走進北角小巷盡頭,有家新開咖啡小店,水泥森林風格,讓人放空的氛圍明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $108將溫泉蛋拌進意粉後,每條意粉都沾滿明太子醬、蟹子和蟹肉,口感豐富,醬汁香濃,推介BRUNCH ProMax $138煙三文魚|雞胸|法蘭克福腸| 炒蛋|牛油果|大啡菇 |燒蕃茄 | 沙律菜|多士|柚子忌廉芝士醬份量超足的All Day,所有食材非常新鮮,特別一讚柚子忌廉芝士醬,口感幼滑柚子清新,與酸種麵包合襯Iced Dozy chocolate $50凍朱古力帶微苦,奶味香滑順口Iced Americano $42咖啡味香濃帶點酸味但不苦澀,口感清爽豆腐芝士蛋糕 $58表面灑上黃糖,入口就像豆腐花的味道,帶芝士蛋糕口感,是豆腐味濃郁且不太膩的芝士蛋糕培茶巴斯克芝士蛋糕 $58培茶味非常濃郁,巴斯克不會太甜,兩者完美結合,幾乎想買整個回家環境Chill,食物高質,會再來

明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $108

BRUNCH ProMax $138

Iced Dozy chocolate $50
凍朱古力帶微苦,奶味香滑順口

Iced Americano $42
咖啡味香濃帶點酸味但不苦澀,口感清爽

豆腐芝士蛋糕 $58

培茶巴斯克芝士蛋糕 $58

環境Chill,食物高質,會再來
  • 培茶巴斯克
  • 豆腐芝士蛋糕
2024-06-01 49 浏览
係深水埗起家嘅coffee shop Dozy向來得到唔少愛蒲cafe之人推介🙌🏻佢哋後來發展到係中環同北角都有分店,呢日我就去到最新嘅北角分店chill下。貫徹Dozy特色,北角店環境同樣以石屎+植物為主調🌿室內室外都有打卡位📸餐牌有幾款名字趣怪嘅特飲,好似gee gee gat gat、Chloe、lau lau ling ling,會加入熱情果、話梅等材料,調配出獨特口味。🍹Gee Gee Gat Gat呢款特色飲品係咖啡基底再加入山楂、洛神花、話梅元素,飲之前可以用肉桂條撈勻再飲。飲落幾清爽😙咖啡同其他材料嘅味道比較平衡,酸酸甜甜,不過私心想話梅味再重啲就更好。🍰豆腐芝士蛋糕面頭灑上紅糖,有種豆腐花嘅感覺😆芝士蛋糕質感軟滑,豆腐味唔係澎湃地佔據口腔,而係邊食邊慢慢滲出,比較淡雅嘅味道,清清地。面頭嘅紅糖起畫龍點睛作用,沙沙嘅口感幾加分😋人均消費:$130推介指數(10分為滿分):7.5分

🍹Gee Gee Gat Gat

🍰豆腐芝士蛋糕

人均消費:$130
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-05-25
2024-06-01 44 浏览
年幾前都去過佢地深水埗店,爛店嘅裝修真係好有辨識度,今次佢哋竟然喺我屋企樓下度開分店,十分之驚喜,佢哋嘅唔限時,真係適合放假冇地方去嘅我,ChillChill,嘢食出色嘅
2024-06-01
  • 泰式海蝦炒意粉
  • 明太子溫泉蛋蟹肉意粉
2024-05-31 29 浏览
我以前在深水埗去過Dozy , 知道是一間特色餐廳,更可帶寵物的友善餐廳。最近原來都在北角開左啦!這位於北角的錦屏街的舊區活化項目, 所以更增添了不少懷舊風格,工業風水泥牆簡約復古,有不少盆栽🪴襯托更寫意自然!北角店限定的全素意粉🍝味道不錯,有厚厚腐竹球配上麵豉豆乳、牛蒡等,更有創新口感!GeeGee GatGat話梅及山楂的咖啡特飲 甘苦中帶有消暑開胃的感覺!Dozy cafe 北角錦屏街38號地下A1號舖

北角店限定的全素意粉🍝
味道不錯,有厚厚腐竹球配上麵豉豆乳、牛蒡等,
更有創新口感!

話梅及山楂的咖啡特飲
甘苦中帶有消暑開胃的感覺!

