2021-10-09 461 浏览
自從BEANS進駐左青衣城後,青衣終於唔再係美食沙漠啦!亦令我呢個經常出入青衣既人有啖好食!今日早左出黎,見BEANS唔多人排隊,就梗係即刻一試啦!好快侍應就招呼我地係一個好舒服既位度坐低。首先叫左個慢煮紅酒牛利加忌廉薯蓉,原本以為得兩三塊,點知有七八塊,真係好大碟!而且牛利忟得好冧,好入味,簡直極高享受!而D薯蓉都好溶,好好味!另外再叫左個賽螃蟹意大利飯,都係份量十足,D飯好入味,每啖都有蟹味!除左主食外,我地再叫左個蜜糖半骨雞翼,好重既蜜糖味,每一隻都食到齒甲留香!我地再叫甜品,呢個抹茶梳乎厘係其他beans都食過,都係好好味好重抹茶味!

2021-10-02 282 浏览
唔駛返工。當然食好西軟腳蟹黑松露意粉意粉: 彈牙。生熟度剛好。有咬口軟腳蟹:用千年油炸。嚟到淋patpat。又凍黑松露味絕對夠海量洋蔥。菌。岩我蟹蟹少得可憐。我哋一齊數數跟餐熱0蜜。不錯。飲得出不是用cheap cheap蜜糖綠茶控。點會唔叫呢個。一坐低就留咗先。怕萬一冇我會嬲嬲豬但我等L咗35 分鐘佢先行到嚟我面前。賣相好。先食外層蛋糕。綠茶味略為不夠中間部份:好味。濃。但不會太甜。未去到極滑加埋一齊食會好好多。自己埋單
唔駛返工。當然食好西
軟腳蟹黑松露意粉

意粉: 彈牙。生熟度剛好。有咬口
軟腳蟹:用千年油炸。嚟到淋patpat。又凍
黑松露味絕對夠

海量洋蔥。菌。岩我

蟹蟹少得可憐。我哋一齊數數

跟餐熱0蜜。不錯。飲得出不是用cheap cheap蜜糖

綠茶控。點會唔叫呢個。一坐低就留咗先。怕萬一冇我會嬲嬲豬

但我等L咗35 分鐘佢先行到嚟我面前。

賣相好。
先食外層蛋糕。綠茶味略為不夠
中間部份:好味。濃。但不會太甜。未去到極滑

加埋一齊食會好好多。

自己埋單
💎總評分:8.0/10-己經開左8間分店嘅BEANS,青衣城分店一樣人氣高企,假日6點己經開始滿座要排隊🙇🏻‍♀️。同其他分店一樣,裝修以米白色為主,走清新簡約風,坐得舒適。1️⃣ 黑松露軟殼蟹意粉 $102BEANS嘅pasta出名性價比高,特地點左個signiture pasta一試。賣相唔錯📸,sauce夠creamy有少許truffle味,不過軟殼蟹本身細隻,切4份有D太碎,如果1分為2會好D🦀。但係呢個價錢食到軟殼蟹仲有咁多pasta,認真抵食👍🏻。3️⃣ Parma Ham & Rocket Pizza $98因為4人唔太餓,諗住叫個Pizza迷你size每人一小件🍕,menu上嘅幾款配料都正常,小編㨂左個無咁肥嘅。賣相無咩特別,可惜pizza dough無該有嘅煙韌感👎🏻,有D似麵包店入面嘅pizza。4️⃣ Caesar Salad with Smoked Salmon $88欣賞Salad嘅dressing份量恰好🥗,唔會成口醬又唔會淡而無味。三文魚份量倘可🐟,好大方地俾左3塊 garlic bread,但係焗得唔夠脆口,放多一陣己經變淋。5️⃣ Onion Rings $52Snac
💎總評分:8.0/10

