2023-09-12 159 浏览
今次同朋友黎呢間cafe食生日飯,嗌咗卡邦尼意粉,pizza,覺得個卡邦尼好有驚喜,d cream好正撈埋蛋黃汁一齊食,好正!朋友都話窩夫好好食,一定要嗌~ 野飲方面,嗌咗一杯類似mocha既cocktail,係暖暖地既,覺得好特別相比起平時飲開既signature cocktail,整體來講,食物同野飲質素都值 8/10,店內環境都睇得出有花心思設計,感覺到老闆係一個有品味既人。知道呢間小店租約期滿,做到10月底,值得係期滿前再去多次食!
2023-08-03
2023-08-26 99 浏览
🍽食物✨Chibur $158 8/10脆皮無骨雞髀有成吋厚,配料有蕃茄、芝士、好長嘅酸青瓜、卜卜脆煙肉同生菜,最特別係麵包用牛角包窩夫代替!牛角包窩夫keep到脆到,唔會俾啲汁浸到濕晒,加埋雞髀啖啖肉,食落好滿足!✨Crab brunch $148 8/10自家製蟹餅都好厚肉,有啲似可樂餅嘅外層,入面食到一絲絲蟹肉,上面係太陽蛋,撈埋蛋汁會令口感醇厚左,牛角包窩夫一樣係熱辣辣,好出色!👉🏻沖繩流心溫泉蛋 拌安格斯牛丼珍珠飯 $148 6.5/10牛肉唔會好多肥膏,份量都唔少,同樣係配埋溫泉蛋,飯就係珍珠米,粒粒分明,不過味道係正常,同croffle相比之下呢個飯就較為失色✨Tiramisu $68 8/10以手指餅做base,但個口感仲keep到脆口,層與層之間同上面係滿滿嘅mascarpone cream同可可粉,cream嘅口感好輕盈幼滑,有啲似奶蓋嘅質地,仲有淡淡咖啡酒香同咖啡香,好快就ko晒!✨Espresso tonic +$18天氣咁熱真係唔飲凍野唔得,espresso 微酸,同tonic water好夾好清新~✨lunch set仲會免費跟生啤😂啱晒晏晝已經想飲野嘅朋友

🍽食物
✨Chibur $158 8/10

✨Crab brunch $148 8/10

✨Tiramisu $68 8/10

✨Espresso tonic +$18

✨lunch set仲會免費跟生啤😂啱晒晏晝已經想飲野嘅朋友仔~

⛩環境
👉🏻鋪面唔大,所以都keep住有客人等位,不過都有啲特色嘅位置例如梳化位同吧枱

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員有禮貌

📝總評 8/10
牛角包窩夫真係幾高質,Lunchtime仲要唔洗加一~ 佢哋做到十月就唔做啦,好可惜又冇左間咁高質嘅小店🥺

👛人均消費 ~$186(冇加一)

⏱90分鐘

2023-08-19 62 浏览
Sweet BBQ Chicken Pizza                                                              The crust was a perfect balance between crispy and chewy, with just the right amount of char.  Chow Clam Soup                                                            The broth was rich and flavorful, a testament to the careful simmering of fresh clams, vegetables, and aromatic herbs .Basque Burnt Cheesecake                                                           The first forkful revealed a luscious, velvet
Sweet BBQ Chicken Pizza
 Chow Clam Soup
Basque Burnt Cheesecake
                                                          The first forkful revealed a luscious, velvety texture that practically melted in my mouth. The contrast between the slightly bitter burnt exterior and the sweet, creamy interior was exquisite.
2023-07-30
其他
2023-08-17 127 浏览
想去記得要把握時間🫶🏼留住小店最後嘅味道因租約期滿,嚟緊31/10就last day🥲趁仲有機會快啲去試下招牌菜✨墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽滿滿墨魚汁❤️醬汁好creamy 完全無腥味㗎👏🏼👏🏼加咗蟹肉同蟹籽,口感豐富帶子爽口彈牙,肉質厚實✨蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿薄餅手工製pizza 👍🏼口感煙韌濕潤唔會乾烤雞肉入口多汁嫩滑🤩菠蘿香甜可口✨海鹽黑椒雞翼雞翼香脆可口😋肉質軟嫩海鹽配黑椒好惹味鹹中帶少少辣,滋味無窮✨ 抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫必點嘅招牌打卡甜品😍底層有香脆嘅croffle💕配上一大舊抹茶雪糕同紅豆份量極多,店家絕不手軟🤣仲有一堆香滑忌廉,夠晒甜蜜蜜✨提拉米拿鐵招牌飲品之一❤️濕潤嘅tiramisu🫶🏼好香咖啡味Latte香醇,奶味香濃細滑✨Ice Age消暑梳打🥶有菠蘿、西柚、熱情果同青檸味道清新解渴
想去記得要把握時間🫶🏼
留住小店最後嘅味道
因租約期滿,嚟緊31/10就last day🥲
趁仲有機會快啲去試下招牌菜

