2016-05-30 471 浏览
陪朋友到屯門,餐廳門口裝飾頗吸睛!而且餐牌選擇係那種"總有一款岩你心水"的感覺!今天晚餐就這裡吧!朋友知我對生蠔情有獨鍾,見餐廳正推介生蠔拼盤,就叫此作今晚的前菜!一盤有六隻共三款,已經唔記得名啦,只記得細隻最鮮甜,大隻最滿足!可媲美城市超級level....讚!但若然開蠔技術能再提升,小D碎殼就perfect啦。跟朋友看著餐牌,真的想每款也給我來一客!對於有選擇困難症的我,真係好痛苦。餐牌上有分小食類,意粉飯類,韓式鍋類.....還有餐廳推介!最後我們選了兩款小食同兩款餐廳推介,一於將卡路里拋緒腦後,抱住唔食飽那有力氣減肥的宗旨,點了一枱滿滿的菜!食物選擇後先嚟兩個羅宋湯,配上個暖暖的餐包, 以跟餐質素已合格了!之後就係我堅持要點的芝士蛇餅腸(個名我作嘅),係餐牌中對他一見鐘情!感謝朋友成全我的堅持....可惜是全晚分數最低的食物。可能我地掛住影相,把它冷落了!香腸類還是要襯熱才美味,所以吃的時候我感覺不到芝士的味道了,下次我唔會再冷落你架!好快就上德國鹹豬手,我們加了生菜,炸薯條,BBQ醬及泰式醬汁伴食!賣相不錯,以BBQ醬汁喺碟邊寫上1950餐廳名字,頗有心思!豬皮脆卜卜,雖然朋

之後就係我堅持要點的芝士蛇餅腸(個名我作嘅),係餐牌中對他一見鐘情!感謝朋友成全我的堅持....可惜是全晚分數最低的食物。可能我地掛住影相,把它冷落了!香腸類還是要襯熱才美味,所以吃的時候我感覺不到芝士的味道了,下次我唔會再冷落你架!好快就上德國鹹豬手,我們加了生菜,炸薯條,BBQ醬及泰式醬汁伴食!賣相不錯,以BBQ醬汁喺碟邊寫上1950餐廳名字,頗有心思!豬皮脆卜卜,雖然朋友說吃不慣它沒有黑椒味,但我反而覺得無其他餐廳咁鹹,吃到豬手的原味,絕對是我杯茶!加上好似韓燒咁用生菜伴食,加埋伴碟的德國酸菜,口感清爽又可減低只食肉類的罪究感!哩個新組合,誠意推介!然後就到鐵板芝士豬仔肋骨出場啦(個名都係我作嘅!),係全晚高潮所在!一上枱,咕嚕咕嚕滾起的芝士,眼看已叫人食指大動!侍應也很用心教我們什拉起芝士以防黐底....但我實在太笨手笨腳了!豬肋骨最後也卷上了厚厚的芝士,但仍有很多黐在鐵板上....朋友跟我也覺得很可惜呢!XDD (兩位女孩有這麼貪吃嗎?) 本身看餐牌時,覺得芝士配豬肋骨會很漏,但當入口時,甜辣的韓式醬跟香濃的芝士竟可相輔相成!芝士中和了韓式醬汁的辣,韓式醬汁減低了芝士的漏,實在不可不試的一個菜色!而且相當下飯,若不是怕肥,早就ENCORE多一碟白飯了!剩下的芝士汁,我們食薯條又點,食豬手又點....成為了我們今晚的萬用醬汁!

