星期五的下午 請個假俾自己充下電🔋去左文苑街入面一家薄荷綠小店預先在他們的IG看了餐牌主食固言之有仲有不少輕食選擇⸌◦̈⃝⸍┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈吃著吃著店內輕輕的播著Byejack 既February, 14🎵「挽着你的手看過 最動人夜空星光映照着你 停泊在我心扉」是我近期很愛聽的歌🧡𓋜士多啤梨朱古力窩夫🧇 $𝟡𝟠一食落去覺得窩夫口感偏厚實咬到落底部有一浸砂糖口感 有別於平時食到既窩夫之後好奇問一問店員 原來佢係比利時列日窩夫餅底比較厚 中間食到砂糖沒錯 所以配料們 選用返酸酸微微中和返整體甜度老實講 個口感幾令人上癮🙉𓋜日式手工蕨餅🍵 $𝟜𝟘蕨餅分別有黃豆粉抹茶兩個口味 送上黎時搖下搖下超級動L軟綿綿 一份五件全人手製作 食落口感軟熟旁邊放咗抹茶蜜俾我地加落去沾黎食不過我地貪心仔一下子落哂🤩好在佢味道唔會太甜咋𓋜柚子咖啡梳打(I)🍊$𝟜𝟠只有冷的供應Espresso分開上自己到落去坦白說平時expresso tonic 真係見得多加埋柚子真係未見過配搭出黎味道真係好特別 一飲落去係咖啡味然後慢慢滲出柚子味餘韻 禁不住一啖接着一啖咁品嘗( ˶¯ ꒳¯˵)
星期五的下午 請個假俾自己充下電🔋
去左文苑街入面一家薄荷綠小店
預先在他們的IG看了餐牌
主食固言之有
仲有不少輕食選擇⸌◦̈⃝⸍

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
「挽着你的手看過 最動人夜空星光映照着你 停泊在我心扉」
是我近期很愛聽的歌🧡

加埋柚子真係未見過
配搭出黎味道真係好特別
一飲落去係咖啡味
然後慢慢滲出柚子味餘韻
禁不住一啖接着一啖咁品嘗( ˶¯ ꒳¯˵)
柚子咖啡梳打(I)
日式手工蕨餅
柚子咖啡梳打(I)
2022-06-13 24 浏览
呢一間喺佐敦嘅咖啡店☕️最特別就係佢哋嘅自家製日式蕨餅😋抹茶日式手工蕨餅 真係有驚喜 同出面食到嘅真係唔同!口感好煙韌軟綿 有少少似麻薯咁~沾滿晒抹茶粉 茶味濃郁之餘 仲好有回甘🍵
2022-06-13 15 浏览
呢一間cafe係用咗湖水藍色為主調 真係好靚💙🤍呢度嘅甜品都好吸引!超推介佢哋個日式抹茶窩夫🍵🧇配料勁豐富 除咗有抹茶雪糕🍦紅豆🫘之外仲有忌廉、白玉、手工黃豆粉蕨餅 口感一流 超好食😋
2022-06-10 29 浏览
呢間佐敦嘅咖啡店☕️裝修得都幾靚 店員服務態度仲好好!佢地個自家製抹茶日式手工蕨餅食落口感軟綿煙韌 外層沾滿晒抹茶粉 食落相當甘苦 好濃郁茶味🍵個焙茶卷都唔錯 茶味同樣好濃 卷蛋鬆軟又濕潤!
2022-06-04 20 浏览
Heartwarming services as they welcome pets and proactively ask my dog to go in.😍Ordered yuzi coffee tonic, it just got the right balance of sweetness and aroma, refreshing for the summer.Some customers cane especially for the desserts so I have also bought the cake roll and Jap sweets for tonight treats
😍

❦ Japanese Matcha Waffle $98帶牛油香既比利時窩夫配上紅豆🫘、白玉🍡、忌廉🧁、抹茶蜜🍯以及黃豆粉蕨餅的確令我非常滿足🤎 採用澀味同甘味比較平衡既山政小山園 令整體感覺好和諧🫶🏻 Belgium topped with Azuki, Shiratama, Whipped Cream, signature house made Warabi Mochi🧇, and a scoop of Matcha ice cream was definitely made my day🤍 Using yamamasa koyamaen matcha power, there’s a right balance on the astringent side😍 評分: 8/10🌟❦ Matcha Strawberry Soda $48抹茶士多啤梨梳打飲落好清新😛 加上梳打入面有好多士多啤梨果肉 非常足料👍🏻 微甜既果肉同回甘既抹茶既配搭比想像中更柔和✨ 推介大家係熱辣辣既夏天叫黎消消暑🏖Serving with a shot of rich matcha, the strawber
❦ Japanese Matcha Waffle $98
評分: 8/10🌟

