2019-09-15 863 浏览
喜欢去台湾旅行的一定识这个名字 — 鼎泰丰,我10几年前去台北,朋友带我去食永康街老店,已经喜欢。它在香港开了分店,也会偶尔帮衬。香港分店的菜单与台北一样,选择比以前丰富,时不时有新菜式。我们叫了小笼包($62)丶高汤炒菜心($76)丶清炖牛𦟌汤面($85)及虾仁蛋炒饭($92)。小笼包皮很薄,做到完美的十九摺。包内有丰富肉汁,猪肉味浓,保持水准!唯一美中不足的是馅料少了,以前咬落多D猪肉。😋菜心很鲜嫩,味道刚好,不咸和不油腻,食到菜的鲜味,健康!👍🏻👍🏻👍🏻这个炖汤面可以有两个食法,先饮一啖炖汤,会品尝到很香的牛肉味,汤底清甜无味精,正!而倒面入去,连面一齐食,同样好味。面很滑溜,有少少腍,口感OK!牛𦟌炖得又滑又腍,因不是用卤水或其他香料炖,反而有牛肉原味!😋😋😋最後上枱的虾仁蛋炒饭,亦很有水准。除咗虾仁,它有很多猪肉粒及少少葱花,上枱已闻到阵阵香味。虾仁尚算新鲜,饭粒平均有蛋汁,不油腻。本来已有D饱,最後都被我地KO 晒!😃😃😃整体而言,虽然鼎泰丰在香港已经开店咁多年,仍保持水准,用料亦新鲜,当然它的价钱亦偏高。

2019-09-01
2019-08-07 898 浏览
九点几喺新港中心搵食,见即有位,抬与抬之间位置阔落,方便倾偈。葱油拌面:份量比我预期少,个麫几爽口,但欠香味,如果有少少麻油同乾蒜可能会好未d小笼包失色了:细只、晤够汤汁,皮厚。凉拌牛肘:最惊喜、份量多,爽口
小笼包失色了:细只、晤够汤汁,皮厚。
凉拌牛肘:最惊喜、份量多,爽口
2019-07-31 719 浏览
每次来鼎泰丰也不会令我失望!不论食物质素,还有店员殷勤服务,每一次都非常满意!蒜香粉皮肉及香菇蒸饺。蒜香粉皮肉就是我们平常吃的蒜泥白肉,配上麻辣酱汁,非常惹味!若果怕蒜粒会「口臭」,可以将蒜粒弄到一旁,吃少一点就不会太臭小笼包粒粒精致的小笼包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘载丰富肉汁。醉鸡唔会有太大酒味,刚刚好,肉滑,口感丰满,没有酥味,味道好正,值得品尝。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服务:服务态度好,店员脸上常有笑容。 环境ok,消费有比较亲民

蒜香粉皮肉及香菇蒸饺。

小笼包
粒粒精致的小笼包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘载丰富肉汁。

醉鸡

2019-07-27
用餐优惠
现金券
2019-07-27 630 浏览
今日行开美丽华所以在这里搵食😋 最後我们二人决定食鼎泰丰~因为想食佢地嘅小笼包同埋牛肉汤面🍜二人一共点了:红油炒手小笼包红烧牛肉面🔥荔芋小笼包小笼包酱汁嘅recommend 比例系一份酱油三份醋,小笼包依旧皮薄馅靓~内里依然多汤汁~好吃红烧牛肉面嘅牛肉都有五六件,汤底亦很好喝红油炒手~辣辣地唔错!还有每次来也差不多必点嘅荔芋小笼包今餐唯一嘅缺点系我哋2人被安排坐在角落头嘅位置,坐下来嘅时候有一阵味
今日行开美丽华所以在这里搵食😋
最後我们二人决定食鼎泰丰~

因为想食佢地嘅小笼包同埋牛肉汤面🍜
二人一共点了:
红油炒手
红烧牛肉面🔥
荔芋小笼包

红烧牛肉面嘅牛肉都有五六件,汤底亦很好喝
红油炒手~辣辣地唔错!

