2024-03-09 280 浏览
如果要來銅鑼灣食飯 我大多都會推介來食呢間高質小店 今次兩個人食飯 懶得諗叫咩好 就叫左佢五道菜二人餐 首先有一個是日餐湯配沙律🥗~ 雖然係話是日餐湯同沙律 但味道 賣相同份量 一d都吾少 今日的湯係薯仔湯 超濃厚 配搭軟熟既餐包食一流 今日個沙律係飛魚子中華沙律 勁大份 主食~ 有好多款可以揀 但因為小店做醉雞 醉鮑魚出哂名好食 好入味 所以呢個必點之選 👍🏻👍🏻主食2~黑毛豬鞍扒一上菜 已經比覺得佢賣相好靚仔 食豬扒最怕佢入面好嚡 但一切開嘅豬扒,一啲都唔嚡 配埋個汁同配菜一流最後當然要食埋甜品先完滿喇~ 今時今日$500 食到二人餐 仲要樣樣都咁高質既餐廳愈來愈少,我會返來再食架~🤪🤪🤪

首先有一個是日餐湯配沙律🥗~

前菜  是日餐湯配沙律

花雕醉雞鮑魚烏冬
黑毛豬豬鞍
  • 話梅花雕醉雞配稻庭烏冬
2024-02-28 284 浏览
呢間又係bookmark咗好耐,終於去機會平日去食lunch😆12點半都已經好多人,都好彩有book枱。燒烤醬烤雞墨西哥卷 配薯條 $98一上枱就聞到好香,墨西哥卷的外皮好脆,內餡非常豐富,勁多雞肉,仲有d菇菇,食落味道好濃郁,好惹味。薯條熱辣辣,好香脆。伴碟沙律配黑醋汁,都唔錯。番茄焗茄子 +$22茄子表面焗得脆脆哋,內裡又軟又綿。蕃茄酸酸哋,配合埋芝士的濃味,令茄子的味道更突出,呢碟茄子都幾好食👍🏻跟餐沙律 中華沙律點餐時仲以為係日本餐廳咁成碗都係中華沙律,但原來會有正常沙律菜墊底,而且份量都幾多。中華沙律有少少辣,沙律菜都幾新鮮。餐飲 熱檸茶Around Wellington (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓*上述文章只供參考及以當時價格為準

燒烤醬烤雞墨西哥卷 配薯條 $98
薯條熱辣辣,好香脆。伴碟沙律配黑醋汁,都唔錯。

番茄焗茄子 +$22

跟餐沙律 中華沙律

餐飲 熱檸茶

Around Wellington (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

*上述文章只供參考及以當時價格為準

星期五晚上黎到餐廳,冇Book枱既話已經話冇位了!!咁岩連續兩日都要黎銅鑼灣,咁就第二日lunch再戰啦!今次我地事先有打去餐廳book枱! 不過下午既登龍街,同夜晚實在相差太遠喇!!靜好多!!尋晚爆晒棚既餐廳,呢個下午都冇人排隊了!如果大家唔想排隊,假日lunch去登龍街都係一個選擇!廢話少講!!今次我地重點黎試我地bookmark左既兩款食物😆😆我好鐘意食蟹膏同甲羅燒!! 其實整得係幾好食,不過可能太大期望,反而覺得有少少普通! 甲羅燒入面既蟹肉夾雜住少少蟹殼,大家食既時候要小心d,唔好咬崩牙!!登登!!呢個先係我最期待既!!好彩呢個完全冇令我失望!!個花雕雞做得好入味!食之前點下個汁,真係好好食!! 仲有兩隻鮑魚!佢林得黎又有口感,做得好好!烏冬點花雕汁呢個配搭好新奇,但又好夾!! 呢個一定會encore!! 不過因為我地係假日,所以冇lunch set!價錢就比較貴,如果Dinner係呢個價就正路好多😆😆

廢話少講!!

