2015-07-31 2046 浏览
返完教會又搵食成日經開見到哩間店,今日終於一試。裝修環境都好靚冷氣比較凍仲帶住啲藝術氣息添 Corn-Nedict下面係粟米餅,但係好油,而且無乜味。配住煙三文魚同生菜。poached egg好重醋味,應該加得太多醋去煲啦。連個汁都無乜特色,有失望感! 墨西哥雞沙律見係餐牌最大張相,心諗應該係主打菜,點知係好大碟,幾wow嘅,但汁太少而且味道偏甜,味道亦單薄。炸雞太乾,所以食起黎就似食緊堆乾菜咁。。。最得係塊墨西哥脆脆。。。包唔太新鮮,因為好韌
返完教會又搵食
成日經開見到哩間店,今日終於一試。
裝修環境都好靚
冷氣比較凍
仲帶住啲藝術氣息添
Corn-Nedict
下面係粟米餅,但係好油,而且無乜味。
配住煙三文魚同生菜。
poached egg好重醋味,
應該加得太多醋去煲啦。
連個汁都無乜特色,有失望感!
墨西哥雞沙律
見係餐牌最大張相,心諗應該係主打菜,
點知係好大碟,幾wow嘅,
但汁太少而且味道偏甜,味道亦單薄。
包唔太新鮮,因為好韌
2015-07-19
2015-07-29 1478 浏览
一班frds本來去樓上R&B 冇得book 位只可以walk in,未齊人唔可以入,用餐時間限定1.5hr,如果傾計gathering時間唔夠,等咗半個鐘都未有位,決定去樓下applegreen,同一集團。沒有規定用餐時間,食物水準ok,冷氣係超凍!
题外话/补充资料: 可以book位
2015-07-17
  • 棒棒雞salad
又來跟姊妹們來個飯聚現在真的好難約人喔!!因為有些朋友返shift, 有些出國, 有些要上堂......結果, 原來我是最有閒的人!! *0*哈哈~是次晚飯只得4個人呢~選了尖沙咀的applegreen近山林道呢~ ((這個月都在山林道飯聚, 有7080BBQ、平成二十二、再加埋applegreen XDD))不知是否當天太大雨+8點半後店內不多人呢~好, 來看看今晚吃什麼~~炸薯格, 好香脆, 醬汁都好match, 煙肉碎加添口感!!岩晒一邊傾計一邊食同... 一邊等人...... XDD棒棒雞沙律, 開胃沙律, 比想像中大份呢~但, d雞呢!!!??? 少到呢......肉丸, 味道普普通通, 份量少不過蠻適合小朋友吃, 我們當中有位媽媽級朋友帶埋3歲的小妹妹來呢~這個parma ham pizza超級好食呀!!parma ham+melon+cheese+薄到好似餅乾的餅底岩晒輕食一族!! 唔會太heavy!! 但又好happy!! XDD點了兩個意粉, 一個白汁一個肉醬也是老少咸宜的款式啦!! (偷笑)味道一如以往, 不錯!一個晚上的吹水飯局, 當然少不了無限refill的飲品

又來跟姊妹們來個飯聚

現在真的好難約人喔!!

結果, 原來我是最有閒的人!! *0*

哈哈~

是次晚飯只得4個人呢~

選了尖沙咀的applegreen

不知是否當天太大雨+8點半後

店內不多人呢~

好, 來看看今晚吃什麼~~

岩晒一邊傾計一邊食同... 一邊等人...... XDD
棒棒雞沙律, 開胃沙律, 比想像中大份呢~

但, d雞呢!!!??? 少到呢......
肉丸, 味道普普通通, 份量少

這個parma ham pizza超級好食呀!!

點了兩個意粉, 一個白汁一個肉醬

也是老少咸宜的款式啦!! (偷笑)

味道一如以往, 不錯!
一個晚上的吹水飯局, 當然少不了無限refill的飲品~

茶偏淡, 檸檬、糖水也是可以refill, 都ok啦!!

雖然不像以前讀u時咁日日見日日玩日日走去食tea唱k

但閒時一聚也是很開心的!!