1️⃣ 黑松露軟殼蟹意粉 $102
Parma Ham & Rocket Pizza
5️⃣ Onion Rings $52
Snacks 嘅選擇唔算多,list入面有3個都係雞翼,只係唔同口味。另外有薯條🍟同nachos。Onion rings中規中矩,新鮮炸嘅嚟到時仲熱辣辣👌🏻。
Onion Rings
除左pizza外其他食物嘅質素都算唔錯,pasta pizza仲跟埋野飲,可㨂薑母茶,檸檬蜂蜜或咖啡☕️。即使爆場但上菜速度快,𥄫到其他食客叫burger都好膨湃🍔,dessert個樣又靚,啱晒打卡。Overall小編覺得青衣城入面嘅餐廳,BEANS性價比算高,相信其他分店質素都唔會太差,但會否被附近餐廳無比下去就好難講了!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 餐廳位置喺青衣城2期,但係泊1期都用到泊車優惠。温馨提示,2期停車場上落比較窄,勿心急。
2021-08-29
黑松露軟殼蟹意粉
  • Caesar Salad with Smoked Salmon
2021-09-27 256 浏览
個個都話青衣冇野食咁啱係附近行完山就行下青衣城睇下有咩食點知真係冇咩好食好在咁啱見到有beans  星期六晚都有d人龍排緊隊 排左20分鐘左右先入到叫左香燒八爪魚意大利飯 $148 , 個餐包左檸檬蜂蜜一杯!先講香燒八爪魚意大利飯 我就係見到隔離枱條八爪魚咁大條咁嚇鬼 所以就嗌左八爪魚燒得好好食 而且份量真係非常足夠 個意大利飯汁都唔錯 不過我個人認為如果配墨汁意大利飯好似會再夾d至於杯檸檬蜂蜜, 係我每次去beans 都必嗌嘅! 甜甜地好清新 !總括黎講 成餐飯體驗都幾好 而且座位寬闊, NICE!
個個都話青衣冇野食
咁啱係附近行完山就行下青衣城睇下有咩食
點知真係冇咩好食

好在咁啱見到有beans

星期六晚都有d人龍排緊隊 排左20分鐘左右先入到

八爪魚燒得好好食 而且份量真係非常足夠 個意大利飯汁都唔錯
不過我個人認為如果配墨汁意大利飯好似會再夾d

總括黎講 成餐飯體驗都幾好 而且座位寬闊, NICE!
2021-08-26
2021-09-26 161 浏览
今日終於有機會試下呢間排長龍西餐廳漢堡大大份,打卡一流,而且好好食。太陽蛋煎得啱啱好,蛋汁流出黎個刻望到已經另人食慾大增。辣豬肉絲有小小似平時零食個隻豬肉絲,但係醬汁再甜d同辣d,同個麵包好夾。 成個burger好juicy, 份量亦相當大份, 推介😆意粉就普通左小小大蝦食落唔梅 意粉都彈牙 擺盆都靚 不過冇咩驚喜牛排五成熟,肉質軟嫩,冇咩肉筋同肥肉,汁濃味厚。 薯蓉我就麻麻,食到有好香牛油味,佢亦有炒左番茄同三色椒另成碟嘢顏色豐富吸引d ,食落又唔會咁濟。 整體食物高質,但人手安排方面可以改善。見到staff忙到踢曬腳,我想叫人refill水杯都等左好耐先有人理我。
今日終於有機會試下呢間排長龍西餐廳

成個burger好juicy, 份量亦相當大份, 推介😆
shredded BBQ pork rib  burger

意粉就普通左小小
大蝦食落唔梅 意粉都彈牙 擺盆都靚 不過冇咩驚喜

shredded BBQ pork rib  burger
一向喜歡來這間餐廳吃下午茶,因為非常喜歡佢嘅泡沫鮮奶綠茶,及精美的蛋糕或者下午茶的小食,例如單邊雞翼。再加上平時下午茶真心抵食。不過要平日食到下午茶真係要放假先得,所以都唔容易。今日係中秋節翌日的公眾假期, 11:40去到已經要排隊,不過排咗半個鐘就可以入座。但由於係公眾假期,所以連午餐都沒有套餐。😐然後見到佢嘅餐牌有一個哈根大師加飲品的推廣,小朋友梗係鍾意食雪糕啦,所以都打算叫嚟試吓,點知我哋點選嘅時候,侍應首先就話:「唔可以分開上,一定要一齊嚟,即係杯飲品唔可以上先。」同埋仲好嚴重提醒我哋,這個飲品加雪糕要等35至45分鐘。😮😮😮其實成個態度都好似唔想我哋嗌咁。咁就算囉,其實出面都有得食哈根大師的雪糕。🙄🙄🙄最後叫咗黑松露軟殼蟹意粉,味道係好食嘅,軟殼蟹香脆可口。當然一定要叫我最喜愛的泡沫抹茶鮮奶,請留意,這杯飲品的上枱時間是落單後5分鐘左右,其實係幾高效嘅,所以更加奇怪點解佢哋推廣嘅哈根大師雪糕加飲品要需時咁耐。即使啲食物,都係10分鐘左右就送到。🤔🤔🤔另外嗌咗個全日早餐,咩都有得食,比較驚喜嘅係水泡形狀的窩夫,香軟可口。不錯不錯👍🏻👍🏻😵‍💫😵‍💫😵‍💫佢哋有一位服務員嘅服務就

