2021-11-01 138 浏览
剛開業不久嘅Beleaf,環境仙氣得令人wawa聲😍可以話係今年去過最靚嘅cafe✨裝橫走峇里風,有店內不少打卡位,不過太多人打緊卡就冇影到俾大家睇🤣,有興趣可以click入location睇吓其他foodie影嘅相☺️• 香煎慢煮安格斯牛板腱配芝士焗薯 $178牛板腱略帶咬口,感覺可以再煎得香啲~旁邊嘅青醬有為整體挽回不少分數,清新香草加上少少酸味很開胃!配菜仲有大大個芝士焗薯添✨• 原隻芝士焗波士頓龍蝦配牛油果班尼迪蛋酸種包 $278原隻龍蝦開邊後加入芝士去焗,食落夠鹹香!龍蝦質感雖然未去到話好爽彈,但都唔會霉霉爛爛,仲有啲蝦膏添!依度嘅班尼迪蛋都做得相當唔錯,一切開啲蛋汁湧哂出嚟,夾埋酸種麵包又幾好食🤤• 楊枝甘露梳乎厘班戟 $128三款食物之中最喜歡梳乎厘班戟!班戟口感好鬆軟,唔會太濕/太乾,蛋香味亦非常濃!加上幼滑忌廉同酸甜芒果整體好清新,即使食飽飽咗整多份都冇問題✌🏻• Strawberry Avocado smoothie $52另外點咗兩杯pink pink嘅飲品,好似依杯士多啤梨牛油果奶昔咁,飲得出係真材實料!不過估唔到係牛油果味出過士多啤梨,如果士多啤梨個比例調高返啲

• 香煎慢煮安格斯牛板腱配芝士焗薯 $178

• 原隻芝士焗波士頓龍蝦配牛油果班尼迪蛋酸種包 $278

• 楊枝甘露梳乎厘班戟 $128

另外點咗兩杯pink pink嘅飲品,好似依杯士多啤梨牛油果奶昔咁,飲得出係真材實料!不過估唔到係牛油果味出過士多啤梨,如果士多啤梨個比例調高返啲應該會更好🤔

• Fresh Grapefruit Pomelo Soda $46
依杯就如其名一樣咁fresh😛飲落有少少西柚獨特嘅澀味,超級清爽🌿
2021-11-01 129 浏览
⬘ 慢煮16小時香烤鴨脾配泰式蟹肉米餅&太陽蛋 ⬙鴨脾面頭嘅太陽蛋🍳令到個賣相更吸睛😍 鴨脾唔會烤到好乾好嚡,仲好香鴨味,就算唔點醬都夠味😋 黃色嘅醬味道偏淡有點似南瓜🎃 啡色醬就帶點咖哩味,不錯😋 底層嘅米餅面頭煎過,有唔少嘅蟹肉絲,食落都幾香😌⬘ 法式焦糖卡士達梳乎厘班㦸 ⬙梳乎厘pancake好動L,唔係空氣感個種,係比較實在少少,帶點蛋香,個醬唔會話好甜,面頭仲焦糖脆餅😌⬘ 蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕 ⬙蛋卷鬆軟濕潤帶蛋香,外層微微火炙過帶少少焦糖香,中間仲有好多蘋果肉,軟硬度剛好又唔會好甜好漏,上面仲有雲呢拿雪糕,蘋果肉同餅碎,好食😋 估唔到咁有驚喜,呢個配搭正過平時嘅Apple Crumble😋⬘ Fresh Grapefruit Pomelo Soda ⬙⬘ Ice Matcha ⬙呢間cafe裝修得好靚😍 處處都係打卡位📸️ 地方都幾大幾寛敞,而家天氣涼涼地,坐室外嘅位置都幾chill幾舒服😌 嘢食方面嘅配搭都幾特別幾有心思😌 整體不錯😊
⬘ 慢煮16小時香烤鴨脾配泰式蟹肉米餅&太陽蛋 ⬙
⬘ 法式焦糖卡士達梳乎厘班㦸 ⬙
⬘ 蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕 ⬙
⬘ Ice Matcha ⬙

