2017-03-19 434 浏览
今日黎列尖沙咀文化中心呢帶搵到呢間扺食早餐之選, 正正位於文化中心樓下首先排隊買野食, 之後會有侍應遞過黎呢度個要境都幾舒服👍🏻餐廳大概分開兩邊, 一邊比較暗我地揀左靠玻璃窗果邊坐環境好舒服又乾淨, 咁就係度渡過一個悠閒嘅星期日早上😆😆😆如果坐係sofa位, 客人仲可以睇下書, 飲下咖啡, 真係幾寫意嫁! 野食價錢合理, 3十幾蚊食到個餐👍🏻食物方面屬正常野, 而味道方面唔算十分有驚喜不過不失, 勝在環境攞分😁
今日黎列尖沙咀文化中心呢帶
搵到呢間扺食早餐之選, 正正位於文化中心樓下
首先排隊買野食, 之後會有侍應遞過黎
呢度個要境都幾舒服👍🏻
餐廳大概分開兩邊, 一邊比較暗
我地揀左靠玻璃窗果邊坐
環境好舒服又乾淨, 咁就係度渡過一個悠閒嘅星期日早上😆😆😆

野食價錢合理, 3十幾蚊食到個餐👍🏻
食物方面屬正常野, 而味道方面唔算十分有驚喜
不過不失, 勝在環境攞分😁

2017-02-19
$40 (早餐)
2017-03-07 546 浏览
一向都係simplylife同deli呢兩條line餐廳既粉絲(雖然都係美心架喇)其實剛開業時成日去食,當時無咁多人又無咁嘈,有書睇,好多design既書放響度做裝飾我就借黎睇,飲下野靜靜地幾好Hea。環境舒適,扮下文青。雖然要self services(咁已經少左班港女客😂👍🏻,後黎就覺得少年實在太年輕⋯⋯啲港女黎影相打卡因為裝修靚😑),咁夜成9點幾仲好多人⋯⋯野食呢,因為佢地其似快餐形式所以用好多即棄餐具😑食品賣相當然都唔夠靚啦,但廚房響出面可以睇住佢即刻整都幾好,好味就得啦。食品品多叫左個茄汁蝦扁意粉,飲焦糖咖啡,朋友仔個漢堡包配薯條(佢唔係學人減肥呀?)漢堡包餐份量唔大,個包有啲燕麥響包面包身略硬,漢堡肉唔算大但都超過一厘米厚既⋯⋯芝士大片但唔溶既。薯條反而幾好味外脆內軟唔油。茄汁都有啲茄肉味道唔錯唔太酸又唔死甜,蝦唔算新鮮唔夠爽,可能油爆時油唔夠熱,意粉對我黎講軟身左啲。今日杯焦糖咖啡就麻麻地唔夠焦糖香。可以真係多人做唔切,煮唔番以前啲水準🙄
蕃茄蝦球意粉
漢堡包薯條
2017-02-24
$100 (宵夜)
蕃茄蝦球意粉
2017-03-05 374 浏览
  如非朋友帶路,一直都沒想到留意到這家在文化中心旁的餐廳。位於熱鬧的尖沙咀海旁,餐廳卻難得地寧靜,無論裝修或整個氣氛都令人感到十分寫意。更難得的是舒適的環境並沒有等同昂貴的價錢,$50-$60已經有一個主食,下午茶更加連飲品,以位於尖沙咀地段來說,價錢確實不貴。至於食物質素同樣比想像中好,全部都新鮮熱辣,而且雖然是下午茶餐,但份量不少。煙鴨胸焗肉醬意粉,見到滿滿的芝士就已經覺得吸引,意粉質感亦不錯,不會過硬。另一份豬軟骨撈麵,生麵夠爽口,豬軟骨亦算入味,只是醬汁偏咸,要配上飲品。食飯時見到不少人點了小食慢慢聊天或者看書,感覺更是寫意。除了食物質素不錯而且價錢合理外,我最愛餐廳的用餐環境,十分舒適又令人放鬆

煙鴨胸焗肉醬意粉
豬軟骨撈麵

2017-02-27
煙鴨胸焗肉醬意粉
豬軟骨撈麵
2017-03-03 436 浏览
係尖沙咀搵間cafe 等人既話,可以選擇呢到。地方係於海滂,文化中心隔離,好易搵!約人吾怕吾知係邊樹!店內環境吾覺迫,而且好舒服。至於飲野方面,價錢比Starbuck 平少少,size 就差吾多!我就比較鍾意飲佢既薑茶,醒胃之餘,吾太辣,仲有少少茶既苦味,吾錯!不過,餐廳最可惜、最吾掂就係,呢到無wifi,而且政府既wifi 係完全link up 吾到!想用notebook既朋友,就要用自己share 數據上網啦!
係尖沙咀搵間cafe 等人既話,可以選擇呢到。