但由於係公眾假期,所以連午餐都沒有套餐。😐

最後叫咗黑松露軟殼蟹意粉,味道係好食嘅,軟殼蟹香脆可口。

😵‍💫😵‍💫😵‍💫佢哋有一位服務員嘅服務就麻麻哋啦,首先放低食物嘅時候,唔係好有禮貌咁樣要我地幫手攞開啲餐牌;到我哋未食晒,然後又好急想收起我哋啲碟,於是我好認真咁同佢講我哋每一碟都未食完,然後佢就話今日好多人客。(註:當時我入左座大約係35分鐘左右,其實我唔係去快餐店囉,佢係一間餐廳…)

總結:食物質素良好
服務態度有待改善。
完全唔想人哋嗌嘅推廣
2021-09-15 319 浏览
今晚行經青衣城發現原來 BEANS 開咗一間分店在二期二樓, 就排隊試下該分店,該分店的食物好似同其他分店有所不同。今晚就試咗 : 頭盤蜜瓜火腿 ( 蜜瓜只有幾少粒, 火腿還可以不算太鹹 )芝士薯條 ( 芝士味濃厚 )黃金蟹肉意粉 ( 掂 )黑松露卡邦尼煙肉意粉 ( 黑松露味勁 )餐飲 : 凍莫加及蜂蜜檸檬最後甜品香草梳乎厘 ( 普普通通 )
今晚就試咗 :
頭盤蜜瓜火腿 ( 蜜瓜只有幾少粒, 火腿還可以不算太鹹 )
芝士薯條 ( 芝士味濃厚 )
黃金蟹肉意粉 ( 掂 )
黑松露卡邦尼煙肉意粉 ( 黑松露味勁 )
餐飲 : 凍莫加及蜂蜜檸檬
最後甜品香草梳乎厘 ( 普普通通 )
今晚行經青衣城發現原來 BEANS 開咗一間分店在二期二樓, 就排隊試下該分店,該分店的食物好似同其他分店有所不同。 今晚就試咗 : 頭盤蜜瓜火腿 ( 蜜瓜只有幾少粒, 火腿還可以不算太鹹 ) 芝士薯條 ( 芝士味濃厚 ) 黃金蟹肉意粉 ( 掂 ) 黑松露卡邦尼煙肉意粉 ( 黑松露味勁 ) 餐飲 : 凍莫加及蜂蜜檸檬 最後甜品香草梳乎厘 ( 普普通通 )
2021-09-01 289 浏览
今晚3女一屁孩去完迪士尼就黎到青衣食野7點去到已經要排隊格離有冒險樂園 玩左一陣 就到我哋入去點左4樣蕃茄牛柳絲意粉(呢個幾幾好食 味道岩岩好)Pizza 帆立貝(千島醬 帆立貝1蚊銀咁大)Risotto 雞胸 (有d失望 好淡味)小食拼盤(有肉醬薯條好食、雞翼有2種味 蜜糖味比原好食 其實佢可以整哂都係蜜糖味!因為另一味係原味 冇咩特別 洋蔥圈配辣椒仔茄汁 唔係好夾 )野飲叫左青檸梳打Blue lemonade 荔枝玫瑰花茶(好香玫瑰味 但茶味冇乜)
今晚3女一屁孩去完迪士尼就黎到青衣食野
7點去到已經要排隊
格離有冒險樂園 玩左一陣 就到我哋入去

