2022-09-29 13 浏览
Chokohood精緻有格調,店員細心有禮,而且對朱古力擁有豐富嘅知識。店員可以跟據客人嘅喜好而介紹各款甜品。朱古力豆同咖啡豆一樣,唔同產地,唔同品種,都可以變化出令人意想不到嘅味道。🤎厄瓜多爾72% 凍朱古力($57)竟然凍朱古力可以飲到花香味🌷 口感清爽,感覺涼快。店鋪附上嘅tasting note寫住呢款朱古力係有prune 及flowery black currant味。呢一杯凍朱古力真係完全帶我進入品嘗朱古力嘅另一領域!🤎經典意大利熱朱古力($45)- 由7種可可豆🫘調配而成。口味猶如朱古力醬,非常濃厚,但係唔會太甜太漏。飲完無漿住個口嘅感覺。🤎黑朱古力慕絲配可可果蓉 ($78)我都係第一次食可可豆嘅豆蓉。原來可可豆蓉味道酸甜,有D似熱情果,配合朱古力慕絲,可解膩之餘亦提升味道層次。🤎朱古力意式雪糕 ($98)Gelato用上本地雪糕店(野草)嘅菲律賓70%單品朱古力及含有真雲呢拿籽嘅雲呢拿gelato,加埋意大利粒粒焦糖榛子,真係味蕾一大享受!Chokohood絕對適合有品味又對朱古力有要求嘅Chocoholic🤎

厄瓜多爾72% 凍朱古力
經典意大利熱朱古力
黑朱古力慕絲配可可果蓉
厄瓜多爾72% 凍朱古力
經典意大利熱朱古力
黑朱古力慕絲配可可果蓉
朱古力意式雪糕
Chokohood特濃朱古力蛋糕Tiramisu厄瓜多爾72%單一產地朱古力飲價錢💲: $65/ $65/ $57好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-又到介紹cafe時間~今日呢間係係香港好少有主打朱古力🍫的cafe,而唔係咖啡。好似係西營盤都有另一間!個人比較鍾意朱古力>咖啡,所以知道的時候已經bookmark左。淡橙色的外牆,色調和諧,門口室外的位置,帶住主子都可以嘆杯朱古力😗-✅特濃朱古力蛋糕。熱辣辣新鮮出爐的朱古力蛋糕上枱已經好香😳 口感似brownie+ soft cookies,外層焗到小小脆,入面係濕潤的軟同煙煙韌韌咁☺️ 朱古力味濃而唔甜,帶黑朱古力的濃厚😋 上面鋪滿輕盈的cream+雜莓+朱古力碎,味道唔單調,莓的酸仲中和到朱古力的味道。鍾意brownie的朋友,呢個係一定要叫!-🆗提拉米蘇。呢個相對上係最唔驚喜的一個,但又幾打卡able。除左面頭有啲朱古力碎,呢個甜品同朱古力扯唔上啲咩關係🤔 mascarpone cheese軟滑creamy,入面2層的手指餅已經浸到好濕潤,但都係酒味唔濃,
Chokohood
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

🆗提拉米蘇。呢個相對上係最唔驚喜的一個,但又幾打卡able。除左面頭有啲朱古力碎,呢個甜品同朱古力扯唔上啲咩關係🤔 mascarpone cheese軟滑creamy,入面2層的手指餅已經浸到好濕潤,但都係酒味唔濃,咖啡味出d。但可能心理作用,呢到的可可粉特別細膩香濃🤪 個人喜歡再軟身小小的tiramisu🤫 係個正常的tiramisu,不過來到呢到又唔需要特別叫。

✅✅厄瓜多爾72%單一產地朱古力飲。呢到的可可豆好似咖啡豆乾,來自唔同地方,亦有唔同的味道同濃度,菲律賓同台灣的比厄瓜多爾的濃度低小小,所以今次揀左最濃的🤭 呢隻豆會帶布冧同花香的黑卡輪子味,好講究😎 雖然飲唔出呢2隻味,但入口都哇一聲😱 朱古力好綿密順滑細膩,比平時的杰同濃,口感一流。帶天然的花蜜甜同稪香,飲落喉有啲回甘🤩同埋用左cocktail冰搖的方法,唔加冰唔會溝稀朱古力,但一樣透心涼🥰

來到一定要飲返杯朱古力!同埋必食朱古力的甜品。店家都有小小輕食既,不過主打都係朱古力。自問係朱古力控一定要來!會發現原來朱古力都可以飲得咁有品味!

