2022-10-08 53 浏览
今次YY都係第一次食墨西哥菜,環境好有氣氛,不過佢係酒吧咁,所以環境係偏暗既。芝士菠菜墨西哥酥餅($1️⃣3️⃣8️⃣)呢個唔好睇佢好似好細塊咁,但係其實佢中間夾咗好多餡,超多芝士好正😋,餡仲厚過塊餅。其實我會覺得四個人share比較好,咁就可以留肚食其他嘢!炸魷魚($1️⃣2️⃣8️⃣)其實我覺得呢個有啲似中菜嘅椒鹽魷魚🤣,係好熟悉嘅味道!佢魷魚一啲都唔韌,炸粉好脆好薄,呢個會忍唔住一件接一件咁樣食!金明蝦墨西哥脆玉米片($1️⃣3️⃣8️⃣)呢句又係我覺得好適合一大班人食嘅🤣,因為佢又係份量好多!玉米片好脆,本身有少少辣,可能係因為醬汁,好啱送酒食。不過呢個建議要快啲食,如果放得耐咗,啲玉米片會好快淋。其實我哋仲叫咗一份沙律,不過好似叫得太多嘢😳,沙律又係好大一碗,好啱解辣食🤣,因為玉米片都真係有啲辣。

芝士菠菜墨西哥酥餅($1️⃣3️⃣8️⃣)

炸魷魚($1️⃣2️⃣8️⃣)

金明蝦墨西哥脆玉米片($1️⃣3️⃣8️⃣)

係尖沙咀做完Facial同朋友周圍行想搵間Chill d地方坐低傾下計,搵到【8Five2 Restobar】依間墨西哥菜酒吧餐廳🇲🇽,係門口都聽到一系列勁歌,環境真係好Chill😌~好在早咗d食飯,未夠8pm 已經全場爆滿!🥗墨西哥牛肉玉米餅沙律 $138第一次食墨西哥菜,想試下墨西哥式沙律,上枱超驚喜!衝擊味蕾,酸帶微辣蕃茄加上乳酪混搭鹹芝士、甜味紅石榴、牛油果、香濃牛肉,食完碟沙律都飽飽地🌮墨西哥卷餅(辣椒蝦) $148依個卷一食枱我同我朋友係呆咗,原因係估唔到卷餅入面係包飯?同我地叫果碟西班牙海鮮飯d飯基本上一樣,好似重覆食多次飯咁,係多咗塊卷餅。配料有蕃茄醬同洋蔥醬,醬料真係好加分,超級惹味,如果有出醬我一定買!🦐西班牙海鮮飯 $1988Five2 Restobar 西班牙海鮮飯偏向蒜味+牛油味,同以往食開重蕃茄味嘅西班牙飯味道有d分別,但都好惹味,而海鮮有青口、蝦、帶子粒加上蒜香牛油味好開胃,略嫌細碟咗d,大碟d更開心🍍Big Bang $88白鴿造型杯打卡一流,我都影咗幾張相先飲,入口係芒果+菠蘿味,酸酸甜甜好清新,見到好多人都叫依杯mocktail,我估隻杯佔好大原因📍

🥗墨西哥牛肉玉米餅沙律 $138

2022-10-06
  • Big Bang
  • 墨西哥牛肉玉米餅沙律
2022-10-05 82 浏览
🐮Mexican Beef Taco Salad $138顏色豐富材料超級多有炒香咗牛肉碎 牛油果 車厘茄 沙律菜同埋芝士碎少少扣分位係牛肉碎雖然炒過不過味道偏淡不過選用乳酪醬取代常見嘅沙律醬 感覺更酸爽清新都幾加分🍗Mexican roast chicken $188有半只雞完整上枱 超級吸睛肉質都幾嫩滑而且保持到肉汁又唔會太油膩膩醃料均勻味道鹹中帶微微辣 仲食到濃濃嘅香茅味都有啲洋葱絲可以調味😚隔離堆成小山丘嘅係香料飯米粒比較長長尖尖有嚼勁食到啖啖洋蔥同蔬菜帶有蕃茄嘅甜味同少少煙燻味都會配埋個黃綠燈籠椒串燒🍄Garlic mushroom $48呢個真係超惹味而且份量都好大 雖然叫sides但絕對係一個主菜嘅份量xD食到底部會明顯比較鹹 所以就啱配翻沙律菜食🧅Onion rings $88炸物即叫即炸真係已經贏咗一半!因為每條都比較幼身所以食落特別脆口表面有一小部份撒咗啲調味粉就會帶微微辣
🐮Mexican Beef Taco Salad $138

