2021-11-30 30 浏览
first crack係大圍甜品店 夏雪 既姊妹店移師到中環嘉咸街一個半地下室既空間門口分成兩邊截然不同既風格一邊保留七彩繽紛既街繪(咖啡店正門)另一邊白色牆身就係店家炒豆既位置咖啡店有兩款special drinks 其中一款「竹蔗茅啡」係用公利蔗汁+自家cold brew飲落有啲似涼茶既味道 我個人麻麻地比較鐘意另一杯 yuzu espresso tonic 甜品方面有網店 the vege lab 既純素撻 味道唔錯另外仲有自家製窩夫 期待下次再試~
first crack係大圍甜品店 夏雪 既姊妹店
移師到中環嘉咸街一個半地下室既空間
門口分成兩邊截然不同既風格
一邊保留七彩繽紛既街繪(咖啡店正門)
另一邊白色牆身就係店家炒豆既位置

咖啡店有兩款special drinks
其中一款「竹蔗茅啡」係用公利蔗汁+自家cold brew
飲落有啲似涼茶既味道 我個人麻麻地
比較鐘意另一杯 yuzu espresso tonic
另外仲有自家製窩夫 期待下次再試~

2021-10-31 345 浏览
嗰日行上嘉咸街時,路過這間位於斜路頂的角落。我先見到右邊嗰個門牌發現入唔到,原來行前少少,左邊嗰個先係正門😂入面以簡約時尚風格的設計,因為位於斜路頂,店內的窗口比較細少又係上面,感覺好似係地下室。走去另一邊,經過走廊之後,是另一個空間風格,是攪workshop的專區。餐牌只得一頁,其實包羅萬有。Cane Sugar Cold Brew (HK$70).用香檳杯飲咖啡,都真係第一次.呢杯竹蔗茅啡,保存在鋁罐裡,用咗公利的蔗汁配自家製的冷萃咖啡 (單品哥倫比亞豆 — Juan Restrepo Caldas (Natural))而製成的.味道是微甜的蔗糖風味,帶有少少熱帶果香味道Coffee Waffle with Whiskey Syrup (HK$60).夏雪出品的招牌窩夫,每月唔同口味,而十月就係咖啡味窩夫配威士忌糖漿.需要等10分鐘左右.熱烘烘的窩夫,脆口中帶些少煙韌口感,咖啡味道好出位.伴有薄切鮮蘋果片和曲奇碎,淋上香濃威士忌糖漿,好特別調啡師的好介紹,上面2款飲品及食物真係特別、高質、美味。期待下次回訪,唔知會有什麼期間限定款式呢?

