2005-11-28 15 浏览
前兩日係呢度search 下佐敦, tst有乜好野食, then見度dawn cafe冇人話唔好食, so今晚去試下!第一次去, so都唔係好易找到呢間cafe...but事實上, 一知道呢間cafe係邊, 都會好易去, coz佢都好近tst...一入去, 樓底好高, 真係好舒服....落地玻璃, 景觀一流. maybe今晚係星期六, so都幾多人...but唔會好嘈...講返d野食....一黎就係餐飽, 好熱, 好好食, 從未係第2間cafe食過....coz好脆..好好食...then叫左酥皮海鮮湯, 味道好濃, 好蝦, 好帶子..好掂...then叫左蟹子帶子墨魚汁面, coz我好like食海解...d帶子好大粒, 真係好大粒, 勁好食...我男朋友食左set dinner,叫左牛扒,佢都話好好食, esp個汁, 好濃(coz我唔食牛, so俾唔到意見)...then我地跟餐+朱古力軟心蛋糕....呢個真係極力推介...真係好好食...我深信個個女仔都會好鍾意食, coz真係好好食, so我地另外叫多一個食....好開心...coz今日係拍拖紀念...又食到好野, so好開心..
講返d野食....一黎就係餐飽, 好熱, 好好食, 從未係第2間cafe食過....coz好脆..好好食...then叫左酥皮海鮮湯, 味道好濃, 好蝦, 好帶子..好掂...then叫左蟹子帶子墨魚汁面, coz我好like食海解...d帶子好大粒, 真係好大粒, 勁好食...我男朋友食左set dinner,叫左牛扒,佢都話好好食, esp個汁, 好濃(coz我唔食牛, so俾唔到意見)...then我地跟餐+朱古力軟心蛋糕....呢個真係極力推介...真係好好食...我深信個個女仔都會好鍾意食, coz真係好好食, so我地另外叫多一個食....好開心...coz今日係拍拖紀念...又食到好野, so好開心...

我下次一定會再去食! 好開心...哈哈...
2005-11-26 10 浏览
星期六下晝係自己自閉時間,鐘意搵個清靜地方去比自己輕鬆一下,今日就揀左呢間。地點的確有d吊腳(以坐地鐵黎計),不過唔遠又點會人少呢??行過成條柯士甸道,避開一組一組既賣樓sales,終於到左呢間自成一角既cafe。環境幾簡潔,人客唔算多,waitress小姐帶我去左一張自閉位,面對廣東道旁邊係落地玻璃窗既位置,GOOD!!因為時間尚早,無下午茶吃....唯有吃午餐lu。今日三個午餐2個餐有牛牛,幸好仲有個古法焗豬扒飯,就呢個啦!!餐湯:法國洋蔥湯連小麵包;芝麻小麵包係熱既,面脆心軟,茶埋軟滑牛油,好味!! 洋蔥湯有2片蒜蓉包係面,一咬之下,好熱!!!辣親條脷~~~~只因心急之過!!洋蔥湯用個好似咖啡杯既湯杯上,味道有陣牛油酥味,有d香草碎,好香!唔錯!!豬扒飯: 上檯時d汁仍然卜卜聲,睇見已經流晒口水!! d汁覺得有d似金寶法國磨菇湯,面頭好多半溶芝士,cool!飯應該係珍珠米,因為肥肥短短好可愛,不過飯就少d,如果好肚餓就唔多夠=p 豬扒好大片,無骨啖啖肉,夾埋d汁,真係好鬼好味!!!!凍咖啡: 味道好香濃,應該係即磨啦!!加埋鮮奶....無得頂!!waitress小姐好醒目,我調好

waitress小姐好醒目,我調好杯咖啡,諗住開始吃飯,waitress已經幫我將兜飯移向我,仲不斷提醒要小心熱,真係唔該晒!!

吃飽飽坐係張好舒服既椅,飲住凍咖啡聽careless whisper,一路望住條廣東道,真係一樂也!!暫時黎講呢度算係我頗為滿意既自閉地點,下次試下high tea set!

2005-11-21 12 浏览
high tea set (3 levels of cakes and tarts + 2 drinks) only cost $78, the taste is not bad too. They have smoke salmon tart, little burger, pizza, tiramisu, straberry tarts, puffs, etc... worth to try!
2005-10-15 15 浏览
失驚無神放緊大假o既朋友call我,我又無moodOT,於是即刻call埋另一個friend,促成一個三人dinner gathering。無時間做research,諗o起哩間DAWN cafe 近排甚多好評,於是火速訂位。間cafe o係商場最入最端,幾隔涉。樓底非常高,環境就o係好一般o既西餐廳,情調唔及UNCLE 4。叫左兩個唔同價格,唔同設計o既set,再加個pasta。餐前麵包超讚,做到真正外脆內軟熟,咬落去真o係口感一流,又夠熱。其中一個set o係南瓜湯,龍蝦占米多(lobster thermidor),同果凍。南瓜湯滾熱辣,味道ok;龍蝦占米多o係將龍蝦起肉,加埋磨菰,釀返入去個蝦殼內,龍蝦肉算o係咁,最正o係氈底薯茸上面o既risotto,粒粒彈牙,又夠香。果凍可以forget。另一set有焗田螺,非常香口惹味同滾熱辣;另外o既煎豬扒,豬扒好厚肉,個sauce好得意,但我地最鐘意o既o係個烘得有少少焦o既波菜薯茸,青BBo既顏色,好好味道! 個pasta o係帶子蟹子墨汁麵,墨汁麵唔太淋,但我個人覺得個sauce太creamy 喇。帶子非常大隻,非常肥美,諗起都令人垂

