2020-10-31 24 浏览
今晚同朋友一齊行街shopping, 咁出到去就睇下有冇一啲新發現,跟住就發現砵蘭街呢一間西餐廳好似新開咗冇耐,咁就同朋友一齊去試下。 入到去裝修都幾有style,而且坐得舒服。 咁我哋就叫咗以下:焗蒜蓉包: 呢個焗蒜蓉包我覺得都覺得幾好食,而且成個麵包都幾大份,令我感覺到都幾抵食,仲有蒜蓉味都幾重下我最鍾意。松露醬蝦球薯仔沙律: 呢個薯仔沙律,我覺得都幾得特別,蝦都幾爽口而且你再點埋啲松露醬 令到個口感同味道更加重。玫瑰鹽燒法國鵪鶉: 呢個法國鵪鶉肉質鮮嫩而且佢有少少鹽焗嘅感覺,另外鵪鶉個皮都脆口, 所以我覺得鹹鹹啲幾好食, 最鍾意就係佢肉質真係幾鮮嫩, 呢個我推薦。慢煮三文魚火腿卷: 呢個三文魚火腿卷我覺得幾特別, 因為個火腿已經融入咗三文魚肉裏面,而且三文魚煎得幾香口, 另外三文魚肉亦都幾嫩滑所以,呢一度dish我都十分喜歡。香煎牛柳伴牛肝菌: 呢個牛柳我覺得係今晚嘅主角, 因為牛幾嫩滑而且煮到十分柔軟, 因為我叫咗medium rare,所以牛肉可能會生少少,但係牛肉味十足,所以如果大家鍾意食牛柳嘅話可以order呢度菜,因為牛嘅質素都係幾新鮮嘅。鮮蠔汁意粉配溫泉蛋: 呢個意粉

鮮蠔汁意粉配溫泉蛋: 呢個意粉都可以嘅,特別之處就係佢個溫泉蛋我覺得幾滑。 鍾意食意粉嘅朋友可以試下。

最後我同朋友試埋個甜品藍啤梨芭菲同飲埋杯cocktail就閃人啦, 我認為呢間餐廳都幾得意,啲食物水準都ok嘅,所以如果大家浦開旺角可以試下呢一間西餐廳。
2020-10-30 56 浏览
有次同老公經過呢度見到有間西餐廳望落好似幾別緻,咁就入去試試下黎個燭光晚餐啦,入到去服務好好,坐低之後店員就會比Menu你後幫你落order,咁我哋就叫咗個焗蒜蓉包啦,因為老公好鍾意食蒜蓉包,佢哋即叫即整,所以嚟到熱辣辣亦都香噴噴,超級香蒜蓉味,前菜就叫左煙三文魚火箭菜沙律,煙三文魚大大塊,火箭菜亦都好新鮮,沙律既汁好開胃👍🏻👍🏻👍🏻老公話想食生蠔,所以就叫咗個法國雞油菌焗生蠔,出到嚟好香野菌味,生蠔都唔腥,算幾新鮮, size屬於正常,然後就叫左個本海膽炸蝦波,我又想食海膽同埋想食蝦,就試吓呢一道菜,嚟到之後感覺好似炸蝦球一樣,上面就放咗一舊海膽,呢個菜就有少少失望,不過海膽都幾新鮮,然後就係燒羊架拼脆雞柳,讓家熟成度剛剛好,亦唔會太過蘇味,脆皮雞柳有驚喜,因為皮脆內軟,亦都好多汁好Juice,好香好好味,最後就係芝士焗大頭蝦蟹肉意粉,我覺得呢個幾出色,因為蟹肉都唔算少,大頭蝦亦都唔算細隻,應該意粉味道亦都好好味,好香芝士味,佢哋嘅意粉係屬於天使麵咁幼身,所以我比較愛吃,最後就係甜品,朱古力心太軟配雲呢拿雪糕,同埋綠茶餅配咖啡餅,最好食既都係朱古力心太軟👍🏻
2020-10-06
2020-10-30 175 浏览
印象中的砵蘭街,除了近朗豪坊一帶外,都是比較龍蛇混雜,若不是友人帶路,絕對想不到此處會有高級西餐廳。Go Go Rock內部裝修與門口不大相同,外面霓虹燈光,內部深色的格調,感覺高尚。餐廳散叫的菜式,與平常食到的有點不同,廚師大概花了不少心思設計菜式。Sangria葡萄牙果酒是不少人的心水選擇,紅酒加上生果及果汁,甜甜的很易入口,就算平時不喝酒亦容易接受。Cucumber LemonadeMocktail選擇不太多,只有Virgin Sangria或Cucumber Lemonade。Cucumber Lemonade味道帶有驚喜,兩者味道都突出,感覺很清新。焗蒜蓉包新鮮焗起的牛油蒜蓉包,是絕對的香脆可口,每人半條不會覺得太多。松露醬蝦球薯仔沙律薯仔沙律拌上蛋黃醬,沙沙的口感很甜美,加上蝦球及松露醬使薯仔沙律變成上等菜式。玫瑰鹽燒法國鵪鶉法國鵪鶉用玫瑰鹽燒半隻上,鵪鶉皮脆肉嫩,食味比春雞更加細緻嫩滑。慢煮三文魚火腿卷三文魚以火腿捲上很特別,味道比單食三文魚多了濃郁的肉香味。香煎牛柳伴牛肝菌牛肝菌菌味十分香濃,入口非常爽脆。牛柳圓圓的一件頗為厚身,入口滿腔牛味。牛柳下面的薯蓉點上肉汁,幼

