2015-10-31 2782 浏览
今晚同兩個同事收工,落到灣仔食晚飯,經過呢間餐廳,見門口無人等位就諗住入去試試,好彩我地都無選擇錯誤!我地坐底後,服務員就介紹左呢間餐廳既熱賣推介!先黎個非一般既龍蝦湯香濃的龍蝦味道, 飲落去就知道唔係罐頭湯, 原來係用龍蝦殼熬出黎架, 仲有好多龍蝦肉絲, 勁香濃又滑,超正!有湯,當然要有包啦,呢到唔係用法包,係用蒜蓉包!呢個蒜蓉包不得了,勁香脆,牛油味又重,食完再食!接著,就是蟹肉牛油果沙律。。牛油果製成醬,又香又滑,配上蟹肉食再加上柑桔醬汁,連平時唔食牛油果既我都食左大半碟!墨魚汁炸大蝦配凱撒沙律一上枱,唔太吸引,但食落竟然發現大蝦加上墨魚汁再炸到好香脆,大蝦好彈牙,點上沙律醬食一啲都唔膩!最後,黎多個比目魚扒配檸檬汁,厚厚既比目魚,好肥美滑嫩,配上微酸既檸檬汁,完全可以encore!

我地坐底後,服務員就介紹左呢間餐廳既熱賣推介!

先黎個非一般既龍蝦湯

香脆蒜蓉包

牛油果蟹肉沙律

墨汁炸大蝦

墨魚汁炸大蝦配凱撒沙律
一上枱,唔太吸引,但食落竟然發現
比目魚配檸檬汁

2015-10-22
香脆蒜蓉包
牛油果蟹肉沙律
墨汁炸大蝦
比目魚配檸檬汁
  • 比目魚配檸檬汁沙律
和幾位好友相約在公司附近的Felicita 1929餐廳聚聚,地點非常好找,因為公司走路過去也只需10分鍾,超方便我,哈! 其實一年前已吃過這家,仲記得有點生蠔呢! ▲蒜蓉包先來個香脆的蒜蓉包,夠熱,夠脆已經合格加上很貼心地把蒜蓉塗三邊,而不是一般只輕塗一下,這點已很加分! ▲蟹肉沙津下層是牛油果,上層是人手拆的蟹肉絲 拌起來牛油果軟滑的口感加上蟹肉的香味 竟然出奇地夾,也吃得出是新鮮蟹肉的彈牙口感,旁邊的沙津配以像金桔加水蜜桃汁調出來的甜甜醬汁,令到沙水津更加鮮甜又fresh!▲墨魚汁蝦沙津把蝦沾上墨魚汁來炸,確是第一次嘗試,外層比較硬身,一咬下去有淡淡墨魚香味,倒是蠻有新鮮感的食法 ▲奶油青口-比較中規中矩的小吃,奶油味未算特出 ▲龍蝦湯不得不讚這個湯非常的足料,能吃到濃濃的龍蝦香味,而不是一般比較水身的淡龍蝦湯,連龍蝦一絲絲的肉也清晰可見,好味到想嗌多碗阿! ▲Pepperoni Pizza辣肉腸加上滿滿的芝士,大家都搶著要芝士較多的那塊!咬下去確失沒有失望,批底香脆,芝士味濃,最加分竟然是在洋蔥身上……原來爽甜的洋蔥加上去後竟會變得沒那麼膩,而有洋蔥的那種嗆口▲比目魚略嫌魚皮煎

因為公司走路過去也只需10分鍾,超方便我,哈!

其實一年前已吃過這家,仲記得有點生蠔呢!

▲蒜蓉包

先來個香脆的蒜蓉包,夠熱,夠脆已經合格

▲蟹肉沙津

▲墨魚汁蝦沙津

把蝦沾上墨魚汁來炸,確是第一次嘗試,外層比較硬身,

一咬下去有淡淡墨魚香味,倒是蠻有新鮮感的食法

▲奶油青口-比較中規中矩的小吃,奶油味未算特出

▲龍蝦湯

不得不讚這個湯非常的足料,能吃到濃濃的龍蝦香味,

▲Pepperoni Pizza

辣肉腸加上滿滿的芝士,大家都搶著要芝士較多的那塊!

原來爽甜的洋蔥加上去後竟會變得沒那麼膩,而有洋蔥的那種嗆口
▲比目魚

略嫌魚皮煎得不夠脆口,但幸有比目魚油搭救令每口都充滿魚油的順滑口感。

旁邊還有小量的薯角當配菜。

主菜方面,當然不能少Risotto果份! 因為意大利飯的囗感豐富,

每一粒都好有咬口,所以Risotto也是草莓常叫的一道餸!

