近排見到好多朋友仔都去左以下介紹既哩間💛台式小食店💛九龍區既舊舖位置就比較少而且坐得亦唔會好舒服🙈但今次新開既環境非常光猛地方仲好闊落添☺️坐得舒服好多👍🏻—————————————————-@hakpo_alley 慢烤雞腿🍗芝士🧀蛋吐司🍞🥪💛小店既招牌吐司🍞之一即叫即製👍🏻加埋烘底無得挑剔✅慢烤雞肉又厚肉又嫩滑☺️再加埋煎得岩岩好既流心蛋🍳相信唔洗我講大家都知有幾好味😋————————————————古早味手工滷肉飯🍚滷肉大大粒而且肥瘦適中👍🏻醬汁唔會好多🙈又唔會太咸但係都十分好送飯☺️————————————————凍桂圓杞子玫瑰🌹三色圓🍡芋圓味道正常😊而且仲有龍眼肉糖水味道亦非常清甜😋不過份量可以多少少就更好————————————————-花枝丸配淮鹽🧆不敗既台灣小食之一👍🏻夜市必選雖然唔算太大粒☺️但入面有大量既墨魚肉🦑食落勁香口😋勁滋味————————————————-桂花烏龍茶🍵 桂花雪梨羅漢果茶飲品比我所想像更高質👍🏻烏龍茶🍵經過8小時低温浸泡濃味得黎完全唔會澀✌🏻羅漢果茶亦無額外加糖🍬甜味係完全黎自清甜既雪梨乾🍐同桂花健康又潤喉👍🏻岩晒宜家乾燥既天氣
近排見到好多朋友仔都去左

羅漢果茶亦無額外加糖🍬甜味係
完全黎自清甜既雪梨乾🍐同桂花

健康又潤喉👍🏻岩晒宜家乾燥既天氣
2022-04-11 37 浏览
🇹🇼平民台灣菜X💛黃店系列—▫️餐廳:黑布小巷 @hakpo_alley ▫️地點:全港有3️⃣間分店📍此為:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室(港鐵荔枝角站 D1 出口, 步行約1分鐘)▫️營業時間:星期一至六11:30 - 21:30▫️價錢:~$50+—美味:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.9🇹🇼環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.85🇹🇼價錢:💰💰💰+0.65💰—香港出名既台灣餐廳唔太多🤫👧🏻支持過阿木幾次🥰今次黑布小巷開番,唔再係旺角路邊小店就再支持下—📍慢烤雞腿芝士蛋吐司價錢:$53分數:🥪🥪🥪🥪係必食❤️好大份,食完飽咗8-9成😁😁雞腿好滑,加埋芝士同蛋🥚juicy—📍麻辣鬼椒肉芝士蛋吐司價錢:$55分數:🥪🥪🥪+0.9🥪係幾🌶🌶🌶🌶🌶唔食得辣就唔好叫🌚豬肉比雞腿「鞋」,但有埋芝士同蛋都唔錯—小食方面📍台灣腸價錢:$28~2條分數:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.9🇹🇼燒得幾脆幾好食,仲幾厚肉—📍夜市蝦捲價錢:$38~3條分數:🦐🦐🦐🦐比想像中好食❤️蝦味幾香,外層有啲啲脆—#好西 #黑布小巷 #芋圓 #鹽酥雞 #牛筋 #牛肉麵 #荔枝角 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest
🇹🇼平民台灣菜X💛黃店系列

小食方面
📍台灣腸
價錢:$28~2條
分數:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.9🇹🇼
燒得幾脆幾好食,仲幾厚肉