Dozy cafe
北角錦屏街38號地下A1號舖

2024-05-28 48 浏览
今日約咗朋友到北角嘅「Dozy」 Chill 吓,聚吓😙😙😙 「Dozy」 裝修以復古風的裝潢設計,配上木系餐桌,水泥牆等等..環境舒服悠閑😙GeeGee GatGat, 味道特別…咖啡味中帶點酸甜…不過味道也不錯!Dirty ,咖啡跟奶的份量適中,口感夠幼滑!北角分店限定「全素意粉」食素嘅朋友終於不用只叫蘑菇等意粉了😜今次嘅全素意粉是用腐竹球,有咬感…醬汁忌廉味道夠香濃!香辣海蝦炒意粉有六隻大蝦🍤,蝦嘅肉質爽口,味道不!

Dirty ,咖啡跟奶的份量適中,口感夠幼滑!

香辣海蝦炒意粉有六隻大蝦🍤,蝦嘅肉質爽口,味道不!
2024-05-27 41 浏览
最近天天下雨,心情难免都开始受影响。不过这家Cafe好神奇,位于一条小巷,十分安静,让人觉得即使下雨天,坐在他家吃东西也感觉很chill。👍北角限定全素意粉,结合面豉、腐竹球、豆乳等,意面和腐竹球把豆乳味全吸进去,好香好特别,健康又营养!👍Brunch ProMax,升级版全日早餐果然不同凡响。有烟三文鱼、鸡胸、法兰克福香肠、炒饭、牛油果、番茄等。牛油果糯到用叉子叉不起来,是个你不用担心吃不饱的超级全日早餐。👍GeeGee GatGat,好特别的名字,广东话里吵闹话多的意思。咖啡里混了山楂、洛神花,酸酸甜甜,还有肉桂的浓浓香气。👍Dozy chotolate,好浓的热朱古力,在雨天好治愈!就算下雨天,饭点也是里里外外全部坐满,去吃午饭的朋友记得早点去!

3K
2024-05-27 58 浏览
落雨天☔️宅在家中,倒不如出去走走,享受一下雨水帶來樂趣。行經北角一帶,遠處有一間cafe用水泥設計,吸引到我注意,內裡裝潢文青 feel。全素意粉麵豉,腐竹球,豆乳,牛蒡間中茹素都幾好,比腸胃休息一下,皮膚都靚啲。牛蒡融入意粉比較創新,又有口感。麵條,腐竹球沾滿麵豉和豆乳做成醬汁,非常入味,絕無膩感。GeeGee GatGat有山楂,洛神花,咖啡嘅元素,估唔到咁夾。酸酸甜甜又不失咖啡香味,濕笠笠天氣最佳飲品。
落雨天☔️宅在家中,倒不如出去走走,享受一下雨水帶來樂趣。

全素意粉
麵豉,腐竹球,豆乳,牛蒡
間中茹素都幾好,比腸胃休息一下,皮膚都靚啲。
牛蒡融入意粉比較創新,又有口感。
麵條,腐竹球沾滿麵豉和豆乳做成醬汁,非常入味,絕無膩感。

GeeGee GatGat
有山楂,洛神花,咖啡嘅元素,估唔到咁夾。
酸酸甜甜又不失咖啡香味,濕笠笠天氣最佳飲品。
2024-05-24
今日嚟到北角後街估唔到呢度竟然變咗一個文青小區☀️有種西營盤中上環好Chill既Vibe💚 呢間Cafe以水泥風嘅裝修配上唔少植物感覺好有風格☘️ 最值得一試嘅係佢有唔少獨特既咖啡☕️有特色得來味道又唔錯🍃假日好適合黎Chill下⭐️ GeeGee GatGat 🍓呢杯咖啡配上山楂同埋洛神花🌺酸甜嘅味道配上咖啡好配合好清新❤️ 仲加埋肉桂條可以用黎攪拌🎋整體香氣好有層次⭐️ Chloe 💜呢杯咖啡就配上咗熱情果🏝️帶上酸酸甜甜嘅熱情果果肉🍋令到咖啡冇咁單調⭐️ Brunch ProMax 🍱呢個All Day Breakfast份量超豐富⛅️主菜有三文魚香腸同埋雞胸蛋白質好豐富🍗 特別欣賞佢嘅柚子醬Cream Cheese 🍊 配麵包好清新⭐️ 全素意粉 🍝用上全素嘅豆乳醬口味都好Creamy🥛配上腐竹球同牛蒡🍢 口感豐富得來又有營養🫶🏻黎個Vegan既感覺唔錯

