2011-01-04 17 浏览
不用等位,可能個日比較少人,我地一入到,d人就咁岩食完走。 種類好多,但本人都係覺得原味係最好味,太多雜味會搞到唔好味。 配料不足,有些想要既配料都比人要晒,店員又唔補給,係到傾計。 店員清潔好快手 + 有椅子坐。本人只是給個意見,我覺得位於旺角既另一間既熊貓"乳樂"店比較好味,雖然正係得原味,但配料充足,且有試食。2者比較就是 有試食冇試食 有椅子坐冇試食 有音樂聽冇音樂聽 有熊貓擺設睇冇野睇。

不用等位,可能個日比較少人,我地一入到,d人就咁岩食完走。

店員清潔好快手 + 有椅子坐。

• 原味
2010-12-26
想在附近吃點甜作我們四人的下午茶,但附近的甜品店也不太吸引,找了一回,給我們見到這一家招牌色彩繽紛的雪糕店,我們一致同意入內一試。店內的坐位不算多,所以我們也得等了一回,就在這時我在門口照了數張相,細看下原來也有不少雜誌介紹過的。這兒有雪糕和乳酪賣,以雪糕為主。相中有是日有的味道。這兒平均的味道也是突出的,雪糕和乳酪算是快溶。要多少自己話事,我們四人(2 pair)前前後後買了四杯,都是因為開心吧。這兒的topping 就一點也不吸引了,hea 得差點要不落手,而我大多是要爆爆珠。我們一致地喜歡這兒的開心果,開心果的味道很突出,放在雪糕是不錯的,我滿意了。比利時朱古力就是黑漆漆的雪糕,感覺是不甚討人歡喜,這Dark chocolate 朋友覺得苦了點,不過我倒是喜歡這樣的濃的朱古力。把棒果朱古力一濟出來就知道這個比較溶,味道就是不折不扣的金莎味道,當然想試多點的朋友未必要選這款。柯華田也有,其實也經常吃吃牛奶公司出品的,味道是差不多(我也不知可以有多大分別),如果要比較,分別會是雪糕的質地滑很多。乳酪酸度尚可,味道還不錯。還有些味道mix了、沒有雪糕或太流質沒要,就不多說了。來這兒,最

這兒有雪糕和乳酪賣,以雪糕為主。相中有是日有的味道。

這杯也是40左右,比上一次在Orangi Yo平很多

來這兒,最重要的是氣氛吧。
  • 開心果
食完辣辣米線,食甜品幫腸胃降溫,有乜野好過食雪糕?!呢間自助雪糕,由頭到尾自己一腳踢,堂食同外賣都得。成十一點九都好多人。先取杯,有大有細,仲有脆筒。然後自己動手唧雪糕。兩隻味一齊都得最後磅重計錢!雪糕質地似老麥,不過味道好多選擇,又唔係甜到漏,滑嘟嘟,正。
2010-11-18
多種味道,自己揀
我始終愛原味Frozen Yogurt
點唧自己話事,唧兩舊又得!
配料有生果果仁餅幹碎,又係自己落
揀完就磅,$12/100g,唔算平,不過食幾多可以自己控制
  • 低脂酸乳酪,北海道牛奶
2010-11-17 25 浏览
知道這店子已經一段時間,但可惜因為此店在九龍區,二來就算到了旺角,其實都還有很多冰乳酪店要試,所以真的是碰巧來到弼街一帶,既然早前已經吃了Crumbs在旺角的分店,就一於稍移玉步來這裡吃它一吃吧。此店的雪糕味道選擇都真不少,足有七款味道,另外就有一款原味冰乳酪,而此店都是以重量來計價,每百克就十二元,比一般的冰乳酪店要便宜,但不知味道又如何呢?先經過Toppings的一角,看起來水果類的就水汪汪,乾貨類如玉米片等Toppings就很是零碎,反正被我發現了店家有窩夫脆筒底,店家雖然是一早弄好,但就放了在一個暖櫃內焗着,以保持窩夫的香脆度,這五元當是一個Toppings的價錢也抵呢!今天選了四款味道,分別是原味的冰乳酪、北海道牛奶味軟雪糕、西瓜味軟雪糕及比利時巧克力味軟雪糕,加起來原來都要三十六元,付款過後,即時就往脆筒咬,窩夫脆筒果然非常之香脆,而且還保持不錯的熱度,新鮮感十足,吃入口既有牛油香,又有點蛋的味道,其實其它冰乳酪店也不妨效法。之後就先試北海道牛奶味軟雪糕,看起來是比原味的冰乳酪更為雪白,入口挺有奶香,味道真的有幾分像富豪軟雪糕的,但奶油味又不算過份的重,所以也沒有富豪軟雪糕
不怕生壞命,至怕改壞名

