2022-05-17 2045 浏览
今日是第一次嘗試這餐廳,一入到去,內部的裝修已覺得很熟。因其實這餐廳的前身,也是我經常去的一間餐廳,不過已關了好兩年,之後便再沒有去。午餐和晚餐原來都是全部食set,冇得單點。午餐也不算貴只是二百二十蚊左右。當然有頭盤,主菜和咖啡或茶。如要甜品,便要加錢,這樣也合理。頭盤有兩款可揀,沙律或或是湯,我們各點了一份。上頭盤前,也有好幾塊蒜蓉包。沙律非常新鮮,很好食。湯今日是粟米湯,好飲。本來主菜想點魚,魚是石斑塊,終於我們都是點了西班牙豬。上主菜時,感覺上有些怪,因為是豬,但明顯不是全煮熟,肉地還有些血紅。我冇多問,便照食下去。肉地也好鬆化,如果撇開未煮熟的問題,也是好食的。其實食完頭盤同主菜,已好飽。我們只叫了兩杯咖啡,咖啡不差,不是帶果酸那種,所以我鍾意。這餐廳,不是太大,多是兩人至四人枱,唔逼,如果想食一餐,又不太貴,又不會趕你走,又坐得好舒服,差不多二百四十蚊一個人,我覺得這選擇也不差。應該會再去。大約半個月轉一個餐牌。
幾好的午餐
幾好的午餐
2022-04-21 1726 浏览
已經係唔知第幾次返嚟Chez Moi 食lunch,佢性價比咁高嘅3-course lunch set 真係好吸引☺️ 每次嚟到都會額外再加埋dessert,今次都唔例外🥳黎食嘢記得預早book定枱,weekend Lunch time有時都幾full下,book定就唔使等!我哋好快坐低咗嗌咗嘢食😝每次嚟到最吸引就係佢熱辣辣嘅蒜蓉包,真係好好食🥳蒜蓉味足夠又鬆軟,痴痴是英文我使唔使再加多個嘅時候我都蠢蠢欲動,又驚正餐同埋甜品食唔晒🤣跟住就係沙律🥗佢會定時轉唔同嘅配搭,今次牛油果都好新鮮我都幾鍾意☺️今次影漏咗個龍蝦湯🦞,佢個湯真係超濃郁!正餐我嗌咗紙包焗鱸魚🐟上菜嘅時候嚇親,本身以為係魚柳點知原來係原條魚,味道清清地適合唔係好鍾意食濃味嘅朋友(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最後就係我最鍾意嘅甜品🍮!今次甜品係芒果拿破崙,好好食😋叫埋杯熱咖啡,就係一個完美嘅收尾👍🏻

正餐我嗌咗紙包焗鱸魚🐟

2022-04-20 1096 浏览
期望太大,失望亦大!朋友推薦所以前來一試,對法國餐廳有一定期望,可惜又開始到結尾都是糟糕!1)二人用餐,無奈被安排坐下4人圓餐,背著窗口,對住其他食客,感覺不良好2)侍應態度冷漠,不可以說他們態度差,但就動作急速,食完即時收野,即時問你飲什麼,絕對跟茶餐廳一模一樣,未試過去西餐廳有這種經驗!3)中立說,每度菜都見廚師用心製作,但味道不怎麼好,魚柳入口似粉狀,甜品就是賣相精緻,但不好吃!絕對不會有下次!非常差嘅經歷!
期望太大,失望亦大!

絕對不會有下次!非常差嘅經歷!
2021-12-31 1331 浏览
平安夜外出晚飯實在太多人了,所以一家人改了去食Christmas lunch,我揀了這間,因為之前食過不錯。因為聖誕節,所以lunch set個menu和價錢都係和平時不同,價錢一定比較貴一點,但亦可接受,lunch set已包前菜丶餐湯丶主菜丶飲品和甜品,可以看以下menu和相片參考,整體和平時一樣都不錯,我喜歡栗子忌廉湯😋。至於餐廳環境也可以,地方不是很大,但坐得也舒適,服務態度也很好,所以仍然會再去的。
2021-12-24
2021-09-27 3602 浏览
今天約了久未見面的同學食lunch, 之前看推介一直都想試的法式餐廳Chez Moi, 所以便趁機會来試吓。餐廳在大廈的楼上,雖然沒有景觀,但是佈置簡約得來也坐得很舒適。我是提前訂位的,被安排在最里面燈光比較moody的位置,靠角落很方便聊天😊这里的lunch set 有不同的main course 選擇,價格很實惠,而且質素不錯!我點了鴨腿,皮脆肉嫰!天婦羅沙律和歺湯都好吃。如果想在銅鑼灣找個安靜的環境吃午餐,這里真是一個好選擇👍

