2019-03-21 65 浏览
貓貓主題餐廳雖然無真貓不過有好多貓裝飾擺設仲有好多board game玩可以約埋一班朋友黎chill下🍻安格斯牛板胛🐂牛味好濃好入味 咬落好腍身伴碟有秋葵同薯蓉龍躉魚柳伴白酒牛油汁🐟餐廳每日都會去街市買新鮮食材所以係新鮮製造唔係冰鮮喔~但係煎得有d太乾浪費左塊龍躉/service就一般般明明日子食法國餐但係竟然一道道菜上仲要等超級耐😓但係又唔係爆場-🍽 Catee (@cateehk )📍荃灣楊屋道73號地下
貓貓主題餐廳
service就一般般
明明日子食法國餐但係竟然一道道菜上
仲要等超級耐😓

但係又唔係爆場
🍽 Catee (@cateehk )
📍荃灣楊屋道73號地下
2019-03-21 58 浏览
睇見OpenRice 講呢間Catee好似好好想試左好耐今日終於有機會去食去到門口都幾特別有一張長枱見到Menu唔錯就直入餐廳唔係好大但擺設好整齊同埋都幾有氣氛仲有少少貓嘅裝飾可能老闆係愛貓之人八點前仲有happy hour下次搵埋D朋友黎先我們四個人叫了幾樣餸大家share好欣賞佢個湯好自家製同埋夠味麵包就一般啦個Fish N’ Chips幾好食炸漿恰到好處薯條又夠熱另外鹹豬手買相都好正有把大刀插箸上枱影相一流店員好細心等我們影完相同我地切開享用之後黎咗個海鮮鍋用料相當十足海鮮都幾新鮮湯底都好濃仲叫咗個招牌菜威靈頓三文魚賣相好靚幾好食想不到呢間小店都有呢種菜色食飽咗要試吓佢啲甜品佢個奶茶蛋糕意想唔到咁好食最後叫咗杯朱古力同咖啡買相同味道都可以令你一餐有一個完美的結束
睇見OpenRice 講呢間Catee好似好好

賣相好靚幾好食想不到呢間小店都有呢種菜色

食飽咗要試吓佢啲甜品
佢個奶茶蛋糕意想唔到咁好食
2019-03-19 53 浏览
今日約friends食飯,想搵間環境ok,可以傾吓計嘅餐廳,最後揀咗呢間。呢度聽落好似*隔閃*咗D,但其實由荃灣西站行過嚟只不過係8-10mins。餐廳唔算大,但坐落都好舒服,好適合同朋友嚟。除咗special set dinner, menu 都有好多choices,全部都可以加錢轉套餐。餐湯係什菜湯,大家都覺得好足料,味道香濃我地叫咗4個餐share 食,原條海鱸fish and chips. 個人覺得味道ok, 但D炸皮比較厚,唔夠鬆脆豬手買相幾好,把刀好搶鏡,俾我地睇吓之後,就攞去幫我地切件,仲切得好好個皮好脆,肉嘅味道啱啱好,唔怕太咸威靈頓三文魚,呢個真係唔係度度有,個酥皮都鬆軟,三文魚唔係全熟,所以唔怕*鞋*口海鮮馬賽湯鍋,本來以為會有rice or pasta 跟,點知唔係,但𥚃面有薯仔,都幾好呀!最大驚喜係個湯,好好味,海鮮味十足到叫餐飲嘅時候,waitress 俾個list 我地,好surprises 跟餐可以叫cappuccino, flat white ,hot chocolate, 貌相仲好靚添😊每人仲有件奶茶cake , 好好味,好香,texture 鬆軟,好

