2022-06-23 68 浏览
在沙田附近工作完後, 想找一家輕食食肆好好叉電, 朋友推介在好湯好麵附近的這家Cafe, 主打的是有餡料的厚多士. 餐廳裝橫以木式為主, 燈光柔和, 以大圍的餐廳來說算是坐得舒服. 它的厚多士選擇相當多, 而我第一眼就被它的金沙軟殼蟹厚名士吸引, 自然就點了這個.先說其多士, 厚身但做到外脆內軟熟, 雖然醬汁和三文魚米子甚多, 但也沒有被糊化. 醬汁主要以芝士和沙律醬細成, 咸香帶酸甜, 口感厚實, 配以卜卜脆的三文魚籽, 口感對比做得不錯, 但略嫌有點膩. 原隻炸軟殼蟹同樣做到外脆內軟, 蟹香和蟹膏也豐富, 外表金黃但我以為菜式名字裏的黃金是代表有鹹蛋黃的呢, 吃起來就不太感受到. 附上的沙律和番薯薯條令這道菜式更為平衡而我飽肚, $100多一點的價錢, 算是物有所值. 唯一要批評的一點, 是我原本坐的位置的冷氣機滴水甚明顯, 真的會影響菜式質素和食慾, 特別是在炎炎夏日, 餐廳可能要盡快處理呢!E for egg is focused on her Korean style thick toast. It is really famous at Tai Wai and the ou

E for egg is focused on her Korean style thick toast. It is really famous at Tai Wai and the outlook is quite relaxed with earth tone as the main color tone. The soft crab thick toast is nice. The textures of both toast and crab are crispy outside and soft inside. Sauce is rich and together with the salmon roe, there is a strong contrast in texture with nice combination of ingredients. Cost is ok and worthy trying if you come across Tai Wai.
整體評論:會再食過👍🏻質素確實冇令人失望💗整體食物質素甚佳;份量正常;環境空間較迫,但因為好好食所以冇所謂👌🏻(唔係打手🍌)兩個人去食,叫咗四樣嘢加兩杯野飲:1.招牌吉列玉子海鮮沙律定食一咬落去口感有驚喜,明明炸緊蛋但食落以為係好嫩嘅肉👍🏻唔係話好重蛋香味。個海鮮沙律好夾個吉列「肉」子;沙律汁甜度同酸度較得啱啱好;海鮮好似有啲貝類同魷魚?唔腥足料👌🏻💫呢個係成餐最驚喜果樣,基本上冇乜缺點💫2.和風烤雞扒定食(冇食到,但男朋友食落覺得唔錯)3.E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫$108一份真心唔抵食!🫣奶蓋的確食落足料份量亦唔少,但整體偏細份。唔係話唔好食,但真係好普通…味道同份量都唔值呢個價。(有比較有傷害)4.金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司💫果日全場最多人叫💫味道同份量都唔錯👍🏻因為仲食緊飯,雖然放咗係度一陣未食但軟殼蟹同個包都keep住脆,而且個包仲係外脆內軟😌。味道方面冇乜「金沙」🤔,但整體而言問道唔錯,海鮮沙律同炸蟹都好夾👍🏻三文魚籽冇乜味,但加左入去好似高級啲?😂Drinks: 太大期望,好普通,唔值得🤷🏿1.百香果乳酸氣泡水($42)味道唔錯,如果預算寛鬆嘅可以叫。唔伏
(唔係打手🍌)

兩個人去食,叫咗四樣嘢加兩杯野飲:

1.招牌吉列玉子海鮮沙律定食
👌🏻

💫呢個係成餐最驚喜果樣,基本上冇乜缺點💫

2.和風烤雞扒定食
(冇食到,但男朋友食落覺得唔錯)

3.E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
(有比較有傷害)

4.金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

Drinks: 太大期望,好普通,唔值得🤷🏿

1.百香果乳酸氣泡水($42)
味道唔錯,如果預算寛鬆嘅可以叫。唔伏👌🏻

2.招牌奶蓋咖啡($48)(含酒精)
完全唔知酒精係邊度,好飲但未去到waaaa嘅程度🤷🏿個奶蓋單食好濃👍🏻但攪埋入杯咖啡到就唔見咗陣奶蓋味🙃。都係一樣味道唔錯而且個樣幾靚仔,如果預算寛鬆/想打卡影相嘅可以叫。唔伏👌🏻