2017-03-03
  • 薑茶
2017-03-01 2944 浏览
I feel like a stranger In the Mother land 's deli and wine 🍷 Here Some times ago I love ❤️ so much the prices Okdrinks Of course not good wines Yet the fares are not too bad after allfood is fair enough Hot Not too bad Ok For 31$the coffee is fresh It's only the atmosphere I have tried hard to figure out What is the difference What is wrong?The too many people Main land kind of service air yes Price is right Same as before waitress Chefs From maxim factory All uniformedly trained Yet I don't feel
I feel like a stranger

For 31$
the coffee is fresh
It's only the atmosphere

What is the difference
What is wrong?
The too many people
Chefs
From maxim factory
All uniformedly trained
Yet
I don't feel it is Cultural any more

the Chinese people :
Here
Meals are very handy and
Happy costs
All people rushing to eat
And the place is an open bar
Have to admit
Breakfast nowadays are expensive elsewhere
So
Food
But not good
As a culture tea break place
I am a stranger here

The strange things happen day by day
Until then
We Hk elder sister and brother
Become a stranger to their mother land
2017-03-01
$31 (早餐)
  • coffee
2017-02-03 1859 浏览
工作一天,最期待就是1點Lunch time,1個小時的午飯時間是一日最Relaxing的一刻。但尖沙咀不論假日閒日都遊人眾多,真是很難找到一個比較安靜舒適的地方消磨打發這寶貴的一小時。還記得我第一天上班,上司便是請我到文化中心附近的Deli and Wine 吃午飯,這裏後來成為了我Lunch最愛去的地方,不為其他,就是愛極了它這個充滿文青氣息的環境。店內以歐陸風格打造,牆壁滿是掛畫及綠色植物,看起來額外提神。餐廳採取即付即製模式,看了大餐牌決定了吃什麼,便可以到櫃檯結帳取餐號找位子坐下。而我很多時來到Deli and Wine,都是衝著他們的蘑菇雞扒飯去的,Lunch時這個飯承惠$49,加飲品另外加錢,我覺得在這個尖沙咀這個地段,50多塊錢有這麼一個飯吃,絕對不貴!因為你可以看到,那塊雞扒比我臉大!我不太吃澱粉,叫了少飯,可是吃完這碟飯我飽得不行,因為份量實在很多。除了炸得香脆的雞扒,伴碟還有半個略烤過的番茄,酸酸的醬汁配上雞扒特別開胃。不得不說這這雞扒實在妙,雖然經過炸製,可是肉質還是嫩,切下去厚厚的一塊還滿溢肉汁,平時我絕對不吃雞皮的,可是這個雞扒的肥膏在炸的過程的流失掉,香脆
蘑菇雞扒飯
不得不說這這雞扒實在妙,雖然經過炸製,可是肉質還是嫩,切下去厚厚的一塊還滿溢肉汁,平時我絕對不吃雞皮的,可是這個雞扒的肥膏在炸的過程的流失掉,香脆,女生千萬不要把皮丟了,超浪費!
我同事叫的是芝士牛肉漢堡配辣薯條,薯條比手指粗,每根大小不一,絕對是手工切的而不是機器切的。薯條不會潮也不濕,現叫現炸。表面灑了層辣粉,很好吃。而漢堡肉也非常Juicy,肉厚厚一塊,女生吃絕對飽死。
芝士牛肉漢堡配辣薯條
除了他們家的雞扒飯和burger很好吃以外,我以前也吃過他們的常餐,就是叉燒湯意粉加火腿伴牛油多士,份量十足,味道也不錯。Lunch最後,當然要喝杯即磨咖啡,結束這一小時寫意的時間。
即磨咖啡
現在我一星期至少有一天一定會去Deli and Wine吃午餐,而5次裡面至少有3次都是吃他們的雞扒飯,只要它不結業,我還在這家公司工作,我應該是會繼續捧場的。畢竟啊,這環境確實能讓我忘記煩憂呢!
2017-02-02
2017-01-15 901 浏览
之前朋友想去d安靜既地方食dinner。跟住one of my fd就建議去deli and wine食。我個排比較窮,所以點左所有餐裏面最平果個炸魚漢堡配薯條。等餐時間唔耐,而且食物熱辣辣,非常好食。我當初仲以為同m記既薯條差唔多,但食落好唔同。同埋我好鍾意食佢果個炸魚漢堡,炸粉好簿同埋一d都唔油。唯一我覺得唔好既地方就要另外加錢先有野飲,不過一分錢一分貨,價錢貴過m記係合理既。另外餐廳好似有wifi提供, 大家不妨用下
炸魚漢堡配薯條
炸魚漢堡配薯條
2017-01-10 815 浏览
買左飛三點鍾先睇戲,所以決定係尖沙咀附近搵野食完先去行街睇戲。女朋友話文化中心有間抵食既Cafe佢前排成日食,所以我就去左試下。因為係星期日兼且lunchtime 既關係,一去到就已經人山人海,好彩我地都搵到兩個位。由於女朋友食過不下十次,所以我就交比佢叫野食啦首先係Fish burger,好老實講只係普通龍脷魚柳,但女朋友話鍾意入口就熔果種感覺,我就麻麻地,個人比較喜歡魚味重既。不過佢勝在炸得好香脆,而且熱辣辣,再加上佢既香料薯條(Menu話係辣但食唔出辣味)又係新鮮炸好,四十幾蚊絕對超值另外再叫左個蘑菇雞扒飯,女朋友話好大碟,黎到時我都嘩左一聲,兩大塊雞扒佢d 蘑菇就普通啦,應該係普通罐頭蘑菇,而個汁都冇乜特別。但佢個雞扒整到好滑好好食,同埋份量又多,唔洗五十蚊又係超抵!總括黎講,佢算係一間above average 既Cafe,但今次就未有時間試佢既Coffee。係尖沙咀以咁既價錢食到咁既質素同環境,絕對係抵!下次會再黎試其他野食