Sangria

Cucumber Lemonade

焗蒜蓉包

慢煮三文魚火腿卷
三文魚以火腿捲上很特別,味道比單食三文魚多了濃郁的肉香味。

香煎牛柳伴牛肝菌
牛肝菌菌味十分香濃,入口非常爽脆。牛柳圓圓的一件頗為厚身,入口滿腔牛味。牛柳下面的薯蓉點上肉汁,幼滑香濃。

肉醬意粉配溫泉蛋
溫泉蛋弄穿後蛋汁流入意粉中,蛋汁包裹著每條意粉,入口很滑溜。

松露朱古力蛋糕
完美的一頓西餐少不了甜品,松露朱古力蛋糕放了不少朱古力醬,朱古力醬濃度很高,入口甜美。

藍啤梨芭菲
藍啤梨芭菲食味比松露朱古力蛋糕相對清爽,藍莓啫喱及藍莓布甸拌上木槺碎,清爽怡人。
2020-10-29
庆祝纪念
生日
當我10月比IG Block左斷斷續續半個月既IG互動功能,感覺真係好似被隔離,活係荒島一樣,我先發現social-distancing對自己既影響原來係咁大。無可否認,隨住科技發展,人類對社交平台既依賴性愈黎愈嚴重,或者我地真係需要好好管理自己時間,平衡現實生活既節奏,咁先唔會同身邊既人疏遠。今晚就係「Go · Go · Rock」將我同現實拉近一點,搵返最真實既自己。👇📌Special · Menu - $350/Head♦️ S n a c k s -▪ Garlic · Bread -▫ 濃情蜜意都不及一份「法式·蒜茸包」,新鮮滾熱辣,表面烘得好香脆,師傅已經預先切開中間,夠哂方便;而裡面沾滿蒜蓉醬,入口軟腍惹味,唔錯。♦️ S a l a d -▪ Shrimp Balls · Potatos Salad · Truffle Sauce -▫ 跟住再上埋呢個「松露醬·蝦球·薯仔沙律」,蝦球以新鮮原隻呈上,食落鮮甜彈牙;底部卜上薯仔沙律,加埋松露醬,口感特別軟綿入味;整體感覺好有意式風味,而且擺盤精緻,令人一秒愛上!♦️ Main · Course -▪ Grilled French
📌Special · Menu - $350/Head
♦️ S n a c k s -
Garlic · Bread -
▫ 濃情蜜意都不及一份「法式·蒜茸包」,新鮮滾熱辣,
表面烘得好香脆,師傅已經預先切開中間,夠哂方便;
而裡面沾滿蒜蓉醬,入口軟腍惹味,唔錯。
♦️ S a l a d -
整體感覺好有意式風味,而且擺盤精緻,令人一秒愛上!
♦️ Main · Course -
Grilled French Quail · Rose Salt -
▫ 繼而來自法國風味既「玫瑰鹽·燒法國鵪鶉」,鵪鶉賣相比我想像中大隻,
而且骨細肉多,外皮烤得帶脆口;加上玫瑰鹽鎖住裡面既肉汁,
保持鮮嫩,口感完全唔乾身,無得頂!
Slow-Cooked Salmon · Ham Roll -
▫ 另一份主菜「慢煮三文魚·火腿卷」亦有睇頭,三文魚經慢煮過後,唔會太老,
肉質保持水滑;而面頭捲住火腿,食落除左有魚香外,仲多一份鹹香感,
非常特別;配上新鮮火箭菜,清新感返哂黎!
Beef Tenderloin · Porcini -
▫ 不得不試既「香煎牛柳·牛肝菌」,極度誘惑既牛柳燒到岩岩好5成熟,
外層帶少少焦香,而肉質軟腍入味,配上肥厚嫩滑既牛肝菌