✨墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽
滿滿墨魚汁❤️醬汁好creamy
完全無腥味㗎👏🏼👏🏼
加咗蟹肉同蟹籽,口感豐富
帶子爽口彈牙,肉質厚實

✨蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿薄餅
手工製pizza 👍🏼口感煙韌濕潤唔會乾
烤雞肉入口多汁嫩滑🤩菠蘿香甜可口

✨海鹽黑椒雞翼
雞翼香脆可口😋肉質軟嫩
海鹽配黑椒好惹味
鹹中帶少少辣,滋味無窮

✨ 抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫
必點嘅招牌打卡甜品😍
底層有香脆嘅croffle💕
配上一大舊抹茶雪糕同紅豆
份量極多,店家絕不手軟🤣
仲有一堆香滑忌廉,夠晒甜蜜蜜

✨提拉米拿鐵
招牌飲品之一❤️
濕潤嘅tiramisu🫶🏼好香咖啡味
Latte香醇,奶味香濃細滑

✨Ice Age
消暑梳打🥶有菠蘿、西柚、熱情果同青檸
味道清新解渴
✔️ChicBur $158每次嚟都會嗌呢個croffle 因為真係好酥脆好有牛油香🧈🤤 仲要餡料都好食 有好大件脆皮無骨雞髀 配埋蕃茄 芝士 酸青瓜 脆煙肉同焦糖化洋蔥味道好豐富🥰✔️始祖 Pizza $158呢度嘅手工Pizza之前都食過幾次🍕 講唔停好鍾意佢哋嘅Pizza無論係咩口味都會落好多芝士🧀🤩底下嘅餅皮都算幾有咬口 面頭仲加咗辣肉腸同肉碎😚✔️雞翼(海鹽黑椒/ 水牛城)$88我哋就嗌咗水牛城味 醬料俾得好多所以佈滿晒成隻雞翼 味道會偏重口味啲🙈酸酸辣辣都幾唔錯☺️✔️提拉米莓莓牛窩夫 $88呢個甜味croffle都好正 好重玉桂香😝 再配埋椰子雪糕🥥有冰火交融嘅口感 不過呢款tiramisu 咖啡味就無乜 主要係食到cream chesse~✔️自家製朱古力雪糕 配摩卡 $68✔️Falling $68
✔️ChicBur $158

✔️始祖 Pizza $158

✔️雞翼(海鹽黑椒/ 水牛城)$88

✔️提拉米莓莓牛窩夫 $88

✔️自家製朱古力雪糕 配摩卡 $68

✔️Falling $68
2023-08-11 74 浏览
Al forno Cafe & bar (銅鑼灣)呢間cafe好岩同朋友聚會食飯😋😋安格斯漢堡配蕃茄牛窩夫🧇🍔安格斯牛肉、新鮮蕃茄🍅🍅、脆煙肉🥓安格斯牛肉肉質鮮嫩🥩🥩口感豐富,搭配上經過烤製的牛窩夫,十分美味😙😙 脆煙肉都好香口惹味😋😋自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬🧆蟹肉的鮮美❤️❤️蛋黃醬的香濃👍👍推介🤩墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽🍝墨魚汁意粉味道濃郁😍😍海鮮的鮮嫩,帶子的鮮🥰🥰和蟹籽的爽脆👍👍一定要叫🤩抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫🥞🧇綠茶的香濃😛😛和紅豆的香甜😋😋牛窩夫的鬆軟口感再配雪糕🍦一齊食,口感一流🥳🥳自家雪糕配mocha🍦☕️自家製的雪糕搭配上濃郁的mocha咖啡☕️☕️完美結合😙😙熱生薑柚子蜜🫖熱騰騰的生薑搭配上柚子蜜,十分溫暖養生🥰🥰餐廳環境🏖:環境好舒服😍可以同美食打卡👍👍地址:銅鑼灣告士打道218號地舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
Al forno Cafe & bar (銅鑼灣)

