2022-05-03
✨The Murray✨嘅下午茶分兩個時段入座 - 14:45 同 16:30,我哋今次book咗staycation package 就 default係14:45嗰round~ 時間幾好,因為驚再晏啲食唔落晚飯😇14:50落到去都有少少一條人龍排緊隊,大概等咗5分鐘就安排到座位👍🏻 由於Long weekend比較多人嘅關係,窗邊位置已經full咗 👉🏻如果想坐窗邊真係要book嘅時候儘早講定啊‼️底層: 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 咸點5款咸點入面我哋反而覺得越簡單嘅越好味! No.1️⃣用竹籤拮住嘅ᴘᴀꜱᴛʀᴀᴍɪ ᴀɴᴅ ᴘɪᴄᴋʟᴇꜱ ʙᴜɴ 入面仲有mustard同芝士✨ 簡單嘅組合已經好味😋No.2️⃣ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʙᴜᴄᴋᴡʜᴇᴀᴛ ᴄʀÊᴘᴇ 呢個造型都好特別!味道上就係正常煙三文魚+ cream cheese 😂其餘三款分別係 ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ʙʀɪᴇ Qᴜɪᴄʜᴇ (個樣好似葡撻嗰款),ᴇɢɢ ꜱᴀʟᴀᴅ ʀᴏʟʟ, ʜᴇʀʀɪɴɢ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (? 官網係咁寫不過我見唔到egg salad) 同埋 ᴄʀᴀʙ, ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ &ᴀɴᴅ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀ
底層: 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 咸點
5款咸點入面我哋反而覺得越簡單嘅越好味!
其餘三款分別係 ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ʙʀɪᴇ Qᴜɪᴄʜᴇ (個樣好似葡撻嗰款),ᴇɢɢ ꜱᴀʟᴀᴅ ʀᴏʟʟ, ʜᴇʀʀɪɴɢ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (? 官網係咁寫不過我見唔到egg salad) 同埋 ᴄʀᴀʙ, ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ &ᴀɴᴅ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀɪꜱᴇ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ。 Quiche 如果熱啲會好味啲,後者兩個都重海鮮味,同粉紅色令我有少少卻肯步,個人唔係好鍾意🥹
中層: 𝕊𝕎𝔼𝔼𝕋𝕊 甜點
5款甜點都正常發揮,冇咩記憶點╮(╯▽╰)╭ 最好食嘅應該係圓形嘅士多啤梨mousse cake (官網最接近嘅描述係ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ🤔),質地輕盈又唔太甜💯 其他cake/tart都唔係唔好食😗只不過係冇乜特別~
頂層: 𝕊ℂ𝕆ℕ𝔼𝕊!
Plain scone同Raisin scone配上clotted cream同士多啤梨果醬🍓 鍾意食麵包類型嘅話會覺得好味😋 因為佢唔會太鬆散亦都唔會出油,不過就真係有啲飽🤣 建議可以兩個人share食一個scone,食剩嘅話都可以拎走唔好浪費😌
總結來講,食物雖然唔算特別令人驚喜,但係一個唔錯嘅用餐體驗😇 會想帶屋企人再嚟試下
回頭指數🙈: 𝟜 / 𝟝⭐️