雖然叫sides但絕對係一個主菜嘅份量xD
食到底部會明顯比較鹹 所以就啱配翻沙律菜食
Onion rings
🧅Onion rings $88
炸物即叫即炸真係已經贏咗一半!
因為每條都比較幼身所以食落特別脆口
表面有一小部份撒咗啲調味粉就會帶微微辣

Mexican roast chicken
Garlic mushroom
Onion rings
2022-10-04 37 浏览
总体是家挺好的墨西哥餐厅凯撒沙拉芝士给的很足玉米脆片脆片蘸酱我可以炫一盘炸鱼taco辣的很够味玉米芝士炸丸子芝士太多了墨西哥烤鸡为什么我吃到了冬阴功的味道,肉质也很柴,烤鸡不太好吃
总体是家挺好的墨西哥餐厅
fried  fish  taco

玉米芝士炸丸子
芝士太多了
墨西哥烤鸡
为什么我吃到了冬阴功的味道,肉质也很柴,烤鸡不太好吃
fried  fish  taco
2022-10-03 58 浏览
墨西哥脆玉米片(雞肉)🥙好豐富勁多雞肉,墨西哥片脆卜卜,可以撈埋雞肉一齊食,又可以點牛油果醬或者乳酪兩款醬,完全係墨西哥風味。西瓜牛油果伴羊乳酪🥗有牛肉、沙律菜、芝士等…原來沙律撈乳酪好好味,夾到不得了好食過沙律醬好多好多,一定要試👍🏻牛油蒜蓉大蝦🍤完全唔係港式風味,小小辣有d奶油味好正,蝦炸到連蝦殼都可以食埋。墨西哥柚子芝士蛋糕🍰比起一般芝士蛋糕,奶味比較重酸酸甜甜好好味。Hazelnut latte 🥤Cappuccino 🥤兩杯奶泡比較多,唔太甜好好飲。

2022-09-30
午餐
💜最近發現了一家在尖沙咀的寶藏墨西哥餐廳。與其說它是餐廳,也能說它是一家酒吧。這家餐吧十分的特別,整個佈置背景有綠色的綠植作爲背景,非常的摩登時尚,有種綠野仙蹤在森林中的感覺。❗️這家餐的生意真的非常的好,有人是專程來喝酒抽水煙,有人是來吃飯的,有人過來喝一杯,會點上幾個他們家的墨西哥小菜下酒🍺!我們是在晚上差不多七點鍾的時間去的,所以吃跟喝都一起,下面來分享一下我點了什麼好吃的和喝的。食物方面: ‼️牛油果🥑沙拉牛肉 這個沙拉一看就是屬於健康的顏色,綠色的牛油果配上紅色的番茄,再加上黃色的玉米,加上一些牛肉碎,還有一些蔬菜攪拌在一起,真的味道十分十分的好。墨西哥的獨特的乳酪奶醬爲這份簡單的沙拉增加了不一樣的味道。 💕墨西哥🇲🇽牛肉脆玉米片Beef Nachos第二個就是墨西哥裏面的招牌菜脆玉米片,這個脆玉米片,你可以選擇配牛肉還是雞肉,我們還是選擇了牛肉。我想喜歡墨西哥菜的這個肯定是必點的,也不用過多介紹。香脆的玉米片配上它獨特的奶醬汁,再加上牛肉碎,十分十分的好吃,配搭配喝雞尾酒十分絕🗯墨西哥烤雞 Mexican Roast C

食物方面:
‼️牛油果🥑沙拉牛肉

💕墨西哥🇲🇽牛肉脆玉米片Beef Nachos

墨西哥烤雞 Mexican Roast Chicken
這個烤雞有一點香草味,配上兩串小青椒解膩,非常的棒。它的分量真的非常的足,兩個人吃真的是夠夠的。除了半只雞,還配了一點點米飯。

