2021-12-01
今日下午約咗朋友喺尖沙咀食晏,行到去天文臺道附近見到一間主打墨西哥菜的餐廳,環境開陽,感覺亦都坐得舒適,唔錯,所以我們走入去試吓。平時都少食開墨西哥野,今次就當試新野同朋友一齊try try ! 餐廳環境都好有氣氛,亦都可以坐外面,在這個涼快的天氣感覺好舒服。墨西哥凱撒沙律原來墨西哥式凱撒沙律係幾健康,有別於平時的Caesar salad。味道偏向清淡一點,除了平時的生菜,麵包粒,芝士之外,還有藜麥和雞肉絲,味道較為清新,感覺健康。食得墨西哥嘢一定要食nachos! 雞肉nachos 份量都好大份,足夠三至四人分享。墨西哥nacho本身的調味粉已經好惹味,加上雞肉絲,墨西哥醬和墨西哥辣椒等,非常惹味。蘑菇湯cappuccino 蘑菇湯十分濃稠,即叫即滾起,然後在客人面前倒下,的確有種Cappuccino 泡沫的質感,非常香滿。墨西哥牛肉夾餅這個如果食得辣的話一定要點啊!因為都真係幾刺激。牛肉香口惹味,而且都多到墨西哥餅都就來包唔住。因為內有墨西哥辣椒,所以食落都幾辛口,加上些少檸檬汁,能減低刺激感。海鹽焦糖芝士蛋糕最後當然要叫過芝士蛋糕作為整餐飯的結束。賣相好吸引,香甜的焦糖加入了些少
墨西哥凱撒沙律
食得墨西哥嘢一定要食nachos!
雞肉nachos
蘑菇湯cappuccino
墨西哥牛肉夾餅
海鹽焦糖芝士蛋糕
最後當然要叫過芝士蛋糕作為整餐飯的結束。賣相好吸引,香甜的焦糖加入了些少海鹽令整個芝士蛋糕帶有些少鹹,感覺輕盈一點。