⭐️ GeeGee GatGat 🍓

⭐️ Chloe 💜

⭐️ Brunch ProMax 🍱

⭐️ 全素意粉 🍝
全素意粉
呢間 Cafe由深水埗 開到嚟北角終於有時間嚟試下水泥風格嘅裝潢 配上 綠色植物營造出舒適嘅環境未到Lunch Hour已經坐滿食客Menu上嘅Brunch Set 有唔同選擇✨全素意粉意粉加入麵豉.豆乳.牛蒡.海苔粉仲有深水埗馳名嘅樹記腐竹球 豆味濃郁.口感豐富✨GeeGee GatGat較Chill嘅飲品 除咗"扭扭擰擰".仲有"嘰嘰趷趷"好特別嘅名字用山楂.話梅.洛神花 煮成糖漿選用冰糖,味道唔會太甜用面層嘅肉桂輕輕搞拌令酸酸甜品嘅味道融入咖啡之中以後嚟北角又多個歇腳點
呢間 Cafe由深水埗 開到嚟北角

意粉加入麵豉.豆乳.牛蒡.海苔粉

仲有深水埗馳名嘅樹記腐竹球

豆味濃郁.口感豐富

✨GeeGee GatGat
較Chill嘅飲品 除咗"扭扭擰擰".仲有"嘰嘰趷趷"
好特別嘅名字

用山楂.話梅.洛神花 煮成糖漿
選用冰糖,味道唔會太甜
用面層嘅肉桂輕輕搞拌
令酸酸甜品嘅味道
融入咖啡之中

以後嚟北角又多個歇腳點
2024-05-24
  • GeeGee GatGat
  • 全素意粉
Dozy第三分店開業了!選址北角錦屏街,地理位置上相對安靜,配上水泥牆設計和復古傢俱,真的很符合小店宗旨 vanish in concrete jungle 呢🩶.全素意粉 $108.香辣海蝦炒意粉 $108北角限定的全素意粉非常特別!醬汁以麵豉和豆乳調製而成,配料腐竹球充滿咬口😆 香辣海蝦炒意粉加上香茅等材料,帶東南亞風情,香口惹味🌶️✨.伯爵茶卷蛋 $45卷蛋中間有滿港忌廉,每口都是清幽伯爵茶香,很好吃😚.Long Black $38.GeeGee GatGat $68Houseblend的 Long Black 是nutty的風味不錯呢☕️ GeeGee GatGat 是加上話梅、山楂的咖啡,很清新很適合夏日☀️

.全素意粉 $108
.香辣海蝦炒意粉 $108

.伯爵茶卷蛋 $45
卷蛋中間有滿港忌廉,每口都是清幽伯爵茶香,很好吃😚

.Long Black $38
.GeeGee GatGat $68

2024-05-24 56 浏览
設計風格以石灰水泥牆為主調🗿咖啡店內擺放了懷舊梳化🛋️及高身綠色植物做裝飾🌵給人一種簡單舒服的感覺😊新鮮醃製雞扒,嫩滑多汁💦還有香濃既香草味🍃加秘製牛油果醬 🥑味道清新,口感creamy 😋蝦球意粉賣相吸引,用磨菇🍄‍🟫洋蔥🧅番茄🍅沙律菜🥬蝦🦐炒香🔥蝦球鮮味彈牙,整體口感清爽,香口惹味😃明太子醬意粉蟹肉份量也頗多🦀明太子混合著每一條意粉🍝再沾上蛋汁🍳非常滋味🤩芝士蛋糕面層淡淡焦香🍰芝士味道十分濃郁🧀口感比一般芝士蛋糕濕潤😍
設計風格以石灰水泥牆為主調🗿
咖啡店內擺放了懷舊梳化🛋️
及高身綠色植物做裝飾🌵
給人一種簡單舒服的感覺😊

新鮮醃製雞扒,嫩滑多汁💦
還有香濃既香草味🍃
加秘製牛油果醬 🥑
味道清新,口感creamy 😋

蝦球意粉賣相吸引,
用磨菇🍄‍🟫洋蔥🧅番茄🍅沙律菜🥬蝦🦐炒香🔥
蝦球鮮味彈牙,
整體口感清爽,香口惹味😃

明太子醬意粉蟹肉份量也頗多🦀

• 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉
  • 巴斯克芝士蛋糕
  • Dozy  Chocolate
  • Dirty
Dozy不只北角有,旺角也有,趁今日送完👦🏻返學,飲杯咖啡享受下自己既me time. 環境清柔,再加上坐位闊落,就算三五成群或個人me time 都好適合,餐廳又會播下啲音樂,感覺輕鬆❤️見未食早餐又叫到只有北角限定的全素意粉就決定試下,濃濃又creamy 的麵豉和豆乳,估唔到味道好像卡邦尼,再配上腐竹球,令我以為食緊雞柳😆牛旁增添意粉的爽脆程度👍咖啡叫了gee gee gat gat ,quiet funny name. 飲落都保留咖啡的味道又帶有洛神花和話梅。飲前用玉桂棒搞拌,再帶有玉桂的香味❤️

