2023-02-22 25 浏览
終於到訪觀塘呢間波希米亞渡假風餐廳!我平日晚市去都頗多人,睇黎餐廳餐廳開業一年多仍人氣不減呢!😆🍝 磯煮鮑魚花膠龍蝦湯燴撒丁珍珠意粉 $158一上枱真係比佢嘅巨型厚切花膠嚇親,份量真係太佛心了!花膠有兩大片,非常索味,而磯煮過後嘅鮑魚亦好香口,餐廳用上較少見嘅珍珠意粉,佢形狀好似risotto咁,好有口感幾得意😝🦞火熱皇牌香草牛油波士頓龍蝦海鮮盤 $338海鮮係呢度嘅招牌,呢個海鮮盤包羅咗多款海鮮,有龍蝦、魷魚、青口、蝦、大蜆等等,配上粟米、乾蕃茄同洋蔥調味,滋味十足!職員仲會喺爐下面點火heat住海鮮盤保持溫度添🔥飲品方面,乳酸飲品Ocean Paradise($46)幾唔錯,想養生啲嘅bellofood就嗌咗蔓越莓玫瑰紅棗茶($42),紅棗味好重呢!

🍝 磯煮鮑魚花膠龍蝦湯燴撒丁珍珠意粉 $158

🦞火熱皇牌香草牛油波士頓龍蝦海鮮盤 $338

2023-02-21 34 浏览
呢間餐廳雖然係打卡勝地之外,但係其實佢啲嘢食都幾好食,午市套餐仲非常抵食。▶️冬陰功辣肉碎脆香魷魚鬚意大利麵$114呢個冬陰功味非常之香,而且少少辣,香辣味有泰式風味。鍾意佢個炸魷魚鬚好香魷魚味,所以呢一個意粉真係推介!▶️陳皮洛神花茶$18呢個味道非常特別,陳皮味濃郁,洛神花茶酸酸地。▶️花膠磯煮鮑魚特濃龍蝦汁撈意大利麵$166呢個有好大塊花膠,非常養顏;而且鮑魚大隻又腍。意粉嘅龍蝦汁有啲似蕃茄汁,意大利麵份量夠多。▶️熱黑糖焙茶鮮奶$28焙茶鮮奶有拉花🤗焙茶味香濃,鍾意飲焙茶嘅我覺得配上鮮奶茶味突出。食完嘢仲可以慢慢打卡,影返啲靚相。

▶️冬陰功辣肉碎脆香魷魚鬚意大利麵$114

▶️陳皮洛神花茶$18
呢個味道非常特別,陳皮味濃郁,洛神花茶酸酸地。

▶️花膠磯煮鮑魚特濃龍蝦汁撈意大利麵$166

▶️熱黑糖焙茶鮮奶$28

食完嘢仲可以慢慢打卡,影返啲靚相。
2023-02-20 2313 浏览
同啲朋友去咗一間人氣打卡📸餐廳 - 《Be Leaf》🌱,位於觀塘APM附近,平日晚上都算多人full Booking ,不過食一轉就冇人,門口有幾個打卡位置,不過白天來會影得靚啲,充滿峇里風情的打卡餐廳:💚Be Leaf小食拼盤有雞翼、魷魚鬚、炸蝦🍤、炸洋蔥🧅,配上蜜糖🍯芥茉漿及泰式酸甜醬,雞翼及魷魚鬚比較好食,其他炸皮比較口💚磯煮鮑魚花膠龍蝦🦞湯燴撒丁珍珠意粉有一隻鮑魚,好大塊花膠鋪在意粉上,珍珠意粉好得意好大粒,口感煙韌有啲似大粒西米,不過略嫌龍蝦湯唔夠入味💚香煎原隻琵琶蝦燒菠蘿冬陰功意大利飯大大隻琵琶蝦,燒甜菠蘿,個意大利飯口感適中,索滿冬陰功味道😋💚香煎16小時慢煮五花肉配蘋果🍎甜醋汁兩條厚切五花肉,外層小小脆,不過裏面煮得比較淋👍🏻💚蘋果🍎金寶火炙焦糖蛋卷配Movenpick雪糕蛋捲入面包住蘋果金寶同薄薄嘅cream,外面仲有一層焦糖,上面鋪上雲呢拿雪糕,餅乾碎及蘋果粒。蛋糕濕潤綿軟,不過唔夠蛋香💚

