2022-09-15 52 浏览
一入去就係例牌嘅幽暗燈光,擺設優雅精緻,不落俗套,空間舒適,沒帶半點焗促感。牛油果蟹肉忌廉闊條麵~擺盤精美,面頭嘅蟹肉一梳一梳,配搭牛油果獨特口感,混合在一起吃是一個唔錯嘅配搭,略嫌口淡的話,可搓少少檸檬汁,提升味蕾層次。柚子田園沙律~主要以沙律菜再加上三文魚同牛油果,口感清新。Tiramisu ~呢個甜品個擺陣都嚇得下人,不過只係將自家製嘅餅乾好在啲cream上面,再加啲雲呢拿雪糕組合而成,從打卡角度嚟睇係攞滿分,從味道方面亦係不俗。原以為一間看似正經又elegant嘅餐廳,原來餐牌上菜式寫法夠曬鬼馬,什麼''讓他成為你這餐的主角''、''酒池肉林''、''醉生夢死''等等,將我主觀思維倒轉了!呢個時代都唔能夠一味正經,花少少心思令人眼前一亮,係一個唔錯嘅體驗

柚子田園沙律~主要以沙律菜再加上三文魚同牛油果,口感清新。

2022-09-15 45 浏览
呢幢商業大廈有各式各樣嘅餐廳,有啲食過一兩次,有啲卻未曾踏足過,因為個人喜愛日式食物居多,今次遇著太太生日所以揀一間有氣氛嘅西式餐廳,所以就揀咗呢一間。剛巧是假期的最後一天,沒太多食客,顯得舒服寧靜。餐牌有個《幫你諗埋》組合,前菜+主菜+甜品/湯,呢個組合比起逐樣計應該幾化算。《胡麻清酒炙燒吞拿魚》侍應端來嘅時候輕輕介紹了這道菜的材料,靈魂所在除咗吞拿魚,仲有係日本蕃茄,口感係有唔同嘅,真係比較鮮甜,而且甜度唔係落咗糖水嘅甜,而係有機耕作種出嚟嘅番茄鮮甜口感。炙燒嘅吞拿魚表面帶有粗糙感覺,而內裡係鮮魚肉質,配埋胡椒同麻醬,係最佳拍檔。《北海道帶子蒜香欖油意大利麵》今次呢位個侍應只係遞上碟意大利麵義務作特別介紹,可見唔同侍應有唔同待客做法,不過都唔使特別介紹,帶子夠曬大粒,放在這個碟上更加突出咗佢嘅size,半帶煎香嘅帶子外脆內嫩,食落仲有帶子嘅一絲一絲口感,略嫌橄欖油嘅比例太重,有種油膩感,整體口感仍是唔錯嘅。甜品係精緻蛋糕,蛋糕面嘅白兔造型未知是代表什麼反正就是幾得意。味道唔會太甜,口感幾滑。我哋食完意猶未盡,埋完單就到附近行下,行到差不多就到糖水舖整多碗糖水就更滿足了。

2022-09-09 62 浏览
幫你諗埋 LAZY CHOICE set $358(starter + main + dessert)胡麻清酒灸燒吞拿魚🐟吞拿魚外香內嫩,配合新鮮蕃茄同芝麻醬,感覺好fresh,啱晒開胃!夏日風情鵝肝多士🦆超厚嘅鵝肝同脆卜卜嘅多士形成強烈嘅對比,出乎意料地夾得埋,仲有生果做陪襯,食完都唔會好膩。牛油果蟹肉忌廉闊條麪🦀以前試過好伏嘅牛油果奶昔,搞到有啲驚驚,但係呢個醬唔會太濃牛油果味,加埋有忌廉成個質感算係幾滑幾香。招牌慢煮法國黃油雞🐣唔鐘意調味太咸嘅朋友仔可以一試,清淡得嚟又唔會好難入口。自家製tiramisu😍一上碟超驚喜,tiramisu味嘅cream配埋雪糕同蛋糕脆脆,好特別!Chef Marco's surprise 夏天咁熱一定唔少得西瓜沙冰,用新鮮西瓜整成。
幫你諗埋 LAZY CHOICE set $358
(starter + main + dessert)

