2006-12-10 8 浏览
昨晚同兩個舊同學黎呢度食晚飯..見佢人唔係咁多,以為唔好食.點知有意外驚喜喎煙三文魚凱撒沙律--好味好大份火腿pizza--好味..不過上面d菜唔好食雞肉意粉--好味不過好細碟不過呢度竟然唔serve水!仲叫左三杯野飲..我個杯都ok埋單每人都係88元..唔太貴喎
煙三文魚凱撒沙律--好味好大份
火腿pizza--好味..不過上面d菜唔好食
雞肉意粉--好味不過好細碟
不過呢度竟然唔serve水!
仲叫左三杯野飲..我個杯都ok
埋單每人都係88元..唔太貴喎
約左好友D shopping, 路過此間cafe, 有好多人tea, 想必屬佳品, 於是決定試一試.要了一杯cafe latte 同一份三文治share. latte 適合我, 有cofee味, 又有奶味, 最重要係唔甜.三文治內裡有tomato, cheese 同ham, 材料新鮮, 夠大份, 但畸嫌包烘得太脆. 但以價錢來說, 都算超值.仲有, 呢間店其實都幾細, 枱與枱嘅空間感不夠, 但總體氣氛不錯. 有機會一定會再試其他食物.

2006-08-15 0 浏览
等人,見未夠鐘,亦想打個電話打發時間,於是找到這間食意大利野的餐\廳坐著等。環境唔錯,見侍應在忙著沖咖啡,幾鍾意呢款開揚的設計,叫了杯espresso,邊等邊傾,飲慣濃郁的味道,加上未訓醒的狀態,呢杯「叫苦連天」的espresso正好將靈魂招返來,電話中,得知友人順風順水,希望下一水會有時間帶些戰利品回來啦。

2006-07-27 26 浏览
昨日下晝跟女友一起放假辦點私務,攪掂後都只係大約四點左右,行過美麗華,女友話不如坐低飲杯嘢,心諗好似未嚟過呢度,就順步就過嚟。呢間鋪打正旗號叫Focaccino,當然主打就係賣意大利嘅pizza始祖foccacia包la...正字意大利咖啡亦係賣點之一。唔想食太飽,於是叫咗一個seafood foccacia,自己order一杯double expresso,女友唔太鐘意飲咖啡,就叫咗熱朱古力加cream。Foccacia屬OK之作,包夠厚身,嗰底焗得微焦而且脆卜卜,咬口十足;包上嘅餡料有小魷魚、蝦及小青口,份量不算足,味道普通,不及包本身吸引;芝士焗得比較硬身,無嗰種半溶嘅感覺,差少少...杯expresso夠香且濃,甘味十足,我要加差唔多兩大包黃糖先至中和到D味道;Hot chocolate亦相當不俗--- 不太甜,好香朱古力味,加埋D cream令杯嘢更滑更易入喉,上佳之作。慢食慢飲,傾吓偈,說說笑,一樂也..^_^

慢食慢飲,傾吓偈,說說笑,一樂也..^_^

2006-05-14 7 浏览
隔一個星期又翻炒黎食早餐, 今次試左朱古力牛角包, 同坊間o既朱古力牛角包唔同, 佢係用朱古力吉士, 好鬼好味呀! 仲正過原味吉士餡! 但係兩次黎到都得一兩檯客, 反而隔離o既starbucks就有好多遊客, 睇黎佢需要多d宣傳!
2006-05-11 2 浏览
變回自由身後, 以後周末周日就可以四圍逛街啦! 上周日瘋狂shopping前先到美麗華, 新開o既米蘭cafe focaccino食早餐. 同同伴一式一樣, 要左大cap同坊間較少見o既吉士croissant. croissant脆口唔油, 內餡o既吉士唔甜但好滑, 有水準!可惜唔係開o係灣仔, 否則會經常幫趁!p.s.據悉此店所有o既麵包包括三文治用o既foccacia都係自家製
可惜唔係開o係灣仔, 否則會經常幫趁!