💜飲品 Big Bang $ 88
Mango | Passion Fruit| Pineapple
這杯淡粉色的雞尾酒真的是超級可愛,它是用一個小鳥的杯子裝著,這樣的造型已經加分不少。它的口味酸酸甜甜,非常適合女生,有熱情果菠蘿🍍芒果🥭加在一起,這幾種水果絕配了‼️

平時中意喺尖沙嘴韓國街覓食嘅我最近發現喺後面嘅天文臺道竟然有間墨西哥菜🇲🇽 餐廳仲有outdoor 好適合週末嚟chill 吓~👯‍♀️🔸Mexican Beef Taco Salad HKD138 墨西哥牛肉玉米餅沙律超豐富嘅一大盤沙律🥗炒香咗嘅牛肉粒 配上粟米粒 牛油果 車厘茄 芝士 生菜 仲有秘製嘅蕃茄蓉 撈埋乳酪醬 比起平時嘅沙律醬 少咗一份油膩感 好refreshing 🌿🔹Chipotle Chicken Taco HKD142 辣子雞墨西哥玉米餅嚟食墨西哥菜點可以唔食Taco呢Taco包住沙律菜 雞肉絲 洋蔥雖然比想像中辣咗少少 但係辣中又帶點酸 非常惹味(每嚿Taco上面仲有粒青檸仔 仲可以中和返辣味 )🔸Calamari Frito HKD128 炸魷魚非常推薦嘅一款佐酒小食🦑即叫即整嘅炸魷魚外脆內軟 肉質彈牙炸皮偏薄身 忍唔住一嚿接一嚿另外仲有兩款醬汁提供 🔹Big Bang HKD88用咗雀仔造型嘅玻璃杯 啱晒用嚟打卡其實係芒果 菠蘿 熱情果 果汁打成嘅cocktail 呢個水果配搭真係正啊👏🏻🔸G.O.T HKD82雜莓汁加上lemona
平時中意喺尖沙嘴韓國街覓食嘅我

嚟食墨西哥菜點可以唔食Taco呢
Taco包住沙律菜 雞肉絲 洋蔥
雖然比想像中辣咗少少
但係辣中又帶點酸 非常惹味
(每嚿Taco上面仲有粒青檸仔 仲可以中和返辣味 )

🔸Calamari Frito HKD128

用咗雀仔造型嘅玻璃杯 啱晒用嚟打卡

🔸G.O.T HKD82
雜莓汁加上lemonade 嘅cocktail
酸酸甜甜 味道清新解渴

💬餐廳仲有好多款式菜式例如墨西哥捲餅/餡餅…都好吸引 有機會一定要再訪

人均消費💰約220/人

🚩8Five2 Restobar
尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
  • Mexican Beef Taco Salad
2022-10-01 83 浏览
星期四晚上未到七點,門口的bar area 已滿座,之後裡面的dining area陸續爆滿,疫情後真的好高興見到這個場景!餐廳的設計充滿心思,處處洋溢著墨西哥的異國風情。餐牌上繪有墨西哥圖騰和文化標誌,餐椅更模擬沙漠中的仙人掌。牆上壁畫由Barcelona artist @axecolourshk所畫,向墨西哥Diva級女星María Félix致敬,María Félix為1940/50年代拉丁美系電影最紅最美麗既女星之一。Mexican Beef Taco Salad $138鵝蛋型碟裡有碎牛肉、牛油果、石榴籽蕃茄、沙律蔬菜、芝士、酸忌廉,份量相當大,至少要二人share才吃得完。如果你點了其他辣的菜式,吃吃這個中和一下味蕾,是個非常好的選擇~Prawn Ceviche $138煙霧圓球呈上的presentation 很適合打卡,伴上微酸醬汁的蝦肉芽菜青瓜紫洋蔥粒堆成了一個小山丘,想不到前菜的份量亦很闊綽,煙霧後你會發現還有下層!(提示:吃到紫洋蔥會有點辣)Crispy Fried Fish Taco $142第一次吃炸魚tacos!大大塊的炸魚非常酥脆, 一定要趁熱吃! 吃前榨

Mexican Beef Taco Salad $138

Prawn Ceviche $138

Crispy Fried Fish Taco $142
第一次吃炸魚tacos!大大塊的炸魚非常酥脆, 一定要趁熱吃! 吃前榨一榨青檸汁,配上辛辣的蕃茄醬,這種風味獨特的酸辣實在好過癮!要吃得好就要點特別的,值得推介~

