡咖啡☕️和甜品🍮同樣出色,裝修格局用上藍色系列做主調,特別時尚和型格。我們點了主菜、飲品和甜品,好好享受這個下午時光。慢煮牛頰肉配野菜短通粉🍝12小時慢煮牛頰肉、自家熬製野菜湯、短通粉這款通粉不得了,用上自家熬製野菜湯味道非常之新鮮濃郁,滿滿番茄🍅和雜菜的清甜味加入短通粉,每一啖口感都好豐富。而牛頰肉經過12小時慢煮之後,味道特別濃厚和腍身。香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律配自家製蘋果青瓜醬🥗喜歡這裡就是廚師很有心機整不同醬汁配搭在不同食物身上,這個自家製蘋果青瓜醬🥗味道超級開胃很清新,配在牛腹肉一起吃可帶出幾個層次,加埋藜麥沙律可以解油膩感。開心果拿鐵🍵近排大熱的開心果配在食物或飲品中都特別好味,咖啡中啖啖開心果嘅香甜味道,而杯邊仲放滿很多開心果碎很吸睛呀!靜岡焙茶拿鐵☕️喜歡日本茶道嘅就要試吓這杯焙茶拿鐵啦!濃濃焙烘茶香口感很厚實又幼滑。火山石 - 焙茶及麻糬招牌鬆餅🥖這個鬆餅可以說吃過這麼多間餐廳,這裡是最好吃的,不論新鮮鬆化度和味道口感等,即叫即做熱辣辣很香脆又鬆化,內裡夾住麻糬煙煙韌韌還有淡淡焙茶香味,真是絕配。柚子蜂蜜牛角包窩夫🧇另一近期大熱就是牛角包窩

我們點了主菜、飲品和甜品,好好享受這個下午時光。
慢煮牛頰肉配野菜短通粉🍝
12小時慢煮牛頰肉、自家熬製野菜湯、短通粉

香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律配自家製蘋果青瓜醬🥗
開心果拿鐵🍵
靜岡焙茶拿鐵☕️
火山石 - 焙茶及麻糬招牌鬆餅🥖
柚子蜂蜜牛角包窩夫🧇
另一近期大熱就是牛角包窩夫啦!鬆脆不在話下而面層加上柚子蜂蜜🍯吃出多份鮮味。

• 香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律
  • 柚子蜂蜜牛角包窩夫
  • 火山石
2024-10-04 425 浏览
☕️隱世鰂魚涌高質cafe! 經過俾佢嘅深藍色門口吸引左,樓底好高,所以睇落幾闊落,入面都有幾個唔同嘅sitting areas,但lunchtime去到都要等左陣先有位,係附近返工lunchtime之選~叫左兩個lunch set都好好味,食物質素同份量都幾唔錯!!貝殼粉好值得試,有少少辣味,每一啖都full of海膽汁,墨魚餅都好彈牙! 三文魚都煎得啱啱好😋menu好似會定期更新下,係可以再訪嘅cafe*⑅︎୨୧┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎୨୧⑅︎*(🥣)雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉香煎三文魚扒配香蔥牛油焗薯(🥛)自家製果茶Flat White*⑅︎୨୧┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎୨୧⑅︎*📍 Grotto鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地舖#cakethesteps_cafe #cakethesteps_quarrybay #cakethesteps_hongkongisland#cafe #cafehopping #cafehk #quarrybay #foodie #hkfoodie #hk #hkfood
☕️

(🥣)
香煎三文魚扒配香蔥牛油焗薯
(🥛)
自家製果茶
Flat White

📍 Grotto

• 雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉
位於鰂魚涌的質感Cafe,微奢華雲石裝潢配搭粗獷岩石風非常有趣!!今次專程試試朱古力怪物曲奇皮牛角包,有驚喜!!🏔️- 曲奇皮烤棉花糖黑朱古力牛角包 HK$78 🍪🍫🥐名呼其實朱古力怪物!!超鬆脆牛角包鋪上爆脆曲奇皮,新鮮出爐熱辣辣非常香甜!!內餡夾入超大量半融烤棉花糖及濃厚順滑黑朱古力,滿滿可可香氣超瘋狂!!- 冰奶蓋開心果拿鐵 HK$52 🟢🥛開心果控之選!!拿鐵充滿開心果香氣,奶香順滑。再加入香甜開心果碎奶蓋,奶香十足!!- Under the Crust HK$138 🍝🦑意粉同樣出色!!加入海膽及海膽醬炒香貓耳朵,鮮香濃郁,意粉仍保留彈牙口感。尾韻微微蒜辣香氣,非常惹味!!雲石墨魚餅除墨魚鮮甜外,亦加入粒粒墨魚,口感十足!!