餐湯係什菜湯,大家都覺得好足料,味道香濃

個皮好脆,肉嘅味道啱啱好,唔怕太咸

每人仲有件奶茶cake , 好好味,好香,texture 鬆軟,好滿足
2019-03-19 43 浏览
兩口子喺荃灣行完街決定揾個地方撐下枱腳,經過呢間位於楊屋道嘅《Catee》被佢嘅裝修吸引住,決定喺度食飯。餐廳裝修用上大量木材及放有好多貓嘅擺設,感覺既有格調又有浪漫。Main course加$50可轉配套餐,有沙律、餐湯、飲品及甜品,十分適合我哋。先上餐包及餐湯,大蒜薯蓉湯 - 口感幼滑中帶有質感,薯仔味中帶有大蒜香味餐包 - 餐廳提供三款餐包,蘸上黑醋及橄欖油相當唔錯。白豆沙律 - 新鮮爽口嘅羽衣甘蘭、紫椰菜、沙律菜及火箭菜加上口感粉糯慨白豆,配以味道酸酸地嘅dressing,清新好食。烤澳洲肉眼扒 (10oz) 伴濃燒汁 ($268) - 點5成熟,廚師火喉控制得好好。肉眼扒牛味濃郁,略帶咬口,配上滋味濃燒汁,香滑薯蓉及美味薯菜,甚為滋味。烤美國極黑豬鞍伴芥末燒汁 ($188) - 豬鞍味道鮮甜,口感帶少許爽口,加上惹味芥末燒汁,好食又不油膩。Latte - 奶味恰到好處,口感幼滑。Cappucino - 泡沫豐富,順滑好飲。藍莓蛋糕 - 呢餐最後以香甜嘅藍莓蛋糕作句號,真係夠晒豐富。

先上餐包及餐湯,
大蒜薯蓉湯 - 口感幼滑中帶有質感,薯仔味中帶有大蒜香味
餐包 - 餐廳提供三款餐包,蘸上黑醋及橄欖油相當唔錯。

Latte - 奶味恰到好處,口感幼滑。

Cappucino - 泡沫豐富,順滑好飲。

2019-03-18 43 浏览
今日又去咗荃灣搵食,由於唔想食連鎖店,所以決定唔喺商場搵食,呢個決定果然無錯😎嚟到Catee, 俾佢地好多同貓有關嘅裝飾吸引住,食物亦不比裝修失色,一坐低,侍應姐姐已經同我講8點前係happy hour, 有買一送一,仲可以半價叫小食!唔洗諗,即刻啤啤佢先!🍻🍻我地叫咗脆炸香辣單骨雞翼同埋薯條配黑松露醬,諗住半價嘅份量會細啲,原來我錯了,係正常份量,單骨雞翼有成10件咁多。佢新鮮即炸之餘又無乜油,食到老公Lam Lam脷!😋Main course方面由於要叫俾阿女食所以”又”食Carbonara...喺諗住好悶又係Carbonara之際,食落好有驚喜,個粉好creamy好夠味,阿女食完一啖又一啖,我安樂晒~😌所有Main course仲可以加50蚊就可以轉set, 有餐湯,沙律,甜品同飲品,抵到不得了👍🏻老公就叫咗烤美國極黑豬鞍,雖然好似over cook咗少少,不過味道係好嘅食完仲未夠喉,仲要叫埋甜品,不過由於太飽喇,所以只係叫咗一個Cream Brûlée, 個燉蛋唔係好甜,啱晒我好喇,食咗咁多野,埋單都只係六百幾,CP值超高,實在值得推介🤗🤗

2019-03-11 59 浏览
上次跟朋友來吃過set dinner 覺得好食同抵食,今次再來吃其他菜色 😬餐廳內是以貓貓做主題,有很多貓的擺設物和掛畫,其中我最喜歡的是蒙羅麗沙抱著一隻肥貓套餐價錢已包飲品、餐湯、前菜和甜品,我點了牛油果牛肉竹炭漢堡配軟殼蟹大啡菇,友人則點了經典的Fish and chips. 不過其實dinner set 冇心水,都可以直接單點主食加$50轉做set餐湯是南瓜湯,入口充滿濃濃的南瓜味而且口感綿滑餐包都幾鬆軟,上菜的時候侍應會倒一碟黑醋加橄欖油給我們,除了沾餐湯外又一選擇 😬 因為餐包本身已經很鬆軟,不用特別再用湯汁浸軟食,個人鍾意沾黑醋食多點食完餐包就到沙律了,沙律菜新鮮,加埋配料火腿沙律醬很快就俾我地清晒我點的漢堡套餐上菜時真的嚇了一跳,除了漢堡很大個足料之外,連side dishes 都份量十足! 炸原隻軟殼蟹霸氣地躺在大啡菇上,還附贈一大桶即炸薯角。漢堡牛肉咬落有肉汁,加上配料牛油果、蕃茄、生菜等,口感豐富。友人點的炸魚薯條也很有重量,即炸原條海鱸魚柳外脆內嫩,肉質結實。而底下也舖滿了薯條,沾他他醬吃一流😍是日甜品是Tiramisu. 賣相精緻,跟外面相比海綿蛋糕的成分較多,

