2019-12-05 37 浏览
打完邊爐行行吓發現有一間買泰國奶茶嘅鋪頭我係香港都未飲過泰國奶茶所以即刻買杯泥試雖然佢冇我喺泰國飲嘅咁甜但係都幾香 比我想像中嘅好飲然後再試埋佢嘅雙拼雪糕雙拼係綠茶溝泰國奶茶味食落去第一啖已經發覺好甜!!!!!!!係甜到離晒譜嗰隻😥😥😥😥😥😥😥除咗得個甜字真係冇其他味冇茶嘅香味 好失望好失望😭😭😭😭😭最後食咗幾啖都忍唔住揼咗食完杯雪糕再飲返奶茶會覺得個奶茶冇味可想言之個雪糕係太甜
打完邊爐行行吓發現有一間買泰國奶茶嘅鋪頭

我係香港都未飲過泰國奶茶
所以即刻買杯泥試

雖然佢冇我喺泰國飲嘅咁甜
但係都幾香 比我想像中嘅好飲
然後再試埋佢嘅雙拼雪糕
雙拼係綠茶溝泰國奶茶味

食落去第一啖已經發覺好甜!!!!!!!
係甜到離晒譜嗰隻😥😥😥😥😥😥😥
除咗得個甜字真係冇其他味
冇茶嘅香味 好失望好失望😭😭😭😭😭
最後食咗幾啖都忍唔住揼咗
食完杯雪糕再飲返奶茶
會覺得個奶茶冇味
可想言之個雪糕係太甜
2019-12-04 67 浏览
ChaTraMue係泰國必飲,日日一杯都得,好易有一間係隔離。機場都有,上機前飲到味。知道香港開咗之後,一路都未有時間飲。今日終於食完午飯後,行左下當下午茶。真係茶。香港店舖都有座位,樓底都算ok,坐得舒服。見到我有好多飲品類型,例如芒果、玫瑰同埋傳統奶茶。因為天氣轉啊關係,我地都叫熱飲。正宗泰國薑奶茶$29相信大家都對佢既奶茶唔陌生,係泰國飲都係冰涼同大甜。香港可以揀少甜,貌似健康啲,希望味道都冇變啦!首先聞落去都係好大泰國奶茶甜香,跟住飲落去就有一陣薑味撲鼻。因為奶茶叫咗少甜嘅關係同埋有薑嘅配合,所以比想像中更加健康淡一點甜。薑都係溫和帶出個味道,唔係大刺刺嘅辣味。奶茶都係好滑,不過全甜更好飲。哈哈!正宗泰國綠奶茶 $29呢隻款都係喺泰國好常飲,奶茶加綠茶。青草一般嘅綠色,就咁望仲以為係青草茶哈哈!呢一款比薑奶茶更加有茶香甜。除咗因為叫咗少甜之外,更因為有綠茶嘅甘香配落濃香奶茶當中。對比起泰國都有一定嘅相近度,飲完更加想飛轉泰國。

香港店舖都有座位,樓底都算ok,坐得舒服。

正宗泰國薑奶茶$29

正宗泰國綠奶茶 $29

下午茶
2019-11-23 79 浏览
【泰國奶茶雪糕】 HKD25好啦,講番依間泰式奶茶店,又一間泰國🇹🇭過江龍,係泰國通街都係,依加終於係香港都飲到啦!最熱門當然係泰式奶茶🥤不過係泰國當地飲過得個死甜冇香味,所以都冇諗住俾機會香港嘅分店。今次純粹係行過想試下雪糕🍦味道同飲品一樣,不過依個又幾好食喎😋可能就係因為飲品會好講究茶味香唔香之類嘅問題,而雪糕本身都係甜,所以遮蓋左死甜嘅問題。而且仲好幼滑,比起飲品更值得一試。
【泰國奶茶雪糕】 HKD25

