2016-09-17 9104 浏览
11月30日, 呀菲生日~ 有呀比帶我去食好野! 去咗港島香格里拉大酒店嘅Lobster Bar嘆咗個Sparking Weekend Lunch~ 一踏進餐廳就已經被呢度高貴典雅嘅藍白色環境所吸引,由於我地帶住小朋友,餐廳安排咗一邊嘅梳化位比我地,坐得好舒服~ 餐點分為3 courses ($688) 或4 courses ($788) 配無限氣酒供應,我地揀咗3 courses一個4 courses ,再配上豐富嘅麵包籃,忍唔住要快快開動啦!::: Assorted Bread Basket :::麵包籃內有成4款包包,有軟有硬有純味有朱古力卷~ 軟嘅就啱哂B豬食,硬包搽牛油食又夠香,雖然唔係特別新鮮熱辣,但總算唔錯~::: Appetizer (Selection from the buffet) :::頭盤自助餐台選擇不多,但質素好。沙律菜新鮮爽脆、海鮮冷盤鮮甜味美、仲有d凍肉肉、巴馬火腿配蜜瓜、壽司卷等都唔錯~ 特別要讚蟹腳夠鮮甜,可以食多幾隻幫助翻本!::: Second Course :::接住當然要一試呢度龍蝦濃湯啦! 隨湯附上一條麵包棍~ 龍蝦濃湯果然係超濃郁,飲到龍
::: Assorted Bread Basket :::

Assorted Bread Basket

::: Second Course :::

接住當然要一試呢度龍蝦濃湯啦! 隨湯附上一條麵包棍~ 龍蝦濃湯果然係超濃郁,飲到龍蝦新鮮甜味但唔會過鹹,仲食到大大粒龍蝦肉豐富口感! 真係好好味~
龍蝦濃湯
::: Third Course :::

第二款龍蝦食品就係呢個香檳汁意大利飯配龍蝦及蜆肉,份量唔係好多,除咗有香檳汁意大利飯、龍蝦肉及蜆肉外,面頭仲有一層泡泡~ 意大利飯煮得有d軟,似燴飯多過應該有咬口d嘅意大利飯,但香檳汁吸哂龍蝦肉汁,燴飯都好好食! 另外,龍蝦肉同樣鮮嫩彈牙~ 絕對對得住龍蝦吧呢個名!
香檳汁意大利飯配龍蝦及蜆肉
另一道主菜揀咗烤美國特級西冷牛扒配薯條、法邊豆及紅酒汁,可能預你食頭盤同甜品關係,份量都唔係好多。但我地又的確已經有d飽,每人兩件牛扒剛剛好! 美國特級西冷牛扒牛味非常濃郁,烤得外脆內嫩火候到位,配埋厚切薯條更加夠哂飽肚~ 點綴嘅法邊豆同番茄仔可以減低食完咁多肉嘅膩感~
烤美國特級西冷牛扒配薯條、法邊豆及紅酒汁
::: Dessert (Selection from the buffet spread) :::

甜品款式有唔少,但呀菲麻麻地d士多啤梨呀mousse cake 嗰d,所以都無試哂全部。幾歡如朱古力餅、芒果布甸蛋糕、麵包布甸、鮮果千層酥等都幾好味~ 尤其喜歡朱古力濃而不膩,好味~ 最後仲有餐廳送上嘅生日蛋糕! 簡簡單單已經好好~
走嘅時候先發現,呢度除咗高貴典雅嘅藍白色裝潢,原來有一邊嘅牆仲有魚缸養住d好靚嘅魚同埋彩色珊瑚~ 好似去咗水族館食飯咁~
Sparkling Wine & Grapefruit Juice
2014-11-30
生日
Assorted Bread Basket
香檳汁意大利飯配龍蝦及蜆肉
龍蝦濃湯
烤美國特級西冷牛扒配薯條、法邊豆及紅酒汁
2016-09-01 5980 浏览
好耐未high tea 過啦, 主要係因為1個原因..冇得book 位 ! 今次難得我個好姊妹約我, 仲訂好唒位, 終於有機會high tea 啦  呢個酒店入面分別有好幾間餐廳都有得high tea, 所以都搵左一陣先搵到...雖然遲左...但個位都冇比左人, so good ! 一行3人, 我地分別叫左一個2人包champagne既餐 $988/2 , 同一個一人hightea set  $318/1 (without champagne)估唔到既係...支 champagne 比想像中好飲同埋好大支 !! 支 champagne 係Perrier-Jouet ! 氣泡唔會太多, 味道又好易入口 ! 甜味都岩岩好~ 真係好好飲 !!! 3個人都夠唒分...每人都有2-3杯 ! besides  champagne 當然每人都會有杯餐飲, Ice-latte ..小冰, 好好飲呀 ~~~ 到主角啦~~ 影相 影相 影相 !  呢到會將3人既set 既野放唒係一齊, 好好, 唔會分開另一個咁, 3個姊妹一齊食岩唒 !! 仲有好多個scone ! 因為我太肚餓, 第一時間就係食個scon

雖然遲左...但個位都冇比左人, so good !

