2016-07-13 2275 浏览
黎到觀塘區,識食一定係去工廈覓食。工廈食肆一定係靠口碑,同事就介紹左呢間用悉尼著名沙灘Bondi 命名既西餐比我地黎個Girl's Night.呢個景又係黎到必影。我地7點都未夠就到,當時唔係太多食客,但過左一陣入坐率都有8成,晚飯時間,工廈黎講算係甘。 枱櫈唔會排到好迫,都坐得幾舒服,而且地都自成一各,唔使驚講野近到隔離枱都聽到頭盤:意大利風乾火腿配哈密瓜夠晒2個人share. Parma Ham 有肉香,無臭豬肉味。風乾既Parma Ham 比較乾身同咸,配埋好甜既哈密瓜就岩岩好, 哈密瓜汁令Parma Ham 無甘乾身,而且好有咬感。當然唔可以同高級餐廳比, 但呢個價錢,觀塘工廈,都算合格湯:黑松露野菌湯離遠已經聞到好香野菌湯味,侍應會主動問使唔使加黑胡椒。 加左d 味道更加香。個湯唔算質地creamy, 我覺得反而無甘容易滯。飲湯時會食到磨菇碎,都幾足料主菜:紫穌葉帶子扁意粉本人真係有強迫整,非常中意basil pesto醬,見到都一定要order. 呢度既pesto落得唔多,醬青草味比較重,都幾清新。而帶子都大大隻,稍為煎香兩邊,唔會overcook, 一咬即分開唔會癡牙
呢個景又係黎到必影。
頭盤:意大利風乾火腿配哈密瓜
湯:黑松露野菌湯
主菜:紫穌葉帶子扁意粉
本人真係有強迫整,非常中意basil pesto醬,見到都一定要order. 呢度既pesto落得唔多,醬青草味比較重,都幾清新。而帶子都大大隻,稍為煎香兩邊,唔會overcook, 一咬即分開唔會癡牙。
甜品:朱古力心太軟配雲尼拿雪糕
心太軟黎到仲熱辣辣,但有少少過左喉因為唔係太流,但朱古力味非常濃,好好食
雪糕見到有一粒粒雲尼拿籽,兩樣野簡直係好朋友,夾到不得了
再加杯拉花熱朱古力,唔會太甜,心情靚晒

2016-06-27 1825 浏览
觀塘工業區一棟棟密密麻麻的工業大廈中,愈來愈多美食出現。最意想不到的是,在觀塘巧明街榮昌工業大廈的停車場中,竟然都會有意外收穫,發現這間隱世美味多國菜。Bondi其實是位於澳洲悉尼商業中心區以東約七公里的一個著名海灘的名稱,餐廳以Bondi命名,正正就是代表著澳洲令人嚮往的生活及飲食,很有意義呢!從停車場入口走去,左眼便輕易被Bondi門外鮮豔奪目的一幅Sydney塗鴉吸引。甫踏進店內,已經感到環境的寬敞舒適,裝潢簡約輕鬆,沒有一般西餐廳給人拘謹不自在的感覺,牆上更畫滿澳洲特色景點及地圖,份外有特色。雖然當日晚上六時左右到達,店內亦未有客人入座,店內的職員亦沒有因而怠慢,看到我汗流浹背,剛坐下便灌了一大杯水,店員便馬上為我再添一杯水,又問我外面天氣是否十分炎熱令我感到萬分口渴,友善的態度令人感到賓至如歸! 意大利風乾火腿伴哈密瓜 ($88)大大的一盤意大利風乾火腿伴哈密瓜擺放得如花一樣迷人,透薄如紙的意大利風乾火腿捲著爽脆的哈密瓜,風乾火腿的鹹香與哈密瓜的清甜多汁互相輝映,是最傳統最經典的美味配搭,而最令我驚喜的就是濃稠的黑醋汁,酸酸甜甜,配以沙律菜和番茄,份外清新開胃,作為前菜小食

