2011-11-09 12 浏览
星期日的晩上本想到堂記但來到才發現休息,既然車已停在這𥚃便推門來吃點心當晩餐吧!鳯爪排骨蒸飯從小到大也喜歡吃盅頭蒸飯,尤其主攻鳯爪排骨及牛肉飯這兩項.到未吃過的點心店也總喜歡試一試,這𥚃的排骨肉少偏肥幸吃不到雪蔵味.鳯爪入味之餘皮層依然有彈性.飯是完全不行!是極討厭的濕濕黏黏質感.牛肉腸粉----豉油的調味略淡口,腸粉薄身吃起來夠滑,牛肉餡料也是屬於肉漿的質感.蝦餃----餃皮薄身不易穿收口位包得緊緻,外皮確是搓得不錯!惜爽爽的全蝦肉餡料非自己喜愛類型.豉汁鳯爪----與蒸飯的一樣富彈性的質感,但更多添了蒜頭辣椒豉汁的香味!非常好吃!金錢肚----醬汁味道和鳯爪一樣也是做得出色!牛肚質感咽韌但不黐牙,比一般酒樓做的炇至軟爛為佳.綿花雞----魚肚軟稔無腥味,冬菇夠大件厚身!炸雲呑----看似有點油膩但咬下去郤非常鬆脆.蔥油餅----底面也酥脆蔥香略嫌不足.環境尚算整㓗,但對點心籠的清㓗度郤不敢恭維!如蝦餃籠內壁便黏有不少其它點心的汁醬及已乾了的辣椒碎在內.這方面請店方加以留意一下,在同類型的食肆已開到成行成巿情況下,各方面也需兼顧一下吧!
[IMG:1對這𥚃沒甚印象只覺得店名讀起上來有點奇怪!
飯是完全不行!是極討厭的濕濕黏黏質感.
綿花雞----魚肚軟稔無腥味,冬菇夠大件厚身!
炸雲呑----看似有點油膩但咬下去郤非常鬆脆.
蔥油餅----底面也酥脆蔥香略嫌不足.

2011-11-01 23 浏览
聽聞這間點點心點心店已久,但這次才終於有機會試試。我們點了以下食物﹣蒸鹹魚肉餅飯:本身不是鹹魚fans,不太會分鹹魚類別。只覺得鹹魚不太鹹,都頗香,而肉餅的肉質和味道也不錯,吃得出幾新鮮。飯粒雖不算甚麼靚米,但也算可以。整個飯蒸得時間剛好,沒有過火/過久。我們都幾滿意這個整飯,吃得很舒服。(4/5)煎攘茄子:茄子煎得皮脆但茄子肉仍濕,而那攘肉很彈牙。但稍嫌味道咸了一點和油了一點。(3.5/5)馬拉糕:鬆軟熱辣辣,很香,好食。(4/5)我們這日雖然食得不多款食物,但都滿意,環境也算企理,我們絕對有興趣再去試其他食物。
蒸鹹魚肉餅飯:
煎攘茄子:
馬拉糕:
鬆軟熱辣辣,很香,好食。(4/5)
一直係佐敦店食,雖然唔多就腳,但食品質素穩定,且不時有新款點心,又唔駛等餐矇,加上良好服務,行多兩步都值得。昨天行過旺角先達,發現點點心開咗分店,今晚又再經過再幫襯:1)蠔油鮮竹卷:其汁沒有像其他點心店般過咸,鮮竹卷足料且味道適中,正。2)什菇E麵大大碟,好味之外最重要很少油。3)三花菜苗餃很特別,內中之菠菜、蝦等居然爽爽的,很好吃。4)燒賣:雖然此處D蝦餃很不錯,但我覺得燒賣比蝦餃更正!5)咖啡糕一層咖啡一層奶味,味道濃郁,有吃完西餐後飲杯咖啡的感覺,特別。旺角店雖然新開張,品質仍做到與佐敦店一樣,Oh very good。以後食店心方便啦
2)什菇E麵大大碟,好味之外最重要很少油。
3)三花菜苗餃很特別,內中之菠菜、蝦等居然爽爽的,很好吃。
4)燒賣:雖然此處D蝦餃很不錯,但我覺得燒賣比蝦餃更正!
2011-10-19
  • 三花菜苗餃
2011-10-16 20 浏览
第1次慘遭臨時比人放飛機..........反正都on the way咯.........雖得1個人............決定都去試吓.............下1個week嚟埋下集..........oct 09 & 16, 11.............共試咗 :1) 萵心鮮蝦餃 (hk$16)-很少見用萵筍做點心-個皮好"痴"身.........又"痴"住張紙,又"痴"住隻"羮",同佢糾纏咗1段時間先可以放到落碗............不過已經甩皮甩骨咁-但個餡又幾好味,又多,蝦爽,亦有鮮味,難得-有埋萵筍粒,感覺健康d2) 燒汁釀茄子 (hk$16)-見有好多食家讚,所以1試-頂頭嘅蝦膠物體都幾好味,個汁有些微泰式feel,所以幾夾-底下嘅茄子清甜,不過很索油,1路食,d油都滴出嚟,所以唔多good3) 即撞蛋白杏仁茶 (hk$22)-見人有讚,我又鍾意食蛋白杏仁茶,當然要叫番碗啦-杏味很真實,濃,1定唔喺溝出嚟-撞埋蛋白落去都咁"希"-所以蛋白好明顯無同杏仁茶擦出火花-味道上無問題,質感上唔得4) 真係菠蘿包 (hk$15)-上枱時很燙手,所以要攤1陣先-個包同酥皮都ok-