餐湯是南瓜湯,入口充滿濃濃的南瓜味而且口感綿滑

是日甜品是Tiramisu. 賣相精緻,跟外面相比海綿蛋糕的成分較多,不易吃膩

飲品我們選了西柚汁和蘋果汁

西餐來說catee 算是很划算,而且可以慢慢吃不會趕人走,今次平日去但都幾乎滿座,去之前打電話訂位會比較好
2019-03-11 44 浏览
今日試左間新既西式餐廳 環境好舒服 入面全部既擺設都係以貓為主題🐱🍴個套餐真係飽到溜😋😋 完全無唸過軟殼蟹成隻上🙈😆 真係唔錯👍🏻👍🏻 個漢堡包都非常足料 不過有少少可惜就是 肉眼扒有點過火 導致肉質有啲硬 不過整體都覺得今次晚餐幾滿意 講真之前都唔覺眼有間咁靚既西式餐廳係度 值得一試 幾抵食
用餐优惠
試食活動
2019-03-11 79 浏览
一行兩人叫左個DINNER SET 同兩個小食 大滿足SET 係叫左MAIN 加50 蚊有餐包、餐湯、沙拉、餐飲同甜品。好抵!!餐包有三款,其中一款是竹炭味。很鬆軟,沾上橄欖及義大利黑醋很開胃。薯仔蓉的餐湯好creamy,每一啖都飲到薯仔蓉,好足料。沙律菜新鮮、腰豆軟淋。香煎鵝肝野菌吐司  $ 138吐司香脆可口,炒野菌夠惹味。鵝肝口感柔軟綿密,入口即溶,表面煎到很香。鵝肝上的金箔是點精。小食拼盤 $138炸雞翼有6件 ,係將雞翼切開一半炸至金黃色,細細舊方便食。表面炸到脆身入面重係好JUICY。炸魷圈4件,香酥可口,好容易咬開~ 唔係炸到乾淨淨。炸墨西哥辣椒釀芝士2件,辣辣地、芝士咸咸地兩樣野加埋味道好夾。口感好特別。薯條就炸到好香脆,凍左都唔會淋曬!!烤帶子南瓜意大利飯$178  + $50 SET DINNER帶子好大粒,大過5元硬幣好多。焗到岩岩好,表面少少結蕉內裹嫩滑。每一粒意大利飯都黏上綿綿的南瓜蓉。飯的軟硬適中。食到南瓜的香甜。是日甜品 甜度剛好, 海綿蛋糕好鬆軟 CREAM 不膩 。飯後一點甜。 大滿足。
一行兩人叫左個DINNER SET 同兩個小食 大滿足