呢間cafe好岩同朋友聚會食飯😋😋

安格斯漢堡配蕃茄牛窩夫🧇🍔
安格斯牛肉、新鮮蕃茄🍅🍅、脆煙肉🥓

自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬🧆
蟹肉的鮮美❤️❤️蛋黃醬的香濃👍👍推介🤩

墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽🍝

抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫🥞🧇

自家雪糕配mocha🍦☕️
自家製的雪糕搭配上濃郁的mocha咖啡☕️☕️完美結合😙😙

熱生薑柚子蜜🫖
熱騰騰的生薑搭配上柚子蜜,十分溫暖養生🥰🥰

餐廳環境🏖:環境好舒服😍可以同美食打卡👍👍

地址:銅鑼灣告士打道218號地舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
第二次到呢間店,相隔接近3年再一試😌餐廳多左好多Brick Bear 裝飾🫢可以打卡餐廳室內環境會較熱🤔 舒適度扣左少少分當日點了:❣️鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫牛窩夫質感酥脆帶點煙韌👍🏻花生醬夠香滑~鹹牛肉炒蛋炒得滑嫩,亦有陣陣鹹牛肉香不錯吃既牛窩夫❣️卡邦尼意粉配流心溫泉蛋🍳醬汁Creamy,蛋黃味道夠重選用既意粉是幼身的,本人較喜歡粗身帶彈牙感❣️抺茶拿鐵(熱)不會太熱或過甜,入口順口,微微抺茶香💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,食第二次都係覺得牛窩夫最好味同最推介🤤係念念不忘既味道,牛窩夫味道有多款選擇,下次會想再試埋~餐廳食物portion 唔算多,小鳥胃既女仔可以獨食😌

第二次到呢間店,相隔接近3年再一試😌
餐廳多左好多Brick Bear 裝飾🫢可以打卡
餐廳室內環境會較熱🤔 舒適度扣左少少分

當日點了:

❣️鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫

牛窩夫質感酥脆帶點煙韌👍🏻
花生醬夠香滑~
鹹牛肉炒蛋炒得滑嫩,亦有陣陣鹹牛肉香
不錯吃既牛窩夫

❣️卡邦尼意粉配流心溫泉蛋🍳

醬汁Creamy,蛋黃味道夠重
選用既意粉是幼身的,本人較喜歡粗身帶彈牙感

❣️抺茶拿鐵(熱)

不會太熱或過甜,入口順口,微微抺茶香

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠

餐廳食物portion 唔算多,小鳥胃既女仔可以獨食😌
呢度係聚會嘅好地方,雖位處銅鑼灣,但無人來人往嘅繁忙,反而有一份休閒感☺️我個人頗欣賞呢度嘅意粉,風乾火腿白酒蒜香蝦意粉及帶子蟹肉墨魚汁意粉都係水準之作,醬汁特別香濃而且意粉都好掛汁👍🏻兩者之間我比較鍾意墨魚汁意粉😋 (雖然會食到口黑黑🤣🙈)我仲好鍾意佢地嘅自家製蟹餅,店員見我地四人,按比例加多一件俾我地,蟹餅香脆不在話下,裡面嘅蟹肉亦好豐富🦀 嗰一刻我想開支香檳來襯囉😆朋友就鍾意食鹹牛肉炒蛋配花生醬 Croffle,呢個特別嘅港式配搭,花生醬味好突出,鹹鹹甜甜好得意,適合朋友聚會分享,獨食會超~級~~肥~~~😂因之前到訪已經食過佢地好味嘅招牌 Tiramisu,今次決定試試其他甜品:抹茶紅豆雪糕塔 Croffle,超靚😍店員一放低時我大聲「嘩」左一下 😂 (唔好意思🤭) 厚厚嘅一層紅豆蓉、香濃嘅抹茶雪糕加埋 Croffle 一齊食,相當滋味呢😋 (記得把握時間影相,因為天氣熱,塔身會比較快「冧」🤪)最可惜嘅係尋日得知佢地因租金問題,只會營業到今年 10 月 31 日😫😥 大家把握機會去喔,但願未來會再見🫂🫶🏻

