Weekend 食完晚飯想食個甜品,經過The One 見到呢間專做pancake 嘅甜品店😃😃 呢間嘢之前係大阪都食過,個疏乎厘pancake味道幾好又夠鬆軟,所以就懷住期望嘅心情坐低咗😋😋坐低先知,原來疏乎厘package 只有三個時間限量供應,不過咁樣冇阻擋吃貨嘅興致,一於就點左個望落唔錯嘅香蕉pancake😃😃食物上到嚟都十分期待,見到香蕉上面層焦糖就流口水🤤 點知用刀一切舊pancake - 出事!點解咁難切開?!一啖試落口😅😅😅搞唔掂,打破咗我對pancake 嘅理解,女朋友話口感以scone😅😅😅😅 真係M記個熱香餅都鬆軟過佢😅😅😅To be fair 個焦糖香蕉係好食嘅😋😋 個cream都好香好濃牛奶味🥛不過個pancake真係好有待改善

2021-08-29 40 浏览
原本好期待點知個pancake送到上來一睇 哇 勁細個囉用叉拮個pancake 一拮就爛入口仲要成pat野咁勁難食唯一可以滿意既係d生果完全無語😓以後唔會再幫襯呀!
原本好期待
點知個pancake送到上來
一睇 哇 勁細個囉
用叉拮個pancake 一拮就爛
入口仲要成pat野咁
勁難食
唯一可以滿意既係d生果
完全無語😓
以後唔會再幫襯呀!
2021-08-29
2021-08-28 36 浏览
係尖沙咀食完晚餐,口痕想食甜品,好耐都無食PANCAKE啦~一於去Gram cafe & pancakes!餐廳位於The ONE 4樓,晚飯時間要排一陣隊。Gram主打梳乎厘班戟,不過一日三回好快就賣哂。另外有多款班戟、兒童餐、期間限定雪花冰、沙冰等。一向都好鍾意食Tiramisu,決定叫意大利芝士蛋糕斑戟試下~面頭鋪滿咖啡粉同可可粉,賣相好靚,斑戟偏厚身,食落好有口感,鹹斑戟唔會有好甜膩感覺,配埋軟滑mascarpone cheese同食,軟綿綿帶鹹香pancake都幾特別。焦糖香蕉班戟 幾乎每次食pancake都會揀焦糖香蕉呢個組合~一客三塊班戟蛋香突出,淋上蜜糖、配忌廉同食,提升口感層次!焦糖香蕉軟熟香棉,伴碟仲有唔少合桃粒,好脆口。
係尖沙咀食完晚餐,
口痕想食甜品
好耐都無食PANCAKE啦~
一於去Gram cafe & pancakes!

餐廳位於The ONE 4樓,
晚飯時間要排一陣隊。

Gram主打梳乎厘班戟,
不過一日三回好快就賣哂。
另外有多款班戟、兒童餐、
期間限定雪花冰、沙冰等。

一向都好鍾意食Tiramisu,
決定叫意大利芝士蛋糕斑戟試下~

面頭鋪滿咖啡粉同可可粉,賣相好靚,
斑戟偏厚身,食落好有口感,
鹹斑戟唔會有好甜膩感覺,
配埋軟滑mascarpone cheese同食,
軟綿綿帶鹹香pancake都幾特別。

幾乎每次食pancake
都會揀焦糖香蕉呢個組合~
一客三塊班戟蛋香突出,
淋上蜜糖、配忌廉同食,
提升口感層次!
焦糖香蕉軟熟香棉,
伴碟仲有唔少合桃粒,好脆口。