1) 萵心鮮蝦餃 (hk$16)
-很少見用萵筍做點心
-但個餡又幾好味,又多,蝦爽,亦有鮮味,難得
-有埋萵筍粒,感覺健康d
2) 燒汁釀茄子 (hk$16)
-見有好多食家讚,所以1試
-頂頭嘅蝦膠物體都幾好味,個汁有些微泰式feel,所以幾夾
3) 即撞蛋白杏仁茶 (hk$22)
-見人有讚,我又鍾意食蛋白杏仁茶,當然要叫番碗啦
-杏味很真實,濃,1定唔喺溝出嚟
-撞埋蛋白落去都咁"希"
-所以蛋白好明顯無同杏仁茶擦出火花
-味道上無問題,質感上唔得
4) 真係菠蘿包 (hk$15)
-上枱時很燙手,所以要攤1陣先
-個包同酥皮都ok
-裡面喺有菠蘿肉,不過個奶皇餡麻麻
-但都ok
5) 古法馬拉糕 (hk$14)
-個顏色喺暗啡色
-食落都有種懷舊馬拉糕嘅糖香味
-都很鬆
-如果濕潤番些少,就更perfect
6) 滋味蜂巢糕 (hk$16)
-從未食過呢款糕點,所以叫嚟試吓
-質地似黃金糕,相信改用黑糖同蜜糖
-都軟,唔多彈
-甜甜哋,都ok啦
7) 脆皮鮮蝦腸 (hk$22)
-呢個喺咁多個點心中最好,最有驚喜的
-1來出面嘅蝦腸很少有呢個做法
-腸粉下,有層米漿炸出嚟網狀,入口鬆脆,有蝦仁之餘,亦有韮王,芫茜,所以口感上同味道上都豐富,超越了1般嘅蝦腸...........佢揉合咗炸兩精神同變節蝦腸(有韮王,芫茜)
-的確好味
8) 蟹籽燒賣皇 (hk$18)
-無嘜特別
9) 茶$$$$ (@hk$2)

* 佢嘅點心menu估唔到都轉得幾密...........我第2次嚟時,相差只喺1個week,有1款點心轉咗...........keep住有新嘢嘅做法,很進取呢