不過都係第一次加埋藏紅花,味道帶啲辣辣地但幾過癮。

蘋果金寶也是非常期待的說……話哂女人有第二個胃裝甜品嘛!

不過製作甜品需時,我們也等了差不多25分鍾,

幸好我地傾住計唔多覺,但朋友趕時間走就無得食埋個甜品

上面的脆脆已經充滿蘋果味,再啖啖蘋果肉一起吃,好正呀!

當有膩的時候,旁邊有雲喱嗱雪糕好讓清清口腔的膩感。

環境其實蠻舒服又唔迫人,枱數不多所以服務不錯,不停幫我們加水,

略嫌餸與餸之間的時間手可以再控制得好d,野食水準不錯。

• 蒜蓉包
  • 龍蝦湯
  • Pepperoni Pizza
2015-10-23 2216 浏览
來到灣仔吃飯, 當然要上openrice啦, 尋尋有什麼好吃朋友仔想吃西餐, 就來到Felicita 1929。地點而言, 很方便阿! 就在灣仔主要街道-軒尼詩道呢!做定功課就當然懂得選好吃的來到Felicita 1929, 因為萬聖節快到吧, 店門店內都有不少南瓜飾物呢好像回到中學時要帶糖果回校一起分享的美好時光...香草蒜茸包, 香口的食物一向是我杯茶, 當然沒有錯過! 蒜茸包很香, 一上來已經被深深吸引了, 表面很香脆, 內裹有點軟, 不錯龍蝦湯味道足夠, 質感是較creamy, 份量恰好。飲湯就像告訴身體, 其他美味的食物接著來了, 有機會可以嘗嘗其他湯接著來的是蟹肉牛油果沙律, 一直吃到一絲絲的蟹肉, 份量十分足夠亦新鮮! 牛油果會有點膩覺, 原以為配上上層creamy的蟹肉, 可能會更膩。但意想不到的是沙律原有的汁, 估計是柑橘類的汁吧, 微微的酸甜味完全中和了膩感覺, 反而很清新呢! 特別是有多款的蔬果數配菜, 整個配合得很好!最後是野菌黑松露天使麵, 這個主食也很不錯! 黑松露獨有的香味, 再配上不同的野菌類, 我是十分十分喜歡菌類的! 這天使麵也太對我的胃口了, 當然
做定功課就當然懂得選好吃的

好像回到中學時要帶糖果回校一起分享的美好時光...
香草蒜茸飽
天使麵
最後是野菌黑松露天使麵, 這個主食也很不錯! 黑松露獨有的香味, 再配上不同的野菌類, 我是十分十分喜歡菌類的! 這天使麵也太對我的胃口了, 當然啦, 不然怎會叫呢?
香草蒜茸飽
  • 野菌黑松露天使麵
2015-10-20 1729 浏览
坐落灣仔軒尼詩道的 Felicita 1929,從外觀看來非常有格調。名字的由來,取自一本1929年意大利出版家傳戶曉的烹任書。因此餐廳也走傳統家庭料理的路線,以平實的菜式取勝。我們被安排入坐閣樓的位置,人少少自成一角。別緻的餐紙設計和店內的可愛萬聖節佈置,形成了強烈的對比,卻又如此的和諧。龍蝦湯香甜,味道濃郁。不知道是否因為肚子太餓了,覺得伴隨上的蒜蓉包雖然蒜味不夠,但極之香脆,堪稱餐包之最。全晚最吸引眼球的一道菜 ~ 生牛肉沙律。被切成薄片的生牛肉,伴着沙律菜 和黑醋,酸酸甜甜的味道,最合我心意。再來,就是蟹肉牛油果沙律。而我的目標竟然不是蟹肉,而是配角的牛油果。牛油果被製成醬,既香且滑,搶盡了蟹肉的光芒。青口,我只喜歡吃兩種煮法。一種是以番茄粒和香草煮成的青口,另一種就是帶有 Creamy 口感的白酒煮青口。前者帶有清新田園味道,後者卻有濃郁的牛油香味。這次吃的白酒炒BB青口,正正就能把牛油香融入鮮味的青口內,發揮青口最吸引的香濃魅力。豬肉番茄忌廉汁圓通粉,番茄香味濃卻不帶酸味。豬肉碎和番茄忌廉汁融為一體,黏附在通粉上,越吃越開胃。這道特色雪糕蘋果脆,其實即是 Apple Cru