2021-08-12
2021-08-27 83 浏览
自從家裡多了個B,就沒有寫過食評了。轉眼就一年,這是重出江湖的第一篇。雜果朱古力班戟有不同的水果,士多啤梨,橙,奇異果,色彩繽紛。加上朱古力醬。不知由何時開始,對朱古力有種麻煩的講究。這個朱古力醬反而讓我想起兒時的味道。焦糖香蕉班戟厚厚的焦糖,咬下去幾脆。焦糖跟香蕉很夾。班戟有分梳乎厘班戟和班戟。梳乎厘班戟要等指定的時間。這種薄薄的班戟跟近年走紅的梳乎厘班戟不同,實心的,入口充滿份量,不是吃空氣。也不是梳乎厘班戟那麼濕濕像流心般,而是乾乾的。要比較,我會說像麥當勞熱香餅,但沒那麼甜,應該沒那麼多牛油,感覺較健康。還好吧。不想走在街上,在商場涼下冷氣。不用等位,靜靜地吃個午餐,傾下計,享受人生。

焦糖香蕉班戟
厚厚的焦糖,咬下去幾脆。焦糖跟香蕉很夾。
班戟有分梳乎厘班戟和班戟。梳乎厘班戟要等指定的時間。

2021-08-11
香港好多專門食pancake嘅日本甜品店 見到The One有一間就專登上去試下!店面唔算大 餐牌都係以甜品pancake為主 不過12:30已經好多人 店員好似比較忙唔過來🤨🥞雜果朱古力班戟💰108三塊班戟上面有奇異果 士多啤梨 橙同埋藍莓 水果全部淋上一層朱古力醬 而且夠清甜👍🏻班戟單獨係鹹嘅熱香餅口感 外表亦係扁身 不過同水果 cream夾埋一齊食就唔會漏!🥞焦糖香蕉班戟💰98擺盤好靚🧡條蕉切開兩半分別淋上焦糖等佢凝固 份量好足而且唔算太膩 cream同雜果一樣 班戟都係鹹 送埋核桃食還不錯~🍧紫薯沙冰💰49一開始擔心食完班戟會覺得太漏所以遲嗌定🤣 紫薯味滲透入每一粒冰碎入面!而且飲落係十分解暑 冰冰涼涼~本身唔算太甜撈埋上面嘅奶油就啱啱好!如果製作時間可以快D就perfect 我地最後攞走飲🤣整體來講環境不錯 班戟算不甜膩 店員如果多D人手幫助可能會更有效率!見呢到都有鹹pancake例如和牛漢堡 都可以一試!

🥞雜果朱古力班戟

💰49

紫薯沙冰
2021-08-11
紫薯沙冰
Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖放工約朋友去尖沙咀上workshop,朋友講明想食甜品,覺得無食正餐咁heavy,所以就揀左去the one食pancake,6:15pm去到,係門口見無咩人,所以等左唔洗5分鐘就可以入座,6:30pm左右落order, 侍應話招牌梳乎厘唔係呢段時間銷售,剛剛6點已出左一輪,咁我同朋友唯有揀其他班戟款式~都有諗過影得咁靚而且仲讚pancake好食,會俾人認為似鐥稿,但事實完全唔係!係真心覺得幾好食~ 同友人一致認為個smile pancake 蜜糖糖漿值得再去🤤Premium Smile Pancake $1383層班戟3重口味🥞不過比較細塊~第1層topping舖滿水果的原味班戟,第2層甜味,中間以cream cheese點綴、朱古力脆皮再配上雪糕😚,第3層咸味,圓形空心班戟,中心由暖暖的流心蛋黃漿作為內餡,個人十分喜愛smile隨碟嘅清甜蜂蜜🍯😚甜得嚟好順喉、清香舒服🤤個種甜味清得嚟完全唔會漿住條脷同口腔,有別於平時濃甜嘅蜜糖/糖漿味😍完全係幫到呢款班戟提升層次🥰🤤清酒士多啤梨大山
Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖

放工約朋友去尖沙咀上workshop,
朋友講明想食甜品,覺得無食正餐咁heavy,
所以就揀左去the one食pancake,

Premium Smile Pancake $138
3層班戟3重口味🥞不過比較細塊~
第1層topping舖滿水果的原味班戟,
第3層咸味,圓形空心班戟,中心由暖暖的流心蛋黃漿作為內餡,