* 這裡很抵食.........又唔收+1............任何侍應嘅服務都咁好...........味道不賴,又見到有heart............難得
2011-09-24 10 浏览
和老婆兩人預備BB仔用品後, 今次決心行到這間鋪頭.其實, 要行到來這裡, 又真係幾遠.我感到開心幸福的, 不只是來到一間想食的食店,而係身邊有著懷左個九個月胎的妳陪我一齊行來.辛苦妳了, 老婆.簡單食評也寫了在相上.有時間一去吧.
正, 吾好意思, 好快手食左一個, 所以個龍少左個.
正, 好特別, 熱食為佳. 不過食左兩件後, 覺得好甜.
正, 個燒汁好襯個茄子. 必食之選.
正, 口感特別, 用料十足.
正, 皮脆, 入面夠煙UN. 新鮮熱食為佳.
2011-09-05 26 浏览
很久以前已經聞知這家小店的存在佐敦的一個隱蔽處光顧的日子天陰, 12時, 人客稀疏, 只有廖廖可數的人客店子的運作如同獲的米芝蓮的添好運, 提供的點心有限, 全部即叫即蒸是日只有2個人, 即使刻意略過早餐, 能吃食到的點心也很有限2人在點心紙取捨了很久, 也終於點了6款點心!真係菠蘿飽名字夠特別, 怎料有驚喜, 飽如其名, 除了奶皇, 還有菠蘿。 菠蘿完全不酸, 很意外, 只是菠蘿皮不夠薄不夠脆, 有改善空間釀茄子那個汁很不錯!平常的釀茄子大多是橫切的, 這釀茄子卻是直身的, 賣相頗有心思馬拉糕照樣熱氣沖天, 夠鬆軟。馬拉糕的顏色完全是黑糖啡, 很有懷舊的味道。莧菜苗蝦餃其實跟蝦餃沒倆樣, 就是多了莧菜。 也許平日大多只吃「淨蝦」餃, 這加了莧菜苗的蝦餃挺有新鮮感。莧菜苗蝦餃不止新鮮熱辣, 而且皮夠薄, 好吃!擂沙仔煎堆跟煎堆很差不多, 就是內裡多了擂沙, 平常較罕有!煎堆炸得脆, 油份當然比較多, 多吃不健康!點心店的點心即叫即蒸, 打個8.5分吧!態度分只能打6分, 可以用更多微笑去對待客人!
很久以前已經聞知這家小店的存在佐敦的一個隱蔽處
光顧的日子天陰, 12時, 人客稀疏, 只有廖廖可數的人客
2人在點心紙取捨了很久, 也終於點了6款點心!

真係菠蘿飽
釀茄子
那個汁很不錯!
馬拉糕
照樣熱氣沖天, 夠鬆軟。
馬拉糕的顏色完全是黑糖啡, 很有懷舊的味道。
莧菜苗蝦餃
其實跟蝦餃沒倆樣, 就是多了莧菜。
莧菜苗蝦餃不止新鮮熱辣, 而且皮夠薄, 好吃!
擂沙仔煎堆
跟煎堆很差不多, 就是內裡多了擂沙, 平常較罕有!
煎堆炸得脆, 油份當然比較多, 多吃不健康!
點心店的點心即叫即蒸, 打個8.5分吧!
態度分只能打6分, 可以用更多微笑去對待客人!
2011-08-28 16 浏览
現在隨時想吃點心便可到點心專門店止止癮,不一定要上酒樓去,多方便!看了食家奔天人的點點心食評後,很有興趣到此一吃星期天,在圓方看過下午場電影後,徒步到了渡船街找點心去 來到點點心時下午五點多,食客不多,只有兩三枱,這個時段搵食不用等位呢!我們二人點了五款點心。滋味蜂巢糕完全是因為它,主要是因為跟我以前在小城之味(應該沒寫錯吧!現已閉店了 )的黃金糕外型極相似,那時的我是很愛這糕的,閉店以後便跟它緣盡了。這裡的蜂巢糕滲着很濃郁的黑糖味,的確很滋味 只略嫌糕身不夠彈牙(個人喜好問題)脆皮鮮蝦腸店中推介,腸粉加入了網狀米片造成脆脆的口感,感覺很得意,腸粉皮厚薄適中,蝦肉很爽口,混入了蔥花和芫茜,很香。蟹子燒賣皇蝦肉豬肉混合的餡很足料,每一顆都爽口又飽滿。要讚一下配角蟹子,很爽口呢醬皇蒸鳳爪吃點心不能不點的,奇怪的是不愛吃動物皮的我卻喜歡吃蒸腳皮 我也百思不得其解,好了說回這兒的味道跟其他酒樓吃的差不多,不過爪子size卻大點,數量也蠻多(沒有什麼蘿蔔或是芋頭將它們墊高)吃得我津津樂道!芥茉咸水角又一店中推介之作,單看外表跟普通咸水角無異,乾坤就在餡料中,wasabi醬混合在肉碎中,入口是辛香

