2019-03-19 166 浏览
餐廳嘅另一邊售賣素食食材、飲品🌱個日試左熱狗同海南雞飯🍚條熱狗腸真係好似食緊肉咁,幾可亂真😳味道不錯,不過似乎唔岩全素食者素雞原來就係腐皮🤣食完有D唔夠飽咁🙈偶爾想走下肉嘅朋友可以一試👌🏻
餐廳嘅另一邊售賣素食食材、飲品🌱
個日試左熱狗同海南雞飯🍚
條熱狗腸真係好似食緊肉咁,幾可亂真😳
味道不錯,不過似乎唔岩全素食者
素雞原來就係腐皮🤣食完有D唔夠飽咁🙈
偶爾想走下肉嘅朋友可以一試👌🏻
2019-03-18 144 浏览
依間嘢主打未來漢堡,咩係未來漢堡,keep it simple ,即係齋。。塊扒同肉係齋星期日既午餐時間,係無做任何優惠既,set都係無既,嘢飲,chips 全部另加錢講到咁勁,就要試下佢個牛油果漢堡,睇到佢個漢堡個牛油果。。。都幾生。。個賣相。好像泥膠咁。。個漢堡比一般既細,同M記豬㧕強有得揮。不過依個索價108,無嘢飲。。。個漢堡個人認為有點SO味,聞落去。。。唔太吸引另外,我地加左個chips,依個係依餐入面做得最好既,熱辣辣,即係粗chips 😂😂之後再叫左個餃子,好油,料都唔多,不過39元4隻,尚可接受最後叫左個葡國雞,同茶餐廳既質素差唔多,d雞係齋嚟既,不過素雞依樣嘢,我好細個都食過了,無咩值得賣到79元1個,無嘢飲唯一值得讚係有個店員服務好,係啡色長頭髮嗰個叫shan?,唔太肯定個名,好細心,見到客人有需要,會即係幫助。EG 有客有BB車,即刻幫手推走d 椅子,讓位俾架BB車。我嗰日對面張枱,有個女士食食下唔著鞋,r腳,佢都會問我洗唔洗轉枱,細心!! 最後,店內用快餐style ,埋單仲要加一,太貴,2個人每人大約150元。。。依個地段。。。個人認為試一次就夠了

之後再叫左個餃子,好油,料都唔多,不過39元4隻,尚可接受

2019-03-13 166 浏览
入到去既感覺覺得都幾green下,哈哈 叫左個咖哩漢堡扒飯,同埋黑松露意粉,覺得個飯係幾好食,咖哩又好夠味,個漢扒同我地平時食開既好唔同,應該係用左d特別既製作方法,無咁肥膩,配既飯係紅米飯,略覺得有d硬姐個飯 不過都ok既,唔係話難食 份量個人就覺得適中,唔多又唔少,另一樣叫既意粉,可能無用到奶既關係,味道無咁香滑,唔建議叫呢個,真係麻麻。呢間餐廳既好處係,可以行下,因為有d健康零食可以選擇下 我果日仲可以有張10蚊coupon,所以買左枝野飲✌🏻
不過都ok既,唔係話難食
呢間餐廳既好處係,可以行下,因為有d健康零食可以選擇下
我果日仲可以有張10蚊coupon,所以買左枝野飲✌🏻
2019-03-11 159 浏览
一路都知有Green Common呢間餐廳/鋪頭,但唔知道原來屯門都已經開左,今晚就試下go green on Monday先☺️閒日晚上客人唔太多,唔會太嘈吵;另外餐廳樓底頗高,空間感充足;侍應人手足夠今次點選了「未來漢堡 The Beyond Burger -Deluxe ($98)」,賣相幾靚,黑松露醬氣味香濃,但略嫌漢堡上枱時不太夠熱;反而薯條就熱辣辣亦好脆口 (Combo Set +$15)切開後,發現漢堡內既黑松露醬不算多,冇醬既部份睇得出幾乾,開始有少少擔心🤭 與猜想一樣,漢堡入口的確比較乾身,冇左肉類漢堡果種juicy既滿足感。建議餐廳可以考慮加上一小塊低脂芝士,既不失健康亦可增加口感同滿足感。新豬肉Omnipork 作為漢堡餡料不過不失;細心位如漢堡包有先輕烘脆邊,漢堡內既蔬菜如火箭菜、蕃茄、蘑菇亦食出得好新鮮埋單連加一$124,以屯門來說都唔便宜,但偶一為之亦未嘗不可☺️