📍夜市蝦捲
價錢:$38~3條
分數:🦐🦐🦐🦐
比想像中好食❤️蝦味幾香,外層有啲啲脆

#好西 #黑布小巷 #芋圓 #鹽酥雞 #牛筋 #牛肉麵 #荔枝角 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #japan #Eeeeeats #foodphotography #foodporn #foodie #forkyeah #instadaily#instafollowtrick #amy_in_lck #黃店 #旺角黃店 #taiwan🇹🇼
麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司 $55半熟日本流心蛋好出色 一拎上手就流晒出黎沾滿成舊吐司 再加埋啲芝士 真心有啲漏😂雞腿肉好厚身 自家制既醬汁甜甜地 好好味麻辣鬼椒粉都幾辣下 不過果陣辣好快就過如果自己一個食哂一份都飽哂🫣古早味手工滷肉飯 $48成碗飯都鋪滿左肉🤭滷肉既油脂同肉既比例幾好 又唔會太肥 係我鍾意既口味啲飯仲要吸哂啲肉汁 食到底都有😆黑布台式香腸 $28一咬落去係爆汁😂好香口不過如果可以比埋生蒜配搭會更正宗桂圓杞子玫瑰三色圓 $38睇落平平無奇 但食落有驚喜個糖水清甜而且仲有玫瑰香味芋圓就正常 但唔算特別煙韌 不過都都幾大粒芋頭椰汁三色圓 $46呢個芋頭椰汁底偏甜 😳但就好足料 芋頭煲到溶哂 椰汁味重+$8 桂花烏龍茶冷泡茶 茶味夠濃 飲到桂花香 無糖👍🏻+$12桂花雪梨羅漢果茶飲品都好推薦 因為係無添加糖飲落酸酸甜甜 好潤喉
麻辣鬼椒雞腿蛋芝士吐司 $55

+$12桂花雪梨羅漢果茶
飲品都好推薦 因為係無添加糖
飲落酸酸甜甜 好潤喉
  • 麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司
𓂃𓂃𓏄黑布小巷𓂃𓂃𓈌台式肉蛋芝士吐司兩塊薄薄嘅豬扒醃得好入味,有台式醬油咸中帶甜味道,不過食到最尾會有少少咸,但係屬於可接受嘅程度!芝士雖然無𝑚𝑒𝑛𝑢中影到咁瀑布,但係其實都幾足夠,同成個吐司好夾!非常建議揀有芝士嘅𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑜𝑛!好有喺台灣食早餐吐司嘅感覺!(另外仲有麻辣鬼椒版,不過怕太辣唔敢試住)𓇨古早味手工滷肉飯滷肉飯嘅肥肉比例較高,如果一個人食可能會有啲膩,而味道比較淡口,飯粒濕度較高𓇸淮鹽花枝丸炸得香口彈牙,入面有唔少墨魚粒,合乎期望!𓐍桂圓杞子玫瑰三色圓三色圓入面,以芋圓嘅香味最出,口感煙韌得嚟夾雜少少芋粒,好好味!而地瓜圓同紫薯圓雖然味道無咁突出,但都好有咬口!桂圓杞子玫瑰湯底清甜,甜度無負擔𓈟冬瓜茶低糖清甜,好有喺台灣飲嘅風味𓈞桂花烏龍冷泡茶茶味淡淡幽香,非常解膩
𓂃𓂃𓏄黑布小巷𓂃𓂃
𓈌台式肉蛋芝士吐司

𓇨古早味手工滷肉飯

𓇸淮鹽花枝丸
炸得香口彈牙,入面有唔少墨魚粒,合乎期望!