趁假期同幾位靚女朋友一齊到訪位於銅鑼灣既Al Forno!一直係IG見到餐廳不同出品,賣相靚而且好多朋友好評,今次終於有機會一嚐品質喇🥹🔸墨魚汁意粉配帶子 蟹肉 蟹籽唔單止用現成墨魚意粉,而係用上大量真正墨魚汁,所以整碟意粉鮮味好濃烈!彈牙帶子配埋大量蟹肉同蟹籽,加入白酒提升各款海鮮味道,難怪係其中一個最受歡迎意粉菜式🎖️🔸蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿薄餅呢度既pizza呈長橢圓形狀,上面鋪滿mozarella、cheddar兩款芝士。配料有烤雞肉、紅洋蔥及大大片新鮮菠蘿,果甜味同蜜糖燒烤醬微甜配搭,食多幾件都唔覺膩🙆🏻‍♀️🔸鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫另一款招牌菜,竟然加入港式元素用鹹牛肉炒蛋配搭croffle😳兩片酥軟牛窩夫中間夾住大大份鹹牛肉炒蛋,不同口感層次分明,可隨意倒上流心花生醬,增加少計甜度味道更豐富🔸雞翼 – 海鹽黑椒味雞翼炸得香脆而入味,海鹽黑椒惹味但唔怕太搶,好味!🔸抹茶紅豆雪糕塔 牛窩夫賣相非常吸引既甜品😍牛窩夫上放一大件抹茶雪糕同大量紅豆,本身已經係不敗配搭。上面再放上重奶香既忌廉,同旁邊生果一齊食又好味又吸睛🔸提拉米拿鐵成日係IG見到既招牌飲品🥰幼滑latte

🔸墨魚汁意粉配帶子 蟹肉 蟹籽

🔸蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿薄餅

🔸鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫

🔸雞翼 – 海鹽黑椒味
雞翼炸得香脆而入味,海鹽黑椒惹味但唔怕太搶,好味!

