傍晚睇完戲,朋友說想來這裡,我們就坐車來啦,book了八點半,不用趕。這店非常隱蔽,雖然已知在地庫,但地址是棉登徑o麻… 行了整條街,左右都是餐廳及酒吧,就是不見F.A.的蹤影。 行到緬甸臺交界,街角陰陰森森的,左望望右望望,好不容易才隱約見到細小的招牌,躲在一棵大樹及”OPEN”牌後面。沿樓梯下去… 是另一番光景,闊落的通道旁坐滿開懷的顧客,大都是一伙人來,好像是沒見多年的「朋友聚舊專門店」... oh, 不是...坐久了,才發現這裡是「慶祝生日專門店」,我們見到殷勤的女侍應拿著一棵五支的高洋燭台,另一位就拿著一個點了生日蠟燭的Tiramisu,穿梭於餐廳的每個角落… 帶領各枱客人唱生日歌、吹蠟燭、拍手掌…. 這個流程,當晚至少見到五次!可是,才於月前跟朋友慶祝,上述儀式未有在我們的枱上發生。 『那個燭台幾恐怖呀!』朋友說。 可能是這裡燈光較暗,那西式洋燭台又有點像中世紀古堡/鬼屋的款式吧… 我想 。好了,說回食物:知道這裡的份量都幾多,只叫了一個Snow Crab with Angel Hair 「蟹肉天使幼麵」(我叫)和瑞士雞翼(小辣,朋友叫)。可是,先上的是兩個 拳頭般大的包,

坐久了,才發現這裡是「慶祝生日專門店」

。

好了,說回食物:
知道這裡的份量都幾多,只叫了一個Snow Crab with Angel Hair 「蟹肉天使幼麵」(我叫)和瑞士雞翼(小辣,朋友叫)。可是,先上的是兩個 拳頭般大的包,和一碟橄欖油沙律。
我們都幾突然,因為都冇叫… 後來才知,原來沙律和麵飽隨薄餅、意大利粉及主菜可免費奉送的,這樣很抵呀!

可是我們兩個人,吃的不多。 邊吃邊講…慢慢的就成枱放滿了。
這樣的情況下,愛吃麵包的朋友都不得不捨棄那個大包,開始吃雞翼。

逐樣評:
橄欖油沙律:沒預算吃的,蔬果都幾新鮮… 雖然不太慣橄欖油的味道,但欣賞這個健康、清新之選;
瑞士雞翼:朋友說最正! 受不了辣的我都說好入味… 開始標汗的面部告訴我… 幾辣;
蟹肉幼麵:好味,多料… 上菜時還以為「冇乜料到」,原來蟹肉都聚在底部,把幼麵攪上來吃時,才發覺有很多肉在碟底。

還有想說的是,店內燈光昏暗(相片光暗已經過調校),一切菜式的賣相都算不上美觀,我更因雞翼的數目而跟朋友數了幾次
… 原來8隻的雞翼,我只看到7隻,只因它們太黑了,也黏在一起,有兩隻被我當了作一隻。

最後,朋友叫了一客好creamy、好香濃而且好大份的方形Tiramisu(和「生日蛋糕」版一樣,只是沒有插上蠟燭)。
蛋糕端上來時她兩眼發光,堅稱可吃完(我們一人一半)
… 可是幾分鐘後便宣佈投降,到走時還頻說「好飽」呢! 哈哈!

離開時才發現,不遠處就是建築中的河內道巨型酒店/商場項目「K11」。
或許下次有機會來時,這裡是一番新景象了。

總結:
是一個美好的一晚、美味的一餐。
這裡和California Pizza Kitchen的style差不多,菜式都是大大份的,兩個人來,一定眼闊肚窄;多人來分享可以試多些菜(廢話!
)。
環境較嘈吵… 因很多大班朋友來相聚,都預了。