餐牌只得一頁,其實包羅萬有。

Cane Sugar Cold Brew (HK$70)
.用香檳杯飲咖啡,都真係第一次
.味道是微甜的蔗糖風味,帶有少少熱帶果香味道

.需要等10分鐘左右
.熱烘烘的窩夫,脆口中帶些少煙韌口感,咖啡味道好出位
.伴有薄切鮮蘋果片和曲奇碎,淋上香濃威士忌糖漿,好特別

Cane Sugar Cold Brew & Coffee Waffle with Whiskey Syrup

2021-10-22
Cane Sugar Cold Brew
當竹蔗遇上咖啡—F1rst Crack Coffee中上環的半山地區,斜路好多,人車爭路,往往比人一種「此地不宜久留」之體會。然後在中環嘉咸街的斜路上,就有一個與世無爭的café,內裡的寧靜,讓人覺得進入了異度空間一樣,輕鬆的氛圍,與中上環喧囂的鬧巿形成強烈的對比。 而它就是正在試業的F1rst Crack Coffee。F1rst Crack Coffee係西營盤同大圍甜品店「夏雪」的另一品牌,以雪糕窩夫為人熟悉。今次落戶中上環,卻走截然不同的風格。小店行日系和式風格,甫進門正入眼簾的係一幅鮮明的橙色牆,上面有瓦片堆砌成的海浪,令人聯想到日本江戶時代的浮世繪。而左面是深藍色咖啡吧,配上木色地板,提供各式各樣的咖啡,右邊還有一張小木Bar枱,同咖啡豆的炒豆區。F1rst Crack Coffee 專注於提供優質咖啡—特別是基於濃縮咖啡的過濾咖啡,在店內烘焙,得出非凡的深度和風味。☕竹蔗茅啡竹蔗茅啡係F1rst Crack的Signature咖啡,一杯cold brew加入公利真材實料的竹蔗汁,咖啡豆的幽香滲出淡淡的竹蔗甘甜味,味道甜甜地,好特別,據店主朋友介紹呢個咖啡的設計暫時好似F1
當竹蔗遇上咖啡—F1rst Crack Coffee
☕竹蔗茅啡
竹蔗茅啡係F1rst Crack的Signature咖啡,一杯cold brew加入公利真材實料的竹蔗汁,咖啡豆的幽香滲出淡淡的竹蔗甘甜味,味道甜甜地,好特別,據店主朋友介紹呢個咖啡的設計暫時好似F1rst Crack獨創的。店主仲利用法國空運抵港的黑朱古力配襯竹蔗茅啡,64%的黑朱古力帶有少少莓的味道,好Fruity… 再呷一啖茅啡,感覺獨特。
☕Dirty咖啡
Dirty源自日本一家咖啡店,由凍鮮奶加上double ristretto組成,因啡色的espresso一點點弄污了純白的鮮奶而命名。F1rst Crack的Dirty層次好分明,一啖咖啡有熱的espresso同凍鮮奶混合,好有衝擊。
地址:香港中環嘉咸街55號地下
整體評分:8分
整體環境簡約,清靜舒服,好chill,咖啡特別,店主及店員亦細心介紹每款咖啡的獨特之處,讓您認識更深,總結而言雲遊大思很喜歡這家小店,建議大家可以一試。
雲遊大思列為屬「推薦回頭級別」。
2021-10-04
【新開張!由大圍夏雪開嘅f1rst crack coffee 内外都好吸引🤩】一早follow定等佢開張,一到weekend就衝去!5點幾唔洗等位仲有想坐嘅位開心🥰 佢同出面嘅中環graffti 風格好唔同,揾左30s先揾到門口,係大廈隔離凹入去嘅位,唔同contrast色同色系擺埋一齊都唔突兀,反而橙色牆好搶眼 係soho區食完野/行完睇graffti 就岩黎坐底飲杯野傾下計🥰🥰✨✨sugarcane cold brew 用罐裝嘅coldbrew 幾少見,仲用香檳杯更加特別😗,幾chill加入左中環公利行嘅蔗汁整成嘅cold brew 😋飲落有蔗汁嘅清甜味,sugar cane嘅味道又帶點咖啡濃郁嘅香,如果鍾意蔗汁/特調飲品/試新野嘅朋友就一定要試啦!🤩呢個亦都係一早book mark定嘅飲品✨vegan lemon tart由@vegelab 整成嘅素食檸檬撻食過最足料,真材實料,比出面嘅酸少少,感覺vegan食落都唔係好怕肥,可以食多幾啖🤣下次有機會想試埋個日試唔到嘅朱古力撻☕️ 手沖咖啡有多款豆類選擇其中有澳洲嘅roaster但可惜當日已經飲左2杯,所以就下次再試啦🤩但店主店員都