到主角啦~~ 影相 影相 影相 !
仲有好多個scone ! 因為我太肚餓, 第一時間就係食個scone 先, 暧暧的, 感覺好好 ! 又鬆化, 又香口 !

再加埋clotted cream ... MY LOVE

scones 隔離就係rose 系列既alaskan crab meat seaweed bread, rose jelly 好香既蟹肉味 !

再加埋個海藻包, very match ! 但, rose jelly 就唔係好食到啦...不過就咁都好好食啦 !!

正當我地想開始食個架上面既食物時, 發現某一件小左一粒, 唔夠分, 於是問一問個waiter

點知個waiter 2話不說就話叫廚房整返比我地, 仲要好surprise 地, 佢話再送多幾件甜品比我地食 !

仲要果3件都係本身個set冇架 !! 真係好sweet 好nice ar !

淨係呢個services 都值得比100分 !
好, 講返我地個set先...主要分左black tea 系列, rose系列 同埋honey 系列, 我估個分法大概係因為而家做緊同fresh

呢個牌子合作而成的 !
其中, 比較印象深刻既有foie gras terrine brioche, honey drop, 鴨肝凍同honey 陣味估唔到都幾夾~ 好香 !
Lychee and rasberry jelly rose chocolate mousses, rose macaron 都好好味, rose 味好香 ! 又唔會太甜

French brie cheese Black tea powder, caramelised walnut 都好好味, cheese 同 walnut 既味都係好夾 ! 帶出2者既美味 !
結論係, 其實high tea 真係可以好飽, 最後都係食唔唒既......
lastly, 因為今次既hightea 係同fresh 合作, 所以每人都有一盒fresh 既sample 送返比我地, so surprise !!!
好開心呀 ! 又食又拎 !
2016-08-13
2016-05-20 8223 浏览
心癮癮想飲龍蝦湯,想起之前朋友介紹這餐廳的龍蝦湯非常出色,於是臨急臨忙訂位,可能是平日關係, 即日訂仍有位。 到餐廳坐低後,侍應介紹當日的大廚推介是藍青口,當然要試一試啦。另外點了龍蝦湯和龍蝦意粉。侍應之後放低一盤麵包,可惜麵包是凍的。牛油軟包味道合格,仍然保持鬆軟。可惜黑松露醬麵包太油和太鹹,亦沒有黑松露醬應有的味道。過15分鐘後, 侍應放下龍蝦湯, 賣相不錯,亦很大碗。試一啖,龍蝦味十足,是我飲過的龍蝦湯之中最濃烈的, 湯內亦有數件龍蝦肉,份量適中, 唯一美中不足的地方是湯有點稀,不夠杰。之後來了藍青口, 很大煲,有24cm LC煲咁大, 而且裝得滿滿的。藍青口很大隻, 比平時超市買到的起碼大一倍。青口煮得很入味,配合大量herbs, 啖啖清香, 味道一流。然後來了龍蝦意粉,我們叫了big portion, 侍應很醒目, 已預先平分成兩碟小意粉, 可惜意粉未如期望,汁唔夠鹹,而且偏酸,配料亦不多。最後點了心太軟做甜品, 甜度適中,流心朱古力熱騰騰,值得一試。
龍蝦意粉
法式藍青口
2016-04-25
法式藍青口
2016-04-15 7042 浏览
海鮮當中龍蝦係我至愛, 襯結婚紀念日想去個有情調少少既地方食餐全龍蝦餐, 結果老公同我去左金鐘LOBSTER BAR, 真係開心死我呢 ^0^其實佢有DINNER SET不過我講明想來個全龍蝦餐, 所以決定散叫, 未講個湯之前, LOBSTER BAR D面包同其他酒店一樣, 都可以免費任食, 但我個人覺得面包都係一般般啦, 但佢呢個圓形芝士脆面包就超級好食, 好重芝士味, 厚度適中, 夠晒脆口, 好有口感, 我食完3塊再3塊, 嘻...叫左個WAITER來REFILL 2-3次!! HAHAAA...講反個湯, 我叫左龍蝦湯, 好濃郁, 好CREAMY, 入面仲有好多粒龍蝦肉, 好好味 前菜我叫左個龍蝦沙津, 擺盤好精美, 沙津菜好新鮮, 龍蝦口感好彈耳, 不過龍蝦肉就少左DD呢個龍蝦意大利米, 其實類似意大利飯, 但size就圓形大粒D, 好有咬口, 個汁好濃郁, 龍蝦成條尾上, 好鮮味好彈耳, 好好味啊我食龍蝦餐, 老公就叫左呢個牛肩肉, 好嫩好滑好有牛味, 不過我較鐘意食佢D配菜, 吸收晒D牛肉汁, 好好味. 甜品我地叫左個心太軟作為今餐完美的結束.其實我覺得 LOBSTER