環境:有分上下兩層,位置好迫但都算企理。下層好嘈,上層根本係天堂,但只限兩人座

服務:就算幾迫好似都冇趕客嘅情況,服務態度都好好👍🏻
招牌吉列玉子海鮮沙律定食
和風烤雞扒定食
招牌窩夫
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
2022-06-22
招牌吉列玉子海鮮沙律定食
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
大圍人氣Cafe 「E For Egg 」🥚,之前裝修重開,增設左日系風格Tatami 區域。已經三年無去過日本了🇯🇵,今次真係可以一解鄉愁🥰另外餐牌都加入左新元素,包括主食同甜品,今次我主力試新品🤪黃金鳳梨芝士吉列大蝦吐司$98(期間限定)E for egg 既吐司不嬲都係好好食,絕對係必點項目😝今次內餡有滑蛋外仲有鳳梨感覺多了一份清新感覺,面層既吉列大蝦真係好大隻,啖啖蝦肉😋加埋芝士無得輸🫠蕃薯條熱辣辣,但最喜愛還是隔離既炸年糕芝士🤭🤭日式穴子茶漬丼$96新餐牌中,我對這個最有興趣😍穴子好滑不腥,店家建議食法係一匙羹飯加茶,我另外都有試平時茶漬茶方法😛果然店家建議係比較理想😌每一啖仍然可以保持到配料口感同味道😋煙三文魚黃桃沙律碗$88可以選擇芝士凱撒沙律醬或黑醋沙律菜好新鮮,配料有炭火雞肉、黃桃、煙三魚同埋三文魚籽,清新又開胃份量都好足朱古力流心千層蛋糕$56必點必點必點!濃郁朱古力味而不太甜,皮好薄好薄加埋好似食雪糕咁😱好好食,大家落單時要問定有無,好快就沽清(仲有抺茶味的)Tatami訂座服務:1.繁忙時段60分鐘用餐時間2.訂座另設有加一收費

黃金鳳梨芝士吉列大蝦吐司$98

Tatami訂座服務:

1.繁忙時段60分鐘用餐時間
2.訂座另設有加一收費
2022-06-20 66 浏览
嚟到呢一間盒子吐司店🍞除咗佢哋嘅爆餡吐司吸引之外~好推介佢哋嘅焦糖雞蛋布甸盒子🍮係佢哋嘅招牌甜品💕賣相真係好靚 外面嘅麵包外脆內鬆軟 中間嘅布甸超級軟滑 夾埋一齊食 口感真係好豐富!
2022-06-18 128 浏览
進去前說有60分鐘吃,我們三人,點了三份吃的,炸雞拼盤,豬排吐司跟招牌鬆餅,吃到一半,大約不到三十分鐘,一個女服務生就拿個菜單過來,問要不要再點,我們問為什麼,她說外面有四人在等,我們這個也是四人台,How rude it is? 真是嚇人,這樣無禮貌的店,這樣無禮貌的服務人員,然後在大概不到50分鐘時,另一個男服務生就拿著帳單來要求結帳,擺明就是叫你走了,我們問了幾分進來的,顯示4:24,他要求買單是5:11,然後對方並無任何反應,我們也不想多費唇舌跟這樣的店家,浪費大家的時間而已,也可見整間店的人都是這樣的,反正我們以後絕不會再幫襯了,本來想要一個休閒開心的high tea,確變成了一點都不愉快的下午!
2022-06-18
下午茶
2022-06-17 66 浏览
呢一間喺大圍嘅咖啡店☕️長期都好多人去打卡!最近見到佢哋出咗一款全新嘅黃金鳳梨炸雞🍗盒仔吐司🍞即刻就去咗食!多士烘到外脆內鬆軟 仲好有牛油香🧈內餡夾住香滑嘅炒蛋 再加買埋辣辣地嘅韓式炸雞弓超惹味!
2022-06-17 57 浏览
韓國嘅人氣爆餡吐司🇰🇷就食得多 但係個人更加鍾意呢一款盒仔滑蛋厚多士💕打卡真係一流!外面嘅多士烘到外脆內鬆軟 入面嘅炒蛋真係超級嫩滑 份量仲好多 流晒出嚟🤩再配埋煙肉,蟹子同蛋黃醬 真係超級滿足!
食左一段頗長既時間先出到呢個post🙃岩岩睇返佢地社交平台佢原來剛重開業menu 仲有更新~新既我就未試 不過舊既就真係一試難忘😌🫶🏻想講佢真係唔只得個樣 就算當日我開第二個胃依然覺得好!好!食!🥲┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓋜 黃金鳳梨炸雞盒子吐司 $98當時期間限的其中一款咸食toast🥴上面放着韓式炸雞口味有啲辣得辣得幾滋味坐在炸雞底的原片菠蘿同埋有重黑椒味完全做到提鮮效果配搭酥脆帶牛油香吐司 是真的有初戀的感覺要提的是 旁邊的芝士年糕 同炸蕃薯條即使上菜都唔熱 但係都好香同好好食😋𓋜 焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60本來為此而去~因實在太可愛⸝⸝ᵒ̴̶̷̥́ ⌑ ᵒ̴̶̷̣̥̀⸝⸝但上菜黎到檯時布甸塌方了但配搭布甸 同糖漿酥軟而充滿牛油香的吐司🍞講真 味道真的令人回味𓋜 招牌奶蓋咖啡(H) $45 每檯必點可愛的mini荷包蛋造型 睇落去非常之咁cutie其實佢係奶蓋部分呢面頭既可可粉 同埋可能帶有酒精的關係 第一啖飲落去係偏苦味 咖啡味反而唔係太覺有飲完是超!級!飽!吐司雖塌方 但無阻回訪雅興必定會回訪😌
食左一段頗長既時間先出到呢個post🙃
岩岩睇返佢地社交平台佢原來剛重開業
menu 仲有更新~
新既我就未試 不過舊既就真係一試難忘😌🫶🏻

