2011-04-25 140 浏览
Drinks came right away but we waited 1+ hour for the main course. We had to catch a ferry back and asked the waiter twice about our mains. 15 minutes after the last query he mentioned that he put a rush order in with the chef! It was too late for us to eat and I had to repeatedly ask for our bill (without the undelivered main courses). 2 other tables near us were having the same issue.The waiters were also laughing as they unfolded a tablecloth next to us to set a fresh table; it had pieces of f

The waiters were also laughing as they unfolded a tablecloth next to us to set a fresh table; it had pieces of food in it! We could also see the dirty dish table from our table on the patio - they were stacking up - the whole experience was not pleasant.

The appetizers were ok but overpriced. We won't go back.

2011-04-25
2011-02-25 68 浏览
提到在南丫島用膳,多数人都想起吃海鮮,闊別南丫島一年多的我,舆友人一家人由索古灣行至榕樹灣,選擇了這間西餐廳。雖然當晚只得十四度,我們仍坐在露天位置欣賞日落,没有揀頭盤,我們分別點了六個主菜。天氣越夜越涼,各人也天氣越夜越涼,各人也肚餓,當服務負端上湯來,各人立刻品嚐,喝了一口後,我巳感到這間餐廳的食品真材實料,湯内全是攪爛的磨菇粒,並不是罐頭湯。心中已给了餐廰三十分。喝完湯後,主菜也來了,芥末海鮮墨汁意粉,芥末加海鮮係新鮮的配搭,小小辣、好開胃;醬燒豬仔骨,肉質夠稔;安格斯牛扒,牛肉味濃, 厨師能夠煎到我們要求的七成熟; 海鮮炒飯用上新鮮的魷魚、蝦,青口等,絶不媽乎。焗蠔意大利粉,雖然有人覺得小小腥,其實係鮮蠔的海水味,但蠔味十足 ;最後一個菜,煙三文魚天使麵就沒有甚麼驚喜。吃完主餐後,各人已經飽到攬住個肚,但店員仍極力推介甜品,尤其是tirumisu, 於是六個人叫了兩件。端上來時外貌與一般 tirumusi 沒分別,嚐了一口頓時令我想起一間五星级酒店餐廳内攞奬的 tirumisu ,的確冇介紹錯,有水準,為這頓飯劃了完美的句號,總計整頓飯给與九十五分,可惜唔記得影相留念

;最後一個菜,煙三文魚天使麵就沒有甚麼驚喜。

吃完主餐後,各人已經飽到攬住個肚,但店員仍極力推介甜品,尤其是tirumisu, 於是六個人叫了兩件。端上來時外貌與一般 tirumusi 沒分別,嚐了一口頓時令我想起一間五星级酒店餐廳内攞奬的 tirumisu ,的確冇介紹錯,有水準,為這頓飯劃了完美的句號,總計整頓飯给與九十五分,可惜唔記得影相留念,下次有機會一定再幫襯。
2011-01-15
  • 磨菇湯,芥末海鮮墨汁意粉,安格斯牛扒,焗蠔意大利粉,tirumisu
2011-01-25 60 浏览
今次係男友揀黎食因為佢鐘意去D靚view食西餐..所以就黎左呢度入去之前,老闆都超nice咁同我地講下野感覺ok!!唔知係咪因為早到無咩人,我地問人食咩好,佢地都好nice咁介紹我地!最後叫左個焗蠔芝士都幾多,所以我好鐘意食!!但其實隻蠔味道就..so far so good啦!!另外叫多個羊架個羊架略嫌味道不夠隻汁都一般~只叫左2樣~覺得環境服務都ok..食物就有進步空間啦!!
今次係男友揀黎食
因為佢鐘意去D靚view食西餐..
所以就黎左呢度

