2022-05-14 109 浏览
今日拎文件去銅鑼灣比客人,經過一間龍泉冰廳,見到餐牌主打港式小菜、常餐、焗飯等,價錢公道。一於買外賣回家試試!豆腐班腩:小菜套餐奉送餐湯、白飯和熱飲,斑腩裹粉炸至金黃,外酥里嫩,炸香的豆腐及斑腩帶著蠔油的鹹鮮味道,味道鮮香濃郁!咖喱牛腩煲:牛腩入味,肉質軟嫩又有彈性,配菜紅蘿蔔和薯仔炆得夠林,香濃的咖喱汁送飯一流,那種香味和口感實在令人食指大動!焗芝士白汁菠菜吞拿魚飯:將白汁加菠菜和吞拿魚,拌勻後鋪在用蛋炒好的白飯上。再鋪上芝士焗至表面金黃色,白汁同吞拿魚完美的配搭,加上芝士超香滑,非常惹味!

2022-05-11
外卖自取
銅鑼灣呢間冰廳,種類包羅萬有,揀咗幾款焗飯,即叫即焗熱辣辣,外賣仲有9折。「滋味焗豬扒意粉」豬扒啖啖肉,面層滿佈芝士,配上蕃茄醬汁,醬汁同意粉比例恰當。「焗黑椒牛扒飯」黑椒少少辣好香好惹味,加入三色椒,牛扒焗完都唔會靭。「焗蘑菇白汁雞扒飯」超厚雞扒,蘑菇大片又爽口,白汁好正,夠哂Creamy「菠蘿冰」半杯菠蘿粒,足料 唔會太甜。「凍檸樂」新鮮檸檬,自己開罐加入可樂,好凍又夠汽。性價比高,唔怪得全場爆滿
銅鑼灣呢間冰廳,種類包羅萬有,
揀咗幾款焗飯,即叫即焗熱辣辣,外賣仲有9折。

「滋味焗豬扒意粉」

「焗黑椒牛扒飯」

黑椒少少辣好香好惹味,加入三色椒,牛扒焗完都唔會靭。

「焗蘑菇白汁雞扒飯」

超厚雞扒,蘑菇大片又爽口,白汁好正,夠哂Creamy

「菠蘿冰」

半杯菠蘿粒,足料 唔會太甜。

「凍檸樂」

新鮮檸檬,自己開罐加入可樂,好凍又夠汽。

性價比高,唔怪得全場爆滿

2022-05-12
午餐
2022-05-12 89 浏览
銅鑼灣蘭芳道除咗有唔少特色小店之外,近排仲開咗間冰室今日放工叫外賣🥡試吓先冰室食物選擇種類好多晚市除咗有中式鑊氣小炒之外,仲有意粉🍝、日式丼飯、台式肉燥飯、泰式咖喱、焗飯、炒飯等等我揀咗日式醬油炒蛋蝦仁飯 $63蝦仁分量幾多,炒滑蛋加咗牛奶炒蛋味濃郁而且口感幾滑加上日式醬油,每啖都係甜豉油嘅味道好滿足呀~另外叫咗黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $60炒飯底粒粒分明,各粒米拌匀蛋漿而且炒飯好有鑊氣🔥蝦仁同叉燒嘅份量都好多,叉燒仲有半肥瘦一啲都唔hea肉丁餐肉粒炒飯 $60炒飯有少少辣,鹹香味十足!炒飯底加上肉丁,夠晒惹味,好開胃呀
銅鑼灣蘭芳道除咗有唔少特色小店之外,近排仲開咗間冰室
今日放工叫外賣🥡試吓先

冰室食物選擇種類好多

我揀咗日式醬油炒蛋蝦仁飯 $63
蝦仁分量幾多,炒滑蛋加咗牛奶炒
蛋味濃郁而且口感幾滑
加上日式醬油,每啖都係甜豉油嘅味道
好滿足呀~

另外叫咗黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $60
炒飯底粒粒分明,各粒米拌匀蛋漿
而且炒飯好有鑊氣🔥
蝦仁同叉燒嘅份量都好多,叉燒仲有半肥瘦
一啲都唔hea