2019-11-22 82 浏览
銅鑼灣渣甸坊旁的小吃街, 最近進駐了泰式茶飲, 原來在泰國是人氣店舖, 經常排滿長長的人龍. 本身喜愛泰式拉茶的我當然不可錯過, 天氣開始轉涼, 於是我點了一杯熱飲, 正宗泰國薑奶茶 $29.-他們還有正宗泰國奶茶, 正宗泰國朱古力奶, 當然也有冷飲. 有綠奶茶, 檸檬茶, 不同的花茶, 也有涼茶要留意, 他們是不可以少冰或去冰的. 待下一次, 一定要回7這個泰國奶茶飄雪, 好好吃的樣子.奶茶不會太甜, 茶味如往常一樣特有的泰國味, 薑味夠又不會刺激. 本身我對奶有點點敏感,  飲用後也沒有狀況.

要留意, 他們是不可以少冰或去冰的.

待下一次, 一定要回7這個泰國奶茶飄雪, 好好吃的樣子.

本身我對奶有點點敏感,  飲用後也沒有狀況.
2019-11-10 74 浏览
講到泰國飲品,一定要提一提泰國人最喜歡的泰式奶茶,我在泰國飲過後,真係十分難忘,當我知道銅鑼灣開左ChaTraMue手標茶後,今日終於可以同朋友黎飲喇店舖環境非常大而且是有座位坐的,唔洗買完就要手揸住一路行一路飲,行動唔方便,除左飲品外,店舖都另外有雪糕賣,選擇多元化正宗泰國薑奶茶$29🍼奶茶是鮮亮的橙色,顏色厚重,飲個時會飲到泰國茶葉特殊香味,泰式奶茶的特點在苦,甜,甘三種味道的融合,材料有紅茶茶葉,砂糖,鮮奶,煉乳,淡奶等,我取了飲到茶葉甘香味,仲有其他甜味主要來源係糖同煉乳,加上沖制過程會將茶在兩壺中倒來倒去,來回幾次,令茶味更香醇濃郁泰國蜂蜜檸檬綠茶$29🍯這款適合在夏天時候飲用,檸檬酸爽加上綠茶清香再加上甜甜的蜂蜜,碰撞一起,酸甜而不膩
正宗泰國薑奶茶$29🍼
泰國蜂蜜檸檬綠茶$29🍯
2019-11-10 33 浏览
泰國人氣手標茶ChaTraMue登陸香港後一直未有機會品嚐,今次出開銅鑼灣,當然要試下啦!除了可以喝到其招牌泰式奶茶外,更加有其它款式的茶飲,果茶,朱古力飲品,奶昔,雪糕和创冰等!雖然如此除左招牌泰式奶茶外,有其它款式嘅茶飲,果茶,咖啡,雪糕同刨冰等,仲有唔同包裝嘅茶葉。舖頭空間大,入面仲有座位,可以慢慢嘆!近日天氣開始轉涼,一試下佢嘅熱飲正宗泰國薑奶茶 ($29)奶茶香濃嫩滑,茶味好香,同時又滲透住陣陣薑味,好飲!

舖頭空間大,入面仲有座位,可以慢慢嘆!

近日天氣開始轉涼,一試下佢嘅熱飲

正宗泰國薑奶茶 ($29)
奶茶香濃嫩滑,茶味好香,同時又滲透住陣陣薑味,好飲!
2019-11-08 160 浏览
幾個月前已經留意到銅鑼灣呢間泰式飲品店,因為上次去泰國個時已經好想係當地飲,但最後因為身體不適(食得太多太多野🤣)而試唔到呢間好出名既泰式奶茶專門店,今次作為雪糕迷既B先生經過見小左人排隊就決定試一試😋。帶有濃郁的泰式奶茶味,而且食落非常幼滑creamy😈。甜度方面,本身泰式奶茶已經係屬於偏甜既飲品,而呢杯雪糕個甜度明顯係正常口味既小甜版,所以食落唔會好漏,岩曬唔鍾意食太甜既B先生🤩。另外,雪糕份量都夠曬一個人食,大約有兩個半圈既轉圈,以二十零蚊食到咁特別口味既雪糕黎講真係唔算貴,做飯後甜品一流👻。
泰式奶茶雪糕