黑板賣廣告

總共有八款選擇

Toppings看來不太行

暖櫃內焗着以保持窩夫的香脆度

選了四款味道加個脆筒,盛惠三十六元

北海道牛奶味軟雪糕挺有奶香

之後就先試北海道牛奶味軟雪糕,看起來是比原味的冰乳酪更為雪白,入口挺有奶香,味道真的有幾分像富豪軟雪糕的,但奶油味又不算過份的重,所以也沒有富豪軟雪糕的細膩,這應該可稱作Give and Take吧,因為要滑點嗎?通常都可能要肥一點了。
原味冰乳酪幾有酸味

之後就嚐原味冰乳酪,入口夠凍但奶香就普通得很,可能是被之前的軟雪糕相比之下才有這個感覺吧,吃起來又不算特別的滑,反之就真的有不錯的乳酸味,感覺可能會較為清新,與現今冰乳酪開始偏向滑而不太酸有點不同的感覺。
西瓜味的軟雪糕根本就活像一個雪葩

比利時巧克力味軟雪糕嚡身了一點

西瓜味的軟雪糕根本就活像一個雪葩,吃入口就是一陣很甜很甜的西瓜冰冰的味道,吃起來帶點微細的冰粒,簡直如有點索索聲的感覺;最後的比利時巧克力味軟雪糕質感就似軟雪糕了,不過又好像比北海道牛奶味的嚡身一點,莫非是因為要融化巧克力在其中,而引致整體的口感沒那麼滑?怎說也好,雪糕入口涼快,加上一陣頗濃的巧克力香,收尾還帶點甘味,其實都真的幾難得,畢竟要吃巧克力雪糕,要如吃一片片巧克力或喝杯熱巧克力般有回甘,基本上是沒可能的。

其實此店以吃雪糕來說,都真的還不錯,但究竟何解人客不多呢?畢竟旺角太子尤其是較近的弼街一帶,在放工之時人流如注,莫非是有如俗語有云,「不怕生壞命 至怕改壞名」,無厘頭的改自己個名做Funky,雖然此形容詞可以用來描述某一種音樂,但同時也可以用來形容為有惡臭的意思,總之個名真的奇,但另外的一個可能,就是店家賣的都是雪糕,始終比起近來狂熱中的冰乳酪,予人的感覺就是要肥得多,愛美又愛吃的港人的選擇,當然不言而喻。
2010-11-16
$36 (其他)
不怕生壞命,至怕改壞名
暖櫃內焗着以保持窩夫的香脆度
選了四款味道加個脆筒,盛惠三十六元
北海道牛奶味軟雪糕挺有奶香
  • 窩夫脆筒
2010-11-08 12 浏览
我覺得藍苺味好食但係牛奶味似雪糕多過yogurt唔鐘意xd食大杯裝d配料覺得都ok不過冇糯米糰既味唔開心~生果幾好