今次我地重點黎試我地bookmark左既兩款食物😆😆

蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒

登登!!呢個先係我最期待既!!
話梅花雕醉雞配稻庭烏冬

2024-01-06
話梅花雕醉雞配稻庭烏冬
2024-01-07 482 浏览
優質銅鑼灣中日西餐廳早排同姐妹慶祝生日,搵到一間好有心思嘅餐廳,集中、日、西餐於一身😯門口仲有好多AK嘅應援物,鏡粉又多一個好去處啦🫢餐廳面積唔算大,夠簡潔,場內亦設有高身座位,靜靜地想同朋友黎飲杯嘢都ok! 我地三個人叫咗一set 五道菜二人餐,另外再加一個主食同餐湯,份量相當充足👍🏻 黎到呢度一定要食威靈頓牛柳,自家製酥皮再配軟腍牛柳,食落入口即化,重好香牛油味😋前菜亦相當有驚喜,雖然沙律只係side dish,但誠意十足,凱撒沙律有超多芝士,醬料亦好夠!另一份沙律係明太子沙律🥗有特色👍🏻龍蝦湯🦞更係滿分,香濃又夠滑🤤我個人十分推薦醉雞鮑魚稻庭烏冬,冷烏冬就食得多,但係用花雕酒製作嘅冷烏冬真係第一次食,估唔到呢個中日配搭又好夾喎!而醉雞仲要好滑😚喜歡清清地嘅朋友可以試吓蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒,重量級蟹籽配手拆蟹肉,加唔洗額外加調味料都好鮮蟹味🦀 會慶祝生日/紀念日嘅話,仲可以同餐廳講,佢哋可以幫手寫字㗎🥰整體呢度食物都係好有驚喜,好味又創新!
優質銅鑼灣中日西餐廳

1K
一段時間之前已經去過呢到,最近朋友約去,發現多左好多菜式,而且cp值好高!❣️餐廳都比較受歡迎,所以想去記得book位。雖然多人,但店員服務超級好,安排得幾快❣️$500樓下二人晚餐有5道菜,真係同區少見高cp✨starter✨1️⃣🥗是日精選沙律- 沙律有爽口蘿蔔,配上香醋,幾refreshing2️⃣🥣是日餐湯- 點麵包一流✨main✨3️⃣ 伊比利亞黑毛豬鞍扒- 賣相幾精緻,特別喜歡薯蓉配菜,有番茄仔、煎香過薯仔等,薯蓉滑滑的- 豬鞍扒肉質軟嫩香口,熟度剛好有肉汁4️⃣ 招牌花雕醉雞醉鮮鮑配稻庭烏冬(推介)- 雞肉酒香入味,肉質甜甜的有口感,而且全係雞脾來。烏冬彈口,點上醉雞醬,水準幾好- 仲有2隻軟淋得來有口感的鮑魚5️⃣ 石板街窩夫🧇-waffle上每格都有燒香棉花糖,好吸引。waffle 濃朱古力味,幾脆口。🍮意大利奶凍- 奶味濃,好滑身,甜度適中。飲品方面,點了lychee handshaken iced tea,滿滿fruity香 。呢到的確係cwb食西餐好地方!

❣️$500樓下二人晚餐有5道菜,真係同區少見高cp

✨starter✨

1️⃣🥗是日精選沙律
- 沙律有爽口蘿蔔,配上香醋,幾refreshing
2️⃣🥣是日餐湯
- 點麵包一流

✨main✨
3️⃣ 伊比利亞黑毛豬鞍扒
伊比利亞黑毛豬鞍扒

- 豬鞍扒肉質軟嫩香口,熟度剛好有肉汁

4️⃣ 招牌花雕醉雞醉鮮鮑配稻庭烏冬(推介)