💚Be Leaf小食拼盤

💚磯煮鮑魚花膠龍蝦🦞湯燴撒丁珍珠意粉

💚香煎原隻琵琶蝦燒菠蘿冬陰功意大利飯

💚香煎16小時慢煮五花肉配蘋果🍎甜醋汁
兩條厚切五花肉,外層小小脆,不過裏面煮得比較淋👍🏻

💚蘋果🍎金寶火炙焦糖蛋卷配Movenpick雪糕

💚[情人節二月限定]草莓🍓疏乎厘班戟🥞
兩層疏乎厘,鋪上士多啤梨🍓cream,疏乎厘夠鬆軟

💚Strawberry 🍓Avocado 🥑Smoothies
士多啤梨加牛油果沙冰,打卡健康飲品

💚芙蓉蜜蘋果紅茶、熱帶水果綠茶
一壺奉上,大概3至4小杯

2023-02-17
2023-02-19 43 浏览
今日去觀塘皇廷廣場見個客人,驚見地下2號舖開了一間好靚餐廳“Be Leaf”,門面好大,好靚!裝修和佈置嚴如去了東南亞一樣!😍😍😍💢踏入餐廳的台階,感覺走進童話世界!好夢幻!😍😍💢這個角落是一個極靚打卡位,佈置會隨著節氣和節日轉變,識逢櫻花季節,餐廳已把裝飾轉變,勁靚😍😍😍💢餐廳以木系裝修, 柔和音樂,令人感到置身於美麗的童話世界中, 有說不出舒服和休閒感覺!💢水吧位又大又靚又乾淨👍💢韓式五花豚肉泡菜溫泉蛋蓋飯 HK$95溫泉蛋香蛋味, 五花肉五層肥瘦分明, 肥而不膩 ,口感適中不會太乾,配上珍珠米,韓式泡菜和 秘製豉油汁,非常可口!每個餐都會配上Daily soup湯和小食,*Daily Soup:蟲草花杞子包子湯,味道清甜,都幾好味!*小食:一口中華沙律撻, 撻皮香脆, 配上中華沙律的餡料 ,味道獨特,好食!💢七味香烤魚柳半夏日鮮果配泰式紅咖哩汁配日式珍珠飯 HK$88鮮果醬汁由芒果士多啤梨柚子做成,酸酸甜甜都幾醒胃。 咖哩味椰香味十足,微辣,魚肉煮得好滑,沒有骨,啖啖魚肉😋…… 就算連配菜餐廳都選用芥蘭苗,看得出這店做菜用心,值得一讚👍👍💢黑糖焙茶鮮奶HK$28黑糖味濃,鮮奶香

💢踏入餐廳的台階,感覺走進童話世界!好夢幻!😍😍

💢水吧位又大又靚又乾淨👍

💢韓式五花豚肉泡菜溫泉蛋蓋飯 HK$95

每個餐都會配上Daily soup湯和小食,

💢黑糖焙茶鮮奶HK$28
黑糖味濃,鮮奶香滑焙茶味並沒有被黑糖搶走, 茶味香濃,奶味和茶味的配合得剛剛好!👍

💢陳皮洛神花茶 HK$18
洛神花茶配上陳皮, 口感酸中帶甘,淡淡的陳皮味, 開胃醒腦,補氣。 👍👍

💢小食:一口中華沙律撻(跟餐)