同區美食🍧: #piggyfoodiein大坑
2022-09-26 10 浏览
今次去到大坑食甜品,甜品店以橙色為主調,配合簡約既木桌椅同綠色植物,既搶眼又簡約。店主搜羅各種高質朱古力磚,製作出多款甜品同飲品。Chokohood Party 包括黑朱古力泡芙、海鹽焦糖雪糕配朱古力窩夫筒配朱古力醬及可可碎粒、Panna Cotta 意式奶凍配可可蜜同可可茶。用左特別設計既餐墊,介紹了每一款甜品用左邊個部分製作。店員建議先食Panna Cotta 意式奶凍,奶凍口感細滑,之後再品嘗可可茶,可可茶用了可可殼冷泡,帶淡淡發酵味,這味道幾特別,跟住就到海鹽焦糖雪糕配朱古力窩夫筒,雪糕筒既朱古力醬十分香濃,最後就到黑朱古力泡芙,呢個係我最喜歡的,喜歡食黑朱古力的都不能錯過!凍朱古力飲品 有不同產地可選,包括厄瓜多爾、台灣同泰國,我就揀左台灣,味道帶有堅果、熱帶水果之香氣,入口香滑,可可味濃而且甜度適中。
今次去到大坑食甜品甜品店以橙色為主調,配合簡約既木桌椅同綠色植物,既搶眼又簡約。店主搜羅各種高質朱古力磚,製作出多款甜品同飲品。

Chokohood Party

凍朱古力飲品
2022-09-21 8 浏览
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.9/5💜 除咗抹茶之外,朱古力就係我最中意嘅食物😍朱古力迷一定要留意呢間cafe,位於大坑的精品朱古力店🍫用可可果和植物做裝飾,帶文青風格🌿✅厄瓜多爾朱古力$57天氣太熱選咗凍飲,好消暑☀️72%濃度朱古力,果然沒有令我失望☺️朱古力味道濃郁,入面加咗可可蜜,帶果香味😋用咗cocktail的方法調製,可以走冰,減少冰塊融化之後令朱古力味道變淡,唔會破壞朱古力濃郁感🧊✅CHOKOHOOD PARTY $128🍫意式奶凍、可可蜜、可可豆碎奶凍上面有可可豆碎和可可蜜,可可豆碎係可可的果肉,如果單食可能會覺得有點澀,但配合可可蜜和奶凍的甜味就恰到好處😍好欣賞佢地嘅配搭,加上奶凍香滑,可可的配搭另食物的更層次豐富👍🏻🍫黑朱古力泡芙泡芙外皮酥脆,忌廉充滿朱古力香,採用意大利黑朱古力製造,所以唔會太甜😄🍫海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒、單一產地朱古力醬、可可豆碎賣相吸引🤩雪糕配焦糖醬和厄瓜多爾朱古力醬,雪糕好滑仲要係我中意嘅焦糖味😍🍫冷泡可可茶用可可殼經過一晚浸泡,發酵過的味道有啲似酒味,味道帶回甘🌿🐻總結店員會細心介紹每款食物,不但增加朱古力的知識,仲有一個很好的體
💛好味指數:4.8/5💛
💜回頭指數:4.9/5💜

✅厄瓜多爾朱古力$57

✅CHOKOHOOD PARTY $128
🍫意式奶凍、可可蜜、可可豆碎

🍫黑朱古力泡芙
🍫海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒、單一產地朱古力醬、可可豆碎
🍫冷泡可可茶
用可可殼經過一晚浸泡,發酵過的味道有啲似酒味,味道帶回甘🌿

