2019-10-15 1305 浏览
灣仔開咗間新餐廳,係灣仔放工嘅我地就一齊去chill下☺️☺️佢地有outdoor,仲有商務宴會廳同私人宴會廳,其中一個仲有得打麻雀同唱K😍 我地未齊人就去outdoor 坐低飲杯mocktail 再加2個送酒小食,chill住等❤️🍀 Mocktail佢哋有 mocktail同cocktail,仲可以揀凍或者熱,調酒師會根據當日嘅食材調配,好特別!👍🏻🍀 椒鹽鮮魷 ($88)魷魚好新鮮而且完全唔會韌,炸到好酥脆,好味!!!😋🍀 龍袍烤豬脾 ($238)半肥瘦嘅豬脾烤得好香脆,而且唔會乾,送酒一流🤤🤤同事們到齊就可以去食正餐🍀 龍太子泡飯 ($298@人)預熱個石鍋之後加入白飯、香蔥、龍蝦同龍蝦湯,最後加入脆米烹調煮緊果陣,成間房都好香🤤🤤每人仲有半隻龍蝦,爽口彈牙👍🏻個湯底好鮮甜,脆米煮完後依然好香脆,加埋飯粒有2種口感,非常推介❤️🍀 艷火妙醬煀牛尾 ($368)淋上玫瑰酒係石頭,再點火燒一燒,有得食又有得睇☺️牛尾非常腍滑,而且煮得好入味😋🍀 濃湯鮮茄泡羽衣甘藍 ($168)爽脆嘅羽衣甘藍加上鮮茄味嘅濃湯,甜甜地又幾好食🍀 蟹肉石盤炒燸米飯薄煎 ($218)蟹肉大大塊,而且份量都唔少仲有飯

🍀 Mocktail

🍀 椒鹽鮮魷 ($88)
魷魚好新鮮而且完全唔會韌,炸到好酥脆,好味!!!😋

🍀 龍袍烤豬脾 ($238)
半肥瘦嘅豬脾烤得好香脆,而且唔會乾,送酒一流🤤🤤

同事們到齊就可以去食正餐

🍀 龍太子泡飯 ($298@人)

煮緊果陣,成間房都好香🤤🤤

每人仲有半隻龍蝦,爽口彈牙👍🏻

🍀 艷火妙醬煀牛尾 ($368)
淋上玫瑰酒係石頭,再點火燒一燒,有得食又有得睇☺️
牛尾非常腍滑,而且煮得好入味😋

🍀 濃湯鮮茄泡羽衣甘藍 ($168)
爽脆嘅羽衣甘藍加上鮮茄味嘅濃湯,甜甜地又幾好食

🍀 蟹肉石盤炒燸米飯薄煎 ($218)
蟹肉大大塊,而且份量都唔少
仲有飯焦,食落勁香口,好味道😍

🍀 楊枝甘露
濃郁嘅芒果味👍🏻食埋甜品勁滿足❤️
2019-10-08
工作壓力大,社會氣氛緊張,最佳既減壓活動莫過於係食餐好,尤其係食最貼近自己口味既中式粤菜,對喜歡烹飪既我,最好既學習方法就係親身去品嘗裝潢華麗既龍袍位於鄰近會展既灣仔商業區,友人係VIP會員,可以進入使用露天既部份,場地環境一流夠晒chill out, 一路食一路吹水不亦樂乎龍袍烤豬脾超美味香脆,唔開始食一睇就已知係超高質,另外千絲蘿蔔酥同椒鹽鮮魷係遠超一般酒家既級數,尤其蘿蔔酥鬆軟無比同做型非常精緻,涼拌秋葵亦美味坐左陣入返餐廳繼續食,招牌菜龍太子泡飯用超鮮甜既龍蝦湯泡製,加上炸得香脆既脆米,可能係我食過最美味既泡飯。艷火妙醬煀牛尾,煮到淋透既牛尾非常入味,加上出碟前用酒點火令牛尾吸收酒香,但卻不用落酒烹調以免影響味道,普通家庭好難係家中做到既烹調方法濃湯鮮茄泡羽衣甘藍,第一次食用上湯煮既羽衣甘藍,出奇地原來咁夾,上湯清甜,令本身偏粗質既羽衣甘藍變得易入口,口感咬口好好,非常驚喜蟹肉石盤炒糯米飯薄煎係全晚既重點,糯米飯本身已經好惹味,還要煎香至出飯焦,加上了蛋漿煎起嚟更香,糯米飯面係鮮拆既蟹肉,整碟菜式係極品既級數,絕對一定要試既強力推介最後濃厚既楊枝甘露係完美既結尾,質素超高既一餐