脆魚柳包配薯條
下次會再黎試其他野食

2017-01-08
2016-11-20 1600 浏览
星期日係尖沙咀上完堂,原本諗住搭船去灣仔食野。行經科學館,記得呢頭海傍隔離好似都幾多野食,就八掛去睇下有咩野食。第一眼就睇到呢間,心諗可能都要七八十蚊一碟意粉啦。呢啲價依家係尖沙咀算正常唔算貴啦依家呢個時勢。點知唔八由是可,一睇就極驚喜,一碟意粉或者一碟飯高水準都係五十蚊樓下!分分鐘仲平過茶記即刻決定坐低係度食,唔返灣仔食喇。呢度環境都好靚,坐得舒服,又乾淨!同埋啲野食好唔錯。朋友叫個碟雞扒飯勁勁勁大碟,仲有半粒蕃茄!而唔係蕃茄碎。足料無厄秤!可以encore!佢仲有沙律食架!岩啲keep fit 人士。雞胸沙律40蚊,煙三文魚沙律44蚊。keep fit 人士都可以來。
星期日係尖沙咀上完堂,原本諗住搭船去灣仔食野。
呢度環境都好靚,坐得舒服,又乾淨!
同埋啲野食好唔錯。
2016-11-20
  • 蘑菇雞扒飯
  • 鮮雜菌醋汁扁意粉
2016-11-06 1374 浏览
男朋友放假的星期六,想找一家咖啡室慢活一下,男朋友提議到尖沙咀,可以在海傍吹吹風,另外就是可以到文化中心看看有甚麼節目。我們於是就來到這裏。  這家餐廳的外觀是一間小小的屋子,內裏的擺設和掛畫都相當有特色。牆上掛滿了不同國家的風景照,書架上也放滿了書,大家可任立拿來看,而屋頂是透明的,靠近屋頂的上端有一些橫架,擺放著一些植物。餐廳內光線充足,有沙發、桌椅等不同的座位可供選擇。環境很好,我看到有些學生在談功課,有些則像是談公事,另有一些家庭佔據一張大桌安靜地看書看報,也有情侶喁喁細語。真的可以不受干擾地閒坐一個早上。  我點了魚柳早餐,魚柳現點現炸,夠脆夠熱,麵包剛烘好,牛油剛塗便溶掉了,伴碟的蕃茄似有烤過,感到很溫熱,即磨咖啡也夠熱。不過像這類早餐對廚師來說該沒甚麼難度,而在這裏吃,是因為環境多於食物吧。  我們後來坐到了靠窗的位置,陽光透過玻璃窗射進來,十分溫暖,就這樣坐著聊著,感到溫暖而幸福。
魚柳多士早餐
2016-06-04
$30 (早餐)
2016-10-14 1203 浏览
it's a lazy relaxingrare Fri morningabout9:55amsome jazz musicbackgroundthat one can hear 👂a normallunch pork deep pan frieda Sun fried eggno much noisesnortoo many peoplean inexpensivemorning feastat the cultural centertstnot been sofor around 3 yearsa lazy lazyFriday morn
it's a lazy relaxing