Churro Dulce de Lèche $78
香噴噴的肉桂味,脆卜卜的口感 ;
暖暖的churro,冰凍的朱古力雪糕;
適中的焦糖牛奶醬甜度,和微酸的藍莓。
簡直是極致平衡的絕配! 是為絕不可以錯過的甜品
Churro Dulce de Lèche

Churro Dulce de Lèche
2022-10-01 36 浏览
辛苦工作左成個星期就同朋友去搵啲好嘢食見到呢間酒吧又有嘢飲嘢食又唔錯咁就入去試一次🤩💎$120 Buffalo Chicken Nachos我哋叫咗一個雞肉玉米片做前菜玉米片嘅顏色超繽紛🤣第一次見😍好特別將玉米片點落唔同嘅醬度食好正🥳菜式仲有少少整溶咗嘅雞肉可以加埋落玉米片度一齊食有少少嘅辣味🤩好開胃.💎$148 Chicken Verde Burrito嚟到墨西哥餐廳緊係要叫卷餅🤣卷餅超級大個😍包住雞肉、米飯、唔同嘅醬汁同埋好有墨西哥風味嘅配料😍米飯粒粒分明好好食👍🏻份量好多🥳好豐富.💎$138 Lamb Mince Quesadillas10分推介嘅餡餅平時喺外面好少食到呢款餡餅仲要係配埋羊肉😍真係超特別成碟有成4塊餡餅都係大大塊夾住嘅羊肉份量都好多肉汁勁豐富🤩入面仲有少少其他配料一啖咬落去超正而且仲配有幾個唔同嘅醬一次滿足幾個願望🥳.💎$98 Mojito酸酸地嘅Mojito實在係經典之選🥳有好香嘅香檸味好易入口🤩.💎$98 Pink Colada呢杯Pink Colada嘅 vodka 係分開一支試管插喺旁邊好特別上面嘅冰係未完全用哂😍好靚vodka可以慢慢倒落去🤩好特別味道亦
辛苦工作左成個星期

有少少嘅辣味🤩好開胃
💎$148 Chicken Verde Burrito

嚟到墨西哥餐廳緊係要叫卷餅🤣
卷餅超級大個😍
包住雞肉、米飯、唔同嘅醬汁
同埋好有墨西哥風味嘅配料😍

上面嘅冰係未完全用哂😍好靚
vodka可以慢慢倒落去🤩好特別
味道亦都好香🥳幾好飲
2022-09-28 52 浏览
香港不少墨西哥🇲🇽餐廳, 舊同事推介尖沙咀嘅8Five2 Restobar !餐牌主打墨西哥美食:Nachos、Quesadilla、Burrito等,主菜就有扒類同海鮮飯;裝潢以半開放式設計,坐位特別開揚,微暗嘅燈光加上音樂陪襯,我地座bar枱都好有氣氛,好啱食飯傾計!🌽🌮雞肉墨西哥脆玉米片 Nachos $120店員介紹必點nachos,可揀配搭豬肉、牛肉同雞肉等,我地揀左buffalo雞肉,其他配料有牛油果醬、芝士、蕃茄等,粟米片香脆可口唔會太咸,雞肉配左自家製Buffalo醬香辣惹味!胃口大增!份量剛剛好!🍖燒豬仔骨BBQPork Ribs (half) $168豬肋骨出場超驚喜!超!巨!型!嘅豬肋骨外皮燒得焦香色澤鮮明!外皮帶點焦香,肉質鮮嫩肥瘦均勻有咬口,肉汁豐富肉味香濃, 油脂香而不膩!秘製醬相當惹味!跟左炸薯條好足份量,足夠兩個人share! 🍮Churro Dulce de Leche $68: 傳統煮法嘅西班牙油炸鬼,酥脆可口,肉桂粉香氣馥郁!配左朱古力雪糕一齊食,超夾超好味!🥤 Hazelnut shake $82 :飲品點左Hazelnut 朱古力shake賣相

🌽🌮雞肉墨西哥脆玉米片 Nachos $120

🍖燒豬仔骨BBQPork Ribs (half) $168

🥤 Hazelnut shake $82 :飲品點左Hazelnut 朱古力shake賣相吸引,朱古力味香濃唔算好甜~啱哂我口味!