🐻總結
店員會細心介紹每款食物,不但增加朱古力的知識,仲有一個很好的體驗☺️

📍CHOKOHOOD (大坑)
大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖
2022-09-20 45 浏览
港島區文青聖地大坑最多特色CAFE,其中這間以粉橙色調為主的CAFE,主打「精品朱古力」,有別於朱古力傳統上給人甜膩的印象。店內的裝修亦充滿著亞熱風情,擺放簡約的木桌椅及綠色植物,給人舒適的感覺。門外位置更可帶同寵物。厄瓜多爾72% - $57朱古力飲品用上來自台灣、菲律賓及厄瓜多爾的朱古力,不同產地的可可豆有不同的風味;當中濃度最高的厄瓜多爾,便有著濃郁的有布冧和帶花香的黑加侖子風味;同時將調酒的技術運用到朱古力上,以冰搖將冰隔走,再倒入冰鎮玻璃杯,完全不會沖淡味道,入口綿密細緻又細滑,感覺好涼快消暑。特濃朱古力蛋糕 - $65外觀精緻的蛋糕於一層厚厚而幼滑的輕忌廉上,擺放了香甜的士多啤梨和藍莓,旁邊圍著可可糖漿和可可豆碎,醇香之餘又有酥脆口感;蛋糕富有極濃郁的黑朱古力味,外脆內濕潤,質感有點像布朗尼蛋糕般鬆軟。泡芙 - $38脹卜卜的泡芙好酥脆,鋪著一粒粒的可可粉,一咬流出滿滿的黑朱古力忌廉,感覺幼滑又輕盈,濃郁可可豆香又不膩,還有熱情果口味可選擇。
厄瓜多爾72%

泡芙

泡芙 - $38
2022-09-20
下午茶
再次嚟到依度主打朱古力嘅飲品店+甜品店💁🏻‍♀️上次淨係飲咗朱古力,今次仲食埋佢嘅甜品添🤤Chokohood Party $128依個朱古力甜品 set係包括有:🍮Panna Cotta:上面插咗支可可豆整嘅蜜糖嫁🍯面頭仲有可可豆碎朱古力增加口感☺️🧁黑朱古力泡芙:好好食😍外層好脆,包住一大球嘅朱古力cream都一啲都唔膩又唔甜,朱古力味好濃郁🥰🍦海鹽焦糖雪糕:倒插咗個朱古力脆筒,仲有可可豆碎添🫖冷泡可可茶:係用可可豆殼去冷泡嘅茶,好特別🤩有淡淡可可香同果香,可以食完甜品最後飲去解膩😚☕️台灣福灣70%凍朱古力 $60上次嚟係飲咗台灣屏東嗰款嘅熱飲覺得好好飲,今次嚟到就已經轉咗用台灣福灣嘅朱古力豆🫘因為天氣太熱,好適合試埋佢嘅凍飲😬 佢依度嘅凍飲為咗保持朱古力品質,係會去冰唔會令味道變淡嫁👍🏻

Chokohood Party $128

依個朱古力甜品 set係包括有:

🍦海鹽焦糖雪糕:倒插咗個朱古力脆筒,仲有可可豆碎添

☕️台灣福灣70%凍朱古力 $60
2022-09-13 8 浏览
🍫 #大坑 #Chokohood身為朱古力狂熱分子嘅我終於有機會嚟到呢間位於大坑嘅朱古力專門店食嘢喇🥳 呢度嘅關門時間係6pm所以平日要返工冇機會嚟,weekends就可以嚟chill吓喇🥰🍫 Chokohood party ($128)呢個係店員推介嘅Menu,帶你舌尖品嚐「由可可到朱古力」之旅🤩,有以下四樣嘢:🍮 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎奶凍非常香滑,再加埋可可豆碎口感豐富,仲可以自己唧啲用可可整成嘅蜜糖漿添😚🥠 黑朱古力泡芙泡芙黑朱古力味香濃但又唔會太甜,大大粒好滿足🤤🍨 海鹽焦糖雪糕、朱古力威化简 、單一產地朱古力醬、可可豆碎雪糕加上用可可整成嘅焦糖醬,仲有黑朱古力威化筒同可可碎,朱古力味濃,甜度亦拿捏得好好🤗🍵 冷泡可可茶可可茶少少苦,但一啲都唔澀💓☕️ 菲律賓Auro 70% ($60/cold)參考咗cocktail嘅做法,店員會用shaker shake呢款朱古力凍飲,加入咗荔枝、藍莓等果香,70%嘅朱古力中帶有少少水果嘅酸甜香味,清新自然,好適合夏天飲😛
🍫 #大坑 #Chokohood

