2018-08-19 734 浏览
諗住同朋友去睇戲,等緊之際,仲有少少時間,所以就同左佢過嚟Crostini 訂月餅Crostini係我同朋友都好鍾意嘅蛋糕餅乾brand~ 因為貪佢清新同埋影得靚,最緊要幾好味,雖然價錢就貴左少少之前喺其他分店都會識開!最鍾意就係芒果拿破崙同埋蜜瓜mousse cake(唔知仲有冇生產)。拿破崙就係我細細個已經好鍾意食,食層次感,一啖有呢種口感其實都好爽,crostini既芒果拿破崙係超級有芒果味,脆皮又整得好食,又幾重牛油味不過就細件得滯,通常四五啖就食完 意猶未盡~ 而蜜瓜mousse cake,其實都唔係好記得全名係咩,我第一次試佢嘅時候,第一啖就覺得佢超級清新,仲係嘩咗岀黎,佢個清新感覺令本身覺得好流既cake變得唔流好正我朋友就想訂法式月餅同柚子奶黃月餅!到時試過再同大家分享

不過就細件得滯,通常四五啖就食完
好正
我朋友就想訂法式月餅同柚子奶黃月餅!到時試過再同大家分享
外卖自取
  • 芒果拿破崙
2018-04-16 1190 浏览
朋友經常推介Crostini嘅cake,但位置對於我泥講最方便就享皇室堡。由於地方比較細,好多時都無緣入座。今日外出CWB做野,咁啱又過左放飯時間,終於可以試下。蛋糕款色多而且色彩繽紛,食邊款好?整杯green tea latte先!抹茶粉濃郁,同時飲到奶香味,唔錯!芒果芝士慕絲。組合係cream cheese,百香果同芒果奶油丶芒果忌廉同vanilla sponge!圍住個蛋糕係芒果但比較硬身,食到層次感但味道略淡。對於包控嘅我冇放過機會,即使好飽都要整個黑豆核桃包試下。一路行一路食,面包好香再加上芝麻,好有囗感,正!佢仲有好多款麵包,下次要再泥試下。
蛋糕款色多而且色彩繽紛,食邊款好?
2018-03-16 769 浏览
食完生日飯,當然唔少得個cake 啦~ 本來打算係餐樓樓下間 Cxva 買d細細件嘅cake,點知去到只剩番3個大蛋糕,兩公食完晚飯又點會食得晒,唯有轉戰其他。行過皇室堡,望下水牌,見呢度有間 Crostini,都係賣d細細件嘅cake,於是試下。可能都成九點,所以有d cake都賣晒,有d款仲得番件。件件蛋糕都好精緻,賣相非常吸引,而價錢平均$36-$43。精緻嘅生日蛋糕~ 紅橙特濃朱古力脆脆 $36  - 薄薄一層紅橙啫喱,下面係朱古力再包住朱古力慕絲。慕絲係用64%比利時朱古力製造,所以特別香濃,啱晒我呢啲朱古力控。而且慕絲非常香滑,最特別係蛋糕加入朱古力脆珠,令蛋糕口感更加提升。白桃楊甘菊慕絲 $42 - 這款比較清新~ 外層係海綿蛋糕,上面放咗隻朱古力整成嘅蝴蝶,賣相吸引。幼滑嘅洋甘菊慕絲散發出淡淡清香味,內再配上甜甜嘅白桃啫喱,同樣唔錯。黑加倫子海鹽芝士 $43 - 粉紅少女色,已吸引老婆要買黎試,味道亦有驚喜~軟綿綿海綿蛋糕散發出淡淡海鹽同忌廉芝士嘅味道,係老婆喜愛嘅芝士味道。中間係紫色嘅甜甜嘅黑加倫子慕絲,而最驚喜係個餅底,脆脆的,一試難忘。

可能都成九點,所以有d cake都賣晒,有d款仲得番件。
件件蛋糕都好精緻,賣相非常吸引,而價錢平均$36-$43。

精緻嘅生日蛋糕~

2018-02-20
2017-05-21 1488 浏览
一向喜歡 Crostini Bakery & Cafe 的貴族藍主色調設計,感覺優雅沉靜,有貴族氣息😜。開在銅鑼灣"皇室堡"的這間分店,店堂不大,臨街的大玻璃窗前設有 5 個吧櫈,可以邊食嘢邊望街景,每逢在附近等人,這個地方是我的首选😊。出品的咖啡雖然用紙杯裝,但是一點也不敷衍,賣相好得,味道香醇美味😍。所有店員都待客周到禮貌👍。

Cafe Latte

所有店員都待客周到禮貌👍。
2017-05-21
Cafe Latte
2017-02-12 1216 浏览
最近的一月,在一次銅鑼灣法式生日飯局上,壽星仔食友實在太客氣,他專程走到 Crostini Bakery & Cafe 買曲奇來送給大家! 怎樣也要多謝他!Crostini Bakery & Cafe 出品的曲奇在香港製造,為期兩個月的有效期!松子仁南瓜籽曲奇簡約藍色紙袋設計,以鐵線繫緊,內有一個密封膠袋包裝,打開包裝袋,滿載大約 30 塊曲奇! 散發牛油香氣,曲奇呈長方型,餅身厚度適中,入口鬆脆,混合松子仁及南瓜籽的曲奇,還帶來一點嚼感!甜度剛好!不錯吃! 令人忍不住口,食完一塊接一塊!
 怎樣也要多謝他!

松子仁南瓜籽曲奇

令人忍不住口,食完一塊接一塊!
2017-01-09
外卖自取
早餐
2017-02-03 757 浏览
其實好耐之前已經聽過呢間bakery, 但一直都冇機會試。有一次喺同事嘅大力推介下買咗個cranberry cream cheese bun試試,一個字,正!連爸媽都like所以次次經過都會必定會買呢個cheese bun!$16一個,size幾大,麵包好軟熟,有d dried cranberry喺面。入面嘅cream cheese好香滑,而家俾得好大方,唔會大大個包得少少餡Blueberry crumble bun,$18一個,同樣係大大個,麵包軟熟。呢個包冇餡嘅,上面d crumble就好似菠蘿包上面嗰層咁,好味!
所以次次經過都會必定會買呢個cheese bun!
Cream cheese with cranberry bread
Blueberry crumble bun
2017-01-26
2016-05-31 1801 浏览
是日在銅鑼灣行街,放工經常路過皇室堡呢間crostini,每次路過都會望一望,可能鍾意佢地裝修有一種優雅風格,有時好感冇辦法解釋太多,今次懶懶閒終於忍唔住入去麵包好多都好吸引,我最後選擇左鵝肝法包酥脆的麵包,塗上薄薄一層奶油,鵝肝普通,唔夠香濃,不過$38,已經係好合理,食完先見到原來仲有最愛牛角包系列,相信下次光臨不遠朋友點左 番茄芝士軟法包,試左少少好鐘意麵包有濃香的芝士味,口感較鬆,烘過皮脆有靱勁,配番茄絕對不會愈吃愈膩,凍左都好好食一個下午,一杯咖啡,一個麵包,一個朋友......." it's what you need"
麵包好多都好吸引,我最後選擇左鵝肝法包
一個下午,
一杯咖啡,
一個麵包,
一個朋友.......
" it's what you need"