我們被安排入坐閣樓的位置,人少少自成一角。
這道特色雪糕蘋果脆,其實即是 Apple Crumble 配雪糕。不過做法比較傳統,蘋果粒切得很大件,面層脆脆的份量不算多。優勝之處在於雪糕另上,沒有一下子立即溶化掉的情況出現,大家一起分享就比較容易了。如果可以多加一點玉桂粉,味道會更吸引呢。
2015-10-05
2015-10-18 1636 浏览
上個星期同舊同事一行三人去食飯,因為朋友嘅客人響個附近所以我哋就響灣仔食,所以就嚟咗呢間餐廳。因為嗰日係星期一嘅關係大家八點幾鐘,冇訂枱都搵到位。不過原來聽我朋友講你一到星期五六日都好旺,好多時九點幾都仲係座無虛席嘅所以下次要嚟食嘅都係要訂枱無謂碰壁,呢間餐廳分兩層,座位唔算好多,今次我哋就坐咗响上層比較清靜。先叫咗個手作蒜茸包,香脆可口蒜蓉味突出,但係如果可以有更加多嘅牛油味就會更加滋味。同埋好多時呢一啲蒜蓉包都係會用長法包來做嘅,但係呢一度嘅蒜蓉包就唔係用長法包整,唔會好似長髮包咁呀反而係中間有少少軟熟嘅感覺,接着泥到嘅就係龍蝦湯龍蝦湯香濃無比,完全感覺到廚師整呢個龍蝦湯係花咗幾多心機同材料,同罐頭龍蝦湯煮濃縮完全唔同,呢度嘅龍蝦湯滑得來,會感覺到佢嘅質感,係少見嘅出色質素,估唔到響一間如此細小嘅西餐廳都可以食到咁高質嘅龍蝦湯。跟住我哋就叫左蟹肉牛油果沙律蟹肉牛油果加沙律呢一樣野應該係從來無得輸,不過因為蟹肉同牛油果都係比較貴嘅食材所以唔係好多餐廳會好似呢度咁咁大份囉,蟹肉夠多而且鮮甜,牛油果亦熟透,食落去好滑身,係牛油果同蟹肉嘅周圍配上用咗少少金橘汁做嘅沙律,配上一啲細細粒嘅甘肉

先叫咗個手作蒜茸包,
接着泥到嘅就係龍蝦湯
跟住我哋就叫左蟹肉牛油果沙律
蟹肉牛油果加沙律呢一樣野應該係從來無得輸,不過因為蟹肉同牛油果都係比較貴嘅食材所以唔係好多餐廳會好似呢度咁咁大份囉,蟹肉夠多而且鮮甜,牛油果亦熟透,食落去好滑身,係牛油果同蟹肉嘅周圍配上用咗少少金橘汁做嘅沙律,配上一啲細細粒嘅甘肉,清淡嘅蟹肉牛油果配香甜沙律!yummy !
白汁煮青口
白汁煮青口
呢度嘅白汁煮青口份量都好大三個人食剛剛好,大概都有成20幾隻青口咁多,白酒同青口絕對係最親嘅配搭,清香嘅白酒汁用咗蒜蓉來增強味道,配上大大隻嘅青口,如果呢一刻有杯白酒嘅話會更加正呀!