- 仲有2隻軟淋得來有口感的鮑魚

5️⃣ 石板街窩夫🧇

🍮意大利奶凍
- 奶味濃,好滑身,甜度適中。

呢到的確係cwb食西餐好地方!
2023-12-23 466 浏览
好味好好味😋😋 我覺得可能真係全世界最好食嘅Pizza,今次真係頂呱呱👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻萬分驚喜嘅「煙三文魚牛油果pizza」,高質!😋😋😋 Pizza餅底脆脆又唔厚,配上煙三文魚加牛油果,口感非常豐富,食完一塊即刻想再食多一塊真係食唔停口。👍🏻👍🏻👍🏻仲有,佢啲煙三文魚同埋牛油果好多,可以分配到每$1都可以享用到,好細心,做得好好。店內坐得幾舒服,寧靜同朋友傾吓偈,真係好chill🌟
店內坐得幾舒服,寧靜同朋友傾吓偈,真係好chill🌟
西餐
西餐
2023-12-16 415 浏览
情侶間拍拖拍得耐,都要製造下小氣氛嘅😎今日就同肥豬拍吓拖仔係銅鑼灣鋸下扒仔啦😙哩間位於銅鑼灣嘅餐廳叫「Around wellington」, 環境闊落整潔😙 而且好經濟實惠,五道菜2人餐都只係 $428 😙 +$150 仲可以升級威靈頓牛柳😎正啊~《五道菜二人餐》✨ 是日精選沙律 腸仔沙律🥗簡簡單單唔錯✨ 是日餐湯西蘭花🥦忌廉湯,味道濃郁✨升級龍蝦濃湯 +$48龍蝦湯好鮮甜,而且好creamy 🦞 ✨ 威靈頓牛柳+$150酥香嘅皮面配上超厚嘅牛柳🤤勁吸引!牛柳一切開就見到佢啲肉汁流出嚟😍而且熟得岩岩好,咬落牛肉味香濃有咬口👍🏻點埋燒汁食就更有層次🙌🏻✨ 牛肝菌忌廉意大利飯份量都幾多,足夠兩個人食!意大利飯軟硬適中,每一粒都被牛肝菌忌廉包住,加上菇嘅香味撲鼻😚真係流哂口水啦✨ 日本芝士蛋糕 +$20芝士味突出,味道可口💛✨ 朱古力心太軟 +$40朱古力味香濃,蛋糕軟棉🤎

《五道菜二人餐》
✨ 是日精選沙律
腸仔沙律🥗簡簡單單唔錯

✨ 是日餐湯
西蘭花🥦忌廉湯,味道濃郁

✨升級龍蝦濃湯 +$48
龍蝦湯好鮮甜,而且好creamy 🦞

✨ 威靈頓牛柳+$150

✨ 牛肝菌忌廉意大利飯

✨ 日本芝士蛋糕 +$20
芝士味突出,味道可口💛

✨ 朱古力心太軟 +$40
朱古力味香濃,蛋糕軟棉🤎
2023-12-13 353 浏览
2人餐 CP值非常高! 竟是每道菜都好食! (比較遜色是蟹肉飯)。。Caesar 沙律: 菜新鮮 味道開胃龍蝦湯 & 紫薯湯: 都很出色 飲得出是真才實料 用心的製作威靈頓牛柳: 非常嫩口 真牛味 是我食過最好食的牛柳 無得輸蟹肉飯: 有不少真蟹肉,只是味道有少少淡自製抹茶心太軟 +雪糕: 心太軟焗得剛好 外有少少脆 內有流心抹茶黑朱古力 剛好不會太甜 還叫了2杯好飲又特別又靚的飲品。。Peppermint & Blue Hawaii服務員態度非常友善有禮!!! 是令人餐後滿足笑著走的一餐

Caesar 沙律: 菜新鮮 味道開胃

蟹肉飯: 有不少真蟹肉,只是味道有少少淡

服務員態度非常友善有禮!!!