之前見到網上好多評論都話食物一般 打卡為主🥲 但soft opening個日去發現整體食物質素都比想像中好 仲有好多打卡位 啱晒情侶或者朋友黎 都值得去試既🥳慢煮16小時烤鴨脾伴紅咖哩泡沫 $158w/ Crab Cake, Sunny-side-upEgg賣相既顏色好鮮艷 旁邊既藜麥沙律份量都算多 夠健康🥙 鴨髀食落唔油膩 慢煮既方法令肉質比較軟淋 唔會太乾太鞋 加上太陽蛋既蛋汁味道就更加豐富🤣 最欣賞下面既蟹肉飯加埋焦糖爆谷食落甜甜地好有鮮味 整體幾有層次感✨評分: 8/10🌟咸香黑椒豬手蒜香意大利麵 $138w/ Black Pepper, Spaghetti Aglio e Olio本身以為蒜香會食到個口好臭(你知再戴返口罩就好辛苦)😂 點知食落反而芝士既鹹香偏重啲 加埋豬手既調味剛好 仲有啲骨膠原😚 而fresh啲既青瓜可以平衡返重味既意粉 令整體冇咁膩😋評分: 8.5/10🌟法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128梳乎厘大概要等20-30分鐘 賣相好吸引好啱打卡😍 仲要震騰騰咁好可愛 食落好香蛋香 空氣感幾重 配上焦糖吉士更加滋味🤩評分: 9/10🌟Papaya Mango Sm

慢煮16小時烤鴨脾伴紅咖哩泡沫 $158
w/ Crab Cake, Sunny-side-up
Egg
評分: 8/10🌟

咸香黑椒豬手蒜香意大利麵 $138
評分: 8.5/10🌟

法式焦糖卡士達梳乎厘班戟 $128
評分: 9/10🌟

Papaya Mango Smoothie $52
飲品上面有塊木瓜乾做裝飾幾特別 味道就係偏重木瓜香味 芒果味就比較淡 而且個口感好似飲緊好厚身既木瓜奶咁🤤 如果想揀甜度可以係remarks到寫埋 好方便😌
評分: 8.5/10🌟

Strawberry Avocado Smoothie $52
飲落係好滑既smoothie 仲有好重既牛油果味🥑 士多啤梨除咗隻色睇到之外都唔係好飲到 可能係叫咗少甜令到🥑偏重 建議大家叫返正常甜🥰
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————
Be Leaf (觀塘)
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
Papaya Mango Smoothie
Strawberry Avocado Smoothie
Papaya Mango Smoothie
Strawberry Avocado Smoothie
呢間新開既觀塘峇里風Cafe,好多乾花木系裝飾好靚🥰 我個人都好鍾意米色杏色既色調☺️ 成間餐廳滿滿既打卡位📸 一入門口就有石春路花花拱門,座位有室內同outdoor,而且餐廳係animal friendly好多人會帶埋寵物過黎食嘢影相❤️ 𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ:✦ 煙三文魚烤南瓜芝士螺絲粉沙律 $118✦ 咸香黑椒豬手蒜香意大利麵 $138好少可食到份量咁足既沙律,煙三文魚真係食極都有👍🏻🥰 而且入面既烤南瓜同芝士碎都幾好味!意大利麵用佐咸香豬手平時比較少食到,相對會咸啲,配埋蒜蓉幾香口~𝑆𝑜𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒:✦ 法式焦糖卡士達梳乎厘斑戟 $128香濃順滑既custard cream,唔會好稠好漏岩岩好😉 再有啲餅碎同燒過既焦糖暖暖地好正🥰𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠:✦ 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐺𝑟𝑎𝑝𝑒𝑓𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑃𝑜𝑚𝑒𝑙𝑜 𝑆𝑜𝑑𝑎 $46✦ 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑇𝑒𝑎 $36Outdoor既位置會比較多人影相打卡,但室內既裝修都唔馬虎,環境好舒服🥰

𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ:
✦ 煙三文魚烤南瓜芝士螺絲粉沙律 $118
✦ 咸香黑椒豬手蒜香意大利麵 $138

𝑆𝑜𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒:
✦ 法式焦糖卡士達梳乎厘斑戟 $128

𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠:
✦ 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑇𝑒𝑎 $36

2021-10-31 122 浏览
話 11:30 開 11:45 去到門口仲未開 裡面 d 人走黎走去等左 5 分鐘 至出黎話今日 grand opening 唔開放你可唔可以早講 或放過牌 一早見企係度走埋黎講聲其車係未好過份
話 11:30 開 11:45 去到門口仲未開

裡面 d 人走黎走去

你可唔可以早講 或放過牌 一早見企係度走埋黎講聲

其車係未好過份
2021-10-31 150 浏览
觀塘Cafe 愈開愈多,價錢都算中上。剛好巧遇呢間景靚👍🏻👍🏻又唔多人既,諗住入去一試,點算伏左💩💩.煙三文魚烤南瓜🎃芝士螺絲粉沙律🥗欠調味,醬汁唔夠(全都係油).豬手蒜香意大利麵🍝略咸.. 但唔算難食.甜酸辣炸雞配珍珠飯平心而論,雞算唔錯,調味適中,但個飯真係太硬,好似未熟咁😑.Pancake呢個真心唔Ok , 因為食落去係食到一粒粒未搞混既粉….🤢🤢🤢.間餐廳景真心係靚,坐既都算舒服,但食物水準真心要大大改善先得,而且價錢都唔算平…

煙三文魚烤南瓜🎃芝士螺絲粉沙律🥗
欠調味,醬汁唔夠(全都係油)

豬手蒜香意大利麵🍝
略咸.. 但唔算難食

甜酸辣炸雞配珍珠飯
平心而論,雞算唔錯,調味適中,但個飯真係太硬,好似未熟咁😑

Pancake
2021-10-30 89 浏览
#beleaf#觀塘最近觀塘新開張 店舖入面好多位置都啱打卡一開頭見到拱形花擺設 感覺好似去左婚展咁😆仲有一個必打卡位 各位女神注意‼️👾自從疫情之後 唔知大家有冇留意市面上開始鼓吹健康飲食風氣呢間cafe入邊都見到有低碳生酮選擇🗣今次叫左香煎挪威三文魚椰菜花飯 (🌟:4/5)生酮飲食既精精就係低碳水化合物佢既飯粒其實係椰菜花黎🤩🥰 配上香煎三文魚而三文魚表面至兩側煎至金黃色 表皮脆卜卜(推介👍🏻👍🏻👍🏻👨‍🍳)坐位舒適🍽環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟地址:觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
#beleaf#觀塘