❦ Matcha Strawberry Soda $48
Serving with a shot of rich matcha, the strawberry soda was light & fresh🥤There’s a huge amount of sweet strawberries🍓 Highly recommended this for the summertime🥳
評分: 9/10🌟

❦ Matcha Japanese Warabi Mochi $40
日式手工抹茶蕨餅用上青嵐既抹茶粉製成🤩 食到口感煙韌軟熟 味道帶回甘微澀同埋有海苔味🍵 配上微甜既抹茶蜜平衡返茶粉既澀味 令整體更加容影易接受🤤
Adopting Marukyu Koyamaen Aoarashi Matcha Powder for the warabi mochi, and gave a astringent, sweet aftertaste and seaweed flavour😚 The matchamitsu added some mildness and sweetness to the whole flavour, nice🥰
————————————————————————————
A CUP THING (佐敦)
  • 日式手工蕨餅
【主食甜品服務都有滿滿嘅誠意🫶】/////佐敦一帶多左唔少有特色嘅咖啡店👏🏻其中呢間用左湖水綠色同白色裝修嘅簡約小店 主打蕨餅 蛋卷 酸種麵包同意粉〰️座位以靠牆高枱凳為主 店員會主動同客人有交流 feel到佢哋真係用心去經營小店🙆🏻‍♀️.👉🏻抹茶日式手工蕨餅🍵 ($40)小店努力自家研製蕨餅 帶比客人一種軟綿煙韌嘅口感😝外層嘅京都宇治抹茶粉沾上日本抹茶密 抹茶甘苦得嚟都帶點甜甜味道(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).👉🏻焙茶卷 ($52)蛋卷卷體鬆軟濕潤 可以再加重焙茶味 中間嘅忌廉帶有淡淡焙茶味 多到感覺好澎拜 口感好豐富🤭.👉🏻香煎帶子明太子意大利麵 ($98)帶子煎到爽口有焦香 每一條意大利麵都沾滿粒粒明太子 意粉軟硬度適中 偏重忌廉味😗👉🏻抹茶士多啤梨梳打 ($48)夏日最適合叫杯招牌透心涼飲品!!抹茶同士多啤梨做到漸變色效果 打個卡先🥹飲嗰陣會食到粒粒鮮甜嘅士多啤梨🍓士多啤梨酸酸甜甜配搭抹茶香味又幾夾喎(´▽`)———📍A CUP THING (佐敦)佐敦文苑街28號地下B號舖
【主食甜品服務都有滿滿嘅誠意🫶】
/////

👉🏻抹茶日式手工蕨餅🍵 ($40)

👉🏻焙茶卷 ($52)

👉🏻香煎帶子明太子意大利麵 ($98)

👉🏻抹茶士多啤梨梳打 ($48)

———
📍A CUP THING (佐敦)
2022-05-30
2022-06-03 105 浏览
如果要揀a cup of tea, 我諗我都係會揀抹茶🍵 味道夠signature, 放入唔同既甜品出黎既效果都好好🍮🍨🍡 天氣又熱又焗, 一於黎個透心涼既抹茶甜品feast店主既蕨餅係每日新鮮自家製, 就係因為坊間食到太多因解凍後口感唔好, 所以呢度既出品係店主自研食譜架好有心機 真心欣賞呢種對美食既堅持!抹茶味淨係粉都用左兩款唔同, 外面灑上既係無咁易潮濕既嵐山小山園🍵, 而淋上去既抹茶蜜就係濃稠既靜崗抹茶蜜🍯 整體澀甜適中, 最緊要係口感煙韌🥰 買走一杯杯做 #散水餅 都正!🍡堂食既甜品大推窩夫!🧇用比利時窩夫夠哂外脆內鬆, 富牛油香🧈 配埋綿密既忌廉同抹茶雪糕黎食超正!最開心係有豐富toppings: 煙韌既白玉同抹茶丸子🍡、蜜紅豆、黃豆粉蕨餅, 真係好豐富, 兩個人share岩岩好飲品都叫左抹茶!不過今次係倒入有香甜果肉既士多啤梨🍓梳打, 除左做出漸層效果, 用較澀既抹茶🍵估唔到同甜甜既士多啤梨味道又幾夾, 唔會一個遮蓋另一個, 有埋sparkling真係涼爽哂🧊 最緊要係呢度環境細細地但幾好坐, 估唔到吧枱但張椅子夠高就可以坐好耐, 白藍調、好多乾花擺設同吊籃植物, 仲有柔

真心欣賞呢種對美食既堅持!