2015-05-19 2953 浏览
食物出品OK,兩個人order左個朱古力Pancake完全食唔曬,因為入面有餡所以比較甜同滞,估計可以4個人食嘅份量,仲有個豬扒偏鹹左D,個杯咖啡嘅cream比我想象中要好食,總體嚟講5分滿分,我會比3分,可能仲未嗌到最好食嘅個幾樣嘢
2015-05-17
  • Salad is good
2015-05-04 3002 浏览
星期日,趕時間食個午餐Egg Benedict : hollandaise sauce 冇味,雞蛋 overcooked, 蛋黃等如 hardboiled egg 一樣!薯條幾香但太油,食完有小小反胃。冇下次
星期日,趕時間食個午餐

薯條幾香但太油,食完有小小反胃。

冇下次
2015-05-03
2015-04-27 2946 浏览
所謂Happy Friday!   笑語和3位同事放工後,一起到尖咀的Apple Green 共渡晚餐。因為有同事事先訂了檯,所以不用等位了 !我們叫了一份 Warm Mushroom Salad,爽脆的羅馬生菜被沾滿酸酸的黑醋,這不同外面只給你一小瓶黑醋,除了面頭幾片沾到醬汁外其他都是乾巴巴的 。所以Applegreen 的做法,笑語很喜歡 !另外,這道菜的主角-蘑菇更是很多元化,除了切粒狀之外,還有炸丸狀的。外皮是香脆的炸漿,內裏是熱呼呼的蘑菇,很有趣!我們再叫了一份Parma Ham & Melon Flatbread,Flatbread被切成一塊塊的三角狀,上面舖滿鹹香的Parma Ham和薄切的密瓜,再配上特製的醬料,吃起來鹹中帶一點微甜和清香。Flatbread的薄脆和Parma Ham 的柔軟是一個強烈的對比,整體的口感很豐富。笑語和同事貝拉都很喜歡芝士,所以我們都對芝士通粉很感興趣,貝拉建議選擇黑松露口味,因為覺得挺特別。笑語就覺得黑松露本身就是很霸道的,所以笑語略嫌芝士味被搶走了!笑語決定下次要嘗試經典原味!! 飲品方面,我們都選擇了Unlimited R
所謂Happy Friday!

因為有同事事先訂了檯,所以不用等位了

。所以Applegreen 的做法,笑語很喜歡
飲品方面,我們都選擇了Unlimited Refill 系列,顧名思議就是飲品可不斷補充,但這個系列是不能與人分享的,很合理!笑語叫了Fresh Squeezed Lemonade,整杯酸度十足,很開胃!

最後,我們叫了Honey Pear Pie 作這餐的句號。這是一個被酥皮包著的梨,充滿牛油香味的酥脆酥皮配上微甜的梨肉,再加上充溢著桂花香的醬汁,非常清新!
2015-04-10
2015-04-23 2728 浏览
喺尖沙咀搵到間接受BOOK位而且不限用餐時間真係好難得;入到去環境寬敞而且光猛,有bb high chair仲提供顏色筆同埋畫紙比小朋友畫畫,勁baby/kids friendly,淨係呢2點已經加哂分。第二次仍然覺得超級清新的味道,而且沙津醬不會太多蓋過原本食材的味道!亦唔會出水!抵讚很juicy的薯皮,味道很好!但可惜食唔出佢係薯皮幻想棒棒雞會係棒棒呢,但點知係雞絲,有點失望辣柚子雞翼:冇驚喜的一道菜,只係酸酸辣辣明大子意粉:太漿口了!沒有口感!carbonara:第二次光顧呢間食carbonara, 仍然咁出色!意粉仍然彈牙!唔會淋哂!香腸拼盤:冇乜特別,但當小食食都係一個不錯的選擇炸珍寶蘑菇伴黑松露忌廉醬:相比起我上次去九龍城廣場嗰間食,呢間炸得乾身好多!唔會油淋淋,再加埋一d 都唔漏的黑松露忌廉醬,超級好味呢!Palma pizza:連最討厭食PIZZA的我都食左兩件呢!個底好脆,但又唔似食緊"餅"或者食緊"麵飽"的感覺!再加埋配料又係有好清新唔漏的感覺呢!實在太飽!叫唔落甜品了!唔知係咪同唔同朋友食有唔同的的味道?定係唔同分店的食物有唔同的水準呢 ?真係不得而知。但無可否認
喺尖沙咀搵到間接受BOOK位而且不限用餐時間真係好難得;
入到去環境寬敞而且光猛,
勁baby/kids friendly,
淨係呢2點已經加哂分。

蟹肉牛油果青瓜沙律
很juicy的薯皮,味道很好!但可惜食唔出佢係薯皮
特色焗薯皮
幻想棒棒雞會係棒棒呢,但點知係雞絲,有點失望
加州棒棒雞沙律
辣柚子雞翼:冇驚喜的一道菜,只係酸酸辣辣
明大子意粉:太漿口了!沒有口感!
香腸拼盤:冇乜特別,但當小食食都係一個不錯的選擇

實在太飽!叫唔落甜品了!