肉丁餐肉粒炒飯 $60
炒飯有少少辣,鹹香味十足!
炒飯底加上肉丁,夠晒惹味,好開胃呀
2022-05-06 1634 浏览
自從有返晚市堂食,近排都少咗出嚟買外賣,不過見今日應承咗幫人去攞郵件,加上有啲趕時間,所以就提議喺附近買幾個飯盒一齊食。之前去過「龍泉冰廳」食晚飯,餐牌嘅選項非常之多,而且食物質素亦甚佳,小菜做得有板有眼,今次就試下佢嘅炒粉麵飯。點咗兩個炒飯同一盒烏冬,每款炒粉麵飯均配咖啡或茶,+$8 更可以轉經典紅豆冰或懷舊涼粉冰。黃金蝦仁叉燒粒炒飯 ($60)  盒飯炒得夠晒鑊氣,入口顆粒分明;蝦仁新鮮彈牙,叉燒粒油潤甘香,配上鬆身不油嘅米飯,令人吃得津津有味。干炒豬扒烏冬 ($60)  水準亦唔錯,豬扒肥瘦適中,食落仲有少許肉汁滲出,絕不乾柴;烏冬亦炒得啱啱好, 滑溜有彈性,加上特別調配的豉油,惹味甘香。大澳蝦醬生炒牛肉飯 ($58)  蝦醬帶發酵幽香,味道不太鹹,唔會太重口味。炒飯亦值得一讚,唔油,而且中間仲夾雜咗好多牛肉粒、翠玉瓜同蔥花,入口香噴噴。將其中兩杯跟餐熱飲轉咗做紅豆冰 (+8@),紅豆大大粒,入口香甜綿化,奶味濃郁又不過膩,入口夠晒冰凍,飲完簡直透心涼,好滿足!
2022-04-07 111 浏览
係附近做完嘢好攰啦,見到呢間冰廳幾抵食就決定買外賣番屋企,好過自己煮,因為疫情關係都好少堂食。咖喱牛腩煲 $78套餐有跟湯同白飯,咖喱汁十分香濃,味道甜甜地,唔會太辣,牛腩炆得好入味,肉質軟林,一點都唔會韌,呢個送飯一流。干炒叉燒意粉 $55炒得乾身唔會好濕,叉燒啖啖肉,意粉煮得軟硬適中。另外加左錢要紅豆冰,好多紅豆,好林好香甜。黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $58炒得粒粒分明,蝦仁爽口彈牙,叉燒香甜好食!跟餐要左阿華田,味道濃郁,唔會淡。

咖喱牛腩煲 $78

干炒叉燒意粉 $55

黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $58
2022-03-29 91 浏览
行過銅鑼灣見到間冰室門口好多人排隊買外賣,餐牌又有好多唔同選擇,就買咗嚟食做晚飯😗蔥油雞🐔 ($78)小菜包例湯,白飯,嘢飲的。蔥油雞是推薦菜式,雞腿肉特別滑嫩,仲有超級多蔥油撈飯,唔會太鹹太油。土魷蒸肉餅🐷 ($78)依度有好多款肉餅,包括梅菜,鹹蛋,土魷等等,肉餅夠肥肉,唔會好鞋口,調味唔會太鹹太淡,好吃~瑞士雞翼肉燥飯🐥 ($58)肉燥偏向港式風味,唔會全部都係肥豬肉,送飯食最開心,瑞士雞翼大隻肥美,又入味。野飲幾多選擇,除咗普通咖啡茶,仲有養生紅棗茶同柚子茶揀。

蔥油雞🐔 ($78)

土魷蒸肉餅🐷 ($78)

瑞士雞翼肉燥飯🐥 ($58)