Unexpected...
如果唔講..您話有幾隻?
好豐富!
最正!
Unexpected...
如果唔講..您話有幾隻?
好豐富!
最正!
  • 瑞士雞翼
  • Tiramisu
傻婆生日 我同佢2個人就黎左Fat Angelo's食叫左4樣野--Cold Antipasti--Seafood Risotto--Linguine with Clams(Tomato Sauce)--New York Cheese Cake首先出現GE係隨Pasta送ge Salad and BreadSalad菜爽脆,洋荵鮮甜,番茄juicy, 都唔差Bread拳頭甘大個 ,外脆內軟,搽牛油/黑醋+OLIVE OIL都OK之後係Cold Antipasti落order時,waiter提醒我地有個細size(服務+分)內有:mozzarella&tomato--不是圓圓新鮮的mozzarella 較失望 parma ham&melon--唔差 cold cut仲有salami ,辣肉都腸,pepperoni----都不俗 仲有d 燒過ge茄子,白菌,意瓜 pepper一碟野有甘多選擇,太好啦!!Seafood Risotto & Linguine with Clams(Tomato Sauce)Seafood Risotto :有墨魚
傻婆生日 我同佢2個人就黎左Fat Angelo's食
叫左4樣野
--Cold Antipasti
--Seafood Risotto
--New York Cheese Cake

Salad菜爽脆,洋荵鮮甜,番茄juicy, 都唔差

之後係Cold Antipasti
parma ham&melon--唔差
仲有d 燒過ge茄子,白菌,意瓜 pepper
一碟野有甘多選擇,太好啦!!

Seafood Risotto :有墨魚,青口,魚......好新鮮 d飯夠入味 但略為軟左d
Linguine with Clams(Tomato Sauce):好大好新鮮ge蜆,一粒沙都冇,good!! Sauce ok
食到呢到 都幾飽啦

最後dessert
cheese cake :度度食都差唔多味 冇咩驚喜..
full晒!!

食物之外:
book位時講左有人birthday
但可能waiter們溝通差dd 所以冇左燭台環節and 冇計free dessert
但之後都有計返AND say sorry,算啦

整體滿意,值得推介
Cold antipasti for One
Seafood Risotto
Cold antipasti for One
Seafood Risotto
  • Cold Antipasti
2008-09-03 13 浏览
可愛的朋友子生日~雖然足足遲左10日但都要大大的慶祝一番~最後決定一齊去肥天使變肥仔!!頭盤清新沙律, 最鍾意佢gei 肥美蕃茄, juicy 又好味! 農夫包, 又大又脆, 好味!蒜辣西蘭花, 一d都唔辣, 只有蒜味... 有d 失望...Meat ball, 肉丸配上酸酸的蕃茄汁, 好味!Ribs with 蜜糖芥辣汁, 個汁好好味, 但個ribs 就麻麻...蕃茄蟹肉天使麵, 又一好味之作! 天使麵吸哂d 汁, 好好味!Pepperoni, 個底唔夠脆, 麻麻.... 最後就係我地gei 生日蛋糕:Tiramisu, 好軟好滑, 不過酒味唔夠濃, 可以再濃一d~杏仁雪糕, 個texture 唔似雪糕, 似cream 多d~ 所謂gei "杏仁", 其實只係有好多gei 杏仁片係雪糕入面, 個雪糕本身, 就好似無乜杏仁味啦...送上蛋糕gei 時候呢會送埋個臘燭台上場即刻勁有feel, 勁正!!希望baby 今晚gei 生日飯食得開心啦!!
可愛的朋友子生日~
雖然足足遲左10日
但都要大大的慶祝一番~
最後決定一齊去肥天使變肥仔!!

農夫包, 又大又脆, 好味!
Meat ball, 肉丸配上酸酸的蕃茄汁, 好味!
Pepperoni, 個底唔夠脆, 麻麻....

最後就係我地gei 生日蛋糕:

送上蛋糕gei 時候呢
會送埋個臘燭台上場
即刻勁有feel, 勁正!!

