2024-02-13
眾所周知要食泰國野最出名又最多泰國餐廳集中地係九龍城,估唔到作為九龍上班集中區嘅觀塘都有一間隱藏嘅泰國菜館,仲要响觀塘嘅美食大廈駱駝漆添,今日黎試嘅泰國菜館就係💥Add Some Thai💥啦🌈 由於同埋朋友過黎,所以我地叫左個💰3️⃣8️⃣8️⃣嘅二人套餐,另外加左啲小食同泰國特色飲品。個二人套餐涵蓋嘅食物種類都好多,我地叫左鮮蜆海鮮冬陰功湯🥘,泰式鮮蝦青木瓜沙律🥗,沙爹雞肉串🐤,香燒菠蘿串🍍,紐西蘭牛柳粒串🐮,招牌手打蝦餅🍤,泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦🍤,馬拉盞炒通菜🥬,本身有包一個免費雪糕🍧,但係我地想食芒果糯米飯🥭🍚,加左💰4️⃣8️⃣試埋,🍹特色野飲都是另外加錢的。一個二人套餐包咁多野食,真係抵到爛啦,不過我地都額外叫左2️⃣個小食,手抓餅同絲網香脆蝦春卷🌯,特別推介手抓餅,佢真係有種特別濃郁嘅牛油香,無論配搭其他小食或湯,味道都更上一層樓👍👍 佢呢個冬陰功湯🫕同响九龍城嘅泰國餐館飲嘅唔同,佢呢個辛香料無咁重無咁刺激,小辣,比較適合香港人嘅口味,而且用料豐富,有大蝦又有魷魚响裡面。另外佢嘅金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦都好有驚喜,金邊粉裹滿左泰式濃稠嘅甜酸蝦醬,配上鹹蛋炸海蝦,意外地一d都唔膩,隻海蝦炸到
佢呢個冬陰功湯🫕同响九龍城嘅泰國餐館飲嘅唔同,佢呢個辛香料無咁重無咁刺激,小辣,比較適合香港人嘅口味,而且用料豐富,有大蝦又有魷魚响裡面。另外佢嘅金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦都好有驚喜,金邊粉裹滿左泰式濃稠嘅甜酸蝦醬,配上鹹蛋炸海蝦,意外地一d都唔膩,隻海蝦炸到連殼都可以吞埋,淨係睇外表,真係會覺得係好肥膩飽濟嘅feel,但佢唔會覺得濟,食落啱啱好、好balance嘅感覺😍
就算覺得嘍喉,可以食翻個鮮蝦青木瓜沙律,超級解膩,佢係偏酸偏辣少少嘅冷菜,由於有比較多嘅木瓜絲青菜,完美解到膩,加上我地叫左兩杯特色飲品——沙灘小子&西貢少女,沙灘小子係荔枝檸檬特飲,西貢少女係百香果檸檬特飲,都係偏酸嘅飲品,所以就算最後我地食埋嘅芒果糯米飯配雪糕,成餐落黎,完全唔會令自己嘅肚太有負擔。值得一提係個甜品真係好香好好食,酸酸嘅芒果配上濃濃椰香嘅糯米飯,再搭一個椰子軟雪糕,真係唔好話唔滿足啦~~
老實講,原本見個套餐平,又可以食多d唔同類型嘅食物,心裡預計可能每個菜式比較細份,先叫多2個小食,上菜果陣真係完全嚇親,💥Add Some Thai💥用料真係超級實誠,份量完全唔細,全部都大大碟,2人套餐份量完全係3-4人食嘅份量,所以去食嘅朋友仔叫左套餐,食完唔夠先再叫野食,避免浪費😉😉