胡麻清酒灸燒吞拿魚🐟

夏日風情鵝肝多士🦆

牛油果蟹肉忌廉闊條麪🦀

招牌慢煮法國黃油雞🐣
唔鐘意調味太咸嘅朋友仔可以一試,清淡得嚟又唔會好難入口。

自家製tiramisu😍

Chef Marco's surprise
夏天咁熱一定唔少得西瓜沙冰,用新鮮西瓜整成。
  • 牛油果蟹肉忌廉闊條麵
  • Tiramisu
平時餐餐諗食咩都覺得好難😵‍💫好鐘意呢度有lazy menu由廚師幫你揀,有齊starter, main dish, 到dessert~餐廳環境夠decent之餘仲可以放鬆享受廚師幫你準備好嘅一餐🧑🏻‍🍳Lazy Choice $358 pp1️⃣ 胡麻清酒炙燒吞拿魚 🤍4.5/5🌩 一口size厚切呑拿魚🐟四邊都炙燒過咬落香口之餘肉質軟腍🥰🌩 配埋胡麻醬同黑椒增添層次感,食落更清新有鮮味✨2️⃣ 夏日風情鵝肝多士 🤍4/5🌩 鵝肝肉質軟實,油脂分布好rich好香濃,食落亦唔會好腥👍🏼🌩 多士細細塊好酥脆🫓有士多啤梨同藍桑子做配料🍓🫐酸酸甜甜好開胃😋3️⃣ 牛油果蟹肉忌廉闊條麵 🤍4/5🌩 牛油果配上忌廉出奇令闊條麵倍加creamy😍灑上檸檬汁啱啱好做返個balance🍋🌩 三文魚子同蟹肉嘅份量都唔少,蟹肉肥美鮮甜🦀4️⃣ 招牌慢煮法國黃油雞 🤍3/5🌩 好大塊厚切雞扒,黃油味好香好吸引☺️🌩 慢煮烹調令雞肉保持鮮嫩🐓不過比想像中偏乾少肉汁,整體嚟講不過不失🤔5️⃣ 自家製作提拉米蘇 +$59 🤍5/5🌩 有別於平時一杯杯嘅tiramisu,網上見到呢間倒瀉咗嘅tiramisu 有夠特別🤩果然由擺盤開始已經

Lazy Choice $358 pp
1️⃣ 胡麻清酒炙燒吞拿魚 🤍4.5/5
🌩 配埋胡麻醬同黑椒增添層次感,食落更清新有鮮味✨

2️⃣ 夏日風情鵝肝多士 🤍4/5

3️⃣ 牛油果蟹肉忌廉闊條麵 🤍4/5
🌩 三文魚子同蟹肉嘅份量都唔少,蟹肉肥美鮮甜🦀

4️⃣ 招牌慢煮法國黃油雞 🤍3/5
🌩 好大塊厚切雞扒,黃油味好香好吸引☺️

5️⃣ 自家製作提拉米蘇 +$59 🤍5/5
🌩 有別於平時一杯杯嘅tiramisu,網上見到呢間倒瀉咗嘅tiramisu 有夠特別🤩果然由擺盤開始已經好有驚喜📸⭐️⭐️
🌩 手指餅下層用香濃咖啡酒浸軟入口即溶,上層維持原本嘅鬆脆,配埋vanilla 雪糕口感好豐富😍😍

6️⃣ Chef Marco's Surprise 🤍3/5
🌩 是日嘅廚師發辦係西瓜沙冰🍉
🌩 西瓜鮮甜冰震,連埋奇亞籽同蕃茄仔一齊食幾清新,啱曬做一餐嘅收尾😌