还有每次来也差不多必点嘅荔芋小笼包

2019-06-26
2019-07-14 651 浏览
《侍应表演之赶客》今日嗌左几个送,其中有炸酱拌面 & 菜肉云吞汤。Order完之後啦,侍应就开始左佢长达三轮ge赶客表演:第一轮:炸酱拌面朋友食左面,净番好多炸酱同埋肉,之後侍应走过黎想收碟,之後朋友话仲想食埋炸酱,之後侍应走左。後来,朋友食完炸酱放低筷子三秒之後,侍应火速到达现场,以迅雷不及掩耳之势收走碟子。第二轮:菜肉云吞汤我食完云吞,念住饮埋汤,我羹都未攞起,侍应又冲过黎问我仲要唔要。。。我即刻冇晒心情,侍应仲要问我:“你仲想饮埋汤系嘛?”,好啦。。。我唔要。。。如果我唔饮汤ge话,洗乜嗌菜肉云吞汤,直接嗌云吞啦。。。搞笑。。。第三轮:食完所有野唔够两分钟,侍应走过黎问我哋加唔加野,唔加就埋单。。。我服。。。(成个过程之中,侍应不断来回行,起码五六次,不停想收碟赶人)今日享受左大名鼎鼎ge鼎泰丰啦,总结一下:野食唔系话特别好食,但店大欺客就系真。一间餐厅究竟可以嚣张到乜程度,先会容许员工甘样做。。。我唔系第一个评价“赶客”ge客人,我相信亦都唔会系最後一个。祝你地“生意兴隆”。
侍应表演之赶客》

今日嗌左几个送,其中有炸酱拌面 & 菜肉云吞汤。
Order完之後啦,侍应就开始左佢长达三轮ge赶客表演:

第一轮:炸酱拌面

第二轮:菜肉云吞汤

2019-07-14
2019-06-15 852 浏览
尖沙咀要食😋😋上海菜,鼎泰丰是我的首选,加上星期一✌🏻✌🏻食,更易找位子👍🏻👍🏻水准仍有,份量也恰当🙏🏼🙏🏼小笼包子必食的,一咬上口,多汁,要用匙协助吃的。炒菜够爽,有脆绿的。醉鸡味道不过不失,酒味未够。豆腐粉丝几特别,伴豆卜,清啖而有口感。
2019-06-10
2019-05-28 563 浏览
今日好想食小笼包所以就拣咗鼎泰丰因为佢啲小笼包入面个汤好好饮同埋皮薄馅靓所以都觉得唔错另外我都几锺意食佢个红油抄手小小辣 仲有叫咗鸡丝粉皮花生酱亦都好多啱晒我 呢度环境都唔错可以坐耐啲
2019-05-22 739 浏览
台湾鼎泰丰就食得多,香港确实少食。咁岩朋友生日,就去果到庆祝。听闻都多人等位,眼见都有旅行团入去食,我地都等左30mins。Menu 有唔同语言,英文,中文,日文,韩文都有,讲真都几多选择,同台湾主店差不多。将炸酱,猪肉粒捞埋一齐食,有别於香港嘅炸酱面,面烟韧。炸排骨即系香港人讲嘅猪扒,已经碎上盖喺蛋炒饭上,方便进食。猪扒好淋,炒饭金黄乾身。今次叫左最原始嘅小笼包,皮薄,要小心咁夹起,食落去都爆左d汤汁出黎。酸酸辣辣,都几开胃,材料有肉丝,木耳,豆腐。外表有d似锅贴,煎得好香口,入面虾肉加埋小小高汤,唔错。因为冇买cake,就叫左迷你寿包贺寿,细细个一啖食哂,当甜品唔错。

炸酱拌面
将炸酱,猪肉粒捞埋一齐食,有别於香港嘅炸酱面,面烟韧。
台式酸辣汤
酸酸辣辣,都几开胃,材料有肉丝,木耳,豆腐。
虾肉煎饺
外表有d似锅贴,煎得好香口,入面虾肉加埋小小高汤,唔错。
迷你豆沙寿桃
台式酸辣汤
虾肉煎饺
  • 酸辣汤
2019-05-01 764 浏览
小笼包太多人写食评,我写甜品同其他菜式.去鼎泰丰食甜品系日本朋友主意,佢话食过鼎泰丰嘅赤豆松饼,迷你芝麻饼,同八宝饭,味道唔错,所以小笼包沦为配角!赤豆松饼:内有甜红豆蓉 味道系淡淡嘅甜味,口感软糯,好似糯米口感.迷你芝麻饼:芝麻馅料颇少,所以芝麻味不足.八宝饭:从未食过八宝甜品,八宝饭由糯米制成,味道系三款甜品最甜,我中意浓味,所以哩款最啱我口味,由於用料系糯米,所以离唔开软糯口感.咸肉粽:馅料只有金华火腿,但火腿唔系好咸,鼎泰丰无沙糖提供,但糯米本身已经有味道,唔需要加调味已经好好味,我比较传统,如果用咸蛋黄做馅料更好.高汤蒜蓉炒油麦菜:虽然简单一个炒菜,但都炒得好好味,菜炒得爽脆,相信除咗用料新鲜之外,鼎泰丰㨂咗最嫩口嘅部份黎炒,所以噤好味.台式酸辣汤:味道酸味比辣味更重,可以话系无辣味,最大问题系有种古怪味道,可能因为噤先叫做台式酸辣汤,幸好配料不少,攞番唔少分.红烧牛肉汤:虽然话红烧,但汤底系淡淡嘅汤味,牛根煮得极冧,正!虾肉煎饺:首先底部煎得够香脆,正!另外馅料足够,而且馅料有高汤,唔错.食完之後,味道同质素同台湾正店相差无几.服务亦唔错,九点要交枱,食到九点四都无意思赶我
小笼包太多人写食评,我写甜品同其他菜式.
迷你芝麻饼:芝麻馅料颇少,所以芝麻味不足.
食完之後,味道同质素同台湾正店相差无几.
服务亦唔错,九点要交枱,食到九点四都无意思赶我地走,而且同正店有同样服务,当你挂件衫系椅背时,佢地会主动帮你加个套,以免弄污.
最可惜系每款都份量不足,从好果方面睇,咪可以食多几款菜罗.