可以話係將整個層次更昇華;仲有配菜薯蓉
翠玉瓜更加將成個牛柳既肉香帶出,相當好食!
♦️ P a s t a -
▪ Spring Eggs · Spaghetti · Oyster Sauce -
▫ 另一亮點就係呢個「鮮蠔汁意粉·溫泉蛋」,面頭蓋住粒溫泉蛋
非常吸晴,一切開裡面蛋黃仲有流心效果;而麵條加左蠔汁
食落除左口感煙韌彈牙,仲充滿鮮香味,幾有驚喜。
♦️D e s s e r t s -
Hokkaido · Milk Pudding -
▫ 輪到甜品方面,分別試左呢個「北海道·牛乳奶凍」,
奶凍入口夠滑身,奶味又夠濃厚,唔錯;而旁邊有一個配搭
黑椒味朱古力,但兩者夾埋又無違和感,相當特別。
Blueberry · Parfait -
▫ 一定要試呢個精美擺盤既「藍啤梨·芭菲」,表面以白朱古力片裝飾,
而杯裡面就係黑加侖子味啫喱,口感Q彈,而配搭藍啤梨雪葩
甜得黎又唔會太膩,睇得又食得!
♦️ C o c k t a i l -
S a n g r i a -
▫ 一杯西班牙傳統特飲「桑格利亞酒」就完美結束
今晚呢8道菜,以紅酒為基底,入口果香濃郁,

隨後慢慢滲出一份清新透心涼感覺,酸酸甜甜特別醒胃!
2020-10-28
  • 北海道·牛乳奶凍
  • 藍啤梨·芭菲
  • S a n g r i a
2020-10-28 30 浏览
旺角高質西餐-GogoRock今次同男朋友仔試左間係旺角朗豪坊附近既西餐廳。因為時間尚早,唔洗點等就入得坐。餐廳環境幽雅,好有情調~坐位寬敞,坐得到好舒服~~最後同男朋友仔決定叫個二人晚餐,好好享受Happy Wednesday ~🔻松露蝦球薯仔沙律味道:8.5/10新鮮既薯仔蓉伴上鮮蝦球,蝦球冇一般餐廳既雪味,好鮮甜~沙律伴少少既松露醬,令到口感層次更上一層樓~🔻玫瑰鹽燒法國鵪鶉味道:8.5/10第一次食燒鵪鶉,估唔到肉質都好嫩滑下,而且鵪鶉塊皮燒得好脆,好食~另外仲有啲配菜🔻慢煮三文魚火腿卷味道:8.5/10三文魚肉好夾火腿,而且加埋醬汁,有錦上添花既效果。值得一讚,呢間餐廳既香煎三文魚唔會煎到太乾同甩皮甩骨~🔻香煎牛柳伴牛肝菌味道:9/10牛柳煎得岩岩好,唔會太過un同太血淋淋,向來對牛好有要求既我都覺得呢塊牛柳煎得好好食。另外有薯蓉做配菜,而牛肝菌都好香~🔻鮮蠔汁意粉伴溫泉蛋味道:8.5/10好豐富既一碟意粉,溫泉蛋配上好香既蠔汁意粉,加埋好多既蠔肉,正~餐廳都有提供甜品同兩杯特式飲品,特別一提餐廳兩個甜品都好出色,鐘意食甜品既你地一定要試試~地址:Go Go Rock (旺角
旺角高質西餐-GogoRock