我覺得藍苺味好食

但係牛奶味似雪糕多過yogurt
唔鐘意xd
食大杯裝
d配料覺得都ok

不過冇糯米糰既味唔開心~

生果幾好

2010-11-05
5 分钟 (外卖自取)
$36 (宵夜)
庆祝纪念
纪念日
  • 藍苺味
2010-11-06 5 浏览
當日有兩款乳酪雪糕(士多啤梨&低脂)同埋好多款雪糕(如朱古力、阿華田、北海道牛乳、意大利芝士蛋糕)選擇。我唧咗士多啤梨乳酪雪糕、北海道牛乳雪糕、意大利芝士蛋糕雪糕三款,加咗椰果同爆珠。士多啤梨乳酪味:甜了丁點,還可接受。北海道牛乳味:太甜了,冇乜牛奶香味,唔夠滑,食到雪嘅感覺。意大利芝士蛋糕味:最初唧出來的未夠硬身,融融哋,味道有D咖啡味,但唔多覺意大利芝士蛋糕味。佢哋D雪糕唔算滑,不過勝在口味多,配料多,可以自己唧份量,價錢唔貴,又有得坐。

士多啤梨乳酪味:甜了丁點,還可接受。

北海道牛乳味:太甜了,冇乜牛奶香味,唔夠滑,食到雪嘅感覺。

2010-11-03
$20 (宵夜)
2010-10-29 16 浏览
我同我個同學放學趕尼食!真係冇失望到!個士多啤利味堅係好好味, 好夠酸同埋起碼5係士多啤利香劑味"樽"子朱古力都okay呀好似食緊金沙咁, 好特別!!

我同我個同學放學趕尼食!
真係冇失望到!
個士多啤利味堅係好好味,
好夠酸同埋起碼5係士多啤利香劑味
"樽"子朱古力都okay呀
好似食緊金沙咁, 好特別!!
2010-10-28
2010-10-28 21 浏览
先後拜訪指定size的Yoppi,及由人代吱的熊貓後,最後一站去了終於可以自己動手吱雪糕的Funky!! 小店已經開張一段日子,地板開始出現黏黏的地情況;店內多人,不過又沒有Yoppi或同類自助店Tuttimelon要排隊的誇張,兩口子去到很快已找到一張小檯就坐。由於店內不設試食,貪新好奇的我要求每款都吱些來嗜;雪糕杯有大有小,是晚老公選了細杯開始,由他動手來吱。一如Tuttimelon又或Orangi Yo,吱完乳酪雪糕又到配料區;這裡的配料比熊貓差多比,殊不吸引二人同意skip過,拿去磅重,$13/100g結果只需$23,很便宜!是晚共有八款口味,先彈後讚的結果是strawberry很假超難食,香蕉味則次假次難食,tiramisu稀稀的有點古怪,榛子朱古力也較淡不太討好,比時利朱古力很濃但不好吃。較為欣賞的,則包括估不到幾有乳酸味的原味,頗為像真、幾香口的開心果味;至於最驚喜,要數頗有日本軟雪糕感覺的牛奶味, 原來是越淺色越好吃呵!吃畢此店,與老公十分滿足的回家了,但其實當晚還有經過另外兩間Froyo店,包括最新加入的Yogo,因不滿淡乳酸味+不准拍照政策,才放棄了;此外還有很想重