🔸抹茶紅豆雪糕塔 牛窩夫

🔸提拉米拿鐵
成日係IG見到既招牌飲品🥰幼滑latte上放左一見店家自製tiramisu,脆身而有濃郁咖啡香,同飲品味道相配
呢杯 Tiramisu Latte 真係會飲上癮架 ~~間中都想飲番杯 ~~為咗佢上星期六又與儍爸嚟食個晏 ~~儍媽 ● Tiramisu Latte (HK$68)賣相打卡able,好食又好飲手指餅上面有層香甜軟滑的 mascarpone cream食之前將手指餅放入 latte 浸一陣手指餅外面吸滿 latte,入口鬆脆又濕潤,有奶香又有啡香儍爸 ● 香檸皮冰咖啡 (HK$58)味道清爽酸香,清涼消暑又提神,很適合夏天的口味 ~~● 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 (HK$98)蟹餅也是儍媽嘅至愛,每次必點架炸得酥脆又足料,仲食到裡面一絲絲嘅蟹肉● 五香肉丁炒蛋配沙嗲花生醬牛窩夫 (HK$98)呢個組合好特別 ~~微辣嘅五香肉丁炒蛋配牛窩夫已經夠惹味加埋沙嗲花生醬、肉鬆和紫菜,又甜又辣又香,味道好豐富 ~~● 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 (HK$158)中間捲成花形嘅風乾火腿好吸睛蝦仁大隻又彈牙,意粉掛滿醬汁,滋味好吃 ~~● Brownie 配椰子雪糕 (HK$55)最後仲點多客好邪惡嘅甜品 烘至微脆暖笠笠嘅朱古力 brownie 配埋冰凍椰子雪糕實在太滿足喇 ~~** 以上分享是以我
呢杯 Tiramisu Latte 真係會飲上癮架 ~~
間中都想飲番杯 ~~
為咗佢上星期六又與儍爸嚟食個晏 ~~
儍媽 ● Tiramisu Latte (HK$68)
賣相打卡able,好食又好飲
手指餅上面有層香甜軟滑的 mascarpone cream
食之前將手指餅放入 latte 浸一陣
手指餅外面吸滿 latte,入口鬆脆又濕潤,有奶香又有啡香
儍爸 ● 香檸皮冰咖啡 (HK$58)
味道清爽酸香,清涼消暑又提神,很適合夏天的口味 ~~
● 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 (HK$98)
蟹餅也是儍媽嘅至愛,每次必點架
炸得酥脆又足料,仲食到裡面一絲絲嘅蟹肉
● 五香肉丁炒蛋配沙嗲花生醬牛窩夫 (HK$98)
呢個組合好特別 ~~
微辣嘅五香肉丁炒蛋配牛窩夫已經夠惹味
加埋沙嗲花生醬、肉鬆和紫菜,又甜又辣又香,味道好豐富 ~~
● 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 (HK$158)
中間捲成花形嘅風乾火腿好吸睛
蝦仁大隻又彈牙,意粉掛滿醬汁,滋味好吃 ~~
● Brownie 配椰子雪糕 (HK$55)
最後仲點多客好邪惡嘅甜品
烘至微脆暖笠笠嘅朱古力 brownie 配埋冰凍椰子雪糕
實在太滿足喇 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2023-08-05
午餐
  • Tiramisu Latte
  • 五香肉丁炒蛋配沙嗲花生醬牛窩夫
我專程黎食餐廳嘅招牌🧇由餐廳開業至今,喺網上不停見到窩夫相🤤鹹牛肉炒蛋完美組合,上碟時窩夫已經有少量嘅花生醬,我覺得唔洗特別加大多,會遮住鹹牛肉蛋嘅味道,調下味就可以,花生醬窩夫就好似平時食夾餅既味道,仲可以配埋杏仁片同食,加多份香脆酥口感白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿🍝成碟意粉充滿住蒜香味,簡單嘅調味已經好好味😋唔少得意粉嘅主要材料蝦同風乾火腿,柔軟甘香風乾火腿加上蝦蒜香味令意粉更加昇華 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬🦀岩岩炸出嘅蟹餅當點上蛋黃醬,外層香脆,令到蟹餅更香口,咬落每一啖都係蟹肉抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫🧇打卡菜式,當我哋四個拎住手機影相時,側邊嘅食客都望住😂窩夫上有抹茶雪糕,再舖層厚紅豆,最頂係超濃牛奶味忌廉☺️唔好咁減肥住,食咗先啦自家製朱古力雪糕配摩卡🍫上到枱已經將雪糕放入摩卡,當食到尾聲時😆我已經唔記得咗原來自己飲緊咖啡,濃郁朱古力風味

1K
Alforno Cafe & Bar價錢💲: $82/ $158/ $148/ $78好味程度😋: 3.4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3/5-同銅鑼灣鬧市有點距離的呢間cafe,晚餐時段都唔算好多人。入面有好多bearbrick的擺設,昏暗的環境又有d似bar。餐廳主打croffle,而其他菜式都係正常的意粉、薄餅等。-✅✅炸雞件配泰式辣醬。炸鷄顔色上雖然有d深,可能火候有d過🤔但味道OK, 外皮好薄好脆,好似食緊薯片咁🤩 入面d肉好嫩又有汁。同泰式辣醬當然夾!-✅白酒蒜香蝦風乾火腿意大利粉。重蒜香香口的意粉,麵條質感都合格😉 🦐無咩特別,一般雪藏蝦,彈牙的。風乾火腿比得好慷慨,鹹香鹹香,突出成個意粉的味道,不過兩件事無話好夾🤪-🆗北京烤鴨胸pizza。北京烤鴨胸pizza份量唔多,餅皮有小小蓬鬆,但整體的烤焦味比較弱,唔係好煙韌,個人麻麻地呢個餅皮🥲上面塗上一層烤鴨醬汁加好多芝士。芝士味係奶香比較重的個隻。加鴨胸同青瓜京蔥,味道係幾片皮鴨,不過pizza口感差d🫢-✅Tiraberry。呢個croffle好食!香脆又香牛油味,仲有牛角
Alforno Cafe & Bar
價錢💲: $82/ $158/ $148/ $78
好味程度😋: 3.4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3/5