𓐍桂圓杞子玫瑰三色圓

𓈟冬瓜茶
低糖清甜,好有喺台灣飲嘅風味

𓈞桂花烏龍冷泡茶
茶味淡淡幽香,非常解膩

2022-04-10 45 浏览
尋日返半日,放工就即刻諗下想食咩好,最後決定食台灣菜,上網見到呢間位於荔枝角嘅「黑布小巷」,無論賣相同食物種類都好吸引,而且地點都非常適合我哋!😬黑布小巷台式肉蛋芝士吐司 $53 + $3凍頂烏龍茶呢個吐司係餐廳嘅招牌小食之一,真係唔係浪得虛名!淨係睇個賣相都已經流哂口水🤤銖好味😋古早味手工滷肉飯 $48呢個滷肉飯亦係餐廳嘅招牌菜之一,啲滷肉撈飯真係非常好味!可以撈多幾碗飯都得!😋桂圓杞子玫瑰三色圓 $38小編最鍾意食芋圓,仲有三隻味!芋圓非常煙韌,好滋潤!☺️花之丸 $38粒粒都大大粒,新鮮滾熱辣!每粒花枝丸都有墨魚🦑粒係入面😋好足料!黑布台式香腸(2條) $28 + $5自家煲制冬瓜茶充滿台灣風味嘅腸,好味😋

黑布小巷

台式肉蛋芝士吐司 $53 + $3凍頂烏龍茶

古早味手工滷肉飯 $48

桂圓杞子玫瑰三色圓 $38

小編最鍾意食芋圓,仲有三隻味!芋圓非常煙韌,好滋潤!☺️

花之丸 $38

黑布台式香腸(2條) $28 + $5
自家煲制冬瓜茶

充滿台灣風味嘅腸,好味😋
2022-04-09 40 浏览
掛念台灣之黑布小巷 @hakpo_alley 平日lunchtime已經好快滿座 出餐都快手 吐司選擇多 性價比OK 整體可以一試啊🍞 烤嫩滑雞腿雙重瀑布芝士 $53 (兩個人食都幾飽肚~ 芝士可以再澎拜 雞同吐司都烤得剛好)🍴古早味手工滷肉飯 $48 (肥肉比例高)🍴 黑糖紅棗薑三色圓 $38 (薑味甚濃 芋圓可以再q彈)🍴鬼椒辣粉花枝丸 $38/5粒 (超級惹味🔥 好食啊)🥤 桂花烏龍茶 $28🥤 冬瓜茶 $22 (已經係少甜)

🍴古早味手工滷肉飯 $48 (肥肉比例高)
🍴 黑糖紅棗薑三色圓 $38 (薑味甚濃 芋圓可以再q彈)
🍴鬼椒辣粉花枝丸 $38/5粒 (超級惹味🔥 好食啊)
🥤 桂花烏龍茶 $28
🥤 冬瓜茶 $22 (已經係少甜)

2022-04-09 76 浏览
咁耐冇去旅行🧳,大家一定好掛住台灣嘅美食!而曾經係黑布街既黑布小巷最近都登陸荔枝角👏🏻,今次仲提供埋座位堂食添!嚟到呢度,一定要試下佢地吐司🍞,岩哂大家嚟打卡👍🏻!我覺得佢地招牌「台式肉蛋吐司」真好好味😋,入面夾左美國穀飼豬排参,食落都唔韌唔多筋,落埋黑椒幾香幾惹味!一拎上手,蛋汁徐徐流下,中間夾左幾片半熟煎蛋🍳,朋友揀左呢款仲加埋芝士添🤟🏻,十分邪惡😈!吐司外層微微烤過,咬落香脆🥰!我就點左呢款「慢烤雞腿蛋吐司🍞」,味道都差唔多,只係中間轉左慢烤雞腿,咬落幾稔滑多汁!兩款都幾好味😋,睇下大家想揀惹味定香滑多汁!難得有堂食,就當然要試D夜市小食😃!蝦卷真係好有夜市風味,而花枝丸食落都幾香口!黑布小巷最特別係佢地有自家製養生茶👍🏻,我地揀左羅漢果茶同烏龍茶,飲完喉嚨好舒服😌!佢地吐司依然保持到水準🙂,咬落香脆,但中間餡料既豐富又會好乾,真心好味😋!大家大家有機會就要嚟試下~~

