第二次黎ABC,比威化橙餅吸引左🤩原本賣哂,但好好彩岩岩出爐左一底,原來每人只可以買兩件,好似好搶手咁🌟威化橙餅|$15朱古力脆皮外層,中層係威化餅同花生醬一層層疊成,可算是心機之作,出面冇見過有呢款西餅😝花生味好濃,仲有橙Jam味道,我覺得外層朱古力加少少Nut仲正!🌟紫心蕃薯卷蛋|$16當日去到其實仲有好多味道揀,不過試過蜂蜜同咖啡,就試下紫薯,中間cream口感有點似冰沙,唔知係專登定係雪太耐🙈但蛋糕係幾鬆軟,不過紫薯味唔濃郁,咖啡好食好多

🌟威化橙餅|$15

🌟紫心蕃薯卷蛋|$16
2024-03-09 209 浏览
朱古力卷蛋色: 正常,普通朱古力蛋卷咁cream份量幾多,足料香:聞到少少朱古力味味:味道普通,都有朱古力味,唔夠濃郁死甜,甜左啲啲,少甜會更好,cream唔夠滑,可一不可再番食指數真菠蘿包色: 差啲火喉,再金黃啲就好啲色淡左啲,未令人垂涎欲滴香:聞落都冇包包香(已經感覺伏伏地)味:味道普通,真菠蘿肉亦未見特色未令人有驚喜,只係多幾粒菠蘿咁,都係罐頭貨而且菠蘿包既菠蘿皮好淋,脆皮係基本要求嘛(可能cf心情唔多靚🙈🙈)同樣甜左啲啲,少甜會更好吉士普通,可一不可再番食指數栗子包(上次食既,冇影到🤭已經開動了)色: 正常,金黃色既蛋水香:包包香之餘,聞到少少栗子甜味味:味道唔錯,栗子餡濃郁餡料佔包體一半,份量可以,未算爆餡甜左適中,天然栗子甜,包可以軟熟啲,encore 之選番食指數

朱古力卷蛋

色:

正常,普通朱古力蛋卷咁
cream份量幾多,足料

聞到少少朱古力味

味:

味道普通,都有朱古力味,唔夠濃郁
死甜,甜左啲啲,少甜會更好,
cream唔夠滑,可一不可再

真菠蘿包

色:

差啲火喉,再金黃啲就好
啲色淡左啲,未令人垂涎欲滴

香:

聞落都冇包包香(已經感覺伏伏地)

味:

味道普通,真菠蘿肉亦未見特色
未令人有驚喜,只係多幾粒菠蘿咁,都係罐頭貨
而且菠蘿包既菠蘿皮好淋,脆皮係基本要求嘛
(可能cf心情唔多靚🙈🙈)
同樣甜左啲啲,少甜會更好
吉士普通,可一不可再

栗子包

(上次食既,冇影到🤭已經開動了)

正常,金黃色既蛋水

香:

包包香之餘,聞到少少栗子甜味

味:

味道唔錯,栗子餡濃郁
餡料佔包體一半,份量可以,未算爆餡
甜左適中,天然栗子甜,
包可以軟熟啲,encore 之選

2023-12-05 734 浏览
今次灣仔掃街之旅,一共去左四間歷史麵包店,而呢間ABC餅店係價錢最高、麵包餅類選擇最少、亦係最早無哂貨嘅餅店。星期六下午12點半嚟到,我想試嘅蜂蜜卷蛋、威化橙餅都無哂,職員表示咖啡卷蛋1點出爐、栗子卷蛋當日售罄😂。我唔能空手而回,所以最終買左兩件卷蛋。由於實在太飽,所以買完隔左一個鐘先食。綠茶紅豆卷蛋$14打開果陣已經聞到綠茶香,入口茶味幾濃,紅豆硬身,溶溶地Cream幾滑,雖然唔太甜,不過唔中意食Cream嘅我覺得太多、太油膩。紫心蕃薯卷蛋$16估唔到中間紫薯仍然呈冰嘅狀態😯紫薯分量算多,而且有紫薯味又唔會過甜,而且紫薯嘅Cream唔多,所以食落無綠茶咁油膩。餅店嘅合桃酥同樣出名,特別在可以加熱水整成合桃糊,不過由於價錢偏貴,自己又唔好合桃酥/糊,所以無試過,有興趣嘅朋友可以買嚟試下。