主食方便我哋叫咗豬肉腸番茄忌廉汁圓通粉
豬肉腸番茄忌廉汁圓通粉
其實睇英文呢呢一個菜式呢係叫做pink sauce . 一問之下啊原來呢系番茄忌廉汁,蕃茄忌廉汁令到成個意粉煮出嚟真係粉紅色好靚,攞嚟溝女就真係very good喇,至於味道方面呢就唔會好似平時食番茄醬意粉咁酸,亦都唔會好似忌廉汁咁膩,係擁有忌廉汁的滑身又有酸酸甜甜感覺嘅醬汁,另外呢佢哋唔係用意粉係用上圓通份最主要嘅原因就係因為圓通份可以掛到嘅醬汁比較多,食落去就會更加感受到醬汁嘅美味,我都好鍾意呢一種圓通粉,又大個又得意食落去呢煙煙韌韌,唔會似一Pat野咁。呢個意粉值得推介。
帶子波椒墨汁意大利飯
因為三位都係大食嘅關係我哋仲叫咗帶子波椒墨汁意大利飯,你都嘅賣相已經好吸引,長長嘅別裏面裝着黑色嘅意大利飯,上邊呢就有唔同顏色嘅椒,同埋煮得剛熟嘅帶子,顏色配搭一流,食落去亦都好好味,意大利飯煮得剛好有硬度唔會太淋,墨魚汁亦都好香濃,配上半山熟嘅帶子同埋色彩繽紛嘅青黃紅椒,快速被清碟!
Apple Crumble
最後用Apple Crumble做完結,朋友同我講過呢一度嘅Apple Crumble 同我哋平時食開嘅有啲分別佢呢係個底托買個面係有用餅碎之外,中間呢系全部都係大大粒嘅玉桂蘋果同提子,有咬口嘅玉桂蘋果配上脆脆,簡單又好味!
臨走嘅時候再問侍應攞餐牌發現原來呢度都有情侶二人餐,又有生蠔又主菜甜品都係二百零蚊幾抵食!
豬肉腸番茄忌廉汁圓通粉
帶子波椒墨汁意大利飯
Apple Crumble
  • 白汁煮青口
2015-10-14 1166 浏览
今日一班舊朋友聚埋一齊去左呢間食飯,之前其中有朋友黎食過話可以再黎,今晚一於試下一開始上左個龍蝦濃湯,個湯就算杰身,仍然可以見到一條條既蝦肉,飲落去,有好重既蝦味,完全感覺到落足料去熬煮,先會有咁既味道 有湯,梗係要有包,佢地個蒜蓉包夠哂香,表面烤得夠脆,牛油味夠重,食完再食 跟住試左個牛油果醬蟹肉沙律,牛油果醬配蟹肉其實唔算特別,但係佢地沙律到,加左個自製既柑桔醬汁,酸酸甜甜,全部混亂黎食,柑桔汁既酸甜中和左牛油果既膩,更令整個沙律變到更清新。 墨魚汁炸大蝦配凱撒沙律,純粹見個菜名特別,於是叫左黎諗下,墨魚汁加左落炸再上大蝦到炸,炸到表面香脆,飄住輕輕既墨魚味,大蝦仍有彈牙既感覺跟住上既係pepperoni pizza,一黎到見到厚厚既芝士,加上辣肉腸既誘人香味,一落枱已經好多隻手埋黎搶。薄薄脆脆既批底,爽甜既洋蔥,香辛辣既肉腸再加上濃郁既芝士,簡單令人讚不絕口!唔夠食之際,黎多個比較目魚扒配檸檬黃油汁,厚實既比目魚,隱藏左佢肥美滑嫩既一面,配上微微酸既檸檬醬汁,打開我個胃去繼續食落去最後黎個risotto作為一餐既結尾,意大利飯用忌廉同藏紅花一齊煮,更加上大量海鮮既鮮味,賣相吸引

今日一班舊朋友聚埋一齊去左呢間食飯
,之前其中有朋友黎食過話可以再黎,今晚一於試下

最後梗係要食埋個甜品先會停口,點左個朱古力pudding同埋apple crumble,兩個甜品雖然唔算太突出,但係即叫即焗都算誠意之作

其間雖然我地比較吵鬧,但係啲侍應仍不斷幫我地加水,又經常換碟,又有笑容,我地已經覺得好滿意。
2015-10-14 1149 浏览
早幾日前book左Felicita1929, 見食評都唔錯, 特登來一試入到去職員都好有禮貌又有笑容咁問我地有冇book位,及帶我地坐低員工都係講英文既, 只有經理係識中文蒜蓉包, 鬆軟既面包搽上好香既蒜蓉再攞去焗, 離遠都聞到佢既氣味 龍蝦湯有驚喜, 香濃的龍蝦味道, 絕非味精湯罐頭湯, 應該係用龍蝦殼熬出味, 再放好多龍蝦肉絲, 真係好想黎多碗蟹肉牛油果沙律, 蟹肉同牛油果混合得好好, 牛油果熟度剛剛好, 唔會太淋同甜, 兩者味道合得埋,佢搶走大家既味道, 而出面圍住既沙律菜上加入了柑桔汁, 個柑桔汁有少少甜, 出面好少食到, 正 青口, 佢個白汁底又幾好食, 青口冇沙, 唔腥辣肉腸pizza, 餅底薄,脆身, 芝士味濃, 仲有我好鐘意食既紅蔥,2色椒, i like it!墨汁蝦 蝦有d咸, 但混埋凱撒沙律醬一齊食, ok low蘋果金寶, 正, 少甜, 蘋果非常淋, 好香,即叫即整嫁e間舖坐車經常都會經過, 但都冇食過估唔到食物唔錯, 裝修又好簡約, 因近哈囉喂, 加左少少萬聖節既裝飾,坐得好舒服黎e度記得book位, 因為我星期三晚黎都好full, 大部份人都有book位

