2022-09-21 70 浏览
This restaurant is located in TST, close to the shopping area. With nice seating area, it is a great place to spend time with friends and enjoy decent food!Spaghetti Carbonara $102The Pancetta Affumicata bacon has rich flavour and gently smoked😎The sauce is creamy and bit salty. The portion is nice for sharing.Herbed Beef Burger $112The homemade burger is really juicy and flavorful! With the truffled mayo sauce added, the burger tasted even better with such creaminess🤤Americano (Iced) $40They us

Spaghetti Carbonara $102

Herbed Beef Burger $112

Americano (Iced) $40
They used house blended coffee beans to produce such full-bodied and rich flavors of an espresso. As an everyday coffee drinker, I do recommend the coffee from them😍
喺TST做完facial,順便約咗媽媽食lunch,揀咗位於美麗華既Espresso Alchemy,有我最愛既青醬雞胸沙律同生酮忌廉卷,輕輕鬆鬆咁同媽媽歎咗個晏就,勁滿足!青醬雞胸沙律配檸檬醋醬健康之選一定係呢個青醬雞胸沙律,配埋檸檬醋醬,酸酸地,好開胃!沙律菜新鮮又爽,食落夠哂FRESH~重點係個慢煮雞胸肉嫩滑又juicy,面頭仲有特製青醬,好香香草味!自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬即叫即製,熱辣辣上枱,超巨型勁吸引~超厚切香草牛肉厚度十足, 口感扎實,濃郁多汁,再夾著洋蔥、半溶芝士等,口感層次超豐富,兩個人share岩岩好生酮宇治抹茶忌廉卷有宇治抹茶/朱古力布朗尼味揀,入口軟綿,綠茶味好香濃好出,中間既忌廉幼滑又香甜,岩哂keto既人食,正!Milk Chocolate有心思既靚靚拉花,大大杯,朱古力香濃唔甜膩。
喺TST做完facial,順便約咗媽媽食lunch,
揀咗位於美麗華既Espresso Alchemy,
有我最愛既青醬雞胸沙律同生酮忌廉卷,
輕輕鬆鬆咁同媽媽歎咗個晏就,勁滿足!

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
健康之選一定係呢個青醬雞胸沙律,
配埋檸檬醋醬,酸酸地,好開胃!
沙律菜新鮮又爽,食落夠哂FRESH~
重點係個慢煮雞胸肉嫩滑又juicy,
面頭仲有特製青醬,好香香草味!

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
即叫即製,熱辣辣上枱,超巨型勁吸引~
超厚切香草牛肉厚度十足, 口感扎實,
濃郁多汁,再夾著洋蔥、半溶芝士等,
口感層次超豐富,兩個人share岩岩好

生酮宇治抹茶忌廉卷
有宇治抹茶/朱古力布朗尼味揀,
入口軟綿,綠茶味好香濃好出,
中間既忌廉幼滑又香甜,
岩哂keto既人食,正!

Milk Chocolate
有心思既靚靚拉花,
大大杯,朱古力香濃唔甜膩。

2022-09-15
午餐
2022-09-11 130 浏览
服務一般,要求要個水杯都唔得 。食物唔係一般咁簡單😅個多士凍既,完全唔用心製作,咖啡真係得啖笑,淡如水,見到咁多like以為好野,中哂伏。呢間餐廳竟然可以逼我註冊個帳號黎寫食評。真係unbelievable! Ice Mocha 難以形容 唔知咩黎Cappuccino 咖啡豆完全唔掂 牛油果多士沙律 多士唔熱 Parma ham All day breakfast 只有蛋係熱 沙律菜無汁同埋好似限時飲食 得啖笑 你唔講 我都想快d走啦😆