🍫 Chokohood party ($128)

🍮 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎

🥠 黑朱古力泡芙
泡芙黑朱古力味香濃但又唔會太甜,大大粒好滿足🤤

🍵 冷泡可可茶
可可茶少少苦,但一啲都唔澀💓

☕️ 菲律賓Auro 70% ($60/cold)
2022-09-13
下午茶
  • Chokohood  Party
相約朋友在港島吃brunch但時間尚早,就走來我最喜歡的社區:大坑走一趟~ 這個小區近十年的變化真的很大,也越來越多有趣的食肆跟小店在這裡出現了,其中這家以朱古力(巧克力)來做主題的小店就吸引到我來試試 單一產地朱古力:厄瓜多爾72% $53(熱)$57(冷)以朱古力為主角的小店,當然不能錯過店家的朱古力飲品~ 原來朱古力也可以像咖啡一樣有來自世界各地生產的精品朱古力!店家選取了來自菲律賓、台灣及厄瓜多爾三國種植的可可豆,三款同樣是70%或以上的黑朱古力,各有不同風味!這次我就選了可可濃度最高的厄瓜多爾72%,每點一杯單一產地朱古力,店家都會奉上一張小咭,介紹飲品的風味,而這個厄瓜多爾72%就是滿有布冧和帶花香的黑加侖子~ 就算天氣太熱來一杯冷的,仍然無損這杯的可可味道,入口綿密細緻又細滑,是天然稪香的甜味也帶點果香,甜度跟回甘度同樣剛好,不會過膩!最欣賞的是就算點一杯凍飲店家也不會加冰令朱古力的味道變淡而是濃郁無比;也非常驚喜的原來一杯朱古力也跟常品咖啡一樣可以帶出不同層次的味道,非常特別啊!早就聽聞這店很久,以朱古力作主題的餐廳幾乎在香港沒有一兩間,除了一眾朱古力控不能錯過外,也會
單一產地朱古力:厄瓜多爾72% $53(熱)$57(冷)
早就聽聞這店很久,以朱古力作主題的餐廳幾乎在香港沒有一兩間,除了一眾朱古力控不能錯過外,也會吸引到一班對朱古力興趣不大的朋友來一探究竟
店家以一身粉橙色外牆吸引途人,小小的店面分為室外跟室內,室外只有一張小檯和綠色植物,感覺悠閒又放鬆的感覺,當然少不了是讓客人打卡啦!怕熱的朋友可以在室內安坐,裝潢溫馨別緻,同樣放滿不少綠色植物
除了單一產地朱古力飲品以外,也有少見的可可茶、特色飲品跟朱古力製作的甜品供應,而且每款都是採用店家從世界各地搜羅不同的可可豆而製成的味道,店員都會為逐一為食客介紹及推薦適合的口味,讓大家嘗到美味之餘也可多了解可可豆的特性跟味道~ 雖然小編不是一名標準的朱古力控,可是在這裡找到店家對朱古力的熱情,一下子滿足了味覺之餘又豐富了腦袋的知識了!
2021-11-20
2022-09-11 15 浏览
早排天陰陰成日落雨 要食返啲甜品開心下先得我地去左大坑一間精品朱古力餐廳到食甜品好多產品係依到獨有 樣樣都想試所以叫左CHOKOHOOD PARTY 由可可到朱古力 利用可可果實每一個部分去製作產品~ Panna Cotta, Cacao fruit syrup, Cacao nibs奶凍夠細滑 配上可可果蜜帶果味 增加味道既層次 另外加埋可可豆碎 口感似Nuts 脆脆地好好咬我地都好鍾意❤️~Dark Chocolate Choux泡芙裡面忌廉好細滑 朱古力味好濃郁🍫~ Salted caramel ice-cream, Chocolate waffle cone dipped in S.O. chocolate sauce, Cacao nibs, Fleur de sel雪糕帶微微咸味 中和返焦糖既甜度窩夫筒裡面有一層黑朱古力 微甘 令到整體甜度啱啱好😍~ Cacao tea 由可可殼浸泡 飲落似茶 但蘊藏可可香氣好清新 夠消暑🧊另外仲飲左單品朱古力Pang Tung (Tai Wan) Iced Chocolate 🧊依到有3款單品朱古力可以揀店員推介我地試屏東依款因為依種味道比
早排天陰陰成日落雨