點左4樣

蕃茄牛柳絲意粉(呢個幾幾好食 味道岩岩好)
Pizza 帆立貝(千島醬 帆立貝1蚊銀咁大)
Risotto 雞胸 (有d失望 好淡味)
野飲叫左
青檸梳打
Blue lemonade
荔枝玫瑰花茶(好香玫瑰味 但茶味冇乜)

2021-08-30
想試BEANS好耐~見青衣開左甘近我就去左試~唔知係咪我太大期望,所以令我更失望😢首先都要讚呢到地方好寬敞~帶住8個月的BB 都坐得好舒服👍🏻我同朋友叫左2個Lunch Sets 黑松露軟殼蟹意粉 & 黃金蟹肉意粉兩者賣相都好靚~ 但食落….. 兩款都好似無味甘😨而我朋友食過BAENS 沙田分店佢都話d 意粉真係無甘好食🤦🏻‍♀️叫我要再試吓沙田果間🤣😅不過呢間單骨雞翼就真係好好食❤️雖然呢度ge 意粉令我好失望😢不過我隔離枱啲甜品好吸引~我會再黎多次食Tea , 試甜品同埋encore 個雞翼🤟🏻
想試BEANS好耐~
見青衣開左甘近我就去左試~
唔知係咪我太大期望,所以令我更失望😢

首先都要讚呢到地方好寬敞~
帶住8個月的BB 都坐得好舒服👍🏻

我同朋友叫左2個Lunch Sets
黑松露軟殼蟹意粉 & 黃金蟹肉意粉

兩者賣相都好靚~
但食落….. 兩款都好似無味甘😨
而我朋友食過BAENS 沙田分店
佢都話d 意粉真係無甘好食🤦🏻‍♀️
叫我要再試吓沙田果間🤣😅

不過呢間單骨雞翼就真係好好食❤️

雖然呢度ge 意粉令我好失望😢
不過我隔離枱啲甜品好吸引~

2021-08-19 226 浏览
中午來,排了 15 minsLunch menu 完全等吸引。叫 main menu 牛肉眼,應該是美牛,味比較淡。伴碟薯菜食味不錯,med rare 卻上了七成熟,扣哂份。hkd 268+10% 我認為質素可以再好一点。甜品 waffle 加抹茶雪糕。hkd 68 +10%我覺得唔錯。sauce 有 yogurt 及抹茶,二味。紅豆似乎是十勝。中間白色個波波有d似 cheese cake。整體日錯,只可惜主角 waffle 太太太平凡,沒能做到外脆內軟。跟餐一杯美式咖啡,還可以,不能太有期望。地方光猛,可取。服務員就係黑面嘛
中午來,排了 15 mins

Lunch menu 完全等吸引。
叫 main menu

甜品 waffle 加抹茶雪糕。hkd 68 +10%

跟餐一杯美式咖啡,還可以,不能太有期望。
地方光猛,可取。
服務員就係黑面嘛

2021-08-18
2021-07-30 328 浏览
第一次寫連載特色食評,此篇介紹四星級甜品。之前食過新晉連鎖日式烘焙店的抹茶蛋卷,已甚感滿意,但原來一山還有一山高。鬆軟的蛋卷外層包住抹茶忌廉再配上少許紅豆蓉。大部份的口感不算甜,因為甜度主要來自香滑的紅豆蓉。抹茶味控制恰到好處,沒有苦澀味。如果你是一位喜愛七級濃度以上的抹茶控,建議加一杯鮮奶抹茶。顏色已經告訴你,它用了非常之多的抹茶粉,濃郁不甜。絕對是抹茶蛋卷的好拍檔。🤝曾經,我以為它們便是抹茶界的絕代雙驕;但竟然讓我遇上另一個它。這杯鮮奶抹茶應該和那個它是那樣近,但又是這樣遠。欲知它是誰,留意下回分解。🤗
卷 山政小山園