唔知係咪同唔同朋友食有唔同的的味道?
定係唔同分店的食物有唔同的水準呢 ?
真係不得而知。
但無可否認ge係,
TST呢間無論環境定座位,
都比九龍城嗰間舒服好多呢 ^^

2015-04-12
蟹肉牛油果青瓜沙律
特色焗薯皮
2015-04-20 2272 浏览
星期六下午茶,在這間旺中帶靜的餐廳食了個很滿足的All day breakfast!這個早餐有雜水果,烘底的包內有一顆太陽蛋,厚身煙肉再加上 自家的蕃薯片,帶點甜的蕃薯片竟然同煙肉很夾,還可點著蛋汁食,令人十分驚喜!食完全日大滿足!

食完全日大滿足!
Egg in the hole
2015-04-20
Egg in the hole
  • egg in the hole
2015-04-07 2266 浏览
與久違的好友們小聚,本來想試樓上的R&B....但R&B不接受訂位,佐敦附近比較好的餐廳屈指可數,穩陣起見,改到Applegreen。以前在CWB也試過Applegreen,食物水準和環境都有保證,可惜CWB同新世紀都無左applegreen,所以都好耐無食過啦。佐敦店在九龍公園附近,交通都算方便,而且人也沒有旺區中心那麼多。訂左7:30,坐在近LIFT的圓檯area,座位幾闊落,坐得舒服。首先,點左個好吸引的招牌芝士通粉 (太好食忘了影相...)而朋友想吃的薯皮已經售罄,太受歡迎了吧! 唯有揀過第二個!炸雞沙律(普普通通,炸雞幾juicy)PIZZA很特別,皮真的很薄很薄,整個呈長方形,但用料十足,啖啖都有料。 3個女人一個墟,女人聚,除了食,最重要是環境舒服,適合促膝長談 這次小聚有太多要分享,工作、愛情、結婚 x 3人份量,真係唔野小 坐坐下侍應都把碟子收了,覺得不好意思,所以我們再叫左兩個甜品share~Cheese Cake~好似係雪櫃雪左成日咁....硬到刀叉並用都完全郁唔到佢分毫....千祈唔好叫...Brownie (?),淋在上面的醬超好食! Brownie

首先,點左個好吸引的招牌芝士通粉
(太好食忘了影相...)
而朋友想吃的薯皮已經售罄,太受歡迎了吧!
唯有揀過第二個!

炸雞沙律(普普通通,炸雞幾juicy)
炸雞沙律
Pizza

千祈唔好叫...
Cheese Cake
Brownie (?),淋在上面的醬超好食! Brownie味道是很好,但太軟身......
Brownie
食埋甜品,我們仲坐多左一段時間,幸好這晚坐滿了但沒有太多人等位,最後讓我們坐到了last order,差不多做了最後離開的客人

總括來說,食物不過不失,但長坐又幾舒服~~
2015-03-05
Pizza
2015-02-08 3451 浏览
近排流感勁,所以出街食飯都搵D唔好坐得咁迫嘅餐廳,咁啱今日下晝要過佐敦,所以就選左同佐敦好近嘅Apple Green星期六中午唔多人,其中一位女侍應見我呢位準媽媽大住肚,就俾左個寬D嘅位我,好細心由於唔係weekday, 所以無lunch set, 只有weekend brunch.幾款都係包之類,無叫,我哋散叫。呢度出名食沙律同意粉,但反其道,無食😝最後叫左個Parma Ham Pizza($158), 白松露薯條($46)同埋經曲芝士通粉($58)勁Full 芝士汁,不過對而加嘅我嚟講,濃左少少,反而覺得多少少通粉,少D汁會好D。但如果你勁like汁嘅,呢個好啱你。由於食完個芝士,食呢個咁多菜,好Fresh,仲有薄薄一層蜜瓜夾左係pizza同parma ham 中間,好味。最後呢個加左白松露味嘅薯條,雖然我一向唔太喜歡佢嘅味,但今次都接受到, 加上每條薯條都好脆,唔錯。總括來説今餐ok, 但以午餐價錢來説,貴左少少。
所以就選左同佐敦好近嘅Apple Green

星期六中午唔多人,其中一位女侍應見我呢位準媽媽大住肚,
就俾左個寬D嘅位我,好細心

幾款都係包之類,無叫,我哋散叫。呢度出名食沙律同意粉,
但反其道,無食😝
勁Full 芝士汁,不過對而加嘅我嚟講,濃左少少,
反而覺得多少少通粉,少D汁會好D。
但如果你勁like汁嘅,呢個好啱你。
由於食完個芝士,食呢個咁多菜,好Fresh,
仲有薄薄一層蜜瓜夾左係pizza同parma ham
中間,好味。
最後呢個加左白松露味嘅薯條,雖然我一向唔太喜歡佢嘅味,
但今次都接受到, 加上每條薯條都好脆,唔錯。