2022-09-06 1547 浏览
想在銅鑼灣找一間可以坐得舒舒服服嘅西餐廳,又想格調高雅,又想享受高尚品質嘅食物,當然重要有優質嘅食材,同埋有優良嘅服務態度,銅鑼灣耀華街百樂中心呢間<Bacchus>西餐廳,絕對係一個唔錯嘅選擇。環境嚟講,呢度嘅裝修好優雅,又帶點時尚,大大張梳化,坐得非常舒服。食物款式唔算好多,樣樣都非常精簡,主要供應西餐類嘅食物,頭盤、主菜、小食、湯類、甜品及飲品都有。<胡麻清酒鹽燒吞拿魚>厚切嘅吞拿魚肉,肉質非常新鮮同鮮嫩,入口軟滑,完全沒有根同渣,配上日式胡麻醬、黑椒和香料,還有非常新鮮的番茄,更能帶出吞拿魚本身的鮮甜味道,非常惹味好食。作為前菜,吞拿魚肉嘅份量一啲都唔少,二人分享,綽綽有餘。<北海道帶子蒜香橄欖油意大利麵>呢個意大利麵,一上枱畀我嘅感覺是震撼的,每一粒帶子,都非常之肥美,脹卜卜甘,絕對係重量級珍寶size的分量。除此之外,北海道帶子的質素,亦都非常之高,除咗肉質肥美,咬落去亦帶有海鮮嘅鮮甜味道,而且廚師嘅控制亦都恰到好處,唔會煎得過熟,煎得啱啱好,外面微微焦香,咬落去保持到帶子嘅鮮甜嫩滑。配合埋大量嘅蒜片,同埋橄欖油一起來炒,香味

<胡麻清酒鹽燒吞拿魚>

作為前菜,吞拿魚肉嘅份量一啲都唔少,二人分享,綽綽有餘。

<北海道帶子蒜香橄欖油意大利麵>
配合埋大量嘅蒜片,同埋橄欖油一起來炒,香味出曬嚟,微辣香口,非常好食。

<Tiramisu>
呢個Tiramisu甜品,上枱擺喺碟上,感覺非常之獨特,就好似從酒杯入面,倒在碟上一樣。
慕絲口感非常軟滑,帶有微微咖啡香與酒味,配埋自家製鬆化嘅曲奇餅同埋雪糕,非常好食。

整體來講,餐廳嘅食物質素水準真心非常之高,而且價格嚟講,都算合理。最喜歡呢度嘅環境同埋服務,都非常貼心,值得推薦吖!!~

• 北海道帶子蒜香欖油意大利麵
2022-09-02 933 浏览
日日返工煩惱多籮籮,放工想放鬆下~呢間餐廳🍴最正就係有個lazy choice😆姐係廚師👨‍🍳發辦唔洗煩,有齊頭盤、主菜、甜品🍮啱曬我呢啲懶人❤️‍🔥😌餐廳入面好大好靚,分左3個區域,主要都係卡位,大大張梳化🛋️坐得好舒服👍🏻同一班閏密黎慢慢嘆慢慢吹水都冇人趕你走🥰🤓👍🏻有一個區域既燈就比較暗,感覺chill d,見到好多人都開酒飲🍷環境一流😎我地今次既頭盤係柚子沙律🥗柚子好甜,啲菜唔會苦澀,好清新開胃👌🏻主食一個係超大粒帶子意粉🍝🤣好好味!有成五粒咁多,勁慷慨😍意粉味道都好夠,不過偏辣左少少🤏但都係清碟😋👍🏻另一個主菜係燒黃油🧈雞,都幾香,慢煮左30分鐘,果然肉質係唔同啲,個汁好好味,好襯,不過少左啲😝最後係個甜品,係檸檬🍋cheesecake🥰好fresh好自然既甜味👌🏻水果好甜😍我地仲叫左個倒瀉🫗既tiramisu 😆😂好得意,扮倒瀉,打卡一流啦~~😉忌廉好輕盈,又有酒味👌🏻整體感覺好乾淨,裝修又有格調,重要坐得舒服🙏🏻侍應都好照顧每一枱,食完一樣就接住上下一樣,唔會等好耐👍🏻下次happy friday再食呢間都唔錯🙌🏻🙌🏻
2022-08-31
  • 北海道帶子蒜香欖油意大利麵
  • 招牌慢煮法國黃油雞
2022-08-31 58 浏览
今晚約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,這家餐廳是西餐廳。餐廳很寧靜,私隱度很足夠,適合情侶啖談心。⭐️柚子田園沙律$88除了沙律菜,還有蟹肉、柚子肉。沙律菜很新鮮,沙律菜配搭柚子肉,柚子很清甜,加上啖啖蟹肉,絕對加分呢!⭐️招牌慢煮法國黃油雞$198上桌時已經聞到一陣很香的牛油味。一切開,橫切面很好看,雞皮黏附著雞肉,沒有因為烹調過程而皮肉分離。黃油雞因為慢煮關係,雞肉相對嫩滑,加上蔬菜做伴菜,健康又美味。⭐️芒果芝士蛋糕小小一件芒果芝士蛋糕,芝士和芒果味道不違和,入口帶點酸甜,很美味呢!