最後濃厚既楊枝甘露係完美既結尾,質素超高既一餐,但價錢不算非常高,以質素同環境來說價錢只係算中高,商務飯局或宴請親友係一流既選擇

2019-10-13 296 浏览
近期政局動盪,情緒低落,消費意慾大減下市面也蕭條。其實更需要一些良朋美食互相圍爐取暖一下。朋友建議到其工作地區的低調時尚新派中菜相聚, 旺中帶靜極安全,保證不用帶防毒面罩出入,哈我一口答應!等齊腳期間,一行幾人出去餐廳寬敞的戶外用餐平台吹吹風也吹吹水,初秋晚上微風吹拂,伴以柔和燭光, 抬頭華燈依舊, 感覺卻彷如隔世。啊!極需要美食安撫一下!本人非好酒之徒,來一杯以cranberry juice 加梳打水的mocktail 最適合不過。配上用lemongrass 水浸製的葡萄, 紅粉菲菲的賣相, 微酸微甜微香,是「 約會」的感覺,Let's date with the night ! 再來幾款小食開開胃,印象最深的是「蘿蔔絲酥」, 做到千層皮不難, 但坊間做的都比較厚皮又 肥膩。 這裏做的酥皮很薄,僅足夠包裹著蘿蔔絲餡, 一口吃下酥皮極香,似有混入牛油提升味覺層次。 蘿蔔絲餡十分清爽細嫩, 沒有加其他無謂的配料, 非常純粹精煉的一道小吃。而避風塘風味的炸魷魚亦辛而不辣, 沒有一浸濃厚的油氣, 不影響胃口。再來是燒豬手, 似一道德國菜, 但肯定豬皮做得更脆更鬆化, 內裏保持肉汁鬆軟的口感,

等齊腳期間,一行幾人出去餐廳

再來是燒豬手, 似一道德國菜, 但肯定豬皮做得更脆更鬆化, 內裏保持肉汁鬆軟的口感, 配上芥辣及蜜汁吃, 忽然有種節日的溫馨。

齊腳轉場入返室內,就正式試試這裡的招牌秋冬菜。 先來個「龍太子泡飯」, 龍蝦淆製的湯底十分濃郁鮮味。 泡飯是白飯加脆米,兩種雙重口感互相輝映。最神奇係脆米浸入湯一段時間依然能保持脆口, 廚師的功架盡現!

「虎皮椒扣牛尾煲」亦是另一心思菜, 堪稱色香味俱全。 上臺之前灑上玫瑰露點火, 為菜式提提溫, 而在火焰中揮發的玫瑰露, 除了視覺效果之外,亦為一室帶來酒香。 虎皮椒微辛不辣, 能提升了牛尾的鮮味與層次, 完全不需要複雜的香料配搭, 這樣簡單便可以保持了牛尾的原汁原味,正!

另一驚喜之作,是這道鮮拆蟹肉煎糯米飯。 從未吃過煎的糯米飯 , 這可是一種傳統菜式,當代演繹的經典之作。 在本身充滿臘味油香加葱香的基礎上加蛋一煎, 令到所有材料的味道更能發揮出來, 外面脆脆微焦的口感, 與內裏軟軟糯糯的口感, 形成強烈對比, 再加上鮮拆蟹肉的鮮甜, 這個充滿創意與奢華的菜式完全是將中菜提升到另一個層次!

2019-10-11 208 浏览
裝修華麗 花心思 裏面乾淨舒適 老闆話空中花園後面有盡攬夜景 食物都唔錯架 我最鐘意鮑汁鳳爪!新疆棗皇糕男朋友特登叫咗個棗皇糕比我食 話對女仔身體好又知我鐘意食甜品 嚟到果然冇失望 作為芋圓控 棗皇糕嘅煙韌口感絕對滿足到我 甜度恰到好處鮑汁鳳爪鳳爪就食得多啦 但呢個真係未試過 鮑魚汁浸住鳳爪 比平時更加入味 出乎意料之外咁好食蛋白杏仁茶中式甜品點少得暖暖香滑蛋白杏仁 口感細緻 好似仲會有美肌嘅功效推介大家去食啊!