泰式奶茶雪糕
2019-11-08 36 浏览
今日經過泰茶終於唔使排隊啦!!!反正口痕嘅我即刻入去買番杯🙈其實泰茶係香港開左咁耐,我都冇成功買到過~🤣天氣有少少凍,所以反傳統叫左熱飲,我就要左泰國薑奶茶,朋友就叫左泰國蜂蜜檸檬茉莉花茶😛泰國薑奶茶嘅味道令人有股好熟悉嘅感覺,有啲似懷舊薑汁撞奶,當然末段依然會帶上茶香🍵作為冬天嘅暖身飲品幾唔錯,尤其佢帶薑味但不辣,唔會令人卻步,甜度亦適中~搵日陽光普照再黎試試正宗泰式奶茶🤣好期待啊~自從九月係泰國番香港就冇飲過啦🙈噢~唔記得講佢有位坐架!仲有刨冰同雪糕食,環境都唔錯架😛

泰國蜂蜜檸檬茉莉花茶
正宗泰國薑奶茶
2019-11-07
$29 (宵夜)
泰國蜂蜜檸檬茉莉花茶
正宗泰國薑奶茶
2019-11-07 40 浏览
As the weather get cooler, recently the shop has some new drinks! I was eager to try it’s hot milk tea, so ordered the typical Thai milk tea with ginger! Beyond my expectation, the milk tea was very rich and ginger was the highlight! Super on spot! Loved the boiling excitement in my throat!正宗泰國薑奶茶 $29Comparatively, the chocolate milk was slightly disappointing, it has no traits of Thai, yet it was still a soothing drink. 正宗泰國朱古力奶$29

正宗泰國薑奶茶 $29

正宗泰國朱古力奶$29

• 熱正宗泰國薑奶茶
銅鑼灣真的很多飲品店,一直好想飲這間來自泰國的飲品店❤️之前太多人冇試到而家襯熱潮過左一陣終於黎試下。最近香港的天氣非常乾燥,氣溫也下降了一些,最適合叫熱飲來潤喉一下。幫我朋友叫了一杯熱泰式奶茶$29 和一杯熱檸檬蜂蜜綠茶 $29 這家的奶茶本身就出色,即使變了熱飲也是一樣,有濃厚的茶底,香味滿溢。另外一杯檸檬蜂蜜綠茶雖然較為普通但飲落去唔會話太甜作為潤喉非常有用。_另外這家店舖旁邊是有提供座位,即使行到攰一攰也可以到入內休息一下🥰

_
2019-11-06 23 浏览
台式飲品喺香港就飲得多啦,過江龍泰國飲品就未飲過。呢間泰式奶茶喺泰國已經好出名,喜歡泰國呢個地方嘅我,都可以喺香港飲到泰國嘅味道。不過呢度好嘅係可以少甜,眾所週知,泰式奶茶,甜字當頭。但對於香港人嘅你同我嚟通又確實太甜,而佢呢度係可以少甜,將甜度調較到岩返香港人口味而又不失泰國風味。佢啲度仲有地方俾你歇下腳,坐低慢慢飲,傾下計。正直秋冬,所以我就揀左個熱薑奶茶,聞到陣陣薑味,感覺好驅寒,但又唔會有辣嘅感覺,而且仲有陣陣泰式食用香料嘅味道,甜度岩岩好。而🐢🍯寶寶就揀直個烏龍奶茶,呢個就聞落好香烏龍茶味,飲落就以甜味為主,對比起薑奶茶,呢個少甜左都係比較甜,但依然係可接受範圍。喜歡飲嘅佢仲有得買返去自己沖添。我覺得啲包裝盒好靚,買返去又可以自己調教甜度。