✅Tiraberry。呢個croffle好食!香脆又香牛油味,仲有牛角包酥酥的口感🥳 中間有d cream cheese但似吉士咁,好彩加埋好多莓,唔會好甜好膩😚 仲額外有球椰子雪糕,都係平時小見的款包。

無想像中好食/有驚喜,主食好一般。價錢都係正常cafe價,所以無咩再回頭的意欲。可能都係因為我無叫佢地的signature drink🥺 係銅鑼灣會有其他更好的選擇。

#piggyfoodiein銅鑼灣
2023-07-30 2107 浏览
呢間銅鑼灣嘅café 一早bookmark咗好耐😍,佢哋有好多款招牌嘅鹹或甜croffle🧇,嚟到一定要試下呢🤩。店主喺店內擺放咗好多好靚嘅Bearbrick🐻,加上café仲部分室外座位,好啱打卡。·✨五香肉丁炒蛋 配沙嗲花生醬 牛窩夫 HKD$98超特別嘅配搭,最估唔到原來五香肉丁🐖同croffle都夾到👍🏻,五香肉丁炒蛋🍳本身已經好惹味,佢嘅味道帶少少辣🌶️,配上肉鬆、花生沙嗲醬🥜,又甜又辣又香;而croffle口感外脆內軟,呢款croffle口感同味道都好有層次😋,好邪惡!·✨意式辣肉腸菠菜Pizza HKD$138pizza🍕用咗海量mozzarella🧀,拉絲效果好吸睛;pizza配料有意式辣肉腸🍖、菠菜、紅椒、蕃茄醬🍅等,充滿鹹香味道,加上紅椒好有咬口,口感豐富😚。·✨海鹽黑椒雞翼 HKD$88雞翼好大隻,脆卜卜好香口👍🏻,用上海鹽黑椒醃雞翼,好入味又唔會過鹹,加少許檸檬汁🍋更可中和膩感。·✨抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 HKD$118賣相超級吸睛😍,呢度嘅甜croffle都好出色,紅豆蓉🫘、抹茶雪糕🍦、忌廉排列成一層一層咁,croffle微暖仲好香牛油味🧈,一冷一熱、一鹹
✨五香肉丁炒蛋 配沙嗲花生醬 牛窩夫 HKD$98

✨意式辣肉腸菠菜Pizza HKD$138

✨海鹽黑椒雞翼 HKD$88

✨抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 HKD$118

croffle微暖仲好香牛油味🧈,一冷一熱、一鹹一甜極具層次感🫶🏻。
✨Latte Tiramisu HKD$68

又係好靚嘅造型🤩,Latte面層放上有mascarpone cream嘅手指餅,將手指餅滲落latte同cream一齊食😚,會更有層次,你哋都不妨試試咁食。
✨Two Tone Tea HKD$52

見佢幾特別,係抹茶溝泰式奶茶🧋,會附上一小杯泰式奶茶俾你倒入抹茶入面🫗,
泰式奶茶味道唔算好突出,反而抹茶會濃啲,味道微甜帶少許回甘😚。
📍Al Forno Cafe and Bar
銅鑼灣告士打道218號地舖
2023-04-23
午餐
  • 五香肉丁炒蛋 配沙嗲花生醬 牛窩夫
2023-07-29 46 浏览
很久沒有來過灣仔的Al Forno 了,座落在告士打道相對比較人少的地方,☺️☺️來享受周末午後陽光就最好不過。-手造薄餅仍然一貫的出色,Prosciutto Arugula Pizza🍕Mozzarella 落得滿滿拉絲拉得超高,🧀Prosciutto 咸咸香香,配新鮮帶辣的火箭菜就最好吃了。-小食十分推薦自家製蟹餅,外面炸得金黃香脆,內裡是咸香的蟹肉,軟滑細膩。-想飽一點叫Pasta準沒錯,白酒蒜香蝦意粉很合夏天吃呢,🍤🍝蝦肉煎得香口帶爽,最重要是意粉整體不會太肥膩,帶Al Dante 之中帶Prosciutto的咸香,棒棒。-意猶未盡,以Espresso with Coconut Icecream作甜品,☕️🍨滿口帶啡香及椰子香甜,大滿足🥰🥰