星期天,在圓方看過下午場電影後,徒步到了渡船街找點心去
天馬行空的想如果這些氣孔是臉上的毛孔,一定嚇壞人了~
滋味蜂巢糕
只略嫌糕身不夠彈牙(個人喜好問題)
脆皮鮮蝦腸
蟹子燒賣皇
醬皇蒸鳳爪
吃點心不能不點的,奇怪的是不愛吃動物皮的我卻喜歡吃蒸腳皮
咬開時給熱氣蒸到了
芥茉咸水角
又一店中推介之作,單看外表跟普通咸水角無異,乾坤就在餡料中,wasabi醬混合在肉碎中,入口是辛香不是辛辣,而且外皮炸得金黃,香囗軟糯,喜歡香口炸物的你不要錯過呢!
這兒的點心上桌時全部都熱呼呼的,有水準而且價廉,還有些特色點心,你說怎能不推介它呢!
這豆槳真不錯,有豆香又冰凍
2011-08-21
天馬行空的想如果這些氣孔是臉上的毛孔,一定嚇壞人了~
這豆槳真不錯,有豆香又冰凍
咬開時給熱氣蒸到了
  • 脆皮鮮蝦腸,滋味蜂巢糕,凍豆槳
在堂記吃過腸粉後, 正在疑惑下一站要到那裡去, 抬頭一看, 望見對面點心專門店人頭湧湧, 似乎十分對板, 再看看名字 "點點心", 噢, 想起來了, 在openrice 上曾看過不少食評, 絕大部份是笑臉居多, 既然如此, 第二站便選擇一馬路之隔的 "點點心點心專門店".進入店內, 已經是100%爆滿, 幸好剛剛有一檯客人結賬, 不用等多久便能坐下來; 環境不算十分狹窄, 位置編排很緊密, 但起碼坐位空間仍然充裕, 不會像某些小店自持人氣高企, 把原來祇能放兩張檯的地方, 硬要擺三張檯進去, 讓客人背貼背, 手掙碰手掙, 這些最不能接受!! 同樣是小店, 這裡的坐位安排讓人欣喜!來到點菜時間, 看看點心紙, 再看看貼在玻璃窗上的雜誌推介, 最後點了幾款名物品嚐.先上滋味蜂巢糕, 外型像蜂巢般的黑啡色糕點, 口感鬆軟, 黑糖味道濃郁, 但不會流於死甜的單調, 兩個人分吃四件, 很快便一件不留地把蒸籠吃翻天了.之後是另一鎮店名點真係菠蘿包, 外型和一般點心店的奶皇菠蘿包沒兩樣, 但餡料中加入了切碎的罐頭菠蘿肉, 又香又滑又有咬口, 十分不錯的享受; 唯一美中不足是, 包面的脆皮部份未能做到