未來漢堡  The Beyond Deluxe  Burger

2019-02-26 219 浏览
昨晚睡眠不足,所以下午想吃素食,來過「綠色星期一」,好讓自己清空雜念,晚上可睡得舒適。Green Common雖在屯門新開業沒多久,每次經過卻有一堆食客熱捧這裡的素食。Green Common既有中式素食,亦有西式素食,可以滿足各種食客的要求。原本打算吃肉醬意粉,不過自己未曾嚐過素食版海南雞飯,故我改變初衷吃海南米走雞及加28元配四隻良豚煎餃。海南米走雞上桌時確實香氣撲鼻,但當米飯吃進嘴裡時其香味消散得七七八八,個人覺得應該椰子油下得不足,才會如此淡味。除了「海南雞」外,也有大量爽脆的青瓜絲與蘿蔔絲伴飯,亦有一些香菇墊在「海南雞」下。海南雞其實就是素雞,份量不多,只有三件,腐皮鬆散,與素雞完全分離,且完全沒有調味,感覺粗疏,純吃一件素雞,挺失望的。醬汁有三款供應,豉油死鹹,我沾點一次就不再沾上。辣醬蠻惹味的,帶蒜香,我都沾光光的,薑蓉味道則不過不失。良豚煎餃口感比素海南雞佳,質感吃起來非常像豬肉,餃子皮頗薄,煎得香脆不油膩,沾上醬汁吃更有風味。不過以價錢來說不便宜,28元4件煎餃,這是加配價,若不是加配價會更貴,但我下次仍會吃良豚煎餃,因為真的不錯。

攞位時我問佢請問坐邊張?佢西臉「跟住我就得」叫左個粉同肉燥豆乳麵,開張都只係無幾耐已經同開業時肉燥分糧差好遠(肉燥份量大概唔夠1.5湯匙),朋友叫左一個待應講,咁樣好少喎⋯⋯個待應一睇就知新黎,同個主管講呢個問題,主管一句「係咁架喎⋯⋯」打發。呢個價錢,位位百幾蚊,唔係菜單有幾特別,又唔見得好驚喜咁好食,服務咁差,食物質數又跌咁快。伏伏伏伏伏還可嘅係其他員工尚叫有禮待人,反而年紀大嘅一展最壞示範俾新人同事!你green common唔係茶餐廳囉
攞位時我問佢請問坐邊張?佢西臉「跟住我就得」

2019-02-24
2019-02-25 144 浏览
開左一段時間,咁岩出去新墟就買左未來漢堡番屋企食。當下拎上手係新鮮既,不過番到屋企既時間已經凍晒。個漢堡入面戈塊「肉」一凍就好硬身,應該係因為佢唔係真既肉既關係所以硬左,口感並唔係太好。至於薯條就都好食,係粗身戈隻,相信新鮮戈陣食應該好食好多!最後仲叫左杯低糖豆漿。如果唔係飲慣走甜或者少甜都可能接受唔到尼杯野飲,因為佢真係完全唔甜,但仲有豆漿既味道!總括黎講,大家都係坐低慢慢享受新鮮既green common比較好
未來漢堡
2019-02-20
15 分钟 (外卖自取)
2019-02-06 254 浏览
大年初一,一早出動去搵食正當苦惱之際,望到遠處有大大個漢堡包向我招手於是諗都唔諗就衝左過去,睇都唔睇餐牌就坐低左慢慢睇下餐牌有咩食,先發覺原來入左一間素食餐廳同行嘅食肉獸一路睇餐牌一路講好多野都想試,竟然唔介意食素,仲講久唔久一次都冇所謂海南咪走雞素雞同一般嘅素雞分別不大,配黃薑飯,食唔到有咩味道,同普通飯一樣醬料都唔錯,有人話似韓國嘅辣醬味喎未來熱狗腸蘑菇炒意粉份量比想像中少,意粉唔見得有炒過素腸只有4片,蘑菇少量⋯味道比普通蕃茄醬淡⋯未來漢堡終於等到主角黎啦!有驚喜唔講唔知漢堡扒係用植物製造完全以為自己食緊普通漢堡包+$28 追加嘅新豬肉煎餃4隻唔油膩,食完想再食,但其實都幾貴,如果唔係追加要$56/6隻⋯+$18 追加嘅泡沫咖啡由於係素食餐廳嘅關係,可選擇以杏仁奶或者豆奶代替牛奶,直得一試而家食滿$200發票可作$10使用滿$300可作$20使用係邊度用?就係餐廳入面嘅便利店購物時用
大年初一,一早出動去搵食
正當苦惱之際,望到遠處有大大個漢堡包向我招手
於是諗都唔諗就衝左過去,睇都唔睇餐牌就坐低左
慢慢睇下餐牌有咩食,先發覺原來入左一間素食餐廳