佢啲度仲有地方俾你歇下腳,坐低慢慢飲,傾下計。

2019-11-06
$30 (宵夜)
2019-11-06 25 浏览
我要傳統泰國奶茶但佢出左杯 綠奶茶比我 我話換 佢話頭先覆左我 其實佢禁錯聽錯 我飲都無飲 碰都無碰過杯野 我要求換 佢話整左無得換 咩態度? 以後唔飲 又唔係特別好飲 今時今日其他珍珠奶茶店都會換啦 我係客又比左錢但買左杯唔係原本order既個杯 咁唔通我買嚟睇咩 係咪呀 今日我係下午買既 係個靚仔做收銀 見到個靚仔既時候order 要小心啲 搞到我好似乞兒 唔認數 呢個experience 真係好差 swaer never never come back
我要傳統泰國奶茶
但佢出左杯 綠奶茶比我 我話換 佢話頭先覆左我
swaer never never come back

2019-11-06
5 分钟 (外卖自取)
2019-11-05 50 浏览
台式的珍珠奶茶,對我來說,珍珠是主角,奶茶只是配角,因為我一直喜歡飲的奶茶,是港式的以濃茶沖調,加上香滑淡奶,一杯奶茶感該是香。濃。醇!知道泰國有名的ChaTraMue係銅鑼灣開分店,喜歡飲奶茶的我一定要去試試!其實前幾年呢隻泰國茶葉已經係去泰國必買手信, 因為好飲又便宜,而且包裝設計很有特色!店舖會用上這種茶去沖調飲品,好想去試試!店舖以佢地招牌一樣,用上深紅色作為店舖主色,而且還有提供十多個座位,有別於一般銅鑼灣的台式飲品街,呢點加左分!見到店面有泰國薑奶茶,秋季涼涼地係時候轉飲熱飲,老公則點正宗泰式奶茶!茶色比港式奶茶更深色,先飲原味,有港式奶茶的香濃醇,奶和茶的比例,奶比較少,突出獨特的茶味,但卻不會因此有苦澀味,而薑奶茶薑味足,很易入口,秋冬飲一杯全身暖立立,喜歡飲奶茶的一定要來試試!其他飲品賣晒討好,下次要再試吓其他飲品!

其他飲品賣晒討好,下次要再試吓其他飲品!
  • 正宗泰國奶茶
2019-10-24 1854 浏览
我原本是計劃了,在光顧位於「銅鑼灣」「渣甸街」的泰式飲品甜品店「ChaTraMue」之前,先在灣仔區裡面食完咖喱豬扒飯下午茶,然後才去到「銅鑼灣」慢慢享用甜品,可惜那店實在太多人排隊,導致咖喱豬扒飯售罄。結果我將我當日所有的預算,都全部購買「ChaTraMue」裡面售賣,可以即場堂食享用的泰國奶茶飲品,名稱叫做「正宗泰國奶茶」,「正宗泰國奶茶」每杯賣港幣二十九元。驟眼看「ChaTraMue」製作和發售的「正宗泰國奶茶」飲品,跟我平日經常會飲的奶茶飲品,好像沒有太大分別,「正宗泰國奶茶」裡面的甜味還是一如我的所料,再夾雜少許紅茶的茶香味。不過「ChaTraMue」「正宗泰國奶茶」飲品的實際味道跟口感裡面,有一個非常重要的地方,就是「ChaTraMue」廚房成功把一杯正宗泰國風味奶茶飲品的色澤,造到一片深奶黃的顏色。「ChaTraMue」深奶黃顏色的「正宗泰國奶茶」飲品裡面的紅茶味道,很容易就能夠飲到和分辨出來,而且泰國奶茶的味道一點都不苦,全賴有「ChaTraMue」在泰國紅茶裡面加入了足夠牛奶,成功拉出濃厚甜味的奶茶。雖然「ChaTraMue」的「正宗泰國奶茶」飲品,飲品的售價價錢足足

雖然「ChaTraMue」的「正宗泰國奶茶」飲品,飲品的售價價錢足足需要港幣二十九元,但是「正宗泰國奶茶」飲品的實際高度,足足有八吋有多,所以估計飲品的份量也不多,有接近八百毫升。