新疆棗皇糕

鮑汁鳳爪

蛋白杏仁茶
推介大家去食啊!
2019-10-10
社會局勢不安定,難得有空相約一眾港島中區工作的好友,危境中也要到見見面舒乃緩一下沉重心情,來到鄰近灣仔碼頭的一間中菜高級餐館,龍袍場內裝修華麗,由燈光佈置到紅酒櫃也細緻整潔,在既空間感充足又乾淨簡潔的中菜館中,預料不到晚上店外的空中花園庭園還加了一份情調浪漫感,這個場地如果是舉行證婚婚宴也非常合適。兩位友人交通受阻關係,未齊人又悶悶地,其餘友人提議試一下餐廳特設的酒吧部,點了杯 Red Jazz$68味道豐富,Mix with Lemongrass&Green grape Syrup, Cranberry juice, Soda Water.有Mocktail 當然要有前菜小食解口痕,涼拌秋葵 $68我最愛的秋葵混上麻醬作調味,餐廳用上較幼嫩的秋葵吃上更滋味。椒鹽鮮魷$88紅紅的椒鹽蓋著彈牙鮮魷,友人點了cocktail 要來送酒的確一流。千絲蘿蔔酥$51餐廳招牌點心之一,比一般的酒樓千層酥皮為佳,薄粉皮感,內裡的蘿蔔絲分明已見,口感脆又軟不錯。龍袍烤豬髀 $238邪惡的前菜,剛好上菜的時候,五位友人齊哂,食住豬手講下笑,環境氣氛天氣涼風的完美配合。介紹食物前要一讚店員的服務態度,經理

社會局勢不安定,難得有空相約一眾港島中區工作的好友,
危境中也要到見見面舒乃緩一下沉重心情,
來到鄰近灣仔碼頭的一間中菜高級餐館,龍袍
場內裝修華麗,由燈光佈置到紅酒櫃也細緻整潔,
在既空間感充足又乾淨簡潔的中菜館中,
預料不到晚上店外的空中花園庭園還加了一份情調浪漫感,
這個場地如果是舉行證婚婚宴也非常合適。

兩位友人交通受阻關係,未齊人又悶悶地,
其餘友人提議試一下餐廳特設的酒吧部,
點了杯 Red Jazz$68
有Mocktail 當然要有前菜小食解口痕,

涼拌秋葵 $68
我最愛的秋葵混上麻醬作調味,
餐廳用上較幼嫩的秋葵吃上更滋味。

椒鹽鮮魷$88
紅紅的椒鹽蓋著彈牙鮮魷,
友人點了cocktail 要來送酒的確一流。

千絲蘿蔔酥$51

龍袍烤豬髀 $238
邪惡的前菜,剛好上菜的時候,
五位友人齊哂,食住豬手講下笑,
環境氣氛天氣涼風的完美配合。

介紹食物前要一讚店員的服務態度,
經理非常體貼,知道我們喜愛手機食先,
先將每道菜放於檯上,
讓我們慢慢影下菜款的原型,
再分發給每人一份進餐,好細心。

龍太子泡飯$298/位
超級推介的招牌菜,首先有大廚出場,
預備好全部材料即場表演泡飯製作,
三重口感的泡飯非常吸引,
吸盡龍蝦湯底的飯粒,
再加上龍蝦肉的實在口感,
材料全部在石鍋中加熱烹熟,香味佈滿箱房。

艷火妙醬煀牛尾$368
又一款睇得又食得的招牌菜,
牛尾放在煲仔內,以玫瑰酒灑在石春上,
再點火以極高溫藍火焗熱牛尾,
口感的林度非常治癒!啖啖肉豐富飽肚。

濃湯鮮茄泡羽衣甘藍$168
除了秋葵之外,
羽衣甘藍就是最愛的蔬菜之二,
清甜的濃湯底伴上鮮茄後,
讓沒有特別多調味的羽衣甘藍也走了草青味,
這點要讚賞廚師做得不錯。