海南咪走雞
醬料都唔錯,有人話似韓國嘅辣醬味喎

未來熱狗腸蘑菇炒意粉
份量比想像中少,意粉唔見得有炒過

素腸只有4片,蘑菇少量⋯

+$18 追加嘅泡沫咖啡

而家食滿$200發票可作$10使用
滿$300可作$20使用
係邊度用?就係餐廳入面嘅便利店購物時用

年三十無所事事便與友人A在屯市閒逛得悉GREEN COMMON已開便過來TEA餐廳走西方環保路線,食物均為素食店內採光度不錯,色調以Tiffany Blue,灰和白為主調,感覺簡潔未來漢堡PLUS $108漢堡原來沒有SAUCE,越食越乾豆製肉厚實度一般除牛油果口感幼滑外沒特別,好失望新豬肉煎餃 $52/6PCS皮不算很薄,也沒有煎得很脆但豆製餡味道不錯,頗似豬肉總括而言,味道水準是比想像中低出很多SAUCE是素漢堡的靈魂,沒有SAUCE的話很失色同樣價位更好的素漢堡大有選擇,這質素不太值服務是不過不失,落單時侍應沒有主動詢問是否需切半上枱後要求卻給予刀叫我們自己切,無言的整體表現很一般,CP值偏低,不會再來
年三十無所事事便與友人A在屯市閒逛
得悉GREEN COMMON已開便過來TEA

餐廳走西方環保路線,食物均為素食
未來漢堡PLUS $108
漢堡原來沒有SAUCE,越食越乾
豆製肉厚實度一般
除牛油果口感幼滑外沒特別,好失望
未來漢堡PLUS
新豬肉煎餃 $52/6PCS
皮不算很薄,也沒有煎得很脆
但豆製餡味道不錯,頗似豬肉
新豬肉煎餃
總括而言,味道水準是比想像中低出很多
SAUCE是素漢堡的靈魂,沒有SAUCE的話很失色
同樣價位更好的素漢堡大有選擇,這質素不太值
服務是不過不失,落單時侍應沒有主動詢問是否需切半
上枱後要求卻給予刀叫我們自己切,無言的
整體表現很一般,CP值偏低,不會再來
呢間餐廳以素食同健康為題材!設有兒童餐$68,份量都幾多!茄汁意粉、肉丸、玉桂蘋果批,一杯豆漿/杏汁,味道都唔差,唔會太咸,啱小朋友食!茄汁肉丸,煎餃子,原來個size好細粒,味道普普通通啦素肉漢堡包,味道口感都唔錯,估唔到係用素肉做葡汁雞飯,個醬汁幾香濃,有西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔、同幾舊素雞,份量都幾多,食到好飽!*餐廳有BB櫈,兒童餐具*餐廳隔離有間賣有機食品,今日食嘢送咗$30現金卷,可以即場去隔離換嘢食!

呢間餐廳以素食同健康為題材!

茄汁肉丸,煎餃子,原來個size好細粒,味道普普通通啦

素肉漢堡包,味道口感都唔錯,估唔到係用素肉做

*餐廳有BB櫈,兒童餐具
2019-01-17 269 浏览
其實好耐之前已經聽過green common呢個餐廳名,亦都知道係高級素食。 一路睇住佢裝修睇住佢開, 都好期待 終於有時間嚟試啦 打開餐牌其實選擇都幾多, 有中式有西式嘅菜式。 不過如果對比起呢區其他嘅素食餐廳,佢係比較貴咗少少 💰1)試咗個新豬肉丸口感不錯 幾彈牙2 口水雞拼豆乳家常麵- 個口水雞嘅醬汁做得唔錯!雞皮係腐皮嚟嘅,豆乳面個湯底非常重豆味,不過個麵餅煮得唔夠耐, 有少少黐埋3)腸仔意粉都係用新豬肉做成,普通4) 跟餐點咗個蘑菇湯-ok
終於有時間嚟試啦