本想多叫一份厚多士作甜品,但這餐實在太滿足了!喝了兩杯餐茶就捧著滿滿的肚子離開了.....如果我係屯門居民,加以價錢考慮,應該會以此餐廳作飯堂吧!臨走時看見鄰桌兩位女孩分吃著一碟意粉很美味似的,下次再嚟一定會試!
2016-05-12
  • 鐵板芝士燒豬仔骨
  • 德國咸豬手
2016-05-25 607 浏览
趁著放假,我們一班同學去左屯門玩,因為其中一個同學係住係屯門6個人去左游水,游完水之後沖埋涼,大家都覺得肚餓去左食野由於人太多,大家都係學生,所以都係選一間無咁貴又坐得舒服既餐廳沒有華麗的裝修,但優點是地方較大,而且價錢便宜,適合我們這些窮苦人仕人多,可以多人Share食物錢,所以叫多一點也不怕點了這個蝦肉意粉,蝦肉頗為新鮮.吃起來口感不錯意粉配上忌廉汁後,味道相當易入口牛勒骨看起來相當大份,不過我們人多,每人吃2塊已經差不多完了說回味道,醬汁牛肉相當惹味,而且不多樓位,口感不錯著條相當香脆,稍縑咸了一點豬手也是咸了一點,但外皮炸得十分香脆,而且份量非常大,我們4人吃了後已經相當飽值得一讚的是店員幫我們切開了,相當貼心

6個人去左游水,游完水之後沖埋涼,大家都覺得肚餓去左食野

人多,可以多人Share食物錢,所以叫多一點也不怕

點了這個蝦肉意粉,蝦肉頗為新鮮.吃起來口感不錯

意粉配上忌廉汁後,味道相當易入口

說回味道,醬汁牛肉相當惹味,而且不多樓位,口感不錯

著條相當香脆,稍縑咸了一點

值得一讚的是店員幫我們切開了,相當貼心
2016-05-21 512 浏览
呢個湯米不太ok. 米粉不爽。 食落一pat pat. 抄蛋奶油豬。 極硬。牙都甩了😒呢個最好食。沙津三文治。味道清新。呀。 看賣相都不太好了。 份量太小了。 人流很多。 食完即刻有人坐。裝修靚但食物有待改進呢
呢個湯米不太ok. 米粉不爽。 食落一pat pat.
抄蛋奶油豬。
極硬。牙都甩了😒
呢個最好食。沙津三文治。味道清新。
呀。 看賣相都不太好了。 份量太小了。
人流很多。 食完即刻有人坐。
裝修靚但食物有待改進呢
2016-03-21
午餐
2016-05-10 780 浏览
晚市去到,等左20分鐘左右就有位啦!個人推介豬仔骨,一黎超大份,4個人,每人都最少分到2條,而且啖啖肉。羊架都唔錯,不過不失,飲品大大杯!唯一缺點就係啤酒雞,我真係唔覺有酒味,可能只係名一個黎。。。雞肉唔滑得黎份量超細,2啖玩完,不過影相就好正,因為出面未見過有。
晚市去到,等左20分鐘左右就有位啦!

羊架都唔錯,不過不失,飲品大大杯!

2016-05-09
2016-05-09 597 浏览
大慨十年前,生命中最重要既朋友都係住係屯門,當時入屯門既日子比出尖沙咀仲多果陣真係諗過第日搬屋都係都係會搬入屯門不過隨住時間轉變,原來友誼同食物都係會變,當時既最好朋友今日已經好小聯絡,屯門已經變左一個既熟悉又陌生既地方如果唔係因為工作既關係,應該唔會搵到藉口入黎今日黎左餐廳,約左設計師,傾一傾我地freelance既工作雜扒蛋飯,扒同蛋都好夠香,鐵板上黎夠曬熱個飯就無乜食啦,因為怕肥煙三文魚意粉個樣好靚,食落都唔錯煙三文魚都幾新鮮,入口唔錯意粉唔太多汁,反而唔會太林,幾好食朋友另外食左個燒汁豬扒飯,燒汁同舍豬扒好夾,D肉好爽口,唔會太多根位而且幾大份,好抵食