由於實在太飽,所以買完隔左一個鐘先食。

綠茶紅豆卷蛋$14

紫心蕃薯卷蛋$16
紫心蕃薯卷蛋

2023-12-02
用餐时段
下午茶
紫心蕃薯卷蛋
這間老字號已經屹立香港超過七十年,深受街坊歡迎,而且到下午4點左右,好多受歡迎的款式就賣完了,之前試過白走一趟,今次終於買到了。📍位置:灣仔站 A3 出口,在藍屋前面的小巷,大約走八分鐘。🏠環境:經典復古的裝修設計,室內面積挺細小。🤵🏻服務:只限外賣,不設堂食。🍽️茶市:提供多款麵包、蛋卷等,當中最出名是七彩蜂蜜卷。蜂蜜卷蛋 $14這款卷蛋挺特別,佈有紫薯、綠茶、朱古力和咖啡四款口味的卷蛋粒,似是雜錦卷蛋,賣相吸引,入口是質感鬆軟,值得欣賞是甜度低,有淡淡的蜂蜜味。不過其他味道就嚐不出,感覺也是普通卷蛋的味道。當我們參觀完藍屋,導賞員提我們這間餅店的拿破崙和合桃酥很出名,1點出爐時就好快賣完,可惜我們已經買了其他款式,下次有機會再試。

🏠環境:
經典復古的裝修設計,
室內面積挺細小。

🤵🏻服務:只限外賣,不設堂食。
🍽️茶市:提供多款麵包、蛋卷等,當中最出名是七彩蜂蜜卷。
蜂蜜卷蛋 $14
2023-08-14
外卖自取
之前吃過一間家人買回來的蛋糕、卷蛋都很不錯。ABC Cake House 是賣舊式蛋糕麵包的餅屋。因為位置比較偏,平時基本上不會路過,所以要特地去。而且他們家的蛋糕也賣得很快,像我今次3點多左右來到,想買的卷蛋也只剩最後一件 🥲🍵綠茶紅豆卷蛋 ($14) 蛋糕的部份很鬆軟,奶油奶滑而不膩,所以一個人吃掉一個也沒負擔。有微微的綠茶味,紅豆口感軟糯得來仍有咬口。🍋檸檬卷 ($12) 入口清新,其中檸檬醬的酸甜比例剛剛好。醬的份量比起卷蛋的奶油會少一點。🍰原味芝士蛋糕 ($24)這個有點細件,芝士味濃厚得來有點少膩。🥧懷舊荷蘭撻 ($8)很迷你!牛油撻皮加上海綿蛋糕是小時候的回憶。四款來說,我會推薦卷蛋和檸檬卷 (○˙▿˙○)
之前吃過一間家人買回來的蛋糕、卷蛋都很不錯。
ABC Cake House 是賣舊式蛋糕麵包的餅屋。
因為位置比較偏,平時基本上不會路過,所以要特地去。

綠茶紅豆卷蛋

醬的份量比起卷蛋的奶油會少一點。
檸檬卷

🍰原味芝士蛋糕 ($24)
這個有點細件,芝士味濃厚得來有點少膩。
原味芝士蛋糕

🥧懷舊荷蘭撻 ($8)
很迷你!牛油撻皮加上海綿蛋糕是小時候的回憶。
懷舊荷蘭撻

四款來說,我會推薦卷蛋和檸檬卷 (○˙▿˙○)
2023-03-18
外卖自取
$14.5 (早餐)
檸檬卷
2023-03-21 1410 浏览
喺灣仔返工,同事介紹過我呢一間叫栗子包幾好食,成日午休心思思行過去,買唔同嘅西餅做下午茶,之前買過香橙朱古力威化,限購兩件。又食過菠蘿餡嘅菠蘿包,感覺OK,話說因為去過幾次,冇一次見過有拿破崙,完全唔知呢度有拿破崙賣,又係限購兩件,佢哋話要買四件先有盒。咁就total買咗兩件拿破崙,一件抹茶紅豆卷蛋,一件朱古力卷蛋,再加一個花籃,最尾因為個花籃太大件,仲唔落去分開袋,花籃幾好食,好犀利,可以做到蜂巢咁樣。不過唔係我鍾意食嘅嘢。拿破崙就係好傳統嘅拿破崙。足料幾好食,不過我最鍾意就係佢朱古力卷蛋嘅cream,係傳統港式餅店嘅cream,好有年代嘅味道。cream得來唔會太甜,又唔會太膩,配埋杯咖啡就好正。簡直係完美嘅下午茶。
朱古力卷蛋,拿破崙,同埋花籃
  • 拳頭包
  • 拿破崙
  • 香橙朱古力威化
2023-03-20 1100 浏览
中式麵包店在香港也有不少間,但真正用心製作又有水準的,其實不是很多;開業初期已有留意這裏,但因工作及住家遠離,一直沒有嘗試。早前襯假期,便特意坐車過來;據說很多款也不錯,尤其是合桃酥和香蕉糕。合桃酥口感鬆脆,中間帶有少許合桃碎,食落美味可口;聽說把合桃酥放入熱水中,更可以沖成合桃糊。而香蕉糕口感鬆軟,帶有濃濃的香蕉味,真係唔錯,值得一試。ABC餅屋地址: 灣仔皇后大道東255號地舖電話: 25440301