Ice Mocha 難以形容 唔知咩黎
Cappuccino 咖啡豆完全唔掂
牛油果多士沙律 多士唔熱

同埋好似限時飲食 得啖笑 你唔講 我都想快d走啦😆
最近約咗人去尖沙咀傾野,第一選擇一定係Espresso Alchemy,喺美麗華地庫,環境闊落,坐得舒服三位一人叫咗杯嘢飲 鮮奶朱古力$47 凍 飲呢個鮮奶朱古力,朱古力味好香濃比較順滑,甜味適中,好適合一路傾偈一路飲!朋友就叫咗宇治抹茶鮮奶 $47 凍 顏色好靚,質感好滑會話飲到啲奇怪抹茶粉,好清新!Long Black $40就係清晰小小嘅濃縮咖啡,都好香濃呢!跟住我哋就叫咗幾款甜品食下傾吓生酮意式芝士卷$61 雖然係生酮,但係唔會冇味,都係甜甜地,質感比較特別,芝士味道香濃。意式芝士餅$53 口感Creamy,帶有清新的甜香,整體比較軟滑。自家製布朗尼配雪糕$53 係我最愛,佢啲雪糕好高質素雲呢拿雪糕仲有少少口感,味道香甜唔假;另外自家製布朗尼朱古力味道夠香,口感香脆。下次再去尖沙咀傾嘢,都依然會揀呢間店!

三位一人叫咗杯嘢飲

朋友就叫咗

跟住我哋就叫咗幾款甜品食下傾吓

下次再去尖沙咀傾嘢,都依然會揀呢間店!
2022-09-10 70 浏览
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.6/5💜行街行到好攰想搵個地方休息♨️見到美麗華地下原來有好多cafe,而呢間餐廳的裝修最吸引我,俾我一種relax嘅感覺☺️✅咖啡白朱古力西多士$53西多士非常酥脆,灑上糖分,底下配有果醬,中間夾住白朱古力醬😋成個味道都好匹配🍫✅自家製布朗尼配雪糕$53自家製的布朗尼好好食😍朱古力味好濃,口感有啲似心太軟外層,口感鬆軟,雪糕好味😋✅iced mint chocolate$$63好清新的味道,薄荷味重✅鮮奶朱古力$47朱古力味好香,鮮奶和朱古力的比率啱啱好,口感好滑😆✅宇治抹茶鮮奶$47抹茶味好濃郁,唔會好甜,而且非常冰凍,好適合宜家天氣飲☀️✅蜜糖伯爵茶鮮奶$$46飲品用玻璃杯裝住,外觀吸引😍溫度唔算太熱,入口啱啱好👍🏻淡淡的蜜糖味配伯爵茶又幾特別,伯爵茶茶味好香😊🐻總結飲品和甜品都好出色😋商場休息的好選擇👍🏻📍Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜

✅咖啡白朱古力西多士$53

✅自家製布朗尼配雪糕$53

✅iced mint chocolate$$63
好清新的味道,薄荷味重
✅鮮奶朱古力$47
朱古力味好香,鮮奶和朱古力的比率啱啱好,口感好滑😆
✅宇治抹茶鮮奶$47
抹茶味好濃郁,唔會好甜,而且非常冰凍,好適合宜家天氣飲☀️

✅蜜糖伯爵茶鮮奶$$46

🐻總結
飲品和甜品都好出色😋商場休息的好選擇👍🏻

📍Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
🔷 ☕️ 〰️ 成日都見到好多人介紹,難得一日係尖沙咀收早就同同事一齊去食個下午茶。就一齊行去美麗華,揀咗呢一間book mark咗好耐嘅餐廳❤️❤️❤️〰️ 雖然有好多分店,但每一間嘅裝修不一,每一間都有值得打卡嘅😎 呢間係美麗華商場底層,出乎意料外空間感十足,環境好寧靜同舒服。~ 餐廳主要以自助形式,先去櫃檯點單,後有職員送餐到枱上。水,紙巾,餐具也是自助為主,因而不需要加一服務費✌🏻感覺抵食好多 ✌🏻✌🏻️🍽 🔹香蒜青醬雞扒長通粉長通粉份量適中,雞扒應該以慢煮的方法,因而淡淡肉都好鮮嫩。青醬非常惹味,當中有着濃口既蒜香味,配搭着芝士同松子仁既咸香味,愈食愈開胃,橄欖油既健康又吾會覺得乾,感覺好棒😇😇🔹 Cold Brew Coffee (Nutty)第一次飲cold brew,第一啖飲落非常清新,因為係冷泡既關係,無平時熱咖啡既苦澀味,除此之外,咖啡果仁味十足,非常甘香😍而且可以係落單前揀咖啡想要Nutty 還是Fruity 呢🤘🔹 Espresso Tonic餐廳規定用上fruity , 而且我都好怕飲酸野,因而都有點擔心呢杯fruity咖啡。開頭都會有啲驚吾好飲,但點知味道好有驚喜,味道比
🔷 ☕️

🍽

🔹香蒜青醬雞扒長通粉

🔹 Cold Brew Coffee (Nutty)