慢烤雞腿蛋吐司
台式肉蛋芝士吐司
夜市蝦卷
花枝丸
慢烤雞腿蛋吐司
台式肉蛋芝士吐司
夜市蝦卷
花枝丸
呢間小店我已經想去好耐,由一開始喺旺角開業嘅時候已經盯實咗佢,可惜旺角店上年結業。到咗近排就登陸荔枝角,就黎個“新店”報導啦。其實新店開業無耐就因疫情而停業,係呢個禮拜先再開返。咁都唔出奇嘅,中哂嘅人呢個禮拜就出返哂黎...没事兒!黑布小巷現時仲有葵芳掃街店同北角便當店。餐廳由三個90後主理,疫情之前,佢哋已經去過N次台灣。佢哋成日幫櫬當地嘅「阿姨」舊式早餐店,心諗香港又冇呢類嘅早餐店菜式,於是就帶咗返黎香港,19年開業,同時又撐住港人共渡難關。 其實話佢係早餐店又唔算係,佢又冇開早市,但當佢係台式食堂就更好。荔枝角新店位置較寬敞,但有一半嘅枱都冇用到。格局就好樸實,就係飯堂look,乾淨潔白嘅飯堂look。 落單就用手機落order,有得綁定信用卡而線上付款。食物方面有最出名嘅豬肉蛋吐司,更有新店先有嘅雞扒蛋吐司。仲有滷肉飯,花枝丸之類嘅小食,自家製芋圓糖水同冷泡茶等。(葵廣店都有滷肉飯/芋圓/吐司,北角店就有多款便當但冇吐司而係外賣店。) 慢烤雞腿芝士蛋吐司$53 店員有講話所有食物都即叫即製,上枱時成tray連甜品飲品上,咁樣就已經加咗唔少分。再加上又有提供手套,令你唔洗食到成手

慢烤雞腿芝士蛋吐司$53

慢烤雞腿芝士蛋吐司

店員有講話所有食物都即叫即製,上枱時成tray連甜品飲品上,咁樣就已經加咗唔少分。再加上又有提供手套,令你唔洗食到成手都係,又或至少有個tray墊底,就唔洗整到個枱一塌糊塗。性價比就唔錯,見到佢有幾多料都心滿意足,但又冇想像中咁飽。

慢烤雞腿芝士蛋吐司

雞腿佢切開咗一舊舊,見到佢非常白滑。外層有焦香咗嘅顏色,肉質爽彈嬌嫩,明顯有醃料醬油等濃厚嘅調味,呢part有驚喜,又可能有人會嫌佢太咸/蓋過肉味。

雞蛋方面,佢唔係台式早餐店嘅多層次(玉子燒式)蛋,而係半熟流心蛋,師傅咁啱切正有蛋黃嗰個位,成個toast都沾滿蛋液(唔怪得要帶手套🤣),蛋白就簡單用黑椒調味。

慢烤雞腿芝士蛋吐司

芝士真係有D過份lor,背面全都係熱溶後嘅黃金,更可以用手拎起塊熱溶芝士感受佢嘅香氣。麵包有一定嘅厚度,外層微烘脆,食落唔係空氣包嗰款。食食吓發現有陣蜜糖嘅甜味,原來中間係搽咗層秘製醬汁,但我就食到只係蜜糖。

凍頂烏龍茶$28(跟吐司+$3 only)

凍頂烏龍茶

杯上寫上飲品經過八小時嘅冷泡而成,不含防腐劑。飲落一開頭冇乜味,但飲多一兩啖就有香濃嘅茶味,微帶回甘。

黑糖紅棗薑三色圓$38

黑糖紅棗薑三色圓

一上枱望到只係一片啡水,但其實d料潛哂底。糖水嘅黑糖味後韻強,帶有紅棗如蜂蜜般嘅甜美同一丁點嘅薑味,仲有多個紅棗肉。三色圓就當然係蕃薯/芋頭同紫薯。形狀呈正方體,有數多舊都痴埋一齊,呢點要改進一吓。
黑糖紅棗薑三色圓