即使「ChaTraMue」也有為「正宗泰國奶茶」飲品加入了一定份量的冰塊,但是冰塊份量相對於泰國奶茶,仍然算是不多,冰塊融化出來的水份也不會沖淡「正宗泰國奶茶」裡面的茶味跟甜味。

「ChaTraMue」店內製作飲品的廚房,沒有設置為飲品進行封蓋的機器,所以「ChaTraMue」裡面的飲品,都是以紅色的塑膠膠蓋去掩蓋飲品的杯面。

杯蓋沒有完全封蓋鎖死「ChaTraMue」奶茶飲品的杯面,所以我嘗試徒手去揭開「正宗泰國奶茶」飲品的杯蓋,也沒有引致飲品意外濺出杯外。

而且「ChaTraMue」安排了在店舖樓面裡面,設置了好幾張小餐檯,方便購買「ChaTraMue」奶茶飲品的食客,可以在坐在「ChaTraMue」店內座位上,舒適悠閒地享用奶茶飲品。

「ChaTraMue」裡面的所有飲品跟其他食品,都安排了先購票後取餐的「快餐模式」銷售模式,食客需要在付款後再領取飲品,至於甜品則可以等「ChaTraMue」侍應親手送過來。

「ChaTraMue」裡面的甜品主要分為兩種,第一種是泰國奶茶口味的軟雪糕,可供食客堂食或者外賣自取享用。至於「ChaTraMue」另一款甜品是叫做「飄雪」,口感有點像雪奶冰的刨冰甜品

我之所以覺得「ChaTraMue」售賣的「冰雪」甜品像牛奶雪奶冰,皆因我發現「ChaTraMue」場內的價目表餐牌裡面,「飄雪」甜品的英文名稱,竟然叫做「Bingsu」。

食客們如果曾經光顧甜品餐廳,有享用牛奶雪奶冰甜品經驗的話,或許會發現食店裡面發售的「雪奶冰」甜品甜品的英文名稱裡面會有「Bingsu」的字眼,「Bingsu」即是牛奶製造的雪奶冰甜品

例如一般的甜品店跟咖啡店裡面經常都會有售,在牛奶刨冰表面鋪上大量切片芒果的「芒果雪奶冰」甜品,「芒果雪奶冰」甜品的正式英文名稱,會被稱呼叫做「Mango Bingsu」。

可想而知「ChaTraMue」這間主打售賣泰國手調飲品,以及甜品的泰國甜品店,享用「ChaTraMue」裡面的軟雪糕甜品跟雪奶冰,還能夠間接感受到類似雪奶冰冰品的甜味爽快感覺。

不過一般甜品店裡面售賣的牛奶「雪奶冰」甜品,冰塊由牛奶加入機器裡面製成,然後再混入煉奶調味,所以冰塊裡面早已經擁有濃厚的牛奶甜味,很少需要食客另外再加入煉奶或糖漿。

但是泰國奶茶甜品店「ChaTraMue」,在處理「飄雪」刨冰甜品的時候,做法就跟其他甜品店處理「雪奶冰」甜品的方法,有很明顯的分別。

例如「ChaTraMue」安排了,在我已經購買的「泰國奶茶飄雪」刨冰的旁邊,配備了一小瓶類似糖漿的泰國奶茶調味料,估計這一小瓶的泰國奶茶,是用來淋灑在「泰國奶茶飄雪」的表面上。

然後「ChaTraMue」廚房店員再安排在「泰國奶茶飄雪」刨冰的旁邊,附上了兩碟類似小食的食材,其中一碟是「小饅頭」,另一碟則是黑色的「涼粉啫喱」。
正宗泰國奶茶

由於當時我還未完全試食,和了解「泰國奶茶飄雪」刨冰裡面的口感與味道,所以還未敢直接把「小饅頭」,跟「涼粉」放在「飄雪」刨冰的表面上。

至於「泰國奶茶飄雪」的刨冰實際構造,原來不是太能夠即時吸收「ChaTraMue」的茶色泰國奶茶調味料,太過急於把奶茶倒在冰雪上面,奶茶結果竟然未能完全吸收奶茶,奶茶反而瀉到食店的木製餐盤上面。