入去之前,老闆都超nice咁同我地講下野
感覺ok!!
唔知係咪因為早到無咩人,
我地問人食咩好,佢地都好nice咁介紹我地!
幾好view同feel~
最後叫左個焗蠔
芝士都幾多,所以我好鐘意食!!
但其實隻蠔味道就..so far so good啦!!
焗蠔
另外叫多個羊架
個羊架略嫌味道不夠
隻汁都一般~
羊架配薯菜
只叫左2樣~
覺得環境服務都ok..
食物就有進步空間啦!!
2011-01-09
幾好view同feel~
焗蠔
羊架配薯菜
2010-12-05 58 浏览
週未閒逛南丫島,午膳於榕樹灣的BB餐廳。餐廳裝潢未算很別緻,並分室內室外用餐區。本想坐於室外,享受遼闊的海景,可惜那處已成吸煙區,只好打消這念頭。午市套餐含蒜蓉包及粟米忌廉湯一客。蒜蓉包烘得脆脆,但蒜蓉味未算很香。粟米忌廉湯非常的杰,似糊仔多一點,味道還算可以吧。主菜點了三款,分別是芥末海鮮墨汁意粉、白汁菠菜焗蠔飯及醬燒豬仔骨。有別於一般白汁,芥末海鮮墨汁意粉的醬汁富明顯的芥末香味,配上各式海鮮,味道挺匹配。白汁菠菜焗蠔飯,白汁夠rich夠吸引,焗飯沾上鮮味的蠔汁,真係幾好食喎!最後是醬燒豬仔骨,份量+足,肉質非常的腍,亦屬推介之選!

!最後是醬燒豬仔骨,份量+足,肉質非常的腍,亦屬推介之選!

[4/12/2010; Sat; Canon EOS 550D]
蒜蓉包
2010-12-04
白汁菠菜焗蠔飯
醬燒豬仔骨
2010-09-29 62 浏览
女友與我周末暢遊南丫島, 晚上光顧此店, 賀我牛一。如其他openrice食家所說, 店外會有個哥仔招攬客人, 他向我們說有很多人在openice介紹此店。看來哥仔每次都用呢一招, 足見openrice是非常有影響力!今天天氣悶熱 (打風前夕), 所以沒有坐在室外地方, 未能欣賞日落美境。我們order了兩道菜:1) 芥末忌廉海鮮菠菜麵 - d 料都算幾足, 有魚、魷魚同蝦等, 但菠菜麵太少, 可能芥末太濃味, 蓋過海鮮的鮮味。2) 芝士焗蠔飯 - 竟然有6隻肥美大蠔, 非常鮮美 (估計來自島上的海鮮供應商, 唔係冷藏貨), 令我喜出望外!
女友與我周末暢遊南丫島, 晚上光顧此店, 賀我牛一。

我們order了兩道菜:

芥末忌廉海鮮菠菜麵
芝士焗蠔飯
2010-09-18
庆祝纪念
生日
芝士焗蠔飯
2010-09-29 67 浏览
上年來時有幸坐係室內最近窗的近海位子,今次都唔輸蝕雖然就坐入左少少不過無傷今日美好心情,決定3人都叫set lunch無論叫點都會送上蘑菇湯一客,蒜蓉包一塊,好食得不得了,食到粒粒被打成蓉的蘑菇粒,麵包剛焗熱辣辣而且有脆脆邊~1.法式煙鴨胸配薯條鴨胸比想像中來的厚身可惜偏''鞋''口,缺乏肉汁,咬勁倒是很有xd薯條是手指薯剛炸起一食落口差d辣親嘴唇2.菠菜海鮮意粉伴有大隻蠔作海鮮配料,菠菜麵實在不懂欣賞不過煮的不錯,沒有太林身影響口感,而且d蠔真係好大隻3.煙三文魚天使麵剛上枱我嘴角已經了,怎麼汁咁少根本每條麵條都沒包裹曬,食落簡直想喊,煙三文魚點會咁腥架!沒左d汁成個麵干蒸蒸根本難以入口,唉~真失敗餐飲隨便叫左凍檸茶算了,其中試叫了一杯可樂發現是汽水機的同伴而不是罐裝coca cola[]話說老佛爺食到接近尾聲[]一時擺錯左餐具位置,在水吧的侍應哥哥立即出來準備收碟,嚇到佢要話其實係擺錯左不是食完,呢度d侍應識睇table manner架
上年來時有幸坐係室內最近窗的近海位子,今次都唔輸蝕
1.法式煙鴨胸配薯條
2.菠菜海鮮意粉