🔻松露蝦球薯仔沙律

🔻玫瑰鹽燒法國鵪鶉

🔻慢煮三文魚火腿卷

🔻香煎牛柳伴牛肝菌

味道:9/10

🔻鮮蠔汁意粉伴溫泉蛋

味道:8.5/10

地址:Go Go Rock (旺角)
旺角砵蘭街180號地下A號舖
2020-10-28 80 浏览
在旺角最旺區域旁邊的一家FINE DINING餐廳,跟旁邊其他餐廳格格不入,但也就因為而別樹一幟,一眼就認出了店內的裝潢像樣,非常DECENT正式的MENU,就是這些單點的小品,或者一個SET,$180或者$350都有蒜蓉包,味道非常濃,蒜蓉超多,外皮十分香脆,份量也大跟剛才的濃蒜蓉包很配的VIGIN SANGRIA,有青瓜,檸檬跟草莓作佐料,味道無疑是不錯,但冰粒有點大顆呢松露醬蝦球薯仔沙律有無花果,薯仔,橄欖油跟蝦肉,味道很有田原FEEL,份量不大,也滿清新,但就比較飽肚,薯仔換成雜菜會更佳呢玫瑰鹽燒法國鵪鶉細細的嫰滑鵪鶉,非常軟稔,再配上少量沙律菜,如果再咸一點會更好吃慢煮三文魚火腿卷不愧是慢煮,三文魚並不算肥美但很軟嫰,入口鬆軟,火腿加重了點咸香,不夠肥嗎?配橄欖油吃剛好香煎牛柳伴牛肝菌MEDIUM RARE的牛柳以牛肝菌的菇香調味,牛柳鬆軟得完全無筋,配以軟滑薯蓉,好吃蠔汁意粉配溫泉蛋非常滑身的意麵,而且夠彈牙,但加上溫泉蛋有點水汪汪,而且味道略略不足,但整體來說還是不差的配料簡單的巧克力慕絲,只加上草莓跟巧克力脆片就成,澀中帶甜,味道平衡口感幼滑,不錯藍啤梨芭菲藍啤梨帶甜酸

店內的裝潢像樣,非常DECENT

蒜蓉包,味道非常濃,蒜蓉超多,外皮十分香脆,份量也大

香煎牛柳伴牛肝菌

蠔汁意粉配溫泉蛋

藍啤梨芭菲
藍啤梨帶甜酸,配以提子啫喱著實不錯,解膩開胃,但下面的餅碎有點畫蛇添足呢
题外话/补充资料: 侍應服務不錯,上菜次序跟足,如果可以介紹菜色名字更佳
2020-10-26 30 浏览
今天收工的時候去了GogoRock 這間餐廳, 這是一家非常之有特色的西餐廳。在前菜方面首先我們點了焗蒜蓉包和煙三文魚火箭菜。熱辣辣的蒜蓉包配上牛油香味,可口鬆脆。煙三文魚火箭菜方面,三文魚和火箭菜都夠新鮮,仲有啲芝士碎增加食物嘅層次感。 另外還點了法國雞油菌焗生蠔和日本海膽炸蝦波。生蠔十分新鮮,搭配上法國雞油菌,味道合拍得來也不會搶了生蠔的鮮味。擺盤亦都非常精美,旁邊有寫黑醋汁,加一點點可以增強生蠔味道。而日本海膽炸蝦波方面,熱辣辣即炸的蝦波和海膽的味道互相融合,很好吃值得推介。用了一個玻璃杯承載,非常高級的感覺。沙律菜亦可減低煎炸的油膩感。主食點了燒羊架拼脆雞柳和芝士焗大頭蝦蟹肉意粉。羊架的熟度剛剛好,雞柳也煮得恰到好處, 加上餐廳獨特烹調的醬汁,非常可口。芝士焗大頭蝦蟹肉意粉,意粉方面充滿了蝦膏和蟹肉味道,鮮味十足。加上芝士焗的大頭蝦啖啖肉,十分回味。隻蝦真係好大隻,好足料。甜品有心太軟,這裏的心太軟焗得十分出色,外熱內暖,流心的質感令人垂涎三尺,可可味道也非常濃郁,搭配上雪糕一起進食,一流!飲品方面我們點了moghito和shangrila, 飲品都十分清新而寫果味濃沃,可以一