今晚約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,這家餐廳是西餐廳。

餐廳很寧靜,私隱度很足夠,適合情侶啖談心。

⭐️柚子田園沙律$88

⭐️招牌慢煮法國黃油雞$198

上桌時已經聞到一陣很香的牛油味。

⭐️芒果芝士蛋糕

2022-08-30 46 浏览
今日早放工,決定要搵一間西餐廳好好慶祝一下原來早放工都已經係恩典於是我哋嚟到銅鑼灣百樂中心,有一間非常別緻嘅西餐廳適合情侶撐枱腳氣氛亦非常浪漫我哋坐近吧枱旁,可以睇到侍應嘅認真Menu上面都有好多好選擇,有前菜、主菜、同埋甜品set仲有更加多嘅菜式配搭適合情侶飲番杯甜品都唔錯啊!前菜嚟到帕爾馬火腿蜜瓜咁樣嘅配搭非常清甜入口而且顯得帕爾馬火腿厚薄適中,醃製味道亦非常入味非常鍾意佢嘅口感!主菜係招牌慢煮法國黃油雞上碟嘅時候已經撲鼻而來嘅香味吸引咗我烤得非常香脆可口食落去嘅油分更加係慢慢喺口腔入邊滲出來,配合醬汁嘅甜味,亦都係非常香濃而且雞一啲都唔鞋,好好味 甜品係我青池仲夏夜雜果乳酪杯望落去非常之精彩食落去除咗有藍莓、紅桑子、餅乾、金橘,混合埋乳酪一齊食亦都係非常清新感覺上將所有幸福吞落肚一樣樂趣無窮!最後,大家嚟到銅鑼灣不妨可以試吓呢一間情調一流,食物質素有保證,而且服務態度優質嘅西餐廳!真係不枉此行
今日早放工,決定要搵一間西餐廳好好慶祝一下
原來早放工都已經係恩典

於是我哋嚟到銅鑼灣百樂中心,有一間非常別緻嘅西餐廳
適合情侶撐枱腳

氣氛亦非常浪漫

我哋坐近吧枱旁,可以睇到侍應嘅認真

Menu上面都有好多好選擇,有前菜、主菜、同埋甜品set

仲有更加多嘅菜式配搭
適合情侶飲番杯

甜品都唔錯啊!

前菜嚟到
帕爾馬火腿蜜瓜

咁樣嘅配搭非常清甜入口

而且顯得帕爾馬火腿厚薄適中,醃製味道亦非常入味

非常鍾意佢嘅口感!

主菜係招牌慢煮法國黃油雞

上碟嘅時候已經撲鼻而來嘅香味吸引咗我

烤得非常香脆可口

而且雞一啲都唔鞋,好好味

甜品係我青池仲夏夜
雜果乳酪杯望落去非常之精彩

感覺上將所有幸福吞落肚一樣
樂趣無窮!

最後,大家嚟到銅鑼灣不妨可以試吓呢一間
2022-08-29 44 浏览
難得放早,行左陣銅鑼灣,見到朋友,即刻畫住話要試下呢間餐廳Bacchus。好彩早到,如果唔係要排勁長隊等𨋢。上到黎,見到又真係好chill。 擺位好靚,你位都好闊落,入到黎就好舒服。 佢份menu啲名好得意,好似所有野都有主題。 正係我地唔知點簡時,店員竟提意有lazy choice. 哈,聽落又幾得意。 好就會下。頭盤簡左吞拿魚蕃茄沙律。見到擺盤已好靚,蕃茄好甜,配吞拿好醒胃,又唔會太油膩。 吞拿魚都幾大件,好好味。然後係慢煮春雞。 個皮有少少燒過,脆脆地,好好味。 慢煮雞肉好嫩滑,又唔多肥膏,而且好入味。 睇落以為份量細,但配埋之前既吞拿魚都幾夠飽。仲有個甜品,house made tiramisu. 擺盤好特別,同一般食既好唔同。 而且佢既咖啡酒味好濃,好香,蛋白商得好好,唔係太多cream cheese, 好啱食既甜品。今日朋友真係冇介紹錯。