3.煙三文魚天使麵
剛上枱我嘴角已經
餐飲隨便叫左凍檸茶算了,其中試叫了一杯可樂發現是汽水機的同伴而不是罐裝coca cola[[隔壁枱一班西人叫野飲見到有可樂罐,無解]]

話說老佛爺食到接近尾聲[[食得超級慢]]一時擺錯左餐具位置,在水吧侍應哥哥立即出來準備收碟,嚇到佢要話其實係擺錯左不是食完,呢度d侍應識睇table manner架
全場最掂的.....蘑菇湯同蒜蓉包
法式鴨胸
菠菜海鮮義大利粉
差,煙三文魚天使麵
2010-09-18
全場最掂的.....蘑菇湯同蒜蓉包
法式鴨胸
菠菜海鮮義大利粉
今次到了在大街的b&b餐廳,這間餐廳環保格局都很光鮮,不是一般的茶餐廳格局,服務尚算有禮貌,食物卻沒有大驚喜,味度一般,今次點了那個咖哩牛腩,牛腩與橡膠沒分別,我的牙也好像做了一身運動,也無法動他分毫,比較像樣的是炸魚薯條,質素與快餐店差不多,可是這裏價錢不平宜,即使是下午茶也要四十多五十元,相對食物這裏的環境卻很美麗,對著大海又與大街相隔甚遠,沒有人聲只有海浪和雀島聲,坐在這裏可以思考一下人生的意義,與情侶談心也是一流,如果食物有五十分,這裏的環境就九十多分了! http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2582762

出面有個哥哥係咁叫我同男朋友入去食, 佢好友善.. 仲叫我地慢慢坐想涼冷氣就住入面, 想睇海景就住出面啦!我地住左出面, 仲要係高枱( 只有一張) 可以完全影到個景呀!7點鐘2日落緊.. 慢左一輪相先點菜! ORDER左2個DINNER SET, 包 南瓜湯 & 蒜包湯好creamy,好rich! 好飲! 蒜包都夠香夠脆 龍利柳配白酒忌廉汁失望1 : 汁太小,食左一半魚已經冇野D汁, 而且只有忌廉味,全冇酒味失望2 : 龍利柳淡, 冇咩調味 , 煎得吾夠金黃 ,. 失望3 : 極差的薯菜! 有相你睇, 只有紅白蘿白, 翠肉瓜 (條) 我明明見到其他食家有西蘭花, CARROT ...etc 中途ORDER多杯白酒 ..希望可以令海鮮味道突出D!叫左杯HOUSE WINE ( 西班牙) 好香菠蘿味, 後期有小小柑橘類水果味OVERALL都易入口, Drinkable 芥末忌廉海鮮墨汁面海鮮有蝦仔,龍利魚, 尤魚 ..另外有菇 , 青紅椒 , 洋蔥失望1 : 見到其他食家有貝類類海鮮嫁! 失望2 : 芥末忌廉既芥末味係好淡好淡整體味道同個魚相比好好多,同埋可以接受喇!di
想涼冷氣就住入面, 想睇海景就住出面啦!
7點鐘2日落緊.. 慢左一輪相先點菜!
湯好creamy,好rich! 好飲! 蒜包都夠香夠脆

