2019-01-24 111 浏览
食完晚飯仲想揾個地方坐下,傾下計。係旺角嗰頭食飯,想係附近揾個地方,朋友介紹太子有間甜品店唔錯,就去試下!呢度嘅裝修幾靚,好有中國feel,好靚好有feel!!有燈籠裝飾!入到去,會有茶可以俾你自己斟茶。啲茶幾好飲甜品嘅選擇好多,似係台灣傳過嚟嘅,好多黑糖嘅甜品,今次就揀咗個牛奶布甸,個牛奶布甸味道唔錯,係淡淡嘅牛奶味,清清地,幾好!畢竟食完飯再食,太甜就會好濟,所以呢個清清地嘅甜品就好啱喇!食完仲可以繼續嘆住茶傾計!
入到去,會有茶可以俾你自己斟茶。啲茶幾好飲

食完仲可以繼續嘆住茶傾計!
2019-01-21 125 浏览
食完飯,友人推薦食這一間甜品店,位置比較偏,友人都食過有9次,説的是兩年才食到9次,地理位置可以説—不説不知,友人更笑説,平時食都是下午到來,很少人,不知餐廳可以做多久,今次晚上來光顧,人流就比較多同熱鬧,友人見到此場面才放下心頭大石。餐廳的甜品都比較不太甜,材料比較新鮮友人點了以下這個,好食(相片由友人提供,謝),友人成日比較有眼光,選擇的都比較好食,所以下次都係跟著友人點好了,免得自己後悔點錯食物,今次友人點的抹茶布甸都令人一食難忘!

餐廳的甜品都比較不太甜,材料比較新鮮
抹茶布甸
抹茶布甸
  • 雪糕紅豆綠茶布甸
同屋企人食糖水,叫咗幾款share,問店員可唔可以畀幾隻叉我哋share,點知個答案係:「我哋無多餘嘅叉」,其實,如果因爲未洗得切,畀唔到我哋無問題,但係態度真係可以好少少。最後問多兩次,先至成功攞到兩隻叉,四個人用三隻,唔緊要我哋將就一下。其他糖水味道係正常嘅,但係「黃金丸子白雪卷」一放入口,我第一次食丸子係有酸宿嘅味道,問店員話嗅到有酸嘅味道,無沾過任何芒果汁㗎喎,店員只係好肯定答:無可能,丸子係唔會變壞! 第一次聽有人答嘢食係唔會變壞,態度唔特別好唔緊要,不停話佢哋幾位店員食都覺得無問題,咁我亦都唔會無啦啦要開聲問個甜品係咪有問題ga⋯真心好失望,我諗如果下次喺太子呢便食甜品,我唔會再嚟呢間食,亦唔會推薦朋友食呢一間。

2019-01-15
$40 (宵夜)
2019-01-17 106 浏览
今晚早食晚飯,於是就在附近找甜品食。這家招牌醒目,一眼就看到,所以就揀佢。由於坐近廚房,一坐落就見到廚房裡嘅姨姨逐粒逐粒咁處理芋圓、地瓜圓,見佢咁用心做,所以我地都點咗相關嘅糖水…~ 熱鴛鴦豆花+手工芋圓地瓜圓+紅豆+薑汁黑糖水 ~ 黑糖地瓜薑汁雜錦圓糖水果然冇跌眼鏡,粉圓Q彈,帶有芋頭或地瓜味道,好食! 這家店唔係賣花巧野,比較樸實,所以價錢不貴,又可以自選併出想要嘅糖水,確係唔錯。順帶一提,店內有熱茶供應,以自助形式,食完糖水可以嘆返杯茶。
今晚早食晚飯,於是就在附近找甜品食。
這家招牌醒目,一眼就看到,所以就揀佢。
,所以我地都點咗相關嘅糖水
~ 熱鴛鴦豆花+手工芋圓地瓜圓+紅豆+薑汁黑糖水
~ 黑糖地瓜薑汁雜錦圓糖水
果然冇跌眼鏡,粉圓Q彈,帶有芋頭或地瓜味道,好食!

2019-01-17 102 浏览
🔅🔅🔅早幾日話好想食芋圓剛好今日食完車仔麵~附近有間唔錯既甜品鋪出名主打係台式手工芋圓根本就係為我而設架😆😆🔹門面招牌好有古典味道設計風格係古舊客棧原來天花掛滿燈籠🏮一紅一黃超有格調🔸甜品款色好有多種養顏養生或香港特色花膠燕窩燉奶小食都齊仲有自家製熱花茶任飲呀🔹<彩虹綜合圓仙草涼粉> 懶人最啱揀預先配搭好既款彩虹色綜合圓共有五種類香芋地瓜綠茶芝麻紅豆份量都幾多又有煙韌最喜歡配仙草涼粉滑劣劣椰奶又香值得推介呀👍🏻🔸<薑汁黑糖水仙草涼粉 配- 手工芋圓地瓜圓> 以為係普通薑汁錯啦!係薑汁沙冰薑汁配涼粉夠曬滋潤仲有好多紫米藏在碗底紫米煮得好煙韌且有咬口當冬天想潤潤乾渴既喉嚨👀記得加👉🏻薑汁喇💯🔹<總結>最愛涼粉芋圓大推✨✨✨🔅🔅🔅📍227甜棧 (太子)太子花園街246號地下B舖
🔅🔅🔅
早幾日話好想食芋圓
剛好今日食完車仔麵~
附近有間唔錯既甜品