其實我覺得 LOBSTER BAR近年己經唔稱得上浪漫餐廳, 如果D情侶想靜靜食飯可能會有點失望, 因為眼見我隔離己經有2-3枱鬼佬大聲講大聲笑, 不過我自己反而鐘意咁CASUAL D, 當然價錢依然高級, 食物質素KEEP到水準, 未試過絕對要來一次, 但對於我來講都只限於一年來一次吧。

题外话/补充资料: 如果D情侶想靜靜食飯可能會有點失望, 因為眼見我隔離己經有2-3枱鬼佬大聲講大聲笑, 不過我自己反而鐘意咁CASUAL D
2016-04-01
纪念日
  • 龍蝦意大利飯
2016-03-13 5764 浏览
一向很喜歡這間餐廳,無論環境和食物一直是高水準。環境十分寧靜,食客們大多靜靜的聊天或欣賞live performance ,是約會或三五好友摸酒杯底gossip的好地方食物方面,每次必定點seafood platter。是夜三人,侍應窩心的提議把二人份的seafood platter加至三人份量,因為三人點二個二人份又太多了。另外,lobster bisque 我認為是全香港最好味的,十分香濃Seasonal white truffle 也香味撲鼻這裡的seafood 比grill 出色(其實grill也是水準之上),如果不是食肉獸的話,我建議全個胃也留給seafood吧這裡的seafood的combination 很多,有濃有淡,配red/white也很合適

Seasonal white truffle 也香味撲鼻
$2000
  • Lobster Bisque
  • Seafood platter
2016-01-16 4479 浏览
今天點了以下菜式: • 白州12年 (?)• 龍蝦湯 $190• 洋蔥湯 $160• 蟹餅 $320• 燒龍蝦 $590• 西冷牛扒 $580• 巧克力心太軟+開心果雪糕 (?)° 暖立立的麵包, 極好吃, 脆脆芝士餅食唔停口!°日本威士忌白州12年, ice 很大舊, 好有誠意,.成杯野攪曬, 型曬.°龍蝦湯很滑, 洋蔥湯ok° crabcake 一般般, 太彈牙, 變了沒有蟹的質感°燒龍蝦很細心切了對半給我們share, 還把龍蝦鉗折了殼, so sweet.°西冷肉質很嫩, good.°食到 dessert 時已很飽, 廚師很有heart, 畫個碟超靚
今天點了以下菜式:
• 白州12年 (?)
• 龍蝦湯 $190
• 洋蔥湯 $160
• 蟹餅 $320
• 燒龍蝦 $590
• 西冷牛扒 $580
• 巧克力心太軟+開心果雪糕 (?)
° 暖立立的麵包, 極好吃, 脆脆芝士餅食唔停口!
°龍蝦湯很滑, 洋蔥湯ok
° crabcake 一般般, 太彈牙, 變了沒有蟹的質感
°西冷肉質很嫩, good.

2016-01-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
$2000
信用卡優惠
2015-10-29 5555 浏览
預早2日,BOOK到位,去到時唔駛等,份座後人客陸續到,一時眼下是9成FULL,重陽假日來說,算係咁。點菜後一會,侍應放上了一籃麵包。OK的,賣相好,不過有款真係硬到打親人。特別喜愛一款芝士簿脆,超LIKE。芝士簿脆真貌。龍蝦肉沙律,肉多、鮮味。表面看份量真是眼看未為真。仍是龍蝦肉沙律,碟上中間的筍束一切開,內裡全是撈了汁料的肉,真是啖啖肉。龍蝦湯,味道濃郁,入口溫厚,一個字---好!湯渣是大粒龍蝦肉,真材實料。鴨肝和牛兩食,由於不喜生,和牛只好叫7成熟。鴨肝可以的,正路但難有驚喜,和牛方面,一食乾煎,二食慢煮 --- 2種也不夠肉汁,特別是前者實在太乾,食多2啖,幾乎不想吃下去,建議店方想方法改善封肉汁的問題。來到烤龍蝦了 --- 比上一味好太多! 蝦冇糕並不是大問題,因為蝦肉好,烤味存在於每啖肉,好此道者必然愛上。滿足了,便要賣單,單未來,先送上一些甜點,全都不錯(不過本身不喜macaron,沒試此款)。賣單前,在8時許,LIVE BAND來了,亦有女歌手來獻唱,首首都是很多香港人聽過的(有幾首是廣告常用歌),吃完東西賣完單的我也刻意留多了一會,聽完那首已經久未有聽的Alone A
芝士薄脆
芝士簿脆真貌。
龍蝦肉沙律
龍蝦肉沙律,肉多、鮮味。表面看份量真是眼看未為真。
龍蝦肉沙律(打開後)
龍蝦湯
龍蝦湯,味道濃郁,入口溫厚,一個字---好!
龍蝦湯(特寫)
湯渣是大粒龍蝦肉,真材實料。
鴨肝配和牛兩食(7成熟)
烤龍蝦
附送的甜點