滋味蜂巢糕, 外型像蜂巢般
之後是另一鎮店名點真係菠蘿包, 外型和一般點心店的奶皇菠蘿包沒兩樣, 但餡料中加入了切碎的罐頭菠蘿肉, 又香又滑又有咬口, 十分不錯的享受; 唯一美中不足是, 包面的脆皮部份未能做到香脆效果, 還有一點進步空間.
餡料中加入了切碎的罐頭菠蘿肉
吃過兩款甜的, 是時候來一個咸點了, 蟹子燒賣皇大小適中, 置頂的蟹子還保持著一粒粒清脆狀態, 現在很多酒樓都沒有留意蟹子的新鮮度, 很多時放蒸籠裡過久, 蟹子都變成熟熟爛爛的, 這裡的值得嘉許; 燒賣肉質有咬口, 肉味亦不俗, 整體表現滿意!
蟹子燒賣皇, 置頂的蟹子還保持著一粒粒清脆狀態
最後點了糖水, 兔的至愛即撞蛋白杏仁茶, 能嚐到清新的杏香, 不會因杏仁味過濃已出現苦澀味; 唯獨蛋白塊可以再滑一點, 相信是蛋白撞進甜湯一刻的火路和搞拌力度的把握, 期待下次能吃到更高水準的, 當然以這個價錢來評, 已經是合格有餘了!
即撞蛋白杏仁茶, 能嚐到清新的杏香
用十分相宜的價錢能吃到比很多酒樓有更高水準的點心, 找不到甚麼理由不給予笑臉, 一定會再來!

兩個人還有很多想試的, 但已經定好了第三個目標, 祇能依依不捨地推門離開, 向是夜終點站進發.
滋味蜂巢糕, 外型像蜂巢般
蟹子燒賣皇, 置頂的蟹子還保持著一粒粒清脆狀態
  • 滋味蜂巢糕
  • 蟹子燒賣皇
2011-08-11 9 浏览
昨晚同朋友吃完飯, 順手過黎買外賣, 夜晚9點幾去都有9成滿, 所以都等左好耐, 今次有新野就係Wasabi咸水角, 幾特別, 有Wasabi既味, 但又唔會好辣, 幾得意!!
昨晚同朋友吃完飯, 順手過黎買外賣,
夜晚9點幾去都有9成滿, 所以都等左好耐,

2011-08-10
15 分钟 (外卖自取)
  • Wasabi咸水角
2011-08-07
自從添好運的出現, 改變了不少人吃點心的心態, 從前吃點心一定要上酒樓, 現在吃點心多數會去點心店. 來這裡吃點心是很偶然的事, 本來是想去堂記吃腸粉, 但原來中午是不開門營業的, 於是就近地入了這間小店吃午餐. 店子當日客人不多, 仍有數張空枱. 看過餐牌, 點了店子推介的脆皮鮮蝦腸, 另點了莧菜苗蝦餃、山竹牛肉球、蠔皇鮮竹卷、鳳爪排骨飯和糖心牛肉飯. 山竹牛肉球 - 牛肉球頗滑, 但牛肉味道一般, 反而混在牛肉中的馬蹄粒, 爽口之餘亦很清香, 比主角牛肉搶鏡得多. 莧菜苗蝦餃 - 蝦餃皮是水晶皮做的, 入口煙韌; 莧菜苗味道一般, 和豆苗的味道差不多; 蝦肉爽口但鮮味不足, 最大的問題是居然不是每一隻蝦餃都有蝦肉, 有些是沒有蝦的! 我們點的一籠, 就有一半是沒有蝦的. 蠔皇鮮竹卷 - 材料有蝦, 豬肉等. 味道不俗, 汁不太杰, ok之作.脆皮鮮蝦腸 - 脆皮鮮蝦腸是店內招牌貨. 外層的是腸粉皮, 裡面則包著米網紙, 最內層以鮮蝦, 韮菜, 香蔥等作餡料. 入口的口感很豐富, 先是又薄又滑的腸粉皮, 然後是香脆的米網紙, 最後是鹹味適中的餡料, 是一道很特別的點心, 不愧是招牌點
脆皮鮮蝦腸 - 脆皮鮮蝦腸是店內招牌貨. 外層的是腸粉皮, 裡面則包著米網紙, 最內層以鮮蝦, 韮菜, 香蔥等作餡料. 入口的口感很豐富, 先是又薄又滑的腸粉皮, 然後是香脆的米網紙, 最後是鹹味適中的餡料, 是一道很特別的點心, 不愧是招牌點心.
鳳爪排骨飯和糖心牛肉飯 - 兩款蒸飯都不是出色之作. 鳳爪排骨飯的鳳爪和排骨都是沒甚鮮味, 飯粒也偏腍偏軟. 糖心牛肉飯的牛肉口感較滑, 但飯粒卻很乾硬; 說是糖心, 應該是糖心蛋吧! 但眼前的雞蛋卻是已經煎熟了, 不過搗穿它時, 仍然有點蛋汁流出. 雖然如此, 但這跟糖心蛋的質感和味道仍是有很大的分別.