總括來説今餐ok, 但以午餐價錢來説,貴左少少。

2015-02-07
  • Parma Ham Pizza
2015-01-25 3287 浏览
1時15分上來,只有3成滿,帶了bb車,有好多位置。我們叫了3款不同的沙律,送了香蕉果仁蛋糕。一個蟹肉牛油果青瓜沙律,半份,好簡單,好多青瓜,兩件牛油果。可接受。一份sea bass沙律,有點像主菜的擺盤,味道是熱和脆。合格,只是沙律有點份量不足的感覺。最後一份是漢堡飽沙律,看來好大份 ,看來薯片是自己親自做的。不錯的口味。地方幾好坐,值得再來
1時15分上來,只有3成滿,帶了bb車,有好多位置。

我們叫了3款不同的沙律,送了香蕉果仁蛋糕。

地方幾好坐,值得再來

2015-01-25
2015-01-24 3055 浏览
大家好 今日我又同女朋友嚟到蘋果綠餐廳 呢間餐廳最好食嘅就係意粉同沙律。 沙律就叫咗蟹肉牛油果青瓜沙律, 同我之前係蘋果綠食嘅沙律比好似爭咁啲 , 可能因為我唔係太鍾意食瓜類嘅沙律 , 但我女友就好鍾意食。 佢嘅青瓜真係唔錯嘅, 比平時出邊食到嘅青瓜好食好多。 其實啲鞋肉同牛油果都做得唔錯 。 意粉裏面首選一定係明太子意粉 其實呢個明太子意粉你可以加肉丸同其他配菜嘅, 但係呢我覺得就咁明太子意粉已經好好食, 嗰種好creamy嘅感覺真係非常正。 最後當然就嗌咗一杯比利時朱古力沙冰。上次唔記得俾笑臉,今次俾返

大家好 今日我又同女朋友嚟到蘋果綠餐廳
 呢間餐廳最好食嘅就係意粉同沙律。
 意粉裏面首選一定係明太子意粉

最後當然就嗌咗一杯比利時朱古力沙冰。
上次唔記得俾笑臉,今次俾返
2015-01-24
2015-01-19 2347 浏览
 聽了applegreen 呢間店名很久, 終於有朋友相約去一試美國菜了朋友一早訂了枱, 7點入坐, 不用等位, 餐廳安排了我們坐在最後的一角, 我們可以靜靜的傾計餐廳有點似快餐店, 不過環境也算不錯, 也有不少外國人來吃飯朋友坐下就點了啤酒, 因為飲啤酒配美國菜也很合適我們點了墨西哥炸雞沙律作前菜, 辣辣的很開胃, 有炸雞, 新鮮的菜/粟米, 還有1 大隻jalapeno, 辣呀…然後叫了磨姑忌廉意粉, 另加肉丸配菜, 此意粉汁有點杰, 要立即吃才好我們很大食, 最後還點了醬燒辣味雞亦, 此雞亦都算幾辣, 所以我很喜歡, 朋友太飽吃不下, 我就全部吃光了總括此餐廳都算不錯, 只是有限時間, 如果可以坐耐一些就好了

朋友坐下就點了啤酒, 因為飲啤酒配美國菜也很合適
2014-12-18
2015-01-07 2143 浏览
 一早BOOK左位, 所以唔洗等就入得去到無乜人, 可能太早 首先, 呢個Parma Ham Pizza不錯脆脆地口感豐富!明太子意粉明太子醬的味道好濃,好正LEMON CHEESECAKE, 上面的蛋白好RICH清清地最後, 入面係原隻雪梨, 出面的皮焗得好脆, 好正
 一早BOOK左位, 所以唔洗等就入得

去到無乜人, 可能太早

首先, 呢個Parma Ham Pizza不錯
脆脆地口感豐富!
明太子意粉
明太子醬的味道好濃,好正
LEMON CHEESECAKE, 上面的蛋白好RICH
清清地
最後, 入面係原隻雪梨, 出面的皮焗得好脆, 好正
2014-11-15
2014-12-30 2183 浏览
以前係太子食開嘅,但已經執咗笠。而家呢一間新開嘅都幫襯左幾次,最好食嘅當然就係佢哋嘅沙律啦,我女友最鍾意食嘅就係明太子意粉。之前食沙律多數都係叫主菜沙律。今次就改咗叫墨西哥沙律。沙律真係好出色,明太子意粉依然係好鮮味。最後叫多杯Iced mocha,味道都OK
以前係太子食開嘅,但已經執咗笠。
最後叫多杯Iced mocha,味道都OK
2014-11-10
  • 明太子意粉、沙律