整體來說餐廳環境優美,座位舒適!
靚景美食,配上悠揚的音樂令人感到非常Relax。
2023-02-16
入座時餐廳冇乜客,見d員工都唔岀黎帶位,好似唔多想招呼你咁,點餐時有野唔明問佢,態度唔好咁回應,特別係帶眼鏡果位同事,野食係快上枱,食物就一般般la,正常既,另外我拎個蛋糕岀黎影相,冇唸住係餐廳切,有個職員衝埋嚟喝我,叫我唔好食,要收錢,態度好差
2023-02-16 98 浏览
每次收工都會經過Be Leaf呢間餐廳,成間餐廳嘅裝置都好吸引人注意!呢間餐廳環境十分舒適,裝修超唯美,而且見到佢哋係特別嘅節日,都會放置唔同嘅decorations,超有心思!記得上年已經嚟過Be Leaf呢間餐廳,享受一個超high class嘅午餐。今次就帶另一位朋友仔一齊去呢間西餐廳食晚飯!火熱皇牌香草牛油波士頓龍蝦海鮮盤超豐富海鮮盤,而且好有心機擺盤,好靚!海鮮盤有龍蝦、青口、蜆等食材,龍蝦肉味清甜,肉質結實飽滿彈牙,香草牛油味濃郁,其他海鮮煮得非常入味!香煎牛肚菌意式煙肉菠菜意大利麵意粉軟硬適中,再配搭上creamy的醬汁,再夾雜着牛肚菌,口感非常豐富!而且牛肚菌的營養價值高,佢嘅香味同口感,都令到意粉嘅味道大大提升,非常好吃!Grapefruit Summer漸變顏色好靚,打卡一流!係西柚同蝶豆花製作而成。Ocean Paradise 夢幻嘅海洋顏色,感覺好清新,味道好香甜,仲飲到乳酪嘅味道!

火熱皇牌香草牛油波士頓龍蝦海鮮盤
超豐富海鮮盤,而且好有心機擺盤,好靚!

Grapefruit Summer
漸變顏色好靚,打卡一流!
係西柚同蝶豆花製作而成。

Ocean Paradise
夢幻嘅海洋顏色,感覺好清新,味道好香甜,仲飲到乳酪嘅味道!
香煎牛肚菌意式煙肉菠菜意大利麵
▫️ 磯煮飽魚花膠龍蝦湯燴撒丁珍珠意 ($158)👉🏻賣相精緻,擺盤幾有心思,有大大隻鮑魚,花膠份量都幾多,好吸晴🤩👉🏻鮑魚幾彈牙,花膠都好有咬口,龍蝦汁超級濃味,不過始終中式食材配西式煮法係有啲奇怪,但抱住一試既心態係無妨🙈真心足料👉🏻珍珠意粉感覺好似好大粒飯,賣相特別,但味道就真係冇咩特別,偏腍冇乜咬好⭐️⭐️⭐️.▫️香烤露絲瑪利春雞伴黑松露薯條配燒汁(半隻)($188)👉🏻燒雞外皮香脆,肉質唔算好滑但起碼唔會嚡口👉🏻薯條好香松露味外脆內軟⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️橄欖油瀆廣島蠔多士($98)👉🏻竹炭多士烘得幾脆,不過就偏乾身,會希望有小小牛油香👉🏻蠔都幾大隻,海水味適中,食得出好新鮮同Juicy,不過成件事配埋沙津菜同多士既口感就唔係好夾,味道好似幾樣野分開咁🙈⭐️⭐️⭐️.▫️草莓梳乎里班戟 ($148)👉🏻二月情人節限定口味,兩層厚身Pancake,淋上滿滿嘅士多啤梨醬,醬嘅質地幾杰身,士多啤梨味濃,味道唔會太假/藥水味🙈👉🏻Pancake 蓬鬆感做得唔錯,影咗一輪相都唔會塌,不過美中不足係蛋香唔係好夠⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Grapefruit Summer($53) 👉🏻顏色好靚,上面紫色下面粉燈色,非常打卡ab
▫️ 磯煮飽魚花膠龍蝦湯燴撒丁珍珠意 ($158)