合桃酥

用餐时段
其他
合桃酥
香蕉糕
下午四點左右到🥲八成蛋糕麵包都售罄,特別係想買嘅出名嘅蜂蜜卷蛋/紫薯卷蛋/咖啡卷蛋/綠茶紅豆卷蛋唯有試試剩餘口味🤩但同樣驚喜~~即磨紅棗合桃蛋糕($14)蛋糕非常軟熟,咬一口🤩整個口腔充滿紅棗味.甜度剛好並不死實,加上合桃有咬口,層次倍增!✨非常特別鮮香蕉蛋糕($14)極度軟綿帶水份,從未試過香蕉蛋糕質地咁鬆軟!外面好多都比較硬實會食到口乾,但呢個剛剛相反😋🍌甜度似乎來自香蕉本身,挺香濃酥皮包(齋菠蘿)點解唔叫菠蘿包?原來有另一款係包含菠蘿肉🍍當然同樣售罄.包身軟熟表面酥皮比較易散.下次要試埋有餡嘅~買三種食品三種都唔錯,蛋糕類別更出色而且價格親民希望下次早D會買到想食嘅卷蛋🥹✨再分享

唯有試試剩餘口味🤩但同樣驚喜~~

即磨紅棗合桃蛋糕($14)

鮮香蕉蛋糕($14)

酥皮包(齋菠蘿)

買三種食品三種都唔錯,蛋糕類別更出色而且價格親民
希望下次早D會買到想食嘅卷蛋🥹✨再分享
2022-12-25 1398 浏览
24/12/2022專登同朋友一齊去朝聖,睇咗一啲食評都稔住買卷蛋試食,最初稔住全部卷蛋都買一件,都唔知叫好彩定唔好彩,望到個櫃有原味、抹茶、朱古力、蜂蜜、咖啡,因為前面有個客買哂兩件朱古力,最終我哋只係買咗抹茶、蜂蜜、咖啡我等緊落單嘅時候有一個衣著應該係廚房入面嘅人員出嚟問我要幾多件,响我講咗頭兩件嘅味道就打斷我:你總共要幾多件?(感覺就唔係太友善不過見人見智啦!)我話3件,總之想買完就走,其實返到屋企回想比我揀多次我應該會答:唔好意思打攪晒!之後就走人講返3件卷蛋,抹茶味:蛋糕體有抹茶味,但個白色cream,我見我朋友要撩返出嚟唔食,加上佢話啲紅豆係硬嘅,合格係比個蛋糕體;咖啡味係最出色,無論蛋糕體同cream都有驚喜,對得住個價錢;蜂蜜味:蛋糕體好乾,入面嘅唔同顏色蛋糕就係普通蛋糕發揮,整體就係乾,連鎖店卷蛋好食過佢我好少寫食評,通常都係因為一啲好差嘅經驗先寫,$42/3件卷蛋呢個質素我會買連鎖店嘅卷蛋仲有服務啲添

• 咖啡卷蛋
2022-08-20 1845 浏览
8月頭灣仔就有間傳統餅店結業,但其實皇后大道東仲有一間老字號麵包店就係ABC餅屋,佢地招牌係多款口味卷蛋🥰當中蜂蜜卷蛋最特別,可以一次過試哂唔同味道卷蛋,想買要趁早,多數2點後已經冇咩味道揀除左卷蛋,佢地仲有賣懷舊麵包西餅,如椰卷、車輪包、荷蘭撻等,選擇豐富☺️價錢$6-$16不等蜂蜜卷蛋|$14|8.5/10賣相色彩繽紛好吸引😍中間夾了紫心蕃薯、朱古力、咖啡及綠茶等口味,蛋香味濃,入口鬆軟,忌廉都幾幼滑,唔會好甜,好滿足茶點