果陣真係諗過第日搬屋都係都係會搬入屯門

如果唔係因為工作既關係,應該唔會搵到藉口入黎

雜扒蛋飯,扒同蛋都好夠香,鐵板上黎夠曬熱

個飯就無乜食啦,因為怕肥
煙三文魚意粉個樣好靚,食落都唔錯

煙三文魚都幾新鮮,入口唔錯

意粉唔太多汁,反而唔會太林,幾好食

而且幾大份,好抵食
2016-05-09 453 浏览
星期二去左屯門安定邨,搞到8點幾才收工,見到商場裏好多食店,選左間歐陸餐廳 CAFÉ 1950醫下肚。地方都幾大,可能是閑日,應該都沒有坐滿一半,屋邨商場都是吃虧一點.兩個人叫左個德國式鹹豬手餐:125蚊,好大份,送一份西湯,跟餐加8蚊叫左杯鹹檸梳打。豬手上臺已切好,真唔錯,鹹豬手肉質相當有嚼勁,鹹味適中,非常香口。外皮十分的鬆脆,充滿了脂香味。配餐薯條一樣的香口。唯一美中不足的是豬手唔夠熱。另外都好多小食;鰻魚汁餃子雞翼:頗濃味的鰻魚汁少少甜,卻夾到雞翼的香味,咬落香香甜甜,好惹味。煙三文魚鳳梨沙律:分量都唔少,三文魚都好多塊,雖然用料普通,但蔬菜好新鮮。白咖喱印度烤餅:餅烤的剛剛好,香口又唔焦。白咖喱味濃香,沾上白咖喱的烤餅又香口又惹味,口感豐富。兩位買單257蚊,都好超值。
星期二去左屯門安定邨,搞到8點幾才收工,
地方都幾大,可能是閑日,應該都沒有坐滿一半,
屋邨商場都是吃虧一點.
兩個人叫左個德國式鹹豬手餐:125蚊,好大份,送一份西湯,
跟餐加8蚊叫左杯鹹檸梳打。
豬手上臺已切好,真唔錯,
鹹豬手肉質相當有嚼勁,鹹味適中,非常香口。
外皮十分的鬆脆,充滿了脂香味。
配餐薯條一樣的香口。唯一美中不足的是豬手唔夠熱。
另外都好多小食;
鰻魚汁餃子雞翼:
煙三文魚鳳梨沙律:
分量都唔少,三文魚都好多塊,雖然用料普通,但蔬菜好新鮮。
白咖喱印度烤餅:
餅烤的剛剛好,香口又唔焦。白咖喱味濃香,
沾上白咖喱的烤餅又香口又惹味,口感豐富。
兩位買單257蚊,都好超值。
2016-05-03
2016-05-06 370 浏览
大家有冇少少懷念我呢? 之前考試太忙, 所以除左茶餐廳幾乎冇出去食過野, 前2日終於考完放監, 梗係要同女友大吃特吃! 唔好話我一復出又係食茶記咁普通, 其實呢間餐廳蔗渣價錢, 燒鵝味道!呢度有西餐廳既田螺食, 通常都焗到好油, 但呢度又唔會, 仲焗到個螺頭脆脆地, 而且D薯蓉都煮得幾香。 唔係超級好味, 但已經好過好多港式西餐廳係咪睇唔出佢係咩黎呢, 其實係雞扒沙律! 佢地都幾慷慨比成一大塊雞扒而且烘得皮脆肉嫰, 個沙律除左一般沙律菜仲有埋三色椒, 多左D咬口, 更爽更多水份~又一個大型既前菜, 好多人食既白汁青口, 個底汁極濃超級CREAMY, 洋蔥煮到全熟所以好甜, 青口比想像中清甜同埋有鮮味, 唔似係用冷凍海鮮!超大塊既牛扒! 起碼有14安士! 你以為好多肥肉? 其實又唔係喎, 好少肥膏好多肉, 但夠稔亦唔係太咸, 食得出冇落鬆肉粉, 仲有飯底! 食完飽到想喊...