希望baby 今晚gei 生日飯食得開心啦!!
Ribs with 蜜糖芥辣汁
Meat ball
Pepperoni
Ribs with 蜜糖芥辣汁
Meat ball
Pepperoni
2008-09-02 8 浏览
事隔十日, 先為好友慶生晨~經過多番商討, 決定於尖咀Fat Angelo's食dinner~6位準白衣天使, 一口氣叫o左7個dishes 頭盤 沙律 {送的, 任refill的, 最愛當中o既洋蔥&沙律醋~} 餐包 農夫包 {也是送的, 任refill的, 個殼脆脆的, 好味~} 前菜 蒜辣西蘭花 {蒜香比辣味多, 不是太辣, ok~} 前菜 MEAT BALL {頗鬆軟的~ 蕃茄醬汁很ok~ gd!} 主菜 RIBS 配 蜜糖芥辣汁 {o的肉比較黏骨, 但個sauce好得~ 好好味~} 主菜 蕃茄蟹肉天使麵 {雖然蟹肉已經溶入汁中, 唔多咬到, 但o的麵煮得好好, GD!!} 主菜 辣肉腸Pizza {批底夠薄~ 辣肉腸ok~ 係飽肚之選~} 甜品 (兼生日蛋糕) 提米拉酥芝士蛋糕 {芝士味濃~ 又夠滑~ 但欠了些酒味...} 甜品 (兼生日蛋糕2) 杏仁雪糕 {有杏仁香~ 與其說係雪糕, 話係cream似o
事隔十日, 先為好友慶生晨~
6位準白衣天使, 一口氣叫o左7個dishes
前菜 蒜辣西蘭花 {蒜香比辣味多, 不是太辣, ok~}
甜品 (兼生日蛋糕2) 杏仁雪糕 {有杏仁香~ 與其說係雪糕, 話係cream似o的}

6個準白衣天使吃得飽飽的~ {真的要變肥天使了~
}
於待應安排下, 一齊唱生日歌
而且還有臘燭台~ 好有feel~
5個請一個, 每人都係~$150, ok抵
主菜
甜品
我的最愛 杏仁雪糕
2008-08-20 2 浏览
生日餐的最后一擊,最終在朋友的建議下揀了肥天使,除了有動人的tiramisu送,亦可以伺機多試幾款主菜。餐包與沙律:法包外脆內軟,沙律取材新鮮,我頗愛意大利黑醋和橄欖油的搭配,讚!海鮮意大利米飯:白汁不多,但米頗入味,一粒粒較有口感。藏紅花的加入又添了幾分芳香。肉醬千層面:肉醬的肉餡很膩,而且是番茄罐頭所制,過酸且不夠鮮味。肉丸意粉:肉丸肉質并不純,口感只屬一般;番茄太酸,又是罐頭貨。白酒燴青口:青口肉質肥美彈牙,白汁充滿濃郁牛油味又滲著白酒香,是整餐的搶手貨芝士焗矮瓜:矮瓜就是茄子,以為會很“芝”,結果出品芝士并不多,有點失望。番茄味也不鮮,比較單調。意式番茄芝士比薩:脆薄似餅干的pizza,托起鮮番茄與濃濃芝士,始終都是經典一味。朱古力蛋糕:十分濃郁實凈,也比較甜,像吃一塊巨型朱古力一樣叫人滿足。提拉米蘇是店家生日所送,幾位侍應手托蛋糕與蠟燭臺行過來唱生日歌,就連臨枱的鬼佬都送來祝福,就算已經不是生日正日,都十分開心呀。隨著生日歌唱響,許愿,吹滅蠟燭,緊接著當然還是開懷大吃,好彩是次的tiramisu水準依舊,沒令我失望。隨著tiramisu和自帶的Petits cupcakes被

隨著tiramisu和自帶的Petits cupcakes被清掉,意味著生日慶祝真的要收場了。之后就要收收心,努力準備一連串的考試啦
  • 海鮮意大利米飯;白酒燴青口;意式番茄芝士比薩;Tiramisu
2008-08-15 12 浏览
以前每次來都是吃得捧著肚子走,花費二百元左右。但和朋友傾計,才發現他們一般都是花一百元左右的。懷著不安疑惑的心情,我又再次來fat angelo's吃晚餐。今次order的是italian rice ball,vodka penne。都是我最喜歡的菜式! 炸飯球應該有芝士在內吧,粘粘的,但加上了蕃茄汁,一點都不覺膩。但非常香口!vodka penne則有香濃的煙燻味,我自己是很受落的,因此特別喜歡這個pasta。另外還有蟹肉天使麵和辣肉腸pizza。都很出色。四個dish都是regular size。今天才知道,平時我都叫family size,所以會非常飽,也貴點呢。不過今次有點不滿是,我們order pizza時,一名女待應告訴我們regular size只會切四份。我們問她可否幫我們切成六份?她支支吾吾地推三推四,最後我們叫她幫我們問一問廚房。但她遲遲都不答覆我們!最後pizza上桌時是分成四份的...上桌的男待應不等我們開口就主動說幫我們分開八份!唉,就算廚房不願切,也該回覆一下人客吧?
另外還有蟹肉天使麵和辣肉腸pizza。都很出色。