今日朋友真係冇介紹錯。
2022-08-29
2022-08-29 38 浏览
今天行完利舞臺買衫買鞋,就來到這裏附近食下西餐。我最鍾意這類有得選擇懶人套餐,一個錢財一個主菜一個甜品都是$358。這裏環境清幽,適合約會好過同一條街的地舖西餐我的前菜叫了炙燒吞拿魚,上菜擺盤10分高級,蕃茄很新鮮,配合胡麻醬,食落10分清新每一舊吞拿魚介乎火炙和刺身之間,外圍是熟食口感的吞拿魚,而裏面還是通紅的。軟綿綿的吞拿魚配上nuts 碎,有雙重口感主菜我叫了虎蝦茄汁意大利粉,意大利粉的份量足夠兩人,意大利粉掛汁做得非常好,每一啖都有香濃的茄汁,不像其他餐廳汁還汁意粉還意粉,所以這裏的意大利粉水準一流虎蝦大細完全覆蓋了碟,真的有大有新鮮,肉質彈牙,證明用料上乘就算是虎蝦,都會有香濃的茄汁味,所以成碟主菜都10分入味。這裏的Tiramisu 真的有驚喜,完全顛覆了我對Tiramisu 的概念,上面的蛋糕和餅乾融合,但是竟然有10分濃烈的酒味,究竟是如何吸入了香濃的酒味但仍然有保持到脆卜卜的餅乾口感蛋糕餅乾的底部是忌廉,配合了咖啡粉10分好味隔離仲有雲呢拿籽的雪糕,雲呢拿的甜味襯托返烈酒的味道。
今天行完利舞臺買衫買鞋,就來到這裏附近食下西餐。

這裏環境清幽,適合約會
好過同一條街的地舖西餐

就算是虎蝦,都會有香濃的茄汁味,所以成碟主菜都10分入味。

蛋糕餅乾的底部是忌廉,配合了咖啡粉10分好味

隔離仲有雲呢拿籽的雪糕,雲呢拿的甜味襯托返烈酒的味道。

2022-08-27 87 浏览
今晚在銅鑼灣吃飯,這家餐廳位於百樂中心餐廳裝潢優雅,以淺藍色和白色為主條,加上紅絲絨沙發椅,加上邱比特吊燈,優雅又帶點趣味。餐牌上提供沙律、頭盤、主菜、甜品等。點了一瓶有氣水,入口清爽。⭐️胡麻清酒炙燒吞拿魚$198吞拿魚切成一塊塊,吞拿魚厚厚一塊,魚肉清爽Q嫩,灑上黑椒調味。吃起來很清爽,再加上清甜的番茄和芝麻醬,是一道美味的開胃菜呢!⭐️牛油果蟹肉忌廉闊條麵$288雖然義大利麵、牛油果和蟹肉都是常見的食材。但我喜歡濕潤的義大利麵,入口夾雜著蟹肉,忌廉醬汁裡還有牛油果,再加上三文魚籽點綴,令口感更豐富,味道更順滑。⭐️芒果芝士蛋糕最後還有芒果芝士蛋糕,以龍珠果做陪襯,入口酸香迷人,芝士味道很香,散發著陣陣芒果香氣,口感幼滑,十分滋味呢!
今晚在銅鑼灣吃飯,這家餐廳位於百樂中心

餐牌上提供沙律、頭盤、主菜、甜品等。

點了一瓶有氣水,入口清爽。

⭐️胡麻清酒炙燒吞拿魚$198

⭐️牛油果蟹肉忌廉闊條麵$288
牛油果蟹肉忌廉闊條麵

雖然義大利麵、牛油果和蟹肉都是常見的食材。

⭐️芒果芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕

牛油果蟹肉忌廉闊條麵
我的好閨蜜又一年把我寵成公主 帶我去吃好好吃的慶生飯❤️前菜的蟹肉沙律超足料🥗配搭清新又好吃😋炙燒吞拿魚真的很出色😋口感很特別 吃起來比平常吃吞拿魚好吃多了😋鵝肝又是真的好吃到感覺超幸福的☺️🥩跟🍝都不錯 但前菜真的比較出色👍🏻還有很貼心的慶生甜品❤️超開心🥳
我的好閨蜜又一年把我寵成公主 帶我去吃好好吃的慶生飯❤️