2016-05-05 285 浏览
好久不見個朋友,今日約左在屯門見,佢話去間好食又抵食個餐廳。行到門口見到有的餐牌,美國新鮮蠔都是$19起,D套餐都是几十蚊。會唔會好食?兩個人叫左個套餐,有餐湯、主食、餐飲。又加左幾款小食同生蠔。太平洋石蠔、超大珍寶蠔石蠔肉質鮮味,海水味濃。珍寶蠔真是好大只,肉質爽口,但味道較淡。煙三文魚鳳梨沙律沙律加入左鳳梨,食落多左口感,酸酸甜甜加上生菜的清爽口感好味。煙三文魚好新鮮。白咖哩印度烤餅白咖哩D味好香,烤餅烤到外脆內軟,烤餅原本冇味,只是食餅較淡,配上咖哩簡直是好味,好味,好好味。德國式咸豬手師傅會切開上菜,如果要原只上要記得提早出聲。豬手一上來,已經覺得好好食。外面炸到金黃色,咬落脆到好似食更薯片,又脆又香,裡面的肉唔dry又嫰,一起吃簡直是雙重享受。咸檸蘇打都幾大杯,飲落好解渴,食完豬手幾好味。估唔到屯門都有這D又好味又抵食的餐廳。
行到門口見到有的餐牌,美國新鮮蠔都是$19起,
D套餐都是几十蚊。會唔會好食?
太平洋石蠔、超大珍寶蠔
石蠔肉質鮮味,海水味濃。
珍寶蠔真是好大只,肉質爽口,但味道較淡。
煙三文魚鳳梨沙律
煙三文魚好新鮮。
白咖哩印度烤餅
上咖哩簡直是好味,好味,好好味。
德國式咸豬手
師傅會切開上菜,如果要原只上要記得提早出聲。
豬手一上來,已經覺得好好食。
外面炸到金黃色,咬落脆到好似食更薯片,又脆又香,裡面的肉
唔dry又嫰,一起吃簡直是雙重享受。
咸檸蘇打
都幾大杯,飲落好解渴,食完豬手幾好味。

估唔到屯門都有這D又好味又抵食的餐廳。
2016-05-03
2016-05-03 282 浏览
生蠔十分新鮮,又冇腥味,好好味羅宋湯味道幾好飲,酸辣味好平均蕉糖咖啡咖啡帶有苦澀味,可以接受 環境地方好夠大,十分舒適服務亦都OK炒飯味道麻麻,炒飯味道較咸海鮮意粉味道都OK 三文魚沙拉三文魚味道十分新鮮朋友約我去友愛商場度吃飯,我在附近返工又冇來友愛這裡吃飯,吃什麼由朋友決定,朋友揀了cafe1950吃晚餐,呢間之前去過2次 ,食品水準給予不太好印象,今次又如何,屋村餐廳都不能有太多要求呢,友愛這間分店環境都幾好,地方好夠大,原來推出生蠔,朋友話想試下西餐廳的生蠔,竟然有幾好味,生蠔味道十分新鮮又冇腥味 ,三文魚沙拉味道亦都OK ,炒飯味道較一般,蕉糖咖啡亦都幾好飲呀,今次比上次有進步呀,我覺得味道整體一般,服務亦都OK,價錢亦不是太貴 ,屋邨餐廳亦不能有太高要求
生蠔

十分新鮮,又冇腥味,好好味
羅宋湯

味道幾好飲,酸辣味好平均

蕉糖咖啡

咖啡帶有苦澀味,可以接受

地方好夠大,十分舒適

服務亦都OK

炒飯

味道麻麻,炒飯味道較咸

海鮮意粉

味道都OK

三文魚沙拉

三文魚味道十分新鮮
2016-04-25
  • 生蠔
  • 羅宋湯
2016-05-02 263 浏览
自從結婚後,小左同朋友聚會,多左同屋企人相處,雖然有時候係會悶D,不過習慣左就無乜野,所以網上寫食評變左一種習慣,突然無左可能會好唔慣今日同老婆去左屋企樓下食野,簡簡單單一餐最開心飲左一個羅宋湯,幾有紅羅白味,無味精,飲落好健康炸雞扒意粉個樣好宏偉,雞扒炸得幾脆,D肉咬落好多汁意粉唔太林,仲好重芝士味,我地2個都好鍾意食最後食左個德國腸仔拚盤,估唔到同berlinder味道差唔多,咸得黎有小小辣度而且條腸都煎得脆脆地,下次買d返屋企試下整先食完飯,返去訓覺,又準備新一天返工