薯仔蓉的餐湯好creamy,每一啖都飲到薯仔蓉,好足料。
沙律菜新鮮、腰豆軟淋。

香煎鵝肝野菌吐司  $ 138
吐司香脆可口,炒野菌夠惹味。
香煎鵝肝野菌吐司

小食拼盤 $138
炸魷圈4件,香酥可口,好容易咬開~ 唔係炸到乾淨淨。
薯條就炸到好香脆,凍左都唔會淋曬!!
小食拼盤

烤帶子南瓜意大利飯

2019-03-07
香煎鵝肝野菌吐司
小食拼盤
烤帶子南瓜意大利飯
2019-03-10 38 浏览
同老公重遊舊地,又黎到荃灣catee,對上一次食原來已經兩年前時間過得好快呀!呢間餐廳既裝潢變化不大,依舊放滿貓既相片、裝飾品我地叫左兩個set dinner,食到我地勁飽餐包食落鬆軟,配埋黑醋,味道都幾夾,另外有兩塊係似竹炭既麵包黎,夠曬特別餐湯係薯仔湯,幾濃郁,仲有啲薯蓉粒添我地分別叫左一杯橙汁,一杯士多啤梨奶昔,奶昔要另外加15蚊,但呢15蚊都好值得俾架,士多啤梨鮮甜,奶昔重士多啤梨味,奶又夠香不過橙汁就相對普通啲啦沙律都唔錯,夠新鮮,份量剛好終於黎到主菜啦,焗鮮龍蝦尾燴龍蝦汁意大利麵($298)龍蝦肉質結實,味道濃郁,而且意大麵既龍蝦汁都好香,又好入味不過略嫌意大利麵唔夠多另一個set dinner係牛油果100%牛肉竹炭漢堡伴原隻軟殻蟹及芝士蟹肉大啡菇($238)薯仔厚切,又大條,薯味很重漢堡包身係竹炭,幾特別,外脆內軟包內既牛肉,肉質鮮嫩,而且多汁,配埋芝士煙肉一齊食,好味個人對啲原隻軟殻蟹幾滿意,既保持左成隻軟了殻蟹既形態,切開更食到蟹膏大啡菇都唔錯,重菇味,同芝士蟹肉好夾Set dinner既甜品都同兩年前食既唔一樣,頗有水準,不會太甜,蛋糕鬆軟兩年後食,多左新菜式,都
時間過得好快呀!

呢間餐廳既裝潢變化不大,依舊放滿貓既相片、裝飾品

我地叫左兩個set dinner,食到我地勁飽

餐湯係薯仔湯,幾濃郁,仲有啲薯蓉粒添

不過橙汁就相對普通啲啦

沙律都唔錯,夠新鮮,份量剛好

不過略嫌意大利麵唔夠多

薯仔厚切,又大條,薯味很重
漢堡包身係竹炭,幾特別,外脆內軟
包內既牛肉,肉質鮮嫩,而且多汁,配埋芝士煙肉一齊食,好味

大啡菇都唔錯,重菇味,同芝士蟹肉好夾

兩年後食,多左新菜式,都幾好

2019-02-26
2019-03-09 1887 浏览
這次來到荃灣西附近的西餐廳Catee。以貓咪作主題,環境雖不大,但裝潢富心思。 餐廳善用燈光和音樂營造氣氛。到處都是貓咪擺設,老闆想必定是貓奴。朋友不吃牛,幸好菜式繁多,豬牛羊雞魚蝦蟹任君選擇;魚的種類特別多,有三文魚、龍躉魚、尖吻鱸魚、海鱸魚、海滄魚及銀魚,不知是否呼應貓咪主題。威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁 Salmon Wellington with Dill Cream Sauce $248吃過威靈頓牛柳,倒是第一次吃威靈頓三文魚。侍應溫馨提示我們趁熱吃,不然三文魚會冷掉變腥。新鮮出爐的酥皮裹著半熟的三文魚扒,肉質嫩滑,口感油潤,不帶半點腥味;酥皮焗得鬆脆而不油膩,厚度適中,香氣撲鼻。厚切三文魚扒份量十足,伴以刁草忌廉汁,香草的清香僻腥之餘亦能帶出三文魚的鮮味,唯醬汁放久了便開始凝結,要吃趁早;大大碟新鮮沙律伴日式麻醬,酸甜醒胃,個人覺得黑醋比麻醬更配西餐;尤其喜歡那三顆鮮紅圓潤的小蕃茄,鮮甜多汁。黑松露野菌長通粉 Black Truffle Penne with Wild Mushroom $138通粉可轉成意大利飯、意粉或扁意粉,悉隨尊便;醬汁非常香濃,黑松露香撲鼻;長通粉煮得
這次來到荃灣西附近的西餐廳Catee。
以貓咪作主題,環境雖不大,但裝潢富心思。
餐廳善用燈光和音樂營造氣氛。
到處都是貓咪擺設,老闆想必定是貓奴。

通粉可轉成意大利飯、意粉或扁意粉,悉隨尊便;醬汁非常香濃,黑松露香撲鼻;長通粉煮得口感剛好,每咬一口都有黑松露忌廉汁從通粉內咇出來,回味無窮。

脆炸香辣單骨雞翼伴蜜糖芥末 Cripsy Single Bone Hot Wings with Honey Mustard $78/10pcs
脆炸香辣單骨雞翼伴蜜糖芥末 Crispy Single Bone Hot Wings with Honey Mustard
外皮炸得香脆可口之餘,雞肉仍能保持juicy;單骨雞翼方便進食,味道微辣,配以蜜糖芥末醬,酸甜開胃。