員工都係講英文既, 只有經理係識中文

龍蝦湯

青口, 佢個白汁底又幾好食, 青口冇沙, 唔腥

墨汁蝦 蝦有d咸, 但混埋凱撒沙律醬一齊食, ok low

蘋果金寶,
正, 少甜, 蘋果非常淋, 好香,即叫即整嫁

e間舖坐車經常都會經過, 但都冇食過

黎e度記得book位, 因為我星期三晚黎都好full, 大部份人都有book位黎既
2015-10-14
  • 龍蝦湯
  • 蘋果金寶
  • 蟹肉牛油果沙律
這家叫做Felicita 1929的餐廳,靜靜的座落於灣仔區,樓高兩層,每次經過都被這家店的裝潢所吸引。今次決定相約在這家Felicita 1929~感覺相當悠閒喔,還有就是十月份,提萬聖節的月份,餐廳中都掛了些萬聖節飾物,加上幽暗的燈光,再加點人氣,該會成為萬聖節派對的好去處吧。這邊的酒吧看似很細的,但我偷偷靠近看看,這裡就正正的體現了「麻雀需小,但五臟俱存」的大道理。生蠔已經忘了價錢,但對我來就,這邊的生蠔並沒想像中鮮甜,也許是店主當天購入的生蠔未算最靚吧。餐包十分鬆軟,暖哄哄的,用作開胃不錯;還有那脆脆的麵包條,要是有多幾條麵包條,我可以直接吃這個就已經足夠=3=牛油果蟹肉沙律 ($108)先說旁邊的配菜,好像還沒有試過以柑作為沙律的配菜,甜到一個點。就連帶旁邊的菜都是很清甜可口的。到了中間部分啦,牛油果跟蟹肉本來就是好朋友,以鹹香蟹肉的鮮甜平衡著牛油果的甜美跟點點的漏(吃這個份量的牛油果總是有點點漏的啦=3=)。今次在蟹肉上再加入薯仔沙律,整個感覺更佳,不論是口感、味道都比平日就著通的牛油果蟹肉沙律更為豐富、更為好。這也許是目前為止我吃過最深印象的牛油果蟹肉沙律啦~檸檬牛油水瓜
生蠔

牛油果蟹肉沙律 ($108)

檸檬牛油水瓜柳汁香煎比目魚 ($198)

第一,我是超喜歡吃伴碟這個醬,檸檬牛油水瓜柳汁帶點清新又帶點甜的,這種味道令人感覺相當幸福的說。把伴碟的薯仔蘸醬食也是很棒的,為香脆的薯角更添美味;比目魚嫩滑多汁,魚皮煎得脆脆的。唯....久缺了幾滴檸檬汁去把魚的鮮味進一步逼出來。始終.....醬料中有檸檬跟真正有檸檬汁的感覺是大不同的啦=3=
特色雪糕蘋果脆 ($58)

最後的甜品呢....雲呢拿雪糕中加入忌廉,再一起倒入熱呼呼的蘋果脆當中,看著雪糕跟忌廉一起溶化的感覺,視覺上也蠻有睇頭的。當取一口雪糕跟蘋果脆入口,先是滑溜的雪糕,再來就是香口的脆脆跟甜甜的蘋果,蘋果也蠻大片的,吃落口感也不錯的~

這個看似沒特別的甜品,幾種食材在口腔內慢慢地融合在一起,是為這頓晚餐的句號,也是完美的~
  • 特色雪糕蘋果脆
  • 檸檬牛油水瓜柳汁香煎比目魚
  • 牛油果蟹肉沙律
上星期六,台灣知名的博客貓"黃阿瑪"來香港誠品書店舉辦見面會Dayz 男友的堂妺是阿瑪的粉絲,不過,住天水圍的她甚少到港島來所以,Dayz 跟男友就暫時充當監護人陪她,和她的朋友一起去參加見面會囉~見面會結束後,我們到灣仔電腦城逛逛然後...兩位小妹妺説肚子餓~想要吃Pizza~好吧~姐姐就帶你們去吃美味的意大利菜吧!位於修頓球場附近的Felicita 1929,Dayz 曾經來過—次不過,當時是午餐時段~我們到達餐廳時,已經差不多9點了客人還蠻多的所以,我們四人被安排到二樓(原來還有二樓...上次Dayz 都沒有注意到)二樓只有三~四張餐桌自成一角的相對來說,比較寜靜氣氛還不錯的~我們先點了麵包跟湯烤得香脆的手作蒜茸包如果可以加多一些Garlic Butter 就更完美了!Dayz 最愛的龍蝦湯這款龍蝦湯很creamy,味道濃郁之外,用料亦十分充足慘了...已經有少少飽呢...廚師推介的頭盤:蟹肉牛油果沙律Dayz 超級喜歡蟹肉+蛋黃醬+牛油果這個組合令我想起以前在加拿大的(美式) Califonia Roll呢!雖然$118 的沙律並不算太便宜...但是... 真的好好吃喔!堂妹指
所以,Dayz 跟男友就暫時充當監護人
陪她,和她的朋友一起去參加見面會囉~
見面會結束後,我們到灣仔電腦城逛逛
然後...兩位小妹妺説肚子餓~想要吃Pizza~
好吧~姐姐就帶你們去吃美味的意大利菜吧!
不過,當時是午餐時段~
我們到達餐廳時,已經差不多9點了
客人還蠻多的
所以,我們四人被安排到二樓
(原來還有二樓...上次Dayz 都沒有注意到)
二樓只有三~四張餐桌
自成一角的
相對來說,比較寜靜
氣氛還不錯的~
我們先點了麵包跟湯
烤得香脆的手作蒜茸包
如果可以加多一些Garlic Butter 就更完美了!
Dayz 最愛的龍蝦湯
這款龍蝦湯很creamy,味道濃郁之外,用料亦十分充足
慘了...已經有少少飽呢...