今日同老婆去左屋企樓下食野,簡簡單單一餐最開心
飲左一個羅宋湯,幾有紅羅白味,無味精,飲落好健康
炸雞扒意粉個樣好宏偉,雞扒炸得幾脆,D肉咬落好多汁

意粉唔太林,仲好重芝士味,我地2個都好鍾意食

而且條腸都煎得脆脆地,下次買d返屋企試下整先

食完飯,返去訓覺,又準備新一天返工

2016-04-26 369 浏览
多年不見的姑姐,突然回來香港及相約見面,原來是為了賣樓的事宜,看來她決心離開香港雖然香港的前途看起來十分灰暗,不過這兒是我們的家,土生土長的家,在我的角度我是不會放棄的不過人各有志,既然她要離開,我們亦祝她好運吧今天來到這一家從前她最愛的餐廳,吃個晚飯吧姑姐喜歡這兒,是因為飲品任飲,她最愛自助飲咖啡,雖然不是名貴的東西,卻充滿兒時的味道每次和她來,我也深深感覺到她思念從前美好生活的心是從沒改變的生蠔看起來十分新鮮,所以我們也點了來吃雖則不是十什麼名產,但味道也是有保証,鮮味濃郁,份量亦相當大隻羊扒雖然較為細小,但入口味道絕對不錯,肉質嫩滑,配上醬汁吃更佳鐵板炒烏冬亦是我們至愛,烏冬相當入味,小量牛肉肉汁令其更惹味,相當好吃芝士青口亦是十分味美,青口SIZE適中,混上芝士後亦十分入味可惜做不到拉芝士的效果再會了,可能下次見面時,大家都兒孫滿地

不過人各有志,既然她要離開,我們亦祝她好運吧

今天來到這一家從前她最愛的餐廳,吃個晚飯吧

生蠔看起來十分新鮮,所以我們也點了來吃

可惜做不到拉芝士的效果

再會了,可能下次見面時,大家都兒孫滿地

2016-04-23 380 浏览
平時早餐來來去去都係快餐店 ,今次想食下西式 , 就去左Cafe 1950 歐陸餐廳 ,Dinner 食過幾次都ok , 唔知早餐得唔得呢 ?睇 menu 都幾多選擇 .吉列魚柳 , 焗豆厚米 , 腸仔 , 牛角包 ,賣相真係好一般 , 而且比較細份左 d 添 ,味道不過不失啦 , 但食完都唔飽囉 ,而杯咖啡就真係 … 好難飲 .雞扒蕃茄湯通粉 ,比上個餐賣相真係好差 ,份量仲一眼就睇晒 ,蒜茸多士 , 都 OK , 冇咩特別 ,而熱朱古力就甜到 …飲左一啖就唔會飲囉 .完全估唔到早餐會咁 ,埋單都要 61 蚊 ,仲要比男友話食返快餐店好過啦 .
平時早餐來來去去都係快餐店 ,
今次想食下西式 , 就去左Cafe 1950 歐陸餐廳 ,
Dinner 食過幾次都ok , 唔知早餐得唔得呢 ?
睇 menu 都幾多選擇 .
吉列魚柳 , 焗豆厚米 , 腸仔 , 牛角包 ,
賣相真係好一般 , 而且比較細份左 d 添 ,
味道不過不失啦 , 但食完都唔飽囉 ,
而杯咖啡就真係 … 好難飲 .
雞扒蕃茄湯通粉 ,
比上個餐賣相真係好差 ,
份量仲一眼就睇晒 ,
蒜茸多士 , 都 OK , 冇咩特別 ,
而熱朱古力就甜到 …
飲左一啖就唔會飲囉 .
完全估唔到早餐會咁 ,
埋單都要 61 蚊 ,
仲要比男友話食返快餐店好過啦 .
2015-04-19
2016-04-20 114 浏览
同友人黎到呢間經濟又實惠的cafe 1950 歐陸餐廳食晚餐,但估唔到都幾有水準。 首先有生蠔,有美國太平洋石蠔及珍寶蠔。石蠔蠔味及海水味較重,而且肉質鮮美。而珍寶蠔肉質爽口而且肉厚肥美,但海水味較淡。我個人覺得石蠔較好味。 先黎個芝士肉醬焗薯條,芝士超多,每一口都有芝士,而且肉醬令薯條好入味,而且份量好足! 呢個就係西班牙海鮮繪飯,味道偏甜帶微酸,飯的軟硬適中,而且吸收了湯汁,好吃。海鮮材料豐富,如果多啲綠色蔬菜,賣相會更好。 意式茄茸焗豬扒寬條麵,味道偏甜,蕃茄味比較淡,而且焗得唔係好夠。但豬扒好入味,而且好腍!寬條麵軟硬適中,好有口感! 最後仲食左甜品韓式蜜糖麵包磚,麵包烤得香脆鬆軟,加上蜜糖同cream,令麵包磚更好食!
美國太平洋石蠔及珍寶蠔