龍利柳配白酒忌廉汁
失望1
失望2
: 龍利柳淡, 冇咩調味 , 煎得吾夠金黃 ,.
失望3
我明明見到其他食家有西蘭花, CARROT ...etc
中途ORDER多杯白酒 ..希望可以令海鮮味道突出D!
OVERALL都易入口, Drinkable
芥末忌廉海鮮墨汁面
失望1 :
見到其他食家有貝類類海鮮嫁!
失望2 : 芥末忌廉既芥末味係好淡好淡
整體味道同個魚相比好好多,同埋可以接受喇!
dining過程Waiter都好主動落order,收碟,上菜,落茶啡,sell甜品
個哥哥話佢地有個甜品tiramisu好出名,日日新鮮打d cream
不過已經飽就冇試.. ( +上main dish食物麻麻 )
最後影多張相就走喇... 送比你地..一粒星既夜空 XD
2010-08-02 31 浏览
2010-07-30黎南丫島前就plan定要黎呢度dinner,,=]waiter哥哥好nice ar,,仲會幫你拉枱添,,service is good=]因為唔想熱,,都選擇咗室內,,凉冷氣,,哈店內裝潢不俗,,最喜歡枱上的一盞舊燈,,,好靚~牆是磚牆的效果,,掛上不同的畵作,,營造了懷舊的感覺,,配上悠悠的音樂,,很是浪漫=] 忌廉湯 配 蒜蓉多士一向喜歡忌廉湯=]呢度都算交到功課既,,好香&頗creamy,,至於 蒜蓉多士,,我咬咗一啖咋,,本身就唔好陣蒜蓉味,,不過喜歡蒜蓉包既人應該覺得好味,,因為好香&烤得脆卜卜=] 煙三文魚雜菌天使麵我俾10個good~ 煙三文魚大大件,,做得啱啱好熟, 外面熟, 入面生生地, 食落去有滑滑地,, 讃天使麵非常入味,,creamy 濃郁,,麵煮得好好,,唔會有生硬既感覺,,又唔會話好"林"我試咗小小就覺得好好味,,我唸我會對食天使麵改觀=] 香煎比目魚配青介末醬I like it =]本身唔係太喜歡wasabi既味道噶,,但呢個醬醬我真系食唔停@@個比目魚煎得啱啱好熟,,皮脆肉滑,,好香魚油味,,配埋個青介末醬,,super match,
2010-07-30

黎南丫島前就plan定要黎呢度dinner,,
=]

waiter哥哥好nice ar,,
仲會幫你拉枱添,,
service is good=]

因為唔想熱,,都選擇咗室內,,凉冷氣,,哈
店內裝潢不俗,,
最喜歡枱上的一盞舊燈,,,好靚~
牆是磚牆的效果,,
掛上不同的畵作,,
營造了懷舊的感覺,,
配上悠悠的音樂,,
很是浪漫=]

忌廉湯 配 蒜蓉多士
一向喜歡忌廉湯=]
呢度都算交到功課既,,
好香&頗creamy,,
至於 蒜蓉多士,,我咬咗一啖咋,,
本身就唔好陣蒜蓉味,,
不過喜歡蒜蓉包既人應該覺得好味,,
因為好香&烤得脆卜卜=]

煙三文魚雜菌天使麵
我俾10個good~
煙三文魚大大件,,做得啱啱好熟,
外面熟, 入面生生地, 食落去有滑滑地,, 讃

天使麵非常入味,,creamy 濃郁,,
麵煮得好好,,唔會有生硬既感覺,,又唔會話好"林"
我試咗小小就覺得好好味,,
我唸我會對食天使麵改觀=]

香煎比目魚配青介末醬
I like it =]
本身唔係太喜歡wasabi既味道噶,,
但呢個醬醬我真系食唔停@@
個比目魚煎得啱啱好熟,,
皮脆肉滑,,好香魚油味,,
配埋個青介末醬,,super match,,
我欲罷不能=]
d配菜都好好味喔,,
carrot仔好甜,,一d都唔行貨
like

PS: waiter都好留意你食曬野未,,
見你飲曬湯就即刻幫你收野,,
然後好快上菜,,
service真系唔錯噶,,
可能人比較少,,可以慢慢招呼吧=]
i like it=]

非常滿意呢個dinner,,
好悠閒好舒服,,
好味=]