餐前蒜蓉包
凱撒沙律配天婦羅蝦
黑松露椰菜花忌廉湯
法式低溫香草焗法國鴨髀配薯茸
咖啡
銅鑼灣cubus真係卧虎藏龍! 今次試依間小眾唔公廁既法國餐廳. office景 不過服務同食物質素都一流! 有特別日子 (約會, 生日, 週年, 聖誕節情人節)一定要bookmark定, 都幾full!-🦁 環境|雖然係office景冇乜特別 不過內部裝修好有格調! -🦁 服務|不得了!同職員講我地趕時間做野, 佢即刻幫我地盡快上菜, 仲提我地call uber😂-🦁 食物✅ 白菌忌廉湯伴法蔥個湯好好味! 個湯真係勁多菇 好creamy-✅ 炭燒澳洲M7和牛肉眼 ($330)好重炭燒味 加埋紅酒汁中和左油膩! 網紋M7牛扒超juicy. 老細話鴨脾都唔錯 下次試!-✅ Daily Dessert (+$40)唔記得係咩撻🥲 偏甜 不過都唔錯 my boss話tiramisu 比較出色-🦁 Chez Moi銅鑼灣開平道1號Cubus 11樓🦁 人均消費: ~$400 (公司飯)|獅子變貓咪指數: 4.5 / 5!!

🦁 食物
✅ 白菌忌廉湯伴法蔥
個湯好好味! 個湯真係勁多菇 好creamy

✅ 炭燒澳洲M7和牛肉眼 ($330)

✅ Daily Dessert (+$40)

🦁 Chez Moi
銅鑼灣開平道1號Cubus 11樓
2021-03-06 6588 浏览
朋友生日選了這間餐廳午餐,真心不錯。午餐我們都選了安格斯set Lunch (食物和價錢可以參考以下lunch set menu),menu價錢是包兩道菜和飲品,湯和前菜,還有主菜安格斯西冷牛扒都不錯,蒜蓉包很好吃,不過牛扒比我們要求的生了一些,另外我們加了兩客Daily dessert,今天是心太軟,因為朋友生日,餐廳還可以按我們的要求加了生日字句,又為我們拍照,服務很好。現在因為疫情關係,我想餐廳的環境也是大家會考慮的地方,這間餐廳不是很大,但枱與枱之間都安排有一個合適距離。總括來說,無論價錢丶食物丶服務和環境都不錯,是一間值得再次去的餐廳。,
朋友生日選了這間餐廳午餐,真心不錯。
2021-03-04
庆祝纪念
生日
2021-01-28 4546 浏览
多謝家姐請食飯,地點係位於開平道Cubus 11 樓嘅Chez Moi法國餐廳呢處我都係第一次嚟食,地方不大,裝潢尚算簡潔清雅waiter帶咗我哋入房,入邊燈光比較暗,適合情侶撑檯腳。六個人分成三pair坐,四人檯中間用透明膠板隔開張枱,另外一張係二人檯睇Menu,2 course lunch set,頭盤可揀沙律或湯,主菜有牛扒,羊扒,鴨胸,煎魚及意粉等供選擇,最平$158,最貴$300,包咖啡或茶,3-course(+20),有沙律同湯,再+40蚊就有埋甜品侍應先送上蒜蓉包,滿滿牛油蒜蓉,好香脆,重係熱嘅我嘅沙律沙律好Fresh 亞妹嘅湯主菜我哋大多數揀魚柳,亞妹就揀羊架先講個鱼柳係魚,做法係起肉拆骨,先煎後焗,個鱼無錯煎得好靚,但嫌煎得稍為乾啲,鎖唔到魚汁,唔juicy亞妹話佢個羊排就多筋,比較靱+40蚊食埋個甜品,祇得一款Parfait,類似ice cream, 軟綿綿,幾香滑同唔太甜,伴碟有碎果仁餐飲熱咖啡味道正常,但個拉花唔知似乜?整體嚟講,無論環境、服務、食物同價錢,呢度不過不失,屬中上級,但味道同用料,個人就鍾情另一間我去過嘅法國餐廳La Parole啦