蟹肉石盤炒糯米飯薄煎$218
最尾也叫了一個招牌中的招牌菜,
生拆蟹肉塊被放在香而不油膩的糯米飯上,
驚喜點在於第一個口感就是,
比糯米飯更似是炒香了的醬油飯,
令人更想添多碗吃不停!
總結這是一間有別於某某集團式中菜,
做得用心,
別具一格的龍袍餐具系列,
讓人在觀感上舌頭上都得到食客要求的滿足。
最後一個足料到不得了的甜品

• 龍袍烤豬脾
  • 蟹肉石盤炒糯米飯薄煎
  • 艷火妙醬煀牛尾
2019-10-08 304 浏览
相信好多人都知龍袍嘅老細之前係TVB 做過飲食節目,所以尼間野都好出名下上個星期三 我老細約左公司嘅Partner 係尼間餐廳食住傾黎緊個新project, 咁我就跟埋去,順便take 個Notes .我一早已經同餐廳講訂三人嘅餐,我上到去果陣 餐廳職員就俾左間房我地,話俾個安靜嘅環境俾我地,方便我地傾計 之後老細佢地傾左一陣之後,餐廳果邊就開始上菜,職員都好細心,一邊分菜俾我地一邊講解菜式嘅食材同特別之處。👏👏如圖所示,隻鮑魚分量好足,老細以為係我專登吩附餐廳訂,話令佢好 surprise 😄一口和牛 - 入口鬆軟 有油香,烹調時間岩岩好襯晒支酒,食完就飲一啖Hennessy 但分量真係好「精緻」,食完之後好想叫多碟黎食😂餐廳職員同我講原來尼一個set 係尼間餐廳新出 係HENNESSY 嘅set dinner ,問我地食完覺得點,我見到班老細都食得好滿意我老細仲叫我俾Tips 俾間餐廳,話下次同客lunch meeting 話Book 返尼間希望下次老細同客食飯 都帶埋我去啦 好想再Encore

我一早已經同餐廳講訂三人嘅餐,我上到去果陣

溏心鮑魚

一口和牛 - 入口鬆軟 有油香,烹調時間岩岩好
襯晒支酒,食完就飲一啖Hennessy
但分量真係好「精緻」,食完之後好想叫多碟黎食😂

希望下次老細同客食飯 都帶埋我去啦
好想再Encore

溏心鮑魚
  • 一口和牛
2019-10-07 847 浏览
最近工作生活壓力大放工後約了三五知己食飯傾計減減壓約了食飯未夠鐘我仲去了上堂做運動出身汗一陣又可以食多d😂今次朋友介紹呢間餐廳「龍袍」有朋友未黎到原來餐廳仲有個露天花園可以比朋友坐埋一齊飲下野食下小食大家見有d肚餓叫左幾款小食食住先🤣小食:「龍袍烤豬髀 $238/份」Dragon Gown Barbecued Crispy Pork Knuckle燒得超香口肉質唔靭好嫩「涼拌秋葵 $68/碟」Chilled Okra with Japanese Sesame Dressing我最愛既秋葵用了麻醬拌勻好好食「椒鹽鮮魷$88/碟」Deep fried Squid with Salt and Chilli炸得好香脆少少辣辣地好似避風塘既辣味咁好惹味餸酒一流👍🏻食到停唔到口「千絲蘿蔔酥$51/3件」Deep fried Puffs with Shredded Turnip炸得好鬆化蘿蔔絲一層層咁層次分明第一次食到超好味既蘿蔔酥飲品方面有Cocktail 同 Mocktail選擇:「Morning Tea (Hot) $68」(Passion Fruit,English Breakfast,Te
最近工作生活壓力大
放工後約了三五知己食飯傾計減減壓
約了食飯未夠鐘
我仲去了上堂做運動出身汗
一陣又可以食多d😂