野飲幾多選擇,除咗普通咖啡茶,仲有養生紅棗茶同柚子茶揀。

2022-03-29 824 浏览
嘩!!今餐很豐富哦!!有 「豐魚、肥雞髀」!「 豐魚』 就係甜酸咕嚕魚塊。。。咕嚕魚塊顏色鮮豔,吃起來很入味,鑊氣也很夠。。「 肥雞髀亅就唔駛我多解釋啦!! 正所謂:雞髀打人牙骹軟。。。霸王雞聽說是這裡的招牌名菜, 亦是我最喜歡食的全雞菜式之一。。。 一口蔥花、一口雞肉, 這麼簡單就可以令人味覺大滿足!老火湯竟然有我最喜歡的蓮藕, 真材實料,值得加分!涼粉冰沒有很甜,我很喜歡它奶味濃郁, 切碎了的涼粉絲可以用吸管吃,正!!公司三文治的份量也很驚人, 真正符合「大件夾抵食亅的原則,可以和屋企人一齊分享, 十分不錯!餡料有蕃茄、生菜、午餐肉、 雞蛋、還有沙律醬等, 很豐富 。。。正所謂「獨食實肥亅, 一口氣買了那麼多外賣,就梗係要和屋企人一齊分享啦! 不然真的應了欣宜首新歌「豐乳。肥臀」的情境怎麼辦。。。! Hm... 還是多點正能量吧! 就分享這首歌裏面我很喜歡的兩句歌詞作結啦。。。「天生骨感 天生豐滿 都可逍遙只要心中逍遙 別人並無重要!亅說來說去。。。其實都係自己有正能量最重要!!#龍泉冰廳#福福郎2022#hellosss之日常#欣宜的新衣 #欣宜的新歌#豐乳肥臀 😂。。。🦉福福
嘩!!今餐很豐富哦!!有 「豐魚、肥雞髀」!

「 豐魚』 就係甜酸咕嚕魚塊。。。
咕嚕魚塊顏色鮮豔,吃起來很入味,鑊氣也很夠。。

「 肥雞髀亅就唔駛我多解釋啦!!
正所謂:雞髀打人牙骹軟。。。

老火湯竟然有我最喜歡的蓮藕, 真材實料,值得加分!

「天生骨感 天生豐滿 都可逍遙
只要心中逍遙 別人並無重要!亅

說來說去。。。其實都係自己有正能量最重要!!

#龍泉冰廳
#福福郎2022
#hellosss之日常
#欣宜的新衣 #欣宜的新歌
#豐乳肥臀 😂

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2022-03-28
10 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
  • 霸王雞
2022-03-26 86 浏览
這是套餐呢!可以有一個餸 一個白飯再一杯嘢飲同埋一個湯~份量幾抵喎😗😗黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $58呢個飯好夠味🙂飯都粒粒分明 不錯~除咗有蝦仁叉燒粒之外仲有青瓜粒同蛋食完呢個都夠唒飽~不過我地大食怪 所以睇埋下面先😛豆腐斑腩 $78呢個有驚喜!我鍾意佢個汁~平時通常食開粟米班腩😌呢個豆腐係炸左 但係入面係滑~斑腩超多呢😍😍仲有好多菇~招牌蔥油雞 $78見到分別有薑蔥辣椒等~不過完全唔辣的 適合我😗雞肉都滑~老火湯是冬瓜紅蘿蔔豬骨湯~#龍泉冰廳 銅鑼灣蘭芳道5號地下#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#黃店#香港#景點#打卡熱點#瑜伽#行山#影相#jessicafoodhunt
這是套餐呢!可以有一個餸
一個白飯再一杯嘢飲同埋一個湯~
份量幾抵喎😗😗

