2012-06-25 17 浏览
本人極愛吃蛋,所以一聽到朋友問我吃不吃類似蛋包飯的東西,馬上答應,於是便來到剛開了約一個月的CoCo壹番屋銅鑼灣分店試試!一踏入店內,感覺很寬敞舒適,但好像不太善用空間,因為其實可擺放多幾張桌子經朋友介紹,我點了鮮菇忌廉奄列咖喱飯,而他則點了雞肉忌廉奄列咖喱飯.他事前提醒我忌廉比較"膩",可以提出減少飯量並減$5,可是原來奄列飯是不能減的,只好硬食!奄列飯咖喱的咖喱辣度只有不辣和小辣的選擇,我們都選了小辣.雖然咖喱汁的味不算重,小辣就好比不辣,但尚可接受,而且混合了忌廉後猶如產生了化學作用,得出一個天衣無縫的組合,兩種味道配合得令人驚奇,讚!再說蓋着飯上面的蛋,儘管不是我最想吃的用蛋皮把飯完全包住的蛋包飯,不過蛋是充滿蛋香,滑不溜口,足以滿足我的口腹之慾!飯選用了日本珍珠米,粒粒有黏口香濃的鮮菇味更令整個飯錦上添花!至於朋友點的差別在於雞肉,雞肉反而沒有怎麼的雞味,肉質有點"霉",還是我的比較好!可能實在是太好吃的關係,我整個飯也吃掉了,這才發覺真的很"膩",有點"飽到想嘔"的感覺...幸好沒有跟套餐,否則食物會被浪費了下次還是點其他,好東西吃過一次便夠了我建議怕膩的人可以跟朋友sha

每一張桌子都很貼心的放了乾濕紙巾
奄列飯咖喱的咖喱辣度只有不辣和小辣的選擇,我們都選了小辣.
鮮菇忌廉奄列咖喱飯($60)
飯選用了日本珍珠米,粒粒有黏口
香濃的鮮菇味更令整個飯錦上添花!
朋友的雞肉忌廉奄列咖喱飯($60)

下次還是點其他,好東西吃過一次便夠了
我建議怕膩的人可以跟朋友share

小朗子要繼續尋找好吃的蛋包飯!
题外话/补充资料: 首次用Nikon D3200拍照!希望日後更能拍出食物的引人之處!;)
2012-06-24
每一張桌子都很貼心的放了乾濕紙巾
鮮菇忌廉奄列咖喱飯($60)
  • 鮮菇忌廉奄列咖喱飯
2012-06-13 17 浏览
本身係鍾意食curry嘅人所以知道呢度有新餐廳開,就一直都想黎試餐廳環境幾舒服佢嘅飯係可以揀curry source,spicy level同飯量,我揀嘅係蜆肉番茄奄列咖喱飯,奄列飯就無咁多spicy level可以揀蜆肉數量都幾多,同埋味道都唔錯,值得一讚不過個飯就少啲,食完只係有啱啱夠飽嘅感覺啲curry汁就真係差啲.基本上係無咩味,好淡
本身係鍾意食curry嘅人
所以知道呢度有新餐廳開,就一直都想黎試
餐廳環境幾舒服
蜆肉數量都幾多,同埋味道都唔錯,值得一讚
不過個飯就少啲,食完只係有啱啱夠飽嘅感覺
啲curry汁就真係差啲.基本上係無咩味,好淡
2012-06-13
(非会员)
2012-06-06 8 浏览
之前系apm食過,覺得吾錯前幾日行街經過發現呢間環境幾好,所以決定試下牛肉奄列隻蛋穿既味道就幾好朋友個豬扒奄列都吾錯,豬扒好脆個雪糕系個staff拎上黎果振已經系融既不過幸好我要求換,個staff都肯幫我換服務普遍都幾好,一入門口就有日語歡迎光臨好快就遞上menu同水...btw有個叫v字頭既員工service真系麻麻我同朋友舉手,望住佢好耐,佢顧住系度笑,完全冇理我大聲講吾該,先有個員工過黎,但v字頭員工都系繼續系bar檯笑同玩我自己本身都系飲食業,個人覺得服務態度好重要我吾系話要求100分既服務,但起碼要合格,要顧及顧客
之前系apm食過,覺得吾錯
前幾日行街經過發現呢間環境幾好,所以決定試下