意大利風乾火腿伴哈密瓜 ($88)
意大利風乾火腿配哈密瓜
大大的一盤意大利風乾火腿伴哈密瓜擺放得如花一樣迷人,透薄如紙的意大利風乾火腿捲著爽脆的哈密瓜,風乾火腿的鹹香與哈密瓜的清甜多汁互相輝映,是最傳統最經典的美味配搭,而最令我驚喜的就是濃稠的黑醋汁,酸酸甜甜,配以沙律菜和番茄,份外清新開胃,作為前菜小食實在是最適合不過。

黑松露野菌湯 ($48)
黑松露野菌湯
相比起中式湯水我確是更愛濃稠順口的西湯,當中又以忌廉湯最得我歡心。在其他西餐廳喝到的忌廉湯,大多以罐頭湯濫竽充數,或味精太多喝得喉嚨乾涸或過份稀釋得味淡如水;然而,這份黑松露野菌湯讓我感受到的是無可挑剔的真材實料。
黑松露野菌湯
細呷一口,綿滑濃厚的忌廉湯中千千萬萬的野菌顆粒隨即滑進喉嚨,散發出菇菌和黑松露的陣陣氛香,橄欖油更令香氣更上一層樓。
蒜蓉牛油包
蒜蓉牛油法包烘得外脆內軟,蒜蓉及牛油份量絕不吝嗇,濃郁可口,沾上黑松露野菌忌廉湯同吃,別有一番風味!

美國1855黑安格斯肉眼扒8安士配燒汁 ($298)
美國1855黑安格斯肉眼扒8安士配燒汁
主菜肉眼扒我則點了我最喜歡的半生熟,上桌時實在驚喜不已,肉眼扒足足有兩隻手掌之大,更配上炸薯角及什菜,份量十足,絕對滿足到我這個食肉獸!
起初切開肉眼扒,確是有點失望,牛扒邊位似乎有點過熟至近乎全熟,然而再多吃兩件,便發現原來好戲在後頭!
鮮嫩的牛扒透出令人垂涎欲滴的粉紅色,肉汁充沛,肉味濃郁,旁邊的Gravy及Mustard根本毫無用武之地!
個人其實偏好較肥美的肉扒,這塊肉眼扒邊位的肥膏不會過多,但仍脂香豐腴,恰到好處,以致吃完整塊牛扒亦不會感到膩滯。
炸薯角沒有因為淪為配菜而粗製濫造,非常香脆可口,極之美味,絕對絕對值得特別一提!

什莓沙冰 ($42)
什莓沙冰
清新冰凍的飲品絕對是夏天及扒餐不可或缺的一環,點了一杯我最喜歡我什莓沙冰,沙冰打得頗為幼細,沒有太多大顆冰粒,什莓味道天然濃郁,酸酸甜甜,為味道較濃的一餐帶來點點清新。

自家製焦糖燉蛋 ($30)
自家製焦糖燉蛋
小小的一份自家製焦糖燉蛋亦看得出店方的用心,面層焦糖烤得香脆,底下是一層滑溜的燉蛋,最驚喜是最底層更有啫喱狀吉士醬之類的一層,層次分明。
自家製焦糖燉蛋
燉蛋的味道較淡,比起坊間一般甜品店所吃到甜滋滋的焦糖燉蛋分別甚大,雖然個人的確是個鍾情於甜的甜魔,但是在一頓豐富的晚餐後都會希望以一個較為輕盈的甜品作結,過份甜膩的甜品無疑只會百上加斤,適中的甜度為這餐畫上最完美不過的句號。

店員的殷勤有禮真的令這頓美味無窮的一餐更添完美,不斷不厭其煩地看看我有甚麼需要幫忙、為我收拾餐具、替我添水等等,然而卻沒有收取半點服務費,想到外間不少收取服務費但仍傲慢懶散的餐廳員工,實在令人慚愧!