黃金蝦仁叉燒粒炒飯 $58
呢個飯好夠味🙂飯都粒粒分明 不錯~
除咗有蝦仁叉燒粒之外仲有青瓜粒同蛋
食完呢個都夠唒飽~
不過我地大食怪 所以睇埋下面先😛

豆腐斑腩 $78
呢個有驚喜!我鍾意佢個汁~
平時通常食開粟米班腩😌
呢個豆腐係炸左 但係入面係滑~
斑腩超多呢😍😍仲有好多菇~

招牌蔥油雞 $78
見到分別有薑蔥辣椒等~
不過完全唔辣的 適合我😗
雞肉都滑~

老火湯是冬瓜紅蘿蔔豬骨湯~

#龍泉冰廳
銅鑼灣蘭芳道5號地下

/ /銅鑼灣住家小菜外賣之選💜依家真係盡量減少喺出面食嘢!外賣已經成為日常(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今日經過銅鑼灣呢頭,突然好想食小菜啊!蜜椒薯仔牛柳粒🥔呢個真係勁推薦啊❣️牛柳粒超腍,薯仔好入味!咖喱牛腩飯🍛仲配埋是日例湯同飲品,真係好抵食咖喱係日式咖喱,唔會好新食落好有椰香,好滑,撈飯一流!油菜🥦係呢個食菜咁貴嘅時候呢個真係好抵食,仲好夠火候 📍 龍泉冰廳 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道5號地下#銅鑼灣外賣 #銅鑼灣美食 #茶記 #銅鑼灣茶記 #茶餐廳 #香港美食 #抵食之選 #抵食推介 #全民搵著數
/ /
銅鑼灣住家小菜外賣之選💜

依家真係盡量減少喺出面食嘢!
外賣已經成為日常(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
今日經過銅鑼灣呢頭,突然好想食小菜啊!

蜜椒薯仔牛柳粒🥔
呢個真係勁推薦啊❣️
牛柳粒超腍,薯仔好入味!

咖喱牛腩飯🍛
仲配埋是日例湯同飲品,真係好抵食
咖喱係日式咖喱,唔會好新
食落好有椰香,好滑,撈飯一流!

油菜🥦
係呢個食菜咁貴嘅時候
呢個真係好抵食,仲好夠火候

📍 龍泉冰廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道5號地下

• 蜜椒薯仔牛柳粒
2022-03-21 145 浏览
以前放工通常唔係走去上堂,就係happy hours而家就成日要拎外賣返屋企,不過拎返屋企都可以好happy嘅幫襯茶記一定唔會唔飽,保證飽到happy呢間除咗一般嘅港式餸菜,都有啲fusion嘅飯,芝士鰻魚炒飯真係炒得好惹味,鰻魚都幾厚,芝士好引誘好耐冇堂食歎滑蛋叉燒飯,唯有拎返屋企歎,佢地塊蛋好大塊,飯又多,叉燒又多,使唔使咁抵食呀?買埋聽日嘅餸加料,整返個牛柳粒都唔錯,牛柳嫩而掛汁,茄子大條厚切雜菌又夠晒份量,送飯一流仲有例湯跟餐,啱晒喇,大胃好耐冇飲湯飲品嗌返港飲雙傑—奶茶同檸茶,奶茶好濃好港味檸茶爆多檸檬片,夠晒維他命C加$8有特飲,紅豆冰半杯都係紅豆,足料到呢
以前放工通常唔係走去上堂,就係happy hours

而家就成日要拎外賣返屋企,不過拎返屋企都可以好happy嘅

幫襯茶記一定唔會唔飽,保證飽到happy

芝士鰻魚配炒飯

滑蛋叉燒丼飯

燒汁雜菌茄子炒牛柳粒

雜菌又夠晒份量,送飯一流

仲有例湯跟餐,啱晒喇,大胃好耐冇飲湯

飲品嗌返港飲雙傑—奶茶同檸茶,奶茶好濃好港味

檸茶爆多檸檬片,夠晒維他命C

紅豆冰

加$8有特飲,紅豆冰半杯都係紅豆,足料到呢
2022-03-21
8 分钟 (外卖自取)
芝士鰻魚配炒飯
滑蛋叉燒丼飯
燒汁雜菌茄子炒牛柳粒
紅豆冰
2022-03-21 64 浏览
#龍泉冰廳 📍銅鑼灣 #冰室 時代廣場後面嘅蘭芳道有很多抵食的餐廳,lunch選擇了這間裝修頗好的港式冰廳。餐廳的食物選擇範圍很廣泛有小菜 🤤 西式、日式🐟 蔥油飯、焗飯、🍅@燒味飯等等,仲港式鐵板餐🥩。1. 蜜薯牛柳粒 大排檔最愛 甜甜嘅蜜糖 🍯 加煎脆嘅 薯仔粒 🥔牛柳粒🥩 仲有黑椒 💯 配搭 岩曬餸飯! 2. 芝士鰻魚炒飯 🧀🐟🍚粒粒分明! 鰻魚加熔左嘅芝士 小小😈 仲有小小 沙律菜 🥗 都幾飽肚 例湯:唔錯 無好重味精lunch hour: 都幾多人食 可能要等位 服務態度都算好
#龍泉冰廳 📍銅鑼灣 #冰室