偏nutty

另外值得一讚 就係依到既店員👭🏻
因為餐廳有好多外國品牌 口味又特別既朱古力賣
店員都好細心又有耐性
介紹產品既口味同關於可可果既知識比我地知 仲比左啲朱古力我地試
印象最深刻就係英國品牌Solkiki依款 Whisky Nibs 雖然佢濃度得60 但一啲都唔甜 帶少少酒香同海鹽焦糖既咸味 好特別 鍾意飲酒既朋友一定唔可以錯過😋
*✲゚*。 🍫朱古力迷必去 大坑朱古力Cafe 🤎次次去大坑經過呢間cafe都好想試 通常已經食飽就冇去到🙈今次特登嚟終於可以試到😍
CHOKOHOOD PARTY呢個甜品Tasting Menu有4款甜品:🍫 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎
Panna Cotta就咁食奶味重 加埋可可蜜幾特別🍫 黑朱古力泡芙泡芙外層面頭做到脆皮😍入面嘅朱古力餡滿滿的🤩甜度適中 好好食😋🍫 海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒
個Base係雲呢拿雪糕 加左焦糖醬同海鹽喺上面雪糕係有雲呢拿籽架真材實料😆個Cone上面有一層厚厚嘅朱古力醬 好正😍 好食過Godiva🤫

🍫 冷泡可可茶
可可茶出面比較少見係用左可可殼浸泡一晚整成💁🏻‍♀️
味道會有少少好似發酵左咁 幾得意😛店主好用心介紹個甜品set係用盡可可果實每part整出嚟連張餐紙都用心設計過 介紹每件甜品係用邊個部分製作 非常有心思👏🏻另外杯凍朱古力都係十分出色係用手搖方式整 入面冇冰架 所以朱古力味keep到好濃🤤朱古力迷一定要去試吓呢間小店👍🏻-✨ CHOKOHOOD PARTY ($128)✨ 凍朱古力 (厄瓜多爾72%單一產地朱古力) ($57) -📍 C
*✲゚*。 🍫
朱古力迷必去 大坑朱古力Cafe 🤎

次次去大坑經過呢間cafe都好想試 通常已經食飽就冇去到🙈
今次特登嚟終於可以試到😍

🍫 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎
Panna Cotta就咁食奶味重 加埋可可蜜幾特別