其實佢係奶蓋部分呢
面頭既可可粉 同埋可能帶有酒精的關係
第一啖飲落去係偏苦味
咖啡味反而唔係太覺有
飲完是超!級!飽!
招牌奶蓋咖啡(H)

吐司雖塌方 但無阻回訪雅興
必定會回訪😌
2022-04-29
黃金鳳梨炸雞盒子吐司
焦糖雞蛋布丁盒子吐司
2022-06-11 96 浏览
今日一枝公去咗大圍搵嘢食,聽聞有間人氣食店叫 “E for Egg”…… 佢開11am我準時去到,唔使排隊仲揀到近門口最光猛嗰張枱坐😘 裡面座位唔算多,不停有食客入嚟,11:15am就已經見到出面排咗兩三枱客⋯⋯叫咗「牛油果🥑海鮮🐙沙律盒子吐司🍞」($78) 味道唔錯😋 麵包🍞都幾大舊,裡面塞滿咗炒蛋🍳 八爪魚🐙同沙律醬,上面鋪咗半個牛油果🥑⋯⋯另外叫咗杯 Iced Latte ($42) 杯咖啡☕️就普普通通咁啦⋯⋯

Iced  Latte
2022-06-09 80 浏览
ෆ⃛ E for egg ෆ⃛呢間以雞蛋🥚同盒子吐司出名嘅係佢未搬大鋪之前已經食過,嗰時已經覺得啲三文治好好食!到佢而家搬咗大鋪有多啲坐位同款式終於有時間去試吓´・ᴗ・`♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 焦糖雞蛋布丁吐司 $60 ♪ 雞蛋布甸質地順滑凍冰冰有奶香味🍮出邊嘅吐司用牛油烘過🧈,所以係脆卜卜,兩者一齊食有外脆內軟嘅口感(๑´ڡ`๑)上邊淋上焦糖醬,味道係微苦有焦糖香的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)但係因為係布甸所以基本上一切就會散,同埋擺得太耐佢會吸晒啲焦糖就可能會變得太甜!ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.25 / 5 金沙軟殼蟹滑蛋盒子吐司 $78 ♪ 餡料係超澎湃的,盒子吐司都擺唔落(=´ω`=)🦀軟殼蟹得夠脆,唔會好油膩,但唔係好食得出鹹蛋黃味。炒蛋都滑而且用咗蜜糖芥末醬調味,入邊仲有啲墨魚同八爪魚粒粒可以增加口感🐙🦑 ٩۶係唔會出錯嘅味道,整體食落滿足又飽肚✨ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.5 / 5 雞翼拼盤 $58 ♪ 雞翼有兩款,明太子同蘑菇雞翼各兩隻🐣調味唔會好鹹,如果淨係
ෆ⃛ E for egg ෆ⃛