廚師推介的頭盤:蟹肉牛油果沙律
Dayz 超級喜歡蟹肉+蛋黃醬+牛油果這個組合

堂妹指名的千島醬海鮮Pizza
薄薄的批皮,舖上滿滿的千島醬與Mozzarella cheese
每—口都能體驗到"拉絲"的快感!嘿嘿嘿!

豬肉腸蕃茄忌廉汁圓通粉
一款顏色呈橙粉紅色的Pasta,Dayz 的少女心突然被喚醒了(笑)
話說,品質好的Pasta 很容易分辯出來
以杜蘭小麥製成的 Pasta 口感非常 Chewy 有彈性
就算煮太久,吸收了大量的醬汁也不會糊成—團
把切粒後德國豬肉腸加在 Pasta 中,配上酸酸甜甜的蕃茄忌廉汁
大家都讚不絶

甜品我們點了Apple Crumble
份量比我們想像中大呢!
完全足夠我們三個女生分着吃
我們都好喜歡半溶的蘋果粒喔!
看到兩位小妺妺滿足的樣子,Dayz 也覺得好高興喔!
2015-10-03
  • 豬肉腸蕃茄忌廉汁圓通粉
上次係呢到食左個牛扒午餐, 十分滿意...所以見到有牛扒晚餐團購時二話不說就買左... 團購得兩場, 一場6點半, 一場8點定8點3...今次揀左6點半, 當係early breafast...我地今次既set dinner包括: 麵包籃, 是日餐湯, 意式雞肉凱撒沙律, 意式煙鴨胸沙律, 選擇左兩份 香煎紐西蘭西冷牛扒燒汁配薯菜, 精選特色甜品, 咖啡或茶... 麵包籃: 有bread sticks 同加熱左既正常餐包...配上完全無味既奶油, 加左成湯匙都無牛油味 ... 是日餐湯: 今日既餐湯係海鮮周打湯...海鮮湯無咩海鮮, 都係蟹柳個d, 但係就有好多芹菜, 紅椒同黃椒...湯都夠味, 但因為d菜都係重味既, 所以就扣左分... 意式雞肉凱撒沙律: 白烚雞肉加凱撒沙律...雞肉因為有沙律汁, 所以唔會好鞋好乾...比起上次既橙味dressing好得多...菜爽脆乾淨...   意式煙鴨胸沙律: 3塊煙鴨胸放沙律上面...煙鴨胸唔係煎既, 所以唔香口...沙律dressing真係用我地最討厭既橙汁...係幼稚園既orange syrup, 甜

我地今次既set dinner包括:
麵包籃,
是日餐湯,
意式雞肉凱撒沙律,
意式煙鴨胸沙律
, 選擇左兩份
香煎紐西蘭西冷牛扒燒汁配薯菜,
精選特色甜品,
咖啡或茶
麵包籃
麵包籃
意式雞肉凱撒沙律, 海鮮周打湯
是日餐湯