英式炸薯條配黑松露醬 Gourmet Chips with Black Truffle Mayonnaise $68
薯條新鮮炸起,灑了點點黑松露,配黑松露忌廉醬,味道香濃,口感豐腴,令人不自覺地吃了一條又一條,如果是粗薯條更佳。

近年少吃紅肉,偏愛吃魚,貪其蛋白質豐富,容易消化,下次再來這裡試試其他魚~

餐牌
  • 英式炸薯條配黑松露醬 Gourmet Chips with Balck Truffle Mayonnaise
2019-03-05 45 浏览
Catee 以為貓貓作主題裝飾,實質上並沒有貓寵物的 🤗🤗。環境有情調,氣氛令人放鬆。有鬥智玩具,就是不懂拆解,看看也增點眼界,長點知識。我們點了兩份套餐,包沙律、餐湯、麵包、主菜、餐飲、甜品。麵包跟沙律醋欖檻油,合拍配搭。是日餐湯,蕃茄湯質感濃厚,蕃茄味濃郁。是日沙律,雜豆青蔬,青新醒胃。主菜是英式炸原條海鱸魚柳薯條伴他他醬 $188,經典英倫風味。原條海鱸魚,比起用炸魚手指多出一份矜貴。另一客是烤松本和牛伴照燒汁 $328,7成熟的和牛,口感剛剛好,有口咬之餘又不覺韌。這件瘦肉較多,不喜歡和牛滿口油花的,這件就相當稱心,吃起來也健康點。是日甜品,朱古力慕絲蛋糕,初入口有點甜,但不知不覺就吃光了 😃朱古力咖啡,咖啡不太濃,不怕睡不著 😂😂😂。解喝凍檸茶,一向大愛 💖💖

是日餐湯,蕃茄湯質感濃厚,蕃茄味濃郁。

是日沙律,雜豆青蔬,青新醒胃。

原條海鱸魚,比起用炸魚手指多出一份矜貴。

朱古力咖啡,咖啡不太濃,不怕睡不著 😂😂😂。

解喝凍檸茶,一向大愛 💖💖

2019-02-14 87 浏览
上網見到呢間餐廳嘅評價唔錯,所以就黎食啦,結果都無令我失望嘅。首先環境一流,燈光較暗,如果同另一半黎食飯都幾有情調嫁。嗰度有部電視會播貓貓嘅得意片。其次,食物質素都幾高,我叫左個牛黎食,肉汁幾juicy,唔錯。最後,價錢都唔太貴,加50蚊就有套餐,食到你飽飽。

最後,價錢都唔太貴,加50蚊就有套餐,食到你飽飽。
2019-02-14 248 浏览
今日情人節前夕,我同女朋友去左荃灣呢一間餐廳食飯,之前行過都有留意呢間餐廳,今日終於可以一嘗。首先入到鋪內,裝修唔錯,燈光柔和,氣氛幾好,有好多貓嘅飾品擺設,非常別緻。我地叫左兩個主菜,另加50蚊升級做套餐,有沙律/湯/包/飲品/甜品。價錢一般,唔算太貴,但野食嘅味道,質素只可以講差,要知道,如果啲野係難食,俾1蚊,都覺得貴,以下有果句講果句。唔該落面撈時,打好小小,食到有麵團粒不過不失。味道比較淡,女朋友形容似水我成個餐牌都搵唔到啲靚扒食,唔係澳洲就美國。我叫5成熟,黎左7成,而且係扒爐煎完再入焗爐,間鋪唔係大,點解唔可以用煎pan每件用牛油蒜,百里香去煎呢?貪方便。啲扒冇牛味,鹽同黑椒都要我問侍應拎,個燒汁,黃汁粉開水,一啲肉味都冇,仲有啲薯泥,孖薯粉權頭開水,俾多少少水啦,裡面仲有粉。鱸魚皮本身帶有苦味,點解成碟野檸檬都冇舊,仲有嘅係,煎魚跟燒汁?師兄冇野嗎?呢件野需然簡單 但幾好食👍🏻不過叫貨成品難食都有個譜。總結,食物質素未如理想,只能形容為高級茶記質素。鋪內裝修唔錯,但近門口位牆上嘅假草,有啲格格不入。唔想租約滿執粒,咁就快啲搞搞啲食物質素啦。
例湯
唔該落面撈時,打好小小,食到有麵團粒