🔹 Espresso Tonic

開頭都會有啲驚吾好飲,但點知味道好有驚喜,味道比平時fruity 咖啡更加酸,但配上tonic,出奇地match,有着檸檬既酸,囗味有啲似檸檬茶配咖啡,愈飲愈開胃,再加上tonic既氣泡,真係好適合夏天飲😂😂

🔍 題外話
其實我地都好想食甜品,但因為趕住去做「古天樂先生太太」😄所以我地要約下次再食🫣🫣

📌 Espresso Alchemy
📍 尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2022-09-04 58 浏览
呢到係行街行到攰搵個位坐下嘅好地方!今日試咗個Single Origin Tasting Set, 係一個可以自己揀咖啡豆嘅特別set, 店員細心地介紹每一款豆;於是我揀咗一隻有桃味同Jasmine既 ETHPOTIA BESTA GOIA。嚟到嘅時候係有一杯細細的齋啡,而另一杯就係有奶嘅。如果齋飲杯齋啡,比較有果味,咖啡味好濃烈;而加左奶個杯就好純好易入口😄跟住我哋飲咗Milk Chocolate,味道剛剛好不甜不漏~主食我食左Spaghetti w/ Tiger Prawns &Asparagus in Spicy Tomato Sauce,有四五隻蝦,每一隻都好大隻好新鮮;意大利粉有少少辣,都幾香口甜品我哋食咗Coffee Ganache French Toast,係一個有咖啡朱古力嘅多士,上面有啲糖粉,下面有啲果Jam你點嚟食,整體來講味道幾特別,幾好味☺️
呢到係行街行到攰搵個位坐下嘅好地方!

• 咖啡白朱古力西多士
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
同朋友喺尖沙咀行街,提議去尖沙咀美麗華Espresso Alchemy high tea 🫖 餐廳裝修幾靚💕好適合行街行到攰放鬆一下自己搵位就可以啦,揀好食物就去出面點餐🥰Herbed Beef Burger with Truffled Mayo Sauce自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬好厚嘅burger ,牛油包皮烘後,外脆內軟好好味中間夾住洋蔥、生菜、蕃茄,感覺清新唔油膩手打牛肉口感鬆軟而且keep到肉汁juicy 配黑松露醬,味道更加豐富,好夾啊😋Pesto Penne with Chicken Fillet香蒜青醬雞扒長通粉香濃嘅青醬味去除青澀味真係好好味同開胃🥰蒜香青醬加忌廉同芝士絲,口感creamy長通粉好掛汁啊,每啖都充滿青醬嘅味道特別一讚係雞肉超級嫩滑,好似用慢煮技術一樣,可以再encore😆Mocha咖啡味香濃幼滑,入口口感平均,朱古力同咖啡分量調校適中拉花都好靚,左右花紋平均,好有心思呀!Espresso Alchemy尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
餐廳裝修幾靚💕好適合行街行到攰放鬆一下
自己搵位就可以啦,揀好食物就去出面點餐🥰

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
好厚嘅burger ,牛油包皮烘後,外脆內軟好好味
中間夾住洋蔥、生菜、蕃茄,感覺清新唔油膩
手打牛肉口感鬆軟而且keep到肉汁juicy
配黑松露醬,味道更加豐富,好夾啊😋

香蒜青醬雞扒長通粉

香濃嘅青醬味去除青澀味真係好好味同開胃🥰
蒜香青醬加忌廉同芝士絲,口感creamy
長通粉好掛汁啊,每啖都充滿青醬嘅味道

拉花都好靚,左右花紋平均,好有心思呀!