賣單前,在8時許,LIVE BAND來了,亦有女歌手來獻唱,首首都是很多香港人聽過的(有幾首是廣告常用歌),吃完東西賣完單的我也刻意留多了一會,聽完那首已經久未有聽的Alone Again才滿意的離開,彷似為那頓晚餐畫上一個完美的句號。
题外话/补充资料: 下次要BOOK窗邊位,或許加埋風景會綿上添花。DBS卡目前有優惠。
2015-10-21
纪念日
信用卡優惠
芝士薄脆
龍蝦肉沙律
龍蝦肉沙律(打開後)
龍蝦湯
龍蝦湯(特寫)
烤龍蝦
  • 芝士簿脆
2015-10-17 2355 浏览
求學時,去酒吧,有時候都不會單調地飲啤酒。酒吧酒櫃內,五花百門的 spirit ,雄心壯的的18年歲,總會試過夠,Vodka, Martini, Rum, Gin, Pimms, Whisky, Cinzano, Ouzo, 溝汽水,淨飲,雜溝來一個 cocktail ,我在英國的酒味生活,不只限制於啤酒的,所以,霎時間要我來品味一下烈酒,我都會懂得一、二。是日,被南瓜先生拉著陪酒,我們二人就相約在港島香格里拉的《龍蝦吧》。因為有一個 Rum 酒品牌的special menu,是《龍蝦吧》推出了一個以來至古巴的 Havana Club Rum 酒的 cocktail 系列。《Lobster Bar and Grill》,是一間酒吧加餐廳,在這兒,你可以望著幾近無敵的維港景色去用餐,及品酒。會客,約會重要的朋友,招待一下貴客,Happy Hour 摸杯底談公事,《龍蝦吧》是一個好地方。是日只品酒,所以沒有到用餐的地方。而用餐的地方,景色更好,也有一種高雅的感覺,在《龍蝦吧》,無論是飲酒或是用餐,都給予你一種優越的感覺。晚上同情人來,對著維港享用晚餐,是一大樂事。是日的品酒盛未開始,就先來

是日的品酒盛未開始,就先來一些佐酒的小食,花生、薯片,早已經是中外酒吧的常見美食,但這兒也有原隻的 olive,如大家是橄欖腔的話,呷一口酒,吃一棵橄欖,烈酒的香加上橄欖的油滑感,這感覺會是很特別的。
印尼籍的調酒師有空了,我們就由淡口的 First Cuban 開始,用上了 Havana Club 7年,果味比較重,也比較甜,非常適合女士飲用。
熱情一點點就是 Sloppy Joe's Mojito,用的是 Havana Club 3年,酒味比較淺,酒色也比較淺。在酒中混合了石榴的糖漿,檸檬汁同帶氣的梳打,完全沒有苦澀味,帶點酸甜,少飲酒的朋友,點這一個會非常之合適。
冰凍一點點 Cuba Lubre,用上了 Havana Club Anejo Special,是很傳統的夏日雞尾酒,Dark Rum 加上可樂,再有青檸汁的酸味道配搭,濃烈的酒精味道,帶點苦澀帶點酸,也帶著冰凍的感覺,非常夏日。
之後我們坐上吧檯,同 Bowmore 的推廣員打了個小交道,也可以欣賞調酒師的調酒功夫。在此,我可以說,一間酒吧的雞尾酒好不好,好多時也要看看調酒師的經驗同大膽的創新,不然,酒牌上唔係長島冰茶就 Singapore Sling,就算來一杯 orgasm,都不會覺得興奮。
坐上吧檯,繼續 Rum,來了一杯 Old Cubanos,是以 Havana Club Seleccion de Maestros 來調製的。以其帶 Sherry oak 的味道,令酒味特別地香。加了少少橙汁的味道,有澀味,有香味,不錯。再加上這特別的斜冰,令這一杯酒倍增特別。
最名貴的 The Companion,索價$725一杯,據說,這酒是古巴雪茄的絕配。同樣,這是 aged 的 dark rum,酒味香而且不太刺激。當中有少少的焦香味,令我回想起以前同兄長在天后某雪茄吧吸過的二手雪茄味道,回想一下,雪茄的香味同 The Companion 的酒香味配合起來,可是香上加香。
很開心也很寧靜地與友人同新認識的朋友翔談人生經同酒經,只是我有酒氣上身,明明是要說卡斯特羅,我口中卻出了 Bob Marley 同 壽西斯古,前者仍與 rum 有關係,但是牙買加的代表,但 "壽西斯古".....羅馬尼亞狂人....我真的不知為何會說出他的名字了。
2015-10-15 4478 浏览
龍蝦吧作為全球50大最佳餐廳之一,龍蝦吧從未令在下失望過。服務水準不在話下;就連免費的餐前麵包水準也非常高。款色多之餘味道更佳,停不了口。龍蝦湯是必點食物,一客龍蝦湯加美味麵包已半飽,再來一客牛扒是不可能的任務;橫豎來到城堭廟,就求支好韱 — 龍蝦到底!龍蝦沙律上卓時只見龍蝦肉圍邊,心想:三百多元龍蝦沙律就這麼多龍蝦,龍蝦吧,你也太過份了吧!食材真是天價嗎?!誰料,拆開露笋籬笆後,龍蝦肉傾瀉而出;不枉龍蝦吧物有所値宗旨。淡淡沙律醬配龍蝦味道剛好,很平衡。看到人手不足,但每個服務生也很盡力做到最好。全球50大最佳餐廳之一,不是浪得虛名!龍蝦吧,加油!