唉,就算廚房不願切,也該回覆一下人客吧?
意大利炸飯球(3粒)
辣肉腸pizza
伏特加尖通粉
蟹肉天使麵
意大利炸飯球(3粒)
辣肉腸pizza
伏特加尖通粉
  • italian rice ball
  • vodka penne
2008-08-12 14 浏览
七月二十二同八月二都黎左呢度食七月果次有八個人,諗左好耐都唔知食乜好結果就黎左呢度order左兩個四人餐~哈哈,第一次叫餐,有凍檸茶無限添飲不過d野食就麻麻地岩食...嗯,但係好在有甜品!平時都唔會特地叫甜品吃...除左apple.c之外,其他都超~~好食!黎呢度最主要都係因為好坐,好傾計
七月二十二同八月二都黎左呢度食
七月果次有八個人,諗左好耐都唔知食乜好
結果就黎左呢度
order左兩個四人餐~
哈哈,第一次叫餐,有凍檸茶無限添飲

不過d野食就麻麻地岩食...
嗯,但係好在有甜品
平時都唔會特地叫甜品吃...
除左apple.c之外,其他都超~~好食!

黎呢度最主要都係因為好坐,好傾計
始終勁中意佢d餐前包
好想再食!
始終勁中意佢d餐前包
好想再食!
2008-08-05 7 浏览
心情好,於是都想食餐好,所以就去左Fat Angelo's與女友二人點了caesar salad, Italian rice ball, Chicken Parmesan, Margherita pizzasalad唔講,其實都係睇d vegetables新唔新鮮姐.italian rice ball 幾可口,外面脆, 內裡卻是黏黏的意大利飯,chicken parmensan 就比較失望,一來覺得太少芝士,二來塊雞炸到好乾,有點失望,Margherita pizza 還好,蕃茄和芝士理應無咩閃人既,ha
心情好,於是都想食餐好,
所以就去左Fat Angelo's

italian rice ball 幾可口,
外面脆, 內裡卻是黏黏的意大利飯,
chicken parmensan 就比較失望,
一來覺得太少芝士,
二來塊雞炸到好乾,
有點失望,
Margherita pizza 還好,
蕃茄和芝士理應無咩閃人既,ha
2008-08-01 19 浏览
同班朋友一行6日黎到呢到一試FAT ANGELO呢個大名~朋友先去, 點左starter, main, 之後仲有dessert我就搵左好耐先搵到~ 真係步步驚心~入到門口, 都有waIter問下我有冇位~ 話有之後就行左一個圈先搵到~講明先~ 我係外國食慣西餐 同埋時不時去食OR同朋友整西式甜品 所以要求都幾高~一開始食個starter 有炸軟腳蟹, 有squid, 仲有雞翼~ 可能我遲左既關係 食唔出係咩味.. 哈哈哈...之後有個roasted chicken, spaghetti , cheese+tomato pizza, lamb, 個salad,有butter and bread, 有一個tiramisu, 一個apple crumble. 個roasted chicken 佢地話好乾~ 我就冇試啦... 因為我食開係好soft n juicy既, 聽到都怕個spaghetti 應該係似寛條面不過係幼D既~, 有蝦有tomato source, 一食落去.. EEEEE 只係食到牛油味.. 個Cheese+tomoto pizza, 是關我地唔豬唔牛. 呢個choice唔錯
同班朋友一行6日黎到呢到一試FAT ANGELO呢個大名~
我就搵左好耐先搵到~ 真係步步驚心~