質感係我鐘意嘅唔太煙韌而內裏冇粉粉嘅口感,而且三種味道都各有各本身嘅原材料味。芋頭明顯有D沙沙地嘅芋頭泥口感。但缺點就真係少咗D lor,三兩吓就食完,唔適合share。
凍頂烏龍茶
2022-04-08 56 浏览
Happy Friday 😊 做嘢做到傻咗 嘆返個Tea休息吓先1. 慢烤雞腿蛋吐司 $55 雞肉勁滑 😍 配上自家秘製醬汁 半熟日本流心蛋 勁creamy 真喺💯 推推2. 古早味手工滷肉飯 $58 滷肉肥瘦適中 份量足夠做一餐 食完個吐司勁飽 呢個就留返做晚餐 🤣3. 三花凍頂烏龍茶 $30包含咗玫瑰花 桂花 茉莉花 🍃Fresh 😙 唔加糖 不含防腐劑4. 桂花雪梨羅漢果茶 $30放入雪櫃留返比皇后飲 滋潤吓😌😆以上喺用Food Panda order 嘅價錢滿$150 享8折優惠 (所以叫咗咁多😋)
Happy Friday 😊

🍃Fresh 😙 唔加糖 不含防腐劑

4. 桂花雪梨羅漢果茶 $30
放入雪櫃留返比皇后飲 滋潤吓😌

😆以上喺用Food Panda order 嘅價錢
滿$150 享8折優惠 (所以叫咗咁多😋)
外卖送餐
2022-04-08 118 浏览
𝗵𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗮𝘇𝗲 𝗼𝗳 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶𝗮𝗹 𝗯𝘂𝗶𝗹𝗱𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗶𝗻 𝗰𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝘀𝗵𝗮 𝘄𝗮𝗻 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘁𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 @hakpo_alley.𝗶𝗳 𝘆𝗼𝘂 𝗰𝗮𝗻 𝗼𝗻𝗹𝘆 𝗰𝗵𝗼𝗼𝘀𝗲 𝗼𝗻𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗵, 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗹𝗼𝘄 𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘁𝗵𝗶𝗴𝗵 𝗲𝗴𝗴 𝘁𝗼𝗮𝘀𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗮𝘃𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗼𝗻𝗲 𝘁𝗼 𝗴𝗼 𝗳𝗼𝗿🧀 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗶𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀, 𝗯𝗼𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲 𝗲𝗴𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘁𝗵𝗶𝗴𝗵 𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗼𝘂𝘀, 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝘂𝘀𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀 𝗺𝗲𝗹𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲. 💯 𝘀𝗮𝘁𝗶𝘀𝗳𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 💯 𝗲𝗻𝗷𝗼𝘆𝗮𝗯𝗹𝗲.幾年前係黑布街食過之後都無點再食台式吐司,知道係荔枝角開咗堂食店後終於可以坐低慢慢食~ 除咗經典吐司外仲近出咗慢烤雞腿芝士蛋吐司,塊肉厚咁多梗係梗雞扒啦🙊 慢烤雞腿咁嫩滑多汁應該係用咗菠蘿嚟醃,無鬆肉粉咁假又可以令肉質鬆化,食落仲有啲菠蘿清香,加埋
古早味手工滷肉飯
淮鹽花枝丸
淮鹽花枝丸
  • 古早味手工滷肉飯
2022-04-08 45 浏览
#emily出街食👅👅 #emilysbelly荔枝角作為一個麵包🥯控 每次見到麵包都會好想食 今次終於試到呢間bookmarked 咗好耐嘅台式吐司店🍞分別點左台式肉蛋吐司 慢烤雞腿芝士蛋吐司🍞 雞腿芝士蛋吐司 雞腿肉好滑而且芝士同蛋嘅份量好多 啖啖滿足!好容易食到爆晒啲汁出嚟!所以店家好細心每份吐司贈送一對手套 等唔使食到成手都係~~(不過我朋友都係唔小心爆汁爆到成條褲都係🤣)台式肉蛋吐司 裏面嘅肉即係豬扒~會有兩篇薄薄嘅豬扒 呢款食落嘅汁冇咁多 都冇咁容易造成爆汁嘅情況😂不過唔知係唔係因為外賣放內阻所以就豬扒食落有啲硬 個人更prefer慢烤雞腿芝士蛋吐司!好食程度係我覺得我一個人可以食幾份😋(題外話 希望快啲開返晚市堂食唔使嗌外賣🤢)
#emily出街食👅👅 #emilysbelly荔枝角
分別點左台式肉蛋吐司 慢烤雞腿芝士蛋吐司🍞
(題外話 希望快啲開返晚市堂食唔使嗌外賣🤢)
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
1K
2022-04-08 417 浏览
之前去過油麻地嘅店, 味道唔錯不過間店主要take away, 要係街食好唔方便。依家開左新分店係荔枝角更大間, 樓底高幾闊落好坐麻辣鬼椒慢烤雞腿肉蛋吐司 $53慢烤雞腿好厚肉,睇落比起豬扒更澎湃,肉質幾嫩滑而且醃得入味。半溶芝士、半熟日本流心蛋同佢個秘製醬汁幾惹味,而最估佢唔到係個麻辣鬼椒真係幾辣wor, 有驚喜呀. 唔係好食得辣嘅就小心啦. 對半切開好彩我攞左份多辣粉嘅😆古早味手工鹵肉飯 $48 好足料,用左半肥瘦豬腩肉,不過個自家配製滷水汁差咁d 香味... 飯反而唔錯,用左珍珠米濕度同軟綿嘅口感剛好台南蝦卷 $28/3條 比想像中好食,幾彈牙有d 似蝦丸咁幾香~芋頭椰汁三色圓 $46 好大碗,芋頭椰汁略偏甜。入面三色芋圓係自家製,其中最欣賞芋圓,帶芋香偶爾仲會食到芋頭粒,紫薯圓同地瓜圓相對無咁香,不過口感都唔錯,幾Q彈煙韌三花凍頂烏龍茶 跟餐 +$12 無糖冷泡茶,凍頂烏龍茶加上玫瑰花、桂花、茉莉花,無加冰或糖,幾欣賞natural 茶香幾解渴解膩凍桂花雪梨羅漢果茶 +$12以雪梨乾、桂花同羅漢果煲製,帶清甜味道。據說可清肺潤喉,止咳化痰🍐