for around 3 years

a lazy lazy
Friday morn

2016-10-14
$31 (早餐)
  • PrawnLinguine
  • Mocha
  • coffee
  • 龍蝦汁焗石斑飯
  • 海鮮喇沙玻璃麵
2016-10-12 998 浏览
這天中午見有很多時間,就走左黎尖沙咀。諗住搵間可以慢慢食又可以hea下既餐廳,咁岩比我搵到呢間。其實佢唔係d咩野特別既餐廳,但我睇d人post d相又ok wor~咁咪試下囉~一入到去見到都幾多人下,可能因為係中午食飯時間,所以都幾爆,好彩我得一個人,易d搵位。(下次等下午先再去過,要坐入面d枱先得~)呢度係自己排count買野食,買完佢會比個牌你,你就返埋位,d野食整好就會有人送過黎。我覺得服務都ok,不過午餐時間真係嘈到好似酒樓咁。。。我揀左呢個餐,當d服務員送個餐埋黎果時,我真係有d嚇親.....呢set野咁大份(炸魚柳漢堡包+薯條+埋杯凍檸檬茶)先$59?!勁抵囉! 不過一半女仔就可能食唔哂(我係非一般)食完呢個真係飽到夜晚都唔駛食~唔係誇張~哈哈~你試下食左一大個薯仔,仲有一大個包啊~係呢度食左個半鐘,坐左1個鐘之後就走,期間都冇人趕你催係,係咁收係d野~真係太好! 不過呢,下次如果再食,要同人share先得,自己一個食哂其實係有d膩~Anyway,我幾滿意呢間野~
這天中午見有很多時間,就走左黎尖沙咀。
諗住搵間可以慢慢食又可以hea下既餐廳,咁岩比我搵到呢間。

(下次等下午先再去過,要坐入面d枱先得~)

我覺得服務都ok,不過午餐時間真係嘈到好似酒樓咁。。。
炸魚柳漢堡包配辣薯條

(我係非一般

2016-10-11
炸魚柳漢堡包配辣薯條
  • 芝士牛肉漢堡配辣薯條
🌸趁天氣稍涼,外出散一會兒步到海傍吃快捷西餐。知道Deli and Wine 是某大食品集團旗下,價錢滿宜人,環境亦較快餐店舒適得多👍🏽👍🏿👍🏼隱藏在文化中心下的Cafe,看門面還有點像台灣小巷子裡的咖啡店呢~適合週末到處散步肚餓時的落腳點😆😆餐廳的佈置滿有心思,大量木製桌椅和佈置組成的角落,配上美式森林系(?)的裝飾,讓人感覺可以好好嘆一杯咖啡,而非吃罷要急急腳起身走人的傖咄。每桌之間都留有一定空間,環境度值⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️西式麵點或港式飯點都照顧得到~配上是日咖啡也是不錯的選擇😎也有三文治和沙律等野餐之選🍟大大條的薯條非常吸睛,如兩隻手指般粗的薯條灑上了辣椒粉,朋友都吃得挺開心的,比一般快餐的薯條來得有誠意~Beef Burger的牛肉挺厚,雖然相片看不到,但還是對女生而言頗有份量的一個餐點🍔🍔🍔料不到這裡的漢堡有如坊間的Burger 小店認真製作,喜愛漢堡的朋友可以一試呢!🍝油醋扒鮮菇扁意粉🍄 $49🌲素食者之選🌲當然有一個更高級的洋名,linguine w/ fresh mushroom in balsamic vinegar,甜的醬汁很開胃,橄欖油讓意粉更滑溜,鮮菇非常多汁,再灑上
每桌之間都留有一定空間,環境度值⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
西式麵點或港式飯點都照顧得到~配上是日咖啡也是不錯的選擇😎
也有三文治和沙律等野餐之選
Linguine  w/
🍝油醋扒鮮菇扁意粉🍄 $49🌲素食者之選🌲