個Cheese+tomoto pizza, 是關我地唔豬唔牛. 呢個choice唔錯, 同埋佢d tomato 唔似homemade o個d咁, 林既~ 係好企身, 好有口感, 又唔會焗到出水 good

lamb. 小妹嗜羊既~ 食左一塊~ 唔... 點講既. ok啦~ 個source 好似係薯仔熔.. 唔.. 有dd disappointed

有食到個包~

而個salad呢~ 佢地食左一個,好似係送既..咁我見到有black olive, 即刻唔食,,個waiter聽到. 仲話幫我換過個冇olive, 唔錯唔錯. 我地upgrade左倏cesar salad, 好食!! 住晚最好食既就係呢個!!

tiramisu, 聽講好好食, 咁我就食左d~ 唔... 冇咩酒味wo個base, 好似唔係手指餅底tim, 個面既coco粉d咩好淡~ 咖啡味都唔夠~你問我smooth唔smooth呢~ 我覺得係一般~

個apple crumble.. 好失望wo.. 食apple crumble, 最好食,係應該係d crumble, 應該係脆..唔脆wo.. d 肉桂味重到丫.. d apple..唔得wo..如果佢唔仲意林既係想半生熟, 佢唔好做真係睇到邊邊生邊邊熟lo~ 我覺得好似係技術問題...

全晚~我地都不斷加熱水, 不過 次次都好似要舉手舉一陣子先有人見到~ 好似冇CPK咁好~ 不過態度認真唔錯!! 仲比左一JAR熱水我地TIM~ wahaha

環境都好好~ 唔錯~

試完, 我就覺得一次貨仔..
可能我要求太高
同樣既價錢. starter 我會選cpk , main 我會選擇outback , dessert我會選798 unit & co.
Apple.C
2008-07-31 1 浏览
一行六人訂檯六點半鐘準時到,接待員姐姐好有禮貌帶位,亦唔介意俾我地換檯,服務不錯,或者整晚客人數量唔太多,所以都不停為我地加水,四個幾鐘入面,待應生既服務態度值得一讚!場地方面,有不同size檯,我地六個人揀左sofa架位,都方便傾計,但就俾唔到圓檯我地,如果包場搞派對,都應該唔錯,一眼望晒,都適合一大班人去,而且有bar添!餸菜方面,由starter食到desserts,一共有七碟,加送麵包及加錢 order upgraded Ceasar Salad,味道算唔錯,或者我對美國菜要求唔高,試過其他美國餐廳,只係鬥份量,所以我覺得味道都可以。不過特別一提就係甜品Tiramisu,有香濃咖啡味,入口即溶,好滑,真係唔錯!有機會再去,我都會再試!

• Tiramisu
(非会员)
星期一阿媽生日, 本來去食鼎泰豐, 點知去到又多人又唔知要等幾耐... 所以FINALLY去左FAT ANG...我地叫左個CEASER SALAD, ROME RIBS, LOBSTER ANGEL'S HAIR SPAGHETTI, SEAFOOD RICE, APPETIZER, MUSHROOM DUMPING(類似)...我之前向CWB食都OK嫁...點知TST就真系差太多...ROME RIBS - 我地叫左HONEY MUSTARD, TOOOO SWEET!! 唔洗用佢個SOURCE已經ENOUGH, 淨系食到甜味LOBSTER ANGEL'S HAIR SPAGHETTI - 十分乾身, 搞到D麵一舊舊咁, 難夾之余食落口仲要冇蕃茄味, 而且LOBSTER 一 D 都 唔 FRESH, 本身個麵就DRY, 加埋個唔FRESH仲要好DRY既LOBSTER都唔知佢想點...SEAFOOD RICE - 太多SOURCE(白汁), 搞到D飯杰撻撻咁... 食左幾啖就唔想食...MUSHROOM DUMPING(類似) - 除左芝士味就乜都食唔到APPETIZER - 一