清酒士多啤梨大山流漿班戟🍓🥞 $108
口感厚身d、大塊d,流漿個刻適合打卡📸
但因為smile pancake伴碟嘅蜜糖好出色,令呢款鮮忌廉士多啤梨醬流漿pancake即時比較下去🙈🍓

下次揀啱時間嚟的話,會想試Gram招牌的梳乎厘班戟🥞😚🤩

2人,人均$135

2021-08-09
女人有兩個胃依句說話,我是100%同意,因為好多時我和女性朋友們食完晚飯都會 R 去搵甜品吃。朋友是班戟控,而且喜歡日式班戟,既然我地在尖沙咀,我就建議朋友不如去 The One 試吓來自大阪Gram Cafe & Pancakes 。晚上人客不多,可以直接就座。餐牌成本電話簿厚,不過我哋鎖定左兩款以水菓為主嘅班戟,感覺冇咁邪惡。不一會兩碟班戟同時奉上。朱古力雜果班戟$108色彩繽紛,加上超多不同種類的雜菓,加上朱古力醬,十分吸睛。班㦸非Fluffy 種類,較似美式班戟,口感尚算鬆軟,富蛋香,配埋牛奶忌廉令口感更滑啲,可以一試。焦糖香蕉班戟 $98香蕉加糖再燒香過,令香蕉多一層糖膠狀的焦香,如果嫌吾夠甜,還可以加點糖醬落班㦸,整體味道十分香甜、可口。

朋友是班戟控,而且喜歡日式班戟,
既然我地在尖沙咀,
我就建議朋友不如去 The One 試吓來自大阪
Gram Cafe & Pancakes 。

晚上人客不多,可以直接就座。

不一會兩碟班戟同時奉上。

朱古力雜果班戟$108

色彩繽紛,加上超多不同種類的雜菓,加上朱古力醬,十分吸睛。
班㦸非Fluffy 種類,較似美式班戟,
口感尚算鬆軟,富蛋香,配埋牛奶忌廉令口感更滑啲,可以一試。

焦糖香蕉班戟 $98

2021-08-21
宵夜
2021-08-25 36 浏览
而家食pancake🥞既熱潮感覺好似減退左d,我真係好怕要排隊,所以去到差唔多9點先走黎Gram cafe & pancakes到試下佢既pancakes🥞!好彩唔使等位🤣同男朋友一人試一款🤣然後濟死左xd一入到黎就俾棵樹吸引左,好似圍住個園景食甜品咁😂雜果朱古力pancake:一睇落好colorful,令人好開心,有好多唔同既新鮮雜果🍓🍊🥝,再加埋朱古力醬,個醬又唔會好甜👍pancake外香內軟,唔覺唔覺都成碟清曬🤡焦糖香蕉pancake:香蕉上佈滿左焦糖,金黃金黃🍌,又脆又香,好夾個pancakes!面頭既cream好綿,我不停就咁食cream😂環境:⭐⭐⭐⭐價錢:⭐⭐⭐⭐

一入到黎就俾棵樹吸引左,好似圍住個園景食甜品咁😂

環境:⭐⭐⭐⭐
價錢:⭐⭐⭐⭐
2021-08-24 42 浏览
之前成日行過The One嘅時候,都見到呢間賣日式pancake嘅甜品永遠都係排晒長龍,今日難得星期一同朋友食完飯,又見到咁啱冇人,就即刻衝咗入去!餐廳嘅裝修走大自然風,喺最角落嘅地方有一棵大樹,所以就同朋友揀咗嗰個位置食甜品!呢度啲pancake可以選擇鹹同甜,而今次因為唔想食太甜嘅關係,所以我同朋友都決定揀咗鹹味,再配埋甜甜嘅toppings😂😂咁就唔會甜到傻!🍡焦糖香蕉班戟 HK$98Pancake好軟綿綿,唔會太乾,亦都唔會太粉!配上焦糖香蕉,都唔覺得甜膩!而焦糖係因為用火槍噴過,所以令到個焦糖好脆身!但成個班戟最畫龍點晴嘅係佢的糖漿!糖漿超香蜜糖味,質地唔會太稀亦都唔會太杰身,味道唔會超級甜但就啱啱好中和到班戟本身嘅鹹味!🍡雜果朱古力班戟 HK$108反而呢個朱古力班戟就比較失望,佢個朱古力嘅甜味比例比較高,冇咗朱古力本身帶有少少苦澀既味!好彩嘅係佢生果完全搭救左個班戟,生果都比較鮮甜而且唔酸!

