2019-09-20
同事今日帶我來呢度食Lunch,因為上次經過時覺得都幾多人排隊同幾平下,所以同事今日就來試下。😊😊來到餐廳,門口己經有唔少人排隊,不過應該大部份都係等外賣,因為堂食同外賣都相差$5-$10 。。好在等左一陣就有位了。✌🏻✌🏻✌🏻點餐時本身想叫鰻魚汁海鮮炒意粉。。但Sorry Sold out~~😭😭😭 最後轉左叫葡汁豬扒火煺扒飯,同事就叫左肉餅飯,京都豬扒飯同芫茜皮蛋豬肉湯飯。。well,全部都係豬🐷🐷🐷😂😂😂. 個餐仲包左湯同飲品的。個湯一來到就見到南瓜雪耳湯,顏色對辦,但飲落。。。。得鹹味,無南瓜味,同事話係味精,其後我先知真係好多味精 (下文解釋),我飲左2啖無飲到,同事們都一同停手了。。。。🤮🤮🤮第一個來既係同事既湯飯,一來到佢己經話啲肉味好奇怪,我地一班同事安慰佢,可能係因為雪藏豬肉啫,而家啲豬貴嘛。。。。之後到同事個京都豬扒。。個賣相okay,一食落佢就話唔新鮮。。。我地都係嗰句,可能用雪藏豬啫。。之後到我個葡汁豬。。um.....我終於明白同事既意見。豬扒無肉味,而且用得太多鬆用粉,只係用啲葡汁cover個味。。。唔只唔得,係勁難食🤮🤮🤮 為食如我都食唔落。。🤦🏼♀️🤦🏼
第一個來既係同事既湯飯,一來到佢己經話啲肉味好奇怪,我地一班同事安慰佢,可能係因為雪藏豬肉啫,而家啲豬貴嘛。。。。之後到同事個京都豬扒。。個賣相okay,一食落佢就話唔新鮮。。。我地都係嗰句,可能用雪藏豬啫。。之後到我個葡汁豬。。um.....我終於明白同事既意見。豬扒無肉味,而且用得太多鬆用粉,只係用啲葡汁cover個味。。。唔只唔得,係勁難食🤮🤮🤮 為食如我都食唔落。。🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ 但係奇蹟發生了,同事個肉餅飯佢話好好食,而且覺得佢用新鮮豬。。。😱😱😱😱😱 仲叫我地下次可以試下,我話,下次?不了。。😒😒😒
食完返到公司半個鐘左右,我起。風。癱。😱😱😱😱😱 我本身對味精敏感,唔太多都仲okay,一多味精就起。。所以我知應該好重味精下。😭😭😭