🍫 黑朱古力泡芙
泡芙外層面頭做到脆皮😍
入面嘅朱古力餡滿滿的🤩
甜度適中 好好食😋

🍫 海鹽焦糖雪糕、朱古力威化筒
個Base係雲呢拿雪糕 加左焦糖醬同海鹽喺上面

店主好用心介紹個甜品set係用盡可可果實每part整出嚟

另外杯凍朱古力都係十分出色
係用手搖方式整 入面冇冰架 所以朱古力味keep到好濃🤤
朱古力迷一定要去試吓呢間小店👍🏻
✨ CHOKOHOOD PARTY ($128)
✨ 凍朱古力 (厄瓜多爾72%單一產地朱古力) ($57)
📍 CHOKOHOOD @chokohood
大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖
#cafefoodsnap_TaiHang
#cafefoodsnap_desserts
#cafefoodsnap_cafe
2022-09-09 11 浏览
召喚朱古力控ꕀꕀ⇢ఌCHOKOHOOD大坑是個咖啡小店集中地除了大熱曲奇外另一吸引眼球的是這間粉橙色小店主打朱古力的咖啡店ꔐCHOKOHOOD($128)朱古力派對ꕀ✩•‿•完全出自可可豆真正的朱古力宴會ꕤ意式奶凍 。可可蜜配可可豆碎奶凍跟可可蜜也是用可可果製成 奶凍口感嫩滑ꕀ可可蜜很清甜很神奇的可可豆產成品ꕀ完全是另一種角度去體驗可可而可可豆碎帶苦澀ꕀ可增加風味同口感ꕤ黑朱古力泡芙泡芙用上可可粉ꕀ泡芙還能保持脆身而餡料是用可可製成ꕀ用上黑朱古力朱古力味濃郁而帶少少酒香超有驚喜ꕀ是三款裡面最愛ꕤ海鹽焦糖雪糕配朱古力威化筒及可可豆碎以另一種形式呈現ꕀ體驗朱古力以雪糕香甜去突顯可可原味道作為調劑的平衡海鹽焦糖雪糕是完美達標但個人認為應該配朱古力雪糕整體風味會更融合🙈ꕤ冷泡可可茶以可可冷粹製作的可可茶好神奇的感覺ꕀ感受到其可可香氣但沒有可可的濃郁感很特別ꕀ值得一試ꔐ凍朱古力 來自屏東的可可製成濃度有70%第一次覺得朱古力是有層次不會太單一的感覺( ᵒ̴̶̷̤ꈊ˂̶̤̀ )✧ꔐ熱朱古力來自厄瓜多爾濃度有72%熱的朱古力明顯口感較濃稠而朱古力味會更濃郁點是有種喝下來的甜蜜幸福感¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵ
召喚朱古力控ꕀꕀ⇢ఌCHOKOHOOD
大坑是個咖啡小店集中地
除了大熱曲奇外
另一吸引眼球的是這間粉橙色小店
主打朱古力的咖啡店

ꔐCHOKOHOOD($128)
朱古力派對ꕀ✩•‿•完全出自可可豆
真正的朱古力宴會

ꕤ意式奶凍 。可可蜜配可可豆碎
奶凍跟可可蜜也是用可可果製成

熱的朱古力明顯口感較濃稠
而朱古力味會更濃郁點
是有種喝下來的甜蜜幸福感

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
餐廳裝修很舒服寫意(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
粉橙色帶給人很relax的感覺
店員服務很好ꕀ對朱古力有著專業認知
是我會回訪的小店
2022-09-06 15 浏览
留意左呢間精品朱古力cafe好耐啦🍫本身係一個朱古力迷 終於同朋友夾到時間過嚟試一試 好興奮😍雖然呢度店面唔算好大 不過裝修別致舒適 木器嘅佈置加埋綠色植物 令人有好relax嘅感覺☘️既然主打朱古力 店主都好有心思喺世界各地搜羅唔同嘅可可豆 製作出特色嘅甜品同飲品🍹▫️Chokohood Party揀咗呢個朱古力甜品拼盤 就可以一次過試到幾款自家製嘅甜品😋黑朱古力泡芙 外層酥脆 中間嘅朱古力慕絲好有質感 味道濃而不膩 雪糕賣相可愛 雲尼拿雪糕加上焦糖醬同可可碎粒 雪糕筒邊同內層都塗上嚟自厄瓜多爾嘅朱古力醬 味道更有層次🍨而奶凍都相當驚喜 奶味濃郁而且好滑 將honey同朱古力碎加落去 係好特別嘅配搭 set內仲有兩小杯冷泡可可茶🍵冰涼嘅感覺啱晒夏天 喺茶味之中滲出淡淡嘅朱古力味 第一次試嘅我表示她新穎 原來茶同可可係可以咁夾㗎❤️另外我個單點咗一杯凍嘅朱古力飲品 有台灣/菲律賓同厄瓜多爾嘅可可豆可以選擇 經店員介紹後 揀咗來自台灣屏東嘅(風味:提子乾/拖肥/果仁/熱帶水果/甘草/雲呢拿) 濃度70%唔會太甜 係比較親民嘅口味最後店舖嘅裝修都好啱打卡📸尤其是我地坐嘅室外位置 大家都可以放心