Espresso Alchemy
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
小朋友返咗學媽媽們梗係搵個舒適的 coffee shop嘆杯靚咖啡 食個靚早餐 傾吓偈 ~~又去了美麗華商場地庫的 Espresso Alchemy 11:30AM 前早餐包一杯大嘅咖啡點杯靚拉花的奶啡都唔使加錢 ~~唔飲咖啡也可以揀抹茶、朱古力、伯爵茶等 ...儍媽點了份 ... 雞扒芝士奄列配芝士 + Flat White (大杯) HK$76酸種多士烘至香脆脹卜卜嘅奄列面是滿滿嘅雞扒,用香料醃過惹味開胃仲有拉絲 Mozzarella Cheese加埋杯靚靚拉花嘅香濃咖啡,即刻元氣滿滿 ~~友人在家食咗少少早餐,點咗 ...生酮宇治抹茶忌廉卷 HK$59 + 冷泡雲南滇紅茶 HK$61** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
小朋友返咗學
媽媽們梗係搵個舒適的 coffee shop
嘆杯靚咖啡 食個靚早餐 傾吓偈 ~~
又去了美麗華商場地庫的 Espresso Alchemy
11:30AM 前早餐包一杯大嘅咖啡
點杯靚拉花的奶啡都唔使加錢 ~~
唔飲咖啡也可以揀抹茶、朱古力、伯爵茶等 ...
儍媽點了份 ...
酸種多士烘至香脆
脹卜卜嘅奄列面是滿滿嘅雞扒,用香料醃過惹味開胃
仲有拉絲 Mozzarella Cheese

加埋杯靚靚拉花嘅香濃咖啡,即刻元氣滿滿 ~~

友人在家食咗少少早餐,點咗 ...
2022-09-01
早餐
  • Flat White
  • 雞扒芝士奄列配多士
減肥人士都好多選擇嘅優質cafe~~~臨近結婚👰🏻週,好友竟然話約我去食餐好嘅,帶住肥就肥嘅決心我竟然赴約。好彩雖然佢口裏面雖然咁講,但最後帶我黎嘅就係呢一間食物幾健康嘅coffee shop,令人食得多都唔擔心有guilty感。~~~我哋首先叫咗個牛油果多士($82),佢哋嘅牛油果醬上面加咗洋蔥🧅同埋🍅蕃茄,酸酸地好開胃,🍞多士就係用麥包非常健康,旁邊仲有大量嘅沙律,啱曬怕肥又愛美嘅女仔。配搭佢地嘅濃郁Mocha,同身邊嘅好閨蜜一齊enjoy,令人心情分外舒暢。~~~之後我哋就叫咗🐥雞胸沙律($86)佢哋嘅雞胸沙律非常大碟,兩個女仔一齊分享都完全夠食,雞胸上面用咗少少青醬,味道清新自然,非常高蛋白質,又係減肥人士嘅恩物,朋友果然有為我著想😂,等我唔會係大喜日子爆裙。~~~最後我哋再叫咗個the parma ham All day breakfast($148)齊齊share,佢地嘅All day breakfast好豐富,材料分別有炒菇、沙律、燒蕃茄、蜜瓜、燒牛肉、巴拿馬火腿、牛角包、炒滑蛋、🍌焦糖香蕉,同埋薯餅。當中個人最鍾意嘅就係表面有一層脆卜卜焦糖嘅燒香蕉,juicy非常嘅燒蕃
減肥人士都好多選擇嘅優質cafe
~~~
最後我哋再叫咗個the parma ham All day breakfast($148)齊齊share,佢地嘅All day breakfast好豐富,材料分別有炒菇、沙律、燒蕃茄、蜜瓜、燒牛肉、巴拿馬火腿、牛角包、炒滑蛋、🍌焦糖香蕉,同埋薯餅。當中個人最鍾意嘅就係表面有一層脆卜卜焦糖嘅燒香蕉,juicy非常嘅燒蕃茄,同埋酥酥香香,重牛油味嘅牛角包。
~~~
Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
Espresso Alchemy尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖-----返工返到好攰,收工自己一條友黎美麗華瘋狂濕平之後,再飽食一頓,抒發一下壓力。黎得coffee shop梗係想叫咖啡,奈何年紀開始大夜晚飲咖啡會瞓唔着唯有叫咗杯Mike Chocolate($41-Regular)好彩佢哋嘅牛奶朱古力味道非常濃郁,味道唔比咖啡差,溫溫熱熱嘅一杯,每一口都令人心曠神怡。Spaghetti w/ Tiger Prawns $Asparagus in Spicy Tomato Sauce($128)意粉軟硬適中,帶點咬口,大蝦蘆筍,前者彈牙,後者爽脆,但重點都係佢哋嘅蕃茄辣汁,令到整個意粉提味不少。Turkey, Blackcurrant Jam & Cheese Panini($72)Panini外酥內軟,Turkey柔嫩濕潤,加上香甜帶果香嘅Blackcurrant Jam同鹹香芝士🧀,整個配搭出乎意料地合襯,味道層次豐富。