從未到訪過澳洲的我,或者在這裡也能感受到澳洲的舒適及佳餚美饌,更甚的是對澳洲增添了一份憧憬及嚮往。

穿過停車場,尋找那工業大廈中的小澳洲!
意大利風乾火腿配哈密瓜
什莓沙冰
2016-06-19 641 浏览
係觀塘唔多西餐廳 呢間朋友介紹地方夠大 黎到確實環境好舒服 本身台上已經放有一枝水提供 侍應通常見我杯水差唔多飲晒都會主動幫我加 黑松露野菌湯上面有一條長長脆口既餅乾 再配蒜容包 侍應細心問我需唔需要黑胡椒 之後幫我加左 係用上即磨黑胡椒 好香 令成個湯再增加再口感既層次 細細粒既磨菇粒 再配上黑松露既味道 好香濃好好味美國1855黑安格斯肉眼扒佢本身有好多煙肉薯容好香牛油同煙肉味 菜 有西蘭花 椰菜花 紅羅白 豆角 配料都唔太濃 輕輕點個汁已經好夠味 牛既肉質好林 我叫五成熟岩岩好 佢都好大塊 同埋本身好香牛肉味 佢就算唔點汁都好好味奶凍佢味道好香好滑既奶味 好結身 有口感 似布丁咁 最緊要個樣都好靚好精緻
係觀塘唔多西餐廳 呢間朋友介紹地方夠大 黎到確實環境好舒服

美國1855黑安格斯肉眼扒

奶凍
2016-06-19 577 浏览
黎到觀塘想搵間特別得黎又好食 我諗呢間都真係首選 之前食過中環個間好正 再黎佢既分店 發現食既野有小小唔同 不過一樣既就係環境好靚 野食質素都好高 係正個大廈既停車場入面 都好易搵地方好大 入面仲有好多位 同埋佢台同台之間都好濶落 唔會覺得好有壓迫感 蟹肉龍蝦湯呢個湯好正 啖啖蟹肉 好足料 好濃既龍蝦味 上面有一條餅乾沾湯食一流 仲有蒜容包 好香蒜容味 烤焗原隻燒春雞 之香草燒汁配菜方面有勁多 有椰菜花 西蘭花 紅羅白 豆豆 牛油煙肉薯容燒雞個雞皮好脆 肉質都好滑 肉入面好似帶有小小白酒味 好香好特別心太軟 佢既雪糕用上Movenpick既雲呢拿味 心太軟都唔會好甜 勁流心 又夠熱 呢杯熱朱古力真係忍唔住相機食先 佢既朱古力好濃 似用金百利個類靚朱古力粉沖 不過重點緊係上面既公仔
係正個大廈既停車場入面 都好易搵
蟹肉龍蝦湯
烤焗原隻燒春雞 之香草燒汁
心太軟
2016-06-18 2582 浏览
今天約了老友吃lunch, 她笑說要帶我衝出香港,出走來一回fine lunch。老友所講的其實是在觀塘apm後面榮昌工業大廈的bondiBondi是澳洲最著名的海灘之一,常常在電影中出現。未去過的我當然滿心期待。Bondi的門外繪滿七彩塗鴉,很有外國feel,即管幻想一下已身在渡假中餐廳主打西餐,午餐的話包括餐湯、餐包、沙律、主菜和飲品。份量絕對比外間的午餐多,正價比高店上全是有關bondi的裝飾,看來老闆很喜歡這地方跟餐的意式呑拿魚沙律,呑拿魚配上微酸沙律汁十分開胃呢,而且非常大份,沒有因為是跟餐而減料餐湯加$15可轉龍蝦湯,甫上枱已香氣撲鼻,急不及待即嘗一口,淡淡的龍蝦香味在味蕾中翻騰,確實美味餐包塗上自家製的蒜蓉醬,外脆內軟,沾湯吃一流主菜來了,澳洲草飼肉眼扒配牛肝菌汁。牛扒簡單燒至7成熟,外層香脆,牛味濃郁,配上牛肝菌汁吃用,更覺惹味肉質燒得嫩粉紅色,口感佳,沒有'鞋'口感。一餐西式fine lunch的最後當然要點一杯咖啡作完美句號。Caramel latte, 咖啡與奶的比例恰好,呷入口帶有淡淡的焦糖香,幼滑而有層次
老友所講的其實是在觀塘apm後面榮昌工業大廈的bondi