牛肉奄列隻蛋穿既

味道就幾好

朋友個豬扒奄列都吾錯,豬扒好脆

個雪糕系個staff拎上黎果振已經系融既

不過幸好我要求換,個staff都肯幫我換

服務普遍都幾好,一入門口就有日語歡迎光臨
好快就遞上menu同水...
btw有個叫v字頭既員工service真系麻麻
我同朋友舉手,望住佢好耐,佢顧住系度笑,完全冇理

我自己本身都系飲食業,個人覺得服務態度好重要
我吾系話要求100分既服務,但起碼要合格,要顧及顧客
2012-06-01
2012-06-05 11 浏览
。皇室堡新開食肆,曰本咖喱屋,入內一試!地方乾淨企理,服務勤快。看餐牌,價錢頗貴,最平的咖喱飯單叫都要五十五元,加一後過六十元。叫了牛肉咖喱蛋包飯,六十五元,加十五元選了檸茶加小碗沙律菜,咖喱飯白飯量不多,得五粒牛肉,蛋很香,牛肉可以惜量少,咖喱味道可以,但口感似槳糊,甚或似鼻渧,比我以前吃的日本咖喱是差很多,價錢貴但食物不太可口,沒再來的理由。
。皇室堡新開食肆,曰本咖喱屋,入內一試!

地方乾淨企理,服務勤快。

2012-06-05
2012-05-31 12 浏览
其實食過好多次,都係 APM 個間,呢間就第一次幫襯,但水準依然!磨菇炸忌廉咖喱飯: 鐘意呢度可以揀少飯(200g),唔浪費,又平$5!炸忌廉外脆內滑,超正!咖喱汁我揀左少辣(餐廳標準辣度),好惹味!唔會太辣,但好香咖喱味!最讚係呢度任添紅色個D配菜( Sorry, 唔知叫咩名!),配咖喱一齊食,簡直一流!值得一提係,加$15,可以揀沙律/湯/雪糕/飲品~任何兩款,加錢可以升級其他甜品。個雪糕有兩球:士多啤梨同曲奇味,好味呀!個底有結左冰嘅雜果(唔知係太凍定有意令佢結冰? )其實呢度以咖喱飯黎講, 價錢係略貴,但由於真係好味, 都會繼續幫襯!

Sorry, 唔知叫咩名!),配咖喱一齊食,簡直一流!

题外话/补充资料: 一食完個飯就叫侍應可以上得個雪糕,但等左15分鐘,最後要催左兩次先有!(可能漏左!)
2012-05-26
  • 炸忌廉
2012-05-25 18 浏览
等了這麼久,CoCo壹番屋終於在港島開分店。懷著滿心的歡喜來到,卻被一些坐位上的安排,使我感到不快。事緣,職員安排入座的時候,剛巧有一張靠近窗邊的卡位吉檯(Window seat),我和朋友二人故此要求選坐那張檯,但服務員堅決拒絕我的要求,解釋為繁忙時間Window seat是不供兩人入坐。但依我觀察,當時另外兩張靠近窗邊的卡位檯也各只有兩人入坐,我向服務員表達了這點,她解釋因為該兩位顧客是在繁忙時間前(她說是中午12時)已入坐,但我對此說法感到很大懷疑,因為我眼見該兩位客人是在我入座時(即12:45)才落單Order食物,依合理的推段,很少人會在12時入座卻過了45分鐘才落Order。因此,我覺得服務員的這個解釋是用來推搪我的要求,有點不可信。同時也感到這安排對我有欠公平,為何該兩位顧客可以在繁忙時段入座Window seat,我卻不可以呢?我不是要去譴責該位服務員,而是想餐廳在培訓服務員的時候,不應只注重教她們說幾句日文的Magic Word,可否在回答客人的技巧上作更多培訓,使她們在回答客人的問題或婉拒客人的要求時可提出更有說服力和更合理的解釋。今次點了蜆肉番茄奄列咖喱飯水準依然
等了這麼久,CoCo壹番屋終於在港島開分店。

懷著滿心的歡喜來到,卻被一些坐位上的安排,使我感到不快。

今次點了蜆肉番茄奄列咖喱飯
水準依然保持得很好
日式咖喱的口味一向討人歡心
今次選了Standard少辣
對於不嗜辣的我,味道剛剛好,輕易入囗
奄列也貫徹了一貫的水準
一層美觀美味的滑蛋包著粒粒晶瑩的珍珠米
吃得我很滿足!
唯一不足的是蜆肉的數量
略嫌份量不足。

最後,
希望餐廳在安排入座方面可以有改善,使我有動力來再次光顧!
2012-05-23