很久沒有來過灣仔的Al Forno 了,
座落在告士打道相對比較人少的地方,☺️☺️
來享受周末午後陽光就最好不過。
手造薄餅仍然一貫的出色,

Prosciutto Arugula Pizza🍕

Mozzarella 落得滿滿拉絲拉得超高,🧀

小食十分推薦自家製蟹餅,

外面炸得金黃香脆,內裡是咸香的蟹肉,軟滑細膩。
想飽一點叫Pasta準沒錯,

白酒蒜香蝦意粉很合夏天吃呢,🍤🍝
蝦肉煎得香口帶爽,

最重要是意粉整體不會太肥膩,

帶Al Dante 之中帶Prosciutto的咸香,
棒棒。

意猶未盡,

滿口帶啡香及椰子香甜,
大滿足🥰🥰
2023-07-29 112 浏览
放工後,同T先生去試新野😊 去銅鑼灣<Al Forno Cafe and Bar>. 點解會試呢~~睇到坊間有唔少人like, 食物賣相亦幾吸引,因此book 位慕名而來試試,亦鎖定要試既食物😆📍周打蜆湯 $48成碗湯比較稀呈水狀,同我地預想既杰身有落差⋯因為即叫即整,湯幾夠熱,亦足料有多蜆肉,飲落口,幾重胡椒味,蜆肉味道正常,亦食到洋蔥味。口感上,並非我和T先生鍾意的😐📍雞翼(海鹽黑椒) $88即叫即整,賣相不俗,呈現啡黃色,火喉唔錯,而6隻雞翼亦幾飽滿。由於比較熱氣,可以加啲檸檬汁中和下。雞翼烤等幾好,有咇汁效果,味道亦頗濃味,幾惹味,佐酒一流。📍墨魚汁意粉 配帶子 蟹肉 蟹籽 $168賣相跟預期一樣。帶子用慢火煎,所以煎出來外脆內嫩,幾好味。當睇到墨魚汁意粉時,總會覺得濃味,但實際上係淡口啲,食得出用橄欖油、蒜片再加墨魚汁和意粉水一齊煮,混入蟹肉一齊食,口感唔錯,食到成口黑色咁😂😂 個人認為蒜味再重啲啲就好啦😇📍鹹牛肉炒蛋 配流心花生醬 牛窩夫 $88見多人推介,我地又試下。主食和流心花生醬分開上。將流心花生淋落窩夫上,賣相已經不一樣。先講講主食,鹹牛肉炒蛋味道正

📍周打蜆湯 $48

周打蜆湯

📍雞翼(海鹽黑椒) $88

雞翼(海鹽黑椒)

📍墨魚汁意粉 配帶子 蟹肉 蟹籽 $168

墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽

📍鹹牛肉炒蛋 配流心花生醬 牛窩夫 $88

見多人推介,我地又試下。主食和流心花生醬分開上。將流心花生淋落窩夫上,賣相已經不一樣。先講講主食,鹹牛肉炒蛋味道正常,食到鹹牛肉,但當加上花生醬後,再配食窩夫,味道幾特別,鹹中帶點甜,口感豐富仲好飽肚,成件事有點邪惡👿😆 一個人食會頂住晒架
鹹卜牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫

我和T先生都認為,試下唔同餐廳,比較下食物質素,咩都試吓嘛😇 賣相會吸引我地點餐,食完後又會有另一番感想。或者西餐係較難食到有驚為天人既感覺啦😅

再講講餐廳,冷氣不足,要用到凍風機,但cover唔到其他位置。職員都密密手執碟或refill水,整體服務唔錯。食物質素而言,非想像中,但味道都ok, 不過不失呀。

事後食評:

味道:3.5/5.0
價錢:3.5-4.0/5.0
環境:3.5/4.0
衞生:4.0/5.0
服務:4.0/5.0

2023-07-27
雞翼(海鹽黑椒)
墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