當然有一個更高級的洋名,linguine w/ fresh mushroom in balsamic vinegar,甜的醬汁很開胃,橄欖油讓意粉更滑溜,鮮菇非常多汁,再灑上黑椒,更添香味,算是一道不錯的意粉👍🏽👍🏼👍🏽應該是因醬汁的緣故,難得可以吃光一大碟😆😆😆

小結:以香港吃飯而言,環境食物和速度皆算相當不錯,若有時間到海傍,真的不妨一試,包準質素比集團的快餐店好上許多,而且環境舒適,其實下午茶時間來訪,點一杯咖啡,亦是星x 克以外的好選擇呢~

2016-10-11
  • 牛肉漢堡
  • 薯條
2016-10-11 3667 浏览
與家人到南丫島行山,回想一下,原來對上一次來已差不多是10年前了,實在是時光飛逝. 雖然是閒日到來,不過正值10月黃金周,登島的大多是內地人,香港人少之又少,感覺似到了國內旅遊般,島上也絕不寧靜,實在可惜. 故此,我們只於島上逗留了2個多小時,就乘船離開,沒有於島上用餐,本來有一間素食餐廳很想試,但最後仍是緣慳一面,現在送上島上的風景照給大家看看. 乘船回中環才不過半小時,既然如此,決定再坐天星小輪到文化中心的Deli & Wine吃下午茶,反正數年沒來,試試現在的水準如何! 下午3:30pm,食客不多,我們選了沙發位來坐,頗舒適. 店內裝潢多年沒變,都是木製餐桌配以特色掛畫、書籍等,感覺很文青. 自行購買食物後,店員會送來食物的,就如Eurogogo、Super sandwiches 一樣. 法式西多士 ($30) 媽媽選了不健康的西多士,試吃了一件,熱辣辣且外脆內軟,加上鹹香的花生醬以及糖漿,雖然是肥霸食物,但偶然吃一件也是樂事! 雞肉喇沙 ($42) 我替家父選了雞肉喇沙,記得多年前吃過,水準是不俗的! 家父說湯底很不錯,就似從新加坡買回來的喇沙麵一樣

法式西多士 ($30)

雞肉喇沙 ($42)

我替家父選了雞肉喇沙,記得多年前吃過,水準是不俗的! 家父說湯底很不錯,就似從新加坡買回來的喇沙麵一樣,湯底濃郁富椰香,雞肉份量亦多,只售$42很抵吃喎!!

豬軟骨撈麵 ($42)

我在炸魚薯條與撈麵之間掙扎了良久,最後戰勝了心魔,決定吃非油炸的食物. 豬軟骨軟稔,配上2隻冬菇以及蠔油撈麵,既健康又飽肚.

熱咖啡

爸媽同樣選了熱咖啡,不過說沒甚驚喜,是普通質素而已.

熱檸茶

我則選了消膩的熱檸茶,味道正常.

閒坐過後,見到店內有售賣frozen Yogurt,也就買一杯來分吃.

加大Yogurt 150g 已包括3款配料,只售$35,個人覺得定價吸引.

3款配料選了士多啤梨、藍莓以及芒果,夠fresh了吧! 再配上士多啤梨汁,拍照更漂亮.

吃一口,yogurt夠凍且相當酸甜,而且內裡沒有碎冰,很幼滑; 配上多款水果,更覺健康.

於尖沙咀區可以以合理價錢享用有水準的食物及舒適的環境,實在難得,相信好快會再來吃呢!

尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心餐廳大樓地下

2721 9866
2016-10-04 612 浏览
492016 文化輕食堂雖然唔係高檔嘢,但以美心集團嚟講,個場又幾靚bor!喺正碼頭隔離,但唔算太多人,好一間坐得下嘅cafe仔,傾計飲嘢都唔失禮👍咖喱雞肉撈麵($46):估佢唔到係用生麵😂 又幾得意,不過咖喱配乜都match架啦(好似係)。雞肉即係大舊雞件,冇骨,幾滑。值得一提係 咖喱入面竟然有🍍🍍!碗湯仔係炸蒜味精湯,幾重口味吓😅Ps. 頂 成個海傍九成都係蝗,又話唔嚟嘅?!平民Chill:8/10#dowhatgood #eatwhatgood #hkdwg #dwgtst
492016 文化輕食堂

Ps. 頂 成個海傍九成都係蝗,又話唔嚟嘅?!

平民Chill:8/10
2016-10-03