Japanese Warabi Mochi

堂食既甜品大推窩夫!🧇

日式抹茶窩夫

Japanese Matcha Waffle

飲品都叫左抹茶!

抹茶士多啤梨梳打

最緊要係呢度環境細細地但幾好坐, 估唔到吧枱但張椅子夠高就可以坐好耐, 白藍調、好多乾花擺設同吊籃植物, 仲有柔和既音樂都令人好舒服

店主見我一個人黎都會同我傾下計, 但我忙緊果陣都會比空間我做野, 係間非常親切友善既cafe

Japanese Warabi Mochi
❦ Japanese Matcha Waffle $98
評分: 8/10🌟

❦ Matcha Strawberry Soda $48

————————————————————————————
A CUP THING (佐敦)
Matcha Japanese Warabi Mochi
位於佐敦既小清新咖啡店☕️係柯士甸站行𝟱分鐘就到✨鋪面係𝗧𝗶𝗳𝗳𝗮𝗻𝘆同白色為主調,一入到去𝗳𝗲𝗲𝗹到店主好親切🥳樣樣親力親為💪🏻𝗖𝗮𝗳𝗲有唔同既款菜式例如意粉、酸種麵包、甜品🧇比較特別既係有日式蕨餅呢💚全部食物都好高質🥰➣抹茶日式手工蕨餅(💰𝟰𝟬)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱呢款好驚喜呀一定要試🤤🥰佢地既自家製同出面既好唔同,口感軟綿煙韌🤤抹茶味濃郁之餘帶點回甘💚➣香煎帶子明太子意大利麵 (💰𝟵𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱我係明太子控🤡明太子意粉好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆但唔會好濟☺️意粉相當掛汁呢❤️帶子煎得好香好好食😋➣焙茶朱古力 (💰𝟰𝟲)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱黎到一於試下啲特別野❤️飲左杯焙茶朱古力🥰拉花好靚呢🤓焙茶同朱古力味好𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲💞仲唔會太甜呢😍🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟰/𝟭𝟬

➣抹茶日式手工蕨餅(💰𝟰𝟬)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟯/𝟱

➣香煎帶子明太子意大利麵 (💰𝟵𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱

➣焙茶朱古力 (💰𝟰𝟲)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟮/𝟱

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟴.𝟰/𝟭𝟬
呢間隱世cafe其實近柯士甸站多啲~大約行5分鐘就到,係一間裝修得好舒服小清新,用tiffany blue做主色tone的小店cafe☕️今次同娘娘去食主要想試佢地的手工制蕨餅🍯💂🏻‍♀️《日式手工蕨餅-黃豆粉》$32呢到嘅蕨餅真係極力推薦👍🏻佢地係自家製,比起出面舖頭,佢地嘅口感好唔同,佢哋唔會太有粉感,口感超軟糯超煙韌,水晶糕的感覺,食多幾舊都唔會覺得好膩🥰配埋黑糖醬同黃豆粉食超夾!另外佢仲有抹茶味🍵,鍾意抹茶嘅朋友仔唔好錯過。評分: 95/100💂🏻‍♀️《Hojicha Chocolate焙茶朱古力》$42首先要比分讚下佢地嘅拉花,超有心機圖案都畫得好靚,呢杯焙茶朱古力好熱好香濃,兩種味道都好突出🍫🍵,係好夾嘅!配埋啲小食甜品,暖暖胃好啱👍🏻評分: 90/100💂🏻‍♀️《香煎帶子明太子意大利麵》$98Lunch點都要食個主食嘅🍝帶子會煎得比較外脆內軟,材料新鮮!明太子意粉勁creamy,意粉唔會煮得太淋,每條都掛晒汁,食落去啖啖都好滋味。份量都好足夠兩個人食啱啱好~評分: 80/100總結:佢哋新開張冇耐,環境裝修都好新淨同舒服😌店主都好好人好親民!佢哋對自己嘅嘢食都好有要求,所以質

💂🏻‍♀️《日式手工蕨餅-黃豆粉》$32
評分: 95/100

💂🏻‍♀️《Hojicha Chocolate
焙茶朱古力》$42
評分: 90/100

💂🏻‍♀️《香煎帶子明太子意大利麵》$98
評分: 80/100

總結:
佢哋新開張冇耐,環境裝修都好新淨同舒服😌店主都好好人好親民!佢哋對自己嘅嘢食都好有要求,所以質素都好好👍🏻如果大家都鍾意食蕨餅,建議真係可以試下呢間!