加上「ChaTraMue」選擇盛裝「泰國奶茶飄雪」的餐碗,比我想像中的餐碗更細小,根不足以承受之後,從小瓶子裡面倒出來的甜味泰國奶茶。

「泰國奶茶飄雪」裡面的泰國奶茶刨冰,出乎我意料地,未能即時吸收小瓶裡面所有的甜味奶茶糖漿,奶茶最後有如水銀瀉地,倒瀉在「ChaTraMue」的木製餐盤平滑表面上。

但是我又不想浪費甜味的泰國奶茶,最後只能夠將散落在餐盤上的泰國奶茶,逐小逐小一一倒進「泰國奶茶飄雪」的刨冰裡面。幸好這些小意外,沒有令「泰國奶茶飄雪」裡面的奶茶甜味受到影響。
泰國奶茶飄雪

「ChaTraMue」的「泰國奶茶飄雪」刨冰甜品,除了有奶茶色的刨冰之外,還在頂蓋位置加上了甜味的奶油忌廉,甜味奶油忌廉也有助,增加「泰國奶茶飄雪」刨冰裡面的奶茶甜味。

至於「泰國奶茶飄雪」裡面的刨冰口感,則正如我之前在食評裡面講過一樣,刨冰質感十分幼細。「泰國奶茶飄雪」的冰塊就像製造雪奶冰甜品的雪奶製冰機,把牛奶原材料加工製作成的奶白色雪粉。

「ChaTraMue」的「泰國奶茶飄雪」刨冰甜品,幼細雪粉刨冰的口感非常幼滑微小,跟傳統牛奶製造的雪奶冰甜品,裡面的「冰雪」形象一模一樣。

褐色的「泰國奶茶飄雪」雪粉冰塊,除了擁有泰國奶茶的茶香味,鮮奶裡面的甜味之外,也夾雜了有點像煉奶,也有一點點為製造牛奶刨冰甜品,從而產生的鮮奶雪奶刨冰綿密幼細口感。

「泰國奶茶飄雪」刨冰雪粉一進入到我的口腔舌頭味蕾上面,雪粉就逐漸融化在我的舌頭上面,再透過舌頭上對甜味的味覺神經,逐漸傳到我的大腦裡面。

如果不是「ChaTraMue」的「泰國奶茶飄雪」刨冰冰粉實際質感,未能即時完全吸收所有的泰國奶茶調味料的話,「ChaTraMue」的「泰國奶茶飄雪」,實在真的很像我最喜歡的雪奶冰甜品

至於作為「泰國奶茶飄雪」陪襯品的甜品小食,「小饅頭」跟「仙草涼粉」的味道也都很甜。「小饅頭」口感比較乾和脆,反而「仙草涼粉」口感比較實淨,本身沒有味道,需要糖漿甜味輔助,比「小饅頭」更適合做「泰國奶茶飄雪」的裝飾品。

總結「ChaTraMue」的泰國奶茶系列飲品跟甜品,「正宗泰國奶茶」的甜味跟港式奶茶十分相似,反而「泰國奶茶飄雪」刨冰甜品口感像雪奶冰甜品,令我更加想下次再購買享用,感受泰國奶茶的甜味。
2019-09-26
正宗泰國奶茶
泰國奶茶飄雪
2019-10-22 57 浏览
平時經過銅鑼灣的渣甸街,見到呢間新開的泰國手標茶飲品店都排有很久的人龍,今日趁早來到較少人 ,就馬上來買一杯飲。門口的鋪有用紅色裝修十分顯眼,風格富有泰國式,入面還有座位可以提供,可以買完茶後坐下慢慢嘆。我叫了一杯正完泰國沙拉檸檬茶,整杯是淺紅色的,茶底味道清淡,檸檬味道清爽,兩者的口味都係互相搭配到的。甜度適中,冰凍可口,除了茶味系列,還有鮮奶,泰國咖啡等多款特別味道,選擇眾多,下次會再來飲下其他款式的飲品。