意式雞肉凱撒沙律

海鮮周打湯, 意式煙鴨胸沙律
意式煙鴨胸沙律
: 3塊煙鴨胸放沙律上面...煙鴨胸唔係煎既, 所以唔香口...沙律dressing真係用我地最討厭既橙汁...係幼稚園既orange syrup, 甜甜酸酸有澀味...
香煎紐西蘭西冷牛扒燒汁配薯菜
: 牛扒明明叫7成, 但黎到就十成熟...又乾, 又硬, 邊位仲有一大舊脂肪
...另牛扒亦都無味, 所以我試下點汁食
...燒汁似老火湯, 而且味道好怪
...唔點好過點, 所以做左樣好乞人爭既事--落鹽...不過都唔係好好多, 加茄汁可能會再好d...薯菜有potato wedge同d雜菜...薯仔凍左, 又硬左d, 無落鹽, 茄汁都無滴
...雜菜有carrot, eggplant, zucchini, 唔肯定係另一款既zucchini定係意大利青瓜...呢個有少少汁所以可以落鹽救返, 不過都係油左d
蘋果撻
精選特色甜品
: Dessert tonight is an apple tart. AN apple tart for 2 ppl. Size其實唔少, 不過感覺好搵笨...Whipped cream on the pie melt quickly. The crust is like the frozen puff pastry that sold in supermarket. Not crispy at all
. Apples have really little cinniman taste. Also apple are not enough. I prefer a cake rather than a pie.

咖啡或茶
: DIY milk tea...nothing can go wrong.

食完成餐都唔夠飽, 原來個麵包係用黎頂肚既
...成餐得個雞肉沙律ok d...牛扒勁disappointing, 我係為左佢先黎食嫁
...所以下次晚餐有團購都唔會再食, 但午餐就應該可以既...
2015-08-21
用餐优惠
團購
意式雞肉凱撒沙律, 海鮮周打湯
本人第一次寫食評,就係因為很想跟大家分享這餐廳,我是買了這家餐廳的團購餐,第一次買便中伏了,下次還是不要貪小便宜!正題,我買了$188包12隻蠔及白酒,我同我老公去,去到一泥就上兩杯白酒,跟住等下又催下約二十分鐘先上個蠔,當中有幾隻係感覺似壞壞地,算!跟住叫左個$248set dinner係牛扒泥,叧外叫左個carbonara,係得個pasta係人食,個扒真係不得了。公平説,二百幾我冇期望係靚扒,但也不至於如此,冇誇大,我敢講係俾大家樂既扒餐衰,我地叫medium,佢真係做到,但係一切開係得D紅色,一D肉汁都冇,好似放左好耐咁,一入口,我甚至唔知自己食緊牛,感覺係俾D鬆肉粉整過龍!個餐湯exactly就係金寶隻粟米湯。我地冇要餐飲,加$38轉左杯紅酒,一杯酒,都要追3次先有,仲要杯酒係難飮到我老公要飲剩既,好少可!(利申:我地平时有飲開酒,平中價都有飲,但呢隻真係唔得,仲要拎泥做house)!最後係D侍應,全部喺度唔知做乜,好似第一日返工咁,D單亂到,個面囗又唔係好!總結係:免費都唔會再去!
2015-07-18 2641 浏览
今天晚上去朋友家吃生蠔海鮮大餐,心情特別好,一心享受一個美好的週末,中午想吃一個All Day Breakfast,再去Fitness,因此在灣仔維景下了車,本想去Cafe Habitu 或 The Coffee Academic,但是在維景酒店對面發現了這家Felicita 1929,看見餐牌Full Day Breakfast 收$98+10%連coffee,看見裝修也挺不錯,就冒險試試吧!進去時只得我一位客人,可能是12:00剛開始營業,我12:05pm落order,等了15分鐘,還未有上食物,後來女侍應跟我說沒有菠菜,轉沙律菜是否同意,我說OK,再過10分鐘仍然未上食物,我已經催促了2次,最後過了12:30才上食物,一個簡單的全日早餐也用了半小時準備😆但是水準只是一般,多士巳變冷,不知是香草或黑椒腸但味同嚼腊,口感似在吃一pet泥漿,茄汁豆份量很少,咖啡苦味太重,因為等太久影響心情,因此相片也忘記了拍😔結賬用咭有金額限制,$108不收Visa,我給了$500元紙幣,餐廳境然找回全部$50/$20/$10元紙幣共14張給我,令我銀包也關不上,一家餐廳,連$100元紙幣也沒有準備,
結賬用咭有金額限制,$108不收Visa,我給了$500元紙幣,餐廳境然找回全部$50/$20/$10元紙幣共14張給我,令我銀包也關不上,一家餐廳,連$100元紙幣也沒有準備,太離譜及太不專業了!👎對於這家Felicita 1929太失望👎👎👎👎👎
2015-07-18
2015-07-03 2825 浏览
LUNCH成日買完coco返公司都經過Felicita, 大大個牌寫住1:45後Lunch有85折, 所以襯住有時間就同男友一齊試...Felicita既位置夾住係OK同益新中間...我地去到既時候大約2:30左右, 有工人整緊冷氣機, 所以我地唯有share table...我地叫左set D燒豬肋骨配意粉同set E西冷牛扒配薯茸, set lunch連湯, 沙律同飲品, 之後食完另外再加左個食意大利野必食既Tiramisu...湯: 薯仔, 番茄, Carrot(?)blend左佢既湯, 面頭有cream...湯個味道岩岩好...但有D watery...一般啦...沙律: 菜好脆, 而且好乾淨無泥...dressing係橙汁...好清新但係好甜(似orange syrup), 好奇怪...如果係其他dressing就會正常d...燒豬肋骨配意粉: 豬肋骨個汁酸酸甜甜好好味, 而且個肉一d都唔乾...不過入面既肉無咩味...意粉係olive oil加鹽既意粉...乾身偏硬...唔太鐘意個意粉, 有DD un胃 ...蜜糖豆同粟米仔幾爽, 一d都唔會太淋...西冷牛扒配薯茸: 薯茸