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
焙茶朱古力
香煎帶子明太子意大利麵
焙茶朱古力
2022-05-23 27 浏览
“日式抹茶窩夫”($98)“日式手工蕨餅(抹茶)”($40)“香蒜蟹肉蜆肉意大利麵”($98)“抹茶士多啤梨梳打”($48)佐敦八文樓一帶開咗唔少cafe最近就嚟咗呢間店面用上湖水藍色嘅小店💙餐點方面有意粉Sourdough,ADB提供我地就叫咗份香蒜蟹肉蜆肉意大利麵🍝🧄食落蒜味超香好惹味☺️入面嘅蟹肉同蜆肉數量都唔少仲幾鮮甜🥰嚟得呢間cafe甜品係唔可以唔叫嘅🤤特別係手工製蕨餅😍😍😍有黃豆粉同抹茶2個口味,我地就揀咗後者個蕨餅係超級超級好食OMG口感煙韌得嚟又好水潤加上抹茶蜜,甘中帶甜平衡得好好😍大推!另一份甜品就要咗日式抹茶窩夫配料有白玉,蕨餅,紅豆,抹茶雪糕,抹茶蜜,忌廉一次過滿足哂抹茶+煙韌控嘅願望🤤飲品就要咗超打卡able嘅抹茶士多啤梨梳打🍓抹茶+士多啤梨呢個配上係不敗嘅😝仲飲到唔少士多啤梨果肉😚真心大力推介抹茶控嚟呢間cafe🥰
“日式抹茶窩夫”($98)
“日式手工蕨餅(抹茶)”($40)
“香蒜蟹肉蜆肉意大利麵”($98)
“抹茶士多啤梨梳打”($48)

佐敦八文樓一帶開咗唔少cafe
最近就嚟咗呢間店面用上湖水藍色嘅小店💙
餐點方面有意粉Sourdough,ADB提供
我地就叫咗份香蒜蟹肉蜆肉意大利麵🍝🧄
食落蒜味超香好惹味☺️
入面嘅蟹肉同蜆肉數量都唔少仲幾鮮甜🥰
嚟得呢間cafe甜品係唔可以唔叫嘅🤤
特別係手工製蕨餅😍😍😍
有黃豆粉同抹茶2個口味,我地就揀咗後者
個蕨餅係超級超級好食OMG
口感煙韌得嚟又好水潤
加上抹茶蜜,甘中帶甜平衡得好好😍大推!
另一份甜品就要咗日式抹茶窩夫
配料有白玉,蕨餅,紅豆,抹茶雪糕,抹茶蜜,忌廉
一次過滿足哂抹茶+煙韌控嘅願望🤤
飲品就要咗超打卡able嘅抹茶士多啤梨梳打🍓
抹茶+士多啤梨呢個配上係不敗嘅😝
仲飲到唔少士多啤梨果肉😚
真心大力推介抹茶控嚟呢間cafe🥰
2022-05-22 62 浏览
湖水綠既門口加埋白色既店內裝修, 成個感覺好清新舒服🍃 因為舖頭唔大, 所以座位都係以靠牆bar枱為主🪑 呢度主打日式手工蕨餅, 除左蕨餅都有輕食同甜品, 當然唔少得飲品啦😌 咖啡都有好多唔同選擇, 另外仲有唔同既梳打添👍🏽日式抹茶窩夫🧇($98)呢個係一個相當豐富既窩夫, 有煙韌大粒既白玉, 黃豆味蕨餅, 紅豆, 香濃幼滑既抹茶雪糕, 抹茶蜜, 豐盈得黎又唔甜既忌廉, 配埋窩夫一齊食口感勁豐富🤤 真係好鍾意呢個窩夫既配搭, 特別係白玉同忌廉既質感到食完都仲回味緊😍日式手工蕨餅🍡($40)絕對有驚喜既蕨餅, 抹茶粉完美地舖滿左係軟綿得黎煙韌度適中既蕨餅上, 再淋埋個抹茶醬簡直係冇得輸, 真係好掛住係日本食既果啲🥹 另外仲有黃豆味可以選擇添😙柚子檸檬茶🍋($42)食完甜品, 飲返杯柚子檸檬茶作完結係唔錯既, 茶夠熱味道夠濃🥰呢間小店既甜品相當出色, 真係值得到此一遊, 都係一間幾適🈴️自己一個黎享受Me time 既一個地方😌

日式抹茶窩夫🧇($98)

日式手工蕨餅🍡($40)

柚子檸檬茶🍋($42)