🇭🇰North Point|DOZYA new cafe just opened for you to relax and doze off! 😲 DOZY has opened a branch at North Point! The interior includes lots of greens ☘️ and wood, it is such a relaxing environment to stay in. ☺️ They also got some unique items on their menu, check this out: 🥬 Vegan Pasta 🍝 You could only get this at their North Point branch! 😇 Every bite was refreshing to taste and not so heavy. 😙 Totally in love with their Yuba Ball, I really liked to eat their Yuba ball in one bite, so satisfy
🇭🇰North Point|DOZY

🥬 Vegan Pasta 🍝
You could only get this at their North Point branch! 😇 Every bite was refreshing to taste and not so heavy. 😙 Totally in love with their Yuba Ball, I really liked to eat their Yuba ball in one bite, so satisfying! 😋

☕ GeeGee GatGat 🤪
I was so indecisive with choosing my drink that day because THEIR names are so unique! 😂 This drink only comes in iced 🧊 and it is a perfect coffee drink in a hot summer day. 🥵 They have a cinnamon stick on top for that top presentation. In terms of taste, it was really refreshing! 😆

🍽️ Dozy BRUNCH 🍽️
Their brunch has sausages, scrambled eggs, 🍳 smoked salmon, 🐠 salad, 🥗 toast, portobello, tomato, 🍅 and Yuzu cream cheese 🧀 dressing (which I absolutely adored)! 😍 I really loved to spread the dressing on the toast, it was sweet and refreshing! 😁

🍵 Hojicha Basque Cheesecake 🍰
So heavy in Hojicha flavour, and I really loved ❤️ that the middle of the Basque cheesecake was a little melty to taste! 😌

☕ Oat Latte ☕
Oat latte is a must order for me at every cafe! 😆 I really loved their coffee, it was quite nutty (which I love!). 👍🏻

This spot is so comfy and perfect for some cozy brunch and some photo 📸 taking too!

📍Shop A1, G/F, 38 Kam Ping Street, North Point
💲Price: $189 per person
  • Vegan Pasta 全素意粉
2024-05-18 338 浏览
星期六做完facial和老公到北角Dozy吃午餐。 這間coffee shop是寵物友善,很多人都帶自己的狗狗來chill,因為很受歡迎,所以需要排隊才能入座。Brunch ProMax有法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、番茄、沙律菜、柚子忌廉芝士醬,很豐富,而且味道很讚。全素意粉是北角限定,材料有麵豉、腐竹球、豆乳、牛蒡,就算是素食也很不錯。豆腐芝士蛋糕吃起來真的很像吃豆腐花,味道清清地,不會過甜,也不會很膩,好吃。飲品叫了GeeGee GatGat和凍Mocha,前者由話梅、山楂、洛神花、肉桂棒組成,味道酸酸甜甜,又有咖啡味道,很特別。
星期六做完facial和老公到北角Dozy吃午餐。

凍Mocha
2024-05-18
2024-05-17 42 浏览
水泥牆上畫咗不少畫,將一個平平無奇的地方增添型格、藝術氣息。Pet friendly 🐶🐕可帶寵物到訪,盡享美食和chill vibe,過一個happy weekend~BRUNCH ProMaxAll day breakfast 升級版,有煙三文魚、雞胸、法蘭克福腸、炒蛋、牛油果、大啡菇、燒蕃茄 、沙律菜、多士和柚子忌廉芝士醬。平時啲all day breakfast會食唔飽,呢款有雞胸肉特別飽肚,連埋其他配料,好豐富~全素意粉北角限定款式~港式風味,集合麵豉、腐竹球、豆乳和牛蒡,味道滋味又好吃。GeeGee GatGat開胃酸甜,有山楂、洛神花的香氣,混合咖啡香,令人心曠神怡。Chloe熱情果味突出,仲食到啲熱情果肉,第一次飲咖啡食出口感來😆夏天適合飲呢杯chill 吓~

BRUNCH ProMax

GeeGee GatGat
開胃酸甜,有山楂、洛神花的香氣,混合咖啡香,令人心曠神怡。