時代廣場後面嘅蘭芳道有很多抵食的餐廳,lunch選擇了
這間裝修頗好的港式冰廳。餐廳的食物選擇範圍很廣泛

1. 蜜薯牛柳粒

lunch hour: 都幾多人食 可能要等位
服務態度都算好
  • 蜜椒薯仔牛柳粒
2022-03-18 72 浏览
龍泉冰廳 (銅鑼灣)行開銅鑼灣shopping😚😚又係下午茶時間😋😋買外賣回家食👍👍瑞士汁雞髀配西多$48雞脾好大隻又入味🥰🥰仲有西多好大份,呢個下午茶好抵食👍👍西多入面有滿滿花生醬,正🤩🤩粒粒黑白西多士$45我最愛西多士,呢款有埋朱古力味😁😁好吸引,濃濃朱古力香加脆脆西多士😘😘絕配👍👍蔥花叉燒粒炒蛋菠蘿包$36粒粒叉燒,好惹味🥰🥰仲有埋炒蛋😍😍一次過滿足你幾個願望😆😆常餐$53瑞士汁雞全翼配意粉拼火腿奄列及牛油多士常餐好多野食,雞全翼有2大隻,好入味😍😍仲有火腿奄列都好足料👍👍必食🥳🥳跟餐飲品🥤熱檸水 熱蓮田 熱杏霜和凍紅豆冰🍸紅豆冰好足料,入面滿滿紅豆同花奶🤩🤩紅豆冰加$8,其他飲品免費跟餐😆😆油菜 菜心$25菜心嫩,份量多,好抵食😘😘地址:銅鑼灣蘭芳道5號地下整體評分:4/5味道:4/5抵食:5/5
龍泉冰廳 (銅鑼灣)

瑞士汁雞髀配西多$48

粒粒黑白西多士$45

蔥花叉燒粒炒蛋菠蘿包$36
粒粒叉燒,好惹味🥰🥰仲有埋炒蛋😍😍一次過滿足你幾個願望😆😆

常餐$53
瑞士汁雞全翼配意粉拼火腿奄列及牛油多士

跟餐飲品🥤
熱檸水 熱蓮田 熱杏霜和凍紅豆冰🍸

油菜 菜心$25
菜心嫩,份量多,好抵食😘😘

地址:銅鑼灣蘭芳道5號地下

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:5/5
2022-03-17 63 浏览
無論係港式、韓式、西式、台式,真係咩菜都有,總有一款啱你!不過對選擇困難症嘅我,真係心大心細,樣樣都想食!👉🏻軟殼蟹菠蘿包$45呢個組合真係不得了!好新奇,想像唔到個味道,但食落口真係岀奇地夾!軟殼蟹成隻上,有手掌咁大,炸得好香又有鮮味,而菠蘿包嘅酥皮鬆脆,真係食唔停口,裏面仲有沙律菜,口感豐富!👉🏻蜜椒薯仔牛柳粒 78我好中意牛柳粒嘅大細,一口就食到,啖啖肉,唔會好硬,雖然係外賣,但好有鑊氣,炒得好香口惹味!薯仔甜甜的,外脆內軟,非常入味!三色椒唔單止好睇,仲好爽脆!小菜包老火湯,今日係青紅蘿蔔湯,清甜又滋潤!外賣自取有9折,好抵食!

👉🏻軟殼蟹菠蘿包$45

👉🏻蜜椒薯仔牛柳粒 78
小菜包老火湯,今日係青紅蘿蔔湯,清甜又滋潤!