2022-05-21
  • 日式手工蕨餅
  • 日式抺茶窩夫
2022-05-20 54 浏览
喜愛cafe hopping的我對於香港愈來愈多cafe十分欣喜٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 今次到訪嘅唔係位於佐敦cafe街,而係比較近柯士甸嘅,地理位置上更加似隱世小店🙌🏻 店內裝修係純白色嘅風格,座位以高凳為主,每枱都有啲花花係到裝飾,同朋友一齊坐低飲杯嘢或者係一個人做下嘢都幾合適💻香煎帶子明太子意大利麵 ($98) 一上枱已經望到啲明太子勁creamy掛晒係意粉上面,食落去啖啖都好rich😚 帶子會煎得比較焦香少少🤏🏻玫瑰荔枝梳打 ($48 - $15 = $33) 有勁大粒甜荔枝係上面,加埋玫瑰syrup都唔會好甜,平衡返明太子意粉嘅膩感就啱啱好🌹記住平日到訪同時買輕食及飲品可以減$15更抵飲✨最後仲嗌咗一份日式手工蕨餅(抹茶)($40) 呢個係佢哋小店自家製造嘅蕨餅,食落去個質感真係啱啱好🫶🏻抹茶味回甘好香,加埋側邊嘅抹茶漿再昇華咗個層次🍵如果嚟到呢間一定要試呢份💚其實望住兩位店主好認真咁烹調食物,而且佢哋用心對待每一位客人,感覺到訪小店食嘅係一份溫度,一份人情味🥰 撞正疫情高峰開業係有啲不幸🥲希望趁唔知有冇嘅第六波出現之前大家可以去支持下👐🏻

2022-05-16 41 浏览
呢間Cafe位於佐敦文苑街係柯士甸地鐵站行過去,大約5分鐘喔!Cafe提供各款抹茶焙茶甜品、西式輕食同精品手沖咖啡...當中日式手工蕨餅更加係大熱呀❤️‍🔥之前Cafe 聯乘iCremeria提供快閃限定蕨餅甜品喔!-🍵($40)口感煙韌軟糯面頭撒滿日本宇治抹茶粉茶味好濃👍🏻再倒埋靜岡抹茶蜜一齊上更添加一分甜味同甘味喔!🍰焙茶卷($52)蛋卷口感濕潤鬆軟中間嘅忌廉的香甜幼滑茶味香醇不甜膩呀💕再飲杯咖啡,perfect呀😋🧇日式抹茶窩夫($98)窩夫外層鬆化,咬落口感實在配料有忌廉、紅豆、白玉、抹茶雪糕豐富得嚟亦具日式風味呢🎌落埋微甘嘅抹茶蜜抹茶控必愛呀🥰 ☕️玫瑰咖啡($42)拉花圖案正好係玫瑰花🌹再加上食用玫瑰花瓣賣相特別細緻吸引呀📸咖啡味道偏nutty同時散發淡淡玫瑰花香好啱女生口味喔💕🍫焙茶朱古力($46)先飲到焙茶香朱古力味慢慢滲發味道極具層次感呀!而甜度亦剛好唔會太甜膩,so good💯
呢間Cafe位於佐敦文苑街
係柯士甸地鐵站行過去,大約5分鐘喔!
Cafe提供各款抹茶焙茶甜品、西式輕食同精品手沖咖啡...
當中日式手工蕨餅更加係大熱呀❤️‍🔥
之前Cafe 聯乘iCremeria
提供快閃限定蕨餅甜品喔!

🍵($40)
口感煙韌軟糯
面頭撒滿日本宇治抹茶粉
茶味好濃👍🏻
再倒埋靜岡抹茶蜜一齊上
更添加一分甜味同甘味喔!

🍰焙茶卷($52)
蛋卷口感濕潤鬆軟
中間嘅忌廉的香甜幼滑
茶味香醇不甜膩呀💕
再飲杯咖啡,perfect呀😋

🧇日式抹茶窩夫($98)
窩夫外層鬆化,咬落口感實在
配料有忌廉、紅豆、白玉、抹茶雪糕
豐富得嚟亦具日式風味呢🎌
落埋微甘嘅抹茶蜜
抹茶控必愛呀🥰

☕️玫瑰咖啡($42)
拉花圖案正好係玫瑰花🌹
再加上食用玫瑰花瓣
賣相特別細緻吸引呀📸
咖啡味道偏nutty
同時散發淡淡玫瑰花香
好啱女生口味喔💕

🍫焙茶朱古力($46)
先飲到焙茶香
朱古力味慢慢滲發
味道極具層次感呀!
而甜度亦剛好
唔會太甜膩,so good💯