▫️Chokohood Party

最後店舖嘅裝修都好啱打卡📸尤其是我地坐嘅室外位置 大家都可以放心 唔會太熱 間中有啲清風都幾清涼☺️
2022-09-03 122 浏览
我係朱古力控🫣 今次好似係第一次去朱古力主題嘅cafe☕️ 牆身以橙色為主調,店內擺滿木系桌椅同綠色植物🍃 食物同飲品質素都好好🫶🏻Chokohood甜品派對 $128眼花撩亂嘅我喺店主推介下揀左呢個甜品party set🤤 一盤有齊幾款人氣甜品同冷泡可可茶✨要講賣相最吸引就係倒插住朱古力威化筒嘅海鹽焦糖雪糕🍦首先個cone要讚嘅係連入面都有搽滿朱古力醬🥹 而海鹽焦糖雪糕係濃到新境界😱!! 鹹鹹的海鹽加埋甜甜的焦糖真係舌頭上嘅衝擊🤪 而黑朱古力泡芙入面有香滑忌廉😗 食落甜而不膩🤩 意式奶凍好幼滑🤍用一個透明餐具裝住,上面淋上可可蜜同可可豆碎都係加分位🍯 仲有杯冷泡茶入口香醇,帶有淡淡朱古力香味🤎 除左咁特別嘅三角形餐盤😝 連張餐墊紙都內有乾坤🫣 上面介紹咗每件甜品係由可可果實邊個部分製作💕 欣賞店主的小小心思🫶🏻厄瓜多爾72%單一產地朱古力 $57最後揀咗一杯Ecuador 😍 超好飲的🥰 飲落去係可可天然稪香甜味,口感細緻又順滑😚冇諗過飲朱古力都會有消暑嘅感覺💦💦Menu

我係朱古力控🫣 今次好似係第一次去朱古力主題嘅cafe☕️

Chokohood甜品派對 $128

厄瓜多爾72%單一產地朱古力 $57

Menu
2022-08-26
  • 厄瓜多爾72%單一產地朱古力
2022-09-02 12 浏览
每次經過大坑都見到呢間粉紅色嘅cafe, 前幾日就同好鍾意食朱古力嘅fd去試下佢地嘅招牌朱古力甜品(˶ˊᵕˋ˵)🍫𝗖𝗛𝗢𝗞𝗢𝗛𝗢𝗢𝗗 𝗣𝗮𝗿𝘁𝘆 $128 ✿ 意式奶凍+可可蜜+可可碎✿ 黑朱古力泡芙✿ 海鹽焦糖雪糕+朱古力威化筒+朱古力醬+可可豆碎✿ 冷泡可可茶呢個甜品set有晒我最鍾意嘅甜品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 第一樣試咗佢地嘅意式奶凍,配可可蜜同可可碎🍫奶凍濃郁,好重奶味,可以加埋可可蜜,類似蜂蜜咁甜甜地(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)黑朱古力泡芙由可可豆組成,泡芙外層鬆脆,入面嘅朱古力cream唔會太甜,有黑朱古力獨有嘅澀味,好食😋海鹽焦糖雪糕配朱古力威化筒好鍾意呢個海鹽焦糖雪糕🍦好重焦糖味,比黑朱古力甜啲,加埋朱古力cone 好夾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另外威化筒仲有朱古力醬同可可豆碎,層次豐富😆冷泡可可茶店員話係由可可殼製成,可可茶淡淡回甘,食完咁多甜品飲返杯可可茶就啱晒🥰冰搖朱古力 Ping-tung, Taiwan $60佢地嘅可可豆有唔同產地,我就叫咗一杯用台灣屏東縣嘅可可豆整成嘅凍朱古力♪(´ε` )朱古力入口好幼滑,有淡淡甘味,唔會太甜,好好飲❤️❤