<總結>
最愛涼粉芋圓
大推✨✨✨
🔅🔅🔅
📍227甜棧 (太子)
太子花園街246號地下B舖
2019-01-14 85 浏览
其實係甜棧開既時候就一路間中食下,印仔都儲完好幾張。星期六10點幾經過,都仲係人頭湧湧(明明食物質素已下降、但無better alternative 都無計🙈),不過兩個都唔洗等位既。嗌左彩虹綜合圓仙草涼粉($40)同鮮奶燉蛋白($35)。是日自斟茶係菊花鐵觀音,正既次次都食完甜水飲杯茶無咁甜。芋圓感覺都係一般,份量以呢個價錢黎講少貴。燉蛋白就基本上係膽黎既,水準都唔會飄忽,實好食既、最緊要夠晒滑。
彩虹綜合圓仙草涼粉
鮮奶燉蛋白
2019-01-12
$37.5 (宵夜)
鮮奶燉蛋白
2019-01-12 81 浏览
在太子花園街飯局後,有好處成條街有好幾間甜品鋪,我們選了《227甜棧》來試一下,整體價錢我覺得偏貴,不過款式也算多,裝修方面也比這條街的另外幾間好,我們點了六款甜品來試,全部也可以,但沒有特別好的。
2018-12-22 109 浏览
Overall: 🌟🌟🌟Environment: It was cozy environment, very much like home. At night, there were a lot of people just siting there and chilling. Service: the service was friendly. They are always willing to answer questions and give any suggestion. Taste: Basically they have 2 different types of dessert. One is create your own dessert, and the other is ordered from the menu. Personally I have been going to this dessert place for a while. I like them both. They also provide free tea. Make your own des

Overall: 🌟🌟🌟

Environment:

Taste:

Make your own dessert- u can pick what type of base u like, then topping and the syrup. In general, their desserts are really healthy. I can taste that it is very similar to homemade dessert. Not like other places where they put food coloring or add alot sugar. Base - they have soy bean pudding or herbal jelly ( both of them are pretty nice ).

Topping- red beans, green beans, Loogan, green tea jelly, Mochi, etc...
Syrup- black sugar syrup, ginger black sugar syrup,etc...

Mango all around- it taste okay. Nothing special to mention. Basically it is coconut sago base with mango and “around/circle” shapes of dessert put together.

Price- between $30-$50/ each person

4 🌟- highly recommended, definitely come back again.
3 🌟- fair, can try it out.
2 🌟 - okay, needs improvement. Nothing special but can give it a shot.
1 🌟 - it can be improved, you are not missing out.
Mango  all  are  round
Mango  all  are  round
2018-12-20 121 浏览
5/10.A perfect night 點會小得食糖水呢個環節?上網搵到呢間糖水舖好似幾有特色就黎試下啦!門面裝修幾特別,單靠個style 就知係中式糖水,經過都有機會入去試一試。今次試試個熱花膠燉奶。。唔。。🤔🤔上菜時已經唔熱,加上燉奶冇奶味。。成碗真係唔係好得☹️👎🏻再黎木瓜燕窩燉奶。。唔。。🤔🤔哇!真係同上碗燉奶分別好大!🤩木瓜奶好甜,雖然燕窩唔係好突出但係整體黎講係好味😋可惜只試左兩款糖水但係其一已經令人實望😢可見水準太飄忽啦。
5/10

原隻木瓜燉燕窩

可惜只試左兩款糖水但係其一已經令人實望😢可見水準太飄忽啦。

$60 (宵夜)
2018-12-16 177 浏览
甜住養身配合甜棧一詞,連店鋪裝修亦都跟客淺無異內𥚃牆身以紅色為主,配以木枱椅及中式紅色大燈籠,用膳體驗滿分花膠燉鮮奶蛋白($51)燉鮮奶就試得多,但配花膠就第一次,不禁一試。花膠切碎加幾粒杞子,再送一口甜甜的鮮奶蛋白,夠創新,不錯有咬口的配搭。原隻木瓜燉燕窩($69)木瓜熟而清香甜,若單食中間椰奶及燕窩,會感到椰奶味有重而非常甜。相反,若連同木瓜一齊食,味道就剛剛好。總結,連食甜品都可養身,抵讚
甜住養身