⭐️⭐️⭐️
▫️香烤露絲瑪利春雞伴黑松露薯條配燒汁(半隻)($188)
👉🏻燒雞外皮香脆,肉質唔算好滑但起碼唔會嚡口
👉🏻薯條好香松露味外脆內軟

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️橄欖油瀆廣島蠔多士($98)
👉🏻竹炭多士烘得幾脆,不過就偏乾身,會希望有小小牛油香

⭐️⭐️⭐️
▫️草莓梳乎里班戟 ($148)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Grapefruit Summer($53)
👉🏻顏色好靚,上面紫色下面粉燈色,非常打卡able,味道就係正常柚子梳打,甜度適中

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️薑蜜紅茶($42)
👉🏻薑味好重好暖胃,本身壺茶其實冇乜蜜糖,但有配埋另上嘅蜜糖,可以自己調教甜度💛

——————
環境:餐廳有半室外既位置,設計以波希米亞風做裝飾,有籐檯籐凳同芒草嘅元素
最Signature嘅打卡位係門口大拱門同埋巨型鳥巢,值得留意係餐廳會因應節日而佈置同推出特別菜式,Keep 住比新鮮感大家
2023-02-14 39 浏览
去了觀塘海濱附近間cafe食lunch,木系裝修加上淺啡色設計又有燈光效果,感覺都好文青,仲有一張打卡吊椅影影相!Set Lunch 有多款選擇,日式、韓式、西式連泰式都有得揀!🌟七味香烤魚柳伴夏日鮮果配泰式紅咖哩汁配日式珍珠飯泰式咖哩椰香味好重,裏面仲有芒果和士多啤梨,咖哩味好出之餘仲有淡淡嘅果香味,食落唔會有膩口感覺!🌟韓式五花豚肉泡菜溫泉蛋蓋飯五花豚厚薄適中,唔算太淋身讓人感覺啖啖肉那種油膩,泡菜亦好多,配搭溫泉蛋拌飯一流!🌟Grapefruit Summer呢杯係柚子梳打,除咗柚子香味仲有淡淡果醬甜味,好清爽!🌟芙蓉蜜蘋果紅茶入口先飲到芙蓉蜜甘甜和蘋果香,然後紅茶味亦幾出!

🌟七味香烤魚柳伴夏日鮮果配泰式紅咖哩汁配日式珍珠飯

🌟韓式五花豚肉泡菜溫泉蛋蓋飯

🌟Grapefruit Summer
呢杯係柚子梳打,除咗柚子香味仲有淡淡果醬甜味,好清爽!

🌟芙蓉蜜蘋果紅茶
入口先飲到芙蓉蜜甘甜和蘋果香,然後紅茶味亦幾出!
2023-02-13 25 浏览
今日同同事係觀塘做完嘢,咁就順便喺嗰附近度食晚餐,咁佢介紹呢間餐廳幾靚,打卡一流,咁為咗滿足佢就同佢一齊去。 咁入到去我覺得餐廳嘅佈置華麗 而且用啲餐具金色嘅,我覺得幾 elegant, 講多無謂,大家睇下我哋叫咗啲乜:意大利黑醋一字豬肋骨:其實我覺得佢最值得讚嘅就係骨同肉之間係非常易分離(唔UN),佢個汁我覺得都幾入味,另外佢份量都夠兩個人。我幾欣賞個黑醋汁,個汁好入味同香,而且豬肋骨都算幾多肉 。正!!泰式串燒拼盤: 見隔離枱有叫呢個拼盤,咁我就跟下隔離叫, 因賣相吸引,拼盤有五款:燒虎蝦,雞肉串,豬肉串,牛肉串、炸蝦餅和燒菠蘿, 咁自己覺得最好食當然係虎蝦,因為啲蝦肉質鮮甜, 而且我覺得蝦都算大條 ,記住點埋個沙嗲醬會更好味。香煎羊肚菌意式煙肉菠菜意大利麵:其實呢一個意大利麵我自己最鍾意嘅有羊肚菌嗰種香味。 同埋佢亦都落咗算幾多羊肚菌, 如果唔鍾意食飯嘅朋友可以試下呢個意大利麵。 另外配料算幾多。最後我同同事飲埋杯 Ocean paradise & Grapefruit Summer就閃人,Overall呢一間餐廳其實個環境都唔錯,同埋食物都係有水準, 行過呢頭嘅朋友可以嚟呢度試