 焦糖雞蛋布丁吐司 $60 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.25 / 5

 金沙軟殼蟹滑蛋盒子吐司 $78 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.5 / 5

 雞翼拼盤 $58 ♪
雞翼有兩款,明太子同蘑菇雞翼各兩隻🐣調味唔會好鹹,如果淨係嗌甜品嘅話都可以嗌呢款小食中和返🪄

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

✎ 總括:嘢食外表唔止QQ仲好食ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭ 即使搬咗大鋪座位都唔算好多,都預咗需要排隊๑ ๑仲有室外位置帶寵物一齊嚟㗎🦮
🅟🅢見到佢哋IG寫住會裝修到六月中,Menu都會有update呢,期待會有新產品(´▽`)

ෆ̈ E FOR EGG (大圍)
✇ 地址:大圍城河道19-25號城河樓地舖

Follow ig for more reviews: eatwithnnat✨
2022-05-30 45 浏览
呢度除咗佢哋個滑蛋吐司🍞出名之外 佢哋個芝士奶蓋招牌窩夫都好吸引!外型真係好可愛 上面有一隻太陽蛋🍳窩夫食落口感好鬆軟 面頭層厚厚芝士奶蓋好軟滑 再加埋啲可可粉 味道好豐富!
2022-05-30 51 浏览
韓式吐司真係超大熱 呢一間大圍嘅滑蛋盒子吐司🍞都相當之有人氣!上次就揀咗個煙三文魚芝士味 厚厚嘅多士焗到外面好脆 食落仲好有牛油香🧈入面嘅滑蛋超級嫩滑 而且多到爆曬出嚟!就算唔食個三文魚都超級惹味
2022-05-30 50 浏览
呢一間大圍嘅文青Cafe 主打嘅就係而家韓國好流行嘅滑蛋厚多士🥪望到個賣相都已經覺得好吸引 啲餡多到爆晒出嚟💕吐司烘到外脆內軟熟 入面嘅滑蛋都炒得超滑 又夠蛋香 食完真係大滿足❤️
2022-05-26 75 浏览
📍E for egg @eforegghk呢間cafe係由原本細鋪搬來大鋪🙏🏼份量十足!而且最良心嘅係~唔使加一!♪( ´θ`)ノ住喺沙田嘅朋友仔有福啦!🍵🤤🦀金沙軟殻蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞 $108呢個簡直係冇得輸 首先三文魚籽同蛋已經好襯🥰軟殻蟹炸得超脆身 正!(。・ω・。)另外竟然仲有跟沙律同埋薯條 薯條絕對唔係最Basic嗰種 M記薯條~係用番薯做嘅薯條!♪( ´θ`)ノ正!🍦栗子小屋窩夫 $88店員將栗子整成條狀~鋪喺雪糕同埋窩夫上面!呢個淨係手工都值得一讚啦 而且味道都10分好味 窩夫同埋栗子好夾♪( ´θ`)ノ成餐都食得好滿足❤️❤️❤️🍵Hot Latte $41🐈‍⬛竹炭黑芝麻咖啡 $48📍E for Egg @eforegghk ~大圍城河道19-25號城河樓地舖-(大圍站A出口行五分鐘左口🐈‍⬛🐈‍⬛)
📍E for egg @eforegghk

🦀金沙軟殻蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞 $108

🍦栗子小屋窩夫 $88

🍵Hot Latte $41

🐈‍⬛竹炭黑芝麻咖啡 $48

📍E for Egg @eforegghk
~大圍城河道19-25號城河樓地舖-
(大圍站A出口行五分鐘左口🐈‍⬛🐈‍⬛)
2022-05-20 62 浏览
舊店時已成日幫襯take away。新舖裝修好日系,但見到長龍到一直未食到。最後忍唔住排左一個鐘。但舊舖唔同左,無分size, 感覺加左價,味道係同舊一樣好味,但小貴左d。