2013-01-18
跟上述那位食評家一樣, 本人也是在灣仔上班. 就在上星期見它新開張及名星仔開嘅, 嗰朝早咪即管試下早餐囉. 普通早餐已比一般茶仔貴 ($28, 如轉波蘿包仲要另加$8) . 點知惡夢開始了 1) 杯奶茶得八成滿, 好小家相 , 但算啦 ! 杯子油淋淋, 都算! 賣相一睇知唔掂, 飲埋更慘烈, "澀" 口又稀, 完全唔滑 ! (2) 塊厚多士又凍, 又硬, 牛油楂到好嘔心. 總之係硬到整唔開, 忍唔住叫換 ! 唉....(3) 所謂"招牌千層炒蛋" 扮卓頭, 其實不知所謂 ! 老蛋硬實實, 又唔係即炒, 頂多暖暖哋....唉(4) 大家想象下囗感似橡膠嘅通粉會係點嘅 ?!實在令我太嬲了! 你賺到我$28又有何用呢? 往後想找人光臨也難了, 起碼我已傳遍同事此經驗. 真無奈, 因本人視早餐是很重要的. 從未試過早餐可以食淨咁大份, 激氣到不得了. 好釆當時剛坐低的兩母女, 見我食淨咁大份早餐時, 仲識問我係咪唔好食? 本來, 那位媽媽預備叫$48嗰個早餐比自己. 最後, 嚇到走人. 因我說行前少少嗰間 "牛XX" 或街市附近的好吃過它多多倍. 總算幫咗呢兩位客.家陣個個名星都話進軍飲食
(1) 杯奶茶得八成滿, 好小家相 , 但算啦 ! 杯子油淋淋, 都算! 賣相一睇知唔掂, 飲埋更慘烈, "澀" 口又稀, 完全唔滑 !
(4) 大家想象下囗感似橡膠嘅通粉會係點嘅 ?!
家陣個個名星都話進軍飲食界, 唔該揾班好嘅廚師班低先啦, 咪害人啦! 我同事話 "早餐都可以差的話, 它都好難生存下去. 嗰位明星仔老闆, 希望你可以睇到呢個食評, 曰後可以幫助你作改善. 又奇怪的是, 難道你没進行試食嗎? 若然也過得你的話, 我諗你要求真低. 你應和廚師們去幫襯下人家的食物, 這樣你便知道原來你們的是這樣難吃. 再者, 你收呢個價錢, 我選擇上市不久的"翠X", 至少他們的早餐是十分有保证!
你這間店, 就算不收我钱, 我也不想吃. 上述經驗全無騙你們, 請小心決定你是否光顧它.
最後, 附上本人餘下份量的相片