2019-04-27 452 浏览
鼎泰丰这个名字,相信香港人和台湾人也绝不陌生吧!很多人都对店家的小笼包赞不绝口!不过这次来到,没有点小笼包,故意试试红油抄手,没想到一试便爱上了虽然店面颇为宽敞,但是去到都要等一会才有位坐呢!幸好店外有少量椅子可以坐着等位~这些照片是离开的时候拍的,所以看起来人不多。非常幸运地等到卡位入座,一坐下便会看到店家的垫纸。用了中、英、日语来介绍~店家提供醋、酱油和牙签。牙签是胶造的,一边是传统尖刺型,一边是锯齿型,非常轻易便可以「还原靓靓牙」坐下店员便会送上一壶茶和一壶水。(茶钱每位$9)茶是香片,看起来很鲜嫩,入口散发茶香,与普通茶楼有很大分别呢。餐牌选择很多,粉面、包点、饭、菜,每种都想试试!菜肉馄饨汤面$75,馄饨皮很嫩滑,入口时可以吃得出菜很新鲜,一丝丝的质感很细致!面质爽滑,汤亦不油腻,清清的很赞!吃得出没什麽味精,吃完不会口渴。可能是好吃的原故,觉得一碗面份量中等偏少,还想吃多点!吃过最好吃的菜肉红油抄手$62!红油刚刚好不会太辣,闻起来散发着一种香辣的味道。入口时不会觉得很油,刚开始会感觉到有香辣的味道留在口腔萦绕,香比辣来得重一点,然後便会吃到阵阵甜味!配上嫩滑而薄皮的饺子,
鼎泰丰这个名字,相信香港人和台湾人也绝不陌生吧!
很多人都对店家的小笼包赞不绝口!

虽然店面颇为宽敞,但是去到都要等一会才有位坐呢!
幸好店外有少量椅子可以坐着等位~
这些照片是离开的时候拍的,所以看起来人不多。

非常幸运地等到卡位入座,一坐下便会看到店家的垫纸。
用了中、英、日语来介绍~
店家提供醋、酱油和牙签。

店家提供一壶茶和一壶水

店家提供的茶

坐下店员便会送上一壶茶和一壶水。(茶钱每位$9)

餐牌选择很多,粉面、包点、饭、菜,每种都想试试!

菜肉红油抄手
吃过最好吃的菜肉红油抄手$62!红油刚刚好不会太辣,闻起来散发着一种香辣的味道。入口时不会觉得很油,刚开始会感觉到有香辣的味道留在口腔萦绕,香比辣来得重一点,然後便会吃到阵阵甜味!配上嫩滑而薄皮的饺子,香辣惹味,加上适中的香甜,非常赞!饺子跟菜肉馄饨汤面是一样的,质感仍然很细致,多了香辣更会令人忍不住口多吃点!
排骨蛋炒饭

排骨蛋炒饭$87,怕油腻的友人下单时说明要少油盐,炒出来觉得真的比较清呢。我偷偷吃了一块排骨,感觉像是煎猪扒,但是腌得很好吃,入口会有一种香酥的感觉。炒饭做到粒粒分明而不油。

高汤蒜蓉炒油麦菜

高汤蒜蓉炒油麦菜$68,高汤带出了油麦菜的鲜甜,蒜蓉也不会过咸,菜很甜,不知不觉就吃了很多。值得一赞的是菜都切得比较小,很容易入口,可以保持仪态,不像油菜一大条要咬几口才吃到。
菜肉馄饨汤