麻辣鬼椒慢烤雞腿肉蛋吐司 $53

古早味手工鹵肉飯 $48

台南蝦卷 $28/3條
比想像中好食,幾彈牙有d 似蝦丸咁幾香~

芋頭椰汁三色圓 $46

三花凍頂烏龍茶 跟餐 +$12

凍桂花雪梨羅漢果茶 +$12

• 麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司
2022-04-06 69 浏览
呢間小食店最近殺上工廈開堂食,供應招牌足料台式吐司,另有多款台式小食、滷肉飯、芋圓糖水、台式茶飲🇹🇼💗慢烤雞腿雙重芝士蛋吐司 ($53)香烤吐司金黃微脆,搽上自家秘製醬汁,鹹甜相宜🥪慢烤雞腿厚肉嫩滑,充滿肉汁,醃得香惹入味🐓配上半熟日本流心蛋同半溶拉絲芝士,口感非常豐富🧀💗凍芋頭椰汁三色圓 ($46)將芋頭壓成蓉加入椰汁,糖水帶濃郁芋香同椰奶味,甜而不膩🍠三色圓全人手製作,包括有芋圓、紫薯圓、地瓜圓。由於比一般大粒,口感更加煙韌Q彈🍡💗古早味手工滷肉飯 ($48)滷肉依足傳統台式做法,慢煮豬腩肉肥瘦得宜,但肉質未得鬆化軟嫩,而且自家配製滷水汁唔夠香濃入味🐖但飯值得一讚,用上珍珠米所以口感較煙韌軟綿,另配酸蘿蔔解膩🍚💗黑布台式香腸 ($28/ 2條)台式香腸燒至外皮焦脆,肉質紮實彈嫩,充滿油脂香,鹹香入味🐷💗凍桂花雪梨羅漢果茶 (+$12)以雪梨乾、桂花同羅漢果自家煲製,味甘清甜,有清肺潤喉,止咳化痰功效🍐💗凍冬瓜茶 (+$5)由台灣空運冬瓜磚,根據自家配方煲製,味道冰凉清香,略為偏甜🧋
💗慢烤雞腿雙重芝士蛋吐司 ($53)
慢烤雞腿雙重芝士蛋吐司