餐廳主打西餐,午餐的話包括餐湯、餐包、沙律、主菜和飲品。
份量絕對比外間的午餐多,正價比高
店上全是有關bondi的裝飾,看來老闆很喜歡這地方
餐包塗上自家製的蒜蓉醬,外脆內軟,沾湯吃一流
澳洲草飼肉眼扒
主菜來了,澳洲草飼肉眼扒配牛肝菌汁。
肉質燒得嫩粉紅色,口感佳,沒有'鞋'口感。
Caramel  latte
2016-06-16
澳洲草飼肉眼扒
Caramel  latte
2016-06-17 624 浏览
每之經過BONDI, 我都會諗起澳洲既BONDI BEACH....但其實唔係有關係..而今日我終於一嚐位於觀塘工廠區中既BONDI去試下呢間野係D咩東東~~LUNCH 既SET包一個沙律,湯同一杯餐飲我就叫左個羊扒同轉左個野菌湯首先上左意式吞拿魚沙律唔食吞拿魚既我 因為唔太腥所以接受到配有甜甜既沙律醬兩者MIX埋一齊感覺不錯!仲差唔多食哂!!HAHAHA!!野菌湯對我黎講呢個湯就略鹹我欣賞呢個餐包餐包搽上BONDI自家制蒜蓉醬再拎去焗每啖都會食到蒜蓉醬既香味一流!紐西蘭羊T骨配乾蔥汁新鮮既羊骨,只同鹽作配料去煎岩岩好7成熟,肉質幼嫩食到好重羊味,但一D都唔‘SO’好PREFECT餐廳不收加一收費。返工咁辛苦!間唔時緊係要食餐好野對自己好D!題外話:由於餐廳位置地方比較難收到網路,店內有提供FREE WIFI給有需要既客人
但其實唔係有關係..
而今日我終於一嚐位於觀塘工廠區中既BONDI
去試下呢間野係D咩東東~~

LUNCH 既SET包一個沙律,湯同一杯餐飲
我就叫左個羊扒同轉左個野菌湯
首先上左意式吞拿魚沙律
唔食吞拿魚既我 因為唔太腥所以接受到
配有甜甜既沙律醬兩者MIX埋一齊感覺不錯!
仲差唔多食哂!!HAHAHA!!
野菌湯
對我黎講呢個湯就略鹹
我欣賞呢個餐包
餐包搽上BONDI自家制蒜蓉醬再拎去焗
每啖都會食到蒜蓉醬既香味
一流!
紐西蘭羊T骨配乾蔥汁
新鮮既羊骨,只同鹽作配料去煎
岩岩好7成熟,肉質幼嫩

食到好重羊味,但一D都唔‘SO’
好PREFECT
餐廳不收加一收費。
返工咁辛苦!間唔時緊係要食餐好野對自己好D!