呢處我都係第一次嚟食,地方不大,裝潢尚算簡潔清雅

蒜蓉法包

侍應先送上蒜蓉包,滿滿牛油蒜蓉,好香脆,重係熱嘅

我嘅沙律
海鮮茴香沙律

沙律好Fresh

粟米忌廉湯配辣豬肉腸

亞妹嘅湯

主菜我哋大多數揀魚柳,亞妹就揀羊架
先講個鱼柳
香煎魚柳

低濕西班牙羊肩配羊汁

亞妹話佢個羊排就多筋,比較靱

avocado parfait

餐飲熱咖啡
latte

味道正常,但個拉花唔知似乜?
整體嚟講,無論環境、服務、

2021-01-27
蒜蓉法包
海鮮茴香沙律
粟米忌廉湯配辣豬肉腸
avocado parfait
  • avocadoparfait
2020-11-12 4601 浏览
多謝隔離team head 請食飯😊環境氣氛好好~服務態度又好~野食又好味~叫左個 3 course set 再加 Dessert頭盤: - 黃油雞沙律~估唔到又幾夾喎, 聽個名以為係中式菜🤭- 辣肉腸忌廉湯~ 好味- 主菜 炭燒安格斯西冷,搬盤同賣相都好岩相機先食😆 我唔係好食太生既,所以我叫左 medium well,但其實都唔會太熟、食落唔太un, 剛剛好~- 食完嘆杯cappuccino~既然飲得咖啡、梗係要再食個甜品 - 芒果拿玻碖做結尾~ 好好味好脆丫!Bravo~服務態度又好~lunch 呢個價錢真心唔貴~美中不足係臨食完時聽到要返去開會🙄 要趕住食😢
多謝隔離team head 請食飯😊

環境氣氛好好~
服務態度又好~
野食又好味~

叫左個 3 course set 再加 Dessert

頭盤:
- 黃油雞沙律~估唔到又幾夾喎, 聽個名以為係中式菜🤭
- 辣肉腸忌廉湯~ 好味

Bravo~
服務態度又好~lunch 呢個價錢真心唔貴~

美中不足係臨食完時聽到要返去開會🙄 要趕住食😢
  • 芒果拿破崙
2020-10-17 3694 浏览
朋友幫我慶祝生日,食lunch揀咗呢間餐廳✨呢間餐廳似係做私房菜嘅~入到去環境採光都幾夠,不過店員就帶咗我哋一個去比較暗嘅房,但係入邊就好浪漫好有情調😍🙈我哋嗌左兩個lunch set share 一個係牛一個係魚兩個lunch set都包左前菜,我哋都揀咗蝦沙律,沙律好Fresh 🤤魚同埋牛扒都做得好唔錯!🤤之後我哋就叫咗個甜品,侍應仲好貼心咁幫我哋寫咗名同埋happy birthday,總結係一間lunch都幾抵食嘅餐廳😉

我哋嗌左兩個lunch set share 一個係牛一個係魚兩個lunch set都包左前菜,我哋都揀咗蝦沙律,沙律好Fresh 🤤魚同埋牛扒都做得好唔錯!🤤之後我哋就叫咗個甜品侍應仲好貼心咁幫我哋寫咗名同埋happy birthday,總結係一間lunch都幾抵食嘅餐廳😉
2020-10-13 2365 浏览
同好朋友慶祝生日,身邊朋友介紹咗我去呢間餐廳食lunch!睇相覺得嘢食幾靚地方又唔錯,就book去try try叫左兩個lunch set, 我哋兩個都揀咗食沙律~沙律菜好新鮮,配埋爽彈蝦仁,酸酸甜甜嘅醬汁好開胃食完沙律就送上蒜蓉包,好香脆我哋叫咗一客廚師精選新鮮魚柳~煎得岩岩好,表面夠脆但魚肉好嫩~ 另外一個就叫咗炭燒和牛肉眼扒~ 應該得手掌心咁大,不過真係好有牛肉味同牛汁 連啲配菜都吸收左牛肉汁。食食吓仲食到有紅酒味,好食最後仲加錢叫咗個甜品,寫咗生日賀詞~朋友超級滿意總括呢度食物水準高,氣氛一流,係慶祝生日嘅好地方