8Five2 Restobar
地址📍 :尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
  • Hazelnutshake
  • Churro
  • 燒豬仔骨
  • 雞肉墨西哥脆玉米片
2022-09-28 37 浏览
真係好少食墨西哥菜呢間酒吧 除咗可以飲酒chill 吓仲有好多墨西哥菜式可以品嚐~今日就同fd子試吓呢一間雞肉墨西哥脆片呢個Nachos真係好正,底下有唔同顏色嘅Nachos,上面鋪滿醬汁同埋新鮮配菜~ Nachos 真係好脆,占咗醬汁同配菜,口感好多層次~ 真係好好食嘅前菜,食唔停~豬肉辣醬玉米餡餅呢個玉米餡餅係個捲捲黎,入面包住好多滿瀉既餡料~焗過既捲捲同面既芝士 都好香~抹茶紅豆蛋糕呢個蛋糕好好味,抹茶綠色,蛋糕香軟、綠茶味濃、口感軟綿,新鮮紅藍莓伴碟都好靚~分別嗌左 hazelnut latte n caramel latte, 中午醒醒神~
真係好少食墨西哥菜
呢間酒吧 除咗可以飲酒chill 吓
仲有好多墨西哥菜式可以品嚐~

今日就同fd子試吓呢一間

雞肉墨西哥脆片

豬肉辣醬玉米餡餅

抹茶紅豆蛋糕

2022-09-21
2022-09-26 758 浏览
雖然天氣比早幾日稍涼,但中午奪命嘅太陽依然熱力四射,行過一連串的韓國餐館街,嚟到呢間主打西班牙料理的餐廳,猶如「萬綠叢中一點紅」,二話不說直接揾個位醫肚仔,而且呢度地方夠晒闊落,最適合約埋三五知己去打躉~聽完店員推介,即刻嗌咗Nachos 玉米片同Quesadilla 芝士夾層酥餅 。首先係雞肉Tacos,就咁睇無論份量定係賣相,已經令人食慾大增!,玉米片有兩隻色,紅色同紫色,味道上沒有分別,最正係啲sauce,豆苗雞肉絲伴千島醬on top,香濃惹味嘅配搭,牛油果醬、奶酪醬就另上,食唔到太辣,可以伴酸奶酪緩一緩辣度,牛油果混合蕃茄、洋蔥碎粒,再一次豐富了視覺同味蕾。至於Quesadilla,好想講就咁食都好味道!美式黃芝士一咬起就拉絲🤩同蝦、青辣椒味道好夾,加上一旁捲芯菜絲、Buffalo辣椒醬(蕃茄辣汁)一齊食,為味道口感增添層次,如果怕辣唔緊要,奶酪醬十分解辣,而且奶味不重,對比濃厚辣味之下,竟然出奇地「fresh」,感覺幾特別。Seafood Mexican Paella 西班牙海鮮飯Paella必食的經典之作,海鮮部分有咖哩魷魚、魚柳和青口,蕃茄醬炒飯乾身,顏色均勻,粒粒分明

Seafood Mexican Paella 西班牙海鮮飯
Paella必食的經典之作,海鮮部分有咖哩魷魚、魚柳和青口,蕃茄醬炒飯乾身,顏色均勻,粒粒分明,易入口之餘,又不會多油,而且都有返咁上下鑊氣,係幾道菜式當中唯一不辣的,不負期望!