龍蝦吧

作為全球50大最佳餐廳之一,龍蝦吧從未令在下失望過。
龍蝦沙律
今個月初,剛在港島香格里拉的龍蝦吧,幻想自己正在身處古巴夏灣拿,相隔兩星期,再次來到這裡,今次的主角不是古巴,而是來自倫敦的世界級調酒師,Simone Caporale,由今天(29/9)開始,在酒吧客串至本周五,將雞尾酒的藝術,帶來香港。祖籍意大利的Simone,在2014年曾獲 Tales of the Cocktail Spirited Awards選為年度國際調酒師。於逗留香港的四日期間,他將聯同由酒吧經理Agung Prabowo帶領的龍蝦吧調酒師團隊,為客人調配出一系列令人嘆為觀止的創意雞尾酒。好奇地上網google一下,方知道Simone設計的雞尾酒,賣相的確特別,稱他為雞尾酒藝術家,絕不為過。看過倫敦的雞尾酒menu,差不多超級二十款,價錢16鎊一杯,而且每一款雞尾酒的名字,背後帶點寓意。當然,短短四天,Simone只能帶幾款招牌來應戰。Secret and Lie,以尊尼走路黑牌作基調,杯上放著充了氣的透明袋,你我也估不到。用繩紮成一個袋,盛著玻璃杯,這就是Perfurm,怎樣去喝?舉高手,吊著來喝。作為老鬼的我,無時無刻都想追求人老心不老,當在酒牌見到Forever
作為老鬼的我,無時無刻都想追求人老心不老,當在酒牌見到Forever Young,二話不說,即刻要一杯。
由Grey Goose伏特加, dry vermouth,檸檬汁, eucalyptus syrup,Fever Tree soda water,maraschino ,bergamo等調配而成,個性果然像年青人一樣,率直爽朗,充滿活力,皆因伏特加的個性強烈,入口的感覺,頗辣,再喝下去,酸甜,清爽,還有源自糖漿的甜,層次感十足。
一舉而盡,是否會長生不老,我如是地想。

現實歸現實,小弟每年都會去倫敦,下年會抽空,到Regent Street再與Simone相遇,希望好友小寶到時會陪伴我左右啦。
2015-07-24 5215 浏览
對於甜品,每個人都有自己的偏愛口味,有人喜愛甘香的抹茶,有人特別喜歡漂亮的草莓。而我,從小到大都對咖啡/黑巧克力糕點無法抗拒。最近咖啡品牌Nespresso與港島香格里拉酒店合作,推出以頂級咖啡入饌的下午茶,咖啡控蛋白君和我這位甜品控都期待非常~*(^o^)/*是日來到Lobster Bar and Grill,時間太早,下午茶還未開始,我們先在酒吧區坐坐喝一杯。精緻的糕點造型,害我忍不住一直按下快門  XD 趁「熱」先來一個鬆餅,微溫軟熟,搭配新鮮的順滑忌廉,非常不錯。這時我點的espresso也送到了,舒服的呷一口,呀~~咸點共六款,先由綠色的方形三文治開始介紹-醃製三文魚忌廉芝士配Espresso Forte 菠菜包、鴨肝醬配 Lungo Leggero 啫哩軟麵包、火腿蜜瓜蕃茄多士、煙雞肉四穀包,還有蟹肉蛋黃醬配紫菜麵包 Lungo Origin Guatenala。除了不吃的三文魚外,其餘我都全部吃光光,尤其喜歡鴨肝醬+咖啡果凍、蟹肉沙拉+咖啡紫菜麵包的搭配,熟悉的味道中帶一點甘醇的咖啡香氣,令人回味無窮。龍蝦迷你脆筒也是亮點之一,脆筒雖小卻有啖啖的龍蝦肉粒,超好味迪!(題外
Afternoon Coffee