蜂蜜卷蛋|$14|8.5/10
2022-08-19
2022-08-17 1227 浏览
之前食過香蕉蛋糕好好食,今次試下其他點知就伏。買個紫薯卷返公司即食,一咬就覺得唔對路,點解個紫薯蓉硬架, 仲要係雪凍好硬好硬果隻,仲硬過雪糕。我唔認為呢個係本身既設計,唔知點解會出現呢個情況。定其實唔預大家即刻食架?
之前食過香蕉蛋糕好好食,今次試下其他點知就伏。

定其實唔預大家即刻食架?
今次終於買到佢個個卷蛋🥹 次次排隊去到都買唔到😔 勁早就買曬 要去買要好早去排隊 如果唔係 又要得過聽日🥲今次買左佢最出名嘅蜂蜜同埋貴佢幾蚊嘅紫薯 仲有一塊咖啡☕️▪️蜂蜜卷蛋 $14入面包含左好多既味道🤪有紫薯,朱古力,咖啡,抹茶,原味食一塊一次過滿足曬所有嘅願望❤️咖啡味很濃醇,好香咖啡豆嘅味道😍好似飲緊一杯咖啡嘅感覺🫢抹茶🍵就比較淡一啲 可能咖啡搶曬啲味 🫣但係都香,可惜抹茶味就唔係好食到😕原味就比較普通,同佢最出面個個皮啲味道好類似🧐▪️紫薯卷蛋 $16入面好多嘅紫薯餡料 紫薯🍠味都很濃唔會好死甜 味道剛剛好 同啲cream一齊食唔會好膩中和返個甜味🤪

今次買左佢最出名嘅蜂蜜同埋貴佢幾蚊嘅紫薯 仲有一塊咖啡☕️

▪️蜂蜜卷蛋 $14
入面包含左好多既味道🤪
有紫薯,朱古力,咖啡,抹茶,原味
食一塊一次過滿足曬所有嘅願望❤️
咖啡味很濃醇,好香咖啡豆嘅味道😍
好似飲緊一杯咖啡嘅感覺🫢
抹茶🍵就比較淡一啲 可能咖啡搶曬啲味 🫣
但係都香,可惜抹茶味就唔係好食到😕
原味就比較普通,同佢最出面個個皮啲味道好類似🧐

▪️紫薯卷蛋 $16

2022-05-28
$15 (早餐)
  • 蜂蜜卷蛋
  • 紫薯卷蛋
2022-05-23 1450 浏览
原來灣仔區都有好多老字號今次就嚟到呢間港式餅店~佢哋除咗賣麵包,西餅,蛋糕,糯米糍,芒果布甸之外個個入到去都一定會買卷蛋!店員話通常12點會出爐,但每次都清得好快所以買唔買到想食嘅口味就真係要睇運氣啦!🍯 蜂蜜卷蛋 $14有選擇困難症嘅一定要買呢款!因為一件可以試曬四種口味🤩紫薯🍠綠茶🍵咖啡☕️同朱古力🍫每款都好好食!而且卷蛋本身夠鬆軟加埋幼滑香濃嘅忌廉食完超滿足呀😋☕️ 咖啡卷蛋 $14未食已經聞到好香好濃嘅咖啡味!卷蛋質感軟綿綿好軟熟~忌廉亦十分輕盈幼滑入口好順,甜而不膩!🍞 大麥包 $13當時見到啲媽媽喺度買所以又跟住攞咗個🤣麥味幾香,食落去好鬆軟提子份量都算合理!咁大份可以食幾日早餐~⭐️ CP值:🐘🐘🐘.5⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5⭐️ 舒適度:N/A⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5(5 星為滿分)
原來灣仔區都有好多老字號
今次就嚟到呢間港式餅店~
佢哋除咗賣麵包,西餅,蛋糕,
糯米糍,芒果布甸之外
個個入到去都一定會買卷蛋!
店員話通常12點會出爐,但每次都清得好快
所以買唔買到想食嘅口味就真係要睇運氣啦!

🍯 蜂蜜卷蛋 $14
有選擇困難症嘅一定要買呢款!
因為一件可以試曬四種口味🤩
紫薯🍠綠茶🍵咖啡☕️同朱古力🍫
每款都好好食!而且卷蛋本身夠鬆軟
加埋幼滑香濃嘅忌廉食完超滿足呀😋

☕️ 咖啡卷蛋 $14
未食已經聞到好香好濃嘅咖啡味!
卷蛋質感軟綿綿好軟熟~
忌廉亦十分輕盈幼滑
入口好順,甜而不膩!