沙律
不過不失。

味道比較淡,女朋友形容似水

澳洲肉眼

鱸魚

呢件野需然簡單 但幾好食👍🏻不過叫貨成品難食都有個譜。

2019-02-13
庆祝纪念
情人节
2019-02-11 1062 浏览
放工約咗同事食飯,今次我哋嚟到呢一間位於荃灣嘅西餐廳,西餐廳係以貓作主題,雖然係貓,但唔係有真嘅貓喺裏面,只係有好多貓嘅裝飾,都幾特別餐廳環境昏暗,都幾有氣氛,平日晚上都有幾多客人先睇睇餐牌,食物嘅款式都幾多,有意粉、意大利飯、扒餐、小食、沙律同埋甜品等等。價錢都幾合理我同同事兩個都加左$50轉套餐先來餐湯,係鷹嘴豆湯,豆味都幾出,而且口感creamy,唔錯餐包有兩款一個係黑竹炭,另一個係香草,麵包都好軟熟,個人比較鍾意香草包多啲,因為香草味濃郁,食落好香飲完湯食完包,就到沙律啦,沙律菜新鮮,酸酸甜甜好開胃我哋叫咗個小食拼盤share,有洋蔥圈、薯條、炸芝士同埋炸雞翼。炸物外脆內軟,一啲都唔油膩。個人比較鍾意食炸雞翼,出面炸到脆卜卜, 而雞肉都keep住好嫩滑其中一個主菜我哋叫咗黑松露野菌意大利飯,意大利飯煮得啱啱好,軟硬適中,野菌爽口,松露味都好濃郁,帶少少芝士拉絲,成個飯都好濃味另一個主菜我哋叫咗大蝦龍蝦汁扁意粉,大蝦新鮮爽口彈牙,扁意粉索哂龍蝦汁,味道好濃郁,正套餐仲包埋甜品,是日嘅甜品係柚子芝士蛋糕,味道酸酸甜甜,帶點清新,所以即使食到好飽都唔會覺得好濟餐飲方面我哋叫咗凍朱古力
餐廳環境昏暗,都幾有氣氛,平日晚上都有幾多客人

我同同事兩個都加左$50轉套餐
飲完湯食完包,就到沙律啦,沙律菜新鮮,酸酸甜甜好開胃
餐飲方面我哋叫咗凍朱古力同埋Oreo奶昔賣相好吸引,個人最喜愛凍朱古力,朱古力味道好濃,滿足嘅一餐。
2019-02-08 114 浏览
今日同個好耐無見既朋友食飯,二說不說就去左荃灣呢間catee,因為食過真心吾錯~~今次我地就叫左一個牛油果100%牛肉漢堡配原隻軟殼蟹大啡菇,另一個就叫左焗鮮龍蝦尾燴龍蝦汁意大利麵,兩個都係是日既精選,跟set包哂前菜,餐湯,甜品同飲品,所以價錢都合理。先講下個餐湯,味道濃郁但吾會過鹹,幾吾錯!沙律好新鮮而且份量俾我想像中多,最令我估吾到既係裡面竟然有吾少superfood藜麥,正呀!而餐包都有成幾種,配上兩種不同口味既橄欖油同黑醋,健康之餘,口感一流,值得一提!當然吾可以吾講既係佢既主菜!個龍蝦汁意大利麵賣相一流,唯一令我有少少意見係個鮮龍蝦尾剝得有點辛苦,而反而令我更驚喜既係個牛油果100%牛肉漢堡配原隻軟殼蟹大啡菇,個牛肉漢堡好大一個,一個女仔食都食吾哂,而且個牛肉好厚,絕對吾係hea底個種漢堡扒,超級有誠意!而隻軟殼蟹炸得剛好,鮮味十足,大啡菇都好juicy,加上有大盤薯條,真係兩個人share都得!整體黎講,catee確實係一間野食質素相當高既酒吧餐廳!