- 曲奇皮烤棉花糖黑朱古力牛角包 HK$78 🍪🍫🥐

冰奶蓋開心果拿鐵
Under the Crust
3K
2024-09-27 418 浏览
香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律牛腹肉味道十分濃厚,肉質軟腍,配以蘋果青瓜醬,可減輕肉類嘅膩感,十分清新。沙律菜清新翠綠,還有藜麥,雞蛋和金薯,飽肚之餘又有營養,健康之選。香芋椰子牛角包窩夫近年潮興牛角包窩夫,我也不執輸叫番一件作為甜品。顏色好靚!面層鋪上了椰絲,薰衣草,有美感!牛角包烤得好香脆,跟芋茸,椰絲好夾味,最重要係不甜膩。採用雪條木棍,好似食雪條咁,享用時非常方便,好正。最後飲杯清香果茶,完美。

香芋椰子牛角包窩夫
近年潮興牛角包窩夫,我也不執輸叫番一件作為甜品
顏色好靚!面層鋪上了椰絲,薰衣草,有美感!
牛角包烤得好香脆,跟芋茸,椰絲好夾味,最重要係不甜膩。
採用雪條木棍,好似食雪條咁,享用時非常方便,好正。

最後飲杯清香果茶,完美。

2024-09-27
2024-09-24 417 浏览
-間超靚嘅摩洛哥風格餐廳,藍色裝潢加上拱門設計,完全有種置身異國的感覺,令我心情好好!主菜:🥔🐟三文魚配焗薯我選咗三文魚配焗薯,三文魚肉質滑得來又鮮嫩,搭配多款新鮮沙律菜同車厘茄,焗薯外脆內軟,-定飽。飲品:洛神花檸檬汽水🍹至於飲品,我試咗洛神花檸檬汽水,呢杯飲品真係靚到無得輸!漸變色嘅層次感好吸引,飲落去酸酸甜甜,清新又解渴,夏天飲最啱!而且熱飲選擇多到唔怕冇心水,真係太貼心啦!甜品:咖啡朱古力牛角包窩夫🥐最後,當然要試下甜品啦!呢個咖啡朱古力牛角包窩夫係同小店FIFTY FIFTY合作,鬆酥得嚟又香,牛油味好濃,咖啡朱古力味道剛剛好,唔會太甜,熱辣辣食落去口感超讚🧈環境靚、美食又好,絕對值得再來!但只係周圍環境太嘈,比較難傾計。
三文魚配焗薯

三文魚配焗薯
咖啡朱古力牛角包窩夫
  • 雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉
2024-09-24 307 浏览
.今日要去鰂魚涌拎嘢🙆🏻‍♀️順便去咗一間隱世嘅coffee shop🙌🏻一去到藍色既門口勁靚‼️附近地方都好寧靜😊入到去環境舒適🤪食物高質素,而且平民化😎雲石墨魚🦑餅海膽汁貝殼粉呢個係必點既菜單主食,味道勁新鮮而且好香‼️佢哋仲用咗自家製雲石墨魚餅、海膽、海膽汁及香蒜辣油所以味道出奇地好夾有少少中西合璧感覺😆開心果拿鐵🍵咁呢一年好多食物都係用開心果👍🏻用佢做latte出奇地好夾💯味道好香✨質感順滑牛角包窩夫 🧇唔講唔知原來呢間coffee shop系統FIFTY FIFTY合作的,菜單上有多個口味選擇‼️一定必叫!因為最鍾意食窩夫👍🏻鬆酥的牛角包窩夫,加上士多啤梨超好食Grotto (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地舖#窩夫 #平民高質coffee shop #美食推介 #foodie