💗凍芋頭椰汁三色圓 ($46)
凍芋頭椰汁三色圓

💗古早味手工滷肉飯 ($48)
古早味手工滷肉飯

💗黑布台式香腸 ($28/ 2條)
台式香腸燒至外皮焦脆,肉質紮實彈嫩,充滿油脂香,鹹香入味🐷
💗凍桂花雪梨羅漢果茶 (+$12)
💗凍冬瓜茶 (+$5)
2022-03-26
慢烤雞腿雙重芝士蛋吐司
凍芋頭椰汁三色圓
黑布小巷原先係旺角黑布街開業,不過依家就搬左去荔枝角、葵芳同北角,荔枝角環境幾大☺️設有堂食,一樣提供招牌台式吐司、滷肉飯、芋圓糖水等,落單時見到背後有好多大茶葉罐,餐廳揀用台灣茶葉,都係不加糖不含防腐劑👍🏻🥪台式肉蛋芝士吐司|$53|8.5/10吐司已經一分為二,用紙袋袋住,唔會食到成手都係,蛋汁同芝士未食已經見到漏哂出黎🤣餡料有半熟流心蛋、芝士同兩塊豬扒,吐司加上秘製醬汁好惹味😍甜甜地配上焦香豬扒,好好食,不過芝士唔算好流心,但份量同鹹香感十足🍚古早味手工滷肉飯|$48好足料滷肉飯,滿滿滷肉蓋過飯🤤睇落幾油亮,滷肉肥既比例較多,入口即化,鹹甜入味,米飯煮得唔會太軟爛,同時吸哂濃香滷汁,如果加埋半熟蛋就perfect😝甜不辣|$38/3塊大大片甜不辣,上面已經加上泰式酸辣醬,有點似魚餅口感,我較喜歡食炸甜不辣,乾香酥脆🍧芋頭椰汁三色圓|$46三色圓有芋圓、地瓜圓和紫薯圓,口感好夠煙韌😋不過有d黏埋一齊,同埋椰汁過多,芋頭味道有點被蓋過