龍蝦迷你脆筒也是亮點之一,脆筒雖小卻有啖啖的龍蝦肉粒,超好味迪!(題外話:項妹妹的西瓜指甲彩繪好可愛喔🍉)
再來甜點重頭戲,咬一口Espresso Leggero咖啡朱古力條,黑巧克力外層脆口內涵香滑、Espresso Decaffenato馬卡龍,咖啡有效地中和了杏仁小餅的甜、Espresso Leggero 甘納許朱古力撻,巧克力濃香四溢,ganache在口中慢慢溶化滲出層層咖啡香氣、香脆榛子Lungo Origin Guatemala 咖啡朱古力泡芙,泡芙非常新鮮,外層沾上香脆的榛子粒,迷你size讓人吃完意猶未盡。
從「N」字牌子開始,Espresso Origin Brazil咖啡撻、威士忌焦糖Espresso Leggero咖啡慕斯、Ristretto咖啡香橙啫喱意大利芝士蛋糕杯,其中尤其喜歡咖啡香橙杯,雖然是橙啫喱,但香味倒像是柚子般,與Tiramisú搭配得極美味。

下午茶份量十足,兩個女生吃完可以skip晚餐,我尤其喜歡這次的甜點,一定都不甜膩,非常滿足~( ´ ▽ ` )ノ
2015-07-12
Afternoon Coffee
轉眼間又來到七月,令人期待的除了月底的六週年兩口子曼谷之旅,還有 Nespresso 與港島香格里拉於七月推出的一系列精緻咖啡美饌!早前甜魔媽媽有幸出席酒店龍蝦吧的發佈茶會。這家餐廳是甜魔媽媽少數極愛心水推介之一,環境高雅、出品精緻美味,夜晚還有悠揚演奏,令人陶醉。以咖啡入饌,其實都不是新聞;去年尾甜魔媽媽也在 Ritz Carlton 天龍軒,品嚐過一頓極其精彩的咖啡美饌,並且回味至今! 當日抵達會場後,先享受一杯泡沫豐盈細膩、香醇美妙的鮮杯咖啡,為美好下午揭開序幕。這次港島香格里拉與 Nespresso 合力推出四項推廣,包括:龍蝦吧週末供應的 A Perfect Blend 早午餐;在大堂酒廊、Island Gourmet 及龍蝦吧供應的 A Perfect Blend 下午茶;Island Gourmet 的 Nespresso 咖啡蛋糕,以及龍蝦吧與大堂酒廊供應 的 Nespresso 咖啡雞尾酒。這天我們率先品嚐了 A Perfect Blend 下午茶;難得天色放晴,在環境優美的大晴天下享用精緻美點,人生一樂也。這份下午茶由七款甜點、六款鹹點,自家製英式鬆餅 (Scone

A perfect blend Afternoon Tea
這份下午茶由七款甜點、六款鹹點,自家製英式鬆餅 (Scones),再配上香濃 Nespresso 咖啡而成,未吃先來芳香撲鼻,迷人之極。
甜魔媽媽先向 Scones 進攻;這裡的鬆餅無論是原味或提子味,都很鬆軟好吃,而細膩 Clotted Cream 又滑得不行,再加上清新的草莓醬,水準很高,一口帶來濃濃的幸福感!

然後品嚐面層的甜點:Espresso Origin Brazil 咖啡撻 香醇帶脆,餘韻依依,輕易俘虜味蕾;半圓的 威士忌焦糖 Espresso Leggero 朱古力蛋糕 香甜中帶有濃濃咖啡香氣,又很喜歡;Ristretto 咖啡香橙啫喱意大利芝士蛋糕杯 就是清新之作,收尾卻滿有咖啡氣味,很特別。

像得像泡芙的 香脆榛子 Lungo Origin Guatemala 咖啡朱古力蛋糕 也很讚,成品除巧妙地平衡了咖啡與榛子香氣甜味,又有脆夾心令口感多變精彩;Espresso Leggero 朱古力蛋糕 及 Espresso Leggero 咖啡朱古力條 就是甘濃之作,朱迷我很滿意。最後 Eespresso Decaffeinato 馬卡龍 質感、甜度及濕度都很對辨,也是高質之作。
下午茶的鹹點中,除了另上的 龍蝦迷你脆筒(超好味!)及 火腿蜜瓜蕃茄多士,全部也具咖啡特色。醃製三文魚忌廉芝士配 Espresso Forte 及菠菜包 就在沙律醬中著手,香氣更加迷人好吃。而 蟹肉蛋黃醬配紫菜麵包及 Lungo Origin Guatenala 也同時兼得鮮香甘濃滋味。

最後,鴨肝醬配 Lungo Leggero 啫哩及軟麵包 及 煙雞肉四穀包 都是優質出品,加起來果然是頓完滿稱心、A Perfect Blend 下午茶!