• 夏日風情鵝肝多士
  • Bacchus Salad
2022-07-10 97 浏览
這是去的是位於銅鑼灣鬧市新開的樓上西餐廳———————Bacchus🧡.餐廳以歐陸風格的裝修,還有藝術品作點綴💚餐廳非常有格調!超適合和另一半或是三五知己聚會過來CHILL一下🥰慶祝生日紀念日也非常合適不過。而且每台獨有的枱燈,在昏暗的環境下營造了一種浪漫的氛圍感~太適合約會吃飯啦哈哈哈.Bacchus是意日fusion私房西餐🍴食物的味道方面應該迎合了港人的口味!.這裏有個特色menu就是lazy choice就是由餐廳幫我們選擇吃的食物是什麼包含前菜、主菜、甜品🌟晚餐三道菜價格才358$‼️ CP值真的超高‼️.我想說的是非常意外,我以為這是平平無奇的西餐廳~但是居然超有驚喜!!而且這裏的店員每道菜上的時候都會很細心和我們介紹,超級nice😌.前菜:鵝肝多士 趁熱食非常滿足~胡麻清酒炙燒吞拿魚 推薦💫超有驚喜!!.主菜:漁夫之選❤️推薦!不愛吃魚的也秒速光盤!傳統辣茄汁香煎虎蝦結他麵 這個份量也太足了吧🤣.甜品:Tiramisu🤎賣相好特別啊!設計成一杯倒瀉的提拉米蘇一樣😍雖然酒味略重,但還是忍不住一口接一口蜜糖乳酪配菠蘿冰🍨這個我認為就略為普通啦。.還有我看到食物的擺盤實在太好看了!所
這是去的是位於銅鑼灣鬧市新開的樓上西餐廳
———————Bacchus🧡
餐廳以歐陸風格的裝修,還有藝術品作點綴💚
Bacchus是意日fusion私房西餐🍴
食物的味道方面應該迎合了港人的口味!
這裏有個特色menu就是lazy choice
就是由餐廳幫我們選擇吃的食物是什麼
包含前菜、主菜、甜品🌟晚餐三道菜
價格才358$‼️ CP值真的超高‼️
前菜:鵝肝多士 趁熱食非常滿足~
胡麻清酒炙燒吞拿魚 推薦💫超有驚喜!!
主菜:漁夫之選❤️推薦!不愛吃魚的也秒速光盤!
傳統辣茄汁香煎虎蝦結他麵 這個份量也太足了吧🤣
甜品:Tiramisu🤎賣相好特別啊!
設計成一杯倒瀉的提拉米蘇一樣😍
雖然酒味略重,但還是忍不住一口接一口
蜜糖乳酪配菠蘿冰🍨
這個我認為就略為普通啦。
還有我看到食物的擺盤實在太好看了!
所以忍不住多拍了幾張照片🫣
不然一上菜的時候馬上吃味道一定更棒!
整體來說我對這間餐廳實在太滿意了
環境舒適寧靜食物高質素價格又不貴!
我已經偷偷收藏下次要帶男朋友過來約會一下💕💕
2022-07-02 107 浏览
裝修優雅好有情調,有一張大梳化,坐得好舒服。盞燈嘅燈光好浪漫有情調,打卡影相都好靚!環境舒適寧靜,私隱度幾高,要預先預約,好啱大時大節嚟撐吓枱腳!店員服務好好,送咗一杯welcome drink比我地,佢上每一道菜嘅時候都會好詳細咁講解,有交流同互動!------------------------------💭◖「幫你諗埋」◗ $358如果揀唔到食咩,可以比餐廳幫你決定,成個set包咗Starter+Main+Soup/Dessert,抵食啲之外仲多咗一份期待感!🐟/胡麻清酒炙燒吞拿魚炙燒吞拿魚外面有胡麻,好香食落亦帶有少少胡椒辣味,一啲都唔會腥,口感有少少似牛肉。伴碟用嘅係日本番茄仔,皮薄多汁,唔會好酸,幾fresh幾開胃!🦀/牛油果蟹肉忌廉闊條麵牛油果同蟹肉份量好足,蟹肉大大舊舖喺面,加埋啲脆卜卜嘅魚子,口感好豐富!闊條麵有咬口,撈埋啲牛油果好creamy好好食!⛱/青池仲夏夜好夏日嘅一道甜品,用咗movenpick嘅lemon & lime sorbet,酸酸地。加入咗荔枝果汁同埋新鮮嘅水果,好有夏日嘅氣息!🐖◖酒神夏日西班牙豬鞍◗ $288另外叫多咗個main試下,西班牙豬鞍
💭◖「幫你諗埋」◗ $358