飲品方面我們點了moghito和shangrila, 飲品都十分清新而寫果味濃沃,可以一試。
餐牌選擇 好多🤭 淨係諗食咩 都要諗一段時間😂香煎牛柳配牛肝菌 推薦✅好香既牛味😍 質感好soft😋食落去 好yummy🥰玫瑰鹽燒法國鵪鶉第一次係西餐廳見到 呢個菜式😛好特別啊🤓食落去 都好有驚喜!肉好嫩 唔會覺得太咸🤩慢煮三文魚火腿卷三文魚都幾大件 好掋食😙松露醬蝦球薯仔沙律推薦✅ 松露醬令到成個沙律昇華左!好香好夾 而個蝦球薯仔🥔 味道好岀色鮮蠔汁意粉配温泉蛋藍啤梨芭菲朱古力蛋糕Mocktail + Cocktail 🍹 🍸有樣又好味😆好啱我想黎chill既心水啊😚
餐牌選擇 好多🤭
淨係諗食咩 都要諗一段時間😂

香煎牛柳配牛肝菌 推薦✅
好香既牛味😍 質感好soft😋
食落去 好yummy🥰

第一次係西餐廳見到 呢個菜式😛
好特別啊🤓食落去 都好有驚喜!
肉好嫩 唔會覺得太咸🤩

三文魚都幾大件 好掋食😙

松露醬蝦球薯仔沙律
推薦✅ 松露醬令到成個沙律昇華左!
好香好夾 而個蝦球薯仔🥔 味道好岀色

鮮蠔汁意粉配温泉蛋

朱古力蛋糕

Mocktail + Cocktail 🍹 🍸
有樣又好味😆好啱我想黎chill既心水啊😚
2020-10-24 369 浏览
最近大家都好攰,朋友說是抗疫疲勞,所以想搵一間餐廳,安安靜靜咁坐底食餐好既,休息下。今晚去左旺角行街,搵到呢一間GOGO ROCK西餐廳。餐廳入面氣氛好好,有燭光晚餐的感覺。店員還會幫我們介紹食物,服務不錯。飲品方面,我們點了一杯桃味香檳同埋味道清新的梳打特飲。桃味非常濃,未飲之前以為是藥水味,一入口,即刻開心晒,好好飲👍🏻另一杯勁清新,飲完會有開胃的感覺。前菜有蒜蓉包,佢地係新鮮即制,熱辣辣,脆卜卜,果個蒜蓉味,真係令人一試難忘。煙三文魚火箭菜,作為頭盤,不錯既選擇。法國雞油菌焗生蠔,上菜時已經聞到香味,入口有少少雞香味,但係食緊生蠔,估吾到兩種味咁夾👍🏻👍🏻日本海胆炸蝦波,海胆放在蝦波上面,暖暖地,口感不錯。蝦波香脆可口,入面真係有蝦肉,配合埋沙律醬,好食到停唔到口。燒羊架拼雞柳,雞柳真的非常好味。雞柳外皮用油炸過,香脆可口,但雞肉仍然保持肉汁,可以食得出廚師嘅烹調技巧。芝士焗大頭蝦蟹肉意粉,蝦肉非常鮮味,有啖啖肉的感覺。廚師選用較幼的意粉,食起來沒有太硬的口感,加上醬汁及蟹肉的味道,連我這一個不喜歡吃意粉的人也覺得非常好食。食完一餐咁好味嘅晚餐,點可以少得甜品,我們叫了心太軟,由