店裡的裝修跟時下一般點心店大同小異, 侍應們有禮貌, 也算勤快. 食物價錢不是特別便宜, 水準也算一般, 但招牌貨也真的出色. 但可惜店內的衛生情況只是一般. 如果可以改善一下招牌點心以外的食物質素, 應該會更加吸引食客的光顧.
2011-06-25
  • 脆皮鮮蝦腸
2011-07-29 16 浏览
食完堂記, 有點意猶未盡, 所以過埋對面的"點點心點心專門店", 這裡的點心即叫即做. 上次電視節目都有介紹過. 古法馬拉糕 - 很傳統, good 糖心牛肉飯 - 呢個唔錯真係菠蘿包 - 真係有菠蘿肉嘅菠蘿包, 熱辣辣, 好鬼正

古法馬拉糕 - 很傳統, good
糖心牛肉飯 - 呢個唔錯
真係菠蘿包 - 真係有菠蘿肉嘅菠蘿包, 熱辣辣, 好鬼正

$50 (宵夜)
2011-07-19 24 浏览
今日同朋友farawell去試一試..食之前仲去左tim記食蒜蓉包..2個人叫左好多野..但試唔到.甘旬仔...係menu上無左食左真係菠蘿包., 呢個真係幾特別..好鳳凰味鮮蝦脆腸粉, 朋友話呢個係好"哂心機腸粉"...其實佢意思係好花心機..外軟.有脆..呢個正鳳爪排骨飯,燒賣雞扎.呢3個就好食既..不過未見特出滋味蜂巢糕.甜得黎..唔漏...馬拉糕以外之選..出面真係未食過.心機之作蒜茸蝦春尖卷. 上台好令..好似一條長長地既蝦角...都係心機之作.值得推介~
今日同朋友farawell去試一試..
食之前仲去左tim記食蒜蓉包..

2個人叫左好多野..但試唔到.甘旬仔...係menu上無左

食左
真係菠蘿包., 呢個真係幾特別..好鳳凰味
鳳爪排骨飯,燒賣雞扎.呢3個就好食既..不過未見特出

值得推介~
2011-07-18
  • 滋味蜂巢糕
  • 蒜茸蝦春尖卷
  • 鮮蝦脆腸粉
2011-06-14 24 浏览
6月11日晚.落雨已經無帶遮.出面好似倒水咁.近近地呢間飲啖茶,食個包入到去感覺幾好!!坐低咗,先奉上熱茶.SERVICE OK WOO.睇一睇MENU.叫咗3個點心加一盅飯.甘筍仔4分:電視上小儀詰呢個係芋茸餡. 好香既芋茸香,食落賁係似甜版既咸水角真係菠蘿包&牛肉腸4分:真係菠蘿餡既菠蘿包,創意無限. 而牛肉腸亦十分爽滑.正,最後既梅菜肉餅飯.3.5分:一人份量啱啱好飲杯茶,望一望出面.雨過天晴,獨自上車回家去!
6月11日晚.落雨
已經無帶遮.
出面好似倒水咁.
近近地呢間飲啖茶,食個包