今次朋友介紹呢間餐廳「龍袍」
有朋友未黎到
原來餐廳仲有個露天花園
可以比朋友坐埋一齊飲下野食下小食
大家見有d肚餓
叫左幾款小食食住先🤣

小食:
「龍袍烤豬髀 $238/份」
燒得超香口
肉質唔靭好嫩

「涼拌秋葵 $68/碟」
我最愛既秋葵
用了麻醬拌勻
好好食

「椒鹽鮮魷$88/碟」
炸得好香脆
少少辣辣地
好似避風塘既辣味咁
好惹味
餸酒一流👍🏻
食到停唔到口

「千絲蘿蔔酥$51/3件」
炸得好鬆化
蘿蔔絲一層層咁
層次分明
第一次食到超好味既蘿蔔酥

飲品方面有Cocktail 同 Mocktail選擇:

「Morning Tea (Hot) $68」
(Passion Fruit,English Breakfast,Tea Honey )
女生唔好飲咁多凍飲好
好養生既感覺
唔太甜

「Passion Sparking $78」
(Passion fruit,Pineapple Juice,Syrup,Soda Water)
好fresh既感覺
夏天飲超解渴

朋友黎齊了
終於食大餐了😆

「龍太子泡飯$298/位」
Poached Lobster and Rise of Steamed & Crispy with Lobster Soup in Stone Pot

有大廚親自為我們示範
一邊睇一邊已經聞到香味
龍蝦湯超級濃郁
龍蝦肉超級鮮甜嫩滑
加上飯、脆米、蔥粒...
又香口又濃郁
完全索哂湯既鮮味
無得頂👍🏻👍🏻

「艷火妙醬煀牛尾$368/份」
Stewed Oxtail with Green Chili Pepper

呢個最特別既地方就係火焰石頭
大廚一點火
火就轉為藍色
牛尾完全唔騷
濃郁既牛味
好正👍🏻

「濃湯鮮茄泡羽衣甘藍$168/份」
Poached Kale with Chicken Broth

羽衣甘藍超爽口清甜
用蕃茄做配搭好match

「蟹肉石盤炒糯米飯薄煎$218/碟」
Stir fried Glutinous Rice with Crab Meat in Stone Pot

糯米飯超飽肚
煎得好香脆
底下有層薄薄既飯焦
蟹肉有鮮味
無得輸👍🏻

今晚同朋友渡過左又美味又開心既一晚!
2019-09-30 731 浏览
午市呢度唔多人,試左個set A。老火湯好濃,感覺真材實料,若侍應可簡單介紹返係咩湯會更好。情形就好似普通如茶記都會報今日例湯係邊款咁鮑魚燒賣好味道,有油香。蘿蔔糕無乜特別。腸粉都幾滑,明白得一件可present矜貴,但食落有D孤寒,整個menu其實都好少野。乳鴿本身夠咸味,唔洗鹽。炒飯炒得夠乾身,但食唔出黑松露香味。蝦身爽。由食完上一道菜,等左15分鐘都未上甜品,侍應解釋話係即製。但我覺得上菜時間嘅控制要再好啲,一般人午飯時間只有1小時,等都等左15分鐘。紅棗糕夠煙UN唔太甜,仍然每人限量一件,我食完成個餐都唔夠飽呀頂。
午市呢度唔多人,試左個set A。