最近觀塘新開張 店舖入面好多位置都啱打卡
一開頭見到拱形花擺設 感覺好似去左婚展咁😆
仲有一個必打卡位 各位女神注意‼️

👾自從疫情之後 唔知大家有冇留意
市面上開始鼓吹健康飲食風氣
呢間cafe入邊都見到有低碳生酮選擇

🗣今次叫左香煎挪威三文魚椰菜花飯 (🌟:4/5)
生酮飲食既精精就係低碳水化合物
佢既飯粒其實係椰菜花黎🤩🥰 配上香煎三文魚

坐位舒適🍽
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
地址:觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
  • 香煎挪威三文魚椰菜花飯(低碳生酮飲食)
雖然見食評不太好但新裝都黎試下!以為只係食環境啦,點知食物有驚喜!同朋友補食生日飯!預訂左枱,黎到店員仲可以比我地棟位坐,真係貼心!坐外面係影相靚既,但食野就無咁舒服,加上街上有巴士站人等車,周身唔自在。所以同店員改坐入面。真係多謝店員的安排。黎左2份主菜:鯛魚、鵝肝牛肝菌意大利飯鯛魚的配菜都十分講究,連個汁都係非常新鮮,用細嘅燈籠椒再加nuts去blend出嚟,所以好特別而且清新!魚煎得香脆,真的外脆內軟,所以食到肉質好新鮮。❤️❤️❤️見唔見魚面上到個塊 花瓣,原來係紅蘿蔔片,可靚!另外,鵝肝煎得好軟滑,外皮又夠脆身,最正嘅係意大利飯嘅口感好似薏米,煙韌煙韌有口感!我地好鐘意!👍🏼👍🏼👍🏼❤️❤️❤️餐具亦見心思,配合餐廳設計的以銅金色為住,有些碟都見有挑選過,桌面細,所以碟具都不會太大。👍🏼❤️❤️最後叫埋個甜品,我要讚下個寫字的師傅,手字真心靚!空間感又預得好好!見圖!所以收到好開心,開心過食件蛋捲😂之後又影下相,點知9:04就比人吹埋單,(10點收)係度同個生日蛋糕影相既時候,個女店主走來吹埋單,真係激死,我地話影埋相先得麻,驚個蠟燭會溶,佢先識趣走開!嬲左一秒!找個男店員幫手影相,要讚!佢
雖然見食評不太好但新裝都黎試下!
以為只係食環境啦,點知食物有驚喜!

黎左2份主菜:鯛魚、鵝肝牛肝菌意大利飯

找個男店員幫手影相,要讚!佢服務好好呀!仲幫我地影左幾張,才埋單!

新店不足一個月,所以環境好清幽雅致,室內設計有Art Deco 的味道,無論logo design, 餐具的選角,食物的質素和擺盤都好好!

整體唔錯!食物都有心思有水準!

難得今日有新同事入職 所以同事們決定一齊落樓下呢間新開既cafe食個welcome lunch🤓 留意返cafe只有晚市時段接受預約 所以唔想排咁耐隊的話就要早少少落去walk in喇🙂 可能因為新開關係 午市時段都座無虛席 但個場都幾大所以唔會等得太耐🤔我哋分別叫左一個煙三文魚烤南瓜芝士螺絲粉沙律 兩個香煎美國天然豬梅扒配野菌蘑菇汁 小食就要左粗薯條~ 味道配搭得唔錯 賣相精緻 望到都心情靚曬💖 所以都對得起價錢 加上仲有幾款生酮選擇 相信適合唔少追求健康嘅女士❣️❣️❣️雖然放飯時間得一個鐘 但我地幾個女仔都好堅持要急急腳試埋個甜品😆 於是要左個法式焦糖卡士達疏乎厘pancake💛 最後就係超級滿足咁充滿動力再去工作了🐶

2021-10-28
2021-10-27 215 浏览
附近新開左一間餐廳,經過見到個裝修幾靚就決定去試下個lunch啦,餐廳係用QR code落單,但無圖無相可以睇😥😥好難揀,最後選擇左三文魚柳配椰菜花飯,只係好普通既焗三文魚,仲要價錢唔平,就咁食個lunch都要128另加一埋單,價錢算貴,以呢個價錢可以食得更好,仲要無飲品又無湯,餐廳外圍無玻璃圍住,開放式餐廳都唔緊要,但係位於馬路邊就搞唔掂囉,車來車往,啲車經過就真係塵送飯😑😑唔會有下次囉😐
份量實在太少, 連女仔都食唔飽。 紅咖喱唔夠味, 鴨腿細, 得一棵菜, 連飯都無就收$128。 可一不可再! 飲品還可以~ 不得不讚裝修係靚, 打卡一流。 都係唯一值得讚嘅地方。Open area 對住馬路, 地盤, 我就唔太敢坐出去食嘢。
份量實在太少, 連女仔都食唔飽。 紅咖喱唔夠味,
鴨腿細, 得一棵菜,
連飯都無就收$128。 可一不可再! 飲品還可以~