叫左兩個唔同價格,唔同設計o既set,再加個pasta。餐前麵包超讚,做到真正外脆內軟熟,咬落去真o係口感一流,又夠熱。其中一個set o係南瓜湯,龍蝦占米多(lobster thermidor),同果凍。南瓜湯滾熱辣,味道ok;龍蝦占米多o係將龍蝦起肉,加埋磨菰,釀返入去個蝦殼內,龍蝦肉算o係咁,最正o係氈底薯茸上面o既risotto,粒粒彈牙,又夠香。果凍可以forget。另一set有焗田螺,非常香口惹味同滾熱辣;另外o既煎豬扒,豬扒好厚肉,個sauce好得意,但我地最鐘意o既o係個烘得有少少焦o既波菜薯茸,青BBo既顏色,好好味道! 個pasta o係帶子蟹子墨汁麵,墨汁麵唔太淋,但我個人覺得個sauce太creamy 喇。帶子非常大隻,非常肥美,諗起都令人垂涎三尺,但只得兩隻!! 個dish 完全晤夠喉,同Teddy's cafe 果個墨汁麵無得比。哩個set 加廿五蚊有軟心朱古力布甸,都o係果句,切落去唔夠九龍城小店o既軟心朱古力布甸o咁洶湧澎湃,不過一路切落去一路有漿流出o黎,哩點好過Teddty's cafe果個個漿杰到死o既朱古力布甸。不過朱古力漿可以苦d,成個dish可以熱d,我地食果陣只o係叫暖。不過有女士們特登o係九點零鐘o黎哩度齋食哩個軟心朱古力布甸,似乎哩度可以靠哩個dessert build up 自己個reputation。

服務surprisngly 專業,加水好勤,但o係比較急住收碟,同埋親切感欠奉。當晚頂多50% 滿,唔訂位都得。
2005-10-11 6 浏览
早兩日寫個食評推介此餐廳, 現在想講多兩句. 事關平時吃開lobster thermidor, 上星期六幫襯發覺有lobster penne 套餐, 有湯和甜品跟茶, 只不過$88咋. 龍蝦汁很香濃. 抵!! 我的朋友都話正!我們在那裡飲了支紅酒, $200一支, 相當不錯.上星期六去到座無虛席, 好彩有訂座.

我們在那裡飲了支紅酒, $200一支, 相當不錯.

上星期六去到座無虛席, 好彩有訂座.
2005-10-08 8 浏览
我在中環上班, 平時在比較高檔的餐廳一個西餐午餐, 價錢百五元以上都覺得不好吃.這裡吃一個晚餐, 有平有貴, 就算是龍蝦餐也只不過是一百多元, 但就整個餐都非常好味, 無論是餐包, 湯, 龍蝦, 等等, 都很好味. 現在我不會再在中環吃西餐.在這裡吃飯, 我的推介有:- 餐包(送的, 但忍不住讚, 因為又香又熱. 外面有點脆, 裡面柔軟. 正!)- 焗田螺- 海鮮酥皮湯, 洋湯- 主菜樣樣都正(例如龍蝦, 牛柳, 意粉, 雞扒)

在這裡吃飯, 我的推介有:
- 焗田螺
- 海鮮酥皮湯, 洋湯
- 主菜樣樣都正(例如龍蝦, 牛柳, 意粉, 雞扒)
2005-08-26 25 浏览
7-8-2005 1545上岸後上海運時遇到T小姐,打個招呼後怱怱繼續windows screening,想自己靜一靜tea 1 tea,行完最後一站中港城後,行遠少少黎呢度。下午茶冇乜好選擇,high tea 又未必食得曬,order指定飲品加一蚊就有多一件cake,於是我點了spanish coffee 同埋Tiramisu,spanish coffee 幾多雲呢嗱雪糕,攪既時候要好小心,至於Tiramisu係硬身,如果淋番少少就好一些,味道都幾濃下,36蚊的價錢都食得過。
7-8-2005 1545

2005-07-25 9 浏览
酥皮海鮮湯、田螺、羊架、朱古力布丁都好好食.環境、服務都好滿意.適合情侣或成村人去.地點近佐敦地鐵站.值得再試.
酥皮海鮮湯、田螺、羊架、朱古力布丁都好好食.
環境、服務都好滿意.適合情侣或成村人去.
地點近佐敦地鐵站.
值得再試.
2005-06-20 14 浏览
我都有去過dawn cafe呀d野都好好食~仲要個價錢唔貴~~值得推薦~!!
我都有去過dawn cafe呀
d野都好好食~
仲要個價錢唔貴~~
值得推薦~!!
2005-04-10 14 浏览
此店在港景峰的商場內已開業一段時間,但可能位置較偏的關係,不太為人所知。光顧了兩次,食物均有水準。1. 籠蝦湯: 海鮮味道濃郁2. 白酒青口: 此casserole 份量十足,除青口外,還有茄子及一些菇,味道不錯。3. 白汁帶子意粉: 白汁份量適中,配上意粉的味道十分出色,惟帶子咸了少許。4. 焗牛肉飯: 不俗。5. Homemade apple pie w/ice-cream: 不太甜,pie皮不是又厚又硬那種,apple份量不少,好味!6. 即磨Coffee: OK
1. 籠蝦湯: 海鮮味道濃郁
4. 焗牛肉飯: 不俗。
6. 即磨Coffee: OK