🍞 大麥包 $13
當時見到啲媽媽喺度買
所以又跟住攞咗個🤣
麥味幾香,食落去好鬆軟
提子份量都算合理!
咁大份可以食幾日早餐~

⭐️ CP值:🐘🐘🐘.5
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:N/A
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5
(5 星為滿分)
蜂蜜卷蛋
咖啡卷蛋
大麥包
蜂蜜卷蛋
咖啡卷蛋
大麥包
2022-05-20 820 浏览
卷蛋就食得多 但係七彩顏色嘅卷蛋真係未見過👀最近成日都見到人post灣仔呢間懷舊餅店 嗰日就特登等佢出爐去買佢哋嘅卷蛋買咗個蜂蜜卷蛋 真係好正 可以一次過試晒紫薯、綠茶、咖啡同朱古力味 個卷蛋口感真係好鬆軟 而且味道仲好豐富!
2022-05-02 2186 浏览
這家麵包店已經是開了70年的老字號了,有賣麵包、曲奇(餅乾)、卷蛋還有一些懷舊零嘴如鳥結糖(牛軋糖)和西梅糖等等~ 他們店的蛋糕每天都有些小調動,有些口味未必在當天有售賣,當天直接去店裡買可能會撲個空,所以他們建議當天一早先打電話☎️先問問看會賣哪些款,而我這次打算買6塊,所以早上就打電話先下單了 當天他們6點下班,叫我5點去拿蛋糕去店裡用八達通卡付了錢,回到公司放進冰箱裡冷藏直到下班回家為止~❈散叫❈☞ 紫薯卷蛋 HK$16 | 評分:9/10雖然我喜歡吃紫薯,但想像不到這種搭配會是什麼味道🤔,沒想到還滿好吃的,有紫薯的自然香甜卻不會過甜,滿特別,感覺不錯☞ 蜂蜜卷蛋 HK$14 | 評分:9/10很香的蜂蜜味,集合了不同口味的蛋卷邊在一個蛋糕卷上(也是廢物利用,把本身就要切掉的蛋糕邊拼湊一起做另外的卷蛋🤣👍🏻),又不會浪費又百般滋味☞ 咖啡卷蛋 HK$14 | 評分:9/10散發出咖啡的香濃和微苦,又有點甜味,濕潤不乾澀,好吃☞ 綠茶紅豆卷蛋 HK$14 | 評分:7.5/10綠茶味滿香濃,但整體上蛋糕偏乾😐 ☞ 檸檬卷 HK$12 | 評分:7/10據說是用了天然的檸檬醬製造的,確

當天他們6點下班,叫我5點去拿蛋糕

❈散叫❈

☞ 紫薯卷蛋 HK$16 | 評分:9/10

,有紫薯的自然香甜卻不會過甜,滿特別,感覺不錯

☞ 蜂蜜卷蛋 HK$14 | 評分:9/10

很香的蜂

☞ 咖啡卷蛋 HK$14 | 評分:9/10

散發出咖啡的香濃和微苦,又有點甜味,濕潤不乾澀,好吃

☞ 綠茶紅豆卷蛋 HK$14 | 評分:7.5/10

綠茶味滿香濃,但整體上蛋糕偏乾😐

☞ 檸檬卷 HK$12 | 評分:7/10

據說是用了天然的檸檬醬製造的,確實很香濃的檸檬味,不過真不是一般的酸😖,有點嚇到🤣🤣可能不適合我口味吧~

☞ 原味卷 HK$9 | 評分:7.5/10

有蛋香味,中規中矩,還可以
(本來我是要巧古力卷蛋,結果給了我原味卷了
。。。)

★個人推介★
紫薯卷蛋、蜂蜜卷蛋、咖啡卷蛋👍🏻

★温馨提示★
他們加價了,不過平均也就貴了兩塊左右,生意難做,好吃的話還是值得花的🤣

❈總括❈
難得有蛋糕店做的蛋卷是忌廉(鮮奶油)佔的比例是少於蛋糕的,不過也因此覺得有些蛋卷口感就偏乾,最好吃的時候也喝杯熱茶潤一潤~

蛋糕的質感都是鬆軟綿密的,就是覺得有某些卷蛋要是能再濕潤點就更好了

• 咖啡卷蛋
  • 蜂蜜卷蛋