店員服務態度好,會經常留意需唔需要過嚟斟水,對於作為「水桶」嘅我嚟講十分貼心周到👍🏻
2022-09-26
  • 雞肉墨西哥脆玉米片
  • 青檸蝦墨西哥酥餅
  • Paella
2022-09-26 62 浏览
There is no love sincerer than the love of food 最近有朋友由美國遠到而來而佢間酒店就係尖東附近所以我地就book 左呢間餐廳為佢接風洗塵順便幫另一個朋友慶祝生日呢間餐廳嘅安排比較混亂我哋本身已經book咗但係好似都要喺門口等咗陣另外,因為我哋係用OpenRice book嘅關係一坐低就被告知我哋要叫人頭mains 即係每人要叫一個main from main menu由於我地一行5人其中2男3女女士既食量有啲細嘅關係我哋最後每個人都食到勁飽因為calamari 係sides not mains 我哋最後叫咗六樣嘢食一坐低就梗係叫咗嘢飲先一杯好似係熱情果沙冰啲friend定芒果 已經唔記得了因為啲飲品都冇乜特別所以就冇太大嘅記憶點Nachos! 推薦!幾好味!不過啲nachos 好快淋要快食Pulled pork Quesadilla 好食!可encoreBBQ Pork ribs Not recommended! 可以唔使試,麻麻哋我覺得煮得唔夠淋 不過呢個係我個人喜好想試嘅朋友都可以叫下Chipotle chicken tacos!!!
最近有朋友由美國遠到而來
而佢間酒店就係尖東附近
所以我地就book 左呢間餐廳為佢接風洗塵
順便幫另一個朋友慶祝生日
呢間餐廳嘅安排比較混亂
我哋本身已經book咗但係好似都要喺門口等咗陣
另外,因為我哋係用OpenRice book嘅關係
一坐低就被告知我哋要叫人頭mains
一坐低就梗係叫咗嘢飲先

一杯好似係熱情果沙冰啲friend
定芒果 已經唔記得了

因為啲飲品都冇乜特別所以就冇太大嘅記憶點

Nachos! 推薦!幾好味!
不過啲nachos 好快淋
要快食

Pulled pork Quesadilla
好食!可encore

BBQ Pork ribs
Not recommended!
可以唔使試,麻麻哋
我覺得煮得唔夠淋 不過呢個係我個人喜好
想試嘅朋友都可以叫下

Chipotle chicken tacos!!!! Recommend!
好好食!

Calamari 正啊 外脆內軟
咬落勁脆而且
啲炸粉係冇同舊魷魚分開㗎
食到尾都有味
暫時今年係香港食過最好食嘅calamari
必食!
2022-09-25 54 浏览
朋友介紹,於是就去了這一間852酒吧食飯。雞肉墨西哥卷,融合了亞洲特色,加入飯令到成個墨西哥卷好full,好飽肚。味道充滿中東的香料味,雖然飽肚但是忍唔住食完。牛肉taco,比我想像中的Taco不同,上碟的時候有很多汁如圖,整體好rich,都係好飽肚😅cocktail 有很多選擇,普通cocktail 到signature都有,點了個有berry 的(抗氧化😂),不太甜很清新。會有下次,不過要留肚,以酒吧來說,食物比我想像中有心思。
朋友介紹,於是就去了這一間852酒吧食飯。

會有下次,不過要留肚,以酒吧來說,食物比我想像中有心思。

2022-08-10
2022-09-21 59 浏览
呢間墨西哥酒吧非常有格調環境昏暗 座位尚算闊落 好有情調啱曬情侶或者一班朋友嚟Chill下Buffalo Chicken Nachos 雞肉Nachos $138面頭有一大堆唔同嘅配料酸瓜等 顏色繽紛賣相吸引 然後就係淋上醬汁嘅雞肉 雞肉撕開咗好似手撕雞咁醬汁酸酸甜甜 食到下面愈食愈辣 好惹味Nachos好香脆 配搭兩款醬料分別係牛油果醬同酸忌廉醬 好開胃Seafood Paella 西班牙海鮮飯 $198海鮮飯啲飯粒好好食 有一種獨特嘅飯香味 咬落好彈牙 而且調味調得好好味道有層次海鮮份量都頗多除咗有青口仲有魚肉同埋雞肉 口感豐富Churro Dulce De Leche $78金黃色嘅Churro表面淋上朱古力醬 食落甜而不膩外皮非常香脆入面煙煙靭靭 肉桂味好香仲配有朱古力味嘅雪糕 好滿足Jalapeño Paloma $108杯野嚟到成個橙咁好搞笑飲落酸酸甜甜 好香生果味 有少少tequila酒精感 但tequila嘅香味好濃 女仔都啱飲

呢間墨西哥酒吧非常有格調

金黃色嘅Churro表面淋上朱古力醬 食落甜而不膩
外皮非常香脆入面煙煙靭靭 肉桂味好香
仲配有朱古力味嘅雪糕 好滿足

Jalapeño Paloma $108

杯野嚟到成個橙咁好搞笑
飲落酸酸甜甜 好香生果味