題外話:
由於餐廳位置地方比較難收到網路,
店內有提供FREE WIFI給有需要既客人
2016-06-16
2016-06-15 460 浏览
官塘工廠區, 平時路經呢區都係中午時份, 但呢日朋友盛意推介, 特意黎到充滿澳洲美食特色嘅餐廳品嚐晚飯。一餐嘅開始, 先有熱辣辣龍蝦湯, 湯料非常充足, 食得出啖啖龍蝦肉, 所以湯嘅味道相當濃郁。接著有一客小食, 白酒煮蜆, 蜆肉飽滿, 無沙、無雜質, 以白酒煮更可突顯蜆嘅鮮味。主菜先有香煎澳洲羊T骨配蒜蓉汁, 叫左5成熟, 煎出來保存著吸引嘅粉紅色。羊架內充滿肉汁, 再點配蒜蓉汁, 滋味程度滿分!而澳洲肉眼扒配紅酒汁同樣出色, 肉眼扒外表帶有香烤嘅感覺, 香氣撲鼻。而肉質嫩滑, 絕對唔會煮得過老, 係非常出色嘅肉眼扒。最後有Movenpick朱古力雪糕作甜品, 國際名牌, 絕對係不二之選。而我則點左朱古力心太軟配雲呢拿雪糕, 朱古力心太軟焗得熱辣辣, 內裡朱古力亦軟滑吸引, 與奶味十足嘅雲呢拿雪糕一熱一冷, 感覺特別。
2016-06-07
2016-06-12 411 浏览
在晚上走過觀塘的工業區,十分的寧靜,少了許多的人,而我也找到了一間可以讓人在工廈中好好休息的一餐廳。空間非常的大,枱與枱之間有很大的空位,私隱度十足,也十分舒服。點了一客豬鞍扒,聞起上來已經足以令人流口水。烤味十足,豬排肉質極為軟淋,咬下去後亦帶有一絲絲的肉汁,做的非常的惹味。醬汁特別喜愛那白白透明的醬汁,清清甜甜,一來更是開胃,二來又解除了豬排的油膩感。蔬菜方面亦要一讚,加入了蒜粒炒,更是香更是惹味。飲品是Iced Fruit Tea。餐廳很奇怪地沒有正常的凍檸茶,卻提供了這一杯凍水果茶。味道略甜而帶點點的酸味,非常有趣。但略為甜了一點點,要是加入新鮮的果肉更佳。
2016-06-10 448 浏览
收工約朋友食晚飯,不想出旺角同人逼,於是係公司附近搵到呢間西餐。呢度環境唔錯,唔會人逼人,但就有少少嘈。坐低先嗌左個煙三文魚沙律,三文魚份量都算多,菜就只有生菜,但芝士都幾足,味道不俗。然後黎個火Parma ham配哈密瓜,呢個好好味,唔會太咸,而且哈密瓜又甜又爽口,中間仲配黑醋沙律菜,很不錯呢!主菜先上了燒春雞,size適中,外脆內軟,無咩調味料,可以點佢個汁,幾好味。然後黎左個魚,份量相對都多既,皮煎得好脆好好食,魚肉都幾滑,又係較淡口,可以點佢個忌廉汁。最後黎既係大蝦意大利飯,個飯岩岩好味道,粒粒米分明,唔會痴到一舊咁,又唔會稀到好似粥咁,兩隻大蝦爽口彈牙好新鮮!肥妹我仲叫左杯朱古力添!有埋cream好肥但超級正!
肥妹我仲叫左杯朱古力添!有埋cream好肥但超級正!
2016-06-08
1K
2016-06-09 404 浏览
有幸喺觀塘區工作,快1年了~~~慶幸有一班好好嘅同事,仲感恩,觀塘區有無數認真用心做食嘅餐廳。人生,因為工作,因為美食,因為情感,而變得有意義!After work,放假前席先嚟個豐盛dinner!今次選擇咗比較近嘅bondi~~|哈密瓜巴拿馬火腿沙律|老規舉,先有沙律墊墊胃!個沙律好有新鮮同親切感,新鮮感在於好少餐廳會有呢款咁冷門嘅沙律配搭嘅選擇;親切感則在於自己其實好愛哈密瓜同巴拿馬火腿嘅組合,去野餐同沙灘都好鍾意咁樣食法,估唔到今次坐喺餐廳都食到!賣相好討喜!哈密瓜同蕃茄好清甜,加埋個黑醋汁味道好突出!巴拿馬火腿就基本嘢啦,無乜特別!|美國焗豬胺架|值得一讚,佢呢個豬胺架好入味,似係先炆稔過咗拎去焗,肉質好結實,但又唔會太「鞋」口!厚度適中,入口有少少似雞胸嘅口感,整體而言幾唔錯。|紅豆牛奶凍|呢個牛奶凍好好嘟,入口牛奶味濃郁,好香好滑!面上嘅紅荳應應係罐頭紅豆,太甜@@如果可以減少甜度,或者直接由餐廳煮紅豆再調味會更理想!