白饭
另一位友人因坚持要吃饭,所以点了菜肉馄饨汤$62+白饭$15,他也大赞馄饨好吃呢!
2019-04-26
店家提供一壶茶和一壶水
店家提供的茶
菜肉红油抄手
高汤蒜蓉炒油麦菜
菜肉馄饨汤
2019-03-21 424 浏览
琴日收工的时候去到尖沙咀唔知食咩,跟住就见到有间开类似上海餐厅/酒楼嘅铺头。饿左成日嘅我谂都冇谂就走左入去叫左个小笼包同担担面,个小笼包同担担面都好好味好juicy。但系价钱就有点偏贵,性价比左较低。後尾先发现系台湾野黎,但真系好味,可以间唔中食下
後尾先发现系台湾野黎,但真系好味,可以间唔中食下
2019-03-19
2019-03-16 392 浏览
><香港分店水准唔错但暂时仲未有机会去台湾本店食唔知会唔会更好呢?!萝卜丝拌海蜇皮($60)好锺意食呢款前菜爽脆清甜 连个汁都好饮小笼包($62/6个)皮薄馅满 冻咗食都唔差得去边油豆腐粉丝汤($55)冇特别 可以唔试排骨蛋炒饭($87)有时觉得个猪扒炸得过龙 有d乾柴炒饭好香 好多葱花服务真系唔错 斟水手脚好快><><><><><><><><><><><><鼎泰丰 Din Tai Fung尖沙咀广东道30号新港中心3楼306舖
香港分店水准唔错
但暂时仲未有机会去台湾本店食
唔知会唔会更好呢?!
萝卜丝拌海蜇皮($60)
好锺意食呢款前菜
爽脆清甜 连个汁都好饮
小笼包($62/6个)
皮薄馅满 冻咗食都唔差得去边
油豆腐粉丝汤($55)
冇特别 可以唔试
排骨蛋炒饭($87)
有时觉得个猪扒炸得过龙 有d乾柴
炒饭好香 好多葱花

服务真系唔错 斟水手脚好快
><><><><><><><><><><><><
鼎泰丰 Din Tai Fung
尖沙咀广东道30号新港中心3楼306舖
2019-03-14 230 浏览
在台北、上海、西雅图都去了鼎泰丰,一样的牛肉面去,一样的小笼包,百吃不厌,这次在香港,我们选了一个下午来享用,姜丝浙醋最迷人去,沾着小笼包的汤汁,满口都是满足,一口气吃了三个,再喝口茶,再战他们的牛肉面,面条有劲道,一流!👍🏻👍🏻
2019-03-06 366 浏览
老公难得放假都出嚟陪我食lunch ,当然要同佢去食餐好喇。老公一早就嚟咗攞位先,结果等咗10分钟就可以入座,都唔算好耐。一坐低,第一时间当然茶都未到就点菜先,order咗小笼包,青瓜,酸辣汤,醉鸡。好欣赏鼎泰丰嘅上菜速度,唔使5分钟,全部到晒!当然我每次嚟一定系食青瓜先,青瓜爽口甜美,令人停不住口。醉鸡酒味香醇,冰冻冰冻咁,令人生津开胃。食完涷冰冰嘅醉鸡,再饮返啖热辣辣嘅酸辣汤,十分醒神,酸、辣、爽口。一个字(正)!最後,主角出场,美味小笼包,令人流晒口水,一啖咬落去d汁喷出嚟,肉汁香浓,食到停唔到口。唔使45分钟,我地已经将所有食物倒晒落个肚,十分满足!😋😋😋服务态度都几好,起码个茶杯常满。价钱都大众化,绝对借得一试一试!👍👍
2019-03-05
  • 小笼包
  • 绍兴醉鸡
  • 酸辣汤
  • 凉拌小黄瓜
2019-03-05 264 浏览
台湾过江龙鼎泰丰,贵为米芝莲一星食府,自然吸引世界各地游客光顾。呢间为於尖沙咀核心地段的鼎泰丰以服务佳见称,深受「鬼佬」欢迎,目测有一半以上是游客。服务态度甚佳,是一般中式茶楼少见的,「服务员」会为客人「斟茶」,极为殷勤茶钱都只不过系九蚊位。🥬蒜蓉炒白菜大大碟蒜蓉炒白菜,白菜够嫩够清甜,蒜蓉够香。小笼包粒粒精致的小笼包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘载丰富肉汁。酸辣汤酸辣汤足料,既香且辣,木耳丝有𡁻头,抵赞!水晶肴肉水晶肴肉质感似啫喱,食落凉浸浸。只嫌口感不够总实,有点失望。胡椒排骨炒饭大大块猪扒可惜没有味,肉质偏淋没有𡁻头。尤幸蛋炒饭够香,成功挽回分数,最终都清致一饭不留。

🥬蒜蓉炒白菜
大大碟蒜蓉炒白菜,白菜够嫩够清甜,蒜蓉够香。

小笼包
粒粒精致的小笼包即叫即蒸,皮薄唔易穿,入面乘载丰富肉汁。

酸辣汤
酸辣汤足料,既香且辣,木耳丝有𡁻头,抵赞!

水晶肴肉
胡椒排骨炒饭