泡沫鮮奶抹茶

欲知它是誰,留意下回分解。🤗
卷 山政小山園
泡沫鮮奶抹茶
  • 卷山政小山園
2021-07-25 204 浏览
一向喜欢beans,經过青衣beans,即拉住朋友入去試下。今次試新款拉花咖啡,等好耐,但值得。太漂亮,成隻招財猫漂在咖啡上,不捨得飲。甜品外观好得,pizza keep住水平,整体好得,推荐。
2021-07-25 317 浏览
無論邊間分店,永遠都是長長人龍,朋友提議想食呢間,仲願意早少少去排隊,咁好啦,其實我都想食嘅 朋友一點九去到,我兩點幾到,一邊傾偈一邊等,兩點九才有位,即係等咗成個鐘... 而用餐時間得 90分鐘...除了排隊辛苦少少,餐廳環境和食物都算不錯,空間感足夠,尤其是疫情期間,唔想太貼近其他人。我們點了 “焦糖香蕉熱烘窩夫全日全餐” 和 “野菌芝士奄列配酸種麵包 (素食)”,配咖啡,甜品試了 “薑汁梳乎厘”。食物唔錯,咖啡都好飲。下次條隊無咁長才會考慮再嚟

下次條隊無咁長才會考慮再嚟

2021-07-25
下午茶
2021-07-14 337 浏览
Beans插旗在青衣城,每次經過都長長人龍,趁住下午茶時間無人排隊,乘機享受下啦。星期一至五6點前都有午餐供應,包一杯檸檬蜂蜜/黑糖薑母茶/普通裝美式咖啡。手撕豬仔骨漢堡配焦糖洋蔥、太陽蛋、薯條 $86份量多到嚇親人,二人分享都好足夠,海量既薯條脆卜卜,一條接一條甘食無停口。包包上舖住厚厚既手撕豬仔骨,加埋隻煎得好靚既太陽蛋,將蛋汁混入肉絲,每一啖都非常滋味。紅桑子醬+雲呢拿吉士拿破崙 +$25幾飽都要加件甜品,每層酥皮都好脆口,紅桑子醬能中和甜膩感。環境不錯好寫意,可惜限時90分鐘,無得慢慢坐。

美式咖啡

手撕豬仔骨漢堡配焦糖洋蔥、太陽蛋、薯條 $86
手撕豬仔骨漢堡配焦糖洋蔥、太陽蛋、薯條

紅桑子醬+雲呢拿吉士拿破崙 +$25
幾飽都要加件甜品,每層酥皮都好脆口,紅桑子醬能中和甜膩感。
紅桑子醬+雲呢拿吉士拿破崙

環境不錯好寫意,可惜限時90分鐘,無得慢慢坐。
2021-06-23
美式咖啡
紅桑子醬+雲呢拿吉士拿破崙
2021-07-09 4858 浏览
世界變化之快實在令人始料不及,或者係自己太天真,無諗過失去蘋果依一個會嚟得咁突然。幸運的喺阿布泰遇到報紙返貨,喺最後一個出版日買咗份邊食邊睇。自從Beans開咗之後成為我同家人食晏首選,喜歡其柔和木系裝潢,採光度十足,令人感覺精神奕奕,不過中午時段多數要等位,要預留少少時間排隊。黑松露薯條 +$25薯條新鮮炸起、金黃香脆,落夠鹽,唔點個黑松露沙律醬都好味。肉醬溫泉蛋長通粉 $62長通粉份量多、煮得彈牙,汁醬蕃茄味道香濃微酸,放得慷慨,可惜我唔係醬汁愛好者,食到最後剩返碗濃湯咁,好似有少少浪費。煙燻雞胸紅藜麥意大利飯 $78面頭煙燻雞胸煎得金黃,加埋少少香草裝飾,望落吸引。意大利飯煮得creamy有奶香,加入紅藜麥自我感覺健康之餘亦更有咬口,另外飯入混入咗雞肉、洋蔥同菇,好豐富好味。Cheese +$25餅櫃裡面擺放咗幾款蛋糕,今次試下芝士嗰款,外型夠晒可愛。蛋糕有芝士同檸檬皮嘅清香,唔會過甜,連平日唔多食蛋糕嘅爸爸都分咗一半,不過我都係覺得拿破崙驚艷啲。黑暗的日子終會過去,在此之前請務必好好照顧自己。
黑松露薯條 +$25
薯條新鮮炸起、金黃香脆,落夠鹽,唔點個黑松露沙律醬都好味。
肉醬溫泉蛋長通粉 $62
煙燻雞胸紅藜麥意大利飯 $78
Cheese +$25
黑暗的日子終會過去,在此之前請務必好好照顧自己。
2021-06-24