不得不讚裝修係靚, 打卡一流。 都係唯一值得讚嘅地方。

2021-10-27 162 浏览
請原諒我實話實說.…呢到係電話落單既,無圖無相既..一坐低環境好靚好興奮..對呢間餐廳充滿期待.. 就坐各位都叫咗疏乎厘..我哋幾個亦都唔例外,比佢嘅外觀吸引亦都想叫一個,但電子Menu上說明此甜品要30至40分鐘,所以我們想在上咗main course之後先落就差唔多… 我哋前後叫咗二個主食..一個小食..先來小食- 黑松露薯條($78)感覺不過不失.. 黑松露唔係特別香.. 主食-薯仔麵團($168)百幾蚊得兩粒帶子..三片火腿…麵團癡口.. 最後我哋三個女仔食淨咁多…因為第一個主菜食唔飽.. 令到我哋更加期待過烏龍茶燻美國春雞.. 上碟係咪好靚呢..結果春雞內裏係咁…我哋問店員隻雞係咪未熟..店員嘅回應係呢啲係紅色蛋白素.. 而我哋又見到咁紅…都係唔夠膽食.. 又放棄左…到左戲肉.. 8:00入席既我哋.. 8:30諗住叫疏乎厘.. 手機落單.. 佢load 唔到.. 叫店員幫手.. 佢就話.. 8:30打後無得叫疏乎厘㗎喎.. 電腦會自動截單.. **但我哋入席無一個店員同我哋講過8:30會截疏乎厘單**而當時我哋睇鐘都係8:36 .. 咁我哋就問吓可唔可以手動幫我哋落單啦..
我哋前後叫咗二個主食..一個小食..

先來小食- 黑松露薯條($78)
感覺不過不失.. 黑松露唔係特別香..

主食-薯仔麵團($168)

百幾蚊得兩粒帶子..三片火腿…麵團癡口..

最後我哋三個女仔食淨咁多…

上碟係咪好靚呢..
結果春雞內裏係咁…

**但我哋入席無一個店員同我哋講過8:30會截疏乎厘單**

而當時我哋睇鐘都係8:36 .. 咁我哋就問吓可唔可以手動幫我哋落單啦.. 店員下一秒就同我哋講.. 無哂食材
無得叫啦.. WHAT?!!

雖然最後餐廳都打咗個折扣同送咗一個芝士蛋糕俾我哋.. 但我哋呢餐飯都食得好唔開心..覺得啲店員幫唔到手.. 同埋好似無食過野咁…
2021-10-22
2021-10-26 195 浏览
Date of visit : 23 Oct 2021 (Sat) 11:30amNo. of diners : 1Average cost per head : $200Food quality : 7/10Environment : 8.5/10Service : 7/10Value-for-money : 7/10Overall rating : 7/10be leaf雖然位於觀塘工廠區,但由於遠離繁忙的開源道,除了面積可以大一點外,亦更易帶出營造的峇里風情。這店的入口左右兩邊均設有可以接待寵物的坐位,但其中一邊的廂坐設計配上藤製傢俬和燈飾更受歡迎。縱使那大型的花拱門並非人人懂得欣賞,但沿著石春路步入店內確實令人心情喜悅,很有渡假的感覺。由於周末只有brunch menu提供。看了餐牌一遍我的眼球反而聚焦在甜品一欄,尤其「糯夫」的名字甚具綽頭。原來是用混入糯米的蛋漿造成窩夫,再襯上芒果和椰子雪糕。味道是可以的,但多了糯米的窩夫便少了一份脆口感覺。除了Roasters Alchemy供應的咖啡豆外,來一杯凍飲可能更配合這裡的熱帶情懷。紅色的西柚柚子梳打甜度剛好!
No. of diners : 1
Overall rating : 7/10