最後我同同事飲埋杯 Ocean paradise & Grapefruit Summer就閃人,Overall呢一間餐廳其實個環境都唔錯,同埋食物都係有水準, 行過呢頭嘅朋友可以嚟呢度試下。
前陣子帶狗狗黎過呢間峇里風cafe,今次夜晚黎又另有一番感覺!🍆柚子醋漬茄子刺身帶子沙律茄子肥嘟嘟好大條,軟身得黎都唔會太稔,保持返口感,經柚子醋漬過酸酸地幾開胃。用上刺身級帶子,味道香軟鮮濃!伴碟都幾豐富, 有南瓜蓉、沙律菜、藜麥🍴be leaf小食拼盤兩個人想樣樣食少少,呢個炸物拼盤就最啱!炸洋蔥圈、炸魷魚鬚、炸雞翼、炸蝦,分量都幾多。炸得好香脆,炸粉唔厚。最中意炸魷魚鬚,好煙韌鮮味🥄香煎海鮮蝶豆花意大利飯第一次食用蝶豆花煮嘅risotto 入面仲有蝶豆花㗎! 好靚既深藍色飯,有忌廉既味道,感覺幾輕身唔膩。海鮮有魷魚、青口、蝦~ 加埋食用花作擺盤好有少女心~ 🍹Grapefruit Summer三層色既soda drink 最底層係西柚、紫色係蝶豆花味道清新香甜,點左少冰,溫度啱啱好! 🍹Ocean Paradise 湖水藍soda 充滿夢幻感,夠哂ig-able
前陣子帶狗狗黎過呢間峇里風cafe,
今次夜晚黎又另有一番感覺!
🍆柚子醋漬茄子刺身帶子沙律
茄子肥嘟嘟好大條,軟身得黎都唔會太稔,
保持返口感,經柚子醋漬過酸酸地幾開胃。
用上刺身級帶子,味道香軟鮮濃!
伴碟都幾豐富, 有南瓜蓉、沙律菜、藜麥
🍴be leaf小食拼盤
兩個人想樣樣食少少,呢個炸物拼盤就最啱!
炸洋蔥圈、炸魷魚鬚、炸雞翼、炸蝦,分量都幾多。
炸得好香脆,炸粉唔厚。
最中意炸魷魚鬚,好煙韌鮮味
🥄香煎海鮮蝶豆花意大利飯
第一次食用蝶豆花煮嘅risotto
入面仲有蝶豆花㗎!
好靚既深藍色飯,有忌廉既味道,
感覺幾輕身唔膩。
海鮮有魷魚、青口、蝦~
加埋食用花作擺盤好有少女心~

🍹Grapefruit Summer
三層色既soda drink
最底層係西柚、紫色係蝶豆花
味道清新香甜,
點左少冰,溫度啱啱好!

2023-02-13 27 浏览
Be Leaf觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖仲記得呢間Cafe岩岩開既時候,社交平台鋪天蓋地都見到幫襯佢地既post, 因為真係太靚啦,完全係好似去左東南亞國家渡假緊既feel, 打咭真係一流呀,話比人知去左峇里都一定有人信呀。。今日難得黎到觀塘,終於再有機會黎開餐Relax下啦柚子醋漬茄子刺身帶子沙律作為開胃前菜一流,大大粒既帶子刺身,面層鋪滿左沾滿柚子醋既沙律菜,食落醒神開胃,而底層就係經過醃製既茄子非常入味,第一次呢個食法,非常特別黑芝麻檸檬柚子雞翼上次黎試左水牛城雞翼,所以今次就揀左餐廳既新出品,檸檬柚子雞翼,估唔到效果都唔錯,雞翼首先炸到香脆,然後表面搽滿左檸檬柚子醬汁,一黎可以減低油膩熱氣嘅感覺,其次味道好鮮明,感覺新鮮值得一試香煎海鮮蝶豆花意大利飯Risotto就食得多,但係咁搶眼既藍色真係第一次試啦,原來係因為用左蝶豆花,所以白飯就會變左藍色,望落已經覺得非常吸晴,加上仲有大蝦,青口同埋魷魚做點綴,真係睇見都流晒口水呀法式焦糖卡士達梳乎厘甜品當然唔可以錯過啦,我地揀左招牌既焦糖梳乎厘,兩塊好厚身疊埋一齊,切開左放入口,成個口腔充滿濃郁既焦糖香味,一啖一啖綿綿既感覺
Be Leaf
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖

柚子醋漬茄子刺身帶子沙律

黑芝麻檸檬柚子雞翼

香煎海鮮蝶豆花意大利飯

法式焦糖卡士達梳乎厘
甜品當然唔可以錯過啦,我地揀左招牌既焦糖梳乎厘,兩塊好厚身疊埋一齊,切開左放入口,成個口腔充滿濃郁既焦糖香味,一啖一啖綿綿既感覺真係好正

2023-02-12 40 浏览
發現觀塘有間打卡又靚,野食又唔錯嘅餐廳,都幾值得推介!菜式偏向fusion, 但味道又幾夾🤩✨黑松露鮮蝦雜菌小雲吞 - 係中式會見到嘅小雲吞,裡面隻蝦幾大隻同爽口,面頭有d xo醬提升味道,配埋個牛油汁又幾特別同幾惹味😋✨香煎原隻琵琶蝦燒菠蘿冬蔭功意大利飯 - 隻蝦都幾大隻,煎得好香口彈牙,冬蔭功risotto又係少見,但整得幾入味同成個feel好match, 飯粒有口感!✨水牛城雞翼 - 雞翼幾脆身,入面熱辣辣,個汁唔算好辣,幾易入口🥰✨陳皮洛神花茶 - 陳皮配洛神花第一次見,陳皮味都幾出,洛神花酸酸甜甜好開胃☺✨芙蓉蜜蘋果紅茶 - 我幾鍾意佢帶有蘋果香又唔會太甜,暖暖地飲一流~

水牛城雞翼

陳皮洛神花茶

芙蓉蜜蘋果紅茶

水牛城雞翼
陳皮洛神花茶
芙蓉蜜蘋果紅茶
2023-02-10 41 浏览
男朋友今次好叻仔,專登Book呢度同我慶祝中國情人節😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍到埗就會見到超夢幻既花拱門,走過拱門前的石春路,就會見到個大型鳥巢吊椅,配合滿天星、芒草等乾花,好有峇里風情,真係充滿浪漫嘅打卡Cafe 🥰泰式串燒拼盤($138)串燒拼盤有燒虎蝦,炸蝦餅,雞肉串,豬肉串,牛肉串和燒菠蘿,仲有沙律,炸蝦餅外層十分脆口,蝦燒到好香口,而且好彈牙,最貼心係佢配有沙嗲醬,好有泰國風情,沙律加左醋,酸酸地中和返串燒肥膩嘅感覺😋😋😋🍴意大利香醋一字豬肋骨($98)以小食嚟講,有5件豬肋骨,份量都幾多,意大利香醋個味幾好,醋味好順喉,酸酸甜甜好開胃,豬肋骨煮得肉骨分離,呢個作為前菜幾合適👍🏻👍🏻👍🏻馬來椰香榴連意大利飯拌蝦蝦🦐🦐特別推介呢一款新嘅fusion菜,我都係第一次食加左榴槤煮嘅意大利飯,好好味呀,而且香濃有咬口,材料豐富,賣相都好吸引🥳🥳🥳玫瑰花士多啤梨梳打🍓好多士多啤梨,粒粒,唔太甜❤️ 榴槤特飲😍好Creamy香濃😋飲完都好飽🤣Be Leaf 地址:觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖電話:2152 2893 營業時間:星期一至五8am-10pm、星期六、日及公眾假期11:30am-