這份 A Perfect Blend 下午茶,定價 $318/位、$538/兩位,凡週六日及假期在龍蝦吧,另外也每日在大堂酒廊及 Island Gourmet 供應,咖啡迷不容錯過。
也預覽一下7月於龍蝦吧週末供應的 A Perfect Blend 早午餐,菜式包括:香檳意大利飯配龍蝦、蜆肉及 Espresso Forte 咖啡汁、烤美國特級西冷配 Espresso Origin Brazil 咖啡汁,以及班尼迪蛋配英式鬆餅、黑松露及 Lungo Forte 咖啡煙肉;$688 自選三道菜 / $788 飽嚐四款美饌。
每檯惠顧 A Perfect Blend 早午餐的顧客,更可獲購價值 $388、限量發售的《Nespresso咖啡私房煮意》食譜第二輯,咖啡迷有心動嗎?

另外酒店區域糕餅主廚 Alain 也特別創製 Nespresso 咖啡朱古力蛋糕,將香濃朱古力及芳香 Espresso Origin Brazil 咖啡完美結合,定價 $340/一磅半,吸引極了!
接下來的七月,一起來到港島香格里拉酒店,沉醉咖啡香之中吧~我也打算帶同超級Nespresso迷老公再訪再吃,到時再作介紹!
2015-06-23
A perfect blend Afternoon Tea
自上次的巴黎之花香檳下午茶 這一次 港島香格里拉又和咖啡品牌Nespresso合作推出咖啡主題的新款菜式和下午茶有全城熱話的Brunch在菜式內加入咖啡元素的醬汁 海鮮和肉類的口感會否更香而回味?當然少不了咖啡主題的下午茶龍蝦吧 全城最喜歡的爵士吧之一非凡咖啡體驗下午茶 A perfect Blend價位:HKD$315+ /1位, HKD$538+/2位日期:7月1日起地點:大堂酒廊, 高美食店, 龍蝦吧看看咸點盤醃製三文魚忌廉芝士配Espresso Forte菠菜包煙雞肉包鴨肝醬Lungo Leggero 啫喱及軟麵包蟹肉蛋黃醬配紫菜麵包 及Lungo origin Guatemala最受歡迎的是鴨肝醬那款豐腴細滑的鴨肝醬 搭配面層清透的咖啡啫喱比起常見的車厘子或紅菜頭醬 更多一份醇而不厚的咖啡香甜點盤分別有Espresso Leggero咖啡朱古力條Espresso Origin Brazil咖啡撻香脆榛子咖啡朱古力蛋糕威士忌焦糖Espresso Leggero咖啡慕斯Ristretto咖啡香橙啫喱意大利芝士蛋糕杯Espresso Decaffenato馬卡龍個人最愛意大利芝士香
自上次的巴黎之花香檳下午茶
有全城熱話的Brunch
當然少不了咖啡主題的下午茶
龍蝦吧 全城最喜歡的爵士吧之一
非凡咖啡體驗下午茶 A perfect Blend
價位:HKD$315+ /1位, HKD$538+/2位
日期:7月1日起
地點:大堂酒廊, 高美食店, 龍蝦吧
看看咸點盤
提拉米蘇的酒味本來就很突出
配上清新的橙味和醇香的咖啡 更添一份層次感
2015-06-24
試食活動
是日同父母親大人plan去美國既行程, 為左想專心d傾, 就出去搵個舒服既地方坐坐。3人叫左一個set for two ($538+10%) 同一個set for one ($318+10%)。來lobster bar已係第3次, 哩度既tea set中既甜品基本上同lobby lounge一樣, 係咸點多一d蟹同龍蝦既原素。年多前黎, 加埋一都係$250一位, 宜家貴左少少呢。Request左fish tank圓枱卡位, 望下d魚, 都幾寫意。Scones 配clotted cream同strawberry jam, 口感不錯, 牛油味不突出但都唔錯。Bavarian cream, strawberry compote, vanilla macaron: macaron 水準不錯, 但哩個要快點食, 士多啤梨奶凍放耐左溶左會影響口感。Boston lobster cocktail, lime zest, pesto cone: 哩個都係要快食, 如果唔係個cone 會唔脆。上層Desir (Strawberry dacquoise with pistachio crunch): 名字
The best of strawberry afternoon tea
Rose with french vanilla
Scones
Lobster cone, Bavarian cream with strawberry compote
上層
上層
Desir (Strawberry dacquoise with pistachio crunch): 名字有crunch, 但其實唔會食到有脆既原素。開心果味濃, 挺濕潤。
中層
中層
Envie
Envie (White choclate coconut mousse, strawberry jelly): 哩個我幾鍾意, 椰子味幾香, 中間仲食到有strawberry jelly酸酸甜甜既味, 唔錯。
Delice (Strawberry mascarpone biscuit roll): 賣相討好, 但非常非常既鬆軟, 食落有少少唔討好既”入口即溶”感。
Plaisir (Strawberry marshmallow, Chocolate coating): 不過不失既棉花糖。
下層