是令人餐後滿足笑著走的一餐

• 威靈頓牛柳 自製抹茶心太軟 龍蝦湯 紫薯湯
2023-12-06 332 浏览
第一次黎呢間餐廳,個晚餐套餐好抵食,$4xx有5個course,再加$150就可以試佢個招牌wellington! 首先上左個左湯同羽衣甘藍沙律,湯好好飲,個沙律都好新鮮,但如果可以多返少少沙律汁會比較好。跟住就上個蟹蓋飯,有好多蟹膏同蟹肉,仲有大量蟹籽撈飯食。讚!跟住就上Wellington Beef,好大嚿,切嘅時候已經感覺到好腍,同埋仲係紅紅地,所以質地好軟滑。至於啲配菜都好有心思,有薯仔、瓜同茄。兩個女仔完全食唔晒,之後仲有甜品再加一杯嘢飲。呢個質素嚟講真係好抵食。下次會帶老公再嚟幫襯!😆

下次會帶老公再嚟幫襯!😆
2023-12-06
2023-12-03 271 浏览
呢一天曾經是我最重要的一日,可惜已成過去!所以我決定每年呢日都開開心心咁同我最深愛的謙謙一齊食餐好嘅來慶祝。今次來到Around Wellington食個五道菜二人餐💪🥗 凱撒沙律 ~ 爽脆沙律菜加上芝士粉脆煙肉麵包粒凱撒醬,簡單得來好夾。🥣 紅菜頭忌廉湯 ~ 好fresh 帶甜的紅菜頭湯加了忌廉夠香滑。🥩 威靈頓牛柳 ~ 酥皮酥脆牛柳夠粉嫩。 酥皮和牛柳中間夾着一圈蘑菇茸菌香濃郁,伴碟蔬菜清甜可口。🦀 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒 ~ 成碗滿滿的蟹肉蟹籽,謙謙超愛所以主動拌勻材料, 安排我食的份量,因為佢好喜歡食已經拆好鮮甜的蟹肉,卜卜脆的蟹籽,濃香的蟹膏拌飯。🧀 原味芝士蛋糕 ~ 芝士味濃,一口一口送入口好滑。🤎 朱古力心太軟🍫 ~ 謙最鍾情的一款甜品,外層焗得唔錯中間帶一點點朱古力流心,配搭旁邊的雪糕冰火相融超夾。🍹 Daily fruit punch 🍹 Avochoconana
呢一天曾經是我最重要的一日,可惜已成過去!

🧀 原味芝士蛋糕 ~ 芝士味濃,一口一口送入口好滑。

🍹 Daily fruit punch

🍹 Avochoconana
2023-12-03 279 浏览
性價比唔錯,Pizza個餅底好有驚喜,平時食pizza嗰邊都冇興趣呢個Pizza我最想食佢嗰邊。總括嚟講質素對得起價錢。Pizza:4.5Pasta:4黑毛豬豬扒:4薯條:3.5南瓜湯:4龍蝦湯:3.5心太軟:3

Pizza:4.5
心太軟:3
2023-12-03
  • 日式照燒蝦肉帆立貝薄餅
2023-11-26 227 浏览
今日跟老公行完銅鑼灣,就去食野。我係餐廳食威靈頓牛柳相當高質,真係忍唔住開心share 威靈頓牛柳牛柳大火煎上色後包上一層有鵝肝醬的蘑菇泥,再包一層火腿後,用酥皮包裹並刷勻蛋黃液,入烤箱烤焗而成。牛柳跟酥皮切不離皮,非常高質,外層酥脆,肉質鮮嫩,值得一食。蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒竟然有甲羅燒飯,蟹膏,蟹肉好澎湃,拌勻後,每一啖飯都係蟹,喜歡食蟹的朋友仔真係要大叫。紫薯湯很柔滑,薯味濃郁,龍蝦湯很creamy,滲出酒香。沙律菜新鮮而脆口,很喜歡這個擺碟,同步進行。甜品有意大利奶凍,竟然係抹茶味,又香滑,老公很喜愛。心太軟是心形,so sweet,朱古力醬仍然是流心,伴以雪糕,一凍一熱,層次豐富。Matcha espresso fusion 抹茶和濃縮咖啡加牛奶,層次分明,拌勻飲用能享受到抹茶的回甘既茶香,幼滑牛奶。Sunshine dreaming 果香十足,草莓及桃的配搭很清新。