🍡焦糖香蕉班戟 HK$98

🍡雜果朱古力班戟 HK$108

2021-08-24 51 浏览
Gram有咁多款pancakes、每次嚟到試2款都可以試好多次~今次就試左「紫薯流漿班戟」同「法式吐司」「紫薯流漿班戟」粉紫色咁夢幻,外表上比較難抗拒~而「爆漿」除左效果上好睇d之外,都會令到成個班戟更可以均勻沾上醬汁~而呢點係非常重要,因為呢個班戟最主要靠呢個醬嚟帶起成個紫薯香味~本身佢無論班戟定作為餡料嘅紫薯蓉都比較淡口~如果冇左呢個紫薯醬嘅「甜」你會感覺自己好似食緊「減肥餐單」~好彩就係有左呢個醬汁,即時就提升左成個班戟嘅質素及香味😋😋「法式吐司」「甜入心」就係一件法式吐司必要做到嘅重點~而呢個我估計佢都係用上楓葉糖漿,甜得嚟有種獨特嘅香氣~而且佢外面脆卜卜,入面極鬆軟,最緊要夠曬熱~全部配埋一齊食,啖啖都甜到入心入肺❤️好幸福呀~🚨警告:怕甜嘅人千祈唔好點,雖然佢唔會甜到覺得喉嚨唔舒服,但佢比起頭先嘅紫薯班戟甜好多㗎!「特濃朱古力沙冰」「特濃」唔等於「特甜」,佢係真係好香朱古力味~而且沙冰質地夠曬凍,用嚟配上熱辣辣嘅班戟又真係好夾~所以每次嚟都係必點飲品之一!😋😋
今次就試左「紫薯流漿班戟」同「法式吐司」

「紫薯流漿班戟」
粉紫色咁夢幻,外表上比較難抗拒~
本身佢無論班戟定作為餡料嘅紫薯蓉都比較淡口~
好彩就係有左呢個醬汁,即時就提升左成個班戟嘅質素及香味😋😋

「法式吐司」
「甜入心」就係一件法式吐司必要做到嘅重點~
而呢個我估計佢都係用上楓葉糖漿,甜得嚟有種獨特嘅香氣~

「特濃朱古力沙冰」
「特濃」唔等於「特甜」,佢係真係好香朱古力味~
而且沙冰質地夠曬凍,用嚟配上熱辣辣嘅班戟又真係好夾~
所以每次嚟都係必點飲品之一!😋😋
  • 法式多士
  • 招牌梳乎厘班戟
2021-08-23 43 浏览
原來餐廳有多款mini pancake可供外賣🥞 可以輕輕鬆鬆拿回家和家人一齊品嚐,而且依然保持美美的賣相‼️😉▫️❥石板街班戟🥞 pancake與pancake之間一層層夾著cream cheese和吉士醬‼️👅 最上層放了幾顆棉花糖☁️和鋪滿朱古力碎,濃濃的朱古力味‼️🍫 ▫️❥意大利芝士蛋糕班戟🥞 和石板街截然不同的是pancake餅皮充滿蛋香🥚每層都有厚厚的cream cheese,口感很滑🧀 再配搭新鮮的藍莓和草莓🍓
▫️