Felicita既位置夾住係OK同益新中間...

我地叫左
set D燒豬肋骨配意粉同
set E西冷牛扒配薯茸, set lunch連
湯,
沙律同
飲品, 之後食完另外再加左個食意大利野必食既
Tiramisu...
是日餐湯
沙律
...如果係其他dressing就會正常d...
set D燒豬肋骨配意粉
...蜜糖豆同粟米仔幾爽, 一d都唔會太淋...
set E西冷牛扒配薯茸
西冷牛扒配薯茸: 薯茸好細球, 好滑, 無細粒, 好有牛油味...好好食
, 但真係得好少, 唔夠喉...牛扒叫左mudium rare, 切開係粉紅色, 無overcooked
...咬落去好tender, 係個邊位有d筋...亦有蜜糖豆同粟米仔...
Tiramisu
Tiramisu: 好濃咖啡酒味, 但太甜, 唔係用lady finger, 而係用蛋糕...不過4層都好even...士多啤梨好酸...唔太OK, Greenery既tiramisu比較好食!
题外话/补充资料: 我影相既時候有個waitress遮哂d光, 明明都見到我影緊相都唔醒水... 另外甜品係無85折優惠...埋單時佢地計錯數又拎錯單...
2015-07-03
set D燒豬肋骨配意粉
set E西冷牛扒配薯茸
this salad is ok, but the peach sauce was making it very artificialthe greens were freshthe oysters were fresh蠔肉豐滿、肥美爽口,味道濃郁而富層次OMG, the avocado with crap meatwas fantasticso creamy and againthe peach sauce was making the salad very artificialgrilled salmon was fantasticabit crispy on the outsidevery juicythe sauce was very tomato and abit spicyand the chips are abit spicy with the peppercaser salad was okthe greens were not freshthe truffle risotto was fantastic and it is westernnot the HK styl
the greens were fresh
the oysters were fresh
蠔肉豐滿、肥美爽口,味道濃郁而富層次

was fantastic
so creamy and again

grilled salmon was fantastic
abit crispy on the outside
very juicy

caser salad was ok
the greens were not fresh

not the HK style

Onion soup was abut greasy...
this restaurant's soups ain't so nice, but it comes with set dinner
bread wasn't very nice, nothing special

crap cake was good
坐落在灣仔既大街 - 軒尼詩道,不但沒有吵鬧既感覺,而且室內環境清幽且帶點浪漫,First Impression已經不錯!因為買了團購既原故,已經有訂了一個Set Dinner,可選擇的是只有Main Course. 我們選了西冷牛排跟意式牛肉卷。先說前菜,包括有麵包籃,餐湯同沙律。我覺得呢道既麵包比起好多餐廳其實都幾有誠意,至少端上黎既時後還是熱的!不過個餐湯就略為淡味,未能好突出豆既味道。沙律就有D驚喜,除了常見既Caesar Salad外,還有煙鴨胸沙律。鴨胸煮得剛好,不會太韌,本身個沙律用了蜜糖汁,味道頗佳!至於Main Course, 西冷牛排牛排選得好好,五成熟既牛排仍保持住肉汁,也不會太“鞋“,口感極好!意式牛肉卷還不是平常想的Wrap, 用薄餅包住餡料既食物,而是用焗的方式來處理碎牛肉同蕃汁,還真不錯!最後個Set Dinner還包埋甜品 – Blue Berry Cheese Cake。比起其他連鎖咖啡點30蚊既芝士蛋糕, 呢個有更濃烈既芝士味同質感!食完離開既時後,仲比我地發現,這個團購既價錢比起正常既晩餐每個人平60蚊添!
2015-05-22
用餐优惠