今晚去左旺角行街,搵到呢一間GOGO ROCK西餐廳。

煙三文魚火箭菜,作為頭盤,不錯既選擇。

食完一餐咁好味嘅晚餐,點可以少得甜品,我們叫了心太軟,由於製作需時,所以可以一邊享受餐廳的寧靜環境,一邊與朋友傾偈,非常寫意。
心太軟做得非常好,外面一層蛋糕包着內裏熱熱的流心朱古力。一切開,朱古力便急不及待流出來與我們見面,非常好味。
大家係旺角食野又多一個選擇啦
2020-10-23 56 浏览
openRice見到呢間餐廳食評都係正評,又見佢新開就book咗呢一間同我朋友慶祝生日經OpenRice book亦都會有八折!餐廳極之容易搵大大個名係門面,平日唔算多人,入座時只有幾張枱,問餐廳職員開咗幾耐,原來只開咗一個多月,佢話平日都會爆枱,所以最好book枱職員好主動咁介紹有啲乜嘢係好食同王牌,咁我哋就點咗佢推介嘅食物,侍應極之有禮貌,上菜速度非常快😅,可以的話可以完咗一樣食物先再想另一點會好啲!前菜:法國田螺,薯蓉底勁香,好味海膽龍蝦天使麵:龍蝦味好重,好味道鵝肝牛柳:鵝肝唔錯,牛柳有啲乾東巴雞肉串:好大串,味道唔錯甜品:心太軟,外脆內軟整體食物質素幾好,折咗之後都係六百幾蚊,超級抵
經OpenRice book亦都會有八折!

前菜:法國田螺,薯蓉底勁香,好味
海膽龍蝦天使麵:龍蝦味好重,好味道
鵝肝牛柳:鵝肝唔錯,牛柳有啲乾
東巴雞肉串:好大串,味道唔錯
甜品:心太軟,外脆內軟

整體食物質素幾好,折咗之後都係六百幾蚊,超級抵
法式田螺
東巴雞串
鵝肝牛柳
心太軟
2020-10-23 33 浏览
每次去旅行的「心癮」發作時,必定要選擇一間華麗裝修的餐廳「止癮」!選擇這所西餐廳正正就滿足了我這種心態。餐廳的外邊以蠔殼做裝潢,還有幾級小階級,十分特別的造法;坐下後,店員殷勤地推介店內的食品,我們先點了兩杯富有特色的雞尾酒飲品:margarita和mojito,兩者都有濃烈的酒香味呢!在酒精飲品的醒醒胃後,就要端來食物了。先來一客焗蒜蓉包,但吃蒜蓉包又怎可以沒有餐湯配合呢?這個龍蝦湯十分美味可口呢!接著便是三文魚火箭菜沙律,十分醒胃!這個法式雞肉菌焗生蠔頗特別,是利用蠔殼去盛載的!這個日式海膽炸蝦波也蠻特別,是用湯杯上的。吃過幾客頭盤後,就到了是晚之重點菜式:燒羊架拼脆雞柳;廚師親自掌管火喉給我們燒呢!因此這兩款肉也燒得很香口呢! 然後,這個芝士焗大頭蝦蟹肉天使麵也十分精彩,芝士汁味十分濃厚呢!最後當然少不了心太軟拼特色甜品作結。結果又是捧著大肚子離開了。

這個龍蝦湯十分美味可口呢!
接著便是三文魚火箭菜沙律,十分醒胃!

這個法式雞肉菌焗生蠔頗特別,是利用蠔殼去盛載的!