糯夫

西柚柚子梳打
2021-10-19
⊹📍𝐵𝑒 𝐿𝑒𝑎𝑓 °゚・ᴋᴡᴜɴ ᴛᴏɴɢ🇭🇰 🅒🅐🅕🅔 🅗🅞🅟🅟🅘🅝🅖// 最近都比這間觀塘新貴洗版Skip咗附近車房同出面馬路真的有滿滿的渡假feel ( ˘ ³˘)♥︎相信要平日較早時間先會較少人//🍗 慢煮𝟙𝟞小時烤鴨髀伴紅咖哩泡沫 $𝟙𝟛𝟠烤鴨髀稍微細隻咗少少 但肉質好嫩睇返個名先知係紅咖哩泡沫一直都以為係南瓜 😂🍅 意式蕃茄海鮮涼拌拉麵 $𝟙𝟘𝟚呢個意外地好味 酸酸辣辣 海鮮有帶子刺身 八爪魚🐙等等好惹味 好岩呢啲稍涼但仲熱嘅日子食🧇 泰式🇹🇭 奶茶窩夫配煉奶忌廉豆腐雪糕 $𝟡𝟚呢個轉眼都上菜 份量十足 所以變咗食甜品先食正餐 好香𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕋𝕖𝕒味 一人兩件其實都飽飽地但𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕋𝕖𝕒味搶咗豆腐味雪糕☕️ ℍ𝕠𝕥 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟚飲品都有唔少non coffee的選擇亦可選少甜 美美的拉花味道就正正常常啦🍹𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝔾𝕣𝕒𝕡𝕖𝕗𝕣𝕦𝕚𝕥 ℙ𝕠𝕞𝕖𝕝𝕠 𝕊𝕠𝕕𝕒 $𝟜𝟞✔️ 10% Service Charge゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*・゚

📍𝐵𝑒 𝐿𝑒𝑎𝑓 °゚・ᴋᴡᴜɴ ᴛᴏɴɢ

亦可選少甜 美美的拉花
味道就正正常常啦

✔️ 10% Service Charge

• 意式蕃茄海鮮涼拌拉麵
觀塘新開靚cafe, 當然一試,但沒有下次餐廳裝修很華麗,打卡點很多,但對於我,著重食物質數多於環境裝修Meun 選擇不多,沒有餐牌,用QR code 點餐Lunch 沒有set, 只有單點,所以價錢偏貴三文魚柳配椰菜花飯 $128三文魚柳- 煎得過熟,很乾很硬椰菜花飯- 好像只用熱水煮熟,完全沒有味道,仲要上枱時暖的,食一口,已經再食不下第二口美國天然豬妹扒配松露菌蘑菇汁 $128豬扒煎過熟,又是很乾很硬,咀嚼到牙都軟 茶餐廳豬扒仲好食過佢雞翼 $42/3隻唯一比較最好食既一碟,味道更勝主菜,很諷刺Flat White $38不錯,咖啡味濃lunch 埋單二人共$421, 這個價錢,這個食物質數真的很貴,情願食茶記
觀塘新開靚cafe, 當然一試,但沒有下次

Meun 選擇不多,沒有餐牌,用QR code 點餐
Lunch 沒有set, 只有單點,所以價錢偏貴

三文魚柳配椰菜花飯 $128

三文魚柳- 煎得過熟,很乾很硬

美國天然豬妹扒配松露菌蘑菇汁 $128

豬扒煎過熟,又是很乾很硬,咀嚼到牙都軟
茶餐廳豬扒仲好食過佢

雞翼 $42/3隻

唯一比較最好食既一碟,味道更勝主菜,很諷刺

Flat White $38

不錯,咖啡味濃