下次再黎要坐出面吹下海風先得xD
2010-07-30
(非会员)
服務態度極差!還記得2年前我單身一個來到南丫島, 行過家樂徑後倦了, 悠閒的選擇了這家餐館, 那個時間的伙記及老闆好好人, 服務極好. 但這些都過去了.....上星期日我和一班朋友到這間餐館用餐時, 不僅解釋每人最低消費時態度極差, 完全感覺唔到他們有給予耐性解釋. 當伙記不懂得處理, 隨後有一個著得比較CASUAL的女性(疑似老闆), 她的態度更甚, 像是一些不想多解釋似的, 你喜歡便留在這裡, 不喜歡便走的態度般對我們講一篇.當聽到佢呢位位疑似老闆娘物體的一番話後, 我對這家餐廳已經失望, 2年人變了, 但是太極端了!!!!!之後和隨行友人商討一番後, 決定往旁邊沒有甚麼裝潢的茶餐廳裡用謄....對B.B.極失望!!!!!!!
服務態度極差!

對B.B.極失望!!!!!!!
2010-07-25
2010-07-25 37 浏览
以本窮人去南丫島渡假黎講...b.b餐廳算係本窮人最滿意既.....環境...我地坐左出去海邊位....個view 一流服務... 侍應一見你舉手都好快黎....同埋 refill水都幾密...一飲完佢就黎幫你refill食物... 以西餐黎講...絕對係算得上高檔1)散叫左4隻生蠔 ....夠鮮夠肥美...有好香之士味2)set dinner 海鮮意粉...... 足料...茄汁 係同鮮茄整3) set dinner 既 燒烤豬仔骨.... 有好香燒炸味....肉都好多....令人回味
以本窮人去南丫島渡假黎講...
b.b餐廳算係本窮人最滿意既.....

環境...我地坐左出去海邊位....個view 一流

肥美既生蠔
海鮮意粉...足料
豬仔骨...好味
2010-06-18 37 浏览
2010年5月28日 ( B‧B 海景餐廳 - 1 ) 南丫島行山之旅,從香港仔乘坐全記街渡,在模達灣登岸,行程是經石排灣、蘆鬚城、洪聖爺灣至終點榕樹灣。到達終點榕樹灣,跟大隊分手後,獨個兒,搵間企理點嘅餐廳午餐,看見這店門面不錯,又未試過,就在這裡了。選了意式海鮮意粉,飲品要了熱咖啡,餐價68元,埋單加一共75元。意式海鮮意粉,份量不多,海鮮就是有6隻蝦,另外還有少量青椒與草菇,意粉與配料質素幾好,味道算是美味。熱咖啡,味道酸酸的咖啡,加上微酸的粉狀淡奶,這杯咖啡真的是油麻地了。這餐廳外邊座位可欣賞到靚靚海景,不過大熱天時,我寧願躲在室內歎冷氣了,意粉是好吃,但咖啡是不太行了!
2010年5月28日 ( B‧B 海景餐廳 - 1 )
南丫島行山之旅,從香港仔乘坐全記街渡,在模達灣登岸,行
程是經石排灣、蘆鬚城、洪聖爺灣至終點榕樹灣。
到達終點榕樹灣,跟大隊分手後,獨個兒,搵間企理點嘅餐廳午
餐,看見這店門面不錯,又未試過,就在這裡了。
元。
草菇,意粉與配料質素幾好,味道算是美味。
熱咖啡,味道酸酸的咖啡,加上微酸的粉狀淡奶,這杯咖啡真的
是油麻地了。
歎冷氣了,意粉是好吃,但咖啡是不太行了!

門面
微酸的粉狀淡奶
2010-05-28
門面
2010-06-07 33 浏览
個日放假,就同bf去左南丫島榕樹灣落船,見未餓就去左食亞婆豆腐花 先啦~叫左一碗2人分之後行過Thai Thai Food,,D野真係...如OPENRICE所言,,,,,,orz仲有Shelly Cake Express,不過冇機會食~T^T之後去左B‧B 海景餐廳 到食本身冇咩胃口.但其實係幾好食D waiter真係幾nice,仲要問我有冇上睇openrice既食評~XDD如果唔係食左豆腐花先,可能會更好味~如果由索罟灣到行返黎榕樹灣再食就好~又有夜景睇~D位又夠ROMATIC可惜我個日要早D走,黃昏都睇唔到就要走..T^T有忌廉湯+蒜蓉多士,2樣都好正,,,就係杯凍飲唔係幾好,我叫左凍奶茶~我本身中2多茶味,中2飲貢茶d珍珠奶茶,又一時唔小心,落得太多糖水........所以...杯野飲我唔係幾like
個日放假,就同bf去左南丫島