食完沙律就送上蒜蓉包,好香脆

連啲配菜都吸收左牛肉汁。食食吓仲食到有紅酒味,好食

最後仲加錢叫咗個甜品,寫咗生日賀詞~朋友超級滿意
總括呢度食物水準高,氣氛一流,係慶祝生日嘅好地方
2020-10-08
2020-10-01 1780 浏览
是日同同事黎食set lunch環境清靜優美被安排坐喺𨋢口直望既小空間lunch set 既red bell pepper 湯意外地好飲,就好龍蝦湯咁餐包係一籃最愛既蒜蓉包🤤🤤主菜揀左攤銷美國天然安格斯西冷扒配紅酒汁$168Presentation is very decent牛扒好香,揀左五成熟,肉質幼嫩👍伴菜薯仔好味仲有少量沙律同事叫既係羊T 骨,佢地話有點太硬味道一般,但擺盤係靚既.可以再黎試下佢既dinner,環境適合慶祝特別節日👍
是日同同事黎食set lunch
環境清靜優美
被安排坐喺𨋢口直望既小空間
lunch set 既red bell pepper 湯
意外地好飲,就好龍蝦湯咁
餐包係一籃最愛既蒜蓉包🤤🤤
主菜揀左攤銷美國天然安格斯西冷扒配紅酒汁$168

Presentation is very decent
牛扒好香,揀左五成熟,肉質幼嫩👍
伴菜薯仔好味仲有少量沙律

同事叫既係羊T 骨,佢地話有點太硬味道一般,但擺盤係靚既
可以再黎試下佢既dinner,環境適合慶祝特別節日👍
2020-09-04 2752 浏览
早前未有晚市堂食禁制令前,朋友介紹試了一間上樓的銅鑼灣西餐,有5-course dinner set 可以選擇,侍應先送上蒜蓉焗法包,新鮮出爐法包很脆並滿滿牛油蒜蓉香,所以我們額外添加了一客 (免費添加),接着我叫了頭盤香煎法國鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁,鵝肝外脆內軟配上微酸的蘋果味道很清新,餐湯是菠菜忌廉湯伴蟹肉,菜湯味道濃濃的,少少杰身,還有少少蟹肉點綴。餐廳很細心上主菜前,提供青檸雪葩讓我們清清口裡的味道,主菜我叫了炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁, 和牛肉眼扒牛味頗濃,炭燒牛肉外層少少脆,內層仍然保存很多肉汁,女士分量剛剛好,最後我們叫了不同的甜品share,有chocolate opera 及 strawberry parfait with Crispy. 這裏環境及侍應服務也很滿意,食物質素中上👍🏻。
這裏環境及侍應服務也很滿意,食物質素中上👍🏻。

BB菠菜忌廉湯伴蟹肉
香煎法國鵝肝伴蘋果蓉配硤酒汁
青檸雪葩
炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁
Chocolate  Opera
士多啤梨芭菲伴榛子薄脆
餐飲
蒜蓉焗法包(任食)
BB菠菜忌廉湯伴蟹肉
香煎法國鵝肝伴蘋果蓉配硤酒汁
青檸雪葩
炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁
Chocolate  Opera
士多啤梨芭菲伴榛子薄脆
2020-06-18 2862 浏览
當晚女朋友生日晚飯, order左兩個set dinner, 加一份cold cut, 食物質素都非常好,个和牛生熟程度控制得非常好, 黑毛豬非常爽口, 以呢個價錢, 餐廳環境和質素巳是超值, 仲可以free cork 2支,

2020-06-16
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
2020-06-08 2086 浏览
我地一行六個人,餐廳安排我哋坐喺一個近門口自成一角嘅位,有落地玻璃,光線充足,配上簡單古典嘅裝修,好舒服。牛排絕對係有質素,肉質鮮嫩,多汁,有淡淡嘅牛味。要推介嘅其實係鴨髀,鴨皮焗得好脆,連埋啲肉食一啖,嗰陣鴨油嘅香味佈滿喺你個口裡面,越食越想食😍😍😍😍😍😍蒜蓉包烤得蒜香濃又香脆,係任添㗎。湯都好好飲,飲曬都唔會覺得溜👍🏻食完開心又滿足 。

炭燒美國天然安格斯西冷扒配紅酒汁
法式低溫香草焗法國鴨髀配薯角