|哈密瓜巴拿馬火腿沙律|
|美國焗豬胺架|
|紅豆牛奶凍|
2016-06-08 2807 浏览
最近一直在觀塘找尋特色的工廈餐廳。朋友說到Bondi這個名字,想也沒有想就立即說"我要去!"全因這個名字,和澳洲Sydney的Bondi Beach一樣,感覺很親切很有感覺。我們預約了晚上8時,下班後非常疲倦的我,到達Bondi的大門口,看到這幅壁畫,非常之驚訝!!! 壁畫上是澳洲Sydney很有代表性的地標和事物,看到十分感動。居然能在香港找到如此有澳洲感覺的地方,讓我勾起無限的回憶。原來這間"Bondi"正正就是Sydney的Bondi。。。。。。。並不是巧合。牆上掛著的彩色小屋,也是澳洲著名的景點,令我十分懷念。龍蝦湯,配上脆脆的麵包條,沾著湯來吃,味道不錯。湯內的龍蝦肉不少,喝著都有吃到龍蝦肉,味道也挺濃郁,不過有點略為咸了一點,建議餐廳能降低咸道,味道會更佳。白酒炒蜆 炒蜆粒粒肚漲飽滿,咬下彈牙多汁,吃得出用料是新鮮的,沒有沙,也沒有腥臭味,喜歡吃蜆的朋友可以一試。以前在澳洲生活時,最喜歡就是買羊架來自己煎,因為澳洲的羊架不像平時香港吃到的很大陣騷味,澳洲的羊架騷味極少,而且在當地吃到的都是新鮮的羊肉,肉質非常優質。Bondi的這塊澳洲羊架,絕對不會令你失望。羊架火喉控
最近一直在觀塘找尋特色的工廈餐廳。
朋友說到Bondi這個名字,想也沒有想就立即說"我要去!"

我們預約了晚上8時,下班後非常疲倦的我,
到達Bondi的大門口,看到這幅壁畫,非常之驚訝!!!
居然能在香港找到如此有澳洲感覺的地方,讓我勾起無限的回憶。

並不是巧合。
牆上掛著的彩色小屋,也是澳洲著名的景點,令我十分懷念。
龍蝦湯,配上脆脆的麵包條,沾著湯來吃,味道不錯。
建議餐廳能降低咸道,味道會更佳。

Bondi的這塊澳洲羊架,絕對不會令你失望。
羊架火喉控制得不錯,點了五成熟,煎出來是很美的粉紅色!

吃起上來肉質和在澳洲吃到的差不多,哎下十分彈牙,沒有難咬的筋。
羊架內充滿肉汁,水準很高!

伴碟的蔬菜,只是簡單的steam cook,這是澳洲餐廳慣常的做法,
但相信香港人,要求應該比較高,至少都用牛油略為煎或炒,會感覺較有誠意。
凍水果茶,有點失望,感覺只是加了點水果醬在茶中,味道偏淡,建議點其他飲品。
另外點了個Movepick朱古力雪糕作甜點,大愛Movepick雪糕,沒有能挑剔的地方。
另一邊牆身有澳洲的地圖,讓我有種來到當地的感覺。
  • 澳洲羊架
2016-05-31 346 浏览
今天在開會前,想吃一頓清新的澳州菜,在網上看到公司樓下有一間Bondi 餐廳,於是十二点半吃一個Early set Lunch !餐廳有一個open kitchen, 而待應很窩心地招呼我在最清涼的地方坐下,我叫了一個set lunch !首先龍蝦湯很快送上,喝了一口,又濃又香! 加上脆卜卜的豬仔包,熱辣辣真好好味!我叫了一個烤焗豬鞍架配芥苿籽汁,用上我最心愛的黑毛豬,真的又軟又夠肉香,這祇有新鮮的西班牙黑毛豬才有這豐盛的香味,我加了十五元,要了厚切薯條,真的停不了口!最後我要了一杯茘枝smoothie, 真的又清香又解喝,感覺真的不錯!