🍫𝗖𝗛𝗢𝗞𝗢𝗛𝗢𝗢𝗗 𝗣𝗮𝗿𝘁𝘆 $128
✿ 意式奶凍+可可蜜+可可碎
✿ 黑朱古力泡芙
✿ 海鹽焦糖雪糕+朱古力威化筒+朱古力醬+可可豆碎
✿ 冷泡可可茶

海鹽焦糖雪糕配朱古力威化筒

冷泡可可茶

冰搖朱古力 Ping-tung, Taiwan $60
朱古力入口好幼滑,有淡淡甘味,唔會太甜,好好飲❤️❤
【大坑精品朱古力cafe】朋友同我都算係朱古力🍫控 平時會飲下朱奶 佢一直好想試下以朱古力為主題嘅cafe 果日我地就去左位於大坑嘅Chokohood 果然顛覆想像 充滿驚喜 原來朱古力都有咁多玩法~Cafe主打單品朱古力飲品 選用厄瓜多爾🇪🇨、台灣🇹🇼同菲律賓🇵🇭單一產地可可豆 沖調出好多唔同嘅朱古力產品 包括朱古力奶🥤仲有特濃朱古力甜品同冷泡可可茶☕️ 朱古力控千期唔好錯過!未入去前 見到好一片珊瑚🪸色牆身 好鮮豔又sharp 都好易搵 成個cafe充滿極簡主義 門外有很大盆綠植🌳 仲有盆栽🪴🎍好像去了國外嘅咁 充滿異國風情 店員又好友善 一直同我地介紹餐廳特點 學到好多野~*Ping-tung, Taiwan $60 選用台灣🇹🇼福灣可可豆達70% 冰搖朱古力以調酒手法搖成 會將冰隔走 再倒入冰鎮玻璃杯中 唔怕冰融化變淡 開頭感覺甘甘地 唔會好甜 之後會有陣甘甜味 濃厚得黎 d 朱古力又好香滑~*CHOKOHOOD PARTY $128餐牌寫住Our signature tasting flight Guiding you through from "Cacao to Choco
【大坑精品朱古力cafe】

*Ping-tung, Taiwan $60

*CHOKOHOOD PARTY $128
餐牌寫住Our signature tasting flight Guiding you through from "Cacao to Chocolate"
希望指引大家從可可豆🫘到朱古力🍫~

~Cacao tea 可可茶 ☕️
店員話係由浸泡過嘅可可殼製成 輕微苦澀 但飲完有陣回甘味 同濃厚果香~

~Salted caramel ice-cream, Chocolate waffle cone dipped in S.O. chocolate sauce, Cácao nibs, Fleur de sel 海鹽焦糖雪糕🍦配朱古力窩夫筒 點朱古力醬及可可碎粒
呢個組合好特別 開頭食焦糖雪糕係偏甜嘅 食到最後食埋個cone 係食到海鹽味 係鹹嘅 兩個味道交織 感覺好似舌尖上的雪糕🍦咁 味覺上嘅享受 再配埋朱古力醬同可可碎粒 super~

~Dark Chocolate Chou黑朱古力泡芙
由可可豆🫘 組成 泡芙入面嘅cream 香滑又濃郁 配埋一齊好好食~

~Panna Cotta, Cacao fruit syrup, Cacao nibs Panna Cotta 意式🇮🇹奶凍 配可可蜜
大家可以按照自己需求擠 有可可豆殼同果肉 組成 呢個好食 奶凍濃郁有充滿奶味 再配埋可可蜜 好似蜂蜜🍯咁 食完依然唇齒留香 令人回味~

餐墊紙嘅設計都好有心思 第一次見餐墊紙係同食物同步 用牛油紙製成 跟住箭嘴➡️標示 就可以知道每件甜品係由可可果實邊個部分製成 十分細心 同誠意十足 一路食一路學到朱古力知識~

📍地址:大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖
營業時間:星期一至五 10:30am – 6pm;星期六、日及公眾假期 10am – 6pm