Alaskan crab meat, tarragon and avocado sandwich
: 蟹肉份量不少, 配上牛油果同新鮮麵包, 很好吃!
Black truffle and duck liver pate with walnut bread: 合桃包非常硬, 鴨肝醬有點少, 黑松露味淡。
Oak-smoked salmon and herb cream cheese on rye bread: 麵包軟熟, cream cheese同煙三文魚好搭, 幾好味。

近一年黎shangrila食tea不下6-7次了, 食得多自然唔會覺有特別驚喜, 但次次都依舊令人滿意! 哩度既服務好好, 待應非常留意客人既需要, 加上環境舒適, 每次黎都食得好舒服。Lobster bar既咸點係比lobby lounge吸引, 但哩度live music只有piano, 而我較喜歡出面既violin + cello + piano呢!
题外话/补充资料: Lobster bar 只有星期六, 日及公眾假期有afternoon tea, 如果平日要食, 就要去lobby lounge啦!
2015-05-25
Rose with french vanilla
Envie
  • Alaskan crab meat
  • tarragon and avocado sandwich
2015-03-27 5896 浏览
富二代朋友遊歷歸來…話日日都要週車勞碌…又無啖好食wor…所以返到黎…要好好對待自己…食返餐好既…\^o^/...二代朋友隨便係電話度碌兩碌…好快就選定左目標地…ˇ.ˇ…>>香格里拉…我地曾經到此一遊…lunch buffet質素蠻不錯呢…但估唔到今次唔係返兜同一間餐廳…而係呢間龍蝦吧…☆,☆…呢度少好多人…坐位亦舒適好多…一入到黎…~,~…就好有grand既感覺…寧靜得黎…反而有點不自在呢…侍應生還企在一旁候命呢…我地被安排坐圓枱…半圓既梳化背後…係個金魚缸黎…養住靚靚咸水魚…觀景都唔錯吧…隔隔隔離枱果個小朋友每15分鐘就黎探魚魚一次呢…^^!睇返出面…擺放食物既位置唔多…連大鋼琴都要變身做bar枱呢…今次buffet不同之處…係在於有3或4個courses選…包括1st course>精選自助頭盤(即各式沙律),2nd course>指定食物(小食/湯),3rd course>指定食物(飯/麵/扒),4th course>精選自助甜品…2同3係由廚房泡製出黎…無論選3定4 個courses...麵包都係包埋既…不過又硬又乾…⊙_⊙…好
二代朋友隨便係電話度碌兩碌…好快就選定左目標地…ˇ.ˇ…
無論選3定4 個courses...麵包都係包埋既…不過又硬又乾…⊙_⊙…好睇唔好食…
Sparking wine都係任飲既…亦只得一隻味…雖然我地唔係酒鬼…但既然係包埋既…梗係要試下啦…無咩特別…純粹係易入口既水果香檳…>,<…
沙律有好多款…每樣夾d…好快就一碟啦…我比較鍾意三色蕃茄,羅馬生菜,菇菇…新鮮爽脆…又夠甜夠健康…^,^…
至於海鮮…又點少得魚蝦蟹…巴拿馬火腿伴哈蜜瓜亦係不錯既選擇…蟹腳海水味重…魚蝦又夠哂新鮮…*。*…仲refill得好快呢…
等左好耐都未見廚房送野食黎…最終還是忍無可忍…我唔客氣啦…^o^…甜品味道應該係ok既…可是…可能因為無放係雪櫃既關係…有d cake已經溶溶地…真係有d若有所失呢…慶幸二代朋友肯同我share…唔係就真係好浪費咯…>.<…
後來waiter問我地上得菜未?原來佢係等我地食完buffet頭盤…先至上主菜架…@@!
二代朋友話黎呢度…一定要食龍蝦…招牌都有名你叫啦<龍蝦吧>…果然真材實料…滿口都係龍蝦味…^~^…二代朋友今次好有遠見…叫左一人一碗…唔駛share...又可以好滿足…不過廚師似乎重手左…d湯咸左少少呢…
另一味龍蝦之選…就係香檳汁意大利飯配龍蝦及蜆肉…
d泡泡唔知點整出黎…一陣就無左…飯軟棉棉…而且好濕…似龍蝦汁多過香檳汁…龍蝦地位依然無可置疑…ˇ°ˇ…
另一樣主菜係美國特級西冷扒配薯條,法邊豆,紅酒汁…
西冷order左6成熟…好嫰口…加埋紅酒汁…真係一流…
最後…飽飽就梗係嘆返杯coffee...見到一d拉花都無…有d失望…話哂都係一間高級酒店吖…◎.◎…
隨coffee伴有朱古力粒…二代朋友二話不說就將粒朱古力放左落coffee度…做chocolate coffee wor…♂.♂…奇怪的二代…
埋單2000落樓…雖然唔駛我比…但係都覺得有d肉痛…對比隔離餐廳食lunch buffet…似乎超值得多…又一次陪太子讀書…唯有感謝太子提携啦…^o^¡¡