2016-05-30
2016-05-19 417 浏览
今日我去咗觀塘,我行到駿業里發現一間cafe,見到門口幾特別一於入去試下,入到去有種好休閒嘅感覺裝修好靚,係一個繁忙嘅工廠區中找到一份額外嘅感覺,我今日叫咗個午餐b帶子辣番茄醬意粉,餐湯係忌廉湯,先講下個忌廉湯,個湯好清甜,一啲都唔像其他餐廳啲忌廉湯咁濃咁傑,好美味,個意粉好柔軟個辣茄醬非常好味,仲有二粒乒乓咁大粒嘅帶子,帶子非常新鮮彈牙,最後來一杯熱朱古力朱古力上有好靚嘅拉花,朱古力味非常濃郁,一個圓滿嘅午餐
朱古力
帶子辣番茄醬意粉
朱古力
  • 熱朱古力
2016-05-19 3104 浏览
我喜歡尋找有故事嘅食物文化,我相信每個食物都有距嘅故事,呢間Bondi,系貫徹澳洲人的生活態度及飲食文化,新鮮嘅食材為基石,加最時令的材料烹調,煮出黎嘅食物一定好好味首先頭盤系意式吞拿魚沙律,好開胃嘅沙律,有火箭菜,新鮮沙律生菜,食落去系爽脆嘅,無甘苦味,熟嘅吞拿魚清清地,有嚼頭,無腥味,呢個沙律組合好有營養,大讚我比較喜歡龍蝦湯,加小小胡椒,好惹味,龍蝦味好重,又不會好鹹,濃濃嘅海鮮味,好鮮甜加左忌廉後,個湯邊左好滑,又無漏,配埋脆脆豬一齊食。好正吖最緊要呢個主菜黎啦,澳洲草飼肉眼扒配牛肝菌汁,我需要7成熟就好,牛眼扒厚實多肉汁,每一口都好滑,好有嚼頭,不會有渣殘留跡象,好容易消化,最緊要系個牛肝菌汁和芥末醬,芥末醬小小辣和濃厚嘅牛肝菌菌味好濃,好正,呢個味道搭配好特別,我好中意,配菜還有薯角,炸過嘅薯角,外脆入面好淋,好有薯仔味,仲有西蘭花,距用蒜蓉焗過,味道剛剛好,連配菜都整得甘細緻,一D都不馬虎,俾個你最後系餐飲,我點左我摯愛嘅Mocha,首先藝術性的多層次拉花,已經好like,第一啖飲落去嘅感覺系厚厚嘅口感,朱古力同咖啡的比例剛剛好,不會互相搶味,好的咖啡系需要配合優質嘅已烘
加左忌廉後,個湯邊左好滑,又無漏,配埋脆脆豬一齊食。好正吖
最後系餐飲,我點左我摯愛嘅Mocha,首先藝術性的多層次拉花,已經好like,第一啖飲落去嘅感覺系厚厚嘅口感,朱古力同咖啡的比例剛剛好,不會互相搶味,好的咖啡系需要配合優質嘅已烘焙咖啡豆,出色的磨豆機,加埋出色嘅咖啡師等等配合已成,呢杯俾到我,剛剛好。
2016-05-19
2016-05-13 459 浏览
朋友在觀塘區工作,知道觀塘美食是何其多,今晚相約在觀塘附近吃晚飯,餐廳由朋友負責。西餐廳位於工廈入口,正正在停車場中,地方非常隱蔽。餐廳環境寬敞舒適,適合相約朋友吃個晚飯,詳聊一晚。先來餐包。香焗法包伴黑醋欖油。法包外脆內軟,入口脆口中又帶有鬆軟口感,伴上黑醋汁非常清新開胃。黑醋酸甜,正正合我心意。我們點上龍蝦湯。龍蝦湯味道濃郁,有點微微白酒味道,又不會蓋過龍蝦的鮮甜。我點上香烤豬鞍排。豬鞍排伴炸薯粒和蔬菜,顏色豐富賣相頗為吸引。豬鞍排肉質結實,入口卻非常多汁鬆軟,豬肉的味道原來不太濃郁,但吃出陣陣甜味。炸薯粒香脆香口,灑上七味粉後味道更是惹味,蔬菜伴上蒜粒,但是味道較為清淡。⋯朋友點上魚柳,我沒有嚐到所以不加以評論。餐廳服務貼心,環境舒服,值得再次回頭。
餐廳環境寬敞舒適,適合相約朋友吃個晚飯,詳聊一晚。
先來餐包。

2016-05-13