▫️

外卖自取
2021-08-21 68 浏览
曾經係東京食過Gram Cafe嘅pancake,一試難忘,疫情下思鄉病重,於是放假來到香港既Gram cafe回味一下。黎到見冇人排隊加上推出lunch menu,都覺得有陣伏味。結果叫左tiramisu pancake一試,結果都係一試難忘,係難食到令人難以忘懷!!首先pancake既質感係好錯,咬落去係一pat野冇彈性,質地比麥記仲要差。另外叫得tiramisu但冇espresso既味,中間吉士醬係過甜,更奇怪既係一個甜點,食到中間竟然係咸既?!成個pancake個味變到9唔搭8,有甜有咸有苦,唔知食緊咩🤭好老實講,有負於Gram cafe呢個名。

Tiramisu  pancake
2021-08-19 101 浏览
呢日我地出開尖沙咀,於是便到了位於The One呢間來自日本嘅人氣Pancake店【Gram Pancake】來個輕食,從拾日本之旅的美好回憶~我地點左兩款pancake同一個兒童餐~焦糖香蕉Pancake【$98】 香蕉面上淋上焦糖,入口香脆味美,Pancake滿滿蛋香,非常鬆軟,伴着cream、合桃和果仁一齊食,口感豐富~雜果朱古力Pancake【$118】 滿滿的雜果鋪在鬆軟的Pancake上,又fresh又健康,賣相也很吸引,十分討好,伴着cream一齊食,加倍美味~歡笑兒童餐【$58】 可愛的恐龍餐具已經好吸晴,小朋友食得特別開胃,餐內有三文魚和多種蔬果,十分健康又清怡,還有一串可愛的迷你小Pancake, 簡直得意到唔捨得食佢地喔!大人和小朋友都食得開心的好地方,Pancake控更是不能錯過啊!臨走去埋樹下打卡,畫上圓滿的句號~

我地點左兩款pancake同一個兒童餐~

焦糖香蕉Pancake【$98】

雜果朱古力Pancake【$118】

歡笑兒童餐【$58】

2021-07-01
  • 焦糖香蕉Pancake
  • 雜果朱古力Pancake
  • 歡笑兒童餐
2021-08-19 28 浏览
朋友好想嚟呢間來自日本嘅 Gram Pancakes😍, 所以我地就係度食afternoon tea 🍵 雜果朱古力pancake🥞Mixed fruit and chocolatePancake 賣相吸引,有好多水果,有士多啤梨🍓,藍莓🫐,奇異果🥝同橙🍊 !pancake有三件,鹹鹹甜甜,而且配有忌廉,非常creamy同埋好味道!😋😋😋 焦糖香蕉pancake🍌香蕉佈滿金黃香脆嘅焦糖,焦糖薄薄一層非常脆卜卜,令香蕉更加香甜!😍😍😍 另外有楓糖漿可以加,落多少可以自己選擇👍🏻 pancake一樣係三件,甜而不膩,同朋友食度好飽!🥰🥰🥰

雜果朱古力pancake🥞
Mixed fruit and chocolate

焦糖香蕉pancake🍌

• 雜果朱古力班戟
  • 焦糖香蕉班戟
2021-08-19 50 浏览
同朋友喺the one 行街,晚飯時間見間間餐廳都多人,行過Gram café,同樣都係甜品控既我地一致通過今晚食甜品當晚餐。初時café唔係太多人,到我地食完既時候就差不多滿座,真係好彩。呢間café既班戟質感好充實,有口感。味道帶點點咸味,蛋同牛油香味重。而配班戟既忌廉又滑又豐厚,唔會好似空氣咁。蕉糖香蕉班戟 : 香蕉面上有一層脆卜卜既焦糖,配埋果仁碎粒好夾。 雜果朱古力班戟 : 雜果好豐富,有士多啤梨、奇異果、藍苺、橙,班戟上更灑上糖霜同朱古力醬,清新得黎又甜蜜。

蕉糖香蕉班戟
2021-08-18