此外還有很想重溫的Crumbs,不過那又是一間大排長龍的店,還是幫襯銅鑼灣店好了。

總括是晚心得為:熊貓>Yoppi>Funky,不過貪玩貨新鮮的食客,Funky也不是個一bad choice,至少一定比尖咀新開的Orangi Yo好!
2010-10-23
$23 (其他)
  • 牛奶味
2010-10-20 6 浏览
話說同蔡大哥0係金鳳鋸完扒之後, 仲有d意猶未盡,於是就去搵甜品食...0係旺角行呀行, 無意中0係西洋菜街發現左呢間Funky...之前睇雜誌介紹過, 好似話係香港第一間自助形式0既雪糕店~睇0個時都有諗住搵日試下,但冇留意地址, 之後直頭冇左件事...估唔到行行下竟然見到呢間野~咁就擇日不如撞日la~可能當時時間尚中, 間野裡面客人少少,店員就有幾個後生仔~ 先自行去攞個兜, 分大同細, 又或者可以擇"威化兜"...之後就可以隨意自選雪糕, 當時有7種味道0既軟雪糕加一個乳酪~第一次玩雪糕機.."唧"完雪糕之後就可以"畢"唔同0既配料, 有cereal, 水果, 軟糖,朱古力醬等等十幾款~整完個雪糕就攞去收銀度斷重量收錢~我揀左tiramisu 同比時利黑朱古力~ 雪糕0既軟硬度適中~而味道方面...tiramisu - 味道唔夠濃...冇咩味...有d失望...比時利黑朱古力- ok ,甜度適中, 但唔太特別~試完呢次, 覺得算係一般la~但再幫襯0既意欲不大~
之前睇雜誌介紹過, 好似話係香港第一間自助形式0既雪糕店~
估唔到行行下竟然見到呢間野~咁就擇日不如撞日la~
可能當時時間尚中, 間野裡面客人少少,店員就有幾個後生仔~
先自行去攞個兜, 分大同細, 又或者可以擇"威化兜"...

第一次玩雪糕機..
整完個雪糕就攞去收銀度斷重量收錢~

比時利黑朱古力- ok ,甜度適中, 但唔太特別~
試完呢次, 覺得算係一般la~但再幫襯0既意欲不大~
2010-10-13 6 浏览
食完飯,,再行左陣,過到近太子...好雪糕...好耐之前睇過飲食雜誌介紹左美式自助軟雪糕專門店,知道有Dark Chocolate和豆腐味, 由於係軟雪糕,比較易溶,最好都係店子食啦比利時巧克力隻朱古力真係好鬼黑 .... ( 不過好好食 )北海道牛乳、有機豆腐..都OK$12/100g...最低消費$12...加左加右都要成30蚊一杯貪玩試下都OK,,不過唔多會成日試啦!!不過就要黎多幾次先可以試晒d味!~~~
食完飯,,再行左陣,過到近太子...好雪糕...

好耐之前睇過飲食雜誌介紹左美式自助軟雪糕專門店,

北海道牛乳、有機豆腐..都OK

$12/100g...最低消費$12...

不過就要黎多幾次先可以試晒d味!~~~
2010-10-05
2010-10-11 4 浏览
環境:只可以用亂同污漕黎形容, 大佬, 而度唔係茶餐廳, 食 Frozen Yogurt 呀!!!!! 可唔可以比番少少美式感覺我? 我知呢道係 Self Serve, 亂, 情有可原, 污漕, 真係店主同經理之責, 推不得!!!!不能接受!!!服務:算唔差, 因為佢 sell self serve 嘛? 堂食會幫你安排位置!!!! 最唔好o係佢換 toppings 時成兜拎左去換, 搞到我比完錢先見到 my love --> 七彩彩針!!!! 點解唔可以預多幾個兜, 一換一呢!!!!!!!!!!!食物riginal Frozen Yogurt, 我只食呢隻味, 其他硬係覺得似雪糕!!! Toppings 選擇唔多, 因為你打正做 Self Serve 就要多D野比人玩先得, 唔係你不如唔好比我玩, 好多我食開既 toppings 都冇, like 棉花糖, 果仁碎!味道唔錯! 正宗 Froyo 味道, 加了花生碎, 松子朱古力同燕麥. 不過, 原來松子朱古力係同 froyo 唔 match 的, 千祈唔好加, 最衰都係佢成兜拎去換!!!我女朋友就揀左 coffee, tira
FUNKY

環境:

服務:

食物:

Frozen Yogurt!

Original Frozen Yogurt, 我只食呢隻味, 其他硬係覺得似雪糕!!!

味道唔錯!

我女朋友就揀左 coffee, tiramisu and original, 都唔錯! 不過, 真係似雪糕!!!

總結:

唔該!!!! 做番個清潔, 比我做清潔幫辦, 一定比交叉!!!!
味道OK, toppings 有待改進!