外賣自取有9折,好抵食!
之前吃過這間的另一間分店,想不到他竟然開到來銅鑼灣了,剛好看到他有外賣自取優惠九折,就買點回家當今晚的晚餐了!滋味焗豬扒飯(60元)焗豬扒飯真的是百吃不厭的一款菜式!這裡的吃起來鮮茄的味道會比較突出,味道濃厚,酸甜開胃,配上肉質鬆化的豬扒和炒飯底,吃起來特別惹味!而且還加上了芝士!滑蛋蓋叉燒飯(58元)這個就是中式蛋包飯的感覺,滑蛋還加了蔥花進去,吃起來不會太單調,蛋香味挺濃的,而且質感滑嫩!叉燒的份量也挺多的,吃起來肉質鬆化,蜜汁味香濃,味道很夠!招牌瑞士汁乾炒牛河(60元)牛河也是很多香港人必點的一款,即叫即炒的,吃起來很有鑊氣,帶有點焦香的味道,瑞士汁味吃起來會帶點點回甜,味道鹹香!另外主角牛肉的份量也挺不錯,牛味突出,不是醃肉,這個好評!

滋味焗豬扒飯(60元)

滋味焗豬扒飯

滑蛋蓋叉燒飯(58元)

滑蛋蓋叉燒飯

招牌瑞士汁乾炒牛河(60元)
招牌瑞士汁乾炒牛河

2022-03-15
滋味焗豬扒飯
滑蛋蓋叉燒飯
招牌瑞士汁乾炒牛河
2022-03-15 1686 浏览
今次過到嚟銅鑼灣攞嘢,回程路經蘭芳道撞見呢間「龍泉冰廳」,見喺門口企咗唔少人等外賣,心諗應該夠穩陣,所以,今次就外賣晚餐返去食,一支公快閃外賣晚飯,乾手淨腳嘛!門口就好多人喇,但因為禁晚市堂食,入到去落單就當然成個埸空盪盪無客啦,環境就一如大多數茶記格局,卡位搭啲細枱,一室以木系為主,夠整潔光猛。食物嘅選擇非常之多,喺茶記嘅特色,一大本餐牌,印刷都幾精美,款式包羅萬有,如港式、西式、日式、韓式、台式、東南亞、意式……等等,如以食物計,就有意粉、生滾湯飯、肉燥奉麵、小窩米線、炒粉飯麵、鐵板餐、乜餐物餐、小炒套餐……等等,總之選擇齊全,以銅鑼灣區而言,定價亦好合理。小弟就揀咗一款小菜套餐,配熱奶茶。不得不提,佢哋晌打包食物時,真喺好細心,用多幾卡硬卡紙,幾一兜二兜食物分層擺得穩穩妥妥,絕對唔會打側翻瀉。依家嗌外賣,仲有九折優惠。招牌蔥油雞 $78每款小菜套餐都包咗老火例湯一客、珍珠白飯一碗及基本熱飲一杯,定價$68 / $78,飲品有升級優惠,亦可以額外加配老火例湯,溫提一下,外賣需補多$2作外賣盒之用。是日嘅老火例湯喺合掌瓜煲豬骨,湯味濃郁,都幾夠「老火」,而蔥油雞份量非常多,塞滿一整個
,絕對唔會打側翻瀉。依家嗌外賣,仲有九折優惠。
招牌蔥油雞 $78

每款小菜套餐都包咗老火例湯一客、珍珠白飯一碗及基本熱飲一杯,定價$68 / $78,飲品有升級優惠,亦可以額外加配老火例湯,溫提一下,外賣需補多$2作外賣盒之用。是日嘅老火例湯喺合掌瓜煲豬骨,湯味濃郁,都幾夠「老火」,而蔥油雞份量非常多,塞滿一整個食物膠盒,雞皮爽滑,皮下脂肪少,雞肉入口亦非常嫩滑,充滿晒蔥油香味;奶茶都喺茶記嘅好飲,而呢一杯熱奶茶都沖得有水準,茶底夠香、夠醇厚。
招牌蔥油雞(小菜套餐)
簡簡單單又一餐,正所謂好又一餐,唔好又一餐,晌依家嘅疫情下,變得好多嘢都唔喺必然!
10 分钟 (外卖自取)