✨✨sugarcane cold brew

✨vegan lemon tart

☕️
手沖咖啡有多款豆類選擇其中有澳洲嘅roaster但可惜當日已經飲左2杯,所以就下次再試啦🤩但店主店員都好好客,會講解都會向你推薦,所以相信可以一試
Vegan  lemon  tart
2021-09-29 120 浏览
位處中環蘇豪地區的 f1rst crack 由夏雪團隊創立,當日品嘗了冰美式咖啡和柚子湯力咖啡,House Blend 為重果香的果酸咖啡,特別在每杯咖啡都會奉上一片70%可可成分的朱古力,咖啡師表示這是為了增添果仁的香氣,令這杯咖啡層次變得更豐富。
Iced Americano
Iced Americano
2021-09-28 97 浏览
散散步是正經事。有時候會特別約朋友來一趟散步行程,漫無目的地穿過大街小巷,看看城市變化的痕跡,有時候還會有新發現。這天走著走著,發現一家咖啡店,便坐下來小歇。Cold brew $60夏天就是要凍咖啡!小店用酒杯盛載Cold brew,滿滿的儀式感,口感圓潤帶果香。Black $40正常Black Coffe,配埋朱古力,甜與甘香配搭。 竹蔗茅啡 $70小店與附近屹立中環超過70年的 #公利 合作,用上它們真材實料的竹蔗汁,加入小店的cold brew,咖啡香中滲出淡淡的竹蔗甘甜,有涼茶的感覺,可以一試。老店與新店不一定是競爭,反之也可以合作,帶來驚喜。

這天走著走著,發現一家咖啡店,便坐下來小歇。

Cold brew

Cold brew $60

Black

Black $40
正常Black Coffe,配埋朱古力,甜與甘香配搭。

竹蔗茅啡

竹蔗茅啡 $70

2021-09-21 101 浏览
咖啡店舖位好特別,自正門進入,左邊有個吧枱,前面有一面橙色的牆,牆上架了一塊長木板,下面用瓦條(我估)疊砌出海浪般的裝飾品。右邊連接一條窄長的走廊,通往工作坊的區域,有幾個座位和炒豆機。咖啡店與The Vege Lab @thevegelab合作,推出幾款素食甜品,其中一款是香水檸檬撻。香水檸檬是一個品種,果皮、果肉和果汁都有芬芳的香茅味,而且採購自本地農場。檸檬餡果香很濃郁,味道清爽宜人。純素的蛋白霜沒有使用雞蛋和乳製品,擠花用火槍輕輕燒過。蛋白霜甜度適中,入口即溶,與偏酸的檸檬餡都是絕配。咖啡店提供的四款精選咖啡豆來自不同產地,包括哥倫比亞、薩爾瓦多等等,全部都是果感較重的咖啡豆,分別在於仔細風味和甜酸度。為免酸上加酸,我選擇了四款之中甜度較高的薩爾瓦多。咖啡師很細心,特別挑選了一款瓷杯,杯邊設計使液體先接觸舌尖,容易體驗這款咖啡豆的甜感,盛載咖啡粉的清酒杯設計也很漂亮。手沖咖啡 $88純素香水檸檬撻 $65

手沖咖啡

手沖咖啡 $88
純素香水檸檬撻

純素香水檸檬撻 $65
手沖咖啡
純素香水檸檬撻
⿻⿻ 𝘧𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘤𝘳𝘢𝘤𝘬𓏲𓏱𓏭𓏭呢間cafe係中環嘉咸街 構造都幾得意 除咗bar枱隔離個兩張枱 原來行入去仲有間房仔 隔住玻璃窗可以望到出面條街 採光幾好又寧靜 可以靜下心食甜品飲咖啡 ୧⃛(๑⃙⃘◡̈︎๑⃙⃘)୨⃛佢地嘅vegan tart係@thevegelab 嘅 有幾隻口味不過個日去其他都sold out咗 試咗Valrhona Chocolate Caramel tart 朱古力好香滑好濃可可味 焦糖唔係好多所以唔會太甜 嘢飲試咗barista special 竹蔗茅啡 幾特別係罐裝咁上然後再用香檳杯倒出嚟飲 所以差唔多係有兩杯嘅份量 蔗汁同coldbrew都係夏天最愛飲品 配搭起嚟係清甜嘅味道 蔗汁嘅味道好重反而啡味比較唔明顯 杯flat white都幾好飲 𓏲𓏱𓏭𓏭Vegan Valrhona Chocolate Caramel Tart $65Barista Special - 竹蔗茅啡 $70Flat white $45
⿻⿻
𝘧𝘪𝘳𝘴𝘵 𝘤𝘳𝘢𝘤𝘬