西班牙海鮮繪飯
意式茄茸焗豬扒寬條麵
韓式蜜糖麵包磚
2016-04-13 565 浏览
如果大家有去過大圍美食街個邊,可能會食過一間歐陸風嘅餐廳叫「Cafe 1950」,原來依家屯門開左分店喇!大家可以一家大細去品嚐下!一去到就俾menu 上嘅生蠔set 吸引左 叫左set試下!QT同男朋友就叫左美國大珍寶蠔同太平洋石蠔試下~ 一黎到我都忍唔住~ 嘩!!大過我塊面呀🙀而且都新鮮!我自己一向鍾意食濃嘅蠔~ 所以兩種我偏愛太平洋石蠔~ 海水味重d而且係爽口!其次要讚下個餃子雞翼!完全拆左骨~ 涵料都味道岩岩好!係淡淡嘅薑味加埋雞肉~ 加上烤到香脆配埋個鰻魚汁一流!但全晚我最欣賞係拉絲芝士豬仔骨!超多芝士~~~豬仔骨用美式烤焗煮法~ 好香好juicy 而且口感軟滑~ 2人食5度菜有埋湯都唔過$500 經濟實惠
2016-03-21
  • 德國式燒啤酒豬手配酸菜
  • 軟殼蟹芒果米紙卷
  • 德國式啤酒焗釀春雞
  • 黑松露卡邦尼蛋汁煙肉意粉
  • 德國咸豬手
2016-04-10 407 浏览
聽男朋友說這間餐廳不錯,今晚他便帶我來試試。餐廳很大,裝潢也不錯,很適合聊天。而且今晚的晚市也不多人,可以坐久一點也沒關係。餐牌有很多不同國家的菜式,一時間真很難抉擇要吃什麼~最後,男朋友叫了一個韓國豬頸肉石頭鍋飯,聽佢說份量也挺多的。豬頸肉燒得剛剛好,沒有燒焦,而且十分爽口。不過唯一美中不足的是沒有韓式辣醬,否則一定會更好吃,現在沒有什麼調味,味道很單調。而的使叫了一個溫泉蛋肉醬意粉,還可以吧。溫泉蛋不是太好,可以再熟一點,而肉醬味道似是用普通的蕃茄醬調製,沒什麼特別。不過份量真的很多,要男朋友幫忙才能吃完。我們還叫了一份小食,是炸雞軟骨配蜜糖芥末醬。蜜糖芥末醬不多,不是每粒雞軟骨也有,但是也挺開胃的。不過雞軟骨炸得鬆脆~整體而言還可以吧,不過應該不會再來的了。
聽男朋友說這間餐廳不錯,今晚他便帶我來試試。

餐廳很大,裝潢也不錯,很適合聊天。

而且今晚的晚市也不多人,可以坐久一點也沒關係。

餐牌有很多不同國家的菜式,一時間真很難抉擇要吃什麼~

豬頸肉燒得剛剛好,沒有燒焦,而且十分爽口。

而的使叫了一個溫泉蛋肉醬意粉,還可以吧。

不過份量真的很多,要男朋友幫忙才能吃完。

我們還叫了一份小食,是炸雞軟骨配蜜糖芥末醬。

蜜糖芥末醬不多,不是每粒雞軟骨也有,但是也挺開胃的。

不過雞軟骨炸得鬆脆~

整體而言還可以吧,不過應該不會再來的了。
2016-03-14