Espresso Alchemy
-----

2022-08-28 47 浏览
環境舒適,座位也較有情調,點餐後職員會主動拿餐點給你,但如果要紙巾或水等,就必須自己出去拿了,餐廳不設加一,感覺較抵吃!主菜點了香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉及香蒜青醬雞扒長通粉,香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉帶有一點微辣,越吃越過癮,虎蝦有3隻大,厚肉大隻,蝦肉有著很濃郁的蝦味,蝦殼味道都滲透到蝦肉內!而香蒜青醬雞扒長通粉,醬汁吸引,有濃烈的青醬味道,雞肉塊有很多件,厚肉且大件,足夠伴吃整碟長通粉;而長通粉的生熟程度也拿掐得很準確,能有一點煙靭,比較有質感!熱鮮奶咖啡,都是有拉花的,喝起來也令心情愉快起來!

熱鮮奶咖啡,都是有拉花的,喝起來也令心情愉快起來!
2022-08-28 49 浏览
每次出到尖沙咀總會想起你的咖啡,一場來到緊係坐低飲番杯,食d野!餐廳位置好方便直入美麗華,落一層,電梯位就會見到。除了咖啡外:沙律、多士、意粉、甜品,當然唔少得啦。原本想飲杯咖啡,點知見到成枱都係🤤。伯爵茶朱古力朱古力味香濃,而又不失伯爵茶香味,入口順滑,令人回味。煙三文魚沙律配意大利黑醋汁大大朵煙三文魚,帶上煙燻的鹹香味,再配上新鮮爽脆沙律,輕沾黑醋汁,酸酸甜甜嘅口感,非常醒胃。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉來到時已聞到香辣蕃茄汁味,虎蝦爽口彈牙,意粉軟硬適中,做到掛汁效果,甜酸度亦做到剛剛好,味道一流。Tiramisu入口綿綿的Tiramisu,偏帶咖啡的甘苦味,苦中又帶甜,質感細滑輕盈。

餐廳位置好方便直入美麗華,落一層,電梯位就會見到。

除了咖啡外:沙律、多士、意粉、甜品,當然唔少得啦。

原本想飲杯咖啡,點知見到成枱都係🤤。

伯爵茶朱古力
朱古力味香濃,而又不失伯爵茶香味,入口順滑,令人回味。

煙三文魚沙律配意大利黑醋汁

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
來到時已聞到香辣蕃茄汁味,虎蝦爽口彈牙,
意粉軟硬適中,做到掛汁效果,甜酸度亦做到剛剛好,味道一流。

Tiramisu
2022-08-27 33 浏览
煙三文魚沙律配意大利黑醋汁 ($89)沙律爽脆,煙三文魚份量多,配埋意大利黑醋汁酸酸甜甜,清爽開胃。香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 ($126)虎蝦大蝦厚肉,爽脆有彈性,蘆筍鮮嫩,意粉掛汁入味,酸酸辣辣,惹味醒胃。Tiramisu ($53)口感濕潤,手指餅吸滿咖啡同酒,酒味同咖啡味同樣濃郁,層次明顯。Baileys Chocolate ($72)口感順滑,Baileys味香濃醇厚,微醺之中有淡淡朱古力味,甜而不膩。
煙三文魚沙律配意大利黑醋汁 ($89)

香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 ($126)

Tiramisu ($53)

Baileys Chocolate ($72)
2022-08-27 49 浏览
之前朋友帶過我嚟美麗華呢一間Espresso Alchemy 話咖啡好出名 之前試過真係好正 試過的確唔錯 今次到我帶另外一位朋友嚟 再試下佢哋嘅其他嘢👍🏻一人叫咗一個主食share 首先係香蒜青醬雞扒長通粉 呢度嘅青醬真係煮得好好食 好creamy 雞扒肉都係好嫩 好滑 成碟食落去都好清新 一啲膩嘅感覺都冇❤️另外仲叫咗個自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 好大份🍔第一次食漢堡去配黑松露沙律醬 原來都幾夾 我最欣賞佢哋自家制嘅牛肉 肉味濃得來仲充滿肉汁 夠晒juicy☺️今次冇飲咖啡 試咗杯伯爵茶朱古力 伯爵茶味道本身都比較清香 加埋朱古力 甜甜地都唔錯 另外仲試咗一杯Tipsy Lemon 有酒精嘅 酒味都幾濃烈 滲出嘅檸檬味 複雜得來都幾特別