雲石墨魚🦑餅海膽汁貝殼粉

開心果拿鐵🍵

牛角包窩夫 🧇

Grotto (鰂魚涌)

2024-09-23 300 浏览
假日同朋友去一間挺特別咖啡☕️室,用藍色💙做主題,門口以拱型設計好靚🩵座位寬敞,坐低傾偈食嘢好舒服😌估唔到人流都幾多~職員亦都非常細心介紹一啲招牌菜。💚Pistachio Latte我分別叫左一凍一熱,開心果嘅味道濃郁,而且佢唔係太甜,真係幾好味🤤還有堅果🥜上面🩷Strawberry Cream Cheese超級好味道,小朋友最愛。上面有好多士多啤梨~整到好鬆軟好好食!價錢又抵。❤️What a Mezzl牛肉好腍,短意粉再配上南瓜汁超級絕配。口感又豐富💛French Toast這個西多士好鬆軟,好似疏乎厘嘅味道。蛋味濃郁~還配上藍莓士多啤梨醬同朱古力醬。份量十足好味😋

💚Pistachio Latte

🩷Strawberry Cream Cheese

❤️What a Mezzl
牛肉好腍,短意粉再配上南瓜汁超級絕配。口感又豐富

💛French Toast

2024-09-22 363 浏览
終於來到一個星期的假期,工作嘅繁忙,令到平日需要多一點休息。這次選擇了位於鰂魚涌的Cafe,過一個輕輕鬆鬆的下午。餐廳嘅空間非常大,亦設有不同區域,非常打卡。座位舒適闊落,下午茶時段人流非常多。大家都前往進食他們的下午茶餐。這次我叫了以下食品。1.香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律($98)新鮮的沙律菜,配有甜甜的金薯,爽口的蔬菜和香甜的蕃茄仔和健康的藜麥,配上他們配自家製蘋果青瓜蘋果,非常有驚喜。沙律菜上配有牛味濃,且嫩滑,有口感的香烤牛腹肉,正。2.開心果拿鐵( $48 )一杯開心果舞鐵,是我飲過最香濃開心果味的飲品,配上棉滑的牛奶,和粒粒的開心果仁,整到口感非常豐富。大部份人都會失傳已久的西多士,下一次再和朋友前往,想試一試是否這麼吸引。
這次選擇了位於鰂魚涌的Cafe,過一個輕輕鬆鬆的下午。

餐廳嘅空間非常大,亦設有不同區域,非常打卡。

這次我叫了以下食品。

1.香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律($98)

新鮮的沙律菜,配有甜甜的金薯,
爽口的蔬菜和香甜的蕃茄仔和健康的藜麥,
配上他們配自家製蘋果青瓜蘋果,非常有驚喜。

沙律菜上配有牛味濃,且嫩滑,有口感的香烤牛腹肉,正。

2.開心果拿鐵( $48 )

2024-09-21
依家做餐飲真係越黎越難做,原來Grotto唔經唔覺已經係鰂魚涌第4年,水準一直唔錯,今次再回訪原來已經有新嘅lunch menu,兩款新嘢都好好食,午餐仲有前菜同飲品🥳—— 香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律 $98依個價錢嘅沙律有牛肉真係抵食!仲要牛肉份量唔少,油脂肉味香濃,加埋青瓜醬冇咁heavy,係超滿足嘅沙律😍—— 雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉 $148依個食完再食,好惹味啊!貝殼粉吸晒啲海膽汁,辣辣哋好好食!墨魚餅好有驚喜,口感彈牙,墨魚味超濃郁!!!今次食仲唔知點解多咗2隻蜆😂🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 #Grotto (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地舖🔎分類搜尋:#FTHK_鰂魚涌 #FTHK_Cafe