鮑魚燒賣好味道,有油香。蘿蔔糕無乜特別。

乳鴿本身夠咸味,唔洗鹽。

炒飯炒得夠乾身,但食唔出黑松露香味。

蝦身爽。

由食完上一道菜,等左15分鐘都未上甜品侍應解釋話係即製。但我覺得上菜時間嘅控制要再好啲,一般人午飯時間只有1小時,等都等左15分鐘。

2019-09-17 671 浏览
晏就同爺爺嫲嫲食飯去左灣仔個間龍袍, 裝修幾靚幾grand, 入到去夠光猛, 老人家好中意, 坐低嗌左啲點心試下, 叫左個出面少有嘅翡翠帶子腸, 啲腸粉皮夠薄夠滑, 囗感幾特別, 龍蝦湯鮮竹卷啲皮索左啲湯好juicy, 老人家就中意個瑤柱菜苗餃, 雖然埋單唔平, 但睇食物質素同環境黎講都值呢個價 唔錯!!!
翡翠帶子腸; 瑤柱菜苗餃
龍蝦湯鮮竹卷
翡翠帶子腸; 瑤柱菜苗餃
龍蝦湯鮮竹卷
2019-09-13 500 浏览
每年中秋 老細都會帶我地成個department 出去食飯,聚下慶祝一下日子。因為山東分公司派左個同事落黎香港交流,順便2邊傾下D project 咁,所以老細就叫埋個新同事一齊食中秋飯,話一齊慶祝下過下節因為我地都驚個新同事唔鐘意食日本野或者西式野所以秘書訂左尼間餐廳食中午,尼間野個裝修好乾淨簡潔,service 好好👍🏾👍🏾雖然果日都幾多人,但D服務都好好,店員笑容好好 冇話黑口黑面👏👏老細拍板,叫左8個菜,話好意頭有意思😂😂但我地Department D 同事都好雀仔胃,個個食完都話好飽鴨湯- 好岩依嫁個天氣,好潤 好岩女性炸鮑魚- 好特別嘅做法,因為平時都係食蒸或炒 今次咁食,真心好特別,同埋味道keep 得好好, 好有鮑魚味!!今次中秋節飯 老細都好闊綽

所以老細就叫埋個新同事一齊食中秋飯,話一齊慶祝下過下節

因為我地都驚個新同事唔鐘意食日本野或者西式野

所以秘書訂左尼間餐廳食中午,
尼間野個裝修好乾淨簡潔,service 好好👍🏾👍🏾

老細拍板,叫左8個菜,話好意頭有意思😂😂
鴨湯

鴨湯- 好岩依嫁個天氣,好潤 好岩女性

炸鮑魚

炸鮑魚-
好特別嘅做法,因為平時都係食蒸或炒

今次中秋節飯 老細都好闊綽

2019-09-10
午餐
炸鮑魚
2019-09-13 407 浏览
上星期公司係灣仔搞運動會,超熱又落曬力,所以team lead早兩日就Book定附近酒樓等我output完之後可以放心input番做完成日運動真係好攰,好彩呢間酒樓都算坐得舒服,服務態度又好,有得好好休息一下攰到我完全都唔知大家叫左d咩野食,只係想放空一下 吹左一陣水之後D野食終於開始尼,見到佢係分好左一份份咁上枱,真係岩曬我呢D完全唔想郁既懶人呀~~~~~~ 菜式味道都ok 唔會有太油膩的感覺,而且做完運動食都好似幾開胃 等我下次狀態大勇既時候再來試,要食多D唔同既菜式先得
攰到我完全都唔知大家叫左d咩野食,只係想放空一下