入到去
感覺幾好!!
坐低咗,先奉上熱茶.
SERVICE OK WOO.
睇一睇MENU.
叫咗3個點心加一盅飯.
甘筍仔
4分:電視上小儀詰呢個係芋茸餡.
好香既芋茸香,食落賁係似甜版既咸水角
真係菠蘿包&牛肉腸
真係菠蘿包???
4分:真係菠蘿餡既菠蘿包,創意無限.
而牛肉腸亦十分爽滑.正,
最後既梅菜肉餅飯.
梅菜肉餅飯
3.5分:一人份量啱啱好
飲杯茶,望一望出面.
雨過天晴,獨自上車回家去!
2011-06-11
甘筍仔
真係菠蘿包???
梅菜肉餅飯
  • 真係菠蘿包
2011-06-12 29 浏览
近期開得最多都係點心舖頭,其實我好喜歡上酒樓嘆下茶食下點心,不過等位飲茶確實浪費不少時間,這些精品點心舖可以令我解決到「心癮」,大部份又唔洗加一,幾好囉!裝修簡單唔花巧,企理算衛生。 服務細心,點心款式都有三四十款,都多選擇。 佢哋話每個月都會有d新點心出,幾有心思!地方有d吊腳,門口不時炒牌,要小心!價錢經濟非常合理,一般$50一位有交易,已經飽飽。真係菠蘿包,上枱仲熱烘烘,內有菠蘿同奶黃,酸酸甜甜唔會太漏,好香好味道!脆皮蝦腸,蝦未係做到爽口,但用米網捲住炸就好脆口,可以!鳳爪排骨飯,飯香而蒸到有一粒粒嘅咬口,唔錯唔錯!趣緻甘筍仔,外型整到成隻甘筍,好得意。 內有芋蓉,好香滑,正!蒸燒賣,大大粒又足料,好!馬拉糕、綿花雞、春卷、蒸牛肉腸、杏仁蛋白茶都不過不失,ok!一定會再去啊!
地方有d吊腳,門口不時炒牌,要小心!
價錢經濟非常合理,一般$50一位有交易,已經飽飽。
脆皮蝦腸,蝦未係做到爽口,但用米網捲住炸就好脆口,可以!
鳳爪排骨飯,飯香而蒸到有一粒粒嘅咬口,唔錯唔錯!
蒸燒賣,大大粒又足料,好!
一定會再去啊!
2011-06-09
  • 真係菠蘿包
  • 脆皮鮮蝦腸
  • 蒸飯
  • 趣緻甘筍仔
2011-05-28 72 浏览
圓方睇完魔盜狂潮順天橋行去歎吓夜茶,最近幾年興起點心茶餐廳化,其實都幾好方便D自在D,十點左右行到點點心都幾爆,好在重有張枱唔駛等。裏面係奶皇加菠蘿肉,由於加左菠蘿肉令食落不會太甜,而且有助增加食慾,正。雖然有條個皮破開,但味道都幾好味粉皮夠薄夠滑,好味。皮夠薄又不易破餡料又足,好味。春卷皮有D似蝦角皮,裏面全部係沙律醬剛到熱食一定燙咀,裏面有少許雜果同蝦,唯一係D蝦唔爽,不過都好味。皮脆餡正,好味。正常,OK好味夠正宗。埋單兩個人$110好低
牛肉腸粉
雖然有條個皮破開,但味道都幾好味粉皮夠薄夠滑,好味。
潮州粉粿
皮夠薄又不易破餡料又足,好味。
沙律春卷
炸雲吞
皮脆餡正,好味。
燒賣
正常,OK