開飯指數:

2010-10-02
Frozen Yogurt!
  • 原味
2010-10-09 5 浏览
一心諗住食下D冰凍甜品,嘩,見到門口咁多人,原來要排隊! 唔係咁受歡迎呀嘛...改take away一邊行就一邊食,就即刻可以整啦。試左四個味1) 原味乳酪 好水! 好甜!! 比起crumbs真係好唔好食!!!! 甜到差D連乳酪刷—因酸都冇啦!!!!!!!!2) 榛子朱古力好甜都係! 朱古力味好濃,但係冇咩榛子味囉! 係最最最最最唔好食既一個!!3) 薄荷 呢個最好 薄荷得好自然,又唔會太過薄荷,好味道4) 意大利芝士蛋糕 唔似芝士蛋糕....有少少coffee味,有少少朱朱古力,頂晒籠都只可以係淡既咖啡味,何來意 大利芝士蛋糕完全係雪糕姐....點解話佢係Froyo?!一點點乳酪既味都無,而且生果唔甜又唔新鮮,有何特別要排隊食軟雪糕?
改take away一邊行就一邊食,就即刻可以整啦。
試左四個味

1) 原味乳酪

2) 榛子朱古力
好甜都係! 朱古力味好濃,但係冇咩榛子味囉!
係最最最最最唔好食既一個!!

3) 薄荷
呢個最好
薄荷得好自然,又唔會太過薄荷,好味道

4) 意大利芝士蛋糕

完全係雪糕姐....點解話佢係Froyo?!
2010-10-09
外卖自取
2010-10-05 61 浏览
尋日好鬼熱呀,係九龍塘接左女朋友出到旺角,一落來佢拉住我要試呢間自助雪糕店,$12 100gm,ok啦,中等價錢,食埋就知值唔值!見佢都有幾隻味,雪糕我就麻麻啦,係北海度原味乳酪有興趣d,呢度都一樣有topping,以為樣樣一樣價,原來唔係!生果特別貴dd,姐相對你d乳酪/雪糕都會貴左....d乳酪一支出來就好似已經溶左一大半咁,好心你間店d冷氣咁凍就搞好埋部機啦d生果要勁揀,十粒有8粒都爛....咁做生果唔掂wor!!有待改善啦

姐相對你d乳酪/雪糕都會貴左....

d生果要勁揀,十粒有8粒都爛....咁做生果唔掂wor!!

有待改善啦
2010-09-25
2010-10-05 67 浏览
好正!我同個fd去果陣佢岩岩開鋪, 果時冇乜人, 幾好!!我地每人要左'jump'左都幾多雪榚$30 蚊~一分錢一分貨, 真係好好味超推介比利時朱古力味!真係好濃好香但係5食得苦既人就5岩食喇薄荷味超正!5太甜!好好食士多啤利, 係真正士多啤利味, 5係牛奶公司果隻士多啤利香劑, 好夠酸!!好正
好正!我同個fd去果陣佢岩岩開鋪, 果時冇乜人, 幾好!!

我地每人要左'jump'左都幾多雪榚
$30 蚊~一分錢一分貨, 真係好好味
超推介比利時朱古力味!
真係好濃好香
但係5食得苦既人就5岩食喇
薄荷味超正!5太甜!好好食
好正! $30蚊算係平!
2010-09-09
好正! $30蚊算係平!
  • 比利時朱古力雪榚
2010-09-28 28 浏览
位於旺角與太子交界的Funky Ice Cream屬新派雪糕店,主打自助形式.到訪當日共日八款口味選擇,因為剛食完飯,純粹想試下,所以只揀了其中三款試試.金莎朱古力 - 味道同普通朱古力一樣,好處是甜度適中.比利是朱古力 - 可能因為有金莎朱古力比較,特別顯得這款味濃及滑,而且仲有淡淡苦澀味; 顏色則特別深,似漿一樣... 相比之下我較喜歡這款.開心果 - 完全食不到開心果味,或許已經被朱古力味蓋過了?!雖然說是yogurt,但食落同普通雪糕分別不大,也不見得特別,只屬一般.
金莎朱古力 - 味道同普通朱古力一樣,好處是甜度適中.
$21 (其他)