🐟/胡麻清酒炙燒吞拿魚

🦀/牛油果蟹肉忌廉闊條麵

⛱/青池仲夏夜

🐖◖酒神夏日西班牙豬鞍◗ $288
另外叫多咗個main試下,西班牙豬鞍燒得好香好juicy,邊邊燒到有少少脆皮,但肉質就鞋咗少少。

Encore指數:8/10
每碟嘅份量都唔會好大,可以每樣都試少少咁。因為係預約制,人唔多,環境安靜舒服,想靜靜哋兩個人食飯、飲下酒吹水就啱曬!餐廳好貼心,送咗兩杯接骨木welcome drink比我地,臨走仲送埋佢地自家品牌嘅口罩比你更換!
Menu設計玩味重 味道擺盤精緻 環境swipe後就知幾有情調🥂估唔到耀華街樓上會有呢種vibe嘅餐廳🤔🐟Pacific Ocean Tuna, Japanese Tomato,Sesame Sake Dressing💰HKD198 (Rating: 7.8/10)好清新開胃嘅前菜 吞拿生熟程度拿捏剛好 味道新鮮 用上日本蕃茄 獨特的鮮甜 唔粉冇腥味嘅感覺 一食就食得出分別 飯素增添了和風感覺 但定價略為進取🥩Red Wine Reduction/ Pineapple Yogurt, Spanish Iberico Pork Rack💰HKD288 (Rating: 8/10)平時少食豬因為較怕紅肉腥味 但呢個西班牙豬好好食!紮實多肉汁 一啲都唔韌又唔肥 啖啖肉 冇多餘parts 配上簡單嘅蔬菜配菜 唔油膩又好match!🍝 White Wine, Sake, Hokkaido XL size Scallop, Garlic, Olive Oil, Pasta💰HKD268 (Rating: 8.3/10)足料 一上檯視線已被吸引 5隻北海道帶子超大粒 煎到發光🤣意粉唔少 帶蒜香 入口

酒神夏日烤西班牙豬鞍

足料 一上檯視線已被吸引 5隻北海道帶子超大粒 煎到發光🤣意粉唔少 帶蒜香 入口幾彈牙 係我鍾意嘅爽口質感 鹹香度剛好 食到底覺得略油 性價比較高值得試
北海道帶子蒜香欖油意大利麵

🍄Bacchus Soup💰HKD58 (Rating: 8.2/10)
是日湯品黑松露蘑菇湯 其貌不揚 比好多蘑菇湯好飲 一來黑松露味重 二來餐廳用Milk而唔係Cream 令湯膩感低好多 唔會「杰撻撻」而且更加香 食到菇蓉👍
Bacchus  Soup

🍨Lemon & Lime Sorbet, Toffee Sauce, Lychee Liqueur💰HKD98 (Rating: 7.3/10)
作為最後甜品帶酸其實幾好 欣賞用上幾隻色日本蜜柑😍不過拖肥醬我覺得太多 亦唔太覺荔枝liqueur存在
青池仲夏夜
青池仲夏夜

整體成餐飯 我同朋友都覺得好食 座位亦寬闊✨唯獨是覺得選址有少少吃虧 大廈同條街個氛圍 同餐廳唔太夾 真係好靠回頭客同online宣傳先得😳
Bacchus  Soup
  • Pan-Seared Iberico Pork Rack