配合甜棧一詞,連店鋪裝修亦都跟客淺無異

花膠燉鮮奶蛋白($51)

花膠燉鮮奶蛋白

原隻木瓜燉燕窩($69)

總結,
連食甜品都可養身,抵讚
$60 (其他)
花膠燉鮮奶蛋白
2018-12-12 73 浏览
其實今次唔係第一次食227甜棧,我諗我都食過大約6-7次鐘意佢既原因係因為養生,第一次去食係見到雜誌介紹,餐牌上有好多款養生甜品,但我次次去都係食自己選擇配料既豆腐花有十幾款配料可以自行選擇,每款都寫上唔同既功效,可以按自己既喜好兩款配料$31,四款配料就$38我今次選擇了紫米,桂圓,芋圓,山藥配薑汁黑豆腐花如果薑汁味可以再濃返少少,同埋豆腐花既份量再多返少少就完美喇因為都要成$38一碗,份量略為少另外,佢仲會免費提供熱茶供應,同朋友食完飯再去呢到坐下都係一個唔錯既選擇!
其實今次唔係第一次食227甜棧,我諗我都食過大約6-7次
鐘意佢既原因係因為養生,第一次去食係見到雜誌介紹,
兩款配料$31,四款配料就$38
我今次選擇了紫米,桂圓,芋圓,山藥配薑汁黑豆腐花
因為都要成$38一碗,份量略為少
2018-12-04
$38 (宵夜)
2018-12-12 76 浏览
星期六的晚上比平時早了一點吃飯, 在旺角的街頭上漫步, 見時間尚早便找個糖水店坐坐吃吃。 剛在花墟買完花便看到這間227甜棧, 適逢天氣轉涼,吃個中式糖水就再適合不過了店內有個自助茶水站,食客可以按需要自己斟茶。 今天的茶是菊花鐵觀音。本人比較鍾意吃紅豆沙,又喜歡芋圓,番薯芋圓紫米紅豆湯正正就是我最想要的糖水了不知道是不是這個糖水比較少人叫,所以製作時間頗長, 紅豆湯是非常熱的, 用匙羹"不"起每一羹都有芋圓,紅豆煮得非常夠淋夠爛,有少許起沙的狀態,配搭紫米,甜度和口感都非常好! 芋圓食落煙韌有彈性,令人想起台灣九份的味道 冬天吃上這個糖水,一股暖流衝向身體內,十分感動

地瓜芋圓紫米紅豆湯

芋圓食落煙韌有彈性,令人想起台灣九份的味道
冬天吃上這個糖水,一股暖流衝向身體內,十分感動

地瓜芋圓紫米紅豆湯
2018-12-11 38 浏览
近排天氣開始轉涼,突然好想食糖水,就黎到呢間食芋圓。叫左個黑豆腐花配綜合圓,雖然豆腐花唔係黑色,不過食落有黑芝麻味,好特別。綜合圓有齊所有味道,睇上去好似份量唔多,但食下去又會覺得足夠。每粒綜合圓都有不同味道,但始終最好食都是原味,有台灣九份既味道,即時暖入心。
近排天氣開始轉涼,突然好想食糖水,就黎到呢間食芋圓。

2018-12-08
$35 (宵夜)
2018-12-08 58 浏览
睇門面好似好正咁,就入左去試。點知又貴分量又少,重點係貴又唔好食。我叫左個花膠海底椰燉雪梨,我食完之後覺得廚房真係即叫即整!首度,我會飲得出真係糖水(將糖溶入水嘅感覺),雪梨食落係硬嘅(應該切無耐擺入去)。花膠食落認真膠,唔講笑。咁請問咩係燉?另有,佢個menu啲相真係呃得係人。叫左個彩虹綜合圓仙草涼粉,份量只有半碗都無!真係嚇死寶寶,芋圓好少。大家可以想像一下。我都有叫糖不甩三食!跟本唔值呢個價錢,唉!真係...
我都有叫糖不甩三食!跟本唔值呢個價錢,唉!真係...
2018-12-05
$80 (宵夜)
2018-12-02 71 浏览
平時食糖水都好少去到太子呢啲位置,因為其實比較平等僻,附近都冇乜野行,今次去開呢頭見到咁多評分就諗住嚟試吓啦。見到餐廳嘅裝修都比較中式風味,所以選擇都幾中式/台式,好少生果糖水嘅選擇,不過中式得來又有d fushio。不過去到已經聽到好多嘢都賣晒,所以揀咗好耐先揀到食物,最後就叫咗個黑糖仙草芋圓,就咁睇已經覺得好齋,不過味道都OK嘅。另外叫咗個養生牛奶布甸,賣相都幾好,同埋第一次食台式配料配牛奶布甸,都幾得意。🤔