—— 香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律 $98

—— 雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉 $148

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 #Grotto (鰂魚涌)
🔎分類搜尋:#FTHK_鰂魚涌 #FTHK_Cafe
2024-09-14 2578 浏览
今日去咗鰂魚湧探朋友,佢就帶咗我哋呢間睇落去好低調嘅cafe,真係唔錯。最近食多咗,想健康啲食返個沙律,叫咗佢嘅香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律。沙律健康得嚟好好食,配上蘋果青瓜醬,夠哂惹味。牛腹肉非常軟腍,熟度啱啱好,外面有少少焦香但係肉質保持幼嫩。牛扒之外,仲有烚蛋同甜薯,非常飽肚。朋友叫咗雲石墨魚餅海膽汁貝殼粉,貝殼粉非常彈牙,仲被醬汁覆蓋住,每啖都食到佢個好好味嘅海膽汁。配菜墨魚餅同蜆都好出色,份量亦都足夠。至於甜品,作為朱古力控,我對佢嗰個曲奇皮烤棉花糖黑朱古力牛角包零抵抗力,一見到即刻話要試!呢個牛角包極度邪惡,一層朱古力曲奇一層牛角包,包住大大粒棉花糖同濃濃嘅朱古力醬,每一啖都係簡直係極致嘅享受,都係遲啲先再節食啦 lol失傳法式西多士,即叫即煎,有濃鬱嘅蛋香,質地偏軟,同平時食到嘅西多士好唔同。就咁食有啲似麵包布甸,亦都可以點焦糖醬食。飲品方面,我就叫咗開心果拿鐵,淡淡嘅開心果香,唔會太搶或者太over。朋友就叫咗 Ice black,用咗當日嘅精選咖啡豆,凍飲帶出咗接近Bailey嘅酒香,提神又好飲,我都偷咗幾啖。

失傳法式西多士

Ice  Black

2024-09-01
午餐
失傳法式西多士
Ice  Black
2024-08-19 1583 浏览
這間人氣咖啡店位於鰂魚涌海澤街,鄰近鰂魚涌站 B 出口,主打精品咖啡及輕食系列,門外以鮮明的深藍色小拱門為主,店內環境亦相當優美,適合多人聚會及約會。星期一至五設有午市套餐,而星期六及日則有週末早午餐供應。巫婆雞配特色拌飯 - $118大大塊古巴烤雞排嫩滑多汁而不乾柴,滿佈調味醃料相當入味,有著古巴異國風情,自家製特色拌飯配香而不辣的泡菜及爽滑的香菇片。香烤牛腹肉配金薯藜麥沙律 - $98牛腹肉有著豐富的油花分佈,帶有少許肉筋,保留一定嚼勁更具口感,有著豐富的肉汁,淋上自家製蘋果青瓜醬,酸酸甜甜好清新,還有新鮮翠綠的沙律菜,有烚蛋、車厘茄及蕃薯仔。柚子蜂蜜牛角包窩夫 - $32招牌牛角包窩夫有多款口味,將每日新鮮出爐的牛角包壓成窩夫,口感更加酥脆,且會散發出淡淡牛油香,塗滿酸酸甜甜的柚子蜂蜜,果香清新無負擔。海苔肉鬆牛角包窩夫 - $36鋪滿絲絲脆脆的肉鬆,還有香甜酥脆的海苔片。開心果Dirty - $48兩種顏色層次分明,飲用時無需攪拌,入口先有著醇厚的咖啡豆香氣,慢慢有著濃稠的開心果堅果香氣,由濃到淡,由深到淺,層次變化好豐富,杯邊還滿佈清脆的開心果碎碎。開心果拿鐵 - $48開心
星期一至五設有午市套餐,而星期六及日則有週末早午餐供應。

巫婆雞配特色拌飯

柚子蜂蜜牛角包窩夫

柚子蜂蜜牛角包窩夫 - $32
海苔肉鬆牛角包窩夫 & 柚子蜂蜜牛角包窩夫

海苔肉鬆牛角包窩夫 - $36
鋪滿絲絲脆脆的肉鬆,還有香甜酥脆的海苔片。
開心果Dirty
開心果Dirty

開心果Dirty - $48

開心果拿鐵 - $48
開心果獨特的香氣好濃厚,順滑的鮮奶好綿密。
2024-08-18
午餐