🥪台式肉蛋芝士吐司|$53|8.5/10

🍚古早味手工滷肉飯|$48

甜不辣|$38/3塊

🍧芋頭椰汁三色圓|$46
2022-04-05
👍🏻台式肉蛋芝士吐司 $53豬扒薄身但雙層補返厚度,偏瘦但完全唔乾身用咗醬汁醃過,醃得入味之餘咬落會有少少醬汁咁,甜甜地幾好食😜呢款加咗芝士,芝士味唔會太搶但有鹹香芝士半溶同蛋汁混埋一齊,蛋汁會更濃郁,好邪惡🤪!比起雞腿吐司細份啲,但加咗芝士會更加滯,食完好有罪惡感😂味道:7/10性價比:7/10-👍🏻麻辣鬼椒雞腿蛋吐司 $48雞腿肉厚身大塊,肉質嫩滑,醃得入味再煎香自家醬汁調味鹹鹹甜甜,加上鬼椒辣粉就更惹味夾住半熟流心蛋,一拎上手蛋汁就爆哂出嚟,賣相好吸引😛!雖然去咗雞皮唔會太肥膩,但沾滿蛋汁一樣好邪惡多士味道好似西多士咁,內層搽上牛油同糖漿,甜甜地好有牛油香😋雖然有烘過,但因為沾滿蛋汁所以唔算好脆口由於蛋汁超多,食起上嚟要好小心,會流到周圍都係不過餐廳都好貼心會提供埋即棄手套同紙巾👍🏻味道:8/10性價比:8/10-👍🏻古早味手工滷肉飯 $48滷肉飯偏肥,每粒肉都有一半以上係肥膏,入口即溶🤤好香豬肉味,而且滷得好入味,味道香濃得嚟唔會好鹹肉粒好多,唔係剩係得汁,汁量都好夠撈哂成碗飯份量雖然唔係好大碗,但因為滷肉偏肥食食下超級滯,不過係好食嘅😙味道:9/10性價比:8/10-👍🏻花枝
👍🏻台式肉蛋芝士吐司 $53
豬扒薄身但雙層補返厚度,偏瘦但完全唔乾身
呢款加咗芝士,芝士味唔會太搶但有鹹香
芝士半溶同蛋汁混埋一齊,蛋汁會更濃郁,好邪惡🤪!
比起雞腿吐司細份啲,但加咗芝士會更加滯,食完好有罪惡感😂
味道:7/10
性價比:7/10

👍🏻麻辣鬼椒雞腿蛋吐司 $48
雞腿肉厚身大塊,肉質嫩滑,醃得入味再煎香
自家醬汁調味鹹鹹甜甜,加上鬼椒辣粉就更惹味
夾住半熟流心蛋,一拎上手蛋汁就爆哂出嚟,賣相好吸引😛!
雖然去咗雞皮唔會太肥膩,但沾滿蛋汁一樣好邪惡
雖然有烘過,但因為沾滿蛋汁所以唔算好脆口
由於蛋汁超多,食起上嚟要好小心,會流到周圍都係
不過餐廳都好貼心會提供埋即棄手套同紙巾👍🏻
味道:8/10

👍🏻古早味手工滷肉飯 $48
滷肉飯偏肥,每粒肉都有一半以上係肥膏,入口即溶🤤
好香豬肉味,而且滷得好入味,味道香濃得嚟唔會好鹹
肉粒好多,唔係剩係得汁,汁量都好夠撈哂成碗飯
份量雖然唔係好大碗,但因為滷肉偏肥
食食下超級滯,不過係好食嘅😙
味道:9/10

👍🏻花枝丸配鬼椒辣粉 $38/5粒
雖然外皮唔脆,但口感好彈牙
內餡仲食到好多花枝粒,無溝粉嘅感覺,真材實料😎
鬼椒粉只有辣味無鹹味或者香料味
所以唔會蓋過原本嘅花枝味,好好食👍🏻
不過真係堅辣,唔食得辣嘅朋友嗌返椒鹽會好啲
味道:9/10

👍🏻桂圓杞子玫瑰三色圓 $38
口感煙韌Q彈,但唔會好似溝咗太多木薯粉嗰種好膠咁
一路咬,芋頭、南瓜同紫薯嘅味道會慢慢係口滲出嚟
尤其芋頭味最明顯!真係好似食緊粒芋頭咁🤪
三色圓本身已經有少少甜,就咁食都好食
糖水味道好似龍眼冰,有少少酒味,甜而不膩😌
份量正常,有十零粒三色圓,仲有幾粒龍眼肉
味道:8/10

👍🏻自家煲製冬瓜茶 +$5
👍🏻凍頂烏龍茶 +$3
冬瓜茶甜度本身已經係少甜,唔會太甜黏喉
仲有陣陣麥香,大啖飲好解渴
烏龍茶正常發揮,有茶香但唔會太濃
味道:7/10

📍#黑布小巷 @hakpo_alley
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #香港美食 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #荔枝角外賣 #葵芳美食 #葵芳好去處 #葵涌美食 #葵涌好去處 #葵涌廣場 #葵廣美食 #葵芳小食 #北角美食 #北角好去處 #炮台山美食 #炮台山好去處