榕樹灣落船,見未餓就去左食亞婆豆腐花 先啦~叫左一碗2人分

之後去左B‧B 海景餐廳 到食

本身冇咩胃口.但其實係幾好食
D waiter真係幾nice
,仲要問我有冇上睇openrice既食評~XDD

如果唔係食左豆腐花先,可能會更好味~
可惜我個日要早D走,黃昏都睇唔到就要走..T^T

有忌廉湯+蒜蓉多士,2樣都好正,,,

海鮮燴意粉~~夠酸夠蕃茄味!!
我BF既~
2010-06-05
海鮮燴意粉~~夠酸夠蕃茄味!!
我BF既~
2010-05-06 26 浏览
好耐無去過離島, 星期六去左南丫島行下山, 影下相, 食下豆腐花, 黃昏就黎左呢間海景餐廳食dinner, 時間仲早, 我同嬸嬸就坐係戶外望海既一張四人檯, 睇住日落, 環境又唔會因為人多而嘈雜, 好舒服!兩個人叫左兩個set dinner, 再加一個沙律---南瓜湯+蒜茸包 個湯貌似平平無奇, 但飲落好creamy, 岩晒我口味, 但蒜茸包就只係一般凱撒沙律 水準唔錯, 不過就用返跟湯果隻蒜茸包就麻麻地, 如果可以用麵包糠就 perfect龍脷柳意粉 嬸嬸點左呢個意粉, 佢怕食魚既都唔會覺得腥, 不過如果多d汁就更加好墨汁海鮮闊麵 我就點左呢款, 入口都係好creamy, 海鮮食得出係新鮮既, 尤其係隻蝦, 好爽口對於服務都幾滿意, 侍應們都面帶笑容, 而且refill水極快!主菜份量都唔少, 食完飲埋杯餐飲好滿足

兩個人叫左兩個set dinner, 再加一個沙律---

南瓜湯+蒜茸包
凱撒沙律
龍脷柳意粉
墨汁海鮮闊麵

主菜份量都唔少, 食完飲埋杯餐飲好滿足
creamy南瓜湯
凱撒沙律
龍脷柳意粉
墨汁海鮮闊麵
2010-04-17
2010-04-25 32 浏览
對上一次o黎呢間餐廳已經係上年冬天o既事,果次係因為同女朋友塔錯船去索罟灣,行完山返去榕樹灣果邊已經開始入黑。兩個人唔知食乜好,咁o岩行到去呢間餐廳門口,侍應好熱情推介我o地入去。見到餐廳裝潢同格調都幾好,價錢又ok,咁就入去試o下,都覺得唔錯。今個星期六見難得有陽光,想去離島玩,去o左南丫島行完上風車等等景點之後,決定再去呢間餐廳。諗住可以坐最近海果幾張枱,不過已經比人座o左南瓜忌廉湯好有南瓜味,多士上枱仲係熱同脆,醮湯一流。我揀o左招牌燒豬仔骨,大大份,豬仔骨上面有醒胃甜酸茄醬,令豬仔骨燒出o黎少o左油膩感。另外配菜有南瓜、胡蘿蔔、以及大量薯角,大胃王一定夠食。至於女朋友今次揀o左海鮮燴意粉,賣相唔錯,佢話ok,不過就冇比我試佢最欣賞餐茶o既奶茶係茶、奶、糖係分開上可以自己調教口味喎~.~兩個人食個有情調o既海景晚餐埋單大約HKD $260,侍應服務都唔錯,值得一試!

南瓜忌廉湯好有南瓜味,多士上枱仲係熱同脆,醮湯一流。

南瓜忌廉湯+蒜蓉多士
正門