這個日式海膽炸蝦波也蠻特別,是用湯杯上的。

最後當然少不了心太軟拼特色甜品作結。

結果又是捧著大肚子離開了。
2020-10-23 102 浏览
很久沒有到旺角行街,行完街終於都肚餓了,來到砵蘭街搵食。見到這間新開的餐廳外的霓虹燈很靚,一於試試食物的味道!餐廳都算幾大,燈光柔和,bar枱那邊還有生蠔吧,有種高級的感覺!餐廳食物都有多款可以選擇,而且價錢都不算很貴!焗蒜蓉包,蒜蓉包用上中型的法包製成,蒜蓉包中間都有蒜蓉醬,整個包都有很香濃的蒜蓉味。松露醬蝦球薯仔沙律,這份沙律的擺盤好像他他,薯仔沙律整到好似蛋糕型咁,薯仔粒都算幾大粒,份量都幾多!沙律上有幾隻蝦球,蝦球爽口,都幾新鮮!再點上松露醬一齊食,蝦肉有淡淡的松露味,味道更惹味!慢煮三文魚火腿卷,由於用上慢煮的方法,三文魚肉質較平時煎的嫩滑,好有魚香!而三文魚用上咸火腿包著,味道咸咸香香,很特別!玫瑰鹽燒法國鵪鶉,鵪鶉有半隻的份量,鵪鶉皮烤到很脆口,鹽份味道剛剛好!而這種做法鎖住了鵪鶉的肉汁,能肉質嫩滑香口!還拌有沙律菜,感覺很fresh!香煎牛柳伴牛肝菌,牛柳上有牛肝菌,超濃的菇味!牛柳外層煎到有少少脆邊,牛肉肉質鬆軟,醬汁有香濃的牛肝菌味道!配上翠玉瓜和薯蓉,兩者點上醬汁都很惹味!鮮蠔汁意粉配溫泉蛋,意粉份量剛剛好,醬汁帶有蠔肉的鮮味,拌入蛋黃汁令意粉更滑,而意粉軟硬度適
餐廳食物都有多款可以選擇,而且價錢都不算很貴!
鮮蠔汁意粉配溫泉蛋,意粉份量剛剛好,醬汁帶有蠔肉的鮮味,拌入蛋黃汁令意粉更滑,而意粉軟硬度適中,幾特別!
藍啤梨芭菲,甜品的擺盤很美,有黑加侖子味啫喱和藍啤梨雪葩,透心涼!
Sangria,這麼竟然有Sangria飲,紅酒味道酸酸甜甜,有生果香味,而且份量幾多,不錯!
2020-10-20
2020-10-22 230 浏览
旺角向來係個同朋友食飯聚會嘅好地方,不過由於呢區嘅餐廳食店選擇太多,有時真係花多眼亂,唔知點揀好。最近有朋友報料,話雅蘭中心附近新開咗間 Fine Dining 西餐廳,不但環境有情調,而且食物質素亦非常好,加上定價合理唔離地,絕對值得一試。餐廳位於砵蘭街,離遠已經見到門口嘅霓虹燈招牌,以螢光綠配上迷人的紫色,既搶眼又奪目。至於店內裝潢則以香檳金為主,格調時尚,盡顯高雅氣派。先看餐牌,食物選項有小食、沙律、湯、意粉、主菜、甜品,另外黑板上亦寫滿了當晚嘅優惠同廚師推介,如澳洲和牛西冷、精選生蠔、法國肥肝、龍蝦意粉等等。點咗個二人晚餐,包頭盤、主菜同甜品等。先來一客焗蒜蓉包,蒜蓉包原個上,熱辣辣、香噴噴,未放上檯已經聞到蒜蓉香,入口外脆內軟,酥香惹味又唔油膩。接著是一客松露醬蝦球薯仔沙律,蝦球以原隻鮮蝦炮製,入口啖啖肉,夠鮮爽又彈牙,正。墊底嘅薯仔沙律,味道亦不錯,薯肉粉綿,食落滿有薯香,沾松露醬吃,超級惹味。慢煮三文魚火腿卷,三文魚以慢煮方式烹調,魚肉非常嫩滑,幾乎入口即溶。面層包捲住三文魚嘅火腿水準亦甚佳,入口鹹香惹味,加上火箭菜及青醬,食味豐富。繼續食的是玫瑰鹽燒鵪鶉,鵪鶉來自法國,
繼續食的是玫瑰鹽燒鵪鶉,鵪鶉來自法國,肉多骨細,燒焗得皮脆肉滑,入口香而不嚡,而且咬下還充滿肉汁,非常滋味!
主菜香煎牛柳伴牛肝菌,味道亦一流,牛柳香味動人,肉質軟腍鬆化,嫩滑富肉香。面頭的牛肝菌肥厚多汁,爽滑味鮮,配牛柳吃,將兩種食材的美味充分發揮,簡直是天作之合。
鮮蠔汁意粉配溫泉蛋,意粉煮得啱啱好,爽口煙韌又帶蠔鮮。溫泉蛋亦非常誘人,一切落去,蛋黃便即時流出,撈埋意粉食,每一啖都充滿蛋汁豐盈嘅口感,正!
甜品有兩款,分別為北海道牛乳奶凍 藍啤梨芭菲,兩款甜品賣相都好靚,造型既精緻又美觀,奶凍滑嘟嘟,吃起來有超香濃奶味,絕對能滿足味覺和視覺享受。
餐飲點咗 Cucumber LemonadeSangria,前者入口有淡淡的青瓜香,很清爽;而 Sangria 味道亦相當平易近人,酒精滲著果香,入口啖啖清新涼快,與這晚的菜式非常匹配。
2020-10-22 95 浏览
完全估不到旺角繁華的街頭都會有家相對高級又舒適的西餐廳喔!在門口被$124半打生蠔的廣告吸引住,決定試試啦~見到餐牌其實選擇好多,貼朋友當set dinner 的點餐~這頭盤是黑松露蝦球薯仔沙律,一上菜已經覺得好精緻,好吸引!另外的蒜蓉包不得不提,是好香脆,而上菜前已切包,裡面還塗上不少的蒜蓉,好夠味喔!另外是三文魚火腿卷,由火腿包住慢煮的三文魚。火腿有點咸的,加上淡淡的三文魚反而有中和作用。旁邊的青醬都令三文魚生色不少~主食點了份牛柳伴牛肝菌。牛柳煎得剛剛好,中間是充滿肉汁,帶粉紅肉色,不錯!另外好喜歡side dish的薯蓉、牛肝菌同翠肉瓜,完全想不到伴菜都可以弄得如此多汁,好惹味!這款燒鵪鶉比想像中好食多了!首先份量剛剛好,對女性來講不會太多好飽濟;其次是燒得剛好,充滿肉汁,是好滑的肉質,超推薦喔~朋友嫌不夠飽,再點了份蠔汁意粉。蠔汁是真帶有蠔的鮮味,都好肯定要有大量蠔都可以做到這種汁的味道同濃度!最後就再點了點甜品,下一菜又覺得是打卡必備啦~整體感覺都不錯,大家可以一試!飲品推薦cucumber mocktail,非常refreshing!