omni pork meat balls
豆乳家常麵
口水雞
2019-01-14 216 浏览
一個字'伏'。星期日晚唔使點等位都知有問題。Manuel唔清晰,優惠又唔清唔楚,餐牌個义燒炒蛋飯張相同實物比嚴重失實。味道已經唔好,份量仲要少得可憐,尤其個意粉,七八十蚊一碟連基本飽肚嘅要求都達唔到。仲要收加一,用張單做cash coupon又規矩多多。近十年來最反感嘅一間食市,絕冇下次。
2019-01-13
2019-01-09 194 浏览
想搵D健康野食下, 所以去左Green Common食下素食本身都有食開素食, 所以對素肉都有D認知, 而呢間主打新既"肉", 都幾吸引人望下人地食乜, 本身想叫焗飯, 但好似好細碟, 最後我地2個人叫左海南雞飯, 同一個漢堡海南雞上先, 望落去同食真既海南雞飯係完全冇分別素雞味道正常, 素雞下面有素肉同菇墊底, 但D醬唔夠惹味, 好快食厭..成碟飯其實冇咩菜, 除左紅羅白絲同青瓜絲外, 只係有少少菇墊底 (素肉就俾左好多)食食下漢堡就上埋喇 (冇影相)我地叫左最平果個漢堡, 老公一拎起個包就話咁似午餐肉既~我開頭都唔知佢講咩, 到自己試一啖就明喇, 個肉既味勁似午餐肉~!好似食緊午餐肉夾包咁另外食夠100蚊的話, 埋單後可拎住張單個10蚊用, 買健康食品冇限消費幾多先可以用果10蚊總結, 素食味道正常, 但蔬菜較少, 蛋白質較多如果諗住食好多菜, 可能得沙律岩你新肉我自己就唔係好鍾意, 可能貴D配埋多D料同醬會好味D掛~
海南雞飯

海南雞上先, 望落去同食真既海南雞飯係完全冇分別

食食下漢堡就上埋喇 (冇影相)
我地叫左最平果個漢堡, 老公一拎起個包就話咁似午餐肉既~
好似食緊午餐肉夾包咁

冇限消費幾多先可以用果10蚊

總結, 素食味道正常, 但蔬菜較少, 蛋白質較多
如果諗住食好多菜, 可能得沙律岩你
2019-01-07
2019-01-07 202 浏览
-🦄Green Common-豆乳家常麵 Hkd45Rating🌕🌕🌕🌑🌑-GreenCommon終於都進駐左屯門喇😻之前一直都有留意下呢間餐廳🍴但因為都要出到去出面先食到😭😭所以一直都冇咩機會試🤥冇諗到屯門都會開分店😎-18:00盡時入座😊當時係冇咩人既😆但好不幸地我最想食既餐暫停供應🥺本身一心係衝住佢來 點知植物蛋停止供應好傷心好傷心之下簡左呢個豆乳麵🍜其實係好清淡好普通既麵 湯底係豆乳有好清香既豆味同埋鹹鹹地咁🧐然後有三條小棠菜同幾粒杞子 正常味道麵質唔係我中意個啲😤比較軟身😥同埋會痴埋曬所以夾個陣就係一餅麵咁 食都有啲困難😂😂份量都有點少 所以食完都好似冇食過咁haha但整體上味道係唔錯既 岩我既口味😌😌賣相都唔錯 而且我中意個度既環境😛隔離仲有個細商店可以買野🤭🤭-但真係希望下次可以食到我想食既餐🤗同埋如果植物蛋or其他食材係停止供應係客人入座前通知會比較好🤔🤔🤔-
🦄Green Common

同埋如果植物蛋or其他食材係停止供應
係客人入座前通知會比較好🤔🤔🤔
2019-01-06
2019-01-06 155 浏览
第一次入到屯門新開鋪,叫了一客焗葡國植物雞飯,上檯發覺盛載容器完全不像剛剛焗出來,飯亦不熱,其它配料亦溫溫不熱,相信是預製品,雪櫃取出翻熱,收費七十多元,另外再加多一客餃子,個子太少,溫度算正常的熱,味道普通,收費五六元八隻,真心覺得不值。我覺得在這地區收到這個水平費用真的與食物及服務性價比算不合理了。
2019-01-06