我之前向CWB食都OK嫁...點知TST就真系差太多...
APPETIZER - 一般般, 個蕃茄包好食

以上除左個飯之外, 其他我都向CWB食過, 個邊水準真系好好多。所以TST呢間唔會有下次喇....
  • CWB的FAT ANG好好多..
2008-07-20 29 浏览
素菜薄餅 $19這天是農曆15號呀,所以我跟家人都乖乖吃素。新的recipe,薄薄的pizza 跟厚厚的pizza 相比起來,更得我心。那種香草味,以及橄欖,都令pizza 好吃無比。 tiramisu $22我一直最愛fat angelo's 的tiramisu。以前是一放進口就酒味四溢,但這回初吃時,我還以為變壞了,味道竟酸酸的。酒味缺乏,質感比以前挺身了。不過媽媽說還不錯,很滑。我現在反而最愛pizza express 的tiramisu 了。很失望,希望只是一時失手吧。=====================歡迎來我的blog 看更多的食評和pics:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel
素菜薄餅 $19

tiramisu $22

=====================
2008-07-16 7 浏览
7月12 老婆生日13個人一齊黎依度慶祝一早訂左+ 一早email order 左食物:HOME MADE BREAD(每人一份) + ITALIAN SALADEggplant Parmesan x 2 (芝士焗矮瓜)Mussels in Wine Sauce 白酒燴青口 x 3PIZZA (最大的SIZE)Pepperoni (辣肉腸) x 2Meat Deluxe羊架 X 2牛扒 20 oz 燴飯兩個生日甜品:TIRAMISU X 2New York Cheese X 1食物普遍都幾好其中青口,羊扒,ny cheese最好食至於service,起初幾好,後尾就差d,可能係星期六既關係掛埋單2000幾, 除12個人就 一百七十幾價錢ok 尖沙咀算係咁la價得一讚既係有waitress 一齊唱生日歌同埋成晚都冇趕我地走毫無疑問我同老婆 J&A 一定俾哈哈笑
7月12 老婆生日
13個人一齊黎依度慶祝

一早訂左+ 一早email order 左食物:

Eggplant Parmesan x 2 (芝士焗矮瓜)

PIZZA (最大的SIZE)
Pepperoni (辣肉腸) x 2

生日甜品:
TIRAMISU X 2
New York Cheese X 1

食物普遍都幾好
其中青口,羊扒,ny cheese最好食

埋單2000幾, 除12個人就 一百七十幾
價錢ok 尖沙咀算係咁la
價得一讚既係有waitress 一齊唱生日歌
同埋成晚都冇趕我地走

毫無疑問
我同老婆 J&A 一定俾哈哈笑
2008-07-14 4 浏览
覬覦HD良久,最終因為肚痛打消食雪糕念頭,改去食肥天使甜品慰藉自己: Tiramisu-仍然份量十足,芝士味十分吸引,不過是次餅底不夠酒味不夠濕,水準下降,第一次食到一半想停手,最後都勉強清碟。Chocolate cake-龍說味道與朱古力沒有分別,真的,此餅朱古力味特濃,不過質感比之前鬆散了,又是覺得差了,當然吃不完,食剩七成要打包。Latte-一次過食兩件巨型甜品真的很漏,飲杯咖啡可以中和一下,感覺舒服返好多。 雖然同龍一起食野十分開心,但今次一次過食甜品食到漏,之後應該暫時一排不會掛住肥天使甜品了~

Choco cake
Overview
2008-07-12 3 浏览
這間大家一坐底, 緊記就是一定送大大藍飽, 及用橄欖油伴的蔬菜沙津, 可以refile的, 如果不是特別想食任何沙津, 就免了, 因為有得送 香草番茄海鮮意粉, 意粉經常保持水準, 我比較喜歡吃硬一點, 落單是可以說一聲的, 所以連意粉都可以叫幾成呀, 哈哈, 海鮮都可以, 最主要是番茄醬非常美味, 朋友說, 可能是番茄是意大利來的, 所以好味dpizza 就一般啦, 其實個底不是脆的, 但食意大利菜不叫個pizza, 好似不像樣呀,忘了提, 好似有凍飲送的, 就是不知這個是水還是果汁, 真的淡到飲唔出, 算啦, 送的不要這麼多要求啦, 否則取消, 就連水都無呀還有就是這間音樂聲, 比以前亞士厘道的一間大聲好多呀,一晚完了, 感覺耳朵好似聾咗呀, 口喉又痛, 因為細細聲傾野, 變咗大聲公,這個有待改善呀

• 香草番茄海鮮意粉