2020-10-21 138 浏览
食足8道菜@Go go rock地址:旺角砵蘭街180號地下A號舖HANGRY , 是由HUNGRY 同ANGER 兩字組合, 我脾氣好好, 但無奈肚子絕不能餓, 心情會即時變差黑面。放工約了男朋友去街街食飯, 心明要我心花怒放, 帶我吃一頓美味好菜就行了。我是心大心細又肚闊眼窄, 連飲品足呱有有9道 $788 , 慢慢食再ENJOY COCKTAIL。Go go rock是酒吧混合餐廳, 很MODERN, 處身在這裡幾有MOOD的。一來是焗蒜蓉包, 暖暖的牛油及蒜香在溫度下散發, 很大一個包, 有平時食硬豬包的大小, 只敢吃一半因還有很多菜式等著的嚐試。STARTER來了, 擺得精美,又可以乘機影相打卡放上INSTAGRAM 曬一曬幸福。鮮蝦薯仔沙律, 蝦肉肉質QQ 而唔難咬, 仲有腍身架薯仔撈了沙律醬健康。玫瑰鹽燒法國鵪鶉,有點像燒雞細細隻肉很嫩。慢煮三文魚火腿卷大塊紮實煎牛柳伴牛肝菌,牛煎至6成熟,切開粉紅色好滿意,吃一口肉嫩含高脂肪, 男友吃到點點頭因肉都是走淺嚐精緻路線, 加了鮮蠔汁意粉配溫泉蛋, 好RICH 又CREAMY。好想讚一下兩道主菜, 色香味俱全, 有法國菜的精緻
食足8道菜@Go go rock

地址:旺角砵蘭街180號地下A號舖

玫瑰鹽燒法國鵪鶉,有點像燒雞細細隻肉很嫩。

慢煮三文魚火腿卷大塊紮實

好想讚一下兩道主菜, 色香味俱全, 有法國菜的精緻擺盤。

拍拖是SWEET的, 食份藍莓芭菲,藍莓雪芭做得幾滑同唔甜,夾有jelly 同餅碎岩岩好,再襯上莓漿tart 及濃郁朱古力蛋糕

COCKTAIL繽紛搶眼, 甜甜易入口的