等我下次狀態大勇既時候再來試,要食多D唔同既菜式先得
2019-08-25 875 浏览
週六晚餐時間,專業友善的服務員們帶進座坐,舒適的空間還配合背景音樂.這次叫來了它們上枱;龍袍老火湯- 材料們有,豬橫脷雞骨草龍利葉豬骨;味道濃郁, 喝用時帶有清新及潤喉的感覺,來了一煱, 約有4碗份量, 湯料另上附帶豉油.薑蔥紅花蟹煎腸粉;新鮮花蟹帶著肉滿滿的, 而那蟹蓋內還附帶膏,與腸粉段, 蔥, 紅椒, 紫洋蔥段香炒在熱煱子裏, 保守熱度還好很嘢味的.天香醬時蔬炒黑豚肉;爽囗的豚肉片,西蘭花及菇們,調味特別, 配搭細緻.隨著配埋紅酒. .
週六晚餐時間,
專業友善的服務員們帶進座坐,
舒適的空間還配合背景音樂.
這次叫來了它們上枱;
龍袍老火湯- 材料們有,
豬橫脷雞骨草龍利葉豬骨;
味道濃郁, 喝用時帶有清新及潤喉的感覺,
來了一煱, 約有4碗份量, 湯料另上附帶豉油.
薑蔥紅花蟹煎腸粉;
新鮮花蟹帶著肉滿滿的, 而那蟹蓋內還附帶膏,
天香醬時蔬炒黑豚肉;
爽囗的豚肉片,西蘭花及菇們,
調味特別, 配搭細緻.
隨著配埋紅酒. .
2019-08-24
  • 天香醬時蔬炒黑豚肉
2019-08-04 745 浏览
這裡已經試過幾次, 早上茶市十一點開始,早上來不需訂位還不會人多, 店內配上背景柔和的音樂而坐位及環境舒適的。 這早上叫來了它們;金箔沙巴水晶海蝦餃,餃皮薄而清晰, 上面帶著點碎金箔; 裝卸用途, 蝦肉新鮮爽脆, 整個體積入口的大小剛好的。金玉參脆腸粉,粉皮不過厚, 包著脆網卷內裏有些已調味的玉參切碎及菇碎, 淡口味的, 會另附上豉油可自加咸度提升一下味道。老爺子古法鬆糕,是個鬆軟香味馬拉糕。蒜香豉汁蒸排骨,排骨件算比一般的大舊遍肥帶骨,它們坐著吸收了蒜汁的芋頭粒。花膠竹笙灌湯餃,湯底清香美味, 湯餃皮較厚,餡料有些瑤柱絲; 冬菇粒; 蝦肉粒同豬肉蓉的, 另附帶薑絲紅醋。食物算是精選用料, 服務員態度有禮。
這裡已經試過幾次, 早上茶市十一點開始,
這早上叫來了它們;
金箔沙巴水晶海蝦餃,
金玉參脆腸粉,
老爺子古法鬆糕,
是個鬆軟香味馬拉糕。
蒜香豉汁蒸排骨,
排骨件算比一般的大舊遍肥帶骨,
它們坐著吸收了蒜汁的芋頭粒。
花膠竹笙灌湯餃,
湯底清香美味, 湯餃皮較厚,
食物算是精選用料, 服務員態度有禮。
早餐
  • 金箔沙巴水晶海蝦餃
2019-08-03 687 浏览
三條友,周六十一點半去飲茶。按下之前open rice睇下前人食什麼。蒸腸粉,牛肉,泡飯,ball lo bun, 好味既。鮮竹拳,杏仁茶,义燒(2百几蚊一碟,我都是喜歡义烧的人,半肥的,但略為唔夠熱),正常。湯丸就唔夠熱,皮略為thick..坐一定舒服既,同旁邊枱有空間既。洗手間都乾淨無味。(•‿•)侍應服務so far這間是近年最好的,比好多人均消費hkd800的還要好。但感覺商務餐廳feel d。抵讚架啦。拍車也搵到位。可以encore..

湯丸就唔夠熱,皮略為thick..

拍車也搵到位。可以encore..
2019-08-02 596 浏览
同朋友係灣仔行完會展,搏殺完一日好攰,對腳好似唔係我地咁...只想搵一間餐廳,坐得舒舒服服咁抖下回下氣朋友話之前佢老細請左佢尼食,話呢間中菜唔會用味精去烹調食物,而且仲有無味精既老火湯身為湯精既我,一聽到就決定要試試了4個人食唔到太多野,只可以每樣叫D試試叫左個水鴨湯,出面比較少見 真係好濃味而且飲得出真材實料!係呢度所有食物都係位上,而每個湯下面都有一個迷你既助熱爐,可以熱住慢慢飲,幾貼心另外主食方面我地叫左個黑松露炒飯,見到黑松露既份量都唔少,而且炒飯唔會太油,D飯都粒粒分明,唔錯!最後甜品揀左桂花糕 食上去好濃郁既桂花味,但同時都好清新臨走既時候發現佢門口有間mini bar,價錢有唔貴,朋友都想再傾多陣計 所以就入左去小酌兩杯了個bar雖然細細地但都幾好坐,有梳化都坐得幾舒服總括而言,今餐都幾滿意;首先食物味道幾好,服務態度又好,環境舒適,連洗手間都好乾淨的我信佢真係無咩味精,因為我食完成晚都唔會好口乾!
身為湯精既我,一聽到就決定要試試了

4個人食唔到太多野,只可以每樣叫D試試
叫左個水鴨湯,出面比較少見 真係好濃味而且飲得出真材實料!
水鴨湯

黑松露炒飯

最後甜品揀左桂花糕 食上去好濃郁既桂花味,但同時都好清新
桂花糕

個bar雖然細細地但都幾好坐,有梳化都坐得幾舒服

我信佢真係無咩味精,因為我食完成晚都唔會好口乾!
2019-07-27