威靈頓牛柳

蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

Matcha espresso fusion

Sunshine dreaming
果香十足,草莓及桃的配搭很清新。

第一次去幫襯,佢部𨋢真係慢。。。。。上到去叫咗個新2人set+1蚊醉雞脾!樣樣嘢食都好味! 最正係蟹肉蟹籽甲羅燒同甜品Waffle! 啲蟹籽個新鮮程度你會會feel到喺口入面爆開! Waffle我哋叫咗一個水果,一個石板街,嘩水果勁足料,石板街又係超得,唔係救其鋪啲棉花糖上去,唧少少朱古力漿就算! 餅底又超脆,食得我超開心呀! 😍😍至於隻1蚊雞醉雞脾,佢唔會因為$1而俾行貨! 隻雞髀係去咗骨嘅,但絶對大隻過你去普通茶記叫嗰隻下午茶炸脾!
第一次去幫襯,佢部𨋢真係慢。。。。。
上到去叫咗個新2人set+1蚊醉雞脾!

! 😍😍

2023-11-17
2023-11-12 494 浏览
💖五道菜二人餐💖🔹是日精選沙律 & 餐湯 x 2🔹Main course x 1🔹Pasta/ Rice x 1🔹甜品 x 2🔹飲品 x 2⭕️ 紫薯湯/腸仔芝士沙律第一次飲紫薯湯 原來都幾唔錯😋飲到粒粒順滑口感 好creamy沙律充滿粒粒芝士🧀️好rich配埋腸仔粒同沙律醬 一口接一口😌⭕️ 伊比利亞黑毛豬鞍扒賣相十分精緻 而且塊扒都好有份量 切開少少粉嫩 啖啖肉😌配菜附有薯蓉/茄子/翠玉瓜/薯仔🍴十分豐富⭕️ 招牌花雕醉雞醉鮮鮑配稻庭烏冬強烈推介💗餐廳好細心將醉雞起哂骨鮑魚同雞件都啖啖花雕酒味😋入哂味凍食嘅稻庭烏冬浸埋落花雕酒度食 味道一流👍🏻⭕️ 日本芝士蛋糕/ 石板街窩夫🧇芝士蛋糕非常軟熟 芝士味濃厚💕石板街窩夫非常有驚喜 特濃朱古力味做base面層有半熔棉花糖及花生碎旁邊仲有球雲呢拿雪糕🍧 冷熱交融🤩回味無窮
💖五道菜二人餐💖

石板街窩夫非常有驚喜 特濃朱古力味做base
面層有半熔棉花糖及花生碎
旁邊仲有球雲呢拿雪糕🍧
冷熱交融🤩回味無窮
去完銅鑼灣行街,通常我都會去登龍街個邊睇下有咩食。大家都知永光中心有好多野食,今次就揀左Around Wellington呢間西餐廳。我地叫左個2人餐食,包括餐湯、沙律、主食、甜品同埋飲品。朋友未食過威靈頓牛柳,所以今次就加錢升級黎試。 🟠餐湯&沙律餐湯方面今日係蘑菇湯,湯底係比較杰身,蘑菇味仲好濃呀!我相信店主係將蘑菇搞爛成湯先咁香濃好味,唔係只係湯入面加入蘑菇,好好味呀!沙律方面加入左中華沙律,比較少見呢。 🔴 主食首先黎左個蟹肉蟹膏忌廉扁意粉。意粉份量好多,連材料蟹肉蟹膏都唔少,所以有濃濃既蟹味,岩哂鍾意食蟹既朋友!另一個主菜就係威靈頓牛柳,好食無失望。個酥皮好香好鬆脆,入面既牛柳好大塊,熟度亦都岩岩好,唔會過生或太熟而令到好難去咬。擺盤既蔬菜亦煎到好香,著蓉好滑,好味到食哂D蔬菜。⚫️甜品第一個叫左日本芝士蛋糕,有香濃既芝士味,亦唔會好膩。另一個就叫左石板街窩夫,個人覺得好好食好推介大家叫。窩夫既朱古味勁香濃,窩夫上面一既格格放滿左細細粒燒香左既綿花糖,估唔到呢個位都有綿花糖,感覺好細心呀!窩夫邊亦都脆脆地,岩哂鍾意食脆口窩夫既我。

🟠餐湯&沙律

🔴 主食