🍴意大利香醋一字豬肋骨($98)

馬來椰香榴連意大利飯拌蝦蝦🦐🦐

玫瑰花士多啤梨梳打🍓
好多士多啤梨,粒粒,唔太甜❤️

榴槤特飲😍

好Creamy香濃😋飲完都好飽🤣

Be Leaf 地址:觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
電話:2152 2893 營業時間:星期一至五8am-10pm、星期六、日及公眾假期11:30am-10pm
晚市暫時只接受電話致電訂座
  • 小食拼盤
2023-02-10 32 浏览
be leaf小食拼盤 $138拼盤入面有沙律,炸蝦🍤,炸雞翼,炸洋蔥圈,炸魷魚🦑雞翼炸得十分之出色,會跟埋甜酸醬,食落個人認為好食過連鎖快餐店的炸雞翼😋 炸魷魚就好鮮甜新鮮又香魷魚味,會食上癮😍拼盤份量都算多,好足料夠食黑松露鮮蝦雜菌小雲吞配xo醬牛油 $88個牛油醬好濃,好香牛油味,好邪惡☺️黃色又好杰的醬包住個雲吞,雲吞好好食😋個皮又唔會好厚,醬汁面頭落左啲XO醬,好特別,係出面冇食過咁樣的雲吞,要試下!😜特選貓山王榴槤椒鹽豆腐意大利飯 $188平時食意大利飯食得多,來來去去都係果啲味,今次見到佢地有特別的味道,即刻試下先,難得有餐廳肯創新,用貓山皇黎煮咸食🤪 食之前好驚,但係食落之後覺得不得了啦,好正!🤩 好有椰香味仲有好濃郁的榴連味😝 有啲似泰式的菜餚咁🥸 椒鹽豆腐配落去,一個重口味,一個就唔係,食落好夾🤗貓山王榴連特飲 $68面頭有忌廉同小小榴連脆脆咁,下面係榴連沙冰,飲完之後成口都係榴連味,會以為自己食左榴連,鍾意食榴連的朋友必叫櫻花,樹下 $58係一杯好靚的飲品,面頭灑上好多朱古力碎片,飲落好甜蜜🥰 下面係玫瑰牛奶,成杯都係粉紅色,好有少女心,仲啱晒情人節或者打卡添😝Be
be leaf小食拼盤 $138

黑松露鮮蝦雜菌小雲吞配xo醬牛油 $88

特選貓山王榴槤椒鹽豆腐意大利飯 $188

貓山王榴連特飲 $68

櫻花,樹下 $58

Be Leaf (觀塘)
觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
今日喺觀塘市中心食晏,環境同食物唔錯。芝士和牛漢堡配薯條:我覺得漢堡最重要是餐廳能否在漢堡放入了肉、菜和醬汁後,亦能保持整個漢堡包面和包底的香脆。這個漢堡完全做到,用刀一切,就能將它切到底。和牛分嫩滑多汁,配上芝士和醬汁頗為香濃。跟餐的南瓜湯很香滑creamy,沙律配上三文魚,薯條非常鬆化,看到有薯皮,應該是原個薯仔切出炸香。因為朋友鍾意食榴槤,於是點了一個節日限定:椰香榴槤意大利伴芝士焗琵琶蝦。後來想不到椰汁和榴槤竟然出奇地夾,平日食意大利飯大多都係龍蝦汁、墨魚汁或芝士濃汁,但呢個新嘅椰香榴槤味道真係頗特別,香而不膩,喜歡榴槤的朋友值得一試。這餐亦有一個吞拿魚他他作為甜品,加埋南瓜餐湯,都好飽足。飲品方面,點了蜜糖蘋果紅茶。上碟的茶壺非常精緻,IG-able。紅茶味道清香,不算太甜,感覺舒服。整體而言,餐廳氣氛舒適,下次可以再encore。

今日喺觀塘市中心食晏,環境同食物唔錯。